Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική κόντρα για την... «κουκούλα»
  • [02] Διπλός φόνος στο Ίλιον
  • [03] Γερμανία: δολοφόνησε για πλάκα
  • [04] Αντιδράσεις συνδικάτων για μισθούς - απολύσεις
  • [05] Σε κρίσιμη κατάσταση η Νατάσα Ρίτσαρντσον
  • [06] Πωλείται β¦ολόκληρο χωριό
  • [07] Στα βήματα της Αντζελίνα η Μαντόνα
  • [08] Πυρκαγιά σε οροσειρά στην Πορτογαλία
  • [09] Έλληνες και οικονομική κρίση: Δημοσκόπηση για την ΑΔΕΔΥ
  • [10] Συνάντηση Καραμανλή με τον νομπελίστα Π. Κρούγκμαν
  • [11] Σύγκληση Συνόδου εξετάζουν οι Σοσιαλιστές της Βαλκανικής
  • [12] Σπηλιωτόπουλος: Στόχος η θωράκιση του ασύλου
  • [13] Ελπίδες για ανάκαμψη το 2010- Στο κόκκινο η ανεργία
  • [14] Εισοδηματική πολιτική κρίσης
  • [15] Μόλδοβας: Ανιχνευτές ψεύδους εναντίον διαφθοράς
  • [16] Σάλο προκαλεί το σκάνδαλο της AIG
  • [17] Αποζημιώσεις για τις ζημιές στο Κολωνάκι
  • [18] Γ. Φριτζλ: «Είμαι ένοχος για όλα!»

    [01] Πολιτική κόντρα για την... «κουκούλα»

    Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης για την αυστηροποίηση των ποινών για όσους βιαιοπραγούν με καλυμμένα πρόσωπα, τις αυτεπάγγελτες διώξεις για την εξύβριση δημόσιων λειτουργών, καθώς την πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία η χρήση της κουκούλας κατά τη διάπραξη ενός αδικήματος θα λειτουργεί επιβαρυντικά για το δράστη και τα μέτρα που λαμβάνει η αστυνομία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και το ρόλο της ΕΛ.ΑΣ.

    Σήμερα στη Βουλή, τα αίματα άναψαν για το θέμα της σχετικής διάταξης νόμου για τη χρήση της κουκούλας που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, μεταξύ του Υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου

    Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε αστυνομία που θα τηρεί το νόμο ή αστυνομία με τα χέρια στις τσέπες. Δεν πρέπει να γίνονται ακρότητες και παρανομίες αλλά από την άλλη πλευρά η αστυνομία πρέπει να μπορεί να κάνει την δουλειά της εκεί όπου απαιτείται είπε ο κ. Παπαθανασίου.

    Ο κ. Βενιζέλος του απάντησε ότι η κυβέρνηση παραπλανά τον κόσμο, με ύποπτες και αναποτελεσματικές καταγγελίες .

    «Θέλουμε Αστυνομία η οποία, μέσα στα πλαίσια του νόμου, να εφαρμόζει το νόμο και να τον τηρεί ή θέλουμε μια Αστυνομία η οποία να είναι εκεί με τα χέρια στις τσέπες και να παρακολουθεί, και όποτε βγάζει τα χέρια από τις τσέπες να την κατηγορούμε; Δεν μπορεί μία ομάδα ή μερικές ομάδες να καταλύουν το νόμο και όποτε επεμβαίνουν οι αστυνομικοί να τους κατηγορούμε και να τους στήνουμε στα τρία μέτρα. Δεν μπορεί να λέμε, όταν δεν είναι η Αστυνομία εκεί, ότι είναι απούσα, αλλά όταν επεμβαίνει η Αστυνομία, να λέμε γιατί επενέβη. Κάποτε πρέπει να λέμε την αλήθεια με το όνομα της, αν θέλουμε πραγματικά να λειτουργεί η τάξη», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το να καλλιεργούμε και να οξύνουμε τεχνητά φοβικά και ανασφαλή ανακλαστικά είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι», καθώς και ότι «δεν έχει τον επαγγελματισμό, την επάρκεια, τη διανοητική και πολιτική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα θέματα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς «να σωφρονιστούν, να σκεφτούν με σύνεση και υπευθυνότητα λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες, στους εμπόρους του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, λέγοντας την αλήθεια σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θέλει αστυνομοκρατία, αλλά η κατάσταση με τις επιθέσεις τελειώνει εδώ, τώρα έχουν αποφασιστεί μετρά που θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ωστόσο κάλεσε την αντιπολίτευση να παράσχει ευρύτερη πολιτική και να μην καταφεύγει σε μηδενιστική αντιπολίτευση.

    Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τους πολίτες και αξιοποιεί αυτήν την έκρυθμη κατάσταση για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη όπως τότε μετά τις πυρκαγιές που καλούσε τον κόσμο ν βάλει μαύρο περιβραχιόνιο και να πάει να ψηφίσει τη ΝΔ.

    Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, αναφερόμενος στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων υποστήριξε πως: «δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας και αδυναμία να καταστρωθεί σχέδιο για την αντιμετώπιση τους.

    Οι μοτοσικλετιστές που θα επιχειρούν ταχύτατα θα δρουν μόνο στο κέντρο της Αθήνας ενώ οι γειτονιές της πρωτεύουσας αλλά και οι υπόλοιπες πόλεις θα μένουν απροστάτευτες από έκνομες ενέργειες. Έκανε επίσης λόγο για υπερποινικοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που όμως δεν αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, που τάχθηκε υπέρ του να «φωτιστούν» οι ακροαριστερές και ακροδεξιές «γωνιές», εκτίμησε ότι όσο τις αφήνουμε στο σκοτάδι «θα μας πετροβολούν και θα μας καίνε». Πρότεινε μάλιστα, να κληθούν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και να ακουστούν, άνθρωποι όπως ο Σκυφτούλης. «Υποχρεούμεθα να ακούσουμε τους πάντες. Εάν τους βάλουμε στον κοινοβουλευτισμό, θα αλλάξει η πράξη τους. Διαφορετικά, εάν δεν το κάνετε αυτό, θα πυροβολήσετε. Είναι θέμα χρόνου», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Νίκος Δένδιας

    Την πεποίθηση ότι: "οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης δίνουν λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία, το σωφρονιστικό σύστημα και τη Δικαιοσύνη της χώρας μας" εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης .

    "Μέτρα τα οποία ουδεμία σχέση φυσικά έχουν με «ιδιώνυμο» και τα οποία δεν στρέφονται εναντίον του Έλληνα πολίτη, ο οποίος, με «κουκούλα» ή χωρίς, διαμαρτύρεται ή διαδηλώνει, χωρίς να καταστρέφει περιουσίες ή να βιαιοπραγεί. Μέτρα σαφώς προοδευτικά, στην κατεύθυνση του εξανθρωπισμού του σωφρονιστικού συστήματος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία δίνουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, η σημασία των οποίων αποσιωπήθηκε από τους κατ' επάγγελμα επικριτές ή όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι έχουν εξαιρετικά ασθενή μνήμη" συμπλήρωσε ο Υπουργός.

    Ε. Αντώναρος

    Στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται από το Υπ. Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, ο οποίος για το αν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης πρόθεση διαλόγου ώστε να επιτύχει μεγαλύτερη συναίνεση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "εκείνοι οι οποίοι αρνούνται τώρα οποιεσδήποτε ρυθμίσεις είναι εκείνοι οι οποίοι επιτιμούν και επικρίνουν την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές διότι δήθεν δεν κάνουν κάτι όταν χρειάζεται να κάνουν κάτι".

    Όσον αφορά στη στάση του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, σχολίασε ότι "θα έκανε καλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκατέλειπε την πολιτική της ακινησίας και της άρνησης. Μια πολιτική, μια τακτική, η οποία φαίνεται πια να διαπερνάει οριστικά όλες τις εκφράσεις της".

    "Όταν γίνεται κάτι επιτιμούν την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές επειδή αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, που είναι ασφαλώς προς την σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν τί ακριβώς θέλουν. Αυτές οι αντιφάσεις, οι συνεχείς αυτοαναιρέσεις δεν οδηγούν πουθενά, είναι άγονες, εξυπηρετούν απλώς κάποια μικρά εσωκομματικά παιχνίδια και όχι το συμφέρον της χώρας".

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Ο κόσμος απαιτεί από τη κυβέρνηση αλλά και από όλους τους φορείς να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στην πόλη των Αθηνών τόνισε η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωση που έκανε κατά την έξοδό της από το προεδρικό μέγαρο ενώ τασσόμενη υπέρ της χρήσης των καμερών ασφαλείας, επανέλαβε ότι ο εξοπλισμός τον οποίο οι κυβερνήσεις έχουν αγοράσει πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύουν οι πολίτες.

    Λευτέρης Ζαγορίτης

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, αναφερόμενος στο θέμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης δήλωσε ότι: Όσοι παρανομούν, όσοι καταστρέφουν, όσοι βανδαλίζουν, όσοι τραυματίζουν πρέπει να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται, είτε φορούν είτε δεν φορούν κουκούλα. Κάποιοι πρέπει να διαλέξουν. Είναι με τους κουκουλοφόρους που παρανομούν ή με τον κόσμο ; Είναι με τη νομιμότητα ή όχι;».

    Αντίθετα με τις διατάξεις που εξήγγειλε ο κ. Δένδιας είναι και τα κόμματα της Αριστεράς, που κάνουν λόγο για μέτρα εντυπωσιασμού και ενίσχυσης της καταστολής.

    ΚΚΕ

    Η γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την συνάντησή της με τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων της Στατιστικής Υπηρεσίας σχολιάζοντας τα προωθούμενα μέτρα υποστήριξε: «Εμείς εδώ και χρόνια και την περίοδο των γεγονότων του Δεκέμβρη είχαμε υπογραμμίσει: Ό,τι επεισόδια γίνονται, ανεξάρτητα αν γίνονται από παιδιά αγανακτισμένα, πιεσμένα κοινωνικά, είτε από συγκεκριμένους οργανωμένους κύκλους της κουκούλας, όλα αυτά τα επεισόδια θα αξιοποιηθούν για να διαμορφωθεί ένα κράτος της πιο άγριας καταστολής.

    Το καινούριο στοιχείο είναι ότι αυτό θα προσπαθήσουν να το μεταφέρουν προς τα κάτω, να οργανώσουν και τους ίδιους τους κατοίκους, σε διάφορες μορφές οργάνωσης, με στόχο τάχα την καταπολέμηση της κοινωνικής εγκληματικότητας, στην πραγματικότητα τη διάδοση ενός πνεύματος τρομοκρατίας και αλληλοκαρφώματος.

    Είναι άλλο πράγμα η κριτική που κάναμε στους κουκουλοφόρους και άλλο πράγμα να αποδεχθούμε τέτοιους στρατηγικούς σκοπούς που έχει η κυβέρνηση, στρατηγικοί σκοποί που άλλωστε είναι θωρακισμένοι και στο πλαίσιο της ΕΕ».

    ΣΥΝ

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος τόνισε: Ο κ. Δένδιας εξήγγειλε μια σειρά μέτρα σε σχέση με τα θέματα δικαιοσύνης, τα οποία δυστυχώς είναι μέτρα εντυπωσιασμού, αυταρχισμού και αποπροσανατολισμού και μπορεί να έχουν και σημαντικές νομικές επιπλοκές. Δεν καλύπτουν την ανικανότητα της κυβέρνησης, ή την σκοπιμότητα της κυβέρνησης σε σχέση με την έλλειψη προστασίας στον πολίτη.

    Για έξαρση της εγκληματικότητας, λόγω ανυπαρξίας μέτρων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη, όπου περιοδεύει σήμερα, τονίζοντας ότι η καταστολή δε θα φέρει αποτέλεσμα.

    Επίσης, χαρακτήρισε την "ποινικοποίηση" της κουκούλας αστείο τέχνασμα, που βάζει στο στόχαστρο μουσουλμάνες και οδηγούς μοτοσικλετών.

    ΛΑΟΣ

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στα πρόσθετα μέτρα κατά της χρήσης κουκούλας και απόκρυψης των χαρακτηριστικών, που προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, δήλωσε: «Σιγά - σιγά, άρχισαν στην κυβέρνηση να ξεκουκουλώνουν τις ανασφάλειές τους και να στοιχίζονται πίσω από την άποψή μας για το γεγονός ότι η κουκούλα στη δημοκρατία δεν έχει καμία θέση. Το ζήτημα της κουκούλας έχει αναχθεί σε ιδεολογικοπολιτικό σύμβολο, μόνο από αυτούς που πολεμούν τη δημοκρατία και υπερασπίζονται τους βανδαλισμούς και την τρομολαγνεία».

    Αποζημιώσεις

    Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές κατά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας θα αποζημιωθούν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί, με τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός οικονομίας Αθανάσιος Μπούρας, στο νομοσχέδιο για τους άϋλους τίτλους.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8, σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αποζημίωση των επιχειρήσεων που έγιναν στόχος των κουκουλοφόρων, είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα κριθούν στην πράξη και πρόσθεσε πως "υπάρχει κέντρο συντονισμού των ενεργειών των κουκουλοφόρων, οι οποίοι παίρνουν από κάπου εντολές".

    Σύσκεψη στη ΓΑΔΑ

    Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής η ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αυξημένης εγκληματικότητας και της δράσης των γνωστών - αγνώστων, στην οποία μετέχουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ και οι διοικητές των αστυνομικών διευθύνσεων όλης της χώρας.

    Σκοπός είναι η χάραξη ενιαίας στρατηγικής για την πάταξη της εγκληματικότητας και η ενημέρωση του Αρχηγού του Σώματος Αντιστράτηγου Βασίλη Τσιατούρα για τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

    Είδηση: 20269

    [02] Διπλός φόνος στο Ίλιον

    Θύματα άγνωστων κακοποιών, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας είχαν ως κίνητρό τους προσωπικές διαφορές, έπεσαν μέσα στο διαμέρισμα όπου ζούσαν στο Ίλιον ένας Έλληνας με την Ρουμάνα φίλη του, οι οποίοι βρέθηκαν το μεσημέρι άγρια δολοφονημένοι. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στις 12:40 το μεσημέρι ο 41χρονος Έλληνας και η 40χρονη αλλοδαπή βρέθηκαν νεκροί με τραύματα από πυροβόλο όπλο.

    Είδηση: 20275

    [03] Γερμανία: δολοφόνησε για πλάκα

    Ειδήσεις

    Δολοφόνησε μαθητές εννέα και τρεις καθηγητές στις 11 Μαρτίου και μετά έδωσε τέλος στη ζωή του «για πλάκα», ο 17χρονος Γερμανός Τιμ Κρέτσμερ, πριν λίγες μέρες στο Άλμπερτβιλ της Στουτγάρδης. Αυτό προκύπτει από την μαρτυρία του άνδρα τον οποίο απήγαγε μαζί με το αυτοκίνητο του, στην προσπάθεια του να περάσει τα αστυνομικά μπλόκα και να βγει στον αυτοκινητόδρομο.

    Όπως δήλωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Stern, ο οδηγός Ιγκόρ Γουλφ, όταν ρώτησε τον 17χρονο, γιατί τρελάθηκε έτσι, έλαβε την απάντηση "για πλάκα, γιατί αυτό με διασκεδάζει. Οδήγα και γρήγορα. Έχω ήδη σκοτώσει πέντε ανθρώπους στο παλιό μου σχολείο και αυτό δεν είναι το τέλος. Πιστεύετε ότι πιο κάτω θα βρούμε άλλο σχολείο". Ο οδηγός περίμενε στο αυτοκίνητό του τη σύζυγό του, όταν ο δράστης άνοιξε την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου του και μπήκε μέσα.

    Είδηση: 20281

    [04] Αντιδράσεις συνδικάτων για μισθούς - απολύσεις

    Ειδήσεις

    Συμβολική κατάληψη και παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων της ΔΕΗ έκαναν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με επικεφαλής το προεδρείο της ομοσπονδίας, αντιδρώντας στις προτάσεις για περικοπές στη μισθοδοσία εργαζομένων μέσω στέρησης κλιμακίου για να υπάρξει εξοικονόμηση 90 εκατ ευρώ.

    Επίσης η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κάλεσε τη Διοίκηση να επιταχύνει άμεσα τις προσλήψεις διότι λόγο έλλειψης προσωπικού μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων αλλά και ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων της Επιχείρησης. Το προεδρείο της ομοσπονδίας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ: 'Δεν θα ανεχθούν την καταστρατήγηση των συμβάσεων και τις περικοπές οι οποίες σχεδιάζονται για να μειώσουν τις δαπάνες προσωπικού''. Εάν η Διοίκηση συνεχίσει αυτή την πρακτική τότε οι αντιδράσεις των εργαζομένων θα είναι μεγαλύτερες, εντονότερες και πανελλαδικές''.

    Είδηση: 20285

    [05] Σε κρίσιμη κατάσταση η Νατάσα Ρίτσαρντσον

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Μοντρεάλ νοσηλεύεται η γνωστή Βρετανίδα ηθοποιός Νατάσα Ρίτσαρντσον μετά από ατύχημα που είχε καθώς έκανε σκι σε μια πλαγιά του θέρετρου Μοντ Τρεμπλάν, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Εκπρόσωπος του θέρετρου ανακοίνωσε ότι η 45χρονη ηθοποιός, έπεσε κατά τη διάρκεια προσωπικού μαθήματος και κατά την πτώση δεν φορούσε κράνος. Κατόρθωσε να επιστρέψει περπατώντας στο δωμάτιο της ενώ γελούσε και αστειευόταν. Ωστόσο μια ώρα αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς εκδήλωσε ζαλάδες και έντονο πονοκέφαλο.

    Εκπρόσωπος του νοσοκομείου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη νοσηλεία της ηθοποιού αλλά είπε ότι ενημερώθηκε από μέλος της οικογενείας της ότι αυτή εγκατέλειψε τη χώρα και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας της Ρίτσαρντσον.

    Το καναδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC μετέδωσε ότι η Ρίτσαρντσον αναχώρησε με ιδιωτικό αεροσκάφος το απόγευμα και πιθανότατα πηγαίνει στη Νέα Υόρκη.

    Η Ρίτσαρντσον είναι μέλος της θεατρικής οικογένειας των Ρεντγκρέιβ και σύζυγος του επίσης διάσημου ηθοποιού Λίαμ Νίσον ο οποίος εγκατέλειψε τα γυρίσματα ταινίας στο Τορόντο για να βρεθεί δίπλα στη σύζυγό του.

    Ο Νίσον και η Ρίτσαρντσον είναι παντρεμένοι από το 1994 , έχουν δύο γιούς τον Μάικ Ρίτσαρντ Αντόνιο 13 χρόνων και τον Ντάνιελ Τζακ 12 χρόνων, οι οποίοι έκαναν σκι μαζί με τη μητέρα τους όταν συνέβη το ατύχημα.

    Είδηση: 20256

    [06] Πωλείται β¦ολόκληρο χωριό

    Απίστευτο κι όμως αληθινό. Στη νότια Αγγλία πωλείται ένα χωριό με 22 σπίτια, καταστήματα και γήπεδο κρίκετ. Το χωριό σήμερα ανήκει στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Χέρμπερτ και Πίτερ Μπλαγκρέιβ. Ο Χέρμπερτ Μπλαγκρέιβ δεν είχε κληρονόμους και άφησε το χωριό στο ίδρυμα που βοηθά άρρωστα παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους αναβάτες. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει το Λίνκενχολτ στο Χαμσάιρ αποφάσισε να το πουλήσει και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα πάρει σε άλλους κοινωφελείς σκοπούς.

    Σύμφωνα με τους μεσίτες Jackson-Stops & Staff που έχουν αναλάβει την διαδικασία, το ίδρυμα ζητάει 22-25 εκατομμύρια στερλίνες. Το χωριό, τυπικό της αγγλικής εξοχής, περιλαμβάνει έναν πύργο, ένα πρεσβυτέριο και καλλιεργήσιμη γη 2.000 εκταρίων. Ένα από τα λίγα πράγματα που δεν θα αποκτήσει όποιος αγοράσει το χωριό είναι η εκκλησία του που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, αλλά τμήμα της ξαναχτίστηκε το 1871. Οι κάτοικοι του χωριού που νοικιάζουν τα σπίτια και τα καταστήματα ελπίζουν πως η αλλαγή της ιδιοκτησίας δεν θα σημάνει και την αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν ότι η τιμή είναι λογική, αν σκεφτεί κανείς την έκταση των καλλιεργειών, αλλά και του δάσους που περιλαμβάνονται.

    Είδηση: 20280

    [07] Στα βήματα της Αντζελίνα η Μαντόνα

    Η Μοντόνα σκοπεύει να υιοθετήσει και άλλο παιδί από το Μαλάουι, παρά την έντονη αντιπαράθεση που προκάλεσε η υιοθεσία του Ντέιβιντ Μπάντα πριν από ένα χρόνο. Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν την κυβέρνηση της μικρής αυτής αφρικανικής χώρας ότι παραβίασε το νόμο που απαγορεύει σε όσους δεν είναι πολίτες του Μαλάουι να υιοθετούν παιδιά.

    Όμως η διάσημη τραγουδίστρια δεν πτοείται. "Πολλοί φίλοι πιστεύουν πως ο Ντέιβιντ θα πρέπει να έχει έναν αδελφό ή μια αδελφή από την πατρίδα του", τόνισε σε δηλώσεις της σε εφημερίδα του Μαλάουι. "Όμως αυτό είναι κάτι που θα κάνω μόνο αν έχω την υποστήριξη του λαού και της κυβέρνησης της χώρας", πρόσθεσε η Μαντόνα.

    Η Μαντόνα άρχισε την διαδικασία υιοθεσίας του Ντέιβιντ όταν εκείνος ήταν 13 μηνών και ζούσε σε ορφανοτροφείο μετά το θάνατο της μητέρας του. Περίπου ένα εκατομμύρια παιδιά στο Μαλάουι μένουν ορφανά εξαιτίας του AIDS.

    Σύμφωνα με την τραγουδίστρια, ο μικρός πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για την πατρίδα του και να διατηρεί τους δεσμούς με τους δικούς του ανθρώπους. "Προτεραιότητά μου είναι ο γιός μου να μάθει τον κόσμο, αλλά να μην αποκοπεί από τον πολιτισμό της πατρίδας του. Στο δωμάτιο του έχει ένα μεγάλο χάρτη της Αφρικής με βέλη που δείχνουν το Μαλάουι", επισήμανε.

    Είδηση: 20284

    [08] Πυρκαγιά σε οροσειρά στην Πορτογαλία

    Σε συναγερμό βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Πορτογαλίας που επιχειρούν με κάθε τρόπο να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται σε τρία μέτωπα από το πρωί στην οροσειρά του Μαράο, στα βόρεια της χώρας. Η πύρινη λαίλαπα που ήδη έχει καταστρέψει πολλές εκατοντάδες εκτάρια, δάσους, ενισχύεται από τους δυνατούς ανέμους, κάνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δύσκολο Υπό αντίξοες συνθήκες, περισσότεροι από 180 πυροσβέστες με δύο ελικόπτερα και περίπου πενήντα πυροσβεστικά οχήματα, έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από τις 02:30 το πρωί.

    "Οι ισχυροί άνεμοι και η κατωφέρεια του εδάφους περιπλέκουν σοβαρά τη δουλειά μας", δήλωσε ο διοικητής των πυροσβεστών της πόλης Αμαράντε Φερνάντον Ρότσα, διευκρινίζοντας ότι πολλές εκατοντάδες εκτάρια θαμνωδών εκτάσεων του Μαράο, ανάμεσα στις πόλεις Αμαράντε και Βίλα Ρεάλ, έχουν ήδη καεί.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αμαράντε Αρμίντο Άμπρε, η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκε από εμπρησμό λόγω "του τρόπου και της ώρας κατά την οποία εκδηλώθηκε".

    Είδηση: 20278

    [09] Έλληνες και οικονομική κρίση: Δημοσκόπηση για την ΑΔΕΔΥ

    Ειδήσεις

    Η οικονομική κρίση φαίνεται πως αγγίζει ολοένα και περισσότερους Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ. Το 74,2% δηλώνει ότι επηρεάζεται πολύ ή αρκετά από την κατάσταση, τέσσερεις στους 10 δηλώνουν πως περιέκοψαν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, 8 στους 10, μείωσαν τα έξοδα διασκέδασης, και ένας στους δύο, φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του. Επίσης, το 65% θεωρεί ότι η κρίση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά πως θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια.

    Τα στοιχεία της έρευνας αναδεικνύουν ως κοινωνική απαίτηση τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου, και την ενίσχυση του κράτους και της αλληλεγγύης, σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Καταγράφουν, είπε, την αγωνιστική και διεκδικητική στάση των συνδικάτων, ενώ φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι ιεραρχούν την προστασία και την αναβάθμιση της υγείας και της εκπαίδευσης μέσα στις συνθήκες της κρίσης. Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή στη γενική απεργία της 2ας Απριλίου με κεντρικό σύνθημα "Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι την κρίση."

    Ποιο αναλυτικά από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι:

    - Το 59,9%% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε σχέση με πέρυσι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει έναντι του 35,9% που θεωρεί ότι έχει παραμείνει η ίδια και μόλις του 4,1% που απαντά ότι έχει βελτιωθεί.

    - Το 51,4% φοβάται λίγο ή καθόλου ότι θα χάσει τη δουλειά του εξαιτίας της κρίσης, ενώ το 44,4% φοβάται πολύ ή και αρκετά την προοπτική της ανεργίας.

    - Το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βαθμό ευθύνης στην οικονομική κρίση φέρουν οι δυσχερείς διεθνείς συνθήκες, ενώ 84,8% ιεραρχεί την κερδοσκοπία των τραπεζών και 66,4% τη διαφθορά των κυβερνήσεων.

    - Το 92,5% ιεραρχεί ως προτεραιότητα τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, το 61,3% προκρίνει να περάσουν στον έλεγχο του κράτους οι μεγάλες τράπεζες και το 52,9% συμμερίζεται την απάντηση να στηριχθεί η οικονομία ακόμα και αν χρειάζεται να παρθούν σκληρά μέτρα λιτότητας.

    - Το 73,8% θεωρεί ότι η ενδυνάμωση του κράτους θα είναι θετική για την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ μόνο το 22,7% απαντά στο σχετικό ερώτημα με όχι ή μάλλον όχι.

    - Το 65,5% απαντά ότι σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή του πλούτου ενώ αντίστοιχα το 32,6% ιεραρχεί την ενίσχυση της αγοράς.

    - Σε σχέση με τη στάση των συνδικάτων το 70,4% ζητά να προτείνουν θέσεις και πολιτικές υπερασπιζόμενα τα συμφέροντα των εργαζομένων, το 23,6% προτιμά να συναινούν στα κυβερνητικά μέτρα αλλά με όρους, ενώ μόλις το 2,2% ζητά να συναινούν χωρίς όρους στα κυβερνητικά μέτρα.

    Είδηση: 20277

    [10] Συνάντηση Καραμανλή με τον νομπελίστα Π. Κρούγκμαν

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε ο Πωλ Κρούγκμαν, κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2008 και καθηγητής του πανεπιστημίου Princeton. Τους δύο άνδρες απασχόλησε η δυσχερής οικονομική συγκυρία που πλήττει την Ευρώπη, αλλά και τη χώρα μας. Ο κ. Κρούγκμαν, ο οποίος είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα, με θέμα τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόταση Κρούγκμαν για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

    Τη μη εφαρμογή των αυστηρών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η κρίση, πρότεινε ο νομπελίστας οικονομολόγος από το βήμα του συνεδρίου.

    Όπως είπε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν και όχι να περιορίσουν τις δαπάνες τους ώστε να δημιουργήσουν ζήτηση. Με τον τρόπο αυτόν ανέφερε, θα ενθαρρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να σταματήσουν να αποταμιεύουν από ανασφάλεια και να επενδύσουν.

    Εκτίμησε, δε, ότι η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε καλύτερα την κρίση εάν δεν υπήρχε το ευρώ. Ειδικά για την Ελλάδα υποστήριξε ότι εάν είχε ακόμη τη δραχμή θα μπορούσε να την υποτιμήσει για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες.

    Ομιλία Παπανδρέου

    Ο καθηγητής Πωλ Κρούγκμαν διατυπώνει λόγο τολμηρό και ασυμβίβαστο και με την προσωπική του στάση έδειξε ότι επιστήμη και πολιτική δεν είναι αντιφατικές έννοιες, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο χαιρετισμό που απηύθυνε στον νομπελίστα, στο πλαίσιο του συνεδρίου.

    Όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Κρούγκμαν έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την οικονομία στο πλαίσιο της Παγκοσμιοποίησης.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει άμεση ανάγκη απαντήσεων σε ερωτήματα, όπως το ποιος εγγυάται σήμερα τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το πώς θωρακίζεται η παγκόσμια οικονομία έναντι των κλυδωνισμών που δέχεται,του ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός νέου συστήματος επόπτευσης και ρύθμισης, καθώς και ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με τις νέες προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η προώθηση της πράσινης οικονομίας και η μεγάλη μεταναστευτική ροή.

    Οι δύο άνδρες είχαν και συνάντηση κατ' ιδίαν, πάλια με αντικείμενο την οικονομική κρίση, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις.

    Είδηση: 20272

    [11] Σύγκληση Συνόδου εξετάζουν οι Σοσιαλιστές της Βαλκανικής

    Πολιτική

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ικανοποίηση για τα συστηματικά και αποφασιστικά βήματα της σερβικής κυβέρνησης σε σημαντικά θέματα που αφορούν την πορεία της προς την ΕΕ. Παράλληλα, εξέθεσε στον κ. Τάντιτς τις προτάσεις των σοσιαλιστών για διέξοδο από την οικονομική κρίση, μεταξύ αυτών και για το ενδεχόμενο σύγκλησης συνόδου των βαλκανικών σοσιαλιστικών κομμάτων.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι συνομίλησε με τον κ. Τάντιτς για τα Βαλκάνια, αλλά και για το πώς οι σοσιαλιστές της Βαλκανικής Χερσονήσου θα αντιμετωπίσουν την μεγάλη οικονομική κρίση, ενώ υπάρχει η σκέψη προετοιμασίας συνάντησης των σοσιαλιστικών κομμάτων της Βαλκανικής με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την προώθηση της συνεργασίας τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι η παρούσα οικονομική κρίση είναι απόδειξη της αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, τονίζοντας ότι οι σοσιαλιστές πρέπει να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση.

    Επίσης, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου και το θέμα του Κοσσόβου.

    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχει υποστεί η σερβική εθνική κληρονομιά στην περιοχή, ενώ έθεσε και το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου από διάφορα κράτη εκτός πλαισίου ΟΗΕ.

    Είδηση: 20271

    [12] Σπηλιωτόπουλος: Στόχος η θωράκιση του ασύλου

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τα συνεχόμενα και διευρυμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας το τελευταίο διάστημα τροφοδοτούν συζητήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Το πανεπιστημιακό άσυλο, έρχεται πάλι στο προσκήνιο. "Στόχος της κυβέρνησης ήταν και θα παραμείνει να θωρακίσουμε το άσυλο, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι ο ισχύων νόμος είναι επαρκής και θωρακίζει το άσυλο. Ταυτόχρονα ο κ . Σπηλιωτόπουλος πρότεινε να απομακρυνθούν οι πανεπιστημιακές σχολές από το κέντρο της Αθήνας. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε την εφαρμογή του νόμου και διευκρίνισε ότι δεν ζητά την κατάργηση του ασύλου. Πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί καθηγητές επισημαίνουν ότι η είσοδος αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια ενδεχομένως να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα απ' όσα θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει.

    "Στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει το άσυλο ως άσυλο ιδεών, ελεύθερης διακίνησής τους, στοχασμού, διδασκαλίας και έρευνας. Από εκεί και έπειτα, είναι σαφές ότι ο νόμος ο οποίος θωρακίζει το άσυλο, υπάρχει".

    Αυτό τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο ισχύων νόμος δεν εφαρμόζεται και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου για την Παιδεία να υπάρξουν αλλαγές και να υιοθετηθούν προτάσεις της αντιπολίτευσης, αν αυτές βελτιώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο.

    "Πολλές φορές αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η ώρα για να αναζητήσουμε ευθύνες ως προς το ποιοι και γιατί δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Σε κάθε περίπτωση, αν στο μέλλον υπάρξουν βελτιωτικές σκέψεις από οποιαδήποτε πολιτική δύναμη στο πλαίσιο του διαλόγου, δηλαδή στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου που έχει ξεκινήσει για την Παιδεία, αυτές οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και, αν πράγματι μπορούν να συνεισφέρουν, θα τις εξετάσουμε και εμείς", τόνισε χαρακτηριστικά ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Παράλληλα ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων για την εφαρμογή του νόμου.

    "Ο νόμος αυτός προέκυψε από την συνεργασία όλων των κομμάτων και των θεσμοθετημένων φορέων, προέκυψε μέσα από διάλογο. Υπό αυτήν την έννοια, αφού ο νόμος και πρόσφατος είναι και προέκυψε μέσα από συναίνεση, καλό θα ήταν ο νόμος αυτός να εφαρμόζεται".

    Ο Υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για την εκτόνωση της κατάστασης φαίνεται να επαναφέρει μια πρόταση που ίσως βοηθήσει, όπως λέει, σε αυτή την κατεύθυνση.

    Τόσο σήμερα όσο και την Τρίτη μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Press" πρότεινε να απομακρυνθούν οι πανεπιστημιακές σχολές από το κέντρο της Αθήνας.

    "Ως βουλευτής, πολύ πριν γίνω Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποστήριζα ότι, για λόγους ιστορίας, για λόγους συμβολισμού και για λόγους χρέους στην νέα γενιά θα έπρεπε, για παράδειγμα το Πολυτεχνείο να το έχουμε μετατρέψει σε ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να θυμόμαστε όλοι το τανκς που εκείνο το βράδυ επιχείρησε βιαίως να καταλύσει την πανεπιστημιακή ελευθερία του στοχασμού και του λόγου. Και αυτήν την διδάσκουμε και στην νέα γενιά. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να είχαμε προσφέρει πολύ περισσότερα και στην νέα γενιά και στην ιστορία αλλά, αν θέλετε, και στην πολιτική αγωγή", τόνισε.

    Με την πρόταση του Υπουργού συμφώνησε ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, στην πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση μετά την επίθεση που δέχτηκε από κουκουλοφόρους, εξέφρασε όμως κάποιες επιφυλάξεις.

    Οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων εκτιμούν πως η κατάργηση του θεσμού θα ήταν λανθασμένη επιλογή, ζητούν όμως από όλες τις πλευρές να βρουν το σθένος, όπως λένε, για να εφαρμοστεί ο υπάρχων νόμος.

    "Η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα του ασύλου. Πετάει το μπαλάκι στους Πρυτάνεις και αυτοί με την σειρά τους, τρομοκρατημένοι από τους γνωστούς κουκουλοφόρους δεν δρουν, αλλά αντιδρούν στην άρση του ασύλου. Το άσυλο υπάρχει για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για την συγκάλυψη εγκληματικών ενεργειών", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

    Σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης σχολιάζοντας την καταγγελία που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Σπάθης ότι μετά την επίθεση κατά του καθηγητή Πανούση ενημέρωσε την αστυνομία αλλά εκείνη δεν προχώρησε σε συλλήψεις είπε ότι η καταγγελία θα ερευνηθεί με κάθε λεπτομέρεια.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 και στην εκπομπή "Πρώτη Σελίδα" του Θάνου Σιαφάκα ο πρόεδρος της ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, διευκρίνισε ότι δεν ζητά την κατάργηση του ασύλου αλλά την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου.

    Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: "Πέστε μου σε τι εξυπηρετεί σήμερα το πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν νομίζω ότι η δημοκρατία μας δεν είναι αρκετά θωρακισμένη, ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Εάν ήμουνα αρχηγός της αστυνομίας την προηγούμενη Παρασκευή αυτό, το οποίο θα έκανα από τη στιγμή που υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τους κουκουλοφόρους, ή μερίδα των κουκουλοφόρων, οι οποίοι κατέφυγαν στα υπόγεια της νομικής σχολής, αυτό, το οποίο θα έκανα εφόσον δεν υπήρχε συνεννόηση με τους πρυτάνεις θα κινούσα την αυτόφωρη διαδικασία κατά των ίδιων των πρυτάνων για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία."

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Δεν ζητάτε την κατάργηση του ασύλου, αλλά την εφαρμογή του νόμου."

    Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: "Βεβαίως, την αυστηρή εφαρμογή του νόμου."

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:" Γιατί είχα την εντύπωση ότι είχατε πει ευθέως και ευθαρσώς ναι στην κατάργηση του ασύλου."

    Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: "Δεν παύει να είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία το πανεπιστημιακό άσυλο. Τη στιγμή που το έχουν καταντήσει, όπως το έχουν καταντήσει, έχει καταντήσει, είπα και εγώ με τη δική μου σειρά, το πιο σύντομο ανέκδοτο."

    Ο νόμος πλαίσιο ορίζει σαφώς πως μπορεί να επέμβει δημόσια δύναμη χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του ιδρύματος, εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

    Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εκτιμά πως δεν υπάρχει θέμα νομοθεσίας αλλά εφαρμογής του νόμου περί ασύλου.Τονίζει παράλληλα πως ο ισχύων νόμος έχει θεσπιστεί πρόσφατα και είναι επαρκής, ωστόσο αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως αυτός πρέπει να τροποποιηθεί, τους δίνεται η ευκαιρία να προσέλθουν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και να καταθέσουν τις όποιες απόψεις τους.

    Είδηση: 20268

    [13] Ελπίδες για ανάκαμψη το 2010- Στο κόκκινο η ανεργία

    Ειδήσεις

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη από το 2010, κι αυτό με προϋπόθεση την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές και την οικονομία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν- Κλοντ Τρισέ. Επανέλαβε ωστόσο ότι το 2009 θα είναι μια χρονιά πάρα πολύ δύσκολη", τονίζοντας παράλληλα ότι "βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας". Η Βρετανία, θα παραμείνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και την επόμενη χρονιά σε ύφεση. Οι άνεργοι, με βάση νέα στοιχεία, πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια - για πρώτη φορά από το 1997. Όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα είναι και η μοναδική χώρα που θα αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα το 2010.

    Δυσάρεστες ειδήσεις από το μέτωπο της απασχόλησης

    Με βάση στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 165.000 τους τρεις μήνες ως τον Ιανουάριο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έφθασε τα 2,029 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι άνθρωποι που ζήτησαν επίδομα ανεργίας το Φεβρουάριο έφθασαν τις 138.400, ενώ τον Ιανουάριο δεν ξεπερνούσαν τις 93.500. Ο αριθμός αυτός υπερέβη κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του αριθμού των ανέργων από τότε που άρχισε να λειτουργεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 1971.

    Τα στοιχεία αυτά που είναι χειρότερα απ΄ ό,τι αναμενόταν, ενισχύουν τους φόβους ότι η ύφεση της βρετανικής οικονομίας θα είναι πιο επώδυνη απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

    Στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ, 672.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Eurosignal.

    Την ανησυχία του εξέφρασε και ο αρμόδιος για την οικονομία Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αν και -όπως είπε- εντοπίζει σημεία βελτίωσης στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε εδώ και τρεις μήνες, σημειώνει πως "οι κοινωνικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται".

    "Δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί κοιτώντας τις εντάσεις που αυξάνονται από παντού", πρέπει "να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βοηθήσουμε όσους χάνουν τις θέσεις εργασίας τους", τόνισε.

    "Περιμένουμε από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια ισχυρή πολιτική ώθηση", είπε ενόψει της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή με θέμα την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι "χρειάζεται μια άνοιξη διαλόγου για να αποφευχθεί ένα θερμό φθινόπωρο".

    Η Γαλλία την Πέμπτη αναμένεται να παραλύσει από τη γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική του προέδρου Σαρκοζί. Ξέσπασμα, που κρίνει δικαιολογημένο η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών, σύμφωνα με γκάλοπ.

    Είδηση: 20267

    [14] Εισοδηματική πολιτική κρίσης

    Ειδήσεις

    Εισοδηματική πολιτική για την αντιμετώπιση της "κρίσης", ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου. Για πρώτη φορά λόγω της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας δεν θα δοθούν ποσοστιαίες αύξησης σε όλους τους μισθούς. Περισσότερο θα ενισχυθούν τα χαμηλά εισοδήματα ενώ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν μηνιαίως άνω των 1700 ευρώ δεν θα πάρουν αύξηση. Το ίδιο θα ισχύσει για τους συνταξιούχους με αποδοχές μεγαλύτερες των 1100 ευρώ. Επίσης ανακοινώθηκε η διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς από 1000-5000 ευρώ για εισοδήματα από 60000 ευρώ και πάνω.

    Εφάπαξ ενισχύσεις αντί αυξήσεων για το 2009 σε χαμηλόμισθους του δημοσίου και χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και εφάπαξ φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων περιλαμβάνει η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάνης Παπαθανασίου.

    Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με μεικτές αποδοχές έως 1500 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ ενώ οι μισθωτοί με μεικτές αποδοχές έως 1700 ευρώ θα λάβουν βοήθημα 300 ευρώ.

    Δεν θα δοθούν αυξήσεις στους μισθούς άνω των 1700 ευρώ όπως επίσης στους βουλευτές, τους δικαστικούς και τους γιατρούς.

    Επίσης σε μια συμβολική κίνηση όπως είπε ο κ Παπαθανασόυ ανακοίνωσε ότι για το 2009 επιβάλλεται κράτηση 5% στο εισόδημα των βουλευτών που θα πηγαίνει στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

    Φέτος στο δημόσιο θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις δεδομένου ότι αποχώρησαν το 2008 περίπου 21.500 δημόσιοι υπάλληλοι.

    Οι συνταξιούχοι τώρα με κύρια σύνταξη 800 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ ενώ οι συνταξιούχοι οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου του 2008 λάμβαναν κύρια σύνταξη από 800 έως 1100 ευρώ θα λάβουν βοήθημα 300 ευρώ.

    Μηδενική είναι η αύξηση για τους συνταξιούχους με μεικτές αποδοχές από 1100 ευρώ και άνω.

    Παράλληλα παγώνουν όλα τα επιδόματα, για εργαζόμενους και συνταξιούχους, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε αναμένεται διεύρυνση των κλιμακίων των δικαιούχων ΕΚΑΣ προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό 60.000 χαμηλοσυτναξιούχοι.

    Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων οι 135.000 αμείβονται μέχρι 1500 ευρώ, οι 78.000 αμείβονται με 1500-1700 ευρώ και οι 478.000 αμείβονται με 1700 ευρώ και άνω.

    Για τους συνταξιούχους οι 108.000 έχουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, οι 74.000 από 800-1000 ευρώ και οι 188.000 από 1000 ευρώ και άνω.

    Το Υπουργείο Οικονομίας όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου θα προχωρήσει σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, για τη διαμόρφωση νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο για όσους προσλαμβάνονται από την 1/1/2010. Το νέο Μισθολόγιο θα ισχύσει μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο τομέα, ώστε εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, να έχουν ίδιες αμοιβές ανεξάρτητα από τη δημόσια υπηρεσία που εργάζονται.

    "Πρόκειται για μια μόνιμη διαρθρωτική αλλαγή. Τερματίζεται έτσι οριστικά ένα άνισο, άδικο και αδιαφανές καθεστώς, αυτό της επιδοματικής πολιτικής, που ισχύει σήμερα στη λειτουργία του δημοσίου τομέα", τόνισε ο Υπουργός.

    Ταυτόχρονα επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά στα συνολικά ατομικά εισοδήματα από 60000 ευρώ και άνω με βάση τα στοιχεία που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2008 για το έτος 2007.

    Συγκεκριμένα:

    -1000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 60.000-80.000 ευρώ -2000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 80.000-100.000 ευρώ -3.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 100.000-150.000 ευρώ -και 4.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας το 2008 δήλωσαν εισόδημα 60.000 έως 80.000, 60 χιλιάδες φορολογούμενοι, 80.000 έως 100.000, 26 χιλιάδες, 100.000 έως 150.000 24 χιλιάδες, και 150.000 και άνω 18 χιλιάδες φορολογούμενοι Το συνολικό έσοδο αναμένεται να αγγίξει τα 274 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά από τα μέτρα περιορισμού της εισοδηματικής πολιτικής αναμένεται η εξοικονόμηση πόρων 350 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον το δημόσιο προσδοκά ότι θα εισπράξει 1,8 δις ευρώ από τα 20 δις ευρώ που είναι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ αλλάζει και το σύστημα παρακολούθησης και είσπραξής τους

    Ανοικτό παραμένει και το θέμα της παράτασης στην περαίωση.

    Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ θα γίνουν ανακοινώσεις αργότερα.

    Δύσκολες αποφάσεις

    "Κεντρική μας επιλογή ήταν, είναι και παραμένει, η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και να συνεισφέρουν οι οικονομικά ευπορότεροι στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, ανακοινώνοντας τα μέτρα.

    Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι δύσκολες αλλά δίκαιες και τόνισε ότι εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από εκείνη του 1929 και με τις προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών να είναι ολοένα και πιο δυσμενείς η κυβέρνηση δημιουργεί ένα δίκτυο ασφαλείας για την ελληνική οικονομία

    Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα και θα ενισχυθεί η φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το έλλειμμα και επισήμανε ότι τα μέτρα ελήφθησαν τώρα διότι η κρίση ξέσπασε τώρα.

    Σε ερώτηση γιατί δεν επιβάλλεται φορολογία στις επιχειρήσεις σημείωσε ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να μην προκύψει απώλεια θέσεων εργασίας.

    "Ξέρουμε ότι κάθε κυβέρνηση κρίνεται από τις επιλογές και τις αποφάσεις της, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Και στην τωρινή, κρίσιμη για όλο τον κόσμο, συγκυρία, η Κυβέρνηση επιλέγει να μην κρύψει τα προβλήματα. Επιλέγει να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες. Επιλέγει να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλίσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αποφασίζει να λάβει δύσκολες αλλά κοινωνικά δίκαιες και αναγκαίες αποφάσεις", κατέληξε ο κ. Παπαθανασίου.

    Για σαφώς δυσάρεστα μέτρα έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τα οποία ωστόσο στηρίζονται στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναγκαία συνεισφορά όλων στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    "Στις ειδικές περιστάσεις στις οποίες ζούμε είναι φυσικό οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται, με αίσθημα ευθύνης και με την σκέψη μας στην κοινωνική δικαιοσύνη, να παίρνουν υπόψη τους κι όλες τις παραμέτρους της οικονομικής κρίσης", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα, κυρίως για τους εργαζόμενους, τόνισε από την Τρίπολη ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ενώ προέβλεψε 800.000 απολύσεις.

    "Οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούν από τον Ελληνικό λαό, οικονομικές θυσίες για να ανταπεξέλθει η χώρα στην κρίση, ιδρύουν 695 δημόσιες υπηρεσίες, 467 αμειβόμενες επιτροπές και 11.500 θέσεις γαλάζιων και υμετέρων, επιβαρύνοντας κατά 222 εκατομμύρια τον κρατικό προϋπολογισμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δίνουν και 100.000 ευρώ οργανώνοντας μια γιορτή - γλέντι προς τιμήν της αγροφυλακής. Σε αυτό το θέατρο σκιών ένα σχόλιο χωρά. Ε ρε γλέντια..." σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος.

    Δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ.Παπασπύρου: "Η ουσιαστική κατάργηση της εισοδηματικής πολιτικής στην οποία προέβη σήμερα η κυβέρνηση, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο εν μέσω κρίσης τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η χώρα βρίσκεται σε πτώχευση, κάτι που επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς αποκρύβεται. Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και συναγωνίζεται τους "άθλους" των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα που κρατούν μισθολογικά και εργασιακά ομήρους τους εργαζόμενους τους. Αποτελεί απόδειξη χρεωκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής ότι μπαίνουν στο "ψυγείο" εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενώ προετοιμάζεται και η καταβολή του μισθού με τη μορφή επιδόματος και σε δόσεις. Κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά οι σημερινές ανακοινώσεις "πάγωσαν" το σύνολο των πολιτών της χώρας".

    Δήλωση του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ Ηλία Βρεττάκου: "Τα επιδόματα που για πρώτη φορά ανακοινώνονται αντί εισοδηματικής πολιτικής για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αποτελούν πρόκληση και οδηγούν σε καρακόρυφη μείωση του εισοδήματος. Ακόμα φαλκιδεύουν κάθε μισθολογική πολιτική και δημιουργούν πολλές ταχύτητες εργαζόμενων στο δημόσιο. Ειδιικότερα η θέση της κυβέρνησης για νέο μισθολόγιο όσον αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, αποτελεί πιστή αντιγραφή των ρυθμίσεων που η ίδια εγκαθίδρυσε στις ΔΕΚΟ με βασικό στόχο τον διαχωρισμό νέων και παλαιών εργαζομένων, με σαφή υποβάθμιση των νέων. Πρόκειται για μέτρα που μεταφέρουν ευθέως τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάνττηση σε αυτή την προκλητική πολιτική με την μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στην 24ωρη Πεναλλαδική Πανεργατική Απεργία στις 2 Απρίλη".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 20266

    [15] Μόλδοβας: Ανιχνευτές ψεύδους εναντίον διαφθοράς

    Ειδήσεις

    Ο πρόεδρος του Μόλδοβα Βλαντίμιρ Βορόνιν έδωσε εντολή να υποβληθούν σε τεστ με ανιχνευτή ψεύδους οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας στο πλαίσιο ενός προγράμματος κατά της διαφθοράς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Infotag. Τα τεστ με ανιχνευτή ψεύδους θα είναι υποχρεωτικά για πρόσωπα που ζητούν να προσληφθούν στην αστυνομία, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, τα τελωνεία, τη μεθοριακή αστυνομία, το στρατό και την εισαγγελία, σύμφωνα με την προεδρική εντολή.

    Κάθε αξιωματούχος που έχει πρόσβαση σε απόρρητες ή εμπιστευτικές κυβερνητικές πληροφορίες θα είναι επίσης υποχρεωμένος να εξεταστεί με ανιχνευτή ψεύδους, ενώ άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα μπορούν να υποβάλλονται στο τεστ "εθελοντικά".

    Το μέτρο έχει στόχο να μειώσει τη διείσδυση πρακτόρων ξένων υπηρεσιών πληροφοριών στην κυβέρνηση του Μόλδοβα καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε ο Βορόνιν προς τους δημοσιογράφους.

    Υψηλό ποσοστό των ψηφοφόρων στον Μόλδοβα θεωρούν διεφθαρμένους τους περισσότερους αιρετούς και διορισμένους αξιωματούχους της χώρας τους.

    Ο Βορόνιν ανέβηκε στην εξουσία το 2000 μ' ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς, όμως έκτοτε η κυβέρνησή του πασχίζει να περιορίσει τις καταχρήσεις και τις δωροδοκίες μεταξύ των κρατικών υπαλλήλων.

    Είδηση: 20265

    [16] Σάλο προκαλεί το σκάνδαλο της AIG

    Ειδήσεις

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το σκάνδαλο με τα μπόνους των στελεχών της AIG εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από Ρεπουμπλικανούς αλλά και από Δημοκρατικούς.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ανακάλυψε τη σχεδιαζόμενη καταβολή bonus στα στελέχη της ασφαλιστικής εταιρίας AIG, την περασμένη Τρίτη και ενημέρωσε το Λευκό Οίκο την Πέμπτη, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Η ίδια πηγή είπε ότι ο Γκάιτνερ κάλεσε τον επικεφαλής της AIG, Εντουαρντ Λίντι, το απόγευμα της Τετάρτης για να του εκφράσει την οργή του για τις αμοιβές και να απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευσή τους.

    Ο Γκάιτνερ και οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών άρχισαν τότε να αναζητούν "νομικές λύσεις" για το θέμα. Την Πέμπτη, είπε ο αξιωματούχος, ο Γκάιτνερ ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για τις αμοιβές στην AIG και ανώτατοι σύμβουλοι μετέφεραν την είδηση στον πρόεδρο. Την περασμένη Παρασκευή, ο Γκάιτνερ μίλησε και πάλι στον Λίντι και η AIG συμφώνησε σε τροποποιήσεις των αμοιβών.

    Το ιστορικό

    Η εταιρία της Wall Street χάνει δισεκατομμύρια, σχεδόν καταρρέει, παρασύροντας και την αμερικανική οικονομία. Όμως ανώτατα στελέχη της συνεχίζουν να παίρνουν εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους. Τους πληρώνουν στην ουσία οι φορολογούμενοι, αφού η κυβέρνηση δίνει χρήματα από τα ομοσπονδιακά ταμεία για να σώσει την εταιρία. Ακούγεται τρελό αλλά αυτό συμβαίνει.

    Η οργή των πολιτικών αλλά και του κόσμου είναι δικαιολογημένη. Τα μπόνους δίνονται για να μην χάσει η εταιρία τα στελέχη της και μαζί, πελάτες. Για να μην σπάσει τα συμβόλαιά τους, που υπογράφηκαν πριν από την κρίση και πληρώσει περισσότερα σε αποζημιώσεις. Το αν αυτά τα στελέχη οδήγησαν στην κατάρρευσή της, δεν εξετάζεται. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της αμερικανικής ασφαλιστικής AIG.

    Τώρα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει πίσω τα 165 εκατομμύρια από τα μπόνους. Η εισαγγελία ερευνά το θέμα, το Κογκρέσο εξετάζει νέα νομοθεσία και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως θα πάρει πίσω τα μπόνους, ακόμη κι αν χρειαστεί να τα αφαιρέσει από το νέο πακέτο στήριξης της εταιρίας, ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μόλις ανακοινώθηκε.

    Αν και ο ίδιος ο Ομπάμα εξέφρασε την οργή του για ό,τι έγινε, το βάρος του σκανδάλου πέφτει στην κυβέρνησή του: με τα μπόνους δημιουργήθηκαν άλλοι 73 εκατομμυριούχοι που έλαβαν από ένα εκατομμύριο και πάνω.

    Το διεθνές νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι αν και όλες οι άλλες μεγάλες οικονομίες θα δουν ανάπτυξη το 2010, η βρετανική θα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 20262

    [17] Αποζημιώσεις για τις ζημιές στο Κολωνάκι

    Πολιτική

    Αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν κατά τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατέθεσε στο ν/σ για τους αϋλους τίτλους ο υφ Οικονομίας Αθανάσιος Μπούρας. Στην τροπολογία προβλέπεται ότι οι καταστηματάρχες θα προσκομίσουν στο κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, βεβαίωση του Επιμελητήριου και τα σχετικά τιμολόγια για την αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Είδηση: 20257

    [18] Γ. Φριτζλ: «Είμαι ένοχος για όλα!»

    Ευρώπη

    Ένοχος για όλα τα αδικήματα που του έχουν απαγγελθεί, δήλωσε για πρώτη φορά σήμερα στο δικαστήριο ο Γιόζεφ Φριτζλ, αλλάζοντας την υπερασπιστική του θέση.Μία ημέρα μετά την κατάθεση ποταμό της κόρης του Ελίζαμπεθ, την οποία οι διάδικοι παρακολούθησαν από βίντεο, ο 73χρονος Φριτζλ δήλωσε ένοχος και για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της αιχμαλωσίας. Η μεταστροφή του αυτή, μπορεί να του επιφέρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Τώρα, ο Γιόζεφ Φριτζλ και μετά την αλλαγή της υπερασπιστικής του θέσης, αφού δήλωσε στο δικαστήριο, ένοχος και για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της αιχμαλωσίας της κόρης του, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την ισόβια κάθειρξη.

    Στην βιντεοσκοπημένη κατάθεση ποταμό της 43χρονης Ελίζαμπεθ, μέσα από την οποία μετέφερε στους διαδίκους, το απίστευτο μαρτύριο στο οποίο την υπέβαλε επί 24 χρόνια ο ίδιος της ο πατέρας.

    Σύμφωνα με αυστριακή εφημερίδα, το δημοσίευμα της οποίας δεν διαψεύσθηκε, η 42χρονη σήμερα Ελίζαμπεθ βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα την ώρα που στο βίντεο γινόταν η προβολή της 11ωρης κατάθεσής της. Πρόθεσή της, όπως αναφέρεται, ήταν να "συγκεντρώσει εντυπώσεις" και να παρατηρήσει τις αντιδράσεις του πατέρα της, για να τις συμπεριλάβει στο βιβλίο που προτίθεται να γράψει.

    Ο κόσμος εύχεται να μπορέσουν τα θύματα -κάποια ημέρα- να μπορέσουν να διαχειριστούν την τραγωδία τους, εκτιμώντας ότι ίσως να μην τα καταφέρει η Ελίζαμπεθ, αλλά, ότι ίσως να το μπορέσουν τα παιδιά της.

    Σήμερα, θα επιτραπεί η είσοδος των δημοσιογράφων στο δικαστήριο, όπου αναμένεται να καταθέσουν ο ψυχίατρος που από την ημέρα της σύλληψής του τον παρακολουθεί και οι δύο τεχνικοί εμπειρογνώμονες που εξέτασαν την υπόγεια φυλακή.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης και η πολιτική αγωγή, φέρονται να έχουν καταλήξει σε μυστική συμφωνία, ώστε να μην ασκηθεί έφεση στην ποινή που θα επιβληθεί στον Γιόζεφ Φριτζλ.

    Ο κατηγορούμενος θα παραμείνει στη φυλακή του Σανκτ-Πέλεν, μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης του κακουργιοδικείο της πόλης, ετυμηγορία η οποία ενδέχεται να εκδοθεί αύριο.

    Ο Φριτζλ πρέπει να κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική

    Ο Γιόζεφ Φριτζλ πρέπει να κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική, γιατί υπάρχει κίνδυνος να επαναλάβει τις πράξεις του, δήλωσε στο δικαστήριο η ειδικός Αντελχάιντ Κάστνερ.

    Η ψυχίατρος στην κατάθεσή της αναφέρεται στα βαθύτερα αίτια που έκαναν τον Φριτζλ να κρατά επί 24 χρόνια κλεισμένη στο υπόγειο του σπιτιού του την κόρη του, την οποία βίαζε και απέκτησε μαζί της επτά παιδιά.

    "Ο κίνδυνος να διαπράξει ξανά αυτές τις σοβαρές πράξεις υπάρχει αν δεν νοσηλευτεί. Για τον λόγο αυτόν, είναι αναγκαίο να ακολουθήσει θεραπεία, μέχρι να διαγνωστεί ότι δεν είναι πλέον επικίνδυνος", τόνισε η αυστριακή ψυχίατρος ενώπιον του δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι "Οι συνθήκες επιβάλλουν να κλειστεί σε ειδικό ψυχιατρικό κέντρο".

    Πριν τη δίκη, στην 130 σελίδων έκθεσή της, η Κάστνερ τόνισε ότι ο κατηγορούμενος είναι ποινικά υπεύθυνος των πράξεών του, αλλά, παρατήρησε επίσης, πως έχει σοβαρά προβλήματα προσωπικότητας και αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά.

    Η εισαγγελέας Κριστιάν Μπουρκέιζερ, ζήτησε την Δευτέρα τον επ' αόριστον εγκλεισμό του Φριτζλ σε ίδρυμα.

    ΠΗΓΗ: ΝΕT / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό πρακτορείο / Kurier

    Είδηση: 20258


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 March 2009 - 17:57:57 UTC