Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς απόρριψη το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
  • [02] ΗΠΑ: Τον Αύγουστο του 2010 η απόσυρση από το Ιράκ
  • [03] Η Οικονομία στο επίκεντρο
  • [04] Συναγερμός για ενδονοσοκομειακό βακτηρίδιο
  • [05] Καλλιεργητής κάνναβης παγιδεύτηκε στο YouTube
  • [06] Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν
  • [07] Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών
  • [08] ΗΠΑ: Με Χ.Κλίντον συναντάται η Ντ.Μπακογιάννη
  • [09] Επίθεση με χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών
  • [10] Τουρκία: Διαμάχη με φόντο τις δημοτικές εκλογές
  • [11] Εικοσιτετράωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
  • [12] Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για την απόδραση
  • [13] Η Πάμελα Άντερσον σκέφτεται να επενδύσει στο Μαυροβούνιο

    [01] Προς απόρριψη το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

    Πολιτική

    Καταψηφίστηκε την Τρίτη από την αντιπολίτευση, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, για την έγκριση του οποίου απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών, με το ΠΑΣΟΚ να το χαρακτηρίζει πρόχειρο και τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο να καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνείται το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Η κυβερνητική πρόταση δίνει δικαίωμα ψήφου σε όσους απόδημους έχουν την ελληνική ιθαγένεια εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας της Ελλάδος. Από το νομοσχέδιο προβλέπεται να περιλαμβάνουν υποχρεωτικώς τα κόμματα τρεις τουλάχιστον υποψηφίους ομογενείς στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

    Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής με αφορμή την καταψήφιση, από το ΠΑΣΟΚ, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Βάσει του συντάγματος (άρθρο 51) ο νόμος που ρυθμίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια «ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (200) του όλου αριθμού των βουλευτών».

    Η σημερινή στάση του ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα στις αντιπολιτεύσεις του μέλλοντος να συμπεριφερθούν αναλόγως, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι εάν δεν γίνουν δεκτές οι απόψεις του για τη δημιουργία «περιφερειών εξωτερικού» και για την «επιστολική ψήφο» δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «όποιος κρατά αυτή τη θέση, ας το ξέρουν οι απόδημοι, απλά δεν θέλει να τους δώσει δικαίωμα ψήφου». Ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Κελέτσης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαλόγου και επιτρέπει την τοποθέτηση τριών αποδήμων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.

    Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης είπε ότι η ψήφος των αποδήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο.

    Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης φέρνει ένα νομοσχέδιο και μάλιστα μεταβατικό: «Θα κάνουμε πειραματισμό, να δούμε πως πηγαίνει, και μετά θα πάμε σε κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε ο κ. Χυτήρης, ο οποίος έγειρε και θέματα συνταγματικότητας, όπως το εάν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας της ψήφου.

    Φοβάμαι ότι το νομοσχέδιο γίνεται μόνο για τις εντυπώσεις, για να πούμε στους απόδημους ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, έστω και μεταβατική να ψηφίσουν, είπε ο κ. Χυτήρης.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος είπε ότι δεν μπορούν «οι έξω να αποφασίζουν πως θα ζήσουν οι μέσα: Δεν μπορούν οι Έλληνες που ζουν επί δεκαετίες στο εξωτερικό και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες, να καθορίζουν τις τύχες τις χώρας μας. Σκεφτείτε να ψηφίσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος. Θα αλλοιώνεται η πραγματική θέληση των Ελλήνων της Ελλάδας» είπε ο κ. Σκυλλάκος.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης είπε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πρότεινε να καθιερωθεί ο θεσμός των αποδήμων βουλευτών, να δημιουργηθούν περιφέρειες εξωτερικού και ο αριθμός των αποδήμων βουλευτών να αφαιρείται από τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης ζήτησε η πρώτη θέση στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων να διατίθεται για απόδημο υποψήφιο βουλευτή ενώ τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου.

    Είδηση: 19380

    [02] ΗΠΑ: Τον Αύγουστο του 2010 η απόσυρση από το Ιράκ

    Αμερική-ΗΠΑ

    Με μία μόνο πρόταση αναφέρθηκε στο Ιράκ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την Τρίτη, κατά την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο από τις 20 Ιανουαρίου που ανέλαβε την προεδρία. "Αυτή τη στιγμή αναθεωρούμε με προσοχή την πολιτική που ακολουθούμε και στους δύο πολέμους και σύντομα θα ανακοινώσω ένα σχέδιο που θα αφήνει το Ιράκ στα χέρια του ιρακινού λαού και που θα δίνει με υπευθυνότητα τέλος στον ιρακινό πόλεμο" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Washington Post και New York Times, ο Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

    Στη σκιά της ύφεσης

    Η σύντομη αναφορά στο Ιράκ από τον Ομπάμα δείχνει πώς η ύφεση, η οποία έχει ήδη προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ, έχει επισκιάσει τον εξαετή πόλεμο στο Ιράκ, κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί 4.250 Αμερικανοί στρατιώτες και κάποτε κυριαρχούσε ως θέμα στην προεκλογική εκστρατεία. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μιλώντας στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2008, είχε αφιερώσει τρεις σελίδες από την ομιλία του στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του αυτή την εβδομάδα, και σύμφωνα με αυτή, η απόσυρση θα χρειαστεί τρεις μήνες περισσότερους από τους 16 που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Οι στρατιωτικοί διοικητές τον έπεισαν ότι ο επιπλέον αυτός χρόνος χρειάζεται για να "παγιωθεί το θέμα της ασφάλειας, να ενισχυθούν οι πολιτικοί θεσμοί και να διασφαλιστεί ότι το Ιράκ δεν θα βυθιστεί πάλι στην αστάθεια" έγραψε η New York Times.

    Περίπου 140.000 Αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ.

    Ωστόσο, ακόμα και μετά την απόσυρσή τους, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων και στην επιτήρηση των αμερικανικών υπηρεσιών στη χώρα.

    Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Ομπάμα θεωρείται πιθανό ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του σε ομιλία του, που θα εκφωνήσει σε στρατιωτική βάση στη Βόρεια Καρολίνα, την Παρασκευή.

    Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19386

    [03] Η Οικονομία στο επίκεντρο

    Ειδήσεις

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πλήρη σύνθεση, με θέμα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αναφερόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως είναι φυσικό να υπάρχει ενημέρωση των υπουργών και των υφυπουργών για τα καινούργια στοιχεία που υπάρχουν, αφού η κρίση είναι διαρκώς σε εξέλιξη και εμφανίζονται καινούργια συμπτώματα, με τα οποία ασχολούνται όλες οι κυβέρνησης, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί για τα ανοίγματα των τραπεζών σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας να ζητά από τη δυτική Ευρώπη να μην αποσύρει κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη, αλλά, αντιθέτως, να βοηθήσει τους γείτονές της.

    Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν επενδύσει περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, εκτιμά ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν επιδείνωση της κατάστασης.

    Πάντως, η κυβέρνηση έχει ήδη προειδοποιήσει τις τράπεζες να μην χρησιμοποιήσουν το πακέτο των 28 δισ. για να στηρίξουν τα υποκαταστήματά τους στα Βαλκάνια. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία κρατικοποίηση.

    Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραταθούν οι προθεσμίες για περαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες, ενώ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά υγρών καυσίμων, προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να καλέσει ο ίδιος τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Έλεγχοι τιμών σε καύσιμα-τρόφιμα

    Συνάντηση Καραμανλή-Χούμπνερ

    Είδηση: 19376

    [04] Συναγερμός για ενδονοσοκομειακό βακτηρίδιο

    Στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται έξι άτομα που προσβλήθηκαν από το άκρως επικίνδυνο ενδονοσοκομειακό βακτήριο, Κλεμπσιέλα (Klebsiella pneumoniae), το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και μεταδίδεται μερικές φορές από μολυσμένο ιατρικό εξοπλισμό. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, διαβεβαιώνει ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας, Πάνος Ευσταθίου, διευκρίνισε ότι πρόκειται για πέντε άνδρες και μια γυναίκα, που προσβλήθηκαν ενώ νοσηλεύονται σε διαφορετικές κλινικές του νοσοκομείου.

    Ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Κλεμπσιέλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μικρόβια μέσα στα πλαίσια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που είναι, ωστόσο, συνήθεις στα νοσοκομεία.

    Θάνατοι από το βακτήριο, έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ισραήλ όπου το 2007 καταγράφηκαν δεκάδες θάνατοι και εκατοντάδες κρούσματα, ενώ και στην Ισπανία την ίδια χρονιά τουλάχιστον τρία νεογνά έχασαν τη ζωή τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

    Η Κλεμπσιέλα συνήθως εντοπίζεται στο στόμα, το δέρμα και στα έντερα και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

    Η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών στη Δύση οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από βακτήρια τα οποία είναι ανθεκτικά στα φάρμακα .

    Είδηση: 19378

    [05] Καλλιεργητής κάνναβης παγιδεύτηκε στο YouTube

    Απ΄ ότι φαίνεται όλα είναι πιθανά στον διαδικτυακό χώρο, αφού, μέχρι και συλλήψεις γίνονται κανονικά και με το νόμο. Έτσι αποδεικνύει η ιστορία ενός 25χρονου καλλιεργητή ινδικής κάνναβης ο οποίος συλλήφθηκε από άνδρες της αστρονομίας έπειτα από βίντεο που είχε ανεβάσει στο γνωστό ιντερνετικό site YouTube, στο οποίο αποκάλυπτε τα αποτελέσματα της προσωπικής σοδειάς του στο σπίτι του στο Somerset της Αγγλίας.

    Η σύλληψή του ακόμα έγινε ακόμα ευκολότερη για τους άνδρες της αστυνομίας -οι οποίοι δεν άργησαν να τον εντοπίσουν- αφού ο ίδιος ανέφερε καθαρά στο βίντεο το πραγματικό του όνομα και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Έτσι, έψαξαν διεξοδικά το σπίτι του νεαρού κι ανακάλυψαν ένα μεγάλο φυτό ινδικής κάνναβης, ναρκωτικό β' κατηγορίας, μαζί με υδροπονικό εξοπλισμό και ειδικό φωτισμό για την αύξηση θερμοκρασιακών συνθηκών.

    Ο Adrian Peck της αστυνομίας του Somerset, δήλωσε πως ο 25χρονος κινηματογραφούσε συστηματικά και για πολλούς μήνες την ανάπτυξη του φυτού κι έπειτα ανέβαζε το ανάλογο υλικό με τις φυτοκομικές του προσπάθειες στο site παρέχοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμες και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις.

    "Η καλλιέργεια της κάνναβης είναι παράνομη. Αν καταπατήσει κάποιος τον νόμο και είναι παράλληλα τόσο ανόητος ώστε να διαφημίζει τις ίδιες του τις εγκληματικές πράξεις στο ίντερνετ, διευκολύνει πολύ το έργο της Αστυνομίας" συμπλήρωσε.

    Police said the cannabis produced by the single plant could have had a potential street value of up to £500; both the plant and growing equipment will be destroyed.

    Ο νεαρός παραδέχτηκε εν τέλει το αδίκημα του κι έλαβε μόνον μια επίσημη υπηρεσιακή προειδοποίηση αφού κατασχίστηκαν πρώτα φυτό κι εξοπλισμός.

    Πηγή: ANANOVA

    Είδηση: 19385

    [06] Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν

    Αμερική-ΗΠΑ

    Έκκληση στους Αμερικανούς να δουν την οικονομική κρίση ως μέσο ενίσχυσης της φιλοδοξίας για την ανοικοδόμηση της χώρας, απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, κατά την πρώτη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου. "Η οικονομία μας μπορεί να έχει εξασθενήσει και η εμπιστοσύνη μας να έχει κλονιστεί, αλλά αν και ζούμε σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς, απόψε θέλω όλοι οι Αμερικανοί να γνωρίζουν το εξής: Θα ανοικοδομήσουμε τη χώρα, θα ανακάμψουμε και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναδυθούν ισχυρότερες από ποτέ" τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του που κράτησε 52 λεπτά.

    "Η στιγμή της αλήθειας ήρθε και είναι καιρός να λάβουμε μέτρα για το μέλλον μας" τόνισε ο Ομπάμα, σημειώνοντας την ανάγκη για "θυσίες" προκειμένου να μειωθεί κατά 50% το ομοσπονδιακό έλλειμμα ως τη λήξη της θητείας του το 2013, καθώς εφέτος ενδέχεται να ξεπεράσει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι η Αμερική θα είναι ως το 2020 η πρώτη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίου, αλλά και να αυξήσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα.

    Έχοντας εκλεγεί με την υπόσχεση της αλλαγής, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης να ενισχύσει τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, κάλεσε το Κογκρέσο να εισηγηθεί νέους κανόνες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και να εγκρίνει νέο νομικό πλαίσιο για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα παρουσιάσει την Πέμπτη το νέο προϋπολογισμό για το 2010, τόνισε την ανάγκη της εξάλειψης των συμβάσεων χωρίς διαγωνισμό, κάτι που στοίχισε στο αμερικανικό δημόσιο δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση του Ιράκ, αλλά και της μεταρρύθμισης του τομέα των αμυντικών δαπανών. "Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε για οπλικά συστήματα που χρονολογούνται από την εποχή του 'Ψυχρού Πολέμου' και δεν μας εξυπηρετούν πιά" τόνισε. "Ο προϋπολογισμός αυτός αντικατοπτρίζει την ωμή πραγματικότητα της κρίσης που κληρονομήσαμε, σημείωσε ο ίδιος.

    "Οι συνέπειες αυτής της ύφεσης είναι υπαρκτές και φαίνονται παντού" τόνισε ο Ομπάμα, καλώντας ωστόσο τους Αμερικανούς να μην φοβούνται για τις τραπεζικές τους καταθέσεις. "Το οικονομικό σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί" σημείωσε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν αρκετά χρήματα για να ενισχύσουν την κατανάλωση.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19383

    [07] Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών

    Την αναστολή των κινητοποιήσεων των αυτοκινητιστών διεθνών μεταφορών αποφάσισε η συνέλευση των εκπροσώπων των σωματείων της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη. Οι αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών, εφαρμόζοντας την απόφαση της Ομοσπονδίας τους, έλυσαν τον αποκλεισμό που είχαν επιβάλλει στην εμπορευματική κίνηση στα τελωνεία Ευζώνων και Δοϊράνης, στη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα και στα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κορίνθου. Χθες εκπρόσωποι της ΟΦΑΕ συναντήθηκαν και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, ενώ μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημήτρη Πλατή αποφασίστηκε να συνταχθεί σχέδιο νόμου, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου των Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχων, ενώ παράλληλα εστάλη επιστολή προς τους Περιφερειάρχες , ιδίως των περιοχών που είναι όμοροι με γειτονικά κράτη, αλλά και των τριών λιμανιών απ' όπου διενεργούνται διεθνείς μεταφορές, για εντατικοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών στις εισόδους και εξόδους της χώρας.

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΟΦΑΕ Χαράλαμπο Τσοχαταρίδη σε λίγο θα αρχίσει η αποχώρηση των φορτηγών και από το μπλόκο του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα το οποίο διήρκησε έξι μέρες, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν αμέτρητες "ουρές'' φορτηγών από και προς τη Βουλγαρία.

    Στο μεταξύ, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συνδικάτων Επαγγελματιών Οδηγών Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ), με αφορμή περιστατικό ξυλοδαρμού οδηγού φορτηγού από ιδιοκτήτες αυτοκινητιστές στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, διαμαρτυρήθηκε προς την ΟΦΑΕ, δηλώνοντας ότι δεν θα ανεχτεί άλλη "απρεπή συμπεριφορά" προς τους εργαζόμενους οδηγούς και θα τους στηρίξει "με κάθε νόμιμο μέσο".

    Επισημαίνει ακόμη, ότι από το 2003 καλούσε τους ιδιοκτήτες των φορτηγών σε κοινή δράση για το θέμα των ξένων φορτηγών και των λαθρομεταναστών -που κρύβονται εν αγνοία των οδηγών στα φορτηγά με αποτέλεσμα να οδηγούνται αναίτια στο αυτόφωρο- χωρίς να συναντήσει τότε διάθεση συνεργασίας από την πλευρά τους.

    Είδηση: 19381

    [08] ΗΠΑ: Με Χ.Κλίντον συναντάται η Ντ.Μπακογιάννη

    Πολιτική

    Με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση των δυο Υπουργών Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωσε: "Η Υπ. Εξωτερικών προσβλέπει στη συνάντησή της με την Ελληνίδα ομόλογό της. Η Ελλάδα είναι, φυσικά, μια σημαντική σύμμαχος, και υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων τα οποία θα θέλει να συζητήσει με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών". Ερωτηθείς εάν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, ο κ. Γουντ απάντησε ότι "υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο όπου η Ελλάδα και οι ΗΠΑ χρειάζεται να εργασθούν μαζί για να φέρουν ειρηνικά αποτελέσματα".

    Στις χθεσινές συναντήσεις της με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα στρατηγό Τζόουνς, και τις Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού και ο ρόλος της Τουρκίας στη διαδικασία που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Στη συνάντηση της κα Μπακογιάννη με την Επιτροπή του Κογκρέσου που ασχολείται με τον ΟΑΣΕ, εξετάσθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της ελληνικής προεδρίας του διεθνούς οργανισμού και η ανανέωση της εντολής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία. Από την πλευρά της η Ελληνίδα Υπουργός έθεσε στους συνομιλητές της την ανάγκη κατάργησης το συντομότερο δυνατό της θεώρησης των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver.

    Καλή γνώση των θεμάτων αλλά και κατανόηση διαπίστωσε η κα Κακογιάννη, στις επαφές της με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, στρατηγό Τζόουνς, και μέλη του Κογκρέσου.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών της η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Ήταν μια μακρά και πολύ καλή συνάντηση σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα. Συζητήσαμε θέματα ευρύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος τα οποία άπτονται βεβαίως και της προεδρίας του ΟΑΣΕ, θέματα τα οποία θα απασχολήσουν την επόμενη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ και θέματα βεβαίως ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος".

    Η κα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι συνάντησε "κατ' αρχήν καλή γνώση και πιστεύω και κατανόηση αλλά και βούληση για συνεργασία".

    Αργά το βράδυ η κα Μπακογιάννη επρόκειτο να συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, και στη συνέχεια να παραβρεθεί στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα ενώπιον κοινής συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλής.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19377

    [09] Επίθεση με χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών

    Επίθεση με χειροβομβίδα από αγνώστους αργά χθες βράδυ, εναντίον των γραφείων του "Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα", στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια - στη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης - χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα, καθώς η χειροβομβίδα χτύπησε στο παράθυρο και εξερράγη στο πεζοδρόμιο.

    Την ώρα εκείνη στο στέκι βρίσκονταν πολλά άτομα γιατί συνεδρίαζε ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, αλλά και στα υπόλοιπα γραφεία υπήρχαν διάφορα άτομα. Η χειροβομβίδα χτύπησε στο παράθυρο, αλλά δεν πέρασε στο εσωτερικό του δωματίου καθώς υπήρχαν διπλά τζάμια. Έσπασε μόνο το εξωτερικό τζάμι, έπεσε στο πεζοδρόμιο όπου και εξερράγη.

    Από τα θραύσματα προκλήθηκαν ζημιές σε τζάμι καθώς και σε μια πολυκατοικία και μια καφετέρια που βρίσκονται ακριβώς απέναντι.

    Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι είδαν ένα άτομο με ξυρισμένο κεφάλι να απομακρύνεται αμέσως μετά την έκρηξη προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Για την υπόθεση γίνεται έρευνα και προανάκριση από την κρατική ασφάλεια.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19375

    [10] Τουρκία: Διαμάχη με φόντο τις δημοτικές εκλογές

    Ειδήσεις

    Διαμάχη στην Τουρκία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού, ενόψει και των δημοτικών εκλογών στις 29 Μαρτίου, όπου η μάχη - ειδικά στο Ντιγιάρμπακιρ - αναμένεται σκληρή. Το μείζον πολιτικό θέμα προέκυψε όταν ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος Αχμέντ Τουρκ επέλεξε να μιλήσει στην κουρδική γλώσσα από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης και το κανάλι της Βουλής έκοψε τη μετάδοση της ομιλίας του. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, επικαλούμενος το Σύνταγμα, υπερασπίστηκε την διακοπή της μετάδοσης, ενώ εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε προκλητική την ομιλία.

    "Προκειμένου να δείξω ότι δεν υπάρχει τίποτε να φοβηθούμε στη χρήση άλλων γλωσσών και για να δώσω έμφαση στην αδελφική συγγένεια των γλωσσών κατά τη Διεθνή Ημέρα Μητρικών Γλωσσών επιτρέψτε μου να συνεχίσω την ομιλία μου στα κουρδικά" είπε ο Αχμέντ Τουρκ.

    Μόλις ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος άρχισε να μιλά στην κουρδική, το τηλεοπτικό κανάλι της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που μεταδίδει απευθείας τις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών ομάδων, διέκοψε τη μετάδοση της ομιλίας, υπογραμμίζοντας ότι με βάση το Σύνταγμα και το νόμο περί πολιτικών κομμάτων, δεν μπορεί να μεταδώσει ομιλίες στην κουρδική.

    Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η υπόθεση για το κλείσιμο του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος -με την κατηγορία της υποστήριξης του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)- και δεν αποκλείεται το γεγονός να προστεθεί στο "φάκελό" του.

    Στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου στην Τουρκία το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν αναμετράτεται στήθος με στήθος με το φιλοκουρδικό DTP στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-REUTERS

    Είδηση: 19373

    [11] Εικοσιτετράωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

    Μετ' εμποδίων οι συναλλαγές με το Δημόσιο, η λειτουργία των νοσοκομείων και οι εναέριες συγκοινωνίες λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που έχει κηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ με αιτήματα την ενίσχυση του Ταμείου Πρόνοιας και μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Όσον αφορά στις πτήσεις σημειώνονται ματαιώσεις και καθυστερήσεις, εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στην Πολιτική Αεροπορία και της τρίωρης στάσης εργασίας, έως τη 1 το μεσημέρι, των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης δάσκαλοι και καθηγητές. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    "Η μαζική συμμετοχή στην απεργία πρέπει να αποτελέσει απάντηση στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να ρίξει και πάλι τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, την πολιτική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, την υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας και της υγειονομικής μας περίθαλψης", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

    Τα δημόσια νοσοκομεία εξυπηρετούν σήμερα μόνο έκτακτα περιστατικά δέχονται σήμερα τα

    Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στα Υπουργεία, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.

    Δεν πραγματοποιούνται σήμερα οι πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών για την περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Αθηνών. Οι υποψήφιοι μπορούν να τις επαναπρογραμματίσουν για τις επόμενες ημέρες, ύστερα από συνεννόηση με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών. Οι θεωρητικές εξετάσεις πραγματοποιούνται κανονικά.

    Επίσης, όσα οχήματα είχαν προγραμματισθεί να περάσουν σήμερα από Τεχνικό Έλεγχο στα ΚΤΕΟ της Νομαρχίας Αθηνών, μπορούν να προσέρχονται σε αυτά μέχρι την Τρίτη 10 Μαρτίου 2009.

    Τέλος, η ισχύς των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου που λήγουν σήμερα, παρατείνεται μέχρι την Τρίτη 10 Μαρτίου 2009.

    Ματαιώσεις πτήσεων και αλλαγές δρομολογίων των Ολυμπιακών Αερογραμμών

    Προβλήματα στις μετακινήσεις τους θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, καθώς δεκάδες πτήσεις ματαιώνονται, ενώ σε άλλες αλλάζει η ώρα αναχώρησης, εξαιτίας της τρίωρης στάσης εργασίας που έχουν πραγματοποιούν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Η εταιρία ματαίωσε 72 σκέλη πτήσεων, ενώ σε 4, που αφορούν το δίκτυο του εξωτερικού, άλλαξε η ώρα αναχώρησης. Οι τέσσερις αυτές πτήσεις είναι από Αθήνα για Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Παρίσι και Βιέννη.

    Οι πτήσεις που ματαιώνονται είναι από και προς την Αθήνα για Λάρνακα, Κωνσταντινούπολη, Ρόδο, δύο πτήσεις Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, δύο πτήσεις Ιωαννίνων, Χανιά, Λέρο, Σκιάθο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, τρις πτήσεις Σάμου, δύο πτήσεις Χίου, Μυτιλήνη, Νάξος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κεφαλονιά, δύο πτήσεις Σαντορίνης, Πάρος, δύο πτήσεις Μήλου, Μύκονος, καθώς και οι πτήσεις Ρόδος - Κάρπαθος - Ρόδος, Αθήνα - Πρέβεζα - Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Χανιά - Θεσσαλονίκη και Πρέβεζα - Σητεία - Πρέβεζα.

    Είδηση: 19387

    [12] Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για την απόδραση

    Κοινωνία

    Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στον Πειραιά η δίκη των τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού και του πιλότου του ελικοπτέρου που χρησιμοποιήθηκε για την απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι. Χθες Τρίτη παραιτήθηκαν οι συνήγοροι του αρχιφύλακα και δύο εσωτερικών φρουρών, κύριοι Τσοβόλας και Καρατζογιάννης, καταγγέλλοντας ότι δεν είναι εφικτή η άσκηση του δικαιώματος της υπεράσπισης, μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για τη μη περαιτέρω κράτηση των κατηγορουμένων. Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία δίκη υπολείπονται να καταθέσουν δεκαπέντε μάρτυρες, κυρίως σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι πέντε κατηγορούμενοι.

    Στο μεταξύ την Παρασκευή αναμένεται να τοποθετηθεί ο νέος διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ εξετάζονται τα κενά στην ασφάλεια των φυλακών, καθώς δεν αξιοποιήθηκαν πληροφορίες για επικείμενη απόδραση των δύο κακοποιών.

    Για διάβρωση του συστήματος των φυλακών, έκανε λόγο η Κυβέρνηση, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια των πολιτών, καταλογίζοντας διάλυση του κράτους στην κυβέρνηση η οποία δέχθηκε την κριτική και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Για απόπειρα ελέγχου των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, κατηγορεί εξάλλου την Κυβέρνηση η αντιπολίτευση, με αφορμή την προαναγγελθείσα κατάργηση της ανωνυμίας των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και διαβεβαίωσε πως δέν αίρεται το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

    Πρακτικές και νομικές δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου, διαβλέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τη θεωρούν ανέφικτη.

    Υποχρεωμένοι να προσκομίσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, σε μία μεταβατική περίοδο περίπου δυο χρόνων, θα είναι και οι σημερινοί κάτοχοι καρτοκινητών, διευκρίνισε πάντως ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 επισήμανε ότι "όσα συνέβησαν παραπέμπουν στην ύπαρξη κυκλώματος" και τόνισε ότι "το σύστημα προβλέπει ελέγχους. Αν κάποιοι δεν τους κάνουν είναι επίορκοι και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη - κάποιοι οδηγήθηκαν ήδη".

    Η Μαρία Δαμανάκη μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι "υπάρχει πολιτική ευθύνη, που είναι αντικειμενική λόγω των γεγονότων και υποκειμενική λόγω της απόδοσης ευθυνών. Αν κάποιοι - πρόσθεσε - δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη, αυτό δείχνει το πολιτικό τους ήθος".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 19391

    [13] Η Πάμελα Άντερσον σκέφτεται να επενδύσει στο Μαυροβούνιο

    Η γνωστή από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά "Μπέιγουοτς", Αμερικανίδα ηθοποιός Πάμελα Άντερσον, εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στο Μαυροβούνιο και συγκεκριμένα στον κτηματομεσιτικό τομέα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βίεστι" της Ποντγκόριτσα, η Πάμελα Άντερσον θα επισκεφθεί το Μαυροβούνιο τον προσεχή Μάιο, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε ένα τουριστικό συγκρότημα στην περιοχή Μέλινε, αλλά και σε επιχειρήσεις στην Ποντγκόριτσα.

    Η Πάμελα Άντερσον θα επισκεφθεί το Μαυροβούνιο προσκεκλημένη του Ομίλου "Άτλας" του επιχειρηματία, Ντούσκο Κνέζεβιτς, επιβεβαίωσαν τόσο ο διευθυντής του επιχειρηματικού ομίλου, Τζόρτζε Τζούριτς, όσο και ο μάνατζερ της Αμερικανίδας ηθοποιού, Πίτερ Άσερ.

    Είδηση: 19388


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 February 2009 - 10:02:34 UTC