Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαζικές διαδηλώσεις ενόψει του G20
  • [02] Τουρκία: τα πρώτα αποτελέσματα
  • [03] Επίσκεψη Β. Σπίντλα για τα όρια ηλικίας
  • [04] Ένοπλες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [05] Κιλελέρ: εορταστικές εκδηλώσεις
  • [06] Τραγικός ο νεότερος απολογισμός στην Ινδονησία
  • [07] Νέα ανατριχιαστική υπόθεση πατέρα -αιμομίκτη στην Κολομβία

    [01] Μαζικές διαδηλώσεις ενόψει του G20

    Ειδήσεις

    Χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο σε μία μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 την άλλη εβδομάδα στην βρετανική πρωτεύουσα. Παρά τον ψυχρό και βροχερό καιρό οι διαδηλωτές έκαναν πορεία φωνάζοντας "Πρώτα ο λαός" ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν "Εργασία, Δικαιοσύνη και Κλίμα". Πάνω από 150 εργατικά συνδικάτα,ειρηνιστικές οργανώσεις και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος πήραν μέρος στην διαμαρτυρία στο Χάιντ Παρκ.

    Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ οι συμμετέχοντες είναι μεταξύ 12.000 και 15.000,δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η διαδήλωση είναι η πρώτη μίας σειράς που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 1 και 2 Απριλίου που θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής. Οι οργανωτές τόνισαν ότι οι εκδηλώσεις θα είναι ειρηνικές. Ο Μπρένταν Μπάρμπερ της βρετανικής συνομοσπονδίας TUC δήλωσε ότι "εάν υπάρξουν άλλες ομάδες που θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα δεν θέλει να τις δει κοντά στις δικές τους εκδηλώσεις". Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορείες στους δρόμους του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη Γερμανία και άλλες χώρες.

    Δηλώσεις Μπάιντεν

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κόσμου να ενεργούν προσεκτικά όταν επανασχεδιάζουν τους κανονισμούς για τις παγκόσμιες οικονομικές αγορές, εν μέσω των αυξανόμενων εκκλήσεων για επιτήρηση από χώρες που πλήττονται από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συντονίσουν τη διεθνή πολιτική στη G20 στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα για να μειωθούν οι συστηματικοί κίνδυνοι στις παγκόσμιες αγορές ωστόσο προειδοποίησε ότι η υπερβολή στην επιβολή ρυθμίσεων μπορεί να πλήξει τις υγιείς αγορές. " Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά. Δεν αποτελεί επιλογή των αγορών ή των κυβερνήσεων", δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην οποία μετείχαν ο Μπράουν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο "Λούλα" ντα Σίλβα και οΙσπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. "Μια ελεύθερη αγορά χρειάζεται ακόμα τη δυνατότητα να βρει το δρόμο της. Μου φαίνεται ότι πρέπει να σώσουμε τις αγορές από τους ελεύθερα σε αυτές συναλλασσόμενους", τόνισε ο Μπάιντεν.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απευθυνόμενος στους δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν στην Ευρώπη κατά της διεξαγωγής της συνόδου της G20, τους ζήτησε να "δώσουν μια ευκαιρία" στις κυβερνήσεις που θα μετέχουν στη σύνοδο του Λονδίνου όπου θα εξετασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη δεκαετία που έρχεται.

    Είδηση: 20696

    [02] Τουρκία: τα πρώτα αποτελέσματα

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα στην Τουρκία, για τις δημοτικές εκλογές και με καταμετρημένο το 8,38% των καλπών που αντιστοιχεί περίπου στο 3,5% των ψήφων, προηγείται στις εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 41,02%, πράγμα που δείχνει πτώση της δύναμής του σε σχέση με το 46,58% των βουλευτικών εκλογών του 2007. Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα:

    Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης 41,02 - 46,58

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 16,21% - 20,88

    Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης 14,04% - 14,27

    Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας (Kούρδοι) 9,81% (είχε λάβει μέρος με ανεξάρτητους. Το σύνολο των ανεξάρτητων: 5,24%)

    Κόμμα Ευτυχίας (ισλαμιστικό) 6,14% - 2,34

    Συνολικά ψήφισαν πάνω από 48 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες σε 177.050 εκλογικά τμήματα. Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 το πρωί για τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας και στις 8 το πρωί για τις δυτικές επαρχίες και ολοκληρώθηκε στις 4 και 5 το απόγευμα αντίστοιχα. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια. Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατό τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν λόγω των εκλογών σε επτά νομούς της Τουρκίας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 20705

    [03] Επίσκεψη Β. Σπίντλα για τα όρια ηλικίας

    Ειδήσεις

    Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια εξακολουθεί να πυροδοτεί η καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου κατά της χώρας μας για την εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης στην εκπομπή της ΝΕΤ, "ΖΟΥΜ", πρότεινε κίνητρα για την παραμονή των γυναικών στο δημόσιο και περίοδο προσαρμογής της χώρας μας τριών ετών. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής, έκανε λόγο για προοδευτική σύγκλιση χωρίς να θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Την βδομάδα που έρχεται, αναμένεται στη χώρα μας ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα, ο οποίος θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα. Σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τονίζει ότι: "Μερικές διαφορές στην αντιμετώπιση μπορούν να υπάρξουν, όπως για παράδειγμα στις συνθήκες εργασίας, αν ένα επάγγελμα απαιτεί σκληρή εργασία ή αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια".

    Για μείωση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες και νωρίτερα για όσους έχουν βαρέα και ανθυγιεινά, κάνει λόγο το ΚΚΕ, για μεταβατικό χρόνο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης και να μην εφαρμοστεί η απόφαση ο γραμματέας του Συνασπισμού Νίκος Χουντής.

    Η ΑΔΕΔΥ ως ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων προετοιμάζει τις θέσεις της εν όψει των διαβουλεύσεων με τα συναρμόδια υπουργεία εστιάζοντας σε τρία βασικά σημεία:

    Να μην ενταχθούν στη ρύθμιση περί ενιαίων ορίων ηλικίας όσες περιπτώσεις δε δεσμεύονται ευθέως από την απόφαση.

    Να υπάρξει περίοδος προσαρμογής τουλάχιστον έως το 2013 για τις περιπτώσεις που θα ενταχθούν υποχρεωτικά στη ρύθμιση και

    Να παραμείνουν οι ευνοϊκές διατάξεις για τις περιπτώσεις των γυναικών που έχουν παιδιά , ή λόγους υγείας και να επεκταθούν αυτές και στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια κριτήρια. Επίσης η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 2 Απριλίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Είδηση: 20706

    [04] Ένοπλες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    Ειδήσεις

    Αμείωτη συνεχίζεται η βία στο Αφγανιστάν, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν. Σε ξεχωριστά περιστατικά που σημειώθηκαν την Κυριακή, σκοτώθηκαν οκτώ κυβερνητικοί στρατιώτες και 12 Ταλιμπάν. Μεταξύ των νεκρών Ταλιμπάν, συμπεριλαμβάνονται και οι διοικητές τους, Αμπντούλ Αχμαντ και Αμπντούλ Τζαμπάρ.

    Επίσης οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν σε συλλήψεις έξι υπόπτων, ενώ η αντίπαλη πλευρά απήγαγε 11 αστυνομικούς στο ΒΔ Πακιστάν κοντά στα αφγανικά σύνορα. "Την πιο επικίνδυνη περιοχή στο κόσμο", χαρακτήρισε τα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι απαγωγές αυτές έγιναν δύο ημέρες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος στην περιοχή Κιμπέρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 53 άτομα και 160 να τραυματιστούν και μέχρι αυτή τη στιγμή κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη των απαγωγών.

    Είδηση: 20704

    [05] Κιλελέρ: εορταστικές εκδηλώσεις

    Κοινωνία

    Με τη δήλωση ότι η λύση βρίσκεται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ, κάλεσε τους αγρότες να συνεργαστούν όλοι μαζί μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, προκειμένου να σχεδιάσουν το μέλλον, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων. Επίσης ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι θα δοθεί μέσω του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στον αγροτικό τομέα ποσό άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ιεράρχησε σαν σημαντικές προτεραιότητες, το νερό και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης: "Η κυβέρνηση αυτή δείχνοντας την αξιοπιστία της έκανε ένα άτυπο συμβόλαιο με τον αγρότη και στύβοντας την ψυχή μας και τον προϋπολογισμό κατορθώσαμε και λύσαμε άμεσα και βραχυπρόθεσμα προβλήματα που προκάλεσε πέρσι η σοδειά λόγω των καιρικών συνθηκών. Δεν είπαμε ποτέ ότι με 500 εκ. ευρώ λύσαμε όλα τα προβλήματα, δείξαμε όμως τη συμπαράστασή μας στον αγρότη και εκτελέσαμε και εκτελούμε στο ακέραιο αυτό το άτυπο συμβόλαιο που κάναμε μαζί του".

    Στις εκδηλώσεις εορτασμού του Κιλελέρ που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, σε συνεργασία με τον δήμο Κιλελέρ και όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

    Είδηση: 20702

    [06] Τραγικός ο νεότερος απολογισμός στην Ινδονησία

    Ειδήσεις

    Στους 96 έχουν φθάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί και σε τουλάχιστον 131 οι αγνοούμενοι μετά από την υποχώρηση, την Παρασκευή, του φράγματος Σίτου Γκιντούνγκ, στα περίχωρα της Τζακάρτας που είχε αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να κατακλύσουν κατοικημένες περιοχές και να καταπλακωθούν από τόνους λάσπης και διάφορα φερτά υλικά δεκάδες κάτοικοι, ανέφεραν την Κυριακή αξιωματούχοι.

    Ο Ρούσταμ Πακάγια, επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης της Κρίσης στο υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 190.Την ώρα που υποχώρησε το φράγμα οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμώντουσαν και αιφνιδιάστηκαν. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν πολλά από τα προχειροκατασκευασμένα σπίτια τους στην κοιλάδα που βρίσκεται χαμηλότερα. Οι άστεγοι ξεπερνούν τους 350 και έχουν μεταφερθεί σε προσωρινά καταλύματα στις γύρω περιοχές. Εκατοντάδες στρατιώτες, αστυνομικοί και εθελοντές συνεχίσουν και σήμερα τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν παγιδευμένων η την ανάσυρση και άλλων πτωμάτων με μπουλντόζες και εσκαφείς. Οι κάτοικοι κατηγορούν τις αρχές ότι αγνόησαν τα σημάδια που είχαν παρουσιαστεί στο φράγμα και δεν επιδιόρθωσαν τις ζημιές που είχε υποστεί ,ενώ αξιωματούχοι σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες αλληλοκατηγορούνται για την τραγωδία. Οικολόγοι κατηγορούν επίσης τις αρχές ότι το ηλικίας 76 ετών φράγμα είχε ελάχιστα συντηρηθεί. Το φράγμα που είχε κατασκευαστεί το 1933 συγκρατούσε περί τα δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και αυτόπτες μάρτυρες παρομοίωσαν με τσουνάμι την ορμή του νερού μετά την υποχώρησή του.

    Είδηση: 20700

    [07] Νέα ανατριχιαστική υπόθεση πατέρα -αιμομίκτη στην Κολομβία

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Μια νέα υπόθεση αιμομίκτη πατέρα συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, μετά τον Αυστριακό Φριτσλ αλλά και τον Ιταλό, που κατηγορείται ότι βίαζε επί 25 χρόνια την κόρη του. Η τελευταία υπόθεση αφορά έναν 58χρονο πατέρα από την Κολομβία, τον Αρσέμπιο Άλβαρες ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του από την παιδική της ηλικία, αποκτώντας μαζί της 8 παιδιά.

    Οι αρχές στην επαρχία Τολίμα της κεντρικής Κολομβίας ανακοίνωσαν το Σάββατο την έναρξη έρευνας σε βάρος ενός άνδρα ο οποίος κατηγορείται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του επί 30 χρόνια, κάνοντάς της οκτώ παιδιά, και ότι κακοποιούσε σεξουαλικά και τα παιδιά της. Ο Αρσέμπιο Άλβαρες, 58 ετών, συνελήφθη την Παρασκευή στην πόλη Μαρικίτα, μετά από καταγγελία της 35χρονης κόρης του, Άλβα Νιδία Άλβαρες.

    Σύμφωνα με την καταγγελία ο άνδρας έμεινε χήρος όταν η κόρη του ήταν 5 ετών--άρχισε να την κακοποιεί αμέσως μετά. Η πρώτη της εγκυμοσύνη ήλθε όταν ήταν μόλις 9. Συνολικά, είχε 14 κυήσεις εξ αιτίας της σεξουαλικής κακοποίησης από τον γονέα της, εκ των οποίων οι έξι απέβησαν σε αποβολές. Τα παιδιά της, 5 κορίτσια και τρία αγόρια, είναι σήμερα 1-19 ετών.

    Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Κολομβία, η γυναίκα αποφάσισε να υποβάλλει μήνυση εναντίον του πατέρα της όταν είδε στην τηλεόραση ρεπορτάζ για την υπόθεση του Αυστριακού Γιόζεφ Φριτσλ, ο οποίος κρατούσε έγκλειστη την κόρη του Ελίζαμπεθ επί 24 χρόνια σε ένα υπόγειο και τη βίαζε συστηματικά. Η κόρη του έφερε στον κόσμο επτά παιδιά στην διάρκεια των ετών αυτών. "Άρχισε να σκέφτεται το γεγονός όταν είδε την υπόθεση του Αυστριακού "τέρατος".

    Συνειδητοποίησε ότι αυτό που της έκανε ο πατέρας της δεν ήταν φυσιολογικό", ανέφερε συγγενής της μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η ίδια η γυναίκα είπε ότι αποφάσισε να υποβάλλει μήνυση όταν είδε τον πατέρα της να προβαίνει στον ξυλοδαρμό των δύο από τα παιδιά τους, ηλικίας 2 και 5 ετών. Ένας ευαγγελιστής ιερέας την έπεισε να προβεί στην καταγγελία, πρόσθεσε.

    "Πήρα αυτήν την απόφαση κατά τη θέληση του Θεού, με τη βοήθεια ενός ιερέα ο οποίος προσευχήθηκε για μένα πολλές φορές", δήλωσε στην εφημερίδα El Tiempo. "Αυτό μου έδωσε την δύναμη". Τα παιδιά περιήλθαν στη φροντίδα μιας κρατικής υπηρεσίας περίθαλψης ανηλίκων. Ο ίδιος ο Άλβαρες δήλωσε αθώος ενώπιον του δικαστή, υποστηρίζοντας ότι η 35χρονη δεν ήταν βιολογική του κόρη, αλλά "την είχε υιοθετήσει" και οι δυο τους "ερωτεύτηκαν". Προφυλακίστηκε και κρατείται υπό τη φρούρηση στρατιωτών καθώς στη χώρα έχει ξεσπάσει σάλος εξ αιτίας της υπόθεσης.

    Στελέχη υπηρεσιών και οργανώσεων για τα παιδιά κάλεσαν να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον Άλβαρες -ο οποίος ήδη αποκαλείται "το τέρας της Μαρικίτα" από τα ΜΜΕ της Κολομβίας, - τονίζοντας πως στη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που δεν αναφέρονται ούτε διώκονται. Ο Φριτσλ καταδικάστηκε νωρίτερα εφέτος σε ισόβια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-BBC-REUTERS

    Είδηση: 20697


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 29 March 2009 - 17:55:44 UTC