Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτή η Ακρόπολη
  • [02] ΟΗΕ: Αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού το 2050
  • [03] Νέο δέντρο με το όνομά Μην Παρκάρετε !
  • [04] Με τον Κ. Σημίτη συναντάται ο Γ. Παπανδρέου
  • [05] Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κόστα Ρίκα

    [01] Ανοιχτή η Ακρόπολη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τη λήξη του αποκλεισμού του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης -σε ένδειξη καλής θέλησης- αποφάσισαν πριν από λίγο οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ. Παράλληλα αποφάσισαν τη συνέχιση της 24ωρης απεργίας τους και ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Την Τετάρτη, σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι κατανοεί τα προβλήματα των συμβασιούχων αλλά θεωρεί ακατανόητο τον αποκλεισμό της Ακρόπολης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Κλειστή η Ακρόπολη- Παρέμβαση Παπούλια

    Είδηση: 20006

    [02] ΟΗΕ: Αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού το 2050

    Ειδήσεις

    Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050, έναντι 6,8 δισεκατομμυρίων το 2009 και 7 δισεκατομμυρίων στις αρχές του 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων κατοίκων της Γης θα ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου ο πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 5,6 δισεκατομμύρια άτομα το 2009 και τα 7,9 δισεκατομμύρια το 2050. Η αύξηση θα κατανεμηθεί μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών 15-59 ετών (αύξηση κατά 1,2 δισεκατομμύριο) και άνω των 60 ετών ( +1,1 δισεκατομμύριο).

    Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που αναθεωρούν τις προβλέψεις του ΟΗΕ του 2008 για τον παγκόσμιο πληθυσμό, η αύξηση θα είναι πολύ μικρή στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, από 1,23 στο 1,28 δισεκατομμύριο κατοίκων κατά την ίδια περίοδο. Ο πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών έχει μάλιστα τάση μείωσης, φθάνοντας στο 1,15 δισεκατομμύριο κατοίκους, εάν δεν ληφθεί υπόψη η εισροή μεταναστών από τις αναπτυσσόμενες χώρες, που θα αριθμούν περί τα 3,4 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο από το 2009 μέχρι το 2050.

    Tο διάστημα 2005-2010 η εισροή μεταναστών θα συμβάλει δύο φορές περισσότερο από τη φυσική αύξηση στην αύξηση του πληθυσμού σε οκτώ χώρες ή περιοχές: Βέλγιο, Μακάο, Τσεχική Δημοκρατία, Λουξεμβούργο, Κατάρ, Ισπανία , Σιγκαπούρη, Σλοβενία.

    Είδηση: 20007

    [03] Νέο δέντρο με το όνομά Μην Παρκάρετε !

    Οι επιστήμονες -παρά την αντίθετη φήμη τους- συχνά έχουν χιούμορ. Βρετανοί βοτανολόγοι, ανακάλυψαν ένα νέο άγνωστο είδος δέντρου, πάνω στον κορμό του οποίου υπήρχε καρφωμένη η επιγραφή "Mην Παρκάρετε" [No Parking]. Οι ντόπιοι του είχαν ήδη δώσει αυτό το όνομα και οι επιστήμονες δεν δίστασαν να του δώσουν κι αυτοί, το ίδιο ως το "επιστημονικό" του όνομα!

    Το δέντρο ανακαλύφτηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930, στο πλάι ενός επαρχιακού δρόμου, κάπου στο βόρειο Ντέβον, στην περιοχή Γουότερσμιτ, σύμφωνα με τις εφημερίδες Independent και Daily Telegraph.

    Μόλις τώρα οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Τιμ Ριτς, του πανεπιστημίου της Ουαλίας, μετά από βιοχημικές αναλύσεις, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για νέο είδος και το έδωσαν το ξεχωριστό αυτό όνομα "Mην Παρκάρετε".

    Το φυτό είναι ένα είδος αλιζαρίας, ένα υβρίδιο που σχετίζεται με το σόρβο, και το πλήρες όνομά του, όπως πλέον καταγράφηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Watsonia" της Βοτανολογικής Εταιρίας των Βρετανικών Νήσων, είναι "Mην Παρκάρετε Αλιζαρία" (No Parking Whitebeam), ενώ το λατινικό του όνομα (έχει και τέτοιο!) είναι Sorbus admonitor. Περίπου 110 δέντρα αυτού του νέου είδους έχουν εντοπιστεί στη συγκεκριμένη περιοχή (δεν έχουν όλα την πινακίδα "Μην Παρκάρετε" πάνω τους!).

    Είδηση: 20000

    [04] Με τον Κ. Σημίτη συναντάται ο Γ. Παπανδρέου

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντηση θα γίνει "μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα τα μεγάλα ζητήματα".

    "Η Ελλάδα από ηγέτιδα χώρα στην ευρύτερη περιοχή έχει γίνει προβληματική χώρα, ενώ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι έχει ανύπαρκτο ρόλο διεθνώς με σοβαρά ερωτήματα για το κύρος μας", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της, υπό την προεδρία του, συνεδρίασης του επιτελικού κύκλου εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η προαναφερθείσα αίσθηση εντείνεται από τις εξελίξεις στην οικονομία και "την ανομία στο κράτος" και πρόσθεσε ότι "η παρουσία μας στην ΕΕ είναι από ανύπαρκτη έως προβληματική, ενώ δεδομένη είναι και η απουσία της Ελλάδας από τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, στα δε ελληνοτουρκικά έχει επαναπαυθεί η κυβέρνηση".

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και θέματα άμυνας, με τον κ. Παπανδρέου να τονίζει ότι "προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι νέοι εξοπλισμοί, αλλά η ενδυνάμωση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων" και να προσθέτει ότι "στις πρόσφατες κρίσεις (των Ενόπλων Δυνάμεων) υπήρξε διάχυτος κομματισμός".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ανικανότητα στη δημοσιονομική διαχείριση καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος το κείμενο της απόφασης του ECOFIN από το οποίο χρησιμοποίησε και χαρακτηριστικές φράσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που δεν έχει όραμα και προοπτική και δεν έχει καταθέσει ένα σχέδιο που θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του ECOFIN, επισήμανε ότι σε αυτό αναφέρεται πως το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης κρίνεται ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας καθώς και ότι δεν περιγράφει συνεκτικά μέτρα και δεν προβλέπει δημοσιονομικό πακέτο στήριξης. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι αντί η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, επιδίδεται σε μια θεατρική παράσταση αποτελούμενη από επτά πράξεις τις οποίες περιέγραψε. Από τον διορισμό επιτρόπων στις τράπεζες, τις εισπρακτικές εταιρείες, τους ημιυπαίθριους χώρους, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τον ΦΠΑ κ.α. Με όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση θα στείλει τελικά το λογαριασμό στους πολίτες για να τον πληρώσουν.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές θα έρθει σε σύγκρουση με το ECOFIN το οποίο προτείνει τη λήψη μόνιμων μέτρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι συμφωνεί με το ECOFIN για μόνιμα μέτρα που θα αφορούν στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο, στην αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, στη λήψη μέτρων στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων και της ανάπτυξης κλπ. Εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με τις ευρωεκλογές και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οικονομική κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με την παρούσα ηγεσία της δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη δημοσίευση καταλόγου στόχων τρομοκρατικών επιθέσεων που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την απορία γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν ψάχνουν πως διαρρέουν παρόμοια στοιχεία. Θεώρησε ανεπαρκείς τις απαντήσεις που έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τις οποίες χαρακτήρισε "δηλώσεις σχολιαστή" και "όχι στελέχους της υπεύθυνης κυβέρνησης" και τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε κινηθεί ο εισαγγελέας και η πολιτική ηγεσία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους ημιυπαίθριους χώρους, τόνισε ότι τυχόν νομιμοποίηση τους θα στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι μπορούν να νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες. Και πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για άλλες περιπτώσεις όπως η περαίωση φορολογικών υποθέσεων κλπ. Ερωτηθείς για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την Μητρόπολη Αττικής και τον πρώην μητροπολίτη Παντελεήμονα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως όταν οι αποφάσεις βρίσκονται μακριά από το λαϊκό αίσθημα, αποδοκιμάζονται από το λαό. Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία ο κ. παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σημασία δεν έχει τι κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά τι κάνει και τι δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε πλήρη απουσία από τη διεθνή σκηνή με αποτέλεσμα να έχει χάσει η χώρα σημαντικό έδαφος.

    Είδηση: 20002

    [05] Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κόστα Ρίκα

    Ειδήσεις

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χθες Τετάρτη στην Κόστα Ρίκα. Το επίκεντρο του σεισμού, που είχε εστιακό βάθος 28 χιλιομέτρων, εντοπίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, 12 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Γκολφίτο, στα νότια της χώρας. Η δόνηση που προκάλεσε πανικό στους πολίτες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί τραυματίες ή σοβαρές υλικές ζημιές, έγινε αισθητή και στο γειτονικό Παναμά, ιδιαίτερα στις επαρχίες Τσιρίκι και Μπόκας δελ Τόρο. Πριν από 14 μήνες τον Ιανουάριο του 2008, 23 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε ισχυρή σεισμική δόνηση παρόμοιου μεγέθους, 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Είδηση: 20001


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 March 2009 - 10:40:02 UTC