Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
  • [02] Σημαντική άνοδος 5,57% στο ΧΑΑ
  • [03] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ
  • [04] Πρόσθετα έσοδα χωρίς νέους φόρους
  • [05] 5o Ετήσιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης
  • [06] Αρνητική για την Τουρκία έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ
  • [07] Τέρμα στα σενάρια συνεργασίας ΝΔ-ΛΑΟΣ
  • [08] Επικρίσεις Παπανδρέου για εξωτερική πολιτική
  • [09] Πτώση 33% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το Φεβρουάριο
  • [10] Βρετανική βοήθεια στην Χαμάς
  • [11] Στο αρχείο της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης η υπόθεση Παντελεήμονα
  • [12] Το κτίριο του Συμβ. της Ευρώπης απέκλεισαν μέλη της Greenpeace
  • [13] ΠΑΣΟΚ: Θετικό κλίμα για τη συνάντηση Παπανδρέου-Σημίτη
  • [14] Ο Τ. Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ για κοινή στρατηγική στο Αφγανιστάν
  • [15] Υψηλή επισκεψιμότητα των ειδήσεων της ΕΡΤ και το Φεβρουάριο
  • [16] Προς σταθεροποίηση της παραγωγής κινείται ο ΟΠΕΚ;
  • [17] Ηγούμενος κατηγορούμενος για ασέλγεια
  • [18] Καταθέτει ο μοναχός Αρσένιος
  • [19] Ε.Ε.: Κατ' αρχήν έγκριση της συμφωνίας Δημοσίου-MIG
  • [20] Το Λονδίνο καλεί την G 20 για την αντιμετώπιση της κρίσης
  • [21] Ναυτικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας
  • [22] Παιδεία: Ικανοποίηση για το θετικό κλίμα διαλόγου
  • [23] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ
  • [24] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ
  • [25] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ
  • [26] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ

    [01] Νέο λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

    Βομβιστική επίθεση συγκλόνισε τη Βαγδάτη. Οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 33 νεκρούς -μεταξύ αυτών ένας στρατιωτικός αξιωματούχος- και οι τραυματίες τους 46. Η επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε, στο Αμπου Γράιμπ, στη δυτική Βαγδάτη, φαίνεται πως είχε στόχο ανώτατους αξιωματούχους, στρατιωτικούς και αρχηγούς φυλών που λάμβαναν μέρος σε συνέδριο με αντικείμενο την εθνική ενότητα.

    Επίθεση καμικάζι σε συνέδριο

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 12.30 (τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδας). Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο ο καμικάζι συμμετείχε ο ίδιος στο συνέδριο, που λάμβανε χώρα στο δημαρχείο του Αμπού Γράιμπ, που βρίσκεται απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο της Βαγδάτης, ή σημειώθηκε ακριβώς απέξω την ώρα που ομάδα με σεΐχηδες και αξιωματικούς επέστρεφε στο κτήριο.

    Δημοσιογράφοι, αστυνομικοί και στρατιώτες είναι μεταξύ των νεκρών, δήλωσε η πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

    Είδηση: 19908

    [02] Σημαντική άνοδος 5,57% στο ΧΑΑ

    Πολιτική

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.551,28 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 5,57%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 131,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι των Τραπεζών κατά 11,45%, της Υγείας κατά 9,22%, των Τροφίμων-ποτών κατά 8,48% και των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 4,78%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι κλάδοι των Ασφαλειών κατά 1,22% και της Κοινής Ωφέλειας κατά 0,01%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,78%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,56% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 1,96%.

    Είδηση: 19920

    [03] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ

    Ειδήσεις

    Η Βρετανία θα αρχίσει να αποσύρει τους τελευταίους 4.000 μάχιμους στρατιώτες της από το Ιράκ στα τέλη Μαρτίου, έξι χρόνια μετά την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν από την εξουσία, ανακοινώθηκε από τον βρετανικό στρατό.

    "Η σταδιακή μείωση θα αρχίσει στις 31 Μαρτίου. Θα τερματίσουμε τις επιχειρήσεις γύρω στις 31 Μαΐου...Όλες οι μάχιμες δυνάμεις, περίπου 4.000 στρατιώτες, πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ ως το τέλος Ιουλίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού αντισυνταγματάρχης Ντίκι Ουίντσεστερ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποστείλει στη Βασόρα περίπου 900 άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας οι οποίοι θα ηγηθούν της εκπαίδευσης αστυνομικών.

    Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ευθύνη της ασφάλειας στο νότιο Ιράκ.

    Η Βρετανία έστειλε στην περιοχή του Κόλπου 46.000 στρατιώτες το 2003, όταν πραγματοποιήθηκε η εισβολή. Στο παρελθόν τα βρετανικά στρατεύματα ήλεγχαν την πετρελαιοπαραγωγό επαρχία της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, αλλά το 2007 αποσύρθηκαν στο αεροδρόμιο της περιοχής, παραδίδοντας στις ιρακινές δυνάμεις την ευθύνη για την ασφάλειά της.

    Είδηση: 19926

    [04] Πρόσθετα έσοδα χωρίς νέους φόρους

    Ειδήσεις

    Υπό στενή παρακολούθηση μπαίνουν οι οικονομίες Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας, καθώς το Ecofin ζήτησε επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο, το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ και τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι να αυξηθούν τα έσοδα χωρίς την επιβολή νέων φόρων και χωρίς να θιγούν τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "με τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες, που λαμβάνει η κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα θα επιτευχθούν οι στόχοι". Για τα αποτελέσματα Ecofin συνεδρίασε ο αρμόδιος κύκλος οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

    Είδηση: 19924

    [05] 5o Ετήσιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης

    Όλα τα νεότερα δεδομένα για τους παράγοντες κινδύνου που προκαλούν την αθηροσκλήρωση, αλλά και οι σύγχρονοι τρόποι για την αντιμετώπισή της θα παρουσιαστούν στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιείται από τις 12 έως και τις 14 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», στην Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο, διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος (ΕΑΒΕ), υπό την προεδρία του Καθηγητή Καρδιολογίας ΑΠΘ, Απόστολου Ευθυμιάδη.

    Επιδίωξη της Εταιρείας είναι και η σωστή ενημέρωση των πολιτών, ώστε να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που λειτουργούν ως «ασπίδα» προστασίας απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονεί η αθηροσκλήρωση.

    Για το λόγο αυτό, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, από τις 09.00 έως τις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα «Αριστοτέλης Ι» του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τις αντιδημαρχίες Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, θα διοργανώσει στρογγυλό τραπέζι και συζήτηση για το κοινό της Θεσσαλονίκης με θέμα «Η αθηροσκλήρωση και οι επιπλοκές της. Είναι μια σύγχρονη μάστιγα;».

    Επίσης, θα προβληθεί ένα video για την αθηροσκλήρωση και τις επιπλοκές της και θα αναπτυχθούν εκλαϊκευμένα από ειδικούς επιστήμονες θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό, όπως ποια είναι η σημασία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και πόσο αξιόπιστο είναι, η σημασία της άσκησης στην υγεία και ποιοι είναι οι περιορισμοί ανάλογα με την πάθηση, το κάπνισμα και τι κακό κάνει, αλλά και πώς μπορεί να σταματήσει η συνήθεια του καπνίσματος, η σημασία μερικών τροφών της καθημερινής κουζίνας και πόσο βλάπτουν ή πόσο κακό μπορεί να κάνουν και ποια είναι η σημασία της κατάλληλης διατροφής στην υγεία.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν και δύο φροντιστηριακά στρογγυλά τραπέζια. Συγκεκριμένα, το πρώτο θα γίνει την Πέμπτη 12 Μαρτίου, από τις 13.30 έως τις 16.00, με θέμα ο ρόλος του εργαστηρίου στη διάγνωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ το δεύτερο θα γίνει την Παρασκευή το μεσημέρι, με θέμα τρόποι διαχείρισης του διαβητικού αρρώστου.

    Και στα δύο τραπέζια θα γίνει ανάπτυξη των θεμάτων από τους εισηγητές και σχόλια από ειδικούς, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο. Με τον τρόπο αυτό θα λυθούν οποιαδήποτε προβλήματα της καθημερινής ιατρικής πρακτικής. Τα δύο φροντιστηριακά μαθήματα μπορεί να παρακολουθήσουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

    Τέλος θα πραγματοποιηθεί κι ένα στρογγυλό τραπέζι με οδοντιάτρους, όπου θα αναπτυχθεί η σχέση της περιοδοντικής νόσου (υγιεινής στόματος) με τις συστηματικές παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, εγκυμοσύνη και λιπόβαρα νεογνά).

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο τύπου στα τηλέφωνα: 2310-560526, 6972-554955 (υπεύθυνη δημοσιογράφος Νικολέτα Μπούκα).

    Είδηση: 19906

    [06] Αρνητική για την Τουρκία έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ

    Ευρώπη

    Την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ, συστήνει η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων [CERD] των Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεσή της για την Τουρκία, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει έλλειψη στατιστικών στοιχείων για την εθνική σύσταση του πληθυσμού και συστήνει την παροχή αυτών, καθώς και πληροφοριών για τη χρήση μητρικών γλωσσών, γλωσσών ευρέως ομιλούμενων ή άλλων δεικτών εθνικής διαφοροποίησης.

    Καλεί την Τουρκία να τροποποιήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να επιτραπεί η διδασκαλία γλωσσών, οι οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στην Τουρκία, στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών κατά Ρομά, Κούρδων, κι άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

    Είδηση: 19918

    [07] Τέρμα στα σενάρια συνεργασίας ΝΔ-ΛΑΟΣ

    Πολιτική

    Η θετική στάση του ΛΑ.Ο.Σ. στην έκκληση του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αναζωπύρωσε σενάρια για το ενδεχόμενο προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας του κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος το διέψευσε, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδύναμη και συμπαγή πλειοψηφία, που στηρίζει το κυβερνητικό έργο. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη επανέλαβε ότι η στήριξη στην κυβέρνηση αφορά μονό την έξοδο της χώρας από την κρίση.

    Τέλος βάζει η κυβέρνηση στα σενάρια περί, μετεκλογικής ή εκλογικής, συνεργασίας της με τον ΛΑΟΣ, βάζοντας τέρμα στη φημολογία που αναπτύχθηκε μετά το ναι που είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συναίνεση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    "Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας. Θα σας υπενθυμίσω δε, για να μιλάμε πρακτικά στην ουσία των πραγμάτων, ότι η Νέα Δημοκρατία - -το λέω για μια ακόμη φορά- - έχει αυτοδύναμη, συμπαγή πλειοψηφία, η οποία στηρίζει το κυβερνητικό έργο", σχολίασε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

    " Ας είμαστε λίγο πιο πρακτικοί στην παρούσα φάση. Όπως ξέρετε, η Ν.Δ. έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία", τόνισε και ο Υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος εξερχόμενος του Μέγαρου Μαξίμου και μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα σύγκλισης των δύο κομμάτων , ενώ στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό μιλούν μόνο για την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης από κοινού

    "Αυτή τη στιγμή ούτε μου ζήτησε ο Καραμανλής, ούτε του έδωσα λευκή επιταγή. Θα ήταν εκ μέρους του φθηνό και εκ μέρους μου φθηνότερο. Αυτή τη στιγμή είπαμε για την κρίση να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από την κρίση" ανέφερε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στον ΑΘΗΝΑ 984

    "Η στήριξή μας, αφορά μόνο την έξοδο της Ελλάδας από την Οικονομική κρίση», διευκρίνισε επίσης ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

    Την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές δε θα επιτευχτεί αυτοδυναμία, εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

    Είδηση: 19916

    [08] Επικρίσεις Παπανδρέου για εξωτερική πολιτική

    "Η Ελλάδα από ηγέτιδα στην ευρύτερη περιοχή έχει γίνει προβληματική χώρα, ενώ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι έχει ανύπαρκτο ρόλο διεθνώς με σοβαρά ερωτήματα για το κύρος μας", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου στη διάρκεια της, υπό την προεδρία του, συνεδρίασης του επιτελικού κύκλου εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η προαναφερθείσα αίσθηση εντείνεται από τις εξελίξεις στην οικονομία και "την ανομία στο κράτος" και πρόσθεσε ότι η παρουσία μας "στην ΕΕ είναι από ανύπαρκτη έως προβληματική, ενώ δεδομένη είναι και η απουσία της Ελλάδας από τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, στα δε ελληνοτουρκικά έχει επαναπαυθεί η κυβέρνηση".

    Είδηση: 19915

    [09] Πτώση 33% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το Φεβρουάριο

    Ειδήσεις

    Σε ελεύθερη πτώση κινήθηκαν οι εγχώριες πωλήσεις αυτοκινήτου το μήνα Φεβρουάριο δημιουργώντας νέα δεδομένα στον κλάδο του αυτοκινήτου. Σε σύγκριση με πέρυσι ο φετινός μήνας έκλεισε με απώλειες 33% και διαμορφώθηκε στις 15.592 μονάδες την ώρα που το 2008 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στις 23.281 μονάδες.Στο πρώτο δίμηνο του 2009 συνολικά οι πωλήσεις καταγράφουν πτώση 37%.

    Σε αυτό το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον όλοι σχεδόν οι εγχώριοι εισαγωγείς καταγράφουν σημαντικές απώλειες στις πωλήσεις του διμήνου τους σε σχέση με πέρυσι. Εξαίρεση του κανόνα αποτελούν η VW που πέτυχε αύξηση 1,5% των πωλήσεων, την Audi με άνοδο 9,7%, τη Renault με 28,3% αλλά και την Alfa Romeo με 16,3%. Για το μήνα Φεβρουάριο πρώτη είναι η Toyota με 1.718 πωλήσεις, ακολουθεί η VW με 1.617 πωλήσεις ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ford με 1.387 πωλήσεις.

    Είδηση: 19914

    [10] Βρετανική βοήθεια στην Χαμάς

    Μετρητά και οχήματα προσέφερε σήμερα στην Χαμάς, η οποία ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας, ο βρετανός βουλευτής Τζωρτζ Γκάλογουεϊ, λέγοντας ότι δεν τον φοβίζει το ενδεχόμενο να υποστεί δικαστικές διώξεις στη Βρετανία για την υποστήριξη μίας οργάνωσης την οποία η Ευρώπη θεωρεί τρομοκρατική.

    "Προσφέρουμε 100 οχήματα με όλο το περιεχόμενό τους. Τα δίνουμε στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Παλαιστίνης", δήλωσε ο Γκάλογουεϊ, διευκρινίζοντας ότι προσφέρει προσωπικά τρία οχήματα και 25.000 στερλίνες, δηλαδή, 27.200 ευρώ στον πρωθυπουργό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

    "Λέω στη βρετανική και στις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι αν θέλετε να με οδηγήσετε ενώπιον δικαστηρίου, σας υπόσχομαι ότι κανένας ένορκος στη Βρετανία δεν θα με κρίνει ένοχο. Εσάς θα κρίνουν ενόχους!", προσέθεσε.

    Η Χαμάς θεωρεί ότι η κυβέρνησή της στη Γάζα είναι η νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση, επειδή το ισλαμιστικό κίνημα κέρδισε τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο 2006, πριν εκδιώξει την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα, τον Ιούνιο 2007, έπειτα από 16 μήνες θυελλώδους συγκατοίκησης στην εξουσία.

    Εξάλλου, ο Γκάλογουεϊ ανακοίνωσε ότι μία φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία δωρίζει δύο εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή, 2,2 εκατομμύρια ευρώ, για την οικοδόμηση σχολείων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μία εκτεταμένη επίθεση το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να εμποδίσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος.

    Κατά την άφιξή του στη Λωρίδα της Γάζας επικεφαλής μίας βρετανικής ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής -που διέσχισε πολλές χώρες- ο Γκάλογουεϊ εγκωμίασε την παλαιστινιακή "αντίσταση" και καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την "γενοκτονία".

    Ο Γκάλογουεϊ είχε διεξαγάγει στη δεκαετία του 1990 εκστρατεία εναντίον του καθεστώτος των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν, το οποίο είχε επανειλημμένα επισκεφθεί.

    Είδηση: 19917

    [11] Στο αρχείο της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης η υπόθεση Παντελεήμονα

    Κοινωνία

    Στο αρχείο έθεσε το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος εκτίει στον Κορυδαλλό από τον περασμένο Ιούνιο εξαετή ποινή κάθειρξης, που του επεβλήθη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση 56 εκατ. δρχ. από τη Μονή Οσίου Εφραίμ. Με ψήφους 7 προς 5 οι αρχιερείς της αρμόδια επιτροπής απεφάνθησαν ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του Παντελεήμονα. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση.

    Ο κ. Ιερώνυμος κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τόνισε ότι η απόφαση αφορά μόνον σε οικονομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ του κ. Παντελεήμονα και της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Μάκρης και όχι σε άλλες κρίσιμες παραμέτρους του θέματος.

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη, διότι έτσι μόνον θα δινόταν η ευκαιρία, η αλήθεια να αποκαλυφθεί μέσα από δικαστικές διαδικασίες με μαρτυρικές καταθέσεις".

    Τελειώνοντας, πρότεινε να ζητηθεί άμεσα, και ενόψει της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου, η συνδρομή ειδημόνων και εμπείρων επιστημόνων για την ταχεία αντιμετώπιση του όλου θέματος, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Εκκλησίας απέναντι στην κοινωνία.

    Είδηση: 19912

    [12] Το κτίριο του Συμβ. της Ευρώπης απέκλεισαν μέλη της Greenpeace

    Τουλάχιστον 300 μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace απέκλεισαν σήμερα το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του Ecofin, για να αξιώσουν με τον τρόπο αυτό την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προστασία του κλίματος.

    "Σώστε το κλίμα" και "Σχέδιο σωτηρίας για τον πλανήτη", ήταν ορισμένα μεταξύ των συνθημάτων που έκαναν την εμφάνισή τους στα πανό των διαφόρων εθνικοτήτων διαδηλωτών, ορισμένοι εκ των οποίων -παρά την σχετική απαγόρευση- κατάφεραν να διεισδύσουν στον προαύλιο χώρο και να αλυσοδεθούν στο κιγκλίδωμα του κτηριακού συγκροτήματος.

    "Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αφιερώνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσια ταμεία για να σώσουν τις τράπεζες και τα στελέχη τους, αλλά, δεν δίνουν ούτε ένα λεπτό όταν πρόκειται να υποστηρίξουν οικονομικά την προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

    "Αν ο πλανήτης ήταν τράπεζα, θα είχε σωθεί προ πολλού από τη χρεοκοπία", παρατήρησε ένα μέλος της Greenpeace, ο Φάουαζ Αλ Μπίταρ.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 20 άτομα.

    Η Greenpeace ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μία ετήσια οικονομική συμβολή της τάξης των 35 δισ. ευρώ στο ταμείο υπέρ των φτωχών χωρών, ώστε αυτές να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές, με την ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών, ανθεκτικών στην ξηρασία και τις πλημμύρες, αλλά και με την ανέγερση φραγμάτων, απαραίτητων λόγω της συνεχούς ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

    Είδηση: 19913

    [13] ΠΑΣΟΚ: Θετικό κλίμα για τη συνάντηση Παπανδρέου-Σημίτη

    Πολιτική

    Θετικά αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την επαναπροσέγγιση Παπανδρέου-Σημίτη. Το ραντεβού των δύο ανδρών έχει οριστεί για την Πέμπτη και η ατζέντα της συζήτησης παραμένει ανοιχτή. Ενδιαφέρον έχει η επισήμανση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού αναφορικά με το νέο ρόλο του κυρίου Σημίτη, ότι ο κύκλος του Πειραιά έχει κλείσει γι΄ αυτόν.

    Οι κύριοι Παπανδρέου και Σημίτης, θα συναντηθούν στη Βουλή, για πρώτη φορά μετά από την απομάκρυνσή του δεύτερου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Ιούνιο.

    Η συνάντηση κανονίστηκε μετά από τηλεφωνική πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και θα πραγματοποιηθεί μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Επισήμως το θέμα τη συζήτησης των δύο ανδρών θα είναι η οικονομική ύφεση και οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να διατυπωθεί συγκεκριμένη πρόταση προς τον πρώην πρωθυπουργό για συγκεκριμένο ρόλο στο κόμμα.

    Τόσο η Ιπποκράτους όσο και συνεργάτες του Κώστα Σημίτη δεν σπεύδουν να προκαταλάβουν οτιδήποτε, επισημαίνουν πάντως πως θα είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ευκαιρία να λυθούν όλες οι παρεξηγήσεις.

    Συνεργάτες του Κώστα Σημίτη πάντως υπογραμμίζουν σχετικά με την συνάντηση πως οι πολίτες δεν ασχολούνται με την μικροπολιτική αλλά με τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και όταν ρωτηθούν για το αν θα επιστρέψει στις λίστες του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως ο κύκλος του Πειραιά έχει κλείσει.

    Θετικά αντιμετωπίζουν την προσέγγιση των δυο ανδρών στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτή η εκκρεμότητα θα πρέπει να κλείσει.

    "Τέτοιες εκκρεμότητες πρέπει να τελειώνουν. Απαιτείται ισχυρή, κοινή και ξεκάθαρη πολιτική βούληση. Στο προσκήνιο πρέπει να κυριαρχούν οι αναζητήσεις των πολιτών και οι λύσεις για τα προβλήματα της χώρας", τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ ο Χρήστος Παπουτσής.

    Γα θετική εξέλιξη την οποία περίμεναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο δημοκρατικός κόσμος, αφού ο Κώστας Σημίτης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον τόπο και για την παράταξή του, έκανε λόγο μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής, σημειώνοντας ότι δεν είναι το σημείο της συζήτησης το αν θα γίνει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

    Ήταν λάθος η απομάκρυνση του Κώστα Σημίτη, που πλήγωσε την παράταξη και δημιούργησε αρνητικό κλίμα κι είναι μια καλή ευκαιρία τώρα να δηλωθεί η συστράτευση όλης της πρόταξης για το καλό της χώρας, τόνισε από την πλευρά του ο Νάσος Αλευράς.

    Είδηση: 19910

    [14] Ο Τ. Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ για κοινή στρατηγική στο Αφγανιστάν

    Ευρώπη

    Για να έχει μαζί τους διαβουλεύσεις, ως προς μία "κοινή στρατηγική" για το Αφγανιστάν, διατυπώνοντας ταυτοχρόνως την προειδοποίηση ότι "εν συνεχεία θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους", διαβεβαίωσε σήμερα τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

    "Ο λόγος της παρουσίας μου είναι απλός και χωρίς περιστροφές: βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω και να ακούσω, ώστε να φθάσουμε σε μία κοινή στρατηγική" έναντι της τρομοκρατικής απειλής που πηγάζει από την περιοχή αυτή του κόσμου", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης σύσκεψης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 26 χωρών του ΝΑΤΟ.

    "Όταν θα έχουμε ολοκληρώσει την εκπόνηση κοινής στρατηγικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες περιμένουν από τον κάθε έναν από τους συμμάχους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τόσο απλώς και τόσο ευθέως", είπε. "Όταν εκπονούμε μαζί μία στρατηγική, λειτουργεί", πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, κατά την διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στις Βρυξέλλες ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε, ότι η νέα κυβέρνηση Ομπάμα επιχειρεί τη συνολική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής στην κεντρική Ασία και στο πλαίσιο αυτό συμβουλεύεται τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

    "Αυτό που θέλουμε να γνωρίζουμε είναι τι πιστεύουν οι χώρες σας σε σχέση με τι λειτουργεί και τι όχι. Με ποιόν τρόπο μπορούσε να κάνουμε καλύτερη δουλειά εμποδίζοντας το Αφγανιστάν και το Πακιστάν να είναι καταφύγια τρομοκρατών", δήλωσε στους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και οι επιθέσεις στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη που ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκαν από εξτρεμιστές μουσουλμάνους που είχαν τις βάσεις τους στις δύο αυτές χώρες και ζήτησε από τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον "συνοχή", τη στιγμή που όλοι έχουν το ίδιο ζωτικό συμφέρον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής της Αλ Κάιντα και των συμμάχων της ταλιμπάν.

    Είδηση: 19911

    [15] Υψηλή επισκεψιμότητα των ειδήσεων της ΕΡΤ και το Φεβρουάριο

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Την απήχηση των δελτίων ειδήσεων της ΝΕΤ και της ΕΤ1 στην κοινωνία καταγράφουν και οι μετρήσεις Φεβρουαρίου της AGB. Η έρευνα βασίστηκε στον δείκτη απήχησης που καταγράφει τον ημερήσιο μέσο όρο των ατόμων που παρακολούθησαν για τουλάχιστον ένα λεπτό κάποιο δελτίο ειδήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, τα δελτία της ΝΕΤ και της ΕΤ1 παρακολούθησαν: Για 1 τουλάχιστον λεπτό 3.039.500 τηλεθεατές Για 5 τουλάχιστον λεπτά 1.948.600 τηλεθεατές Για 10 τουλάχιστον λεπτά 1.476.400 τηλεθεατές Σημειώνεται ότι η ΝΕΤ και η ΕΤ1 είναι σταθμοί που μεταδίδουν δελτία ειδήσεων τα οποία παράγονται από κοινή ομάδα ανθρώπων. Ανάλογα είναι και τα στοιχεία προηγούμενων μετρήσεων της AGB, τα οποία αποδεικνύουν ότι η προτίμηση των τηλεθεατών στα δελτία ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης δεν είναι συγκυριακή.

    Στοιχεία μέσης ημερήσιας κάλυψης για δελτία ειδήσεων

    Κοινό: Ενήλικες 15+ (Πληθυσμός 9,007,751 άτομα)

    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009

    Διάστημα παρακολούθησης: 10' 5' 1' ET-1 287,1 442,9 944,7 NET 1276,6 1658,2 2544,5 ET-1+NET 1476,4 1948,6 3039,5 MEGA 1829,6 2328,9 3246,6 ANTENNA 1146,0 1485,6 2220,3 ALPHA 813,4 1201,6 1979,8 STAR 948,2 1276,9 1978,2 ALTER 1326,1 1669,8 2345,8 ET-3 458,8 658,0 1339,9

    Μέση ημερήσια κάλυψη:

    Ο ημερήσιος μέσος όρος όσων έχουν δει τουλάχιστον ένα δελτίο του σταθμού για τουλάχιστον 10, 5 ή 1 λεπτό αντίστοιχα.

    Τα διαστήματα ανά διάρκεια (10, 5 και ενός λεπτού) αφορούν σε μη συνεχόμενη παρακολούθηση.

    ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΔΕΛΤΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΛΕΠΤΩΝ

    Πηγή: AGB Nielsen Media Research

    Είδηση: 19907

    [16] Προς σταθεροποίηση της παραγωγής κινείται ο ΟΠΕΚ;

    Ειδήσεις

    Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε, προσωρινά, κάτω από τα 47 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο πληροφοριών ότι η Σαουδική Αραβία διατήρησε σταθερή την κατανομή προσφοράς σαουδαραβικού αργού στους πελάτες της για τον Απρίλιο, παρέχοντας ένδειξη ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του κατά τη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο των χωρών-μελών του, την Κυριακή, στην Βιέννη.

    Ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση παρείχε και ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, λέγοντας ότι χρειάζεται πλήρης συμμόρφωση στις ισχύουσες ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή, πριν συζητηθεί ενδεχόμενο νέας μείωσης.

    Πηγές του κλάδου εμπορίας αργού πετρελαίου ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε πελάτες της ότι η κατανομή προσφοράς σαουδαραβικού αργού για τον Απρίλιο δεν θα μεταβληθεί, σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι πληροφορίες αυτές ήλθαν μία ημέρα μετά από δημοσίευμα σε -σαουδαραβικής ιδιοκτησίας- εφημερίδα ότι η μεγαλύτερη παγκοσμίως πετρελαιοπαραγωγός χώρα επιθυμεί αυστηρότερη συμμόρφωση στις ισχύουσες ποσοστώσεις, πριν εξετάσει ενδεχόμενο νέων μειώσεων της παραγωγής.

    Αναλυτές της αγοράς πετρελαίου και πηγές του κλάδου εμπορίας αργού πετρελαίου, εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία -κατά τα φαινόμενα- υπαινίσσεται πως στις 15 Μαρτίου στην Βιέννη, δεν θα ληφθεί απόφαση για νέα μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

    Εχθές, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού πετρελαίου Αμπντάλα Αλ Μπάντρι, είπε σε δημοσιογράφους στη Ντόχα, ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει την προσφορά κατά ¬επιπλέον- 800.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ώστε έτσι, να επιτευχθεί η πλήρης συμμόρφωση των χωρών-μελών του στις τρεις μειώσεις παραγωγής, στις οποίες έχει προχωρήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε δε, ότι -προς το παρόν- το ποσοστό συμμόρφωσης ανέρχεται στο 80%.

    Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, ο υπουργός Πετρελαίου του Κάταρ, Αμπντάλα Μπιν Χαμάντ Αλ Ατίγια, τόνισε ότι "δεν μπορούμε να συζητήσουμε νέα μείωση, πριν διαπιστώσουμε συμμόρφωση 100%. Το πρώτο βήμα είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα δούμε πλήρη συμμόρφωση".

    Όμως, πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα είναι η φθίνουσα ζήτηση πετρελαίου. Γιατί να παράγουμε όταν δεν αγοράζει κανείς;"

    Οι ενδείξεις από Σαουδική Αραβία και Κατάρ, πυροδότησαν προσωρινές πιέσεις στις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές.

    Ωστόσο, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού αργού κέρδιζε 47 σεντς στο βαρέλι, εν σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο" και με την τιμή του να ανακάμπτει στα 47,54 δολάρια, ενώ νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 46,64 δολάρια.

    Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου Μπρεντ ανερχόταν στα 45,99 δολάρια, κερδίζοντας 64 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Εντός της ημέρας, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, EIA [Energy Information Administration], θα δημοσιοποιήσει τη μηνιαία έκθεσή της για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει προς τα κάτω αναθεώρηση της εκτίμησης για την παγκόσμια ζήτηση. Η EIA, έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη ζήτηση το 2009, στις 10 από τις 13 τελευταίες μηνιαίες εκθέσεις της.

    Είδηση: 19909

    [17] Ηγούμενος κατηγορούμενος για ασέλγεια

    Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η σύλληψη του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης της Κερατέας με την κατηγορία της ασέλγειας κατ' εξακολούθηση σε βάρος δόκιμων μοναχών, μετά τις καταγγελίες δέκα ατόμων, μεταξύ των οποίων κι ένας ανήλικος. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Κερατέας συνέλαβαν τον ηγούμενο "Νήφωνα", κατά κόσμο Ελευθέριο Αναστασόπουλο, με τις κατηγορίες της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατ' εξακολούθηση. Ο 68χρονος ηγούμενος θα απολογηθεί την Πέμπτη ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας.

    Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, όταν τέσσερα άτομα 18 έως 34 ετών κατήγγειλαν ότι το χρονικό διάστημα από το 1988 ως και το 2007, οπότε και είχαν εγκατασταθεί στο μοναστήρι ως δόκιμοι μοναχοί, ο ηγούμενος ασέλγησε σε βάρος τους αν και ήταν ανήλικοι.

    Όπως κατέθεσαν στους αστυνομικούς, ο κατηγορούμενος ασελγούσε σε βάρος τους είτε στο Ηγουμενείο, είτε στα κελιά τους ασκώντας ψυχολογική βία και εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερη πνευματική σχέση εμπιστοσύνης που είχαν.

    Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει προκύψει ότι ο 68χρονος ηγούμενος όλα αυτά τα χρόνια είχε ασελγήσει σε βάρος ακόμη 10 ατόμων που διέμεναν μόνιμα ή προσωρινά στο μοναστήρι.

    Από την αστυνομία ερευνάται αν ο ηγούμενος έχει ασελγήσει σε ανήλικους και σε άλλα μοναστήρια, που έχει περάσει στο παρελθόν.

    Είδηση: 19905

    [18] Καταθέτει ο μοναχός Αρσένιος

    Κοινωνία

    Σε ερωτήσεις των εισαγγελέων που διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου απαντά από το πρωί ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος έχει κληθεί ως ύποπτος για ηθική αυτουργία σε απιστία, σε απάτη και σε ψευδή διαβεβαίωση - αλλά και για ξέπλυμα χρήματος. Ο μοναχός Αρσένιος κλήθηκε μετά τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνει το υπόμνημά του, ότι χειριζόταν το ζήτημα των ανταλλαγών ο ίδιος από το 2002 και μετά

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 19904

    [19] Ε.Ε.: Κατ' αρχήν έγκριση της συμφωνίας Δημοσίου-MIG

    Ειδήσεις

    Έδωσε σήμερα το "πράσινο φως" για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με την M.I.G.. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε λίγο μετά τις 15:00 ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για τις Μεταφορές Ιταλός Αντώνιο Ταγιάνι.

    Η εν λόγω κατ' αρχήν έγκριση από την Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση της Ολυμπιακής στον όμιλο της M.I.G. από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και εν συνεχεία, θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Τα σχέδια του ομίλου περιλαμβάνουν ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών, αναδιάρθρωση των δρομολογίων και πρόσληψη περίπου 4.000 εργαζομένων στη νέα εταιρεία, ώστε το αργότερο το Σεπτέμβριο να πετά υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στην κατ΄ αρχήν έγκριση της Κομισιόν για την συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τη MIG για την Ολυμπιακή, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταρχήν λέει ναι για την εξαγορά της Ολυμπιακής από τη MARFIN. Έγινε το πρώτο βήμα. Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα γρήγορα, ώστε η Ολυμπιακή να κάνει το άλμα και να ανοίξει τα φτερά της πετώντας στον παγκόσμιο ουρανό, για το καλό του τόπου και των εργαζομένων».

    Αγγελίες για προσλήψεις στη νέα Ολυμπιακή Ήδη από σήμερα, η MARFIN δημοσιεύει αγγελίες για προσλήψεις δεκάδων ειδικοτήτων στη νέα Ολυμπιακή και καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι τις 24 Μαρτίου. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι θέσεις εργασίας αφορούν δεκάδες ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας. Οι εργαζόμενοι, που θα προσληφθούν κατόπιν προσωπικών συνεντεύξεων είτε προέρχονται από τη σημερινή Ολυμπιακή είτε από άλλη εταιρεία αερομεταφορών, θα υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τους όρους που ισχύουν στην ελεύθερη αγορά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν κάθε ειδικότητα από το διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα: http://www.marfininvestmentgroup.com/. Οι αιτήσεις και τα βιογραφικά θα στέλνονται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή διεύθυνση:

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy12833 = 'hr.n&#101;w&#97;&#105;rc&#97;rr&#105;&#101;r&#111;p&#101;r&#97;t&#105;&#111;ns' + '&#64;'; addy12833 = addy12833 + 'm&#97;rf&#105;ngr&#111;&#117;p' + '&#46;' + 'gr'; document.write( '' ); document.write( addy12833 ); document.write( '' );

    <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //--> Τις προσεχείς ημέρες, οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν να συναντηθούν με εκπροσώπους του Ανδρέα Βγενόπουλου, προκειμένου να καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους σε σχέση με το εργασιακό τους μέλλον στη νέα εταιρεία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19903

    [20] Το Λονδίνο καλεί την G 20 για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Ειδήσεις

    Υπέρ της ανάληψης συντονισμένης διεθνούς δράσης απέναντι στην οικονομική κρίση τάχθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ ο οποίος υποστήριξε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στις Βρυξέλλες. Το γεγονός που επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου, με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση, μόνο καλό οιωνό δεν αποτελεί για το αποτέλεσμα της συνάντησης των G 20.

    Ο Ντάρλινγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Guardian γράφει ότι οι κυβερνήσεις "οφείλουν να είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα" καθώς και ότι: "Σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να δραστηριοποιηθούν συντονισμένα".

    Χθες, ο, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λόρενς Σάμερς, ζήτησε από τις βιομηχανικές χώρες να μην σταματήσουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη, διότι η παγκόσμια οικονομία "έχει ανάγκη από αύξηση της ζήτησης και από την έκτακτη δραστηριοποίηση των κρατικών εξουσιών".

    Ωστόσο, απέναντί του βρήκε τον προεδρεύοντα της μηνιαίας συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέρριψε την έκκληση αυτή λέγοντας:

    "Συμφωνήσαμε ως προς το ότι οι πρόσφατες αμερικανικές εκκλήσεις για μια πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια δεν μας βρίσκουν σύμφωνους στο μέτρο που δεν είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα συγκυριακά πακέτα που έχουμε ήδη διαμορφώσει".

    Ανάλογη ήταν και η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Περ Στάινμπρουκ που πρόσθεσε από την πλευρά του ότι δεν προβλέπεται η λήψη κανενός νέου μέτρου: "πρέπει ήδη να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε αποφασίσει".

    Αρνητική το 2009 η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμά το ΔΝΤ

    Απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου για τους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το τρέχον έτος λόγω της κρίσης που έχει παρασύρει ακόμη και τις πλέον εύρωστες οικονομίες του κόσμου στην δίνη της ύφεσης.

    Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανόν να είναι αρνητική το 2009, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες.

    "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κάτω από το μηδέν γι΄ αυτό το έτος, τη χειρότερη επίδοση που έχουμε συναντήσει ποτέ οι περισσότεροι από εμάς", δήλωσε ο Στρος-Καν κατά τη διάρκεια της έναρξης διάσκεψης για τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην αφρικανική ήπειρο που διεξάγεται στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας.

    Η συνεχής επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος "σε συνδυασμό με την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρηματικών κύκλων υπονομεύει την εσωτερική ζήτηση σε ολόκληρο τον κόσμο", είπε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο οποίος είχε ήδη προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2009 θα είναι στο μηδέν.

    Αισιοδοξία Ομπάμα για την κρίση

    Αισιόδοξος είναι παρά τις εξελίξεις ο Αμερικανός Πρόεδρος που δηλώνει ικανοποιημένος από τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

    "Ο πρόεδρος είναι αρκετά ευχαριστημένος με τα βήματα και τον συντονισμό που έχουν γίνει από κοινού για να διασφαλιστεί ότι οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί έχουν ως στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκίμπς μετά τη συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι.

    Παράλληλα, όσον αφορά στον αγώνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης ικανοποιημένος είναι και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από όσα έχουν κάνει άλλες χώρες σε χρόνια για να σταθεροποιήσουν και να ενισχύσουν την οικονομία.

    Επίσης, όσον αφορά στο μεγάλο «αγκάθι» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που βρίσκεται υπό κατάρρευση, παρασύροντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους αξιωματούχοι της κυβέρνησης που επισκέφθηκαν χθες το Ντιτρόιτ για να συναντηθούν με τους επικεφαλής της General Motors και της Chrysler υπογράμμισαν πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατανοεί τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης στην αυτοκινητοβιομηχανία.

    Ωστόσο, οι απεσταλμένοι του Ομπάμα τόνισαν στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων αυτών πως είναι επιτακτική για την επιβίωση του τομέα μία «εκ βάθρων αναδιάρθρωση».

    Η ομάδα για την αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να διαβουλεύεται για το θέμα με όλους τους συστατικούς παράγοντες επί 24ώρου βάσεως, αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος και ταυτόχρονα να βαδίζει προσεκτικά στη διαδικασία αυτή», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Ταμείο για τους φτωχούς προτείνει ο Γκ. Μπράουν

    Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της κρίσης στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πρότεινε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα και πλούσιες οικονομίες στον πλανήτη να συνδράμουν, εν μέσω διεθνούς βαθιάς οικονομικής κρίσης, τα κράτη εκείνα όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πτωχό ή και πολύ πτωχό.

    "Θέλω να συνεργαστούμε, όταν συνέλθει εδώ στο Λονδίνο το G20, ώστε οι πλούσιοι μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα ενώ διαρκεί αυτή η διεθνής ύφεση να συνεισφέρουμε οικονομικά υπέρ των συγκριτικά φτωχών και φτωχότερων οικονομιών" είπε, χωρίς όμως να αναφερθεί στο χρηματικό ποσό που επιδιώκει να συγκεντρωθούν.

    Με αυτή την πολιτική, υπέρ των "ασθενέστερων οικονομιών" που προτείνω, θα πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια μιας νέας πολιτικής, που θα πρέπει πολύ σύντομα να διαπνέει όλη τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των μάνατζερ της Παγκόσμιας Τράπεζας, Νγκόζι Οκόνιο-Ιουεάτα ζήτησε το 0,7% όσων οι πλούσιοι θα διαθέσουν για να ανακάμψουν οι οικονομίες τους, να διοχετευτεί προς τις φτωχές οικονομίες στον πλανήτη, ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων που υπέχει προς αυτές η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Δάνειο από την Ε. ζητά η Ρουμανία

    Ιδιαίτερα έντονες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στη Ρουμανία, που βρίσκεται σε στάδιο διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή βοήθειας.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ευρωπαίους επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, η βοήθεια θα προέλθει από ένα ειδικό ταμείο της ΕΕ, για τα μέλη των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ, στο οποίο έχουν προσφύγει ήδη η Λετονία κι η Ουγγαρία.

    Αν και η Ε.Ε φαίνεται διατεθειμένη να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ρουμανία, αρνητικό ή διστακτικό εξακολουθεί να είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της ρουμανικής κυβέρνησης και αξιωματούχων του διεθνούς δανειοδοτικού οργανισμού, για τη διάθεση δανείου.

    Όμως τόσο ο πρωθυπουργός, κ. Εμίλ Μποκ, όσο και η ρουμανική κεντρική τράπεζα κάνουν λόγο για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να διεξαχθούν αρχικές συνομιλίες με το ΔΝΤ, ενώ προκαταρτικές συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια ώρα αλματώδης είναι η αύξηση της ανεργίας στη χώρα που από το 4,9% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, έχει φθάσει στο 5,3%, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων το μήνα που διανύουμε έφτασε στους 477.860, εκ των οποίων οι 207.574 είναι γυναίκες.

    Είδηση: 19901

    [21] Ναυτικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Την παρενόχληση ενός πλοίου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, σε διεθνή ύδατα, από πέντε κινεζικά πλοία κατήγγειλαν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Ουα΄σινγκτον, το αμερικανικό πλοίο αναγκάστηκε να σταματήσει απότομα, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με τα πλοία που είχαν πλησιάσει σε απόσταση 8 μέτρων. Προηγήθηκαν αρκετά παρόμοια επεισόδια τις προηγούμενες μέρες. Από την πλευρά του, το Πεκίνο, που θεωρεί σχεδόν το σύνολο της θάλασσας της Νοτίου Κίνας δικιά του περιφέρεια, υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτους και ανακριβείς τους ισχυρισμούς της, και την κάλεσε να σταματήσει "τις παράνομες ναυτικές της δραστηριότητες".

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι το πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που ενεπλάκη σε ναυτικό επεισόδιο με τον κινεζικό στόλο, ανοιχτά του νησιού Χάιναν, παραβίασε το διεθνές και το κινεζικό δίκαιο, και καταδίκασε το περιστατικό.

    "Τα πλοία μας προφανώς κινούνται συχνά σε διεθνή ύδατα, όπου έλαβαν χώρα αυτά τα περιστατικά. Θα εξακολουθήσουμε να κινούμαστε σε αυτά τα διεθνή ύδατα και περιμένουμε από την Κίνα να τηρεί τους διεθνείς κανόνες" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

    "Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ έρχονται σε σοβαρή αντίθεση με τα γεγονότα, συγχέουν το μαύρο με το άσπρο και η Κίνα τούς θεωρεί εντελώς απαράδεκτους" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοξού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην οποία επίσης επιβεβαίωσε ότι η Κίνα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον και την κάλεσε να σταματήσει "τις παράνομες ναυτικές της δραστηριότητες".

    Σύμφωνα με αναφορές ιστοσελίδας τηλεοπτικού καναλιού του Χονγκ Κονγκ, "το πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στα διεθνή ύδατα στη νότια Θάλασσα της Κίνας κατασκόπευε τις ακτές του νησιού Χαϊνάν της Κίνας".

    Μετά το επεισόδιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας προς την κινεζική κυβέρνηση.

    Είδηση: 19900

    [22] Παιδεία: Ικανοποίηση για το θετικό κλίμα διαλόγου

    Ικανοποιημένος, από το καλό κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, στο πλαίσιο του διαλόγου για την παιδεία, εμφανίστηκε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. Την Τετάρτη συγκαλείται για πρώτη φορά το συμβούλιο πρωτοβάθμιας- δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπό τον Γιώργο Μπαμπινιώτη και απούσα την ΟΛΜΕ. Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνασπισμού. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, απέχουν από τον διάλογο για την Παιδεία.

    Την ικανοποίηση του για την πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής για τις αλλαγές στο χώρο της Παιδείας εξέφρασε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Υπουργός Παιδείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυριανή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπό την προεδρία του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, λέγοντας πως έχει γίνει μια σημαντική προεργασία και θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η αποσύνδεση του σχολείου από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

    Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος κάλεσε όλα τα κόμματα να βάλουν στην άκρη τις πολιτικές σκοπιμότητες και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, και προδιαγεγραμμένες πορείες.

    Στόχος του δημόσιου διαλόγου για την Παιδεία, είναι η αναβάθμιση του Λυκείου, η αποσύνδεσή του από το τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια και η σύνδεσή του με τον πολιτισμό και την κουλτούρα δήλωσε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση ζήτησε φορείς και κόμματα να κωδικοποιήσουν τις απόψεις σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο σύμφωνα με τη δέσμευση Μπαμπινιώτη προσδιορίζεται στους έξι μήνες.

    Αύριο, συγκαλείται για πρώτη φορά το συμβούλιο πρωτοβάθμιας- δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπό τον Γιώργο Μπαμπινιώτη και απούσα την ΟΛΜΕ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνασπισμού.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις αιχμές της Άννας Διαμαντοπούλου τόνισε ότι όσοι δεν μετέχουν στο διάλογο δεν σημαίνει ότι πετάνε πέτρες

    Έχουν απόψεις , προτάσεις έγνοια για την παιδεία για την βελτίωση της απαιτείται ουσιαστική αύξηση των δαπανών πρόσθεσε ενώ ζήτησε να αλλάξει στρατηγική η κυβέρνηση για να σωθεί η Παιδεία.

    Καλοστημένη επιχείρηση επικοινωνιακού χαρακτήρα χαρακτήρισε τον διάλογο για την Παιδεία ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κώστας Μανιάτης και προέβλεψε ότι τις επόμενες ημέρες θα σημειωθούν αποχωρήσεις από αυτόν .

    Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του συμβούλιου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργο Μπαμπινιώτη με την οποία τον καλεί να επισκεφτεί τα γραφεία της ομοσπονδίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις των καθηγητών σχετικά με τις αλλαγές στο λύκειο και τον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Πηγή: ΝΕΤ - NEΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικά άρθρα:Παιδεία: Στο τραπέζι του διαλόγου

    Είδηση: 19899

    [23] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ

    Ειδήσεις

    Η Βρετανία θα αρχίσει να αποσύρει τους τελευταίους 4.000 μάχιμους στρατιώτες της από το Ιράκ στα τέλη Μαρτίου, έξι χρόνια μετά την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν από την εξουσία, ανακοινώθηκε από τον βρετανικό στρατό.

    "Η σταδιακή μείωση θα αρχίσει στις 31 Μαρτίου. Θα τερματίσουμε τις επιχειρήσεις γύρω στις 31 Μαΐου...Όλες οι μάχιμες δυνάμεις, περίπου 4.000 στρατιώτες, πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ ως το τέλος Ιουλίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού αντισυνταγματάρχης Ντίκι Ουίντσεστερ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποστείλει στη Βασόρα περίπου 900 άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας οι οποίοι θα ηγηθούν της εκπαίδευσης αστυνομικών.

    Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ευθύνη της ασφάλειας στο νότιο Ιράκ.

    Η Βρετανία έστειλε στην περιοχή του Κόλπου 46.000 στρατιώτες το 2003, όταν πραγματοποιήθηκε η εισβολή. Στο παρελθόν τα βρετανικά στρατεύματα ήλεγχαν την πετρελαιοπαραγωγό επαρχία της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, αλλά το 2007 αποσύρθηκαν στο αεροδρόμιο της περιοχής, παραδίδοντας στις ιρακινές δυνάμεις την ευθύνη για την ασφάλειά της.

    Είδηση: 19928

    [24] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ

    Ειδήσεις

    Η Βρετανία θα αρχίσει να αποσύρει τους τελευταίους 4.000 μάχιμους στρατιώτες της από το Ιράκ στα τέλη Μαρτίου, έξι χρόνια μετά την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν από την εξουσία, ανακοινώθηκε από τον βρετανικό στρατό.

    "Η σταδιακή μείωση θα αρχίσει στις 31 Μαρτίου. Θα τερματίσουμε τις επιχειρήσεις γύρω στις 31 Μαΐου...Όλες οι μάχιμες δυνάμεις, περίπου 4.000 στρατιώτες, πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ ως το τέλος Ιουλίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού αντισυνταγματάρχης Ντίκι Ουίντσεστερ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποστείλει στη Βασόρα περίπου 900 άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας οι οποίοι θα ηγηθούν της εκπαίδευσης αστυνομικών.

    Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ευθύνη της ασφάλειας στο νότιο Ιράκ.

    Η Βρετανία έστειλε στην περιοχή του Κόλπου 46.000 στρατιώτες το 2003, όταν πραγματοποιήθηκε η εισβολή. Στο παρελθόν τα βρετανικά στρατεύματα ήλεγχαν την πετρελαιοπαραγωγό επαρχία της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, αλλά το 2007 αποσύρθηκαν στο αεροδρόμιο της περιοχής, παραδίδοντας στις ιρακινές δυνάμεις την ευθύνη για την ασφάλειά της.

    Είδηση: 19929

    [25] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ

    Ειδήσεις

    Η Βρετανία θα αρχίσει να αποσύρει τους τελευταίους 4.000 μάχιμους στρατιώτες της από το Ιράκ στα τέλη Μαρτίου, έξι χρόνια μετά την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν από την εξουσία, ανακοινώθηκε από τον βρετανικό στρατό.

    "Η σταδιακή μείωση θα αρχίσει στις 31 Μαρτίου. Θα τερματίσουμε τις επιχειρήσεις γύρω στις 31 Μαΐου...Όλες οι μάχιμες δυνάμεις, περίπου 4.000 στρατιώτες, πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ ως το τέλος Ιουλίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού αντισυνταγματάρχης Ντίκι Ουίντσεστερ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποστείλει στη Βασόρα περίπου 900 άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας οι οποίοι θα ηγηθούν της εκπαίδευσης αστυνομικών.

    Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ευθύνη της ασφάλειας στο νότιο Ιράκ.

    Η Βρετανία έστειλε στην περιοχή του Κόλπου 46.000 στρατιώτες το 2003, όταν πραγματοποιήθηκε η εισβολή. Στο παρελθόν τα βρετανικά στρατεύματα ήλεγχαν την πετρελαιοπαραγωγό επαρχία της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, αλλά το 2007 αποσύρθηκαν στο αεροδρόμιο της περιοχής, παραδίδοντας στις ιρακινές δυνάμεις την ευθύνη για την ασφάλειά της.

    Είδηση: 19930

    [26] Τέλη Μαρτίου η αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ

    Ειδήσεις

    Η Βρετανία θα αρχίσει να αποσύρει τους τελευταίους 4.000 μάχιμους στρατιώτες της από το Ιράκ στα τέλη Μαρτίου, έξι χρόνια μετά την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν από την εξουσία, ανακοινώθηκε από τον βρετανικό στρατό.

    "Η σταδιακή μείωση θα αρχίσει στις 31 Μαρτίου. Θα τερματίσουμε τις επιχειρήσεις γύρω στις 31 Μαΐου...Όλες οι μάχιμες δυνάμεις, περίπου 4.000 στρατιώτες, πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ ως το τέλος Ιουλίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού αντισυνταγματάρχης Ντίκι Ουίντσεστερ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποστείλει στη Βασόρα περίπου 900 άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας οι οποίοι θα ηγηθούν της εκπαίδευσης αστυνομικών.

    Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ευθύνη της ασφάλειας στο νότιο Ιράκ.

    Η Βρετανία έστειλε στην περιοχή του Κόλπου 46.000 στρατιώτες το 2003, όταν πραγματοποιήθηκε η εισβολή. Στο παρελθόν τα βρετανικά στρατεύματα ήλεγχαν την πετρελαιοπαραγωγό επαρχία της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, αλλά το 2007 αποσύρθηκαν στο αεροδρόμιο της περιοχής, παραδίδοντας στις ιρακινές δυνάμεις την ευθύνη για την ασφάλειά της.

    Είδηση: 19927


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 March 2009 - 18:38:42 UTC