Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 1% επιτόκιο της ΕΚΤ και πληθωρισμός
  • [02] Στενότερη συνεργασία ΕΕ με Ανατολική Ευρώπη
  • [03] Ξεπέρασαν τα 2000 τα κρούσματα της γρίπης Α
  • [04] Συζήτηση για τη δεύτερη δικογραφία Παυλίδη
  • [05] Νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξόρυξη πετρελαίου
  • [06] Oυγγρική μουσική από την Ορχήστρα των Χρωμάτων
  • [07] Δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις κατά του μελανώματος
  • [08] Ανακαλύφθηκε νέο είδος δίποδου θηλαστικού
  • [09] Σε σοβαρή κατάσταση ο Ευγένιος Σπαθάρης
  • [10] Τουρκία: Θετική μελέτη για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
  • [11] Παπανδρέου: Είναι ώρα να γίνουν βαθιές τομές
  • [12] Ορίστηκε εφέτη-ανακριτής για το Βατοπαίδι
  • [13] Επισκεψιμότητα των δελτίων ειδήσεων ΝΕΤ - ΕΤ1
  • [14] Στην Πράγα ο Κ. Καραμανλής
  • [15] Συναυλία από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ
  • [16] Στήριξη μεταναστών από τους Γιατρούς του Κόσμου
  • [17] Απολύτως ασφαλές το χοιρινό

    [01] Στο 1% επιτόκιο της ΕΚΤ και πληθωρισμός

    Ειδήσεις

    Σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου, κατά 0.25%, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1%. Στην Ελλάδα τώρα, στο 1% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 1,3% που ήταν το Μάρτιο και 4,4% που ήταν το περσινό Απρίλιο , σύμφωνα με στοιχειά της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Νέο αντίδοτο επιτοκίων έδωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισε με την 4η μείωση από τις αρχές του έτους. Βύθισε το βασικό επιτόκιο στο 1% από 4,25 % που είχε εκτοξευθεί τον Οκτώβριο, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας επιπλέον μείωσης.

    Παράλληλα η ΕΚΤ, προχωρά στην εξαγορά καλυμμένων ομολογιών 60 δισ. ευρώ και επεκτείνει την παροχή ρευστότητας στους 12 μήνες για τις εμπορικές τράπεζες

    Ζητούμενο είναι η νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων να περάσει και στα ελληνικά.

    Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε τη μείωση έως και 0,50 της μονάδος. στα επιτόκια χορηγήσεων ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων και στα βασικά επιτόκια στεγαστικών δανείων.

    Τους τελευταίους μήνες παρά την πτώση κατά 2,75 μονάδες ο μέσος όρος στα στεγαστικά είναι στο 4,55% και στα καταναλωτικά στο 9,15%, όταν στη Γερμανία είναι 5,10%

    Σημαντική ανάσα στο οικονομικό επιτελείο δίνει και η σημαντική πτώση του spread στα ελληνικά ομόλογα. Σήμερα έπεσαν κάτω και από τις 200 μονάδες βάσης, ενώ ήταν στις 300 το Φεβρουάριο, 280 το Μάρτιο, 232 τον Απρίλιο.

    Σε ιστορικά χαμηλά οδηγείται και ο πληθωρισμός ο οποίος έπεσε στο 1% τον Απρίλιο, από 1,3% το Μάρτιο και όπως εκτιμάται θα προσγειωθεί στο 0,7% το Μάιο. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η μείωση κατά 7,6% στις τιμές των αυτοκινήτων.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του σώματος, Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο "για σοβαρό οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει η χώρα και οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της ΝΔ" και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αποκρύπτει συστηματικά την πραγματική εξέλιξη κρίσιμων μεγεθών, όπως τα έσοδα, οι δαπάνες και το ύψος των δανειακών αναγκών".

    "Καλούμε τον υπουργό Οικονομίας να ενημερώσει όπως οφείλει με όλα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει απολύτως καμία εικόνα και διαβάζουμε όλοι στις εφημερίδες ότι έχουν καταρρεύσει τα έσοδα και έχουν εκτιναχτεί οι δαπάνες. Την ίδιαώρα μειώνεται ο πληθωρισμός λόγω του περιορισμού της ζήτησης, αλλά τα βασικά αγαθά στο καλάθι του καταναλωτή έχουν σημειώσει μεγάλες αυξήσεις τιμών", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση θα πλήξει περισσότερο τη χώρα το επόμενο διάστημα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή".

    "Η κυβέρνηση στην Οικονομία δεν προχωρά με γενναιότητα, είναι φοβισμένη και χρειάζονται νέα μέτρα γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτά είναι λόγια των κ. Σουφλιά, Μπακογιάννη Σπηλιωτόπουλου και Χατζηδάκη. Με απλά λόγια: Ο κύβος ερρίφθη! Απέτυχαν και ετοιμάζουν νέα φοροεπιδρομή που θα πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός και όχι το μεγάλο κεφάλαιο", τόνισε σε δηλώσεις του για την οικονομία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

    Εν τω μεταξύ, θετικό αντίκτυπο στον Τουρισμό προκαλεί η αναστολή καταβολής τελών χρήσης αεροσκαφών σε όλα τα περιφερειακά αεροδρομια. Τον Απρίλιο οι πτήσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 10%, και 8% οι πτήσεις εσωτερικού σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

    Την ίδια ώρα, παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του πακέτου των μέτρων για την απασχόληση ύψους 2,5 δις. ευρώ για το 2009, το οποίο θα αξιοποιήσει και κοινοτικούς πόρους με άμεσα οφέλη για 500.000 εργαζόμενους σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, (τουρισμός, οικοδομή, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέοι).

    Στα σχέδια του υπουργείου Απασχόλησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να επιδοτείται η κατάρτιση ανέργων για νέες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης σε δήμους και ορισμένες ΔΕΚΟ.

    Είδηση: 22000

    [02] Στενότερη συνεργασία ΕΕ με Ανατολική Ευρώπη

    Πολιτική

    Στην Πράγα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας των ανατολικών χωρών. Ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της εταιρικής σχέσης ΕΕ και χωρών της ανατολικής Ευρώπης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση. Νωρίτερα και στο περιθώριο της συνόδου συναντήθηκε με το Σλοβένο ομόλογό του.

    Η Τσεχική Προεδρία στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων με χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η Γεωργία, επιδιώκοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν οι χώρες αυτές.

    Είδηση: 22012

    [03] Ξεπέρασαν τα 2000 τα κρούσματα της γρίπης Α

    Ειδήσεις

    Δύο χιλιάδες εκατό είναι οι επιβεβαιωμένα πάσχοντες από τη νέα γρίπη σε όλο τον κόσμο και οι θάνατοι από τη νόσο έχουν φθάσει σε 44. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στο Μεξικό ,στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και σε 13 χώρες της Ευρώπης. Κι ενώ σε ορισμένες περιοχές - όπως το Μεξικό και η Κίνα - άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα προφύλαξης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο ιός Η1Ν1 είναι πιθανό να μεταδίδεται και μέσω του χοιρινού κρέατος εάν είναι μολυσμένο.

    "Το κρέας από άρρωστους χοίρους ή χοίρους που βρέθηκαν νεκροί δεν θα πρέπει να υφίσταται επεξεργασία ή να χρησιμοποιείται για κατανάλωση από τους ανθρώπους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες", δήλωσε ο Γέργκεν Σλουντ, διευθυντής του Τμήματος Ασφάλειας των Τροφίμων, Ζωονόσων και Τροφιμογενών Νόσων του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι είναι πιθανό οι ιοί της γρίπης να επιζήσουν της διαδικασίας ψύξης και να εξακολουθούν να υπάρχουν στο κατεψυγμένο κρέας.

    Ο Σλουντ συστήνει επίσης προσοχή στο αίμα και στους χυμούς του κρέατος από χοίρους που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.

    "Η πιθανότητα ιοί γρίπης να βρίσκονται στο αίμα ενός προσβεβλημένου ζώου εξαρτάται από τον συγκεκριμένο ιό. Το αίμα (και οι χυμοί) από χοίρους που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη Η1Ν1 μπορεί δυνάμει να περιέχουν τον ιό, αλλά προς το παρόν αυτό δεν έχει αποδειχθεί", σημειώνει.

    Ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης Α μεταδίδεται μόνον από άνθρωπο σε άνθρωπο, όχι από τους χοίρους στον άνθρωπο. Ωστόσο η εξάπλωσή του σε όλον τον κόσμο οδήγησε πολλές χώρες να περιορίσουν τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος.

    Μέχρι στιγμής έως και 20 κυβερνήσεις έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ζώων και κρέατος από χώρες που έχουν πληγεί από τη νόσο για να αποφύγουν την έκθεση στον ιό.

    Οι φόβοι αυτοί αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση το Σάββατο από τον Καναδά ότι αγρότης, ο οποίος είχε επιστρέψει από το Μεξικό, μετέδωσε τον ιό σε κοπάδι χοίρων.

    Πάντως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας δεν συμμερίζεται στις ανησυχίες αυτές και δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν απαγορεύσεις στις εισαγωγές του χοιρινού για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε συναγερμό καθώς τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) κατέγραψαν 642 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού H1N1 σε 44 πολιτείες.

    "Ο κίνδυνος από την αδιαφορία ή την αίσθηση ότι το αντιμετωπίσαμε πρόβλημα είναι μεγάλος", δήλωσε από την Ατλάντα ο Στίβεν Ρεντ, διευθυντής Συντονισμού της Γρίπης του CDC.

    Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ εμφανίζουν άνοδο 60% από την Τρίτη.

    Η υπουργός Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους δήλωσε ότι είναι πιθανές περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι. Στους ρυθμούς της καθημερινής ζωής επέστρεψαν σήμερα οι κάτοικοι του Μεξικού μετά από πέντε ημέρες κατά τις οποίες παρέμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις και τα γραφεία εξαιτίας του ιού Η1Ν1 που προκαλεί τη νέα γρίπη Α (γρίπη των χοίρων).

    Φρουροί ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα ελέγχουν τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στα γραφεία τους για να διαπιστώσουν αν έχουν πυρετό - ένα από τα συμπτώματα της γρίπης.

    Οι αρχές της Πόλης του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι σήμερα θα ανοίξουν και πάλι τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα στάδια και οι κινηματογράφοι.

    Εκτός του Μεξικού και η Κίνα χαλάρωσε τα μέτρα καραντίνας.

    Στο Μεξικό, ο αριθμός επιβεβαιωμένων θυμάτων από τη γρίπη των χοίρων αυξήθηκε σε 42 από 29, αλλά η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα χειρότερα πέρασαν για αυτό και τα περιοριστικά μέτρα στις εμπορικές και δημόσιες δραστηριότητες χαλάρωσαν.

    Το Πεκίνο ήρε τα μέτρα περιορισμού που είχε επιβάλει εδώ και επτά μέρες στους επιβάτες μίας πτήσης από την Πόλη του Μεξικού επειδή ένας μεξικανός βρέθηκε μολυσμένος με τον ιό της νέας γρίπης Α, ενώ και 25 καναδοί μαθητές βγήκαν από την καραντίνα στη βορειοανατολική περιοχή Τσανγκτσούν. Κανένας από τους μαθητές δεν εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.

    Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης σημειώθηκε στην Πολωνία. Πρόκειται για μια 58χρονη γυναίκα που είχε επιστρέψει στην χώρα από τις ΗΠΑ. Όλοι οι επιβάτες της πτήσης βρίσκονται υπό επιτήρηση, αν έχουν πυρετό, αν είναι αδύναμοι. Τα μέτρα είναι ίδια με αυτά που λαμβάνουμε για τη συνηθισμένη γρίπη.

    Σήμερα επιβεβαιώθηκε το τρίτο κρούσμα μόλυνσης στη Νότια Κορέα. Πρόκειται για μία 62χρονη γυναίκα, η οποία εμφανίστηκε θετική στον ιό μετά από την επιστροφή της πριν από λίγο καιρό από ταξίδι στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τα κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (KCDC). Η ασθενής ήταν στο ίδιο αεροπλάνο με τον πρώτο επιβεβαιωμένο ασθενή στις 26 Απριλίου.

    Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως επιβεβαιώθηκε ένα δεύτερο κρούσμα στην Ολλανδία του ιού της γρίπης H1N1 -- μια 53χρονη γυναίκα που είχε επιστρέψει στη χώρα στις 30 Απριλίου με πτήση από το Μεξικό.

    Εξάλλου σχεδόν 250 επιβάτες αεροπλάνου της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας SAS που προερχόταν από τη Νέα Υόρκη υποχρεώθηκαν να περιμένουν μέσα στο αεροπλάνο για πάνω από 2 ώρες σήμερα στην Κοπεγχάγη έπειτα από ένα συναγερμό για ύποπτο κρούσμα γρίπης των χοίρων μεταξύ των επιβατών που τελικά αποδείχθηκε εσφαλμένος.

    Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει αν οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να αρχίσουν την παραγωγή εμβολίων για τη νέα γρίπη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 22010

    [04] Συζήτηση για τη δεύτερη δικογραφία Παυλίδη

    Μόλις ένα 24ωρο από την απόρριψη για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, συζητείται απόψε στη Βουλή άλλη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή αυτή τη φορά τη δεύτερη δικογραφία, για τον πρώην υπουργό Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη, που αφορά στις άγονες γραμμές του νότιου Αιγαίου. Μετά τη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση αυτή, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ θα απέχουν από την ψηφοφορία.

    Η κυβέρνηση δηλώνει σε κάθε τόνο πως η σκανδαλολογία δεν την αφορά, καθώς προέχουν σημαντικότερα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Στην Ιπποκράτους κατηγορούν την ΝΔ για πρακτικές συγκάλυψης των σκανδάλων, τα οποία, όπως λένε, παράγει η ίδια.

    «Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να πάμε σε εκλογές με τα σκάνδαλα. Είναι ατυχής αυτή η επιλογή του» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    «Όλοι μας, θέλουμε να ξεκαθαρίσουν όλες οι υποθέσεις και να μη μείνει καμία σκιά. Πρέπει να αποφύγουμε, να γίνει η Βουλή κέντρο διαλεύκανσης υποθέσεων. Έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να την κάνει σωστά τη δουλειά, διότι αμέσως γίνονται χαρακώματα από κόμμα σε κόμμα. Ούτε η αντιπολίτευση δεν συμφωνεί μεταξύ της και βλέπετε ότι κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, βγάζει δικό του πόρισμα σε κάθε εξέταση. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να αποδοθεί δικαιοσύνη. Νομίζω, πρέπει άμεσα να αλλάξει ο νόμος αυτός» είπε ο Πέτρος Δούκας μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8.

    «Το ΠΑΣΟΚ επί δικαίων και αδίκων επιρρίπτει ευθύνες, ισοπεδώνοντας τα πάντα, μόνο και μόνο γιατί πιστεύει ότι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη» είπε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 984.

    «Αναμενόμενη» χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ στην Βουλή για την υπόθεση Siemens, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωσταντίνου καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, αλλά για τη συγκάλυψη».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κανείς από την ΝΔ «δεν κατάφερε να πείσει γιατί και πώς μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα παρεμπόδιζε το έργο της Δικαιοσύνης» και πρόσθεσε πως «ζούμε εβδομάδα συγκάλυψης, που ολοκληρώνεται σήμερα με την απουσία της πλειοψηφίας από τη δεύτερη "υπόθεση Παυλίδη"».

    «Η ΝΔ δεν αντέχει άλλη ήττα στη Βουλή. Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση αισθάνεται ότι δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική της ομάδα», σχολίασε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή" εμφανίστηκε αντίθετος στη σκανδαλολογία, επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιείται από τα δυο μεγάλα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών, με στόχο την ενίσχυση του δικομματισμού.

    «Κρατήστε ανοιχτή τη Βουλή μέχρι τον Οκτώβριο να διερευνήσουμε όλα τα σκάνδαλα» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης, αναφερόμενος στη Βουλή, για τη στάση του κόμματος στη συζήτηση της πρότασης για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλη Παυλίδη, είπε:

    «Μετά την τροπή σε φυγή της Ν.Δ. για δεύτερη φορά, ο ΛΑ.Ο.Σ. αρνείται να συμμετάσχει στην γελοιοποίηση του κοινοβουλίου με συζητήσεις άνευ νοήματος, άνευ αντικειμένου, άνευ περιεχομένου.

    Εμείς δεν θα συμπράξουμε στον ευτελισμό της πολιτικής ζωής ούτε θα μετατρέψουμε το κοινοβούλιο σε εισαγγελία».

    Είδηση: 22009

    [05] Νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξόρυξη πετρελαίου

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τις βασικές αρχές του νέου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα, παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης. Βασικός στόχος είναι η αύξηση των όγκων παραγωγής ελληνικού πετρελαίου, αξιοποιώντας το πλούτο του υπεδάφους, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο πληρώνει η Ελλάδα για εισαγωγές πετρελαιοειδών. Ενώ τη δεκαετία του 80 η εγχώρια εξόρυξη πετρελαίου είχε φτάσει στο σημείο να καλύπτει το 1/5 των ελληνικών αναγκών. Σήμερα το 99,5% του αργού πετρελαίου εισάγεται και μόλις το 0,5% είναι ελληνικό .

    Νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου με στόχο να ανοίξει νέα εποχή στον τομέα αυτό εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από τις έρευνες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι "Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε, δεν παραιτείται και δεν πρόκειται να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων" και πρόσθεσε: "Είναι γνωστές οι συναντήσεις της Βέρνης και του Νταβός. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Σήμερα μιλάμε για όλη την ελληνική επικράτεια, δεν αναφερόμαστε σε επιμέρους σημεία. Μιλάμε για το νομικό πλαίσιο και τη νέα διοικητική δομή, δεν είναι η στιγμή που αποφασίζουμε πού θα γίνουν οι έρευνες".

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα οφέλη από τη νέα πολιτική για την έρευνα υδρογονανθράκων περιλαμβάνουν: ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, μείωση των εισαγωγών και της εκροής συναλλάγματος, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας, σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος.

    Ο Υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως η πρόσφατη συμφωνία με την Αλβανία, όπως και κάθε συμφωνία δημιουργεί θετικές προοπτικές για τον τομέα, καθώς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες συζητήσεις με την Αίγυπτο.

    Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ.Κ.Μουσουρούλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) κ.Ρ.Μωϋσής απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

    Ο κ.Μωϋσής ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα ήταν επιπόλαιο, όπως επίσης πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς. Τόνισε ωστόσο πως σε πολλές περιοχές της χώρας πληρούνται οι γεωλογικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων.

    Σήμερα ο Πρίνος βγάζει μόλις 1.300 βαρέλια την ημέρα. Μετά την τελευταία επένδυση που έγινε εκεί, υπάρχουν προοπτικές για 10.000 βαρέλια, εκτιμούν οι αρμόδιοι και προσβλέπουν σε περισσότερους Πρίνους ανά την Ελλάδα.

    Έως το τέλος του έτους, μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο, θα προωθηθούν στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν:

    -Μείωση συντελεστή φορολόγησης για επενδυτές -Προσαρμογή νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό δίκαιο -Κατάργηση απαρχαιωμένων διατάξεων -Αυστηρά μέτρα για περιβάλλον

    Οι αποφάσεις για το πού και πότε θα γίνονται οι έρευνες θα λαμβάνονται από Διυπουργική Επιτροπή. ¶δειες για έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές θα δίδοντα είτε μετά από διεθνή διαγωνισμό, είτε με απευθείας παραχωρήσεις. Επίσης προβλέπεται επέκταση του χρονικού ορίου ισχύος των αδειών .

    Είδηση: 22004

    [06] Oυγγρική μουσική από την Ορχήστρα των Χρωμάτων

    Ειδήσεις

    Στην ουγγρική μουσική είναι αφιερωμένο το πρόγραμμα της Ορχήστρας των Χρωμάτων στις 27 Μαΐου, στην αίθουσα "Φίλων της Μουσικής" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20.30 . Θα ερμηνεύσουν έργα GyΓ¶rgy Ligeti («Lontano»), το Κοντσέρτο για βιόλα και ορχήστρα του ΒΓ©la Bartόk, με σολίστ τον Ηλία Σδούκο και τις «παραλλαγές σ'ένα ουγγρικό λαϊκό τραγούδι» του ZoltΓ΅n KodΓ΅ly. Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

    Ο GyΓ¶rgy Ligeti (1923-2006) είναι ένας από τους γνωστότερους και αντιπροσωπευτικότερους συνθέτες της μεταπολεμικής Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Αποφεύγοντας, ωστόσο, την ταύτισή του με τα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής του, προτίμησε να ακολουθήσει μια πιο προσωπική πορεία, που σταδιακά τον οδήγησε σε πολύ αυθεντικά και συναρπαστικά μουσικά τοπία. Έγινε ευρύτερα γνωστός, λόγω και της χρήσης της μουσικής του από τον Κιούμπρικ στην ταινία «2001 - Οδύσσεια του διαστήματος».

    Ο ΒΓ©la Bartόk (1881-1945) είναι ο σημαντικότερος συνθέτης της Εθνικής Σχολής της Ουγγαρίας κι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ου αιώνα διεθνώς. Συνδυάζοντας τα επιστημονικά εφόδια του εθνομουσικολόγου με το ταλέντο του δημιουργού-συνθέτη, διαμόρφωσε το προσωπικό του ιδίωμα μέσα από τη σε βάθος μελέτη της λαϊκής μουσικής της πατρίδας του, αλλά κι άλλων γειτονικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Το έργο του, ωστόσο, ξεπερνά κατά πολύ την αμεσότητα των λαϊκών ακουσμάτων και ανυψούται έως τις κορυφές της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας. Το κοντσέρτο για βιόλα και ορχήστρα, είναι το τελευταίο έργο που ο συνθέτης έγραψε το 1945, λίγο πριν πεθάνει. Το έργο ολοκληρώθηκε από τον Tibor Serly.

    Ο ZoltΓ΅n KodΓ΅ly (1882-1967), εκτός από συνθέτης, ήταν επίσης μουσικολόγος. Είναι ο πρώτος που συνέλεξε, κατέγραψε και μελέτησε τα λαϊκά τραγούδια της Ουγγαρίας. Είναι ο ίδιος επίσης που εκπόνησε ένα ενιαίο μουσικό-παιδαγωγικό πρόγραμμα, που ν'αρχίζει στο νηπιαγωγείο και να τελειώνει στο Πανεπιστήμιο (γνωστό σήμερα ως «Σύστημα KodΓ΅ly»). Πέρα από το παιδαγωγικό του έργο, μεγάλη είναι και η συμβολή του συνθέτη KodΓ΅ly στη διαμόρφωση της Εθνικής Μουσικής Σχολής της χώρας του. Οι «Παραλλαγές σ'ένα ουγγρικό λαϊκό τραγούδι» είναι από τα δημοφιλέστερα έργα του.

    Είδηση: 22008

    [07] Δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις κατά του μελανώματος

    Πόσες φορές έχουμε παρατηρήσει ελιές πάνω στο σώμα μας αλλά δεν τους δώσαμε καμιά μα καμία σημασία; Πόσα καλοκαίρια έχουμε περάσει στις παραλίες εκτεθειμένοι κάτω από τον καυτό ήλιο δίχως να παίρνουμε κατάλληλη προστασία; Πόσοι από μας γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της τρύπας του όζοντας αλλά δεν τις παίρνουμε στα σοβαρά; Λάθη που άθελά μας όλοι κάνουμε, όμως που κάποιοι τα πληρώνουν ακριβά. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετησίως έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι μια ελιά τους έχει εξελιχθεί σε μελάνωμα. Η καταλληλότερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μόνο η προληπτική εξέταση του δέρματος.

    Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, με το μελάνωμα να αποτελεί άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή. Ιδιαίτερα ανησυχητικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι νέες διαγνώσεις κακοήθους μελανώματος αυξάνονται κατά 3-7%. Ετησίως καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο.

    H Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, οργανώνει κάθε χρόνο, από το 2000, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Μαΐου με την υποστήριξη των φαρμακευτικών εργαστηρίων La Roche-Posay, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί όποιος θέλει να εξεταστεί προληπτικά δωρεάν.

    Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομειακά ιδρύματα. Για να κλείσουν ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 800 11 11 2 22 ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.edae.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους και να κλείσουν δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις από τις 11 έως τις15 Μάιου.

    Είδηση: 22007

    [08] Ανακαλύφθηκε νέο είδος δίποδου θηλαστικού

    Επιστήμη -

    Ειδήσεις

    Ένα είδος δίποδου θηλαστικού που έμοιαζε με άνθρωπο και ζούσε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια στις ζούγκλες του νησιού Φλόρες στην Ινδονησία προβληματίζει τους επιστήμονες. Τα απολιθώματα του είδους ανακαλύφθηκαν το 2003 και σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες πιθανώς να πρόκειται για ένα νέο, άγνωστο έως τώρα ον. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι αν οι πρόγονοι του ήταν πιθηκοειδή ή ανθρωποειδή.

    Είναι ένα είδος θηλαστικού που εμφανίστηκε από το πουθενά στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας και εξαφανίστηκε για άγνωστους λόγους. Είχε ύψος που μετά βίας έφτανε το ένα μέτρο και βάρος όχι πάνω από 30 κιλά. Κάποιοι το παρομοίασαν με το χόμπιτ, το ξωτικό όπως το φαντάστηκε ο συγγραφέας Τζει Αρ Τόλκιν στον "¶ρχοντα των Δακτυλιδιών".

    Αυτό που οι επιστήμονες ονόμασαν Χομο Φλοριένσις, δηλαδή άνθρωπος της νήσου Φλόρες, δεν έχει ξεκαθαριστεί τελικά αν είναι πρωτόγονος άνθρωπος ή εξελιγμένος πίθηκος.Οι παλαιοντολόγοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις εξετάζοντας τα πόδια και τον εγκέφαλο του είδους από τα απολιθώματα που έχουν στη διάθεσή τους.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι κλειδώσεις των δακτύλων στα πέλματα του μικρόσωμου πλάσματος παραπέμπουν περισσότερο σε πρωτόγονο άνθρωπο αλλά η κυρτότητα στα δάχτυλα είναι χαρακτηριστικό των χιμπατζήδων.

    Αίνιγμα αποτελεί και το χαρακτηριστικά μικρό μέγεθος του εγκεφάλου σε σχέση με τον ανθρώπινο. Έως τώρα οι ειδικοί πιθανολογούσαν ότι αυτό οφειλόταν στον ατελή θυρεοειδή του είδους. Η νέα θεωρία του "νησιωτικού νανισμού" υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα δίποδα όντα ακολούθησαν τη μοίρα όλων των ειδών που ζούσαν σε απομονωμένες νησιωτικές περιοχές χωρίς άφθονη τροφή και επαφές με άλλα εξελιγμένα ήδη.

    Οι επιστημονικές θεωρίες πάντως δεν έχουν απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Κανείς δεν γνωρίζει πως ήταν οι πρόγονοι αυτού του πλάσματος, αφού δεν έχει βρεθεί κανένα σχετικό απολίθωμα.

    Είδηση: 22011

    [09] Σε σοβαρή κατάσταση ο Ευγένιος Σπαθάρης

    Ειδήσεις

    Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΚΑΤ νοσηλεύεται από χθες, ο Ευγένιος Σπαθάρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ βρισκόταν σε εκδήλωση χτύπησε στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα βαρειά.

    O Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ Ε. ΣΠΑΘΑΡΗ

    Κτυπήθηκε η Ελλάδα, στο πρόσωπο του Ευγένιου Σπαθάρη.

    Τραυματίστηκαν η παράδοση και οι αξίες που πρέσβευε ο μεγάλος αυτός Δημιουργός.

    Ζήσαμε μεγαλώσαμε, διδαχτήκαμε από του ήρωές του.

    Πόνεσα στο ¶γγελμα του σοβαρού τραυματισμού του. Δάκρυσα, όπως δάκρυσε και ο Γιός μου και λυπάμαι που δεν θα προλάβει να γελάσει και να δακρύσει ο εγγονός μου. Είδα δακρυσμένους όμως το Βεληγκέκα, τον Χατζηαβάτη, το Κολλητήρι και τον ίδιο τον Καραγκιόζη.

    Δάκρυσαν γιατί αισθάνθηκαν ότι χάνονται μαζί του.

    Ακόμη αισιοδοξώ για το καλό ¶γγελμα, ότι ο Σπαθάρης τράβηξε το Σπαθί του και νίκησε τη μάχη.

    Τραγική ειρωνεία

    Η εφημερίδα "Τα Νέα" σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το θέατρο σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια σπάνια συλλογή τεσσάρων βιβλίων με την ιστορία του θεάτρου σκιών και τη διαδρομή του σημαντικού καραγκιοζοπαίχτη εμπλουτισμένα με ανέκδοτο υλικό από το Σπαθάρειο Μουσείο. Η προσφορά ξεκινά το Σάββατο 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Κάθε βιβλίο συνοδεύεται και από ένα dvd με τις ιστορίες του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη.

    Είδηση: 22006

    [10] Τουρκία: Θετική μελέτη για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

    Ειδήσεις

    «Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπό την ευθύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έτσι όπως λειτουργούσε και πριν κλείσει, είναι η μόνη λύση στο ζήτημα», επαναλαμβάνει το «Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών», παρουσιάζοντας τη νέα έκδοση σχετικής μελέτης, που είχε συντάξει το 2005.

    Ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος, καθηγητής Μενσούρ Ακγκιούν, τονίζει ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, είναι θέμα που αφορά την ισονομία και την αντίληψη η οποία έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία για την εθνική ταυτότητα.

    Ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Ελτσίν Ματζάρ του Πανεπιστημίου Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης, ο καθηγητής Εμρέ Οκτέμ, από το Πανεπιστήμιο Γκαλατασαράϊ και ο κ. Σονμέζ Κιοκσάλ, απάντησαν και πάλι σε όλα τα ζητήματα, που θέτει η εθνικιστική αντιπολίτευση σε σχέση με την επαναλειτουργία της Χάλκης .

    «Είναι σαφές ότι η σχολή είναι μειονοτικό ίδρυμα, όπως προβλέπει το 40ο άρθρο της Συνθήκης της Λοζάννης», λέει ο δρ. Ματζάρ.

    Ο καθηγητής Εμρέ Οκτέμ αναφέρθηκε και στο θέμα της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «η οποία εκ των πραγμάτων αναγνωρίζεται από την ευρωπαϊκή νομική τάξη».

    «Η νομική προσωπικότητα του Πατριαρχείου αναγνωρίζεται αυτομάτως», είπε και πρόσθεσε: «Αν οποιοδήποτε έγγραφο, σχετικά με την Σχολή, φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), θα αξιολογηθεί ανεξαρτήτως του εθνικού δικαίου της Τουρκικής Δημοκρατίας», όπως έγινε στην περίπτωση της δίκης του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.

    Είδηση: 22005

    [11] Παπανδρέου: Είναι ώρα να γίνουν βαθιές τομές

    Το ΤΕΙ Αθήνας επισκέφθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου εν όψει των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών της 13ης Μαΐου. Στην ομιλία του προς τους σπουδαστές κατέθεσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημόσια δωρεάν Παιδεία με πανεπιστήμια και ΑΕΙ που θα ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες και επανέλαβε τη δέσμευση του ότι το κόμμα του εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα χρηματοδοτήσει με 5% του ΑΕΠ την παιδεία και 2% την έρευνα. Παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτικήστην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της Παιδείας και στηλίτευσε τα φαινόμενα διαφθοράς.

    "Δίνουμε μάχη απέναντι στη διαφθορά"

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τις τεράστιες δυνατότητες που έχει σήμερα η ανθρωπότητα οι οποίες όμως «χάνονται από την αντίληψη της νεοσυντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού που λέει, ότι «όλα θα τα λύσει το αόρατο χέρι της ελεύθερης αγοράς». Φέρνοντας το πρόσφατο παράδειγμα του κραχ στη Wall Street, μίλησε για ένα σύστημα που παρήγαγε ανισότητα και συσσώρευσε στα χέρια λίγων τεράστια εξουσία με την οποία μπορούσαν να εξαγοράσουν, ακόμα και τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς. «Δημοκρατικοί θεσμοί, που θα έπρεπε να εκπροσωπούν εσάς, τον κάθε πολίτη ισότιμα, αιχμαλωτίζονται από τα ισχυρά συμφέροντα των λίγων, τα συμφέροντα των «ημετέρων», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:

    «Γι' αυτό, δίνουμε τη μάχη για τη διαφάνεια, για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, δίνουμε τη μάχη απέναντι στη διαφθορά. Σκοπός μας δεν είναι η στοχοποίηση κάποιων προσώπων, είναι να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, ώστε να μπορεί να εκφράζεται ισότιμα, δημοκρατικά ο κάθε πολίτης. Δεν θα επιτρέψουμε στα ισχυρά συμφέροντα να μπορούν να εξαγοράζουν πολιτικούς, δικαστές, αστυνομικούς, ή media.

    Θα πρέπει βεβαίως η κάθε επιχείρηση να έχει το ρόλο της, ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει τη δουλειά του, αλλά θα πρέπει να σέβεται επιτέλους τους δημοκρατικούς κανόνες της χώρας, της κάθε χώρας, για να μπορεί να εκφράζεται το δικό σας συμφέρον.

    Όταν εκφράζεται η νέα γενιά, όταν εκφράζεται ο πολίτης, το δημόσιο συμφέρον, τότε και τα λεφτά υπάρχουν, και οι σπατάλες σταματάνε, και η διαφθορά σταματάει, και αισθάνεται ξανά αξιοπρέπεια ο Ελληνικός λαός, ο πολίτης της κάθε χώρας» , είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν πείθουν κανέναν οι λαϊκίστικες κορώνες του κ. Παπανδρέου που αδιαμαρτύρητα υπηρέτησε τις κυβερνήσεις του αμαρτωλού χθες και σήμερα δεν μπορεί να διατυπώσει ούτε μία συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση».

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Μια και ο κύριος Παπανδρέου μιλάει διαρκώς για διαφάνεια, καλό θα είναι να πει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και στο λαό , τι συζητάνε στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ , όταν μαζεύονται , αυτός και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον κύριο Καραμανλή και με τους εκπροσώπους του παγκοσμίου ιμπεριαλισμού».

    Είδηση: 22003

    [12] Ορίστηκε εφέτη-ανακριτής για το Βατοπαίδι

    Κοινωνία

    Σε διορισμό εφέτη-ανακριτή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, προχώρησε με απόφασή της, η Ολομέλεια Εφετών. Το Σώμα ψήφισε, ως τακτική εφέτη, που θα αναλάβει τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση, την πρόεδρο Εφετών, Ειρήνη Καλού, με αναπληρωτή της, το Νικήτα Χριστόπουλο. Νωρίτερα, με αίτημά της προς την Ολομέλεια Εφετών, εμπλεκόμενη στην υπόθεση, πρώην στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε από το Σώμα των Εφετών να παραγγείλει στον εφέτη-ανακριτή της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο νομός περί ευθύνης υπουργών.

    Είδηση: 22001

    [13] Επισκεψιμότητα των δελτίων ειδήσεων ΝΕΤ - ΕΤ1

    Κοινωνία

    Την απήχηση των δελτίων ειδήσεων της ΝΕΤ και της ΕΤ1 στην κοινωνία καταγράφουν οι μετρήσεις Απριλίου της AGB.Η έρευνα βασίστηκε στον δείκτη απήχησης που καταγράφει τον ημερήσιο μέσο όρο των ατόμων που παρακολούθησαν για τουλάχιστον ένα λεπτό κάποιο δελτίο ειδήσεων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, τα δελτία της ΝΕΤ και της ΕΤ1 παρακολούθησαν:

    Για 1 τουλάχιστον λεπτό 2.658.500 τηλεθεατές Για 5 τουλάχιστον λεπτά 1.687.300 τηλεθεατές Για 10 τουλάχιστον λεπτά 1.288.100 τηλεθεατές Σημειώνεται ότι η ΝΕΤ και η ΕΤ1 είναι σταθμοί που μεταδίδουν δελτία ειδήσεων τα οποία παράγονται από κοινή ομάδα ανθρώπων. Ανάλογα είναι και τα στοιχεία προηγούμενων μετρήσεων της AGB, τα οποία αποδεικνύουν ότι η προτίμηση των τηλεθεατών στα δελτία ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης δεν είναι συγκυριακή.

    Στοιχεία μέσης ημερήσιας κάλυψης για δελτία ειδήσεων

    Κοινό: Ενήλικες 15+ (Πληθυσμός 9,007,751 άτομα)

    ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

    Διάστημα παρακολούθησης: 10΄ 5΄ 1΄ ET-1 286,1 443,5 960,0 NET 1083,9 1393,7 2118,7 ET-1+NET 1288,1 1687,3 2658,5 MEGA 1691,2 2189,1 2972,1 ANTENNA 663,7 899,4 1389,5 ALPHA 633,0 907,8 1351,6 STAR 747,2 1007,6 1534,8 ALTER 958,1 1245,1 1821,7 ET-3 443,7 643,0 1250,6

    Μέση ημερήσια κάλυψη:

    Ο ημερήσιος μέσος όρος όσων έχουν δει τουλάχιστον ένα δελτίο του σταθμού για τουλάχιστον 10, 5 ή 1 λεπτό αντίστοιχα.

    Τα διαστήματα ανά διάρκεια (10, 5 και ενός λεπτού) αφορούν σε μη συνεχόμενη παρακολούθηση.

    ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΔΕΛΤΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΛΕΠΤΩΝ

    Είδηση: 21998

    [14] Στην Πράγα ο Κ. Καραμανλής

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, που συνέρχεται το απόγευμα στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα πάρει μέρος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που από το απόγευμα της Τετάρτης, βρίσκεται στην Πράγα. Νωρίτερα στις 16:45 στο περιθώριο της συνόδου θα συναντηθεί με το Σλοβένο ομόλογό του B. Pahor. Η Τσεχική Προεδρία στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων με χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η Γεωργία, επιδιώκοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν οι χώρες αυτές.

    Είδηση: 21997

    [15] Συναυλία από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

    Ειδήσεις

    Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ διοργανώνουν συναυλία Βυζαντινής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα "Φίλων της Μουσικής", την Δευτέρα 18 Μαϊου και ώρα 20:30 με χοράρχη τον κ. Κ. Αγγελίδη. Ο Βυζαντινός Χορός "Τρόπος" ψάλλει μέλη ανέκδοτα κυρίως, συνθετών που κόσμησαν την ψαλτική παράδοση της Μεγάλης Εκκλησίας, με το γενικό τίτλο "Πολίτες Μελουργοί". Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή μουσική κατάθεση από την παρακαταθήκη των μεγάλων μελουργών της Κωνσταντίνου Πόλεως σε μια συναυλία η οποία θα αφιερωθεί στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη.

    Θα ακουσθούν μέλη των: Ιωάννου Γλυκέως (α' μισό ΙΔ' αιώνος), Χρυσάφου του Νέου, Μπαλασίου ιερέως και νομοφύλακος και Πέτρου Μπερεκέτου (δεύτερο μισό ΙΖ' αιώνος), Ιωάννου Πρωτοψάλτου του Τραπεζουντίου (ΙΗ' αιώνας), Κων/νου Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος ( τέλη ΙΗ'-μέσα ΙΘ' αιώνα).

    Στο "μάθημα" του Πέτρου Μπερεκέτου θα ακουσθεί η φράση "δίδου ισχύν και δύναμιν τω Παναγιωτάτω και σοφοτάτω Πατρί του Ορθοδόξου γένους" ενώ και οπτικό υλικό από την Κωνσταντινούπολη θα μας μεταφέρει στη Βασιλεύουσα. Μια ακόμη ταπεινή προσπάθεια ανάδειξης του Βυζαντινού μουσικού μας πολιτισμού και μάλιστα από το κέντρο, την Πόλη, με τους Πολίτες μελουργούς.

    Είδηση: 21995

    [16] Στήριξη μεταναστών από τους Γιατρούς του Κόσμου

    Κοινωνία

    Την υποχρέωση να καλύψουν υγειονομικά το πρόβλημα των 600 μεταναστών, που σήμερα ζουν στο παλαιό εφετείο, ανέλαβαν οι "Γιατροί του Κόσμου", μετά την συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αθηναίων, κ. Σκιαδά, και εκπροσώπους κινήσεων υπεράσπισης των μεταναστών. Κινητή Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου με εθελοντές ιατρούς θα βρίσκεται στις 08/05/2009, στο χώρο του εφετείου από τις 7:00 το πρωί και θα παραμείνει για όσο διάστημα χρειάζεται.

    Είδηση: 21994

    [17] Απολύτως ασφαλές το χοιρινό

    Κοινωνία

    Σύγχυση και ανησυχία προκαλεί η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αποφεύγεται η κατανάλωσης κρέατος χοίρων, που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη Α, καθώς όπως αναφέρεται δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δυνατότητα επιβίωσης ή όχι του ιού στο κρέας. Απόλυτα ασφαλές είναι το χοιρινό κρέας στην Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , Σωτήρης Χατζηγάκης, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο το πανικό που έχει δημιουργηθεί.

    "Είναι αδικαιολόγητο να μην τρώνε χοιρινό κρέας οι Έλληνες καταναλωτές. Δεν διατρέχουν κανένα, μα κανέναν κίνδυνο όσον αφορά την κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Τα χοιρινά κρέατα που καταναλίσκονται στην Ελλάδα, είναι είτε ντόπιας παραγωγής (σχεδόν τα μισά 45%-50%), είτε Ευρωπαϊκής παραγωγής που δεν έχουν σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει, επίσης να σας πω αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα, μα κανένα κρούσμα που αφορά στα χοιρινά κρέατα. Επομένως, γιατί αυτός ο πανικός, γιατί αυτός ο φόβος; Είναι αδικαιολόγητος και νομίζω ότι άφοβα θα μπορούν οι Έλληνες καταναλωτές να αναλώνουν τα ωραία, τα φρέσκα, τα κατάλληλα χοιρινά κρέατα που παράγονται στην Ελλάδα", τόνισε με δήλωσή του ο κ. Χατζηγάκης.

    Κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνουν ότι οι κτηνιατρικοί έλεγχοι είναι αυστηροί στην χώρα μας, ενώ στα σφαγεία δεν φθάνουν άρρωστα ζώα.

    Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην οποία υπογραμμίζει:

    1. Ο νέος ιός της γρίπης Α δεν έχει βρεθεί σε εκτροφές χοίρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

    2. Στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, όλα τα ζώα ελέγχονται, καταρχήν σε επίπεδο στάβλου για ύπαρξη νοσημάτων, για τη διασφάλιση τόσο της δικής τους υγείας, όσο και του ανθρώπου.

    3. Σύμφωνα με τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο, κανένα ζώο που εμφανίζει συμπτώματα οποιασδήποτε νόσου δε φτάνει στο στάδιο της σφαγής.

    4. Ο υγειονομικός κρεοσκοπικός έλεγχος, που ακολουθεί μετά τη σφαγή, επιπλέον διασφαλίζει τον καταναλωτή καθώς τυχόν ακατάλληλα σφάγια κατάσχονται και απορρίπτονται.

    5. Ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του με την προϋπόθεση ότι αυτά υφίστανται σωστό χειρισμό και καλό μαγείρεμα.

    6. Ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να αναζητά ενημέρωση από αρμόδιους φορείς.

    Είδηση: 21993


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 May 2009 - 16:53:00 UTC