Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Σημίτης: Αγωνίζομαι για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Το Superfast-XII συνδέει πλέον Ηράκλειο-Πειραιά
  • [03] Διασυνοριακή σιδηροδρομική συμφωνία Ελλάδος-Βουλγαρίας
  • [04] Παρέμβαση Κ.Χατζηδάκη στο συνέδριο του ΣΕΛΠΕ
  • [05] βΑντισταθείτεβ¦β έκθεση ζωγραφικής για την Unicef στην βΤεχνόπολιςβ
  • [06] Έρευνα ΜΙΤ: Ορισμένοι όγκοι συρρικνώνονται όταν τρώμε λιγότερο
  • [07] Ψάρι... Δράκουλας
  • [08] Επαναστατική ανακάλυψη: Μπαταρίες φορτίζουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα!
  • [09] Προφυλακιστέος ο ηγούμενος Νύφων
  • [10] Έλεγχοι σε επαγγελματίες που έκαναν αυτοπεραίωση
  • [11] Τέρμα στα σενάρια εκλογών
  • [12] Σε μέτρα «τακτοποίησης» προχωρά το ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [13] Ιερώνυμος: «Δεν αποδέχομαι την παραίτηση του Αττικής»
  • [14] ''Ναι στη μείωση των δαπανών δημοσίου β Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ
  • [15] Κάθειρξη 12 ετών στον Περίανδρο
  • [16] Κ. Χατζηδάκης: Καμία αύξηση στην ΔΕΗ το 2009
  • [17] Στο 8,9% η ανεργία
  • [18] Προς ύφεση που θυμίζει Μεσοπόλεμο
  • [19] Αιματηρή ληστεία στο Βύρωνα
  • [20] Προκήρυξη με κυνισμό και απειλές!
  • [21] Α. Βγενόπουλος: Δίνω το 49% στο δημόσιο αν μου ζητηθεί
  • [22] Καταδικάστηκε για την επίθεση των παπουτσιών
  • [23] Απήγαγαν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νταρφούρ

    [01] Κ. Σημίτης: Αγωνίζομαι για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη, το απόγευμα της Πέμπτης, στο γραφείο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην οικονομία, ενώ ο κ. Σημίτης τόνισε ότι αγωνίζεται και θα αγωνίζεται για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε συζήτηση για ρόλους και θέσεις, ενώ ο κ. Σημίτης θα προσκαλείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως πρώην πρωθυπουργός.

    Η χώρα είναι σαφές ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την ωριαία συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημίτης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έγινε μια πολύ χρήσιμη και εκτεταμένη συζήτηση για τις εξελίξεις ως προς τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και το ειδικότερο ελληνικό πρόβλημα.

    Το υπερβολικό χρέος, τα συνεχή ελλείμματα και το γεγονός ότι πληρώνουμε υψηλότερα επιτόκια, έχουν επιτείνει την κρίση και η ΝΔ -αμήχανη και άπραγη- ευθύνεται για αυτά, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι είναι σαφής η ανάγκη αλλαγής πορείας.

    Ο κ. Σημίτης συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και με την έκδοση ευρωομολόγου.

    Επίσης, συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει ένα διπλό πρόβλημα: το πρώτο είναι πώς θα βγει από την οικονομική κρίση και το δεύτερο πού θα πάει μετά. Και στο σημείο αυτό συζητήθηκε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

    Επίσης, είπε ότι θα συνεχίσει τη δουλειά που έκανε μέχρι τώρα με ομιλίες και γραπτές παρεμβάσεις αλλά και τη βοήθεια προς το ΠΑΣΟΚ με τρόπους που ο ίδιος κρίνει και πιστεύει ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας.

    Ο κ. Σημίτης θα προσκαλείται στο εξής στην ΚΟ του Κινήματος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν συζήτήθηκε το θέμα της Ευρωβουλής και ούτε υπήρχε θέμα να συζητήσουμε κάτι τέτοιο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Με τον Κ. Σημίτη συναντάται ο Γ. Παπανδρέου

    Είδηση: 20024

    [02] Το Superfast-XII συνδέει πλέον Ηράκλειο-Πειραιά

    Ένα νέο πλοίο, που από θα συνδέει τον Πειραιά με το Ηράκλειο και ανήκει στην Attica Group, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, ο αντιπρόεδρος της ΜΙG, Ανδρέας Βγενόπουλος. Έτσι, με τη δρομολόγηση του Superfast-ΧΙΙ της Attica Group στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο και αντιστρόφως, ανοίγει μία νέα εποχή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης.

    Στην συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο υπερσύγχρονο ταχύπλοο Superfast-XII, το οποίο είχε φτάσει λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Attica Group, Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε: "Ήλθαμε για να μείνουμε στην Κρήτη".

    Παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Attica, κ. Βέτα και μελών του Δ.Σ., αναπτύχθηκε στους δημοσιογράφους αναλυτικά το επιχειρηματικό σχέδιο της σύνδεσης της Κρήτης με τον Πειραιά, με το Superfast.

    Ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε εορταστική την ημέρα αυτή και αναφέρθηκε σε γιορτή του ανταγωνισμού, επισημαίνοντας τα θετικά στοιχεία του στην οικονομία, καθώς και τη δυνατότητα του καταναλωτή να κάνει τις δικές του επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό -είπε- είναι αυτονόητη η ύπαρξή μας εδώ. "Ήρθαμε στην Κρήτη για πάντα και δεν θα φύγουμε από δω ποτέ", αφήνοντας παράλληλα, να εννοηθεί ότι αυτό ισχύει για όλες τις δραστηριότητες της MIG.

    Εν συνεχεία, αναφέρθηκε αναλυτικά σε σειρά δραστηριοτήτων της MIG που αναπτύσσονται με επιτυχία στην Κρήτη και τόνισε ότι η μεγαλόνησος είναι μία πολύ μεγάλη αγορά, κι επισήμανε ότι χρειάζεται η παρουσία περισσοτέρων πλοίων.

    Ακολούθως, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως ό,τι είναι καλό για την οικονομία, είναι καλό και για την εταιρία και ό,τι είναι κακό για την οικονομία είναι κακό και για την εταιρία.

    Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθούν οι υποδομές στο νησί και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές.

    Επίσης, είπε ότι η MIG έχει 120.000 μετόχους, από κάθε μέρος της Ελλάδας και ένα μεγάλο μέρος ανήκει στους Κρήτες επενδυτές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βγενόπουλος στο θέμα του ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι αυτό θα αποβαίνει πάντα σε όφελος του καταναλωτή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, κι αν υπάρχει ενδιαφέρον από τη MIG στο κατασκευαστικό κομμάτι, αφού χαρακτήρισε το νέο αεροδρόμιο αναγκαιότητα, είπε ότι "εμείς δεν ερχόμαστε να κάνουμε τα πάντα". Όμως, προσέθεσε το ότι "αν για κάποιους λόγους ζητηθεί η παρουσία μας θα το εξετάσουμε".

    Το πολυτελές υπερσύγχρονο ταχύπλοο Superfast-XII έχει κατασκευαστεί το 2002 και αναπτύσσει ταχύτητα 30 μιλίων. Έχει μεταφορική ικανότητα 1.640 επιβατών, εκ των οποίων οι 714 σε καμπίνες. Στα γκαράζ του πλοίου χωρούν 650 Ι.Χ. ή 110 φορτηγά και 100 Ι.Χ. επιβατικά.

    Η δρομολόγηση του πλοίου αυξάνει τα δρομολόγια στη γραμμή του Ηρακλείου, κατά 50%, δημιουργώντας έτσι νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Κρήτη, αφού πλέον είναι δυνατή η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση όλων των συγκοινωνιακών αναγκών, είτε αυτές αφορούν την εμπορευματική, είτε την τουριστική κίνηση.

    Το Superfast-XII θα εκτελεί καθημερινά δρομολόγια με αναχώρηση από τον Πειραιά στις 15:30 και με άφιξη στις 22:00 στο Ηράκλειο, ενώ η αναχώρησή του από το Ηράκλειο προγραμματίζεται καθημερινά στις 23:45 και με άφιξη στον Πειραιά, στις 6:15 το πρωί.

    Η δρομολόγηση του Superfast-XII αγκαλιάστηκε από τους Ηρακλειώτες. Μάλιστα, στη δεξίωση που δόθηκε με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων, το "παρών" έδωσαν όλες οι τοπικές αρχές, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιριών, οι οποίοι δήλωσαν ότι η νέα σύνδεση με τον Πειραιά, σαφέστατα θα βοηθήσει στον ανταγωνισμό.

    Κατά την παρουσίαση της δρομολόγησης του νέου πλοίου, παρών ήταν και ο πρώην ιδιοκτήτης της Attica Group, Περικλής Παναγόπουλος.

    Είδηση: 20035

    [03] Διασυνοριακή σιδηροδρομική συμφωνία Ελλάδος-Βουλγαρίας

    Διασυνοριακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, υπέγραψαν στην Κομοτηνή, οι υπουργοί Μεταφορών των δύο χωρών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Πέταρ Μουτατσιέφ.

    Με τη συμφωνία απλοποιούνται, αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται οι σιδηροδρομικές μεταφορές, μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ η χώρα μας καθίσταται πλέον και τυπικά, το νοτιότερο σιδηροδρομικό άκρο της Ευρώπης.

    Η συμφωνία καθορίζει απόλυτα το πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις διασυνοριακές σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα, με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι διαδικασίες όχι μόνο θα απλοποιηθούν, αλλά και θα παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στις μετακινήσεις των επιβατών και των εμπορευμάτων.

    Τα οφέλη από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής είναι σημαντικά και για τις δύο χώρες, καθώς μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, αφού η διενέργεια διοικητικών ελέγχων όλων των εμπορευματικών μεταφορών, πλέον θα γίνονται στον τόπο προορισμού τους, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες φθοράς ή αλλοίωσης των ευπαθών προϊόντων.

    Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν εποικοδομητική και καρποφόρα τη συνεργασία που είχαν, η οποία -όπως τόνισαν- επιβεβαιώνει το άριστο κλίμα της σχέσης των δύο χωρών.

    Σε ερώτηση για τις καταγγελίες των Ελλήνων οδηγών, ότι υποβάλλονται στο βουλγαρικό έδαφος σε εξονυχιστικούς ελέγχους και τους επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα, που φθάνουν και τα 1.500 ευρώ, οι δύο υπουργοί είπαν ότι συζήτησαν και το θέμα αυτό και συμφώνησαν να συνεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκό ενιαίου χώρου, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Επίσης, πρόσθεσαν ότι στόχος και των δύο χωρών είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη μεταφορά φορτίων, ώστε να ανταμειφθούν οι "νοικοκυραίοι" οδηγοί των δύο χωρών, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

    Είδηση: 20031

    [04] Παρέμβαση Κ.Χατζηδάκη στο συνέδριο του ΣΕΛΠΕ

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Oμιλία στο συνέδριο του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως) πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για τις επιλογές της κυβέρνησης στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης: "Ζούμε στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση και γι' αυτήν την κρίση δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές

    Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής εφαρμόζοντας ένα μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται -κακά τα ψέματα- απ' όλες τις κυβερνήσεις κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές αυτήν την ώρα, σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.Η πολιτική μας είναι λογική, σε κάποιο μέτρο να αναθεωρείται ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, καθώς συνέχεια βρισκόμαστε όλοι, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο σε καινούργια δεδομένα".

    Συνεχίζοντας την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: "Όμως, υπάρχουν κάποιες βασικές σταθερές σε αυτήν την πολιτική, υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία: η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της αγοράς, των επιχειρήσεων, το δεύτερο είναι η δημοσιονομική ισορροπία, διότι έχει μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η οικονομία μας και ο προϋπολογισμός μας, με βασικότερο το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος, το οποίο κληρονομήσαμε από τη δεκαετία του '80 και το οποίο προσδιορίζει σ' ένα σημαντικό βαθμό τις πολιτικές μας και το άλλο, το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η στήριξη αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη σ' αυτήν την κρίση, εννοείται προτεραιότητα στους ανέργους αλλά, παράλληλα προτεραιότητα και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις".

    Δυο είναι οι βασικές προτεραιότητες του ΥΠΑΝ, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης: "Η πρώτη είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς, τόσο σε σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό, όσο και σε σχέση με τους καταναλωτές και την προστασία των συμφερόντων τους και το δεύτερο είναι η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων με πολλά και διαφορετικά μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας.

    Έχουμε στο πρώτο θέμα μας, που αφορά στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού. Δεν είμαστε λαϊκιστές για να πούμε κάτι τέτοιο ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος. Υπάρχουν προβλήματα, ειδικότερα στον τομέα της αγοράς, και τα προβλήματα αυτά προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε με πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Και για να μην πει κάποιος ότι θεωρητικολογούμε θέλω να αναφερθώ σε κάποια που αφορούν το τελευταίο διάστημα, το διάστημα των τελευταίων δύο μηνών και των μηνών που ακολουθούν".

    Aναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο κ. Χατζηδάκης είπε: "Μόλις εχθές είχαμε Κυβερνητική Επιτροπή. Πέραν του νομοσχεδίου για τις εισπρακτικές εταιρείες το οποίο βάζει τάξη στην αγορά με συναίνεση όλων σχεδόν των ενδιαφερόμενων φορέων και το οποίο νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη βουλή, προετοιμάζουμε και δεν θα αργήσει η κατάθεση, ενός νέου νομοσχεδίου για την επιτροπή ανταγωνισμού. Εμείς κυρίες και κύριοι είμαστε υπέρμαχοι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αλλά ακριβώς για αυτόν το λόγο είμαστε εναντίον των καρτέλ και των επιχειρηματικών πρακτικών οι οποίες οδηγούν σε καρτέλ, σε νόθευση του ανταγωνισμού και σε υπονόμευση της ίδιας της έννοιας της ελεύθερης αγοράς.

    Δεύτερον προχωρεί η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εποπτείας της Αγοράς και είμαστε σε σχετικές συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομίας για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Είναι αλήθεια, ότι πρέπει να ενταχθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με τους ελέγχους που κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης είχαν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις προτού εγώ αναλάβω Υπουργός Ανάπτυξης, και προς την ίδια κατεύθυνση συνεχίζονται.

    Με αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένοι οι κοστολογικοί έλεγχοι οι οποίοι ήδη πραγματοποιούνται. Οι κοστολογικοί έλεγχοι δεν υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες τιμές προϊόντων εκ των προτέρων. Δεν έχουμε διατιμήσεις και ούτε και υπάρχουν διατιμήσεις σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως με τους κοστολογικούς ελέγχους θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχει το κράτος στη διάθεση του έτσι ώστε επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν αθέμιτες και αδικαιολόγητες αυξήσεις, εκμεταλλεύονται την κρισιμότητα των στιγμών για να βγάλουν αθέμιτα κέρδη, να ξέρουν ότι θα γνωστοποιηθεί το όνομα τους".

    Είδηση: 20036

    [05] βΑντισταθείτεβ¦β έκθεση ζωγραφικής για την Unicef στην βΤεχνόπολιςβ

    Ειδήσεις

    Πρωτότυπες και σημαντικές εκθέσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

    Χθες, Τετάρτη 11 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Αντισταθείτε", με θέμα το παιδί ως θύμα τραγικών καταστάσεων, την οποία διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF. Την έκθεση, την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου- Ρογκάν, πλαισιώνουν έργα 40 σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν εκπροσωπούν τρεις επιμέρους γενιές, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα, και είναι κατά αλφαβητική σειρά οι:

    Άρτεμις Αλκαλάη, Ρένα Ανούση-Ηλία, Έλενα Βότση, Κωστής Γεωργίου, Μίλτος Ευθυμιάδης, Μαριλένα Ζαμπούρα, Γιώργος Ζυμαράκης, Βασίλης Θεοχαράκης, Σοφία Καλογεροπούλου, Ειρήνη Κανά, Τίνα Καραγεώργη, Ανδρέας Κάραγιαν, Μαρίνα Καρέλα, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Μαρία Κοπανίτσα, Ευάγγελος Κουζούνης, Σύλβια Λαΐου, Μάγδα Λεβεντάκου, Μιχάλης Μανουσάκης, Μαρία Μαρουδή, Μίλτος Μιχαηλίδης, Νατάσσα Μπιζά-Γεωργακάκη, Θανάσης Μπολώτης, Δημήτρης Μυταράς, Ανδρέας Νικολάου, Λευτέρης Ολύμπιος, Θεόδωρος Πανταλέων, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Γιώργος Πικιώνης, Ντόρα Ρίζου, Γκέντση Ρούτσης, Χρήστος Σαρακατίανος, C. Peter Seibt, Μαρία Σκουλά, Μάριος Σπηλιόπουλος, Ξανθίππη Τσαλίμη, Αλέκος Φασιανός, Δήμητρα Χανιώτη, Σταύρος Χατζηιωάννου.

    Τα έργα των ζωγράφων, στο σύνολό τους, προβάλλουν τα προβλήματα τόσο του υποανάπτυκτου κόσμου (επιδημίες, λιμοί και πόλεμοι) όσο και του ανεπτυγμένου (τρομοκρατικές ενέργειες, απαγωγές, εμπόριο οργάνων, αποπλάνηση) και αναδεικνύουν το σημερινό παιδί ως την κατεξοχήν μονάδα αντίστασης στα σύγχρονα δεινά.

    Ώρες λειτουργίας: 10:00-21:00

    Τόπος: Τεχνόπολις, Αίθουσα "Κωστής Παλαμάς", Πειραιώς 100, Γκάζι

    Είσοδος ελεύθερη

    Είδηση: 20019

    [06] Έρευνα ΜΙΤ: Ορισμένοι όγκοι συρρικνώνονται όταν τρώμε λιγότερο

    Είναι γνωστό εδώ και έναν αιώνα ότι ο περιορισμός στη λήψη τροφής καθυστερεί την ανάπτυξη ορισμένων όγκων, αλλά δεν είχε εντοπιστεί η αιτία. Πλέον, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το ρόλο ενός ενζύμου, η ενεργοποίηση του οποίου αναστέλλει την επίδραση των διατροφικών περιορισμών στην ανάπτυξη των όγκων.

    Η Νάντα Καλαάνι και ο Ντέιβιντ Σαμπατίνι, ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) πραγματοποίησαν έρευνες σε ποντίκια, προκειμένου να μελετήσουν την επίδραση των διατροφικών περιορισμών σε ορισμένους τύπους καρκίνου που προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου, του παχέος εντέρου, του προστάτη και διάφοροι τύποι καρκίνου του στήθους.Οι εργασίες τους δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό περιοδικό Nature.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι όγκοι (παχέος εντέρου και δύο μορφές καρκίνου του μαστού) συρρικνώνονταν σε συνθήκες έλλειψης τροφής, ενώ για τους άλλους (προστάτη, εγκεφάλου και μία άλλη μορφή καρκίνου του μαστού), ο περιορισμός στη λήψη τροφής δεν είχε καμία επίδραση.

    Απέδειξαν επίσης ότι η απουσία επίδρασης του περιορισμού της τροφής οφειλόταν στην ενεργοποίηση της 3-Κινάσης φωσφατιδυλοϊνοσιτόλης (PI3K), ενός ενζύμου που παίζει καθοριστικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, και ότι διαφορετικοί βαθμοί ενεργοποίησης του ενζύμου συνεπάγονται και διαφορετικό βαθμό ευαισθησίας στους διατροφικούς περιορισμούς.

    "Παρεμβαίνοντας στην ενεργοποίηση του PI3K, μπορούμε να μετατρέψουμε έναν όγκο ανθεκτικό στους διατροφικούς περιορισμούς, σε έναν όγκο ευάλωτο", διαβεβαιώνουν οι ερευνητές.

    Είδηση: 20014

    [07] Ψάρι... Δράκουλας

    Ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο ψάρι με κοφτερά οστέινα δόντια ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες, που όμως κανείς δεν θα ήθελε να δει δίπλα του εν ώρα κολύμβησης!

    Πρόκειται για ένα ψάρι μικροσκοπικό, μήκους 17 χιλιοστών, που έχει εντοπιστεί σε έναν παραπόταμο της Βιρμανίας. Ο βιολόγος Dr Britz, μαγεμένος από το παράξενο αυτό ψάρι, το χαρακτήρισε "απίθανα καταπληκτικό" και το ονόμασε "Danionella Dracula" προς τιμήν του γνωστού μυθολογικού κυνηγού των Καρπαθίων.

    Ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι το ψάρι "Δρακουλας", πρέπει να έχασε τα δόντια του κατά την εξελικτική διαδικασία (πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια), αλλά αργότερα ανέπτυξε κάποια οστά στην θέση των δοντιών του που μοιάζουν με κοφτερές οστέινες προεξοχές. "Όταν κλείνει το στόμα του, η κάτω σιαγώνα εφάπτεται με την πάνω, χωρίς όμως να τραυματίζεται το ψάρι από τα κοφτερά του δόντια."

    Το δείγμα που εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στην Αγγλία για έρευνα, αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκει σε ένα άλλο συγγενικό είδος. Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι οι επιστήμονες να καταλάβουν ότι πρόκειται για καινούργιο είδος.

    Είδηση: 20026

    [08] Επαναστατική ανακάλυψη: Μπαταρίες φορτίζουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα!

    Διεθνή αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση ερευνητών από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ στις ΗΠΑ ότι κατάφεραν να εφεύρουν μια νέα τεχνολογία, που επιτρέπει την κυριολεκτικά στιγμιαία πλήρη φόρτιση (ή και αποφόρτιση) μιας μπαταρίας λιθίου. Οι νέες μπαταρίες επίσης θα είναι μικρότερες, ελαφρύτερες και θα διαρκούν περισσότερο. Σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, επειδή η τεχνολογία χρησιμοποιεί ήδη γνωστά υλικά, αναμένεται να υλοποιηθεί σε μαζική κλίμακα και να βγει στην αγορά σε δύο έως τρία χρόνια από σήμερα.

    Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" και έγινε από τον καθηγητή Γκέρμπραντ Σέντερ του ΜΙΤ, επιτρέπει την επαναφόρτιση μιας μικρής μπαταρίας κινητού τηλεφώνου μέσα σε δέκα μόνο δευτερόλεπτα, ενώ η επαναφόρτιση μιας μεγάλης μπαταρίας ηλεκτρικού υβριδικού αυτοκινήτου θα χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά έναντι έξι ως οκτώ ωρών σήμερα.

    Η νέα εφεύρεση μπορεί να έχει καθοριστική εφαρμογή στα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τονώνοντας την αγορά τους, καθώς η επαναφόρτισή τους θα είναι άμεση, αλλά να οδηγήσει επίσης σε μια νέα γενιά επαναφορτιζόμενων μπαταριών, που θα φορτίζονται σε ελάχιστα λεπτά παρά σε ώρες. Αυτό σημαίνει π.χ. ότι ένας φορητός υπολογιστής ή ένα κινητό τηλέφωνο θα φορτίζουν πια τις μπαταρίες τους σε ελάχιστο χρόνο, ενώ θα είναι εφικτό να έχουν ακόμα μικρότερες διαστάσεις. Ο Γκέρντερ ήδη παραχώρησε σε δύο εταιρίες τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης της νέας τεχνολογίας.

    Οι σημερινές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου (που είναι πλέον οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες μπαταρίες στις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές) μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και έτσι να έχουν μεγάλη διάρκεια λειτουργίας, αλλά είναι αργές στην επαναφόρτισή τους. Η βραδύτητα αυτή οφείλεται στην αργή κίνηση των ιόντων λιθίου που μεταφέρουν την ενέργεια μέσα στη μπαταρία και η ομάδα του ΜΙΤ κατάφερε ακριβώς να επιταχύνει αυτή την κίνηση χρησιμοποιώντας ως υλικό μπαταρίες λιθίου-φωσφορικού άλατος σιδήρου.

    Είδηση: 20009

    [09] Προφυλακιστέος ο ηγούμενος Νύφων

    Στις φυλακές οδηγείται ο ηγούμενος της ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης Κερατέας Νύφων, ο οποίος μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον της 25ης Τακτικής Ανακρίτριας κρίθηκε προφυλακιστέος για τις κατηγορίες της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων κατ'εξακολούθηση.

    Ο 68χρονος ιερωμένος, κατά κόσμον, Ελευθέριος Αναστασόπουλος, που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων κατ' εξακολούθηση καταγγέλθηκε πριν λίγες ημέρες από θύματα του, που έμεναν στο μοναστήρι ως δόκιμοι μοναχοί, ενώ σύμφωνα με την δικογραφία οι παθόντες, που οι περισσότεροι είναι πλέον ενήλικοι, ξεπερνούν τους 10.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, κ. Γ. Πουλιάγκα, , ο ηγούμενος αρνείται την κατηγορία και αποδίδει τα καταγγελόμενα σε βάρος του, σε σκευωρία και υπερβολή.

    Είδηση: 20032

    [10] Έλεγχοι σε επαγγελματίες που έκαναν αυτοπεραίωση

    Ειδήσεις

    Σε έλεγχο θα υποβληθούν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τη χρήση του 2007 με δήλωση αυτοπεραίωσης, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα. Θα ελεγχθούν οι δηλώσεις των επιτηδευματιών των οποίων τα δύο τελευταία ψηφία του αριθμού Φορολογικού Μητρώου λήγουν στους αριθμούς 19, 39, 49, 59 και 79 και το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων τους υπερβαίνει τα 70.000 ευρώ.

    Οι ίδιες επιχειρήσεις θα ελεγχθούν όχι μόνο για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αλλά και για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν στην εφορία.

    Είδηση: 20029

    [11] Τέρμα στα σενάρια εκλογών

    Απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, ενώ επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για "ανεύθυνη αμφισβήτηση" του κύρους της χώρας, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε μια στάση ανευθυνότητας και βουλιμίας για την εξουσία. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με το ΛΑΟΣ τονίζοντας ότι τα δυο κόμματα χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Παράλληλα αναφερόμενος στην οικονομική κρίση επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και ακολουθεί πολιτική ωριμότητας και υπευθυνότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας. Εκλογές ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν διεκδικώ τίποτα από τη ΝΔ επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    "Δεν σκέφτομαι εκλογές, αυτό είναι καθαρό. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, μην ανησυχείτε κ. αρχηγέ του ΠΑΣΟΚ. Δεν ζητώ λευκή επιταγή από κανένα. Και αυτό είναι σαφές. Δεν επιδιώκω κανενός είδους συγκυβέρνηση. Πολύ απλό. Δεν έκρυψα και δεν πρόκειται να κρύψω όλη την αλήθεια", τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θέτοντας τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

    "Η χώρα διαθέτει αυτοδύναμη και συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία" είπε ο Πρωθυπουργός και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, καθώς τα δυο κόμματα χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές.

    Ταυτόχρονα ζήτησε εκ νέου τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης και αναφερόμενος στην "πρωτόγνωρη οικονομική κρίση" υπογράμμισε ότι "όλοι έχουμε χρέος να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της'

    "Οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να μεταβάλουμε την παγκόσμια κρίση σε εθνική ευκαιρία. Μπορούμε, στο τέλος της διαδρομής, να βγάλουμε την Ελλάδα, να βγάλουμε την ελληνική κοινωνία, πιο ισχυρή, πιο δυνατή" είπε ο κ. Καραμανλής.

    "Θα συνεχίσω να παλεύω για μια καλύτερη μέρα για την Ελλάδα "όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες, όποιο κι αν είναι και το προσωπικό, ακόμα, κόστος", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι "το σχέδιο μας για την Οικονομία είναι τάχα δήθεν προεκλογικό" σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ωριμότητας και υπευθυνότητας απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας και ότι έχει ως μόνιμους στόχους την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

    Ο κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για "ανεύθυνη αμφισβήτηση" του κύρους της χώρας, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε μια στάση ανευθυνότητας και βουλιμίας για την εξουσία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση που όπως είπε προϋποθέτει και μία ευρύτερη αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εγκατάλειψη των κυρίαρχων συντηρητικών επιλογών που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα από τη Νέα Δημοκρατία.

    "Δεν κατανοείτε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιοριστικές πολιτικές. Η Ευρώπη είναι άκρως συντηρητική και γι' αυτό δυσκολεύεται να μιλήσει για ένα αναπτυξιακό πακέτο", ανέφερε σχετικά ο κ. Παπανδρέου, ενώ απαντώντας στις περί εκλογολογίας βολές του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε:

    "Δεν κάνουμε εκλογολογία. Ζητούμε ευθέως εκλογές .Εσείς κάνετε εκλογολογία, με τα μισόλογα και τα προεκλογικά ημίμετρα που λαμβάνετε τα οποία δεν συνιστούν έξοδο από την κρίση". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, προσλαμβάνουν ένα διπλό χαρακτήρα, καθώς θα δώσουν σαφές μήνυμα για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και για ανατροπή στην Ε.Ε., των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

    Αποστάσεις από τα σενάρια συνεργασίας ΝΔ και ΛΑΟΣ πήρε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Δεν διεκδικώ τίποτα μέσα από την ΝΔ. Κι όλες αυτές οι διαρροές που γίνονται, μακριά από μένα. Και σαφώς ο πρωθυπουργός το διαχώρισε. Δεν έχω κάμμυα σχέση με το δικό σας κόμμα, όπως κι εσείς με το δικό μου", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

    Είδηση: 20028

    [12] Σε μέτρα «τακτοποίησης» προχωρά το ΥΠΕΧΩΔΕ

    Κοινωνία

    Θέμα τακτοποίησης, κι όχι νομιμοποίησης, είπε ότι είναι η διαδικασία μέτρησης των ακινήτων, ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αναφερόμενος στους ημιυπαιθρίους χώρους. Ερωτηθείς για το θέμα του Κτηματολογίου, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν πρόστιμα για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμες δηλώσεις στα γραφεία Κτηματογράφησης. Σύσκεψη για την αναβάθμιση και την προστασία του μεγαλύτερου στη χώρα Περιβαλλοντικού πάρκου, "Αντώνης Τρίτσης", είχε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με τους Δημάρχους της περιοχής και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ. Για το θέμα των διοδίων ο κ. Σουφλιάς είπε, ότι δεν θα πληγούν οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τα διόδια.

    "Δεν μιλάμε για νομιμοποίηση, μιλάμε για τακτοποίηση", δήλωσε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργος Σουφλιάς, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει τους ημιυπαίθριους χώρους.

    Ο Κ. ΥΠΕΧΩΔΕ εξήγησε ότι η Επιτροπή που έχει συσταθεί συζητά το θέμα της τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων χώρων, δηλαδή, να μην μπορούν να κατεδαφιστούν και τα αποτελέσματά της θα είναι έτοιμα το Μάιο. Νομιμοποίηση δεν μπορεί να γίνει, υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Η μέτρηση των ακινήτων συντόμως θα γίνεται με δορυφορικά συστήματα, που εξασφαλίζουν ακρίβεια χιλιοστού. Η μέθοδος αυτή, που εξασφαλίζει ταχύτερη και φθηνότερη έκδοση τοπογραφικών σχεδίων, αναπτύχθηκε από το κτηματολόγιο, καλύπτοντας και το πιο ακριτικό σημείο της χώρας. Ερωτηθείς για το θέμα του Κτηματολογίου, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν πρόστιμα για όσους κατέθεσαν εκπροθέσμως δηλώσεις στα γραφεία Κτηματογράφησης.

    Για το θέμα των διοδίων ο κ. Σουφλιάς είπε, ότι όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης που έχει ψηφιστεί από 263 βουλευτές το 2007 στη Βουλή, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου θα τοποθετηθούν παράπλευρα διόδια. Αυτό γίνεται για να εμποδιστούν τα φορτηγά να αποφεύγουν την καταβολή διοδίων στις Αφίδνες.

    Σήμερα τα φορτηγά, είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αποφεύγουν τα διόδια των Αφιδνών μέσω του Αγίου Στεφάνου και των παράπλευρων δρόμων. Οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Στεφάνου και του Κρυονερίου δεν πρόκειται να πληγούν από το μέτρο, διότι όσοι κατευθύνονται προς την Αθήνα, θα μπαίνουν στην εθνική από τους παράπλευρους δρόμους που θα βελτιωθούν.

    Οι σταθμοί διοδίων που προβλέπει το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού θα είναι τρεις μετωπικοί και κάποιοι παράπλευροι, όπως του Αγίου Στεφάνου.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για παραπληροφόρηση, τόνισε ότι δεν θα πληγούν οι κάτοικοι της περιοχής και διευκρίνισε, ότι τα παράπλευρα διόδια στον Άγιο Στέφανο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν προς το τέλος του έτους, αφού βελτιωθεί το τμήμα της εθνικής από τη Μεταμόρφωση έως τη Σκάρφια, που είναι το συγκεκριμένο τμήμα παραχώρησης.

    Σύσκεψη για την αναβάθμιση και την προστασία του μεγαλύτερου στη χώρα Περιβαλλοντικού πάρκου, "Αντώνης Τρίτσης", είχε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, με τους Δημάρχους των Αγίων Αναργύρων, του Ιλίου και του Καματερού, καθώς και με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ. Το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης", θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους οικοτόπους της χώρας.

    Είδηση: 20030

    [13] Ιερώνυμος: «Δεν αποδέχομαι την παραίτηση του Αττικής»

    Δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής, Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, σύμφωνα με δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σχετικά με την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου να θύσει στο αρχείο την υπόθεση του Μητροπολίτου πρώην Αττικής και εγκλείστου στον Κορυδαλλό, Παντελεήμονα, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Εκκλησία.

    Είδηση: 20025

    [14] ''Ναι στη μείωση των δαπανών δημοσίου β Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ

    Ειδήσεις

    Το χρονοδιάγραμμα από την Κομισιόν για τη μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος αναμένει το οικονομικό επιτελείο. Οι προσπάθειες, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας θα επικεντρωθούν στη μείωση των δαπανών του δημοσίου και στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Το σενάριο αύξησης του ΦΠΑ απορρίπτεται, ενώ τονίζεται ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι στο μέτωπο των εσόδων. Οι εξελίξεις στην οικονομία συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Συνάντηση Παπούλια-Προβόπουλου

    Η κρίση συνεχίζεται είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) προσερχόμενος στο προεδρικό γραφείο για να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τη διάρκεια και την ένταση της οικονομικής κρίσης.

    Ο κ. Προβόπουλος, που τις προηγούμενες μέρες συμμετείχε στην τακτική συνάντηση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, στη Βασιλεία, είπε στον Κάρολο Παπούλια ότι επιβεβαιώνονται οι κακές προβλέψεις.

    "Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διεθνείς οργανισμοί που διατυπώνουν προβλέψεις κάθε φορά που κάνουν την τελευταία τα πράγματα πάνε και λίγο πιο κάτω κάθε φορά" κατέληξε ο Διοικητής της ΤτΕ.

    Για το Υπουργείο Οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα η μεταφορά των κεφαλαίων του πακέτου των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω φτηνών δανείων.

    Οι Επίτροποι του Δημοσίου, που ανέλαβαν να παρακολουθούν την υλοποίηση του πακέτου, θα δίνουν αναφορά κάθε μήνα, για το πως έχει η κατάσταση.

    Από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών οι τράπεζες έχουν απορροφήσει το 75,57%, από το σκέλος της παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 15 δισ. ευρώ, το 6,67% και από το τρίτο σκέλος, διάθεσης ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ, το 55,49%.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως παροτρύνει τα πιστωτικά ιδρύματα να κάνουν ορθολογική χρήση των πόρων του σχεδίου

    Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% αλλά θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει καταθέσει η χώρα μας στις Βρυξέλλες.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έκλεισε στο 2,9% το 2008, όπως άλλωστε προέβλεπε η Κομισιόν.

    Είδηση: 20022

    [15] Κάθειρξη 12 ετών στον Περίανδρο

    Κοινωνία

    Ποινή κάθειρξης 12 ετών επέβαλε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, για την υπόθεση της επίθεσης και τον τραυματισμό σε βάρος φοιτητών τον Ιούνιο του 1998, απέναντι από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα τον Αντ. Ανδρουτσόπουλο, που φέρεται ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" με το ψευδώνυμο "Περίανδρος", ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή.

    Κάνοντας δεκτή ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα έδρας μετέτρεψε την κατηγορία του Ανδρουτσόπουλου, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος δυο ακόμη φοιτητών, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

    Για την κατηγορία αυτή, έπαψε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

    Τόσο ο εισαγγελέας όσο και το δικαστήριο τελικά, δεν έκαναν δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για αναγνώριση στον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, από την ποινή του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου αφαιρείται ο χρόνος κράτησης που ξεκίνησε το 2005. Έτσι, στα τέλη του έτους ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος θα έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής του.

    Μετά την έκδοση της απόφασης δημιουργήθηκε μικροένταση μεταξύ φίλων και ομοϊδεατών του κατηγορουμένου και ομάδα μελών αντιεξουσιαστικών οργανώσεων με ανταλλαγές συνθημάτων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 20020

    [16] Κ. Χατζηδάκης: Καμία αύξηση στην ΔΕΗ το 2009

    Καμία αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει εντός του 2009, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης της διοίκησης της ΔΕΗ, με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ και ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή συστήματος αυτομέτρησης της κατανάλωσης.

    Είδηση: 20023

    [17] Στο 8,9% η ανεργία

    Ειδήσεις

    Στο 8,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2008, στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του 2007, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Οι άνεργοι το Δεκέμβριο του 2008 που καταγράφηκαν ανέρχονται σε 434.149 άτομα έναντι των 438.066 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2007.

    Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας διαμορφώθηκαν στη δυτική Μακεδονία 13,4%, στην Ήπειρο 12,2%, στο νότιο Αιγαίο 11,8% και στην Κρήτη 11,2%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στην Πελοπόννησο 5,8%, στο βόρειο Αιγαίο 6,8% και στην Αττική 8,3%.

    Στα Ιόνια νησιά η ανεργία ήταν 10,2%, στη Θεσσαλία 9,1% και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη 9,3%. Στη δυτική Ελλάδα η ανεργία ήταν 7,8% και στην κεντρική Μακεδονία 8,8%. Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους ηλικίας 15-24 ετών και έφτασε το Δεκέμβριο του 2008 το 26,3%. Υψηλή επίσης είναι η ανεργία στις ηλικίες 25-34 ετών, όπου το ποσοστό φθάνει το 11,6%.

    Τέλος, η δειγματοληπτική έρευνα της ΕΣΥΕ για την ανεργία το μήνα Δεκέμβριο 2008 έδειξε ότι οι ηλικίες 65-74 ετών δεν υπάρχει ανεργία (ανεργία 0%). Εξάλλου, η ανεργία πλήττει τις γυναίκες σε ποσοστό 12,2% και τους άνδρες σε ποσοστό 6,5%.

    "Η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που μετρούν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, καθώς, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και της κυβέρνησης, δεν καταγράφονται ως άνεργοι όσοι εργάζονται έστω και μια ώρα την εβδομάδα. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να συσπειρωθεί στη γραμμή της ανασύνταξης και αντεπίθεσης. Να οργανωθεί σε κάθε χώρο δουλειάς και να αντιπαλέψει ενιαία και αποφασιστικά την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τους εκβιασμούς της καπιταλιστικής εργοδοσίας. Μόνο έτσι θα εμποδίσουμε τις απολύσεις, τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη μείωση μισθών, την περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μόνο έτσι θα διεκδικήσουμε πραγματικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και το δικαίωμα σε σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Πρώτο βήμα συσπείρωσης, πάλης και αντεπίθεσης πρέπει να γίνουν τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και η απεργία στις 2 Απρίλη" σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Αν το Δεκέμβριο η ανεργία ήταν στο 8,9% με τα προγράμματα Stage και την "αλά καρτ" εργασία, με την οικονομική κρίση που έρχεται σε λίγο καιρό το 8,9% θα φαντάζει πολύ μικρό. Δυστυχώς η Κυβέρνηση κάνει μόνο διαγνώσεις και εξαγγελίες, όχι έργα. Όσο για την οικονομία, παραπέμπουμε στην χθεσινή δήλωση του κ. Αλογοσκούφη προς την κυβέρνηση. "Δεν κάνατε τίποτα μετά τον αποκεφαλισμό μου", ανακοίνωσε ο ΛΑΟΣ .

    Είδηση: 20021

    [18] Προς ύφεση που θυμίζει Μεσοπόλεμο

    Ειδήσεις

    "Καθοδόν" προς τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930 βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς συρρίκνωση μεταξύ 1% και 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2009 αναμένει η Παγκόσμια Τράπεζα. Οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί 1,4% φέτος, ενώ η Ευρωζώνη θα παρουσιάσει αρνητικούς ρυθμούς 2,6%, γεγονός που, όπως εκτιμάται, θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1%. Την ίδια ώρα η ανεργία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας ανά τον πλανήτη. Το 2010 η ανεργία αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 10% στη ζώνη του ευρώ - στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 8,9% το Δεκέμβριο του 2008 - ενώ εκτίναξή της στο 9,6% προβλέπεται και για τις ΗΠΑ.

    4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα χάσουν την εργασία τους το 2009

    Περί τα 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα χάσουν την εργασία τους το 2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής εργοδοτικής ένωσης BusinessEurope, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ.

    Αυτό σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες είναι πιο απαισιόδοξοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πριν από ένα μήνα εκτίμησε ότι 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

    "Πιστεύουμε ότι τα σχέδια ανάκαμψης που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες είναι, μέσω της στήριξης που προσφέρουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μάλλον το αποτελεσματικότερο μέσο για την εγγύηση της διατήρησης του μάξιμουμ των θέσεων εργασίας και ακόμη και της δημιουργίας και νέων θέσεων", δήλωσε ο Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ. Αλλά "συνολικά, γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των ανέργων στο 2009 θα είναι πολύ μεγάλος", πρόσθεσε.

    Στη Σουηδία, οι εργαζόμενοι στη αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars ήλθαν σε συμφωνία με την εργοδοσία για πάγωμα των μισθών ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων απολύσεων.

    Η σουηδική εταιρία - η οποία πωλήθηκε το 1999 στη Ford Motor Co. και απασχολεί 20.000 εργαζομένους παγκοσμίως, εκ των οποίων 15.000 στη Σουηδία - διευκρίνισε ότι αυτό το μέτρο αφορά επίσης και τα στελέχη της επιχείρησης. Το 2008, η Volvo Cars ανακοίνωσε απολύσεις περισσότερων από 4.600 εργαζομένων της.

    Η Saab, η ζημιογόνος θυγατρική της General Motors Corp., γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να καταργήσει 750 θέσεις εργασίας στη Σουηδία, όπου το συνολικό εργατικό δυναμικό της ανέρχεται σε 4.000 εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν σήμερα για τα σχέδια της εταιρίας.

    Η μάστιγα της ανεργίας πλήττει όλον τον πλανήτη. Στην Ινδονησία πάνω από 230.000 εργαζόμενοι στους τομείς του ρουχισμού, της κλωστοϋφαντουργίας, την αυτοκινητοβιομηχανία, την υποδηματοποιία, και την βιομηχανία χάρτου, έχασαν τις δουλειές τους από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

    Πάνω από 30.000 εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες και εργοστάσια του τομέα της υφαντουργίας της Καμπότζης απολύθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες λόγω της μείωσης των εξαγωγών στις ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, πέρα από τη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας προέβλεψε επίσης ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να καταγράψει, φέτος, "τη μεγαλύτερη πτώση του στα τελευταία ογδόντα χρόνια". "Εχουμε να δούμε τέτοια νούμερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πράξη από τη δεκαετία του '30", δήλωσε ο κ. Ζέλικ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα "Daily Mail".

    Είδηση: 20016

    [19] Αιματηρή ληστεία στο Βύρωνα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Φονική ληστεία, με μία νέα γυναίκα νεκρή κι έναν ληστή τραυματισμένο, σημειώθηκε λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Βύρωνα. Δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο κατάστημα "Γερμανός" στην οδό Κύπρου 102, όπου πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα την υπάλληλο κι επιχείρησαν να διαφύγουν με άγνωστο χρηματικό ποσό. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η κοπέλα δέχθηκε μία σφαίρα στο στήθος και διακομίστηκε στο "Λαϊκό Νοσοκομείο", όπου εξέπνευσε.

    Τους δύο δράστες καταδίωξε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν στο κατάστημα, ο οποίος αντάλλαξε πυροβολισμούς με τους δράστες, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον έναν από αυτούς.

    Πρόκειται για ένα νεαρό Αλβανό που έχει διακομιστεί στον "Ευαγγελισμό", ενώ ο δεύτερος αναζητείται.

    Είδηση: 20015

    [20] Προκήρυξη με κυνισμό και απειλές!

    Κοινωνία

    Η τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" με προκήρυξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Ποντίκι", αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία της CITIBANK στην Κηφισιά, και σε υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στη Φιλοθέη. Οι συντάκτες του κειμένου αναφέρονται λεπτομερώς στον τρόπο που έδρασαν και καταφέρονται εναντίον Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιογράφων και πολιτικών. Εν τω μεταξύ, από τη θέση τους απομακρύνθηκαν τέσσερις ανώτεροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά τη διαρροή, σε εφημερίδα, απόρρητου εγγράφου της Ελληνικής Αστυνομίας, με ονόματα προσώπων που φέρονται να είναι πιθανοί στόχοι τρομοκρατών, γεγονός για το οποίο διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών.

    Η ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη, έγινε λίγες μέρες, μετά την επίθεση στην CITIBANK, στη Φιλοθέη.

    Στις 3 τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, είχε γίνει η έκρηξη προκαλώντας μικρές ζημιές στην τράπεζα και σε 2 αυτοκίνητα. Η πυροδότηση του μηχανισμού έγινε από μακριά, με καλώδιο μήκους 30 μέτρων. Ενσύρματη βόμβα είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ στην οδό Πέτρου Ράλλη, τον Οκτώβριο του 2004. Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», ανέλαβε την ευθύνη και για την απόπειρα εναντίον των κεντρικών γραφείων της CITIBANK, που έγινε στις 18 Φεβρουαρίου στην Κηφισιά. Τότε, οι δράστες είχαν τοποθετήσει μηχανισμό μεγάλης ισχύος σε αυτοκίνητο, ο οποίος ευτυχώς δεν εξεράγη.

    Ο «Επαναστατικός Αγώνας» στην εν λόγω προκήρυξη, περιγράφει πως πραγματοποίησε τις επιθέσεις του και κάνει αναφορά σε παλαιότερες οργανώσεις, όπως είναι η «17Ν» και ο «ΕΛΑ». Στο κείμενο απειλεί δημοσιογράφους, εκφράζεται απειλητικά για πρώην υπουργό και όπως τονίζει, ότι θα συνεχίσει την δράση του.

    Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τέσσερις ανώτεροι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετά την δια του Τύπου δημοσιοποίηση εγγράφου με 82 ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, εκδοτών, δημοσιογράφων και άλλων αναγνωρίσιμων προσώπων, που φέρονται ως στόχοι τρομοκρατών.

    Εν ω μεταξύ, την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, με αφορμή τη δημοσίευση στην εφημερίδα "Το Βήμα", λίστας με υποψήφιους στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο κ. Καρούτσος ανέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, να ερευνήσει την υπόθεση της διαρροής της επίμαχης λίστας και να εξακριβώσει εάν διαπράττονται και από ποιους, αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

    Σχετικά, τώρα, με την αναφορά του ονόματος του στην προκήρυξη, ο πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης, δήλωσε ότι «για τις ενέργειες του ως πολιτικός, λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό και σε κανέναν άλλον» και προσέθεσε ότι «δεν τον αφορούν "ψυχροί κακούργοι" του κοινού ποινικού δικαίου, οι οποίοι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα επιλέγοντας ή προγράφοντας υποδεικνυόμενους στόχους.

    Είδηση: 20017

    [21] Α. Βγενόπουλος: Δίνω το 49% στο δημόσιο αν μου ζητηθεί

    Ειδήσεις

    Διατεθειμένος όχι να μεταπωλήσει την Ολυμπιακή, αλλά να εκχωρήσει ποσοστό έως και 49% στο ελληνικό δημόσιο εάν του ζητηθεί, δήλωσε o αντιπρόεδρος του ομίλου της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου παρουσίασε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ένα νέο πλοίο που θα συνδέει από σήμερα τον Πειραιά με το Ηράκλειο και ανήκει στην Attica Group. Παράλληλα, σημείωσε ότι θέλει να στελεχώσει τη νέα Ολυμπιακή με εργαζομένους που, εκτός από τα κατάλληλα προσόντα, θα έχουν και όρεξη για δουλειά. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι παραμένουν αντίθετοι με τη διαδικασία προσλήψεων στη νέα Ολυμπιακή μέσω αγγελιών που δημοσίευσε η MIG και καλούν τους συναδέλφους τους να μην αποστείλουν βιογραφικά.

    Την πρόθεση του να καταστήσει ξανά την Ολυμπιακή Αεροπορία μια απολύτως υγιή, ποιοτική και ανταγωνιστική ιδιωτική αεροπορική εταιρία προς όφελος των μετόχων της αλλά και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας, έκανε σαφή την Πέμπτη ο κ. Βγενόπουλος

    Ο αντιπρόεδρος της MARFIN δεν δεσμεύτηκε για τον αριθμό εργαζόμενων, αλλά κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τα βιογραφικά τους. Ο κ. Βγενόπουλος διάψευσε ότι έχει σκοπό να μεταπουλήσει την Ολυμπιακή γιατί, όπως είπε, εκτός από επιχειρηματική αξία έχει και συναισθηματική αξία.

    Ο επικεφαλής της MIG διευκρίνισε ότι έχει συζητήσει με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και με τους αρχηγούς άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ποσοστό ως και 49% στο ελληνικό δημόσιο, αν και όποια κυβέρνηση του το ζητήσει.

    Τα προεδρεία των εργαζόμενων στην Ολυμπιακή έχουν ήδη ζητήσει από τους συναδέλφους τους να μην ανταποκριθούν στις αγγελίες της MARFIN, χαρακτηρίζοντας αυτό τον τρόπο πρόσληψης ως παλιό και αναχρονιστικό, που περιφρονεί τους χιλιάδες σημερινούς εργαζόμενους στην εταιρεία.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, σε δηλώσεις του την Τετάρτη μετά τη έγκριση της συμφωνίας πώλησης της Ολυμπιακής από τη διυπουργική, επανέλαβε ότι διασφαλίζονται πλήρως όλα τα σημερινά εισοδήματα των εργαζομένων, είτε επιλέξουν τη μετάταξη είτε επιλέξουν τη εθελουσία, ενώ αν επιλέξουν να εργαστούν στην νέα Ολυμπιακή, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι θα προτιμηθούν λόγω της εμπειρίας τους.

    Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Βγενόπουλος συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, αλλά κατά τη διάρκεια τη συνάντησης δεν υπήρξε δέσμευση από πλευρά του επιχειρηματία για τον αριθμό εργαζομένων που θα στελεχώσουν την νέα Ολυμπιακή.

    Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ της νέας Ολυμπιακής και της Aegean, την οποία χαρακτήρισε υγιή και δυναμική και δε χρειάζεται όπως είπε χαρακτηριστικά να φάει η μια τις σάρκες της άλλης.

    Εν τω μεταξύ, το αργότερο ως το Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία για την πώληση του πτητικού έργου και της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής στον όμιλο MARFIN, κι έτσι από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει τη λειτουργία της η νέα εταιρεία.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως ο όμιλος θα αγοράσει και την επίγεια εξυπηρέτηση της εταιρείας, αν δεν ευοδωθούν ως την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις με τη Swissport.

    Είδηση: 20012

    [22] Καταδικάστηκε για την επίθεση των παπουτσιών

    Συμπατριώτες του και εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο τον χαιρετίζουν ως ήρωα, η δικαιοσύνη της χώρας του όμως απεφάνθη διαφορετικά. Ο Μουντάζερ αλ Ζαΐντι, ο 30χρονος Ιρακινός δημοσιογράφος που πέταξε τα παπούτσια του στο κεφάλι του Τζορτζ Μπους, χωρίς να τον πετύχει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βαγδάτη τον περασμένο Δεκέμβριο, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών για επίθεση εναντίον ξένου ηγέτη που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ.

    Η δίκη διεξήχθη στο κεντρικό ποινικό δικαστήριο του Ιράκ, εντός της "πράσινης ζώνης" της Βαγδάτης.

    Ο ίδιος δήλωσε αθώος απέναντι στις κατηγορίες που του αποδόθηκαν. "Ναι, η αντίδρασή μου ήταν φυσιολογική, όπως (θα ήταν) και οποιουδήποτε Ιρακινού", υποστήριξε ενώπιον των δικαστών.

    Η υπεράσπισή του προσπάθησε να αποδείξει ότι η επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν αιφνιδιαστική και, κατά συνέπεια, όχι επίσημη. Η συζήτηση περί της φύσης της επίσκεψης είχε επιφέρει διακοπή της δίκης που είχε ξεκινήσει στις 19 Φεβρουαρίου.

    Τελικά οι αιτιάσεις της υπεράσπισης δεν έγιναν αποδεκτές και εκδόθηκε ποινή, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους συνηγόρους ως ιδιαίτερα σκληρή. Ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν έφεση.

    Την ίδια ώρα νέο κύμα βίας σαρώνει το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες. Τελευταίο περιστατικό η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε προχθές στη συνοικία Αμπού Γράιμπ της Βαγδάτης, όπου βρήκαν το θάνατο 30 άτομα, μεταξύ αυτών και δύο εργαζόμενοι του τηλεοπτικού δικτύου αλ-Μπαγκνταντίγια που έχει την έδρα του στο Κάιρο, συνάδελφοι του Μουντάζερ αλ Ζαΐντι.

    Ο Ζαΐντι, πληροφορήθηκε την ώρα της δίκης το θάνατο των συναδέλφων του, ενός εικονολήπτη κι ένας δημοσιογράφου, και ξέσπασε σε κλάματα.

    Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση ανέλαβε μια σουνιτική οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα και αυτοαποκαλείται το "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ".

    Είδηση: 20013

    [23] Απήγαγαν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νταρφούρ

    Ειδήσεις

    Ένας Γάλλος, ένας Καναδός και ένας Ιταλός είναι μεταξύ των πέντε μελών του προσωπικού του βελγικού τμήματος της οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" που απήχθησαν στο Νταρφούρ, δήλωσαν την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλη της οργάνωσης στο Χαρτούμ. Στις Βρυξέλλες, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι συνεργάτες του βελγικού τμήματος της οργάνωσης αυτής απήχθησαν στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν και τόνισε ότι δεν υπάρχουν βέλγοι υπήκοοι μεταξύ των απαχθέντων.

    Σύμφωνα με τα μέλη της οργάνωσης στο Χαρτούμ, μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε την Τετάρτη στις 20:00 τοπική ώρα στα γραφεία του βελγικού τμήματος της οργάνωσης στο Σάραφ Ούμρα, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά του Ελ-Φασέρ, πρωτεύουσας του Βορείου Νταρφούρ και απήγαγε τα πέντε μέλη του προσωπικού της οργάνωσης.

    "Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν την απαγωγή, την περασμένη νύκτα, τριών εκ των διεθνών εθελοντών τους στο Σερίφ Ούμρα, στη σουδανική επαρχία του Βόρειου Νταρφούρ.

    Οι τρεις διεθνείς εθελοντές, μια καναδέζα νοσηλεύτρια, ένας Ιταλός γιατρός και ένας Γάλλος υπεύθυνος, εργάζονται για το βελγικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    "Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανησυχούν βαθιά για την ασφάλειά τους και κάνουν τα πάντα για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται οι απαχθέντες ώστε να πετύχουν την απελευθέρωσή τους το συντομότερο δυνατόν", προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία θα δώσει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

    "Οι δύο Σουδανοί απελευθερώθηκαν και δεν έχουμε νέα από τους τρεις ξένους", επιβεβαίωσε ένα μέλος της βελγικής οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

    Είδηση: 20010


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 March 2009 - 17:55:34 UTC