Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τατούλης: Εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης
  • [02] Τουρκία: Ανασκαφές για εκτελέσεις Κούρδων
  • [03] Ελλάδα β Αλβανία, ενισχυμένη διμερής οικονομία
  • [04] Έκθεση Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης - Πολιτικός β Στοχαστής
  • [05] Εμείς και ο Εγκέφαλός μας
  • [06] Ανοιχτή Γραμμή Με τον Θεό
  • [07] Επιδείξεις μόδας δύο γνωστών οίκων Υψηλής ραπτικής
  • [08] Διεθνής τιμή για την Μπακογιάννη
  • [09] H μαύρη βάρδια σαρώνει τα φετινά Βραβεία Λόρενς Ολίβιε
  • [10] Άνοδο διαγράφει η τιμή του αργού

    [01] Τατούλης: Εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Πολιτική

    Ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο δημόσια διοίκηση, θεσμοί και παιδεία, πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται να διαμορφώσουμε εθνική συναίνεση σε λίγες, αλλά, θεμελιώδεις επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του «Δεξιά-BLOG-Αριστερά, ελπίδα εμείς οι ίδιοι», στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Τατούλης μιλώντας για την κυβέρνηση είπε ότι «δεν κυβερνά και ατερμόνως ψευτο-διαλέγεται», ενώ για την αντιπολίτευση «στην ουσία δεν αντιπολιτεύεται» και παρατήρησε: «Η όποια συναίνεση δεν μπορεί να έχει καμιά απολύτως σχέση με τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό το σενάριο που "παίζει" πολύ τελευταία, αυτός ο διαβόητος μεγάλος συνασπισμός δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου, αλλά, τα συμφέροντα των διαπλεκομένων. Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα βυθίσει ακόμη περισσότερο το καράβι της χώρας».

    Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή «η ελπίδα του τόπου είναι πλέον μόνον οι ίδιοι οι πολίτες».

    Σε ερώτηση αν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι πρέπει να εξαντλείται η θητεία της κυβέρνησης, ως σεβασμός προς το Σύνταγμα.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε ότι ο κ. Τατούλης είναι έντιμος πολιτικός. Κάποιες φορές έχει ξεπεράσει τα όρια, αλλά, έστειλε και μηνύματα, τα οποία κάποιοι δεν τα άκουσαν, κι εξέφρασε την εκτίμηση, ότι υπάρχει χώρος στη Ν.Δ. για τον Π. Τατούλη.

    Για το βιβλίο του Π. Τατούλη, μίλησαν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Γουσίδης, Κώστας Λασκαρέλιας, Τραϊανός Χατζηδημητρίου και ο καθηγητής του ΑΠΘ Μίλτος Παπανικολάου.

    Είδηση: 19881

    [02] Τουρκία: Ανασκαφές για εκτελέσεις Κούρδων

    Ειδήσεις

    Aνασκαφές στο νοτιανατολικό τμήμα της Τουρκίας άρχισαν τη Δευτέρα οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενες εκτελέσεις Κούρδων με έκτακτες διαδικασίες από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι έρευνες άρχισαν στο Σιλόπι, στην επαρχία Σιρνάκ, μετά από εντολή εισαγγελέα και μετά τη δημοσίευση πολλών άρθρων στον Τύπο όπου αναφερόταν ότι πολλοί άνθρωποι που φέρονταν ως αγνοούμενοι στην δεκαετία του 1990, την σημαντικότερη περίοδο της κουρδικής εξέγερσης στην περιοχή, μπορεί να εκτελέστηκαν τότε.

    Σύμφωνα με τα άρθρα αυτά, τα πτώματα είχαν πεταχτεί σε πηγάδια γεμάτα με οξύ ή είχαν θαφτεί κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Σιλόπι με την γειτονική κωμόπολη Τσίζρε. Πολλοί εργάτες και δυο μπουλντόζες συμμετείχαν σήμερα στις εργασίες ανασκαφής κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο Σιλόπι, ανέφερε ακόμη το Ανατολή. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να γίνουν ανασκαφές και σε τέσσερις άλλες περιοχές. Εδώ και δέκα χρόνια, τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων που φέρονται ως αγνοούμενοι ξεθάφτηκαν στην περιοχή. Το τελευταίο ανακαλύφθηκε το 2005 θαμμένο δίπλα σε ένα αυτοκινητόδρομο.

    Οι τουρκικές αρχές ανακάλυψαν τη Δευτέρα οστά και κομμάτια υφάσματος σε ανασκαφές που έκαναν. Το ύφασμα και τα δυο κομμάτια οστού εστάλησαν στο γραφείο του ιατροδικαστή για αναλύσεις, δήλωσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι έρευνες γίνονται μετά από εντολή εισαγγελέα και μετά τη δημοσίευση πολλών άρθρων στον Τύπο όπου αναφερόταν ότι πολλοί άνθρωποι που φέρονταν ως αγνοούμενοι στην δεκαετία του 1990, την σημαντικότερη περίοδο της κουρδικής εξέγερσης στην περιοχή, μπορεί να εκτελέστηκαν τότε.

    Είδηση: 19869

    [03] Ελλάδα β Αλβανία, ενισχυμένη διμερής οικονομία

    Ειδήσεις

    Θέματα οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας, όπως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Σαγιάδα - Κονίσπολη - Άγιοι Σαράντα, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ συζητήθηκαν -μεταξύ άλλων- στις συνομιλίες του κ. Βαρβιτσιώτη με τους Αλβανούς αξιωματούχους.

    Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε στα Τίρανα με μέλη της αλβανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τους υπουργούς Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα, Οικονομίας και Ενέργειας Γκεντς Ρούλι και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαιλίντα Μπρέγκου.

    Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά τον κ. Βαρβιτσιώτη για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Αλβανία στην προσπάθεια ένταξής της στην Ε.Ε..

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι στόχος της επίσκεψης του στα Τίρανα, είναι να διαβεβαιώσει την αλβανική ηγεσία ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Ανέφερε ακόμα ότι ενημέρωσε την αλβανική ηγεσία, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ένα από τα πιο υγιή συστήματα στην Ευρώπη και η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία και γενικότερα στα Βαλκάνια είναι ασφαλής και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη οδηγίας από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην επενδύσουν στις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια τη κρίσιμη αυτή περίοδο, ο υφυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας οδηγίας.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε και με εκπροσώπους ελληνικών εταιριών και τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και συνεχεία έχει η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

    Είδηση: 19878

    [04] Έκθεση Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης - Πολιτικός β Στοχαστής

    Ειδήσεις

    Έκθεση αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη, πολιτικό και στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στον εκθεσιακό του χώρο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 13 Μαρτίου έως και το Σεπτέμβριο. Την έκθεση θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009 και ώρα 19.30 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Στην έκθεση παρουσιάζεται το μουσικό έργο, η πολιτική δράση και παρουσία του, αλλά και η πλευρά του στοχαστή Θεοδωράκη, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων, καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί συνοδευτικός κατάλογος, όπου εκτός από το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνονται και κείμενα που παρουσιάζουν και αναλύουν την πολύπλευρη προσωπικότητά του με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπου που έδωσε έκφραση σε όλους τους Έλληνες με τον πολιτικό του λόγο και την ελληνικότητα και οικουμενικότητα της μουσικής του.

    Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, την Ε.Ρ.Α, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Βουλή Τηλεόραση, το Σύλλογο "Οι Φίλοι του Μεγάρου Μουσικής", από τα αρχεία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας "Λίλιαν Βουδούρη", από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο, από το Αρχείο Μεγαλοκονόμου και από ιδιωτικές συλλογές.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής Βουλή-Τηλεόραση θα προβάλλει συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές καταγραφές του μουσικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

    Είδηση: 19875

    [05] Εμείς και ο Εγκέφαλός μας

    Εκδήλωση με θέμα «Εμείς και ο Εγκέφαλός μας: Από τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά», διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και το Ίδρυμα Ευγενίδου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Τρεις ειδικοί επιστήμονες μύησαν το ακροατήριο στον κόσμο των επιστημών του εγκεφάλου και της νόησης, ενημερώνοντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας του νευρικού συστήματος. Όπως τονίστηκε, ο εγκέφαλος ενός ενηλίκου έχει περίπου 100 δισ. νευρικά κύτταρα που συνδέονται μεταξύ τους με 100 τρισ. συνδέσεις [συνάψεις], αποτελώντας το υπόβαθρο των σκέψεων, των συναισθημάτων, των μνημών κ.ά..

    Έμφαση δόθηκε στο γεγονός του ότι ο εγκέφαλος έχει «πλαστικότητα», αλλάζοντας και δημιουργώντας συνεχώς νέα κύτταρα και συνδέσεις μεταξύ τους, καθώς αποκτά νέες εμπειρίες και γνώσεις.

    Ο δρ. Αντώνης Γαβαλάς, ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε με θέμα «Ο εγκέφαλος δημιουργείται: τα θεμέλια», εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και δομείται ο εγκέφαλος κατά την εμβρυογένεση και πώς από ένα σχετικά ομοιογενές σύνολο κυττάρων, αναπτύσσονται διακριτές περιοχές του εγκεφάλου, με διαφορετικές δεξιότητες και αποστολές. Η δημιουργία διαφορετικών νευρικών κυττάρων, οι συνδέσεις τους και η σύνδεση διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, βάζουν τα θεμέλια της συμπεριφοράς μας μετά την γέννηση".

    Όπως είπε, το σχέδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου είναι εγγεγραμμένο στα γονίδιά μας και είναι κοινό για όλους μας. Μικρές διακυμάνσεις στην εκτέλεσή του, λόγω κληρονομικότητας, αλλά και τυχαίων αλληλεπιδράσεων με το περιβάλλον, σφραγίζουν την ατομικότητά μας. «Ερχόμαστε στη ζωή, όχι σαν άγραφος πίνακας, αλλά, σαν όντα προικισμένα με δεξιότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μαζί με αυτές, φέρνουμε και σαν εφεδρείες -ανάμνηση της εμβρυϊκής μας ανάπτυξης- νευρικά βλαστοκύτταρα, η ανακάλυψη των οποίων έχει φέρει επανάσταση στο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του», τόνισε.

    Έτσι, κατά τον κ. Γαβαλά, η δημιουργία νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο δεν σταματά μετά τη γέννηση, αντιθέτως από την άποψη που επικρατούσε μέχρι πριν από δέκα χρόνια και όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι πριν 15 χρόνια περίπου. Αντιθέτως, είναι πλέον γνωστό ότι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, η γένεση νέων νευρικών κυττάρων συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, ακόμα και στους ενήλικους οργανισμούς.

    Η δρ. Χριστίνα Δάλλα, λέκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ομιλία της με τίτλο «Ο εγκέφαλος αλλάζει: πώς οι εμπειρίες επηρεάζουν τον ενήλικο εγκέφαλο», ανέλυσε νεότερα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η μάθηση και οι νέες εμπειρίες συμβάλλουν στην επιβίωση των νέων νευρικών κυττάρων και στην αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου.

    Η κα Δάλλα μίλησε για το φαινόμενο της νευρογένεσης, τη σχέση του με τη συμπεριφορά και τους παράγοντες που το επηρεάζουν. Αναφέρθηκε στην αρνητική επίδραση του στρες και στη θετική επίδραση της γυμναστικής και ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά.

    Η τρίτη εισηγήτρια, δρ. Ειρήνη Σκαλιόρα, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στο θέμα «Ο εγκέφαλος εν δράσει: ερμηνεία του κόσμου» και ανέλυσε ερωτήματα, όπως: "Τι ακριβώς κάνει ο εγκέφαλος; Πόσο κοντά στην αντικειμενική πραγματικότητα βρίσκονται οι αναπαραστάσεις που έχουμε για αυτήν; Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο με τον διπλανό μας;".

    Αντιθέτως προς την άποψη που θέλει τον εγκέφαλο να καταγράφει πιστά την εξωτερική πραγματικότητα, η κα Σκαλιόρα εξήγησε το ότι ο εγκέφαλος συνεχώς ερμηνεύει τα δεδομένα που δέχεται και επιπλέον, το ότι αυτή η ερμηνεία εξαρτάται καθοριστικά από την οργάνωση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων, αλλά και από τις γνώσεις που έχουμε ενσωματώσει για τον κόσμο γύρω μας.

    Την εκδήλωση, καθώς και την συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε, συντόνισε ο Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «εβδομάδας ενημέρωσης για τον εγκέφαλο», της διεθνούς εκστρατείας πληροφόρησης που συντονίζεται από την European Dana Alliance for the Brain, την Federation of European Neuroscience Societies και την International Brain Research Organization.

    Η Ελληνική Εταιρία Νευροεπιστημών, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Σπύρος Ευθυμιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1985, κι έχει ως μέλη νευροεπιστήμονες, ψυχιάτρους, νευρολόγους, ψυχολόγους κ.ά., στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα των νευροεπιστημών, με τη διοργάνωση συνεδρίων, την χορήγηση υποτροφιών κ.ά..

    Είδηση: 19884

    [06] Ανοιχτή Γραμμή Με τον Θεό

    Μια καλλιτεχνική έκθεση στην Ολλανδία θα επιτρέπει στους επισκέπτες να καλούν έναν τηλεφωνικό αριθμό, ο οποίος θα είναι καταχωρημένος στο...Θεό, αλλά θα πρέπει να του αφήνουν μήνυμα. Η τηλεφωνική γραμμή την οποία ονόμασαν "Ανοιχτή Γραμμή Με τον Θεό", θα λειτουργεί για τους επόμενους έξι μήνες.

    Η "Ανοιχτή Γραμμή Με τον Θεό" αποσκοπεί στο να επικεντρώσει την προσοχή του κοινού στις αλλαγές που συντελούνται στο θρησκευτικό αίσθημα των Ολλανδών. Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Γιόχαν βαν ντερ Ντονγκ επέλεξε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου για να δείξει ότι ο Θεός βρίσκεται παντού ανά πάσα στιγμή, μετέδωσε το Ράδιο Ολλανδία. Αποτελεί μέρος μιας μεγάλης κατασκευής, που τοποθετήθηκε στην πόλη Γκρόνινγκεν και η φωνή στον τηλεφωνητή λέει: "Αυτή είναι η φωνή του Θεού. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας μιλήσω, αλλά παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας". Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν αφήσει μήνυμα στον τηλεφωνητή χωρίς, φυσικά, να γίνεται γνωστή η ταυτότητά τους.

    Είδηση: 19877

    [07] Επιδείξεις μόδας δύο γνωστών οίκων Υψηλής ραπτικής

    Στο Παρίσι, στην επίδειξη μόδας του μόδιστρου Ζαν-Πολ Γκολτιέ, τα μανεκέν με μαύρα φορέματα με στοιχεία "φετίχ" εντυπωσίασαν ενώ την παράσταση, στην αντίστοιχη επίδειξη του Κριστιάν Λακρουά, "έκλεψαν" τα χρυσαφένια φορέματα κι αυτά με τους μεγάλους γούνινους γιακάδες, ενώ -κατά πολλούς- παρακμάζει, πια, η πολύ φημισμένη γαλλική μόδα ένδυσης. Τα μανεκέν του Γκολτιέ, με φορέματα με κεντήματα, με ποτό και τσιγάρο στο χέρι, παρέλασαν στην πασαρέλα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αναδυόταν με διάχυτο τρόπο μία διάθεση αποστολής του μηνύματος : "Περισσότερα και από μία τέτοια οικονομική κρίση χρειάζονται, για να φοβηθούμε". Ο ίδιος ο δημιουργός μάλιστα παραδέχθηκε ότι το "φετίχ" τον συναρπάζει, ότι θέλησε να "προικίσει" με φετίχ τις νέες δημιουργίες του στη μοντέρνα ένδυση, ενώ παρέπεμπαν στη δεκαετία του 1980 και στις πασαρέλλες του Μιλάνου και της Νέας Υόρκης οι στενές και σφιχτοδεμένες μέσες, συνδυαζόμενες με φαρδουλούς ώμους.

    Ζωηρή φαντασία...

    Ο Λακρουά με "μανδύα" τη ζωηρή φαντασία, προφανώς δείχνει από τη δική του πλευρά την προτίμησή του : στο χρυσαφί και τις "ανταύγειές" του, στις ζέρσεϊ γυναικείες πουκάμισα και μπλούζες με "ώμους" συχνά προκλητικούς --με πολλά χειροποίητα στοιχεία, επίσης, φτειαγμένα με εξυπνάδα ανάμικτη με δεξιοτεχνία -στα τζιν παντελόνια, στα σουέτερ'ς με το πλούσιο 'ζιβάγκο'. Τα ρούχα του έχουν σε πολλά επίπεδά τους συμπληρώματα, τα μανίκια είναι λίγο σε σχήμα τροπικών ψαριών, ενώ τα μάλλινα παλτά είναι λίγο...αυγουλένια. Κι εδώ σε "πείσμα" της μεγάλης βαθειάς κρίσης, το πολυτελές υπερτερεί του καθημερινού και μάλιστα με υπόκρουση τη διάσημη "Νιρβάνα'" κινηματογραφική μελωδία, "Σε θέλω, έλα...όπως είσαι". Από πλευράς χρωμάτων, στις επιδείξεις "φθινόπωρο και χειμώνας 2010", δέσποσαν το ναυτικό "κλασικό" ντύσιμο, επίσης τα "ασφαλή" μαύρο, γκρίζο,.

    Το "αντίδοτο"

    Παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με την Μισέλ Οντεμά, ιδιοκτήτρια μιάς από τις μπουτίκ του Λακρουά στη νότια Γαλλία, η αμερικανική, η βελγική, η βρετανική πελατεία της ακόμα κάνει τις αγορές της με ενθουσιασμό. Ωστόσο ταυτοχρόνως υπάρχει πλέον ο φόβος των Γάλλων μόδιστρων ότι, θα "λείψουν" πλέον πολλοί πελάτες τους από άλλες αγορές, την πολύ μεγάλη ρωσική για παράδειγμα...που έδινε τελευταία ένα πολύ ζωηρό "παρόν" στα καταστήματα ειδών Υψηλής ραπτικής όλης της "Κυανής Ακτής".

    Είδηση: 19872

    [08] Διεθνής τιμή για την Μπακογιάννη

    Πολιτική

    Η μεγάλη ιδέα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και η αναγκαιότητα μίας διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του αιώνα μας, είναι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Γαλλική Ακαδημία, με την ευκαιρία της επίσημης τελετής αναγόρευσής της ως συνδεδεμένο μέλος.

    Η Ελληνίδα πολιτικός αναφέρθηκε κατ' αρχάς στον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η Ευρώπη για τους πολίτες της τις τελευταίες δεκαετίες.

    «Οι λαοί της Ευρώπης βιώνουν εδώ και 50 χρόνια μία καινούργια πραγματικότητα» είπε.

    Μίλησε για μία Ευρώπη «ως Πολιτεία του Πνεύματος», μία Ευρώπη που θα πρέπει να την υμνήσουμε «ως τη νίκη της σκέψης επί των πράξεων, τη νίκη του πνεύματος επί του ενστίκτου» και χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως «την πιο απίθανη, την πιο προφανή, αλλά και την πιο θαρραλέα ιδέα του 20ου αιώνα».

    Η κ. Μπακογιάννη αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της τιμώντας τον προκάτοχο της έδρας που κατέλαβε, τον Γερμανό φυσικό και φιλόσοφο, Karl Friedrich von Weizscker.

    «Επιστήμον μεταξύ φιλοσόφων», είπε, «και φιλόσοφος μεταξύ επιστημόνων. Πνεύμα περίεργο και ανήσυχο, ο Karl Friedrich von Weizscker είναι ένας από τους τελευταίους οικουμενικούς στοχαστές που γνώρισε ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός και χριστιανικό πνεύμα επίσης».

    Η υπουργός έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ζωή και καριέρα του, ανέφερε πόσο τα δεινά του πολέμου επηρέασαν την σκέψη και τις επιλογές του, ώστε να συμμετάσχει το 1957 στη διακήρυξη των 18 κορυφαίων Γερμανών επιστημόνων [Gottingen 18], με την οποία κατόρθωσαν να αποτρέψουν τον εξοπλισμό της Δυτικής Γερμανίας με τακτικά πυρηνικά όπλα.

    Το 1970 ο Γερμανός φιλόσοφος είχε ήδη εκφράσει την ιδέα για μία παγκόσμια διακυβέρνηση, αποδεικνύοντας σήμερα την διορατικότητα της σκέψης του, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

    «Εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες» πρόσθεσε, «η έννοια της παγκόσμιας διακυβέρνησης, αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν, όχι μόνον τη θεωρία των διεθνών σχέσεων, αλλά και την πρακτική της διεθνούς πολιτικής στη μεταπολεμική περίοδο του Ψυχρού Πολέμου».

    Αναφέρθηκε «στην ισορροπία του τρόμου», επί της οποίας βασίστηκε η σταθερότητα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, σε αντίθεση με τις νέες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σήμερα, κυρίως με την ανάδυση των εθνικισμών.

    «Αν και οι πηγές αστάθειας έχουν αυξηθεί, παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι ευκαιρίες για συλλογική πρόοδο», υπογράμμισε η υπουργός και πρόσθεσε: Οι έννοιες της «εξισορρόπησης» και του «ανταγωνισμού σε κάθε επίπεδο», έχουν αντικατασταθεί από την «παγκοσμιοποίηση» και την «αλληλεξάρτηση», κεντρικές έννοιες πια της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας.

    Για την υπουργό, το σίγουρο συμπέρασμα κάθε σύγχρονης ανάλυσης είναι «η τεράστια σημασία που έχει πλέον η διεθνής συνεργασίας και ο διεθνής συντονισμός για τον έλεγχο των απειλών και την εξασφάλιση της ειρήνης».

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ελληνίδα πολιτικό -όπως είπε- αποτελεί σήμερα «το σημαντικότερο παράδειγμα για τα οφέλη της διεθνούς συνεργασίας».

    Σήμερα είναι πια ξεκάθαρο, είπε, ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση. Η ασφάλειά μας εξαρτάται λιγότερο από την ισχύ του καθενός και περισσότερο από την αθροιστική δύναμη της συνεργασίας μας. Η ασφάλειά μας εξαρτάται από την σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών συνεργασίας, στη βάση κοινών αρχών.

    Αναφερόμενη στην Ελλάδα και την εξωτερική μας πολιτική, μεταξύ άλλων, είπε: «Η γεωγραφία και η ιστορία έχουν προικίσει την Ελλάδα με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποτελεί ένα πραγματικό σταυροδρόμι. Σταυροδρόμι πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών, ιδεών. Έχουμε σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς, στενές σχέσεις κατανόησης και συνεργασίας, με κράτη της γειτονιάς μας, αλλά και με λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε χτίσει γέφυρες προς Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση».

    Υπογράμμισε την πίστη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που «κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες που είναι απαραίτητες για την σταθερότητα του διεθνούς συστήματος» και για την στενή συνεργασία με την Γαλλία.

    Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Η διεθνής κοινωνία μπορεί να είναι άναρχη, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια παγκόσμια εξουσία που να την διοικεί. Όμως, δεν είναι αναρχική, ώστε να χαρακτηρίζεται από παντελή απουσία κανόνων». Ζήτησε την εγρήγορση όλων για την περιφρούρηση των αξιών, αλλά και για την προώθηση ενός γόνιμου διαλόγου.

    «Είμαι βέβαιη ότι δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για αυτόν τον διάλογο, από Ακαδημίες όπως αυτή, που εδώ και αιώνες αποτελεί τόπο ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πνεύματος» κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Είδηση: 19879

    [09] H μαύρη βάρδια σαρώνει τα φετινά Βραβεία Λόρενς Ολίβιε

    Ειδήσεις

    Το θεατρικό έργο "H μαύρη βάρδια" (The Black watch), εμπνευσμένο από πολεμική περιπέτεια στο Ιράκ, κέρδισε στο Λονδίνο τα τέσσερα από τα "Βραβεία Λόρενς Ολίβιε" που απονεμήθηκαν φέτος --δηλαδή, από μόνο του, τα περισσότερα από τα φετινά επίζηλα βρετανικά θεατρικά βραβεία. Το θεατρικό έργο από το "Σκωτικό Εθνικό θέατρο", πού "ανέβηκε" κατ' αρχάς στη Σκοτία , περιόδευσε μετά το 2006--στη λονδρέζικη θεατρική σκηνή "Μπάρμπικαν" και απέσπασε τα βραβεία: "Καλύτερο νέο έργο", με "την καλύτερη σκηνοθεσία", "την καλύτερη θεατρική χορογραφία", "τον καλύτερο συνδυασμό ηχητικών εφέ".

    Πρόκειται για τη θεατρική αφήγηση της πολεμικής δράσης αυτής της στρατιωτικής μονάδας, της "Μπλάκ Γουότς", με έδρα της μία βάση των Αμερικανών πεζοναυτών στη νότια εσχατιά της Βαγδάτης το έτος 2004. Αποστολή, μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση πεζοναυτών όμηρων, στην περιοχή της Φαλούτζα. Σατιρίζονται τα λεγόμενα του τότε υπουργού Άμυνας της Βρετανίας (Τζοφ Χουν) ότι "στρατιωτικός, όχι πολιτικός, είναι ο χαρακτήρας της αποστολής στο Ιράκ του εκστρατευτικού μας σώματος".

    Άλλες διακρίσεις

    Με ένα "Βραβείο Ολίβιε" τιμήθηκε ο γνωστός ηθοποιός Πάτρικ Στιούαρτ, ως Κλαύδιος στον "Άμλετ", το τρίτο κατά σειράν που κερδίζει, για δευτεραγωνιστικό ρόλο.

    Ο Ντέρεκ Τζακόμπι, ως Μαλβόλιο, στη "Δωδεκάτη Νύχτα", τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης αντρικής ερμηνείας, ενώ βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, σε μιούζικαλ, έλαβε η Ελενα Ρότζερ --για την "Εντίθ Πιάφ".

    Βραβείο καλύτερης αναπαράστασης απονεμήθηκε στον παραγωγό της ταινίας "Οι Ιστορίες". Βραβείο νέου καλύτερου μιούζικαλ απονεμήθηκε στην παραγωγή "Τα αγόρια". Βραβείο καλύτερης παράστασης ενός παλαιότερου μιούζικαλ απονεμήθηκε στο "Κλουβί με τις Τρελλές", ενώ τιμήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτό, ειδικά, ο ηθοποιός Ντάγκλας Χοτζ.

    "Η Παρθενώπη" της "Βρετανικής Λυρικής Σκηνής" τιμήθηκε επίσης με το "Βραβείο Ολίβιε" για την Όπερα.

    Είδηση: 19873

    [10] Άνοδο διαγράφει η τιμή του αργού

    Ειδήσεις

    Κοντά στα 47 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ, ίσως αποφασίσει και νέα μείωση της παραγωγής του κατά τη συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού, συμβολαίου παράδοσης Απριλίου, ενισχυόταν κατά 1,29 δολάρια και βρισκόταν στα 46,81 δολάρια το βαρέλι.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ υποχωρούσε κατά 14 σεντς, φτάνοντας στα 44,71 δολάρια.

    "Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι" δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κατάρ ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Αλ-Μπάντρι, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το αν ο ΟΠΕΚ προτίθεται να ανακοινώσει και νέα μείωση της παραγωγής του, κατά την διάρκεια της προσεχούς συνεδρίασης του οργανισμού στη Βιέννη.

    Στελέχη της αγοράς αναμένουν πως ο ΟΠΕΚ -πηγή του 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου- θα αποφασίσει και νέα μείωση του εφοδιασμού κατά τη συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής. Άλλα στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί. Πάντως, από τον Ιούλιο του 2008 όταν είχε ανέλθει στην τιμή ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι, η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές έχει υποχωρήσει κατά 100 δολάρια.

    Είδηση: 19874


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 March 2009 - 21:57:07 UTC