Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με καλό καιρό τα Κούλουμα
  • [02] Αθωώθηκε στην Χάγη ο Μιλουτίνοβιτς
  • [03] Γ. Προβόπουλος: Δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο ενίσχυσης στις τράπεζες
  • [04] Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας : Νέος μηχανισμός βιογένεσης των μιτοχονδρίων
  • [05] Φάτε, πιείτε & πληρώστε ό,τι προαιρείστε
  • [06] Τιμές-ρεκόρ για τα έργα της συλλογής Μπερζέ-Υβ Σεν Λοράν
  • [07] Πάνω από τα 44 $ κινείται το βαρέλι του αργού
  • [08] Φθηνότερα φέτος τα σαρακοστιανά
  • [09] Διπλό έγκλημα στο Χαλάνδρι
  • [10] Επικριτική για την ΠΓΔΜ η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [11] Δ. Αβραμόπουλος: Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών
  • [12] Βολές εμπόρων κατά τραπεζών
  • [13] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [14] Κανονικά θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών
  • [15] Λεωφορεία μεταφοράς για ΑμΕΑ
  • [16] Βρέθηκαν ρουκέτες που είχαν κλαπεί
  • [17] Δεν θα σταματήσει η συγχρηματοδότηση έργων
  • [18] Αντιπαράθεση για την οικονομία
  • [19] Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις νέος Πρωθυπουργός της Λετονίας
  • [20] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
  • [21] Δίκη για την τραγωδία του Ήλιος
  • [22] Στο επίκεντρο τα συγχρηματοδοτούμενα έργα

    [01] Με καλό καιρό τα Κούλουμα

    Κοινωνία

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό θα γιορτάσουν οι Έλληνες το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, αφού σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και υποχώρηση των καιρικών φαινομένων, ενώ επί ποδός βρίσκεται και ολόκληρη η δύναμη της Τροχαίας, προκειμένου να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα τόσο η έξοδος, όσο και η επιστροφή των εκδρομέων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, από αύριο ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος για όσους επιλέξουν να μείνουν στην Αθήνα ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές φαινόμενα τα οποία θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

    Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική στερεά Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.

    Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με την θερμοκρασία να παρουσιάζει άνοδο στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και μόνο στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

    Την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αναμένεται να φύγουν και οι τελευταίοι για να γιορτάσουν τα κούλουμα μακριά από τα αστικά κέντρα, ο καιρός θα είναι ήπιος με αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

    Μέτρα της Τροχαίας

    Με σκοπό την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, η Τροχαία έχει αποφασίσει και θα θέσει σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα με μπλόκα και αυξημένη παρουσία του προσωπικού της σε όλα τα κομβικά οδικά σημεία του εθνικού δικτύου.

    Από το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και αναμένεται να αρχίσει σταδιακά η έξοδος, έως και την Δευτέρα που θα ολοκληρωθεί η επιστροφή, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο από 1,5 τόνο σε τμήματα των εθνικών οδών.

    Οι άνδρες της Τροχαίας θα βρίσκονται σε βασικές διασταυρώσεις-κόμβους, καθώς και στις εισόδους-εξόδους της πόλης, ενώ τα ειδικά συνεργεία θα ελέγχουν τις πλέον επικίνδυνες παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

    Είδηση: 19464

    [02] Αθωώθηκε στην Χάγη ο Μιλουτίνοβιτς

    Ευρώπη

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης [ΔΠΔ] για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσε τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο του Κοσόβου [1998-1999].

    "Η δικαστική έδρα σας κρίνει αθώο και για τις πέντε κατηγορίες που σας έχουν απαγγελθεί", δήλωσε ο δικαστής Ίαν Μπόνομι κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, ο οποίος εν συνεχεία, διέταξε και την απελευθέρωσή του.

    Ο κ. Μιλουτίνοβιτς και πέντε συγκατηγορούμενοι προσήχθησαν σε δίκη τον Ιούλιο του 2006, κατηγορούμενοι για τον δια της βίας εκτοπισμό 800.000 αμάχων και τον φόνο εκατοντάδων πολιτών από τις σερβικές δυνάμεις στο Κόσοβο το 1999.

    Παράλληλα, το ΔΠΔ καταδίκασε τον πρώην αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Νικόλα Σαΐνοβιτς, τον πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Νεμπόσια Πάβκοβιτς και τον στρατηγό Σρέτεν Λούκιτς, σε 22 ετών κάθειρξη για τα εγκλήματα αυτά.

    Οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι, ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς και ο στρατηγός Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, καταδικάστηκαν σε 15 ετών κάθειρξη.

    Οι έξι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει αθώοι στις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί.

    Είδηση: 19461

    [03] Γ. Προβόπουλος: Δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο ενίσχυσης στις τράπεζες

    Ειδήσεις

    Δεν θα υπάρξει δεύτερο "πακέτο" ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, προέβλεψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επί της έκθεσης του ιδρύματος για τη νομισματική πολιτική έτους 2008-2009. "Με αυτά που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται να υπάρξει δεύτερο πακέτο", είπε ο κ. Προβόπουλος.

    Αναφερόμενος στις επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών σε χώρες της NA Ευρώπης, χαρακτήρισε "εγκληματικό λάθος" να πει η Ελλάδα "ότι δεν με ενδιαφέρουν και να τις αφήσει να απαξιωθούν". Για το εάν ακούγεται αντιφατική η θέση αυτή με τη δήλωση του ότι τα χρήματα της παρεχόμενης ρευστότητας δεν πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα, επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδύσεών τους στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με τον κ.Προβόπουλο, μπορούν να πάρουν την αποταμίευση που συγκεντρώνουν από καταθέσεις, από οποιαδήποτε χώρα λειτουργούν και να την πάνε στη διπλανή χώρα. Αυτό "δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει κανένας", είπε. Επίσης, το έλλειμμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν από το πάγωμα των διεθνών κεφαλαιαγορών το αναπληρώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα.

    Όπως είπε ο κ.Προβόπουλος,οι ελληνικές τράπεζες, επί τη βάση ασφαλειών (collaterals) προσέρχονται σε μας (στην ΤτΕ) και τους δίνουμε ποσά: "Αυτή τη ρευστότητα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όπου θέλουν, από τη Ρωσία και την Πολωνία έως και την Αίγυπτο" είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διευκρινίζοντας ότι το ποσό που δίνει το ευρωσύστημα στις ελληνικές τράπεζες κυμαίνεται από 35-40 δισεκατομμύρια.

    Με αφορμή την "πονηρή αξιοποίηση" σχετικής δήλωσής του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ότι δεν θα επιτρέψει σε ελληνικές τράπεζες να βγάλουν έξω τα λεφτά, ενημέρωσε ότι έκανε διορθωτικές δηλώσεις, και στο Ρώυτερ, "για να μη δώσουμε εικόνα προς τα έξω, ότι η Ελλάδα είναι ένας οπορτουνιστής, που όταν τον βολεύει κάνει επενδύσεις και όταν δεν τον βολεύει εξαφανίζεται".

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε με γλαφυρό ύφος ότι "δεν μπορούμε να βάλουμε φυτίλι και να θυσιάσουμε ότι επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια, επειδή αυτή τη στιγμή περνάμε δυσκολίες. Θα ζήσουμε με τις δυσκολίες, θα επιβιώσουμε. Απλά, πρέπει να είμαστε συνετοί, και στο τέλος θα δρέψουμε τους καρπούς. Ειδάλλως, έχουμε σαν χώρα να χάσουμε πολλαπλάσια εάν εγκαταλείψουμε εκεί τις επενδύσεις, τις ξεχάσουμε, και πούμε 'ότι χάσαμε-χάσαμε' και ότι θα γυρίσουμε πίσω. Θα ήταν μεγάλο λάθος εθνικής εμβέλειας είπε ο κ. Προβόπουλος εκφράζοντας τη γνώμη ότι "το να είναι όλες αυτές οι επενδύσεις σε αυτές τις χώρες, σημαίνει κάτι παραπάνω από μία οικονομική παρουσία".

    Ο κ. Προβόπουλος μίλησε επίσης για τις επιπτώσεις από το "λάθος" όσων επιμένουν να βαπτίζουν τοξικά τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών. "Οι επισφάλειες θα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που χειροτερεύει. Όταν το 4% οικονομική ανάπτυξη κατεβαίνει σε 0,5%, εάν όχι χειρότερα, τότε προφανώς αυτό συνιστά μια βίαιη-απότομη χειροτέρευση των συνθηκών και ασφαλώς θα υπάρξει στην επιφάνεια μεγαλύτερος αριθμός και ποσοστό επισφαλειών. Αυτό είναι αναμενόμενο. Αλλά μη σπεύδουμε να μιλάμε για τοξικά, γιατί κάνουμε κακό και στις ελληνικές τράπεζες. Και όταν πάνε αύριο να δανειστούν από τις κεφαλαιαγορές, η λέξη τοξικά (θα) τίθεται και (θα) ρωτούν: μα πως θα σε δανείσω αφού έχεις τοξικά; Ή πως θα θέλαμε η Μούντις, η S&P να μη βγάλουν κακό ρέιτινγκ για τις ελληνικές τράπεζες, όταν κάνουμε μια πλειοδοσία στο εσωτερικό της χώρας, να πούμε ότι έχουν τοξικά, που δεν τα έχουν στο κάτω-κάτω" αναρωτήθηκε ο κ. Προβόπουλος. Υπογράμμισε, δε, ότι "οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή, ισχυρή κεφαλαιακή θέση, τέτοια, που είναι σε θέση να απορροφήσουν τους κραδασμούς".

    Είδηση: 19467

    [04] Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας : Νέος μηχανισμός βιογένεσης των μιτοχονδρίων

    Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές του ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό βιογένεσης των μιτοχονδρίων. Αναμένεται ότι η νέα έρευνα θα ανοίξει το δρόμο σε καινοτόμες, στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις για διάφορες μιτοχονδριακές ασθένειες, τη γήρανση και τον καρκίνο.

    Το επίτευγμα αφορά ένα νέο μηχανισμό που λύνει το πρόβλημα της λειτουργικής στόχευσης των πρωτεϊνών στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο πρωτεΐνες που έχουν μεταφερθεί, ανακτούν την λειτουργική τους μορφή.

    Η ομάδα του IMBB, αποτελούμενη από τη διδακτορική φοιτήτρια Διονυσία Σιδέρη, την τεχνικό έρευνας Νίτσα Κατρακίλη και υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνου ομάδας στο ΙΜΒΒ Κώστα Τοκατλίδη, σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Ivano Bertini του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας στην Ιταλία, συνδύασε γενετικά και βιοχημικά πειράματα με δομικές μελέτες.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η Mia40, μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε όλες τους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, εισάγει χημικούς δεσμούς σε πρωτεΐνες που στοχεύονται για μεταφορά σε χώρο των μιτοχονδρίων. Με αυτό τον τρόπο 'κλειδώνει' αυτές τις πρωτεΐνες σε μια δομημένη και βιολογικά ενεργή μορφή στα μιτοχόνδρια. Αυτή η νέα διαδικασία οξειδωτικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών στα μιτοχόνδρια αφορά πρωτεΐνες απαραίτητες για σημαντικές μιτοχονδριακές λειτουργίες όπως η κυτταρική αναπνοή και η μεταφορά μεταβολιτών.

    Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια του κυττάρου που λειτουργούν ως κέντρα παραγωγής ενέργειας, παράγοντας περισσότερο από το 90% της ενέργειας που είναι απαραίτητη για τη ζωή. Στον άνθρωπο υπάρχουν εκατοντάδες μιτοχόνδρια σε κάθε κύτταρο του σώματός μας και αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού όγκου ενός κυττάρου.

    Δυσλειτουργίες στα μιτοχόνδρια μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες από 50 ασθένειες (διαβήτη τύπου-2, νόσου Πάρκινσον, νόσου Αλτσχάιμερ, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού, καρκίνου κ.α.). Αυτές οι ασθένειες εξελίσσονται προοδευτικά και μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία οργάνων, όπως ο εγκέφαλος, τα νεύρα, οι μύες, η καρδιά, το ήπαρ και τελικά να οδηγήσουν στο θάνατο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τις μιτοχονδριακές ασθένειες αν και υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές αγωγές.

    Η βιογένεση των μιτοχονδρίων δεν είναι μια απλή διαδικασία για το κύτταρο. Αυτά τα μικροσκοπικά οργανίδια (διαστάσεων ενός βακτηρίου) αποτελούνται από περίπου 1.500 πρωτεΐνες. Από αυτές μόνο οι 13 φτιάχνονται μέσα στο μιτοχόνδριο, ενώ όλες οι άλλες (πάνω από το 99%) πρέπει να εισαχθούν στα μιτοχόνδρια από τα έξω. Επομένως η διαδικασία επιτυχούς μεταφοράς πρωτεϊνών είναι απολύτως κρίσιμη για τη βιογένεση των μιτοχονδρίων και αποτελεί αντικείμενο μελέτης εδώ και πολλά χρόνια.

    Είδηση: 19465

    [05] Φάτε, πιείτε & πληρώστε ό,τι προαιρείστε

    Σε μία προσπάθεια να φέρει το "ευ ζην" πίσω στο Μόντρεαλ, ο Ελληνοκαναδός εστιάτορας Τζωρτζ Πάπας έβγαλε τις τιμές από το μενού του εστιατορίου του, προσκαλώντας τους πελάτες να πληρώσουν ό,τι προαιρούνται για το προσφερόμενο φαγητό!

    Η διαφημιστική εκστρατεία στο εστιατόριο "The Taverne Crescent", μπορεί να φαίνεται επικίνδυνη κίνηση τη στιγμή που όλα τα ρεστοράν βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται, αλλά, ο συνιδιοκτήτης Τζωρτζ Πάπας λέει ότι στόχος του είναι να αντιπαλέψει τα απαισιόδοξα νέα και να βοηθήσει τους πελάτες του να ξανανιώσουν τη χαρά της καλοφαγίας.

    Επίσης, δηλώνει ότι οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν ό,τι προαιρούνται, ακόμη κι ένα δολάριο για ένα καλό πιάτο φαγητό, χωρίς να θέτει άλλες προϋποθέσεις [όπως υποχρεωτικό ποτό ή μπίρα κ.λπ.].

    Το εστιατόριο έχει αρχίσει την ενδιαφέρουσα προώθηση εδώ και δύο ημέρες και οι πελάτες νιώθουν ακόμη άβολα που λαμβάνουν τον λογαριασμό χωρίς αναγραφή πληρωτέου ποσού. Κάποιοι κομπλάρουν γιατί δεν ξέρουν πόσα πρέπει να πληρώσουν, αλλά, ο ιδιοκτήτης τους χτυπάει την πλάτη λέγοντάς τους πως πάνω απ' όλα μετράει η χαρά του "ευ ζην".

    Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, λέει ο Τζωρτζ Πάπας, που τη δανείστηκε από ένα εστιατόριο του Λονδίνου το οποίο προσπαθεί να φέρει πελάτες με παρόμοιο διαφημιστικό τρικ στην πόρτα του κατά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.

    Η ακύρωση του grand prix του Μόντρεαλ αυτό το καλοκαίρι, η μείωση των Αμερικανών τουριστών στον Καναδά, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα εστιατόρια της πόλης. Ο κ. Πάπας λέει πως θέλει να κάνει τους πελάτες του ευτυχισμένους, να φεύγουν όλοι με ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπό τους.

    Είδηση: 19468

    [06] Τιμές-ρεκόρ για τα έργα της συλλογής Μπερζέ-Υβ Σεν Λοράν

    Ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, στον εκθεσιακό χώρο Γκραν Παλαί του Παρισιού, η τρανή δημοπρασία του επώνυμου οίκου Christie's με τη μοναδική ιδιωτική συλλογή έργων, που επί 50 χρόνια συγκέντρωναν ο Ιβ Σεν Λοράν και ο σύντροφος και συνεργάτης του, Πιερ Μπερζέ. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας διατέθηκε σχεδόν το 96% από τα 689 έργα και συγκεντρώθηκε το ποσό ρεκόρ των 373,4 εκατ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του οίκου Christie's, που έκαναν λόγο για 200-300 εκατ. ευρώ.

    Παγκόσμια ρεκόρ καταγράφηκαν και στην πώληση έργων δέκα μεγάλων καλλιτεχνών, ανάμεσά τους του Ματίς και του Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

    Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν στο ίδρυμα που είχαν συστήσει οι δύο τους και θα επιτρέψουν στον Μπερζέ να ιδρύσει ερευνητικό κέντρο για την μάχη κατά του AIDS.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ.Πρακτ

    Είδηση: 19455

    [07] Πάνω από τα 44 $ κινείται το βαρέλι του αργού

    Ειδήσεις

    Πάνω από τα 44 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μειώσεις, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της Ασίας τον Απρίλιο, πιθανή ένδειξη ότι ο ΟΠΕΚ θα προβεί και σε νέα μείωση της παραγωγής του, κατά την επόμενη συνάντηση των μελών του, το Μάρτιο.

    Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι [ADNOC], ο βασικός προμηθευτής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε πως θα πουλήσει στους πελάτες της λιγότερο από το αργό πετρέλαιο τύπου Murban τον Απρίλιο αντί το Μάρτιο.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε το απόγευμα κατά 1,80 δολάρια και βρισκόταν στα 44,30 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ ενισχυόταν 1,40 δολάρια, και ήταν στα 45,69 δολάρια το βαρέλι. "Οι τιμές του αργού μπορούν να λειτουργήσουν ελαφρώς υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, καθώς πλησιάζουμε στη συνάντηση του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, ακόμα και αν ο ΟΠΕΚ προχωρήσει σε νέα μείωση, έχουμε τις αμφιβολίες μας ότι οι τιμές θα κινηθούν σημαντικά πάνω από το [ψυχολογικό] όριο των 50 δολαρίων", εξηγεί ο Έντουαρντ Μέιρ, αναλυτής της MF Global στη Νέα Υόρκη.

    Είδηση: 19466

    [08] Φθηνότερα φέτος τα σαρακοστιανά

    Ειδήσεις

    Mειωμένες μέχρι και 40% είναι οι τιμές των σαρακοστιανών φέτος σύμφωνα με έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου ειδικότερα σημειώνονται τα εξής: Η τιμή της λαγάνας (750 γραμμάρια) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ, θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι (2,80 - 3,00 ευρώ) και θα κινηθεί φέτος στο επίπεδο των 2,5 ευρώ.

    Στα άλλα είδη και συγκριτικά με πέρυσι, ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής και τον λιανοπωλητή, παρατηρείται:

    Χαλβάς: Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι μειώνονται περίπου 10% ανάλογα με την περιοχή πώλησης (S.M, Βαρβάκειος, κλπ)

    Ταραμάς και υποπροϊόντα: σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειώσεις ως 20%.

    Ελιές και τουρσί: σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειώσεις 12%

    Κατεψυγμένα θαλασσινά (χταπόδι, σουπιά, γαρίδες, καλαμάρι): σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειωμένες τιμές, που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 40%.

    Σχετικά με τα οπωροκηπευτικά οι τιμές σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειωμένες έως 25%.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι στην αγορά παρατηρείται μεγάλο εύρος τιμών δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει τις πλέον προσιτές τιμές.

    Είδηση: 19462

    [09] Διπλό έγκλημα στο Χαλάνδρι

    Κοινωνία

    Θύματα αγνώστων κακοποιών που όπως φαίνεται είχαν ως κίνητρό τους το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή την αντεκδίκηση έπεσαν στο διαμέρισμα που συστεγάζονταν επαγγελματικά ένα ζευγάρι μέντιουμ, που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε μια λίμνη αίματος με τραύματα από πυροβόλο όπλο σε όλο τους το σώμα.

    Το διπλό έγκλημα αποκαλύφθηκε ένα τέταρτο μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν ο 55χρονος μέντιουμ Μιλτιάδης Μουτάφης και η 38χρονη συνεργάτιδά του Παρασκευή Γκέζου του που ασχολείτο και με την προώθηση καλλυντικών μέσω τηλεφωνικών και διαδικτυακών πωλήσεων, βρέθηκαν νεκροί στο διαμέρισμά τους στην οδό Κισσάβου 4-6 στην περιοχή του Χαλανδρίου.

    Τα θύματα βρήκε ο γιός της γυναίκας που ανησυχόντας για την μητέρα του τηοποία ήθελε να μεταφέρει στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψει στην Ισπανία, πήγε στο γραφείο που διατηρούσαν από κοινού ο μέντιουμ με την μητέρα του, στο οποίο κατάφερε να μπει από ανασφάλιστο παράθυρο και ειδοποίησε την αστυνομία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καμία από τις εισόδους του σπιτιού δεν ήταν παραβιασμένη, γεγονός που σημαίνει ότι ο δράστης ή οι δράστες του εγκλήματος ήταν γνωστοί των θυμάτων, ενώ οι χώροι του διαμερίσματος δεν ήταν αναστατωμένοι, οπότε για τους άνδρες της Ασφάλειας που ερευνούν την υπόθεση αποκλείεται και το ενδεχόμενο του κινήτρου της ληστείας.

    Και τα δύο θύματα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που έφθασε στο σημείο και έκανε την αυτοψία, φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

    Είδηση: 19459

    [10] Επικριτική για την ΠΓΔΜ η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Ευρώπη

    Επικριτική για την ελευθερία της έκφρασης στην ΠΓΔΜ, είναι η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην έκθεση, -μεταξύ άλλων- γίνεται λόγος στην σφοδρή κριτική που ασκεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σε αναφορές ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις οποίες αυτή χαρακτηρίζει "μη πατριωτικές", λειτουργεί εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.

    Επίσης, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, σε γενικές γραμμές σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένους τομείς.

    Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αργοπορία που παρατηρείται αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον δικαστικό τομέα, καθώς και στο γεγονός ότι ασκούνται στη δικαιοσύνη πολιτικές πιέσεις και μορφές εκφοβισμού που την εμποδίζουν να επιδείξει αποτελεσματικό έργο.

    Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της σλαβομακεδονικής και της αλβανικής εθνικής κοινότητας, έχει επιπτώσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Είδηση: 19460

    [11] Δ. Αβραμόπουλος: Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών

    Μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνουν τελικώς, οι προσλήψεις πεντέμισι χιλιάδων νοσηλευτών, στις μονάδες του ΕΣΥ. Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε στη βουλή ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά και τη διαβεβαίωση του προέδρου του ΑΣΕΠ ότι το Συμβούλιο είναι σε θέση να περατώσει τις προσλήψεις αυτές εντός ενός εξαμήνου.

    Την τελική του συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γιώργο Βέη, προκειμένου να γίνουν οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, μέσω του ΑΣΕΠ, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Έχοντας υπογραμμίσει την ανάγκη για επείγουσες προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών, πέραν των προβλεπομένων, ο υπουργός δρομολόγησε, με το νομοσχέδιο για τους όρους απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών, την παράκαμψη του ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.

    "Δεδομένων, ωστόσο, της διαβεβαίωσης του κου Βέη ότι το ΑΣΕΠ είναι σε θέση να περατώσει τις προσλήψεις αυτές εντός ενός εξαμήνου, αλλά και των επικρίσεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε σήμερα τροποποίηση του νομοσχεδίου, προκειμένου να καταγραφεί ρητά, πως οι προσλήψεις θα γίνονται κατόπιν ενιαίων προκηρύξεων, με βάση το ν.2190 και πως «η προκήρυξη και η διεξαγωγή των διαγωνισμών πρόσληψης, μέχρι και την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, γίνεται από το ΑΣΕΠ".

    Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται πλέον ρητά η πρόσληψη των 5.500 νοσηλευτών εντός της προσεχούς τριετίας (ενώ το νομοσχέδιο κατοχύρωνε αρχικώς, μόνον την «δυνατότητα πρόσληψης»), ενώ ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε και διάταξη, που εντάσσει και τους πανεπιστημιακούς ιατρούς στους όρους απασχόλησης των υπολοίπων νοσοκομειακών, κάτι που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει σε προσεχές νομοσχέδιο, την υπόδειξη της βουλευτού του ΛΑΟΣ, Δήμητρας Αράπογλου, για την ανάγκη πρόσληψης στα μεγάλα νοσοκομεία κατ' αρχήν, ανθρώπων που γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα, για την εξυπηρέτηση των κωφαλάλων.

    Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, ανέφερε πως σε προσεχές Προεδρικό Διάταγμα, θα προβλέπεται η συγκρότηση Τμήματος Στελεχών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, "προκειμένου να τελειώνουμε με την κομματοκρατία στη διοίκηση των νοσοκομείων".

    Είδηση: 19457

    [12] Βολές εμπόρων κατά τραπεζών

    Ειδήσεις

    Απουσία κοινωνικής ευθύνης, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, καταλογίζει ο εμπορικός κόσμος στις τράπεζες με αφορμή την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Στην έκτακτη συνεδρίαση των επιμελητηρίων όλης της χώρας, οι έμποροι μίλησαν για ανάλγητη συμπεριφορά και πρακτικές εκβιασμού από ορισμένες τράπεζες, προειδοποιώντας μάλιστα ότι έρχονται λουκέτα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το πρέσινγκ στα τραπεζικά ιδρύματα και σήμερα ανακοίνωσε τους εκπροσώπους του δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια -στο πλαίσιο εφαρμογής του πακέτου των 28 δις.

    Πυρά κατά των τραπεζών εξαπέλυσαν οι έμποροι καθώς όπως υποστηρίζουν τα ιδρύματα εξακολουθούν να συμβάλλουν στην πιστωτική ασφυξία της αγοράς παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση.

    Στην έκτακτη γενική συνέλευση των επιμελητηρίων, τονίστηκε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να μην χορηγούν ρευστό στον εμπορικό κόσμο.

    Ο επιχειρηματικός κόσμος υποστηρίζει ότι οι τράπεζες για κεφάλαια κίνησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ζητούν περαιτέρω εξασφαλίσεις (ισόποση με το ύψος του δανείου κατάθεση σε λογαριασμό ή υποθήκη ακινήτου), πιέζουν με χορήγηση τραπεζικών προϊόντων ενώ μόλις 2 τράπεζες δέχονται και διεκπεραιώνουν αιτήσεις.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασσιμάτης απηύθυνε έκκληση στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στην Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβουν στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος το οποίο αισχροκερδεί σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλος Ραβάνης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς όπως είπε οι παραγγελίες έχουν μειωθεί κατά 20% έως 30 %.

    Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου χαρακτήρισαν την κατάσταση "οικτρή" και στην περιφέρεια, με επιχειρήσεις να προχωρούν σε απολύσεις και ζήτησαν τη χάραξη ενός μακροχρόνιου προγράμματος για την ανάπτυξη της οικονομίας

    Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, περισσότερο από το 1/3 των επιχειρήσεων προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού, το 79% είχαν πτώση τζίρου, το 62% πρόβλημα ρευστότητας , το 41,9% δεν κάνουν επενδύσεις, ενώ μία στις είκοσι επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

    Παρά τις δυσκολίες, περισσότερες από 11.500 αιτήσεις έχουν εγκριθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 1,32 δισ. ευρώ.

    "Πρόκειται για πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ξεπερνούν δυσκολίες, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος και επεσήμανε πως όλοι όσοι μετέχουν σ' αυτή την αλυσίδα εξασφάλισης ρευστότητας στην οικονομία πρέπει να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους.

    Όπως επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, προχωρεί ολοένα και καλύτερα κάθε μέρα που περνάει. Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Ντανούτα Χούμπνερ απένειμε εύσημα στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα και για άλλα κράτη μέλη, καθώς λειτουργεί επιτυχώς και διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

    Για δραματική κατάσταση σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και κάλεσε την κυβέρνηση να "φροντίσει ώστε η ρευστότητα να περάσει στην πραγματική οικονομία".

    "Tα επιμελητήρια έρχονται και διαψεύδουν, για ακόμη μία φορά, πανηγυρικά τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομίας, για την ροή των 28 δις των τραπεζών προς την ελληνική αγορά. Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει αφουγκραστεί ποτέ τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, δεν έχει σχεδιάσει ποτέ σωστά και αποδεικνύεται ανίκανη να σταματήσει την προκλητική στάση των τραπεζών", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

    Την ίδια ώρα, αποφασισμένη να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ προς όφελος της αγοράς, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δηλώνει η κυβέρνηση.

    Ο Υπουργός Οικονομίας με απόφασή του όρισε τους εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια πιστωτικών ιδρυμάτων που μετέχουν στο πρόγραμμα ρευστότητας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως και να αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος για την αγορά, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

    Ο νόμος προβλέπει το δικαίωμα συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με την απόκτηση προνομιούχων μετοχών τους ή στα οποία έχει δώσει την εγγύησή του για τη σύναψη δανείων.

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου έχει το δικαίωμα βέτο στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικής με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών προς τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ καθώς και τους γενικούς διευθυντές και τους αναπληρωτές τους.

    Επιπλέον έχει ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Αναφορικά με την είσοδο επιτρόπων στις τράπεζες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τους κάλεσε να "κάνουν αυτό που ορίζει ο νόμος" και τόνισε ότι "θα έπρεπε να ξέρουμε την πραγματική εικόνα κάθε τράπεζας".

    Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 19 Μάιου η προθεσμία για την λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε συμπληρωματικές αυξήσεις καθώς μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις 3,8 δισ. ευρώ έναντι 5 δισ. που προέβλεπε το σχέδιο.

    Από τα 15 δισ. ευρώ που είναι το δεύτερο σκέλος του σχεδίου, για την παροχή εγγυήσεων μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα ύψους 4,6 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί 1 δισ. ευρώ.

    Είδηση: 19458

    [13] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Με Θετικά σχόλια αλλά και με αρκετές επισημάνσεις που έχουν ως πηγή διάφορες καταγγελίες, περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Στειτ Ντιπαρντμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της. Αναφέρει ωστόσο ότι μεταξύ άλλων παρατηρήθηκαν προβλήματα σε τομείς, όπως η κακοποίηση παράνομων μεταναστών και τσιγγάνων και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε ορισμένες φυλακές.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι δεν υπήρξαν καταγγελίες για δολοφονίες στην Ελλάδα με πολιτικά κίνητρα, επισημαίνεται ωστόσο ότι αστυνομικός σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβρίου, γεγονός που πυροδότησε επεισόδια στην Αθήνα

    Στην έκθεση οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρίνουν την Τουρκία μεταξύ των άλλων και για την εφαρμογή περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι φοβούνται την εφαρμογή αντιποίνων, εάν επικρίνουν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με την κλιμάκωση της αναμέτρησης ανάμεσα στην εκδοτική εταιρεία Dogan Yayin και την τουρκική κυβέρνηση.

    Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως τέτοιες εκθέσεις το αμερικανικό υπουργείο των εξωτερικών συντάσσει για όλες τις χώρες.

    «Καταγράφεται η ανάγνωση κι οι εκτιμήσεις που κάνουν οι συντάκτες αυτών των εκθέσεων. Η καταγραφή αυτή δεν αλλάζει τη γνωστή σε όλους και πολύ περισσότερους σε εμάς εδώ, αλλά και σε όσους γνωρίζουν την Ελλάδα,πέραν των συνόρων, πραγματικότητα. Η Ελλάδα αποτελεί μια απολύτως δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργάζεται αδιάκοπα για την ενίσχυση του καθεστώτος της προστασίας τους»,τόνισε.

    «Μην αποδίδετε σε συμπτώσεις, πολιτικές σημασίες που δεν έχουν», δήλωσε σε ερώτηση πως κρίνει το γεγονός ότι αυτή η έκθεση δημοσιοποιήθηκε την ημέρα της συνάντησης της κας Ντόρας Μπακογιάννη με τη κα Χίλαρι Κλίντον, ενώ όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση αυτή καθ' αυτή παρέπεμψε στις δηλώσεις της ελληνίδας Υπουργού των Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ έκανε λόγο για "έκθεση-κόλαφο σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους μετανάστες και την διαφθορά".

    Κάλεσε την κυβέρνηση "πέρα από τις ασκήσεις δημοσίων σχέσεων να λάβει σοβαρά υπόψη της τις εκθέσεις αυτές", ενώ είπε ότι δεν υιοθετεί την έκθεση αυτή στο σύνολό της,"όμως στην χώρα μας έχουμε φαινόμενα αντισημιτισμού στην κοινωνία και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης".

    Σε ό,τι αφορά την μειονότητα της Θράκης,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο αυτοπροσδιορισμός είναι ατομικό δικαίωμα,για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα".

    Το ΚΚΕ από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του για το θέμα αναφέρει: Τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία δήθεν ενδιαφέρεται το Στέιτ Ντηπάρτμεντ είναι αυτά που δεν υπάρχουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, πρώτα από όλα στις ΗΠΑ.

    Από την άλλη η έκθεση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ αποτελεί απροσχημάτιστη παρέμβαση εναντίον του λαϊκού κινήματος, γιατί αυτό τους φοβίζει, όπως φοβίζει κάθε μηχανισμό καταστολής, με ή δίχως κουκούλα.

    Είδηση: 19456

    [14] Κανονικά θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών

    Ειδήσεις

    Τη δέσμευσή του ότι το σύνολο των πόρων του καπνού που θα παρακρατούνται από το 2010 ως το 2013, ύψους 567 εκατομμυρίων ευρώ, θα επιστραφεί στους καπνοπαραγωγούς με ειδικό μέτρο μέσω του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", επανέλαβε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ και εκπροσώπους συνεταιριστικών ομάδων των καπνοπαραγωγών. Ο τρόπος και η διαδικασία πληρωμής των επιδοτήσεων του καπνού θα καθοριστούν ύστερα από εισήγηση σχετικής Επιτροπής, που συγκρότησε ήδη ο υπουργός και της οποίας το έργο θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Έξαρχος έκανε λόγο για έωλες υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τους καπνοπαραγωγούς. "Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους καπνοπαραγωγούς της χώρας συνεχίζεται, αφού δεν είναι σαφή ούτε ο τρόπος ούτε το χρονοδιάγραμμα, με βάση τα οποία θα υλοποιήσει αυτή την υπόσχεση. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο" υπογράμμισε ο κύριος Έξαρχος.

    Είδηση: 19454

    [15] Λεωφορεία μεταφοράς για ΑμΕΑ

    Κοινωνία

    Αρκετά από τα προβλήματα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία αναμένεται λύσει η δρομολόγηση τριών νέων ειδικά διαμορφωμένων λεωφορείων 14 θέσεων, την κυκλοφορία των οποίων ενέκρινε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των επιβατών στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

    Επίσης, ο υπουργός υπέγραψε απόφαση για την κυκλοφορία του 3ου Ειδικού Αυτοκινήτου Μεταφοράς ΑμΕΑ στην περιοχή της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.

    Έτσι τα ΑμΕΑ στην Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετούνται πλέον τις καθημερινές από τις 06.00 έως τις 22.00 και το Σαββατοκύριακο από τις 07.00 έως τις 23.00.

    Είδηση: 19451

    [16] Βρέθηκαν ρουκέτες που είχαν κλαπεί

    Κοινωνία

    Βρέθηκε ο στρατιωτικός οπλισμός που είχε κλαπεί τον περασμένο Νοέμβριο από στρατιωτική αποθήκη της Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα, πυρομαχικά που είχαν κλαπεί από στρατιωτική αποθήκη στην Αλεξανδρούπολη στις 27 Νοεμβρίου βρέθηκαν σε σκουπιδότοπο του δήμου Σαπών από κατοίκους της περιοχής που περνούσαν από το σημείο αυτό μέσα σε μαύρες σακούλες, μέσα σε μπάζα και σκουπίδια, σκεπασμένα με κλαδιά. Πρόκειται για 5 βλήματα όλμων των 81 χιλιοστών και 2 αντιαρματικά ενσύρματης κατεύθυνσης βλήματα τύπου ΜΙΛΑΝ, τα οποία ήδη παρεδόθησαν στην μονάδα από όπου εκλάπησαν. Η υπόθεση ερευνάται από το ΓΕΣ και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία δεν έχει βρει δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά πήρε υλικά για έλεγχο DNA.

    Είδηση: 19453

    [17] Δεν θα σταματήσει η συγχρηματοδότηση έργων

    Τη δυνατότητα μείωσης της εθνικής συμμετοχής, κατά την πρώτη φάση υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων, από τις Βρυξέλλες, έργων και παράλληλα, αύξησης της κοινοτικής συμμετοχής, ανακοίνωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. Ντανούτα Χούμπνερ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα-2". Ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση θα συμβάλει στη δημιουργία δομών, που θα βάλουν φραγμό στη γραφειοκρατία.

    Δεν υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει -λόγω της οικονομικής κρίσης- η υλοποίηση μεγάλων συγχρηματοδοτημένων έργων. Κανένα κοινοτικό πρόγραμμα δεν χρειάζεται να μείνει στο συρτάρι, λόγω έλλειψης κονδυλίων στα ταμεία του κράτους. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις δηλώσεις της κοινοτικής επίτροπου Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία επιβεβαίωσε ότι τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν περιστασιακά-ειδικά για το 2009, ακόμη και να μηδενίσουν την εθνική τους οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα, αρκεί εν συνεχεία να αυξήσουν τις πληρωμές τους και να καταβάλουν στην κοινότητα τα προβλεπόμενα ποσά ως το τέλος της χρονικής περιόδου κάθε προγράμματος. Πάντως, δεν τίθεται θέμα να αυξηθούν τα ανώτατα ποσοστά της κοινοτικής συμμετοχής.

    Η Πολωνή Επίτροπος, που είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει -από τα διαρθρωτικά ταμεία- επιπλέον προκαταβολή 408 εκατομμυρίων ευρώ το 2009, πέραν του 1,1 δισεκατομμυρίου που ήδη έχει λάβει από το 2007.

    Η κα Χούμπνερ δήλωσε ικανοποιημένη από την απορροφητικότητα των κονδυλίων του τρίτου κοινοτικού πλαισίου που φτάνει στην Ελλάδα στο 93%. Στόχος είναι να αυξηθεί στο 100% ως τον Ιούνιο.

    Σε ημερίδα για την καινοτομία και την έρευνα που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Αγγελάκας, ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε τη βούληση ενίσχυσης του τομέα έρευνας και τεχνολογίας και μέσα από τις δράσεις του υπουργείου του.

    Την περίοδο 2007-2013 θα διατεθούν στη χωρά μας πλέον των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε καινοτόμα σχέδια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των νέων τεχνολογιών.

    Επίσης, η επίτροπος επισκέπτεται την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά, όπου θα διατεθούν συνολικά πλέον των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε κοινοτικές ενισχύσεις ως το 2013.

    Είδηση: 19449

    [18] Αντιπαράθεση για την οικονομία

    Ειδήσεις

    Τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, τόσο στην έκτακτη Συνοδό Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, όσο και στην συνοδό του Εcofin, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, συζήτησε η Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε ακόμη η άμεση υλοποίηση των μέτρων για την περιστολή των δαπανών, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αλλά και η πορεία του σχεδίου ρευστότητας των 28 δις στην αγορά. O κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος για περιορισμό των δαπανών κατά 10%, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου σταθερότητας και για την έκδοση ευρωομολόγου. Για αδράνεια και αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Η διεθνής και εσωτερική οικονομική κατάσταση, εξετάστηκε στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία, υπό τον πρωθυπουργό.

    Για πιστή εφαρμογή του προγράμματος που έχει καταθέσει η κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

    "Στην Οικονομική Επιτροπή, όπως έχουμε πει, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, αυτή την κρίση που συνεχώς αλλάζει, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα. Κάναμε μια επισκόπηση και της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Και, βεβαίως, με έμφαση στην πιστή υλοποίηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχουμε καταθέσει, εν όψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή και της συνάντησης του Ecofin την μεθεπόμενη εβδομάδα. Δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο, ούτε κάθε φορά υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Κάναμε μια γενική επισκόπηση", τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας, μετά το τέλος της Διυπουργικής.

    Κλειδί η περιστολή δαπανών του Δημοσίου - Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

    Ακρογωνιαίο λίθο για όλες της χώρες της ΕΕ χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περιστολή των δαπανών του δημοσίου.

    Ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε εφικτό στόχο την περιστολή των δαπανών κατά 10% και πρόσθεσε ότι κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει ενημέρωση από το Υπουργείος Οικονομίας που συντονίζει την προσπάθεια.

    Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου σταθερότητας και για την έκδοση ευρωομολόγου.

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει συγκροτημένες, υπεύθυνες, επίκαιρες και ρεαλιστικές προτάσεις.

    Η πάγια αυτή πολιτική του αδυναμία και η βουλιμία του για εξουσία σπρώχνουν καθημερινά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, όλο και πιο βαθιά, στον κατήφορο του ανεύθυνου λαϊκισμού", τόνισε και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι προτάσσει την επιδίωξη εφήμερων εντυπώσεων και την εξυπηρέτηση μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων ακόμα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία - όπως είπε ο κ. Αντώναρος - υποτίθεται κατέχει.

    "Η κυβέρνηση δεν θα παρακολουθήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιλέγει να αγνοήσει τι πρόκειται να συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής και αδυνατεί έτσι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του θεσμικού του ρόλου", πρόσθεσε και τόνισε πως ο πρωθυπουργός χαράσσει και ασκεί υπεύθυνη εξωτερική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών.

    Ερωτηθείς για τις θέσεις της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Ευ. Αντώναρος απάντησε λέγοντας ότι την παραμονή των διαβουλεύσεων δεν θα πει δημόσια ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις.

    Σε ό,τι αφορά τα περί συναίνεσης που ζητά η κυβέρνηση, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει δυσκολία να την αντιληφθεί, γιατί σε όλα λέει όχι.

    "Δεν το βάζουμε κάτω", πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει εποικοδομητικά αν και η απάντηση που παίρνει είναι αρνητική.

    Σε ερώτηση γιατί τότε πιστεύει πως τώρα μπορεί ο κ. Παπανδρέου να πει ναι, απάντησε λέγοντας ότι "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία".

    Απάντηση ΠΑΣΟΚ

    "Το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ κατέθεσε χθες συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε χωρίς μεγάλη επιτυχία να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.Αλλά το ερώτημα είναι αν έχει ενημερωθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής, καθώς σε αυτά τα ζητήματα τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ", απάντησε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διερωτώμενος "γιατί σε όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως θέση".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν περιμένει κανείς από τον πρωθυπουργό να πετύχει κάτι τέτοιο σε μία σύνοδο, "γιατί πάει χωρίς ατζέντα", ενώ σε ό,τι αφορά την αποστροφή του κ. Αντώναρου για τις δυσκολίες που έχει το ΠΑΣΟΚ με την λέξη "συναίνεση", είπε ότι "συναίνεση δεν είναι να ζητάς από τα άλλα κόμματα να αποδεχθούν την δική σου πολιτική, που έχει αποδειχθεί αποτυχημένη, αλλά να αποδέχεσαι τις προτάσεις των πολιτικών σου αντιπάλων".

    Αναφερόμενος στις αποφάσεις της κυβέρνησης περί περιστολής δαπανών και περιορισμού της σπατάλης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο πρωθυπουργός τα ίδια έλεγε το 2004" και έθεσε το ερώτημα "ποιόν κοροϊδεύουν, μέχρι πότε θα συνεχίσουν να λένε λόγια. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα ψέματα".

    Ειδικά για τις αμοιβές των στελεχών του δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στο δημόσιο "δεν υπάρχουν golden boys,αλλά blue boys" και ζήτησε να καταθέσει η κυβέρνηση πλήρη κατάλογο με την μισθοδοσία όλων των ανώτατων στελεχών των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και να πει κατά πόσο θα περικόψει τους μισθούς τους.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τέλος ξεκαθάρισε ότι "με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχουν golden, blue ή green boys, αλλά μόνο στελέχη που θα έχουν λογικούς μισθούς και θα αξιολογούνται", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων "αν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διαπιστώσει ποινικά αδικήματα μετά την εξέταση της διαχείρισης και των αμοιβών των στελεχών φορέα-φορέα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    "Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ακόμα και σήμερα ο κ. Παπαθανασίου είναι ότι, όταν η ύφεση είναι προ των πυλών και η κρίση βαθαίνει, η επιλογή της αδράνειας είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτη", τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας.

    "Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν το ίδιο σχέδιο για την κρίση, που είναι αποδεδειγμένα αντιδραστικό και αδιέξοδο: Τη στρατηγική της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο όπως κι αν εφαρμόστηκε οδήγησε στην κρίση, όπως κι αν εφαρμοστεί θα φέρει δεινά για τους λαούς" σχολίασε το ΚΚΕ αναφερόμενο στην αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να μπει ένα τέρμα στον εκφοβισμό ότι αν δεν μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες θα υπερβούμε τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Είδηση: 19450

    [19] Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις νέος Πρωθυπουργός της Λετονίας

    Τον 38χρονο πρώην Υπουργό Οικονομίας και Ευρωβουλευτή Βάλντις Ντομπρόβσκις, διόρισε σήμερα Πρωθυπουργό της χώρας ο Πρόεδρος της Λετονίας, στη θέση του Ιβάρς Γκοντμάνις που παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Λετονίας που ανακοίνωσε το διορισμό του 38χρονου που είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου στην κυβέρνηση Γκοντμάνις κεντροδεξιού κόμματος Νέα Εποχή δήλωσε: "Κάλεσα τον Βάλντις Ντομπρόβσκις να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Εξήγησε επίσης, ότι επέλεξε τον Ντομπρόβσκις εν μέσω οικονομικής κρίσης, λόγω της εμπειρίας του στα οικονομικά και διεθνή θέματα, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας από το 2002 ως το 2004 και νωρίτερα επικεφαλής οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας.

    Η πολιτική κρίση στην Λετονία εντείνει τον οικονομικό μαρασμό που πλήττει τη μικρή χώρα της Βαλτικής, πρώην σοβιετική δημοκρατία 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

    Παρότι το 2006 η Λετονία είχε καταρρίψει το ρεκόρ ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ, με μια αύξηση 12,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο πρόεδρος Ζάτλερς χρειάστηκε να λάβει δάνειο 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορήγησαν το Δεκέμβριο η ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι δανειστές, το οποίο έσωσε τη χώρα από την πτώχευση.

    Ωστόσο, η πολιτική λιτότητας της απερχόμενης κυβέρνησης είχε ήδη προκαλέσει τον Ιανουάριο ταραχές και βίαιες διαδηλώσεις στη Ρίγα, ενώ οι αναλυτές αναμένουν νέες κινητοποιήσεις ενόψει της υλοποίησης προγραμμάτων για μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες και αύξηση των φόρων.

    Είδηση: 19447

    [20] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Προβλήματα έχουν προκαλέσει στα δρομολόγια των πλοίων οι ισχυροί άνεμοι, εντάσεως έως και 9 μποφόρ, που πνέουν στο Αιγαίο. Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου και της Καβάλας, ισχύει από χθες Τετάρτη απαγορευτικό απόπλου. Προβλήματα σημειώνονταν ως το πρωί και στις πορθμειακές γραμμές Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης και Καβάλας-Πρίνου, όπου τα δρομολόγια εκτελούνται από το μεσημέρι κανονικά. Στη γραμμή Κεραμωτής-Λιμένα Θάσου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από τα ανοικτού τύπου πλοία. Εν τω μεταξύ, δεξαμενόπλοιο, ευτυχώς κενό φορτίου, προσάραξε σε αμμώδη αβαθή, στη θαλάσσια περιοχή, Βαθύ της Αυλίδας.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, ενώ ο απόπλους έχει επιτραπεί μόνο για τα πλοία που ταξιδεύουν για την Κρήτη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 19445

    [21] Δίκη για την τραγωδία του Ήλιος

    Ειδήσεις

    Αναβιώνουν οι μνήμες της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε με την πτώση τον Αύγουστο του 2005 του αεροσκάφους της εταιρείας "Ήλιος". Αφορμή γι αυτή την εξέλιξη είναι η δίκη που πραγματοποιείται σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην οποία κατηγορούνται τέσσερα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας, η οποία δεν λειτουργεί.

    Είδηση: 19443

    [22] Στο επίκεντρο τα συγχρηματοδοτούμενα έργα

    Ειδήσεις

    Στη δυνατότητα να μειωθεί στην αρχή της προγραμματικής περιόδου η εθνική συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα έργα με παράλληλη αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η επίτροπος αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντανούτα Χούμπνερ, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε το πρωί μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη στενότερη σύνδεση της έρευνας με το χώρο της παραγωγής, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης θα βοηθήσει στην προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας.

    Η κα. Χούμπνερ διευκρίνισε ότι οι κοινοτικοί κανόνες επιτρέπουν κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής ενός προγράμματος να είναι μειωμένη η εθνική συμμέτοχη και να αυξηθεί αργότερα μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα 2".

    Την Τετάρτη, συνάντηση με την κοινοτική επίτροπο είχε ο Πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα κοινοτικά κονδύλια για την περιφέρεια της περιόδου 2007 έως 2013, αλλά και η απορροφητικότητα των πόρων που έχουν διατεθεί για την ελληνική περιφέρεια.

    Είδηση: 19444


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 February 2009 - 18:00:48 UTC