Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούμενο η συναίνεση
  • [02] Ταξιδιωτική οδηγία του ΥΠ.ΕΞ. για ταξίδι στα Σκόπια
  • [03] Πάτρα: διαδήλωση για τους μετανάστες
  • [04] Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου και φ. αερίου η BP;
  • [05] Για δεύτερη φορά η Μπιενάλε στην Αθήνα
  • [06] Έξαρση της γρίπης και τις επόμενες δυο εβδομάδες
  • [07] Αναμένεται η επιστροφή του Μάικλ Τζάκσον στη σκηνή
  • [08] Στάνη «οπλοστάσιο' στην Κρήτη
  • [09] ΕΕ: Κινητοποίηση κατά του παιδικού πορνογραφικού υλικού στο Ίντερνετ
  • [10] Εξοικονόμηση ενεργείας από τους ΟΤΑ
  • [11] Απειλητική επιστολή με σφαίρα στον Σαρκοζί
  • [12] Από σήμερα εκπέμπει και το ραδιόφωνο της Βουλής
  • [13] Ρύθμιση για τους κατόχους ετήσιας κάρτας του ΗΣΑΠ
  • [14] Σαμποτάζ σε γραμμή του ΟΣΕ
  • [15] Συνάντηση Γ. Παπαθανασίου - Σπ. Παπασπύρου
  • [16] Προσφορές μετά τις εκπτώσεις
  • [17] Στο Λευκό Οίκο ο Γκόρντον Μπράουν
  • [18] Μέτρα στήριξης ζητούν οι έμποροι
  • [19] Πρόταση Ομπάμα για ματαίωση της αντιπυραυλικής ασπίδας
  • [20] Πρόγραμμα Έστία για τους μετανάστες

    [01] Ζητούμενο η συναίνεση

    Οικονομικά θέματα, όπως η διεθνής οικονομική κρίση, μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εν όψει και του ECOFIN -που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα- συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο στην Κυβερνητική Επιτροπή, με ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου, ενώ έγινε ενημέρωση κι από την υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, για τα ταξίδια της σε ΗΠΑ και Αίγυπτο. Με Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση της οικονομίας υπό το φάσμα της διεθνούς κρίσης, αλλά και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. Ήδη ορίστηκαν και τα πρώτα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Την Πέμπτη θα συναντηθεί ο κ Καραμανλής με τον κ. Παπανδρέου, κι εντός της εβδομάδας ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Δηλώσεις Παπαθανασίου

    Ο Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ανέφερε ότι "κάθε ημέρα βιώνουμε αναπάντεχες και δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ' επέκταση και την ελληνική".

    Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι "στόχος του σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με τις όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το σχέδιό μας έχει ως στόχο, αφ' ενός να περιορίσει τα ελλείμματα του δημοσίου και αφ' ετέρου, αναπτυξιακές δράσεις, που να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους Έλληνες και νέες θέσεις εργασίας. Όμως, είμαστε και σε επιφυλακή για να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας".

    Δηλώσεις Μπακογιάννη Σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση ανέφερε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τη διάσκεψη δωρητών για τη Γάζα, ότι "κάθε ημέρα προστίθενται νέα στοιχεία, τα οποία προβληματίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και εν όψει της επόμενης συνεδρίασης". "Ο στόχος μας", συμπλήρωσε η κα Μπακογιάννη, "είναι να υπάρξει απόλυτος συντονισμός όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης, η συνεργασία και η αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης".

    Η Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενη στα επεισόδια κατά Ελλήνων τουριστών στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εκδώσει προς τους Έλληνες πολίτες συγκεκριμένη ανακοίνωση, ενημερώνοντάς τους για "όλα τα στοιχεία" και πρόσθεσε: "Τα θλιβερά γεγονότα στην Αχρίδα, απλώς δείχνουν ότι η προεκλογική ρητορεία του κ. Γκρουέφσκι, έχει αποτελέσματα".

    Αύριο η συνάντηση Καραμανλή με Παπούλια & Σιούφα Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί αύριο στις 11:30 ο πρωθυπουργός και στις 13:00 με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

    Οι συναντήσεις Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα έχει την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις, αντικείμενο των οποίων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση. Αναλυτικά, το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής: με τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γ. Παπανδρέου [11:00], τη Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα [12:30], τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη [14:00] και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέκο Αλαβάνο [17:00].

    Ο Ευ. Αντώναρος για την οικονομία Για τις συναντήσεις του κ. Κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Αντώναρος ανακοίνωσε ότι από το πρωί έχουν αρχίσει οι διαδικασίες επαφών μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού και των γραφείων των πολιτικών αρχηγών, ώστε να γίνουν μεταξύ τους συναντήσεις, εντός των επομένων ημερών.

    Για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από αυτές τις συναντήσεις, ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά, παρέπεμψε σε σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο ίδιος, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να γίνει δυνατή η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως είναι φυσικό να γίνεται τέτοια συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο για τις εξελίξεις στην οικονομία που είναι γρήγορες. "Γίνεται προσπάθεια επεξεργασίας κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων που καθημερινά προκύπτουν", συμπλήρωσε και επεσήμανε πως τα προβλήματα από χώρα σε χώρα διαφέρουν και αλλοίμονο αν δεν γινόταν συζήτηση γι' αυτά σε ανώτατο επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο κ. Αντώναρος έκανε λόγο "για δικαίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο λειτουργίας του κοινοβουλίου, δικαίωμα στο οποίο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί".

    Για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε κα πάλι στην απάντηση του πρωθυπουργού που έδωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

    Μετά από σχετική ερώτηση, δήλωσε πως σε αυτήν την σύνοδο κορυφής, οι 27 ηγέτες δεν κάθισαν στον ίδιο τραπέζι για να πάρουν αποφάσεις, αλλά, για να ανταλλάξουν απόψεις, καταγράφοντας τις τάσεις που υπάρχουν εν όψει της τακτικής συνόδου, στις 19 και 20 Μαρτίου.

    Επίσης, είπε πως "στις διμερείς συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, οι οποίες διεξήχθησαν σε φιλικό και αρμονικό κλίμα, ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση".

    Ο κ. Αντώναρος, πρόσθεσε το ότι "όποτε χρειάζεται, λαμβάνονται συμπληρωματικές πρωτοβουλίες" και τόνισε πως "η Ελλάδα και ολοκληρωμένο σχέδιο έχει και τη βούληση να το εφαρμόσει, αταλάντευτα και απαρέγκλιτα, ώστε να φτάσουμε στον στόχο", που είναι η οικονομία μας να είναι δυναμωμένη στο διάστημα το οποίο θα έρθει και που θα τελειώσει η κρίση".

    Δηλώσεις Πετραλιά & Μ. Βαρβιτσιώτη Η υπ. Απασχόλησης, Φ. Πετραλιά μιλώντας στην ΝΕΤ-105,8, υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, με τα διάφορα ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα που βοηθούν τις επιχειρήσεις να ανασάνουν οικονομικά. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας επίσης στην ΝΕΤ-105,8, τόνισε ότι "Στην Ελλάδα, δεν ασχοληθήκαμε με την κρίση εγκαίρως, γιατί φάγαμε πολύ χρόνο με το να ασχολούμαστε με την επικαιρότητα".

    Αντιδράσεις Στο ΠΑΣΟΚ και παρά την αποδοχή της πρόσκλησης του Πρωθυπουργού, τονίζουν διατείνονται ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε το πρωί επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, για την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην ΝΕΤ-105,8, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόβλημα να συναινέσει ή να συζητήσει, όμως, έχει πρόβλημα, όταν η πρόσκληση για διάλογο δεν εδράζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Όσον αφορά τον Σύριζα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, ότι "το κόμμα του ποτέ δεν αρνείται τον διάλογο", τονίζοντας επίσης, "ότι αυτό που ζητάει ο πρωθυπουργός είναι συμφωνία σε προειλημμένες αποφάσεις".

    Είδηση: 19604

    [02] Ταξιδιωτική οδηγία του ΥΠ.ΕΞ. για ταξίδι στα Σκόπια

    ΤαξιδιωτικήΤαξιδιωτική οδηγία για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στην ΠΓΔΜ εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά την επίθεση κατά Ελλήνων επισκεπτών, από σκοπιανούς εθνικιστές στο κέντρο της Οχρίδας. Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες να λαμβάνουν μέτρα ιδιαίτερης προσοχής και σύνεσης, όσον αφορά την ασφάλειά τους και την περιουσία τους, όταν επισκέπτονται τη γειτονική χώρα. Για θλιβερά γεγονότα έκανε λόγο η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αποδίδοντας την εθνικιστική έξαρση στην προκλητική όπως είπε, ρητορεία του σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφκσι.

    Πιο συγκεκριμένα, προειδοποίηση προς τους έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Π.Γ.Δ.Μ. ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, απηύθυνε σήμερα το Υπουργείο των Εξωτερικών, σύμφωνα με την σχετική δήλωση του εκπροσώπου του, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

    Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: "Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με την πρόθεση να διαμείνουν ή απλώς να διέλθουν, για επαγγελματικούς ή προσωπικούς σκοπούς, ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενδεικτικώς για τους εξής λόγους: Α) Λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της χώρας μας, κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, που προκάλεσε περιστατικά προπηλακισμών προσώπων, ιδίως οδηγών και επιθέσεων και φθορών σε αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Β) Λόγω της τοπικής νομοθεσίας και των διαδικαστικών κανόνων, [π.χ. όσον αφορά: -τα τελωνεία, -την φορολογία, -τις μεταφορές transit, -την εξαγωγή χρηματικού ποσού σε ξένο συνάλλαγμα -που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ¬- εκτός κι αν δηλωθεί κατά την είσοδο στην εν λόγω χώρα, -τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας], που εφαρμόζονται πλειστάκις, από τις σκοπιανές αρχές έναντι των Ελλήνων πολιτών, με εξάντληση κάθε αυστηρότητας, με εμφανή χαρακτηριστικά κατάχρησης και δυσανάλογες συνέπειες. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν το ότι η νομοθεσία στην ΠΓΔΜ αλλάζει συνεχώς και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του κοινού, ούτε των ενδιαφερομένων επαγγελματικών κλάδων. Τα ανωτέρω έχουν καταγραφεί ως περιστατικά, ιδίως στους τελευταίους μήνες, από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Οι Έλληνες πολίτες ενθαρρύνονται να ενημερώνονται εγκαίρως για τους ισχύοντες στην ΠΓΔΜ κανόνες, καθώς και να τους τηρούν πολύ σχολαστικά και, κυρίως, να λαμβάνουν μέτρα ιδιαίτερης προσοχής και σύνεσης, όσον αφορά την ασφάλεια του προσώπου και της περιουσίας τους, κατά την διαμονή ή την διέλευσή τους από την ΠΓΔΜ. Οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές στη χώρα είναι στην διάθεση των Ελλήνων πολιτών, για τυχόν διευκρινίσεις ή για συνδρομή στην περίπτωση δυσάρεστου συμβάντος".

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Κυριάκος Βελόπουλος να σχολιάσει την επίθεση που δέχτηκαν οι Έλληνες τουρίστες στα Σκόπια, δήλωσε: «Όταν κλέβουν την ιστορία σου, όταν διεκδικούνται κομμάτια του εδάφους σου από την κυβέρνηση των Σκοπίων, κι εσύ συνεχίζεις να τους βοηθάς, οικονομικά και πολιτικά, δίχως να αντιδράς, τότε αποθρασύνονται και φτάνουν στο σημείο να απειλούν τη ζωή των πολιτών σου. Η ισχυρή Ελλάδα για ακόμη μία φορά δέχτηκε χαστούκι από τους Σκοπιανούς και φαίνεται πως το Υπουργείο Εξωτερικών και πάλι αντιδρά χλιαρά, με μία ταξιδιωτική οδηγία στα «χαρτιά». Χλιαρή αντίδραση από μία χλιαρή και χαλαρή κυβέρνηση».

    Το επεισόδιο Επεισόδιο σε βάρος Ελλήνων πολιτών σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Οχρίδα των Σκοπίων, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν σε 6-7 τουριστικά λεωφορεία, με τα οποία επισκέπτονταν την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής, ομάδα περίπου 20-30 αγνώστων επιτέθηκαν σε τρία ελληνικά τουριστικά λεωφορεία που βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της Οχρίδας και περίμεναν τους Έλληνες εκδρομείς να επιστρέψουν από την ξενάγηση. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες έγραψαν με σπρέι στα λεωφορεία, τα συνθήματα: "Μακεδονία", "Ενωμένη Μακεδονία" και "Μέγας Αλέξανδρος". Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες των Ελλήνων εκδρομέων, εκτός από τα συνθήματα, οι δράστες πέταξαν ξύλα και πέτρες σε ένα από τα λεωφορεία, προκαλώντας επιπλέον φθορές.

    Αντιδράσεις της ΠΓΔΜ για τα επεισόδια και την ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, καταδίκασε τα προχθεσινά επεισόδια στην Οχρίδα, όπου άγνωστοι έγραψαν συνθήματα σε ελληνικά τουριστικά λεωφορεία και προκάλεσαν φθορές σε αυτά.

    Σε ερώτηση η οποία αναφερόταν σε «έκκληση που απηύθυναν οι ελληνικές αρχές, παροτρύνοντας τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Μακεδονία», ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε: «Λυπάμαι γι' αυτό το επεισόδιο, δεν είναι κάτι καλό και το καταδικάζω. Ωστόσο, δεν είναι αναγκαία μια τέτοια έκκληση, επειδή οι πολίτες μας είναι μονίμως εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους πιέσεις και απρεπή συνθήματα στα αυτοκίνητά τους, στην Ελλάδα. Υπάρχουν τέτοιου είδους μεμονωμένα άτομα σε κάθε χώρα, αλλά, αυτός [σ.σ. η προειδοποίηση του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ], δεν είναι ο τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαι υπέρ της επίλυσης αυτών, αλλά, όχι κατά αυτόν τον τρόπο, που κάθε άλλο παρά βοηθά».

    Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, «απέρριψε» τις αναφορές, χθες, του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι «τέτοιες πράξεις, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια».

    Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αναφέρονται τα εξής: «Το υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει στο σύνολό τους τις χθεσινές αναφορές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, με τις οποίες το επεισόδιο στην Οχρίδα χαρακτηρίζεται ως "το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης εναντίον της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια". Θεωρούμε ότι ο τόνος της ελληνικής αυτής αντίδρασης είναι υπερβολικά υψηλός και ασύμμετρος και απευθύνουμε έκκληση, το μεμονωμένο αυτό περιστατικό, καθώς και δεκάδες άλλα που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά στην Ελλάδα κατά Μακεδόνων πολιτών, να μην αποτελέσουν αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει το συμβάν κατά το οποίο προκλήθηκαν ζημιές σε ελληνικά λεωφορεία, όχι όμως και σε Έλληνες πολίτες και προτείνει τον σχηματισμό μίας μεικτής μακεδονο-ελληνικής επιτροπής, αποτελούμενης από αρμόδια όργανα για την ασφάλεια και τις μεταφορές, η οποία θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία και θα έχει ως σκοπό την πρόληψη και την επίλυση τέτοιων και παρόμοιων, στο μέλλον, συμβάντων».

    Είδηση: 19600

    [03] Πάτρα: διαδήλωση για τους μετανάστες

    Διαδήλωση στους δρόμους της Πάτρας πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης η πρωτοβουλία για τους μετανάστες, με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό νεαρού Αφγανού, χθες Δευτέρα. Παράλληλα συνέντευξη τύπου για το γενικότερο πρόβλημα στο λιμάνι της Πάτρας έδωσε ο Δήμαρχος της Πάτρας Ανδρέας Φούρας. O Aφγανός τραυματίας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

    Είδηση: 19614

    [04] Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου και φ. αερίου η BP;

    Ειδήσεις

    Προς τα κάτω αναθεώρησε η BP τους στόχους αύξησης της παραγωγής της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η μείωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κάνει την εταιρία να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της BP, η εταιρία αναμένει ετήσια αύξηση της παραγωγής της κατά 1-2% το 2012, αντί για 3% που πριν είχε εκτιμηθεί.

    Η παραγωγή το 2012 θα είναι 3,99 εκατ. - 4,15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αντί για 4,3 εκατ. ημερησίως που είχαν νωρίτερα προβλεφθεί.

    Επίσης, η BP αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα μπορούσε να διατηρήσει το στόχο ανάπτυξης της παραγωγής, κατά 1-2% ετησίως μέχρι το 2020.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Τόνι Χαίγουορντ, ελπίζει η πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές να οδηγήσει σε μείωση του κόστους της πετρελαϊκής βιομηχανίας και σχεδιάζει να καθυστερήσει κάποιες επενδύσεις για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή.

    Είδηση: 19615

    [05] Για δεύτερη φορά η Μπιενάλε στην Αθήνα

    Ειδήσεις

    Τα έργα των φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας που συμμετείχαν στην 5η Μπιενάλε, μπορούν να θαυμάσουν οι Αθηναίοι, στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2009. Είναι η δεύτερη φορά που η Έκθεση φιλοξενείται στον ίδιο εκθεσιακό χώρο, καθώς στην πρώτη εκτός Κρήτης παρουσίασή της, το Φεβρουάριο του 2007, τα έργα της εκτέθηκαν πάλι στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.

    Η Μπιενάλε που ξεκίνησε ως Ετήσιος Εικαστικός Διαγωνισμός, θεσμοθετήθηκε το 1997 από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Μεταξά και την εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η επιτυχία του θεσμού οδήγησε στη μετεξέλιξή της σε Μπιενάλε με τη συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, ενώ από την επόμενη διοργάνωση θα συμμετέχει και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα.

    Το γεγονός ότι η Μπιενάλε πραγματοποιείται και φέτος, παρά την οικονομική κρίση, είναι πολύ σημαντικό υπογράμμισε ο κ. Μάριος Σπηλιόπουλος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η Μπιενάλε έχει διάρκεια και έχει ωριμάσει. Το γεγονός της σταθερής υποστήριξής της από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Μεταξά, τα "Νέα της Τέχνης" και τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, αλλά και η μεταφορά της στην Αθήνα καθώς και η παρουσία της προηγούμενης διοργάνωσης στο Τορόντο του Καναδά, της έχουν προσδώσει μία τεράστια δυναμική εξέλιξης.

    Η Έκθεση των έργων της 5ης Μπιενάλε εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2008 στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα "Zeus" του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου Creta Maris Convention & Golf Resort στη Χερσόνησο Κρήτης, όπου παρέμεινε επί ένα μήνα, πριν μεταφερθεί στην Αθήνα και καλωσορίστηκε από τον Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου Επιχειρήσεων Μεταξά και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, κ. Ανδρέα Μεταξά, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην καταξίωση και ισχυροποίηση του θεσμού, στα 12 χρόνια λειτουργίας του, από Εικαστικός Διαγωνισμός σε Μπιενάλε, όσο και στη σημαντική -και εκτός Κρήτης- πορεία του στην Αθήνα και το Τορόντο του Καναδά. Στον ίδιο εκθεσιακό χώρο, παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και η τελετή απονομής βραβείων στους καλλιτέχνες- νικητές. Συνολικά απονεμήθηκαν 3 Βραβεία και 5 Έπαινοι.

    Στην κριτική επιτροπή της συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Γκολφίνος, Καθηγητής, ως Πρόεδρος, οι Καθηγητές κ.κ. Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιάννης Φωκάς, Μιχάλης Αρφαράς, Μανώλης Γιανναδάκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Μανώλης Μπαμπούσης και οι εκπρόσωποι των διοργανωτών κα ΄Αρτεμις Καρδουλάκη (TA NEA ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ) και κα Ροδάνθη Μεταξά (ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΑ).

    Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στην 5η Μπιενάλε, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 125 φοιτητές, ανήκουν στους: βΆ Πρώτο Βραβείο - Λάουρα Ράπτη, φοιτήτρια Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βΆ Δεύτερο Βραβείο - Παναγιώτης Καλογιάννης, φοιτητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βΆ Τρίτο Βραβείο - Ευανθία Μπλούφα, φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

    Επίσης, επαίνους έλαβαν οι φοιτητές: βΆ Νίκος Γερμανός, φοιτητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας βΆ ¶λμα Μπακιάι, φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βΆ Λία Μπλιούμη, φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας βΆ Δημήτρης Πανής, φοιτητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας βΆ Ράνια Φραγκουλίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η 5η Μπιενάλε, που παρουσιάζεται στο Σύνταγμα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Χωροταξίας Δημοσίων Έργων και των δυο Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.

    Είδηση: 19602

    [06] Έξαρση της γρίπης και τις επόμενες δυο εβδομάδες

    Μπορεί η γρίπη να άργησε να κάνει φέτος την εμφάνισή της στη χώρα μας, αλλά τα συμπτώματά της είναι έντονα και επίμονα.

    Εδώ και λίγες εβδομάδες η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται στο κατακόρυφο και έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν τα Νοσοκομεία Παίδων με παιδάκια που εμφανίζουν τα συμπτώματα της γρίπης, ή άλλων ιώσεων με υψηλό πυρετό, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα, γεγονός που έχει ανησυχήσει πολλούς γονείς.

    Ιδιαίτερα όμως αυξημένα θα είναι τα κρούσματα γρίπης και τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν πως η εποχή ευνοεί ιδιαίτερα την εμφάνιση ιώσεων και την εξάπλωσή τους.

    Ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Δημήτρης Καφετζή αναφέρει ότι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του ιού που τον κάνει να διαφέρει από μια απλή ίωση του αναπνευστικού είναι επίμονος πυρετός που φθάνει τους 40 βαθμούς, ισχυρός πονοκέφαλος, πονόλαιμος, αρθραλγίες και καταβολή.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 19609

    [07] Αναμένεται η επιστροφή του Μάικλ Τζάκσον στη σκηνή

    Ο σταρ της ποπ μουσικής, Μάικλ Τζάκσον αναμένεται να ανακοινώσει την επιστροφή του στη σκηνή με μία σειρά συναυλιών, όπως ανέφεραν πηγές της μουσικής βιομηχανίας.

    Ο 50χρονος Μάικλ Τζάκσον εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 2006, στο Λονδίνο, σε εκδήλωση για τα Διεθνή Μουσικά Βραβεία. Ωστόσο η εμφάνισή του αυτή θεωρήθηκε αποτυχία, αφού τραγούδησε μόλις μερικούς στίχους από το "We Are The World".

    Πηγές που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους ανέφεραν ότι ο τραγουδιστής μπορεί να δώσει συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, την Πέμπτη. Μέχρι στιγμής η εταιρία του, Sony, δεν έχει κάνει καμία σχετική ανακοίνωση.

    Είδηση: 19617

    [08] Στάνη «οπλοστάσιο' στην Κρήτη

    Κοινωνία

    Σε αποθήκη πυρομαχικών είχε μετατρέψει την στάνη του στις Βρύσες Αποκορώνου ένας 48χρονος που συνελήφθει από άνδρες της αστυνομίας οι οποίοι έκαναν έρευνα στο ποιμνιοστάσιο μετά από πληροφορίες που είχαν. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Χανίων κατά την έρευνά στο σπίτι του 48χρονου κτηνοτρόφου βρήκαν και κατάσχεσαν 886 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 9 φωτοβολίδες, μια χειροβομβίδα κρότου -λάμψης, μια χειροβομβίδα με χημική ουσία πιθανότατα δακρυγόνου, 8 γεμιστήρες όπλων, και κάλυκες πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων.

    Είδηση: 19612

    [09] ΕΕ: Κινητοποίηση κατά του παιδικού πορνογραφικού υλικού στο Ίντερνετ

    Ειδήσεις

    Χρηματοπιστωτικοί φορείς, πάροχοι πρόσβασης στο Ίντερνετ και αστυνομικές υπηρεσίες της ΕΕ συμμάχησαν σήμερα για να αγωνιστούν κατά της διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η "ευρωπαϊκή οικονομική συμμαχία" που σχηματίστηκε θα διευκολύνει "την αναγνώριση και την προστασία των θυμάτων και κυρίως την κατάσχεση προϊόντων της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας", εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας Ζακ Μπαρό.

    Ένας από τους στόχους της συμμαχίας αυτής είναι να εμποδιστεί η αγορά παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω πιστωτικών καρτών ή οποιουδήποτε άλλου μέσου ηλεκτρονικής πληρωμής, σημείωσε ο επίτροπος.

    Η συμμαχία θα διευθύνεται από την βρετανική αστυνομική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των ανηλίκων από τη σεξουαλική εκμετάλλευση "Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP)" και θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 427.000 ευρώ.

    Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της συμμαχίας βρίσκονται οι MasterCard και Visa Europe, ο μηχανισμός ηλεκτρικών πληρωμών PayPal, η Microsoft και η μη κυβερνητική οργάνωση Missing Children Europe.

    Είδηση: 19610

    [10] Εξοικονόμηση ενεργείας από τους ΟΤΑ

    Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, έως και κατά 40%, στα δημοτικά κτίρια, στον δημοτικό φωτισμό και στις δημοτικές συγκοινωνίες, αναμένεται να επιφέρει η εφαρμογή του Προγράμματος "Εξοικονομώ". Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, παρουσίασαν τις βασικές αρχές του προγράμματος στο οποίο υπολογίζεται να ενταχθούν 228 Δήμοι σε όλη τη χώρα. Η επιχορήγηση προς τους Δήμους φτάνει το 70% και προέρχεται από κοινοτικούς πόρους. Σε πρώτη φάση, θα διατεθούν κονδύλια ύψους 100 εκ. β¬. Αρχικά, δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι Δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Η κατάθεση αιτήσεων αρχίζουν αμέσως και η εφαρμογή των δράσεων αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

    Να μειώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, συνολικά κατά 65,5 εκατομμύρια ευρώ κατ' έτος, όπως επίσης και τους ρύπους που εκπέμπουν στο περιβάλλον, ελπίζουν οι 228 δήμοι της χωράς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ".

    Προβλέπεται να μειωθεί η ενεργειακή τους κατανάλωση τουλάχιστον κατά 8,5 γιγαβατώρες ετησίως και η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι 9,21 κιλοτόνους.

    Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν: -Κτίρια [δημοτικές υπηρεσίες, σχολειά, αθλητικές & πολιτιστικές εγκαταστάσεις], -Κοινόχρηστοι χώροι [δημοτικός φωτισμός σε δρόμους & πλατείες], -Υποδομές [βιολογικοί καθαρισμοί, αντλιοστάσια[ & -Δημοτική συγκοινωνία.

    Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να φτάσει και το 40%! Όπως για παράδειγμα, η κατανάλωση ρεύματος μειώνεται: -με προσθήκη θερμομόνωσης: -40%, -με αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού: -40% & -με αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων: -20%. κατά 20%.

    Καθησυχαστικός για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, εν όψει του καλοκαιριού, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος.

    Ο προϋπολογισμός των 100 εκατομμυρίων β¬, που σε πρώτη φάση θα διατεθούν, αποτελούνται: -ποσοστό επιχορήγησης: 70%, -συμμετέχουν οι δήμοι: >10.000 εκ. & -όριο επιχορήγησης: 4,2 εκ. β¬. Αναλυτικότερα, η επιχορήγηση στους δήμους φτάνει το 70%, από κοινοτικούς πόρους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Όσοι έχουν περισσότερους από 300 χιλιάδες μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι και 4,2 εκατομμύρια.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, "Η κατάθεση αιτήσεων αρχίζει στις 15 Μαρτίου. Τα έργα θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο.

    "Περιθώρια εξοικονόμησης υπάρχουν πολλά. Η μέση ετήσια ενεργειακή κατανάλωση των δημοτικών κτιρίων φτάνει τις 150 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο. Όταν για τα σχολεία δεν ξεπερνά τις 92". Είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλης.

    Είδηση: 19611

    [11] Απειλητική επιστολή με σφαίρα στον Σαρκοζί

    Με τρόπο που θυμίζει πρακτικές της μαφία θέλησαν να τρομοκρατήσουν και τον Γάλλο Πρόεδρο άγνωστοι που του έστειλαν απειλητική επιστολή που περιείχε μία σφαίρα. Το γεγονός αυτό, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα αποδέκτες παρόμοιων απειλητικών επιστολών έχουν γίνει και μέλη της κυβέρνησης, έχει σημάνει συναγερμό στις Διωκτικές Αρχές της χώρας και ειδικότερα στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία που έχει αναλάβει το έργο των ερευνών.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εισαγγελία του Παρισιού η επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο Σαρκοζί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από άγνωστο ή αγνώστους περιείχε απειλή δολοφονίας, συνοδευόταν από σφαίρα των 9 χιλιοστών,

    Να σημειωθεί ότι παρόμοια επιστολή με σφαίρα των 9mm εστάλη επίσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην υπουργό Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί και στην υπουργό Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί.

    Χθες, ίδια επιστολή εστάλη και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είναι δήμαρχος του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του.

    Επιστολές με απειλές δολοφονίας που συνοδεύονταν από σφαίρες έχουν δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) στη νοτιοδυτική Γαλλία.

    Η εισαγγελία του Παρισιού που είναι επιφορτισμένη με τη δίωξη εγκλημάτων τρομοκρατίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τις επιστολές αυτές, την οποία ανέθεσε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Είδηση: 19608

    [12] Από σήμερα εκπέμπει και το ραδιόφωνο της Βουλής

    Πολιτική

    Από σήμερα το απόγευμα, 3 Μαρτίου 2009, με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας θα εκπέμπει καθημερινά, μέσω του διαδικτύου και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής.

    Η πρώτη φάση ραδιοφωνικής μετάδοσης μέσω του διαδικτύου θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και θα λειτουργήσει αναλογικά.

    Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των χώρων που θα συστεγάζονται υπό ενιαία διοίκηση ο τηλεοπτικός και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής, ενώ θα έχει εγκατασταθεί το σύστημα πομπών και κεραιών στην Πάρνηθα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

    Το πιλοτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταδόσεις συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής καθώς και μουσικό πρόγραμμα.

    Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πράξη η προγραμματική ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ενώ η Βουλή των Ελλήνων θα είναι πλέον ένα από τα λίγα Κοινοβούλια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διαθέτει και ραδιοφωνικό σταθμό.

    Στόχος είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής να λειτουργήσει τελικά κατά το πρότυπο του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής και να εξελιχθεί σε ένα αξιόπιστο θεματικό μέσο, με άξονα την κοινοβουλευτική δραστηριότητα και έμφαση στην ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό της χώρας μας.

    Ο χρήστης του διαδικτύου θα μπορεί να ακούει την πιλοτική εφαρμογή του ραδιοφώνου του Κοινοβουλίου μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής (www.parliament.gr), επιλέγοντας το σύνδεσμο Βουλή-Ραδιόφωνο.

    Είδηση: 19606

    [13] Ρύθμιση για τους κατόχους ετήσιας κάρτας του ΗΣΑΠ

    Σε διορθωτική ρύθμιση και για τους κατόχους της ετήσιας κάρτας του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, προχώρησε ο ΟΑΣΑ, εξ αιτίας των τροποποιήσεων του γίνονται στα δρομολόγια των ΗΣΑΠ, λόγω των έργων αναβάθμισης της γραμμής του.

    Ειδικότερα, για το χρονικό διάστημα που θα εκτελούνται τα έργα των ΗΣΑΠ και μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης του ΟΑΣΑ, οι κάτοχοι της ετήσιας κάρτας των 250 ευρώ -αποκλειστικής χρήσης των ΗΣΑΠ¬- θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κι όλα τα άλλα μέσα αστικών συγκοινωνιών, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση, έχοντας τις ίδιες παροχές με αυτές της ετήσιας κάρτας των 350 ευρώ.

    Όσοι επιβάτες δεν ικανοποιούνται από την ανωτέρω διευθέτηση, μπορούν από σήμερα έως και την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009 να επιστρέψουν την ετήσια κάρτα τους στα γραφεία του ΟΑΣΑ και θα τους καταβληθούν στο ακέραιο τα χρήματα που κατέβαλαν, εκτός από την αξία που αναλογεί στο χρονικό διάστημα που η κάρτα χρησιμοποιήθηκε.

    Σε ανάλογη διορθωτική ρύθμιση έχει προχωρήσει ο ΟΑΣΑ και για τους κατόχους της ετήσιας κάρτας του μετρό.

    Είδηση: 19607

    [14] Σαμποτάζ σε γραμμή του ΟΣΕ

    Κοινωνία

    Μία υπόθεση δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο, που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιτία ακόμη και σοβαρού δυστυχήματος απασχολεί τις Διωκτικές Αρχές και τους υπευθύνους του Οργανισμού Πρόκειται για την αφαίρεση μικρού τμήματος σιδηροτροχιάς, από αγνώστους οι οποίοι όμως είχαν ενημερώσει για την ύποπτη κλοπή με απειλητικό τηλεφώνημα ζητώντας λύτρα.

    Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί συνεργείο αμαξοστοιχίας συντήρησης των σιδηροδρομικών γραμμών με κατεύθυνση την Καλαμάτα, εντόπισε, 2,5 χιλιόμετρα πριν τον Σταθμό του Ζευγολατιού, να λείπει από τη γραμμή ένα κομμάτι μήκους 10 εκατοστών.

    Αμέσως ενημέρωσαν για το πρόβλημα και τα δρομολόγια στην γραμμή διακόπηκαν μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά.

    Η περίεργη αυτή υπόθεση ξεκίνησε χτες το βράδυ, όταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα άγνωστος τηλεφώνησε στο σταθμάρχη Καλαμάτας, απειλώντας πως αν δεν του καταβληθούν 1,5 εκατομμύρια ευρώ θα προέβαινε στην ενέργεια αυτή, προσδιορίζοντας μάλιστα το σημείο ανάμεσα στο Ζευγολατιό και το Καλό Νερό.

    Ο Σταθμάρχης επικοινώνησε με τους μηχανοδηγούς των συρμών που ήταν σε κυκλοφορία και τους συνέστησε αυξημένη προσοχή.

    Είδηση: 19605

    [15] Συνάντηση Γ. Παπαθανασίου - Σπ. Παπασπύρου

    Το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής μονοπώλησε την συζήτηση που είχαν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, το μεσημέρι στο πλαίσιο της συνάντησης για την οικονομική κατάσταση. Όπως είπε ο πρόεδρος του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων κ. Σπύρος Παπασπύρος μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ Παπαθανασίου η εισοδηματική πολιτική αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου. Επίσης ο κ. Παπασπύρος είπε ότι ο κ. Παπαθανασίου ανέλαβε την πολιτική δέσμευση να αποπληρώνονται τα χρέη του δημοσίου προς τους γιατρούς, τους προμηθευτές κλπ, εντός τριμήνου από την ημερομηνία γέννησής τους, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα μη τροφοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ιατροφαρμακευτικό υλικό από τους προμηθευτές.

    Είδηση: 19603

    [16] Προσφορές μετά τις εκπτώσεις

    Με προσφορές, διαδέχονται οι καταστηματάρχες τις χειμερινές εκπτώσεις που έληξαν το περασμένο Σάββατο, σε μία ακόμη προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα της αγοράς που σύμφωνα με τους εμπόρους κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, σε ποσοστό 20% από τα αναμενόμενα παρά τις δελεαστικές τιμές. Οι καταστηματάρχες με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουν χαμηλές τις τιμές των εμπορευμάτων τους έως τις 15 Μαρτίου, με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

    Όπως αποφασίστηκε από το σύνολο των καταστηματαρχών, με δεδομένο το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον από μέρους των καταναλωτών λόγω και της οικονομικής κρίσης οι έμποροι επιχειρούν να παρατείνουν τις εκπτώσεις, ενώ η διατήρηση των χαμηλών τιμών θα γίνει στο πλαίσιο τρίμερων προσφορών, ώστε να κάνουν τα ψώνια τους και όσοι δεν ψώνισαν την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων.

    Στη Θεσσαλονίκη, απογοητευμένοι από την κίνηση των καταστημάτων τους στη διάρκεια των εκπτώσεων, δηλώνουν το 65% των εμπόρων της Θεσσαλονίκης, αφού σύμφωνα με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης, ο τζίρος της αγοράς σε σχέση με την περσινή χρονιά κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά περίπου 11%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ, Κωστή Χαντζαρίδη.

    Παράλληλα, πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων του Πειραιά, με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 10 - 40% και μια στη δύο επιχειρήσεις να δηλώνει ότι οι πωλήσεις πήγαν χειρότερα από πέρυσι κατέγραψε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, σχετικά με την αγοραστική κίνηση την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων.

    Κατά τους εμπόρους οι τιμές των προϊόντων κατά το δεκαπενθήμερο των προσφορών θα είναι κάτω του κόστους.

    Είδηση: 19601

    [17] Στο Λευκό Οίκο ο Γκόρντον Μπράουν

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Η οικονομική κρίση και η στρατηγική στο Αφγανιστάν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού, κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Η επίσκεψη του Γκόρντον Μπράουν, του πρώτου ευρωπαίου ηγέτη που επισκέπτεται το Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του νέου προέδρου, έχει κυρίως στόχο να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της G20 αλλά και να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των δύο αντρών. Πριν την αναχώρησή του από το Λονδίνο, ο Μπράουν δήλωσε ότι η Αμερική "μεταμορφώθηκε" με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Μπράουν θα ασκήσει πιέσεις στον Ομπάμα για να ενημερωθεί για το πρόγραμμα που καταρτίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον οικονομικό τομέα, ενώ θα συζητήσουν και τρόπους για την υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών στην οικονομία.

    Επικαλούμενος την πολιτική του περίφημου "New Deal" (Νέα Συμφωνία) του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ για την ανάκαμψη της οικονομίας μεσούσης της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, ο Μπράουν έχει ζητήσει μια "παγκόσμια νέα συμφωνία" στην οποία θα συνεργαστούν οι μεγαλύτερες οικονομίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη βελτίωση των κανόνων στην οικονομία, ενοψει και της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

    Οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν, επίσης, για τη στρατηγική που θα υιοθετήσουν στο Αφγανιστάν και στη σύνοδο κορυφής για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί από 3 έως 5 Απριλίου στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας και στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

    Η Βρετανία είναι, με 8.300 στρατιώτες της, η δεύτερη σε μέγεθος δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ, που έχουν στείλει 38.000 στρατιώτες.

    Την Τετάρτη, ο Μπράουν θα εκφωνήσει ομιλία στα δύο σώματα του Κογκρέσου που θα συνεδριάσουν από κοινού με την ευκαιρία αυτή, και γίνεται έτσι ο πέμπτος πρωθυπουργός της Βρετανίας που έχει αυτό το προνόμιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τις χώρες να αποφύγουν κάθε μέτρο προστατευτισμού στο εμπόριο.

    Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Μπράουν έχει στις αποσκευές του ένα δώρο για τον Ομπάμα, το οποίο αντανακλά την ιστορική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

    Είδηση: 19599

    [18] Μέτρα στήριξης ζητούν οι έμποροι

    Ειδήσεις

    Παράταση της περαίωσης και βελτίωση των όρων ένταξης των επιχειρήσεων στο μέτρο της αυτοπεραίωσης ζήτησε σήμερα από τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας, οι έμποροι, ζήτησαν ακόμη να δοθούν περισσότερα κεφάλαια μέσω του Ταμείου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και την αντικατάστασή του από ένα κώδικα διακίνησης αγαθών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Αρμενάκης ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε θετικός σε ορισμένα από τα αιτήματα που έθεσε η Συνομοσπονδία και δεσμεύθηκε να τα εξετάσει.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Είδηση: 19598

    [19] Πρόταση Ομπάμα για ματαίωση της αντιπυραυλικής ασπίδας

    Δεν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος πυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη ο Αμερικανός πρόεδρος, εάν η Ρωσία βοηθήσει να σταματήσει το Ιράν τη διαδικασία απόκτησης πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times. Ο Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την πρόταση αυτή σε επιστολή του που παραδόθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Μόσχα τον περασμένο μήνα από ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, επισημαίνει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ.

    "Επιβεβαιώνουμε πως ο πρόεδρος Ομπάμα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μεντβέντεφ, στην οποία επισημαίνει αρκετά θέματα, ανάμεσα τους και αυτό της πυραυλικής άμυνας και πως συνδέεται με την ιρανική απειλή" διευκρινίζει ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Μέχρι τώρα, το Κρεμλίνο, που είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ανέπτυξη του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία, δεν έχει απαντήσει στην πρόταση του Ομπάμα, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

    Την Παρασκευή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη.

    Είδηση: 19593

    [20] Πρόγραμμα Έστία για τους μετανάστες

    Πολιτική

    Περίπου 550 χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες , που ζουν στην Ελλάδα θα ωφεληθούν από το πολυετές πρόγραμμα "Εστία", για την περίοδο 2007-2013, που παρουσίασε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος Το πρόγραμμα ύψους 26,2 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην ομαλή ένταξη των μεταναστών και στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Έμφαση δίνεται στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στην υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως παιδιά , γυναίκες και άτομα με αναπηρία, αλλά και στην ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματα και τις δυνατότητές τους.

    Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει στόχο την ομαλή κοινωνική ένταξη των οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται και εργάζονται στην χώρα μας, μέσω δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, τόσο των αλλοδαπών, όσο και των στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών που θα συναλλάσσονται με αυτούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

    Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 26,2 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε 550.000 νόμιμους μετανάστες και στις δράσεις του, περιλαμβάνονται, εκτός της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας, προγράμματα ενημέρωσης για τα δικαιώματα των μεταναστών και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την εξάλειψη φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

    Το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει παράλληλα τη διοργάνωση του τρίτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη μετανάστευση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

    Στο κυβερνητικό φόρουμ έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ οι δύο πρώτες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα της απορρόφησης των αλλοδαπών που μπαίνουν νόμιμα στη χώρα. Συνολικά θα συμμετάσχουν 180 εκπρόσωποι κρατών και 300 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Είδηση: 19595


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 March 2009 - 17:53:21 UTC