Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Σύγκρουση με προνόμια και συμφέροντα
  • [03] Στη δίνη της κρίσης
  • [04] Στοπ στα αυτοκίνητα στου Ψυρρή

    [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Από 3,4% έως 2,7% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σε δύο δημοσκοπήσεις των εταιρειών RASS και VPRC για τις εφημερίδες "Παρόν" και "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Η ερώτηση αφορά και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εθνικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κρίσης και θεωρεί τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφέρουσες και ωφέλιμες για την Ελλάδα.

    Απαίτηση των πολιτών για συναίνεση απέναντι στην κρίση, στήριξη των ευρωπαϊκών επιλογών και προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις του κυριακάτικου τύπου.

    Στη μέτρηση της Rass για το "Παρόν", διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκεται στο 3,4%.

    Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,8%, το ΠΑΣΟΚ 34,2%, το ΚΚΕ 7,3%, 6,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, 4,7% ο ΛΑΟΣ, ενώ στο 3,2% βρίσκονται οι οικολόγοι και στο 10,6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

    Στο ερώτημα αν οι πρόωρες εκλογές που ζητά το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, το 66,1% ζητά από τα κόμματα συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το 28,2 την αρνείται.

    Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου για τις ευρωεκλογές, η διαφορά πέφτει στις 2,7 μονάδες: Τη ΝΔ προτιμά το 29,7%, το ΠΑΣΟΚ το 32,4%, 7,8% συγκεντρώνει το ΚΚΕ, 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ, 4,3% ο ΛΑΟΣ, 3,1% οι οικολόγοι και 11,3% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος.

    Στη δημοσκόπηση της VPRC για την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η αντίστοιχη διαφορά για τις ευρωεκλογές διαμορφώνεται στο 3%: 35% των πολιτών προτιμούν τη ΝΔ, 38% το ΠΑΣΟΚ, 7,5% το Κομμουνιστικό Κόμμα, 10% τον ΣΥΡΙΖΑ, 4,5% τον ΛΑΟΣ, και 3,5% τους Οικολόγους.

    Στην ίδια μέτρηση, το 61% των Ελλήνων χαρακτηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίδα για το μέλλον, ενώ το 25% φόβο για το μέλλον, 55% των πολιτών θεωρούν πως η Ελλάδα μάλλον ωφελείται από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ε.Ε. και 35% πως μάλλον όχι.

    Πάντως, έξι στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είδηση: 19538

    [02] Γ. Παπανδρέου: Σύγκρουση με προνόμια και συμφέροντα

    Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με προνόμια και συμφέροντα. Η Ελλάδα είναι εδώ και πολύ καιρό ακυβέρνητη και χρειάζεται να μπει σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης για να βγει από την κρίση, υπογραμμίζει ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του.

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα είναι εδώ και πολύ καιρό ακυβέρνητη υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δηλώνει πως αποτελεί πράξη ευθύνης να μπει ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο, δίνοντας το στίγμα του για το πώς θα κυβερνήσει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει το αίτημά του για "εκλογές εδώ και τώρα", αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικοποιήσεων τραπεζών και προαναγγέλλει ένα "δημόσιο πυλώνα" που θα κατευθύνει το τραπεζικό σύστημα στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    Ακόμα, χαρακτηρίζει "δύναμη ανατροπής" το μοντέλο που προτείνει για την "πράσινη ανάπτυξη", δηλώνει αποφασισμένος να ανατρέψει την πελατειακή λογική για το κράτος και τονίζει ότι στόχος του είναι η αξιοκρατική στελέχωση της δημόσιας διοίκησης.

    "Ο συγκεντρωτισμός και η πελατειακή λογική του ελληνικού κράτους πρέπει να δώσουν τόπο σε ένα ισχυρό, λιτό, επιτελικό κράτος με ισχυρές αναπτυξιακές περιφέρειες" σημειώνει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει: "Δικός μου στόχος είναι να επιβάλλω κανόνες αξιοκρατικής στελέχωσης σε όλη την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης. Τέλος η λογική των "κουμπάρων και κολλητών".

    Για μία άλλη αντίληψη για την πολιτική μίλησε ο Δημήτρης Ρέππας στην εκπομπή "Άλλη Όψη" της ΝΕΤ, με φόντο τα νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους. Σήμερα για την ανασυγκρότηση της χώρας χρειάζεται φόρμα εργασίας, είπε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" πως "όχι μόνο δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για μας, αλλά αντιθέτως θα υπάρχουν πολλές 'βρεγμένες σανίδες' για όποιον έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του ή είναι κατώτερος των αναγκών. Ή θα κάνουμε αυτά που πρέπει ή θα φάμε ξύλο".

    Καμία μυστική συνάντηση δεν έκανε ο κ. Παπανδρέου, τονίζουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν αναφέρονται στο δείπνο που είχε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου με 12 επιχειρηματίες. Και αυτή, λένε, είναι σε συνέχεια μιας σειράς συναντήσεων που έχει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και στις οποίες ανταλλάσσονται απόψεις για τα προβλήματα της χώρας ενόψει του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ γιατην Πράσινη Ανάπτυξη.

    Φαίνεται ότι δεν αρκούν στο κεφάλαιο οι τόσες εγγυήσεις που φανερά δίνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του χρειάζονται και άλλες εν κρυπτώ, σχολιάζει το ΚΚΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου με τα ιδιωτικά μυστικά δείπνα αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εξειδικεύσει την πρόταση για Πράσινη Ανάπτυξη την Πέμπτη, σε εκδήλωση με τη συμμετοχή του επιτρόπου Σταύρου Δήμα, του Αρθούρου Ζερβού και τη συμμέτοχη εκπρόσωπων κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής

    Νέες δημοσκοπήσεις

    Είδηση: 19539

    [03] Στη δίνη της κρίσης

    Ειδήσεις

    Στο κυκεώνα της κρίσης βρίσκεται τόσο ο τραπεζικός κλάδος όσο και η βιομηχανία αυτοκινήτου. Οι μεγάλες εταιρείες κλείνουν εργοστάσια και απολύουν προσωπικό, προσπαθώντας να περιορίσουν τις ζημιές και να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Μόνο η General Motors ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα περικόψει 47.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 χρόνων έκλεισε η εβδομάδα για τη Wall Street. Η συμφωνία για την μερική κρατικοποίηση της Citigroup, η πτώση της μετοχής της General Electric κατά 68% το τελευταίο τετράμηνο και η πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, προκάλεσαν αναστάτωση στους επενδυτές. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, άρχισαν οι εργασίες της συνόδου του συνδέσμου των χωρών της NA Ασίας στην Μπαγκόνγκ. Ανάμεσα στους στόχους των ηγετών των 10 χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο, η δημιουργία μιας ένωσης αντίστοιχης της Ευρωπαϊκής μέχρι το 2015. Βασικό θέμα είναι και η Σύνοδος των G20 στις αρχές Απριλίου, στην οποία θα μετέχουν και ασιατικές χώρες.

    Σε "αχίλλειο πτέρνα" για την Ευρώπη μετατρέπεται ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η ήπειρος με τη μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων ετησίως, αντιμετωπίζει την κρίση του κλάδου, που είδε τις πωλήσεις του να κατρακυλούν κατά 27% το μήνα Ιανουάριο.

    Κρατική χείρα βοηθείας ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ χρειάζεται για την επιβίωσή της η γερμανική Opel, σύμφωνα με τη μητρική General Motors, η οποία προχώρησε στην πρόταση δημιουργίας ανεξάρτητης μονάδας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Προανήγγειλε επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους θα περικόψει 47.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

    Η γερμανική εταιρία κατασκευής ελαστικών Continental προσανατολίζεται στο κλείσιμο ενός εργοστασίου της στη Γαλλία και στην απόλυση 1.500 εργαζομένων. Και οι εταιρείες Mercedes Benz και BMW, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ορισμένους τομείς για να περιορίσουν το κόστος παραγωγής.

    Πηγή: ΝΕΤ Σχετικά άρθρα: Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής

    Είδηση: 19537

    [04] Στοπ στα αυτοκίνητα στου Ψυρρή

    Κοινωνία

    Άρχισε από το βράδυ της Παρασκευής η εφαρμογή του μέτρου του δήμου Αθηναίων που απαγορεύει κάθε Παρασκευή και Σάββατο την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, εκτός από εκείνα των μόνιμων κατοίκων. Στόχος του μέτρου να λυθεί το πρόβλημα του πάρκινγκ και του κυκλοφοριακού χάους, αφού οι θαμώνες των μπαρ και των άλλων κέντρων της περιοχής, μπορούν να φτάνουν μόνο πεζή ή χρησιμοποιώντας το Μετρό.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 19536


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 February 2009 - 21:54:14 UTC