Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα κρούσματα σε Βραζιλία- Αργεντινή
  • [02] Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη MAN
  • [03] Αναχώρησε για τη Μέση Ανατολή ο Πάπας
  • [04] Κόπηκαν στα τεστ αντοχής 10 αμερικανικές τράπεζες
  • [05] Δεν συζητά για το πυρηνικό της πρόγραμμα η Β. Κορέα
  • [06] Ο τυχερός με την καλύτερη δουλειά στον κόσμο
  • [07] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [08] Στην άμυνα επενδύει η Αυστραλία που φοβάται την Κίνα
  • [09] Νεκρό ζευγάρι στον Κάλαμο
  • [10] Ληστείες σε τράπεζες σε Πεύκη και Ν. Ιωνία
  • [11] Αφγανιστάν: Αμερικανική έρευνα για τη σφαγή αμάχων
  • [12] Πέντε νεκροί και μεγάλες ζημιές από τυφώνα στις Φιλιππίνες
  • [13] Μαίνεται η πυρκαγιά στη Σάντα Μπάρμπαρα
  • [14] Τσαντ: 146 νεκροί από τις συγκρούσεις στρατού-ανταρτών

    [01] Νέα κρούσματα σε Βραζιλία- Αργεντινή

    Ειδήσεις

    Απολύτως ασφαλής κρίνεται η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και των αρμόδιων φορέων, ενώ σε ανάκληση της σύστασής του προχώρησε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει φόβος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος και σκευασμάτων του. Στο μεταξύ, τα πρώτα κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, οπότε είναι πλέον 2100 σε 25 χώρες - με 46 νεκρούς: 44 στο Μεξικό, 2 στις ΗΠΑ.

    Τέσσερα κρούσματα του νέου ιού της γρίπης, τα πρώτα στη χώρα, εντοπίστηκαν στη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ζοσέ Γκόμες Τεμποράο. Οι τρεις από τους φορείς του ιού Α (Η1Ν1) έφτασαν στη χώρα από το Μεξικό και ένας από τις ΗΠΑ. Όλοι τους είναι νέοι και η υγεία τους εξελίσσεται καλά, όπως βεβαίωσε ο Υπουργός.

    Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Σάο Πάουλο, ένα στο Ρίο ντε Ζανέιρο και ένα στην πολιτεία Μίνας Ζεράις.

    "Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο. Δεν υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στη Βραζιλία, όλοι τους κόλλησαν στο εξωτερικό", τόνισε ο Τεμποράο.

    Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης εντοπίστηκε και στην Αργεντινή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για έναν τουρίστα που επέστρεψε στην Αργεντινή από το Μεξικό στις 25 Απριλίου και παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Γκρασιέλα Οκάνα, ο ασθενής δεν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι καλή.

    Με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι αρχές, στην Αργεντινή έχουν καταγραφεί 52 ύποπτα κρούσματα της γρίπης.

    Μεταξύ των μέτρων που έλαβε η Αργεντινή για να αντιμετωπιστεί η επιδημία της νέας γρίπης είναι και η απαγόρευση, για 10 ημέρες, της προσγείωσης των αεροσκαφών που προέρχονται από το Μεξικό.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22034

    [02] Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη MAN

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την υπόθεση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας "MAN" διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να διερευνηθεί εάν προκύπτει διάπραξη αξιοποίνων πράξεων σχετικά με συμβάσεις που είχε υπογράψει ο ΗΛΠΑΠ με τη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία από το 2000 έως το 2002 για την προμήθεια οχημάτων και άλλων υλικών.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22044

    [03] Αναχώρησε για τη Μέση Ανατολή ο Πάπας

    Ειδήσεις

    Η Ιορδανία θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας, στη Μέση Ανατολή, που έχει ως σκοπό, όχι μόνο τη σύσφιξη της δύσης με τον αραβικό κόσμο, αλλά και την συμβολή του στον τερματισμό των εχθροπραξιών στα Παλαιστινιακά εδάφη και τον περιορισμό των κρουσμάτων θρησκευτικής βίας. Συγκεκριμένα, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος αναχώρησε σήμερα το πρωί από τη Ρώμη με προορισμό την Ιορδανία, που αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον πάπα αναμένεται να φτάσει περίπου στις δύο το μεσημέρι στο αεροδρόμιο του Αμάν όπου θα γίνει δεκτός από την ηγεσία της χώρας.

    Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Βενέδικτος ο 16ος επισήμανε πως θα μεταβεί στους Αγίους Τόπους ως "προσκυνητής της ειρήνης".

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα και η ιορδανική κυβέρνηση επιθυμούν η επίσκεψη του πάπα να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη για να δείξει "πως η χώρα αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων", τόνισε ο υπουργός Πληροφόρησης Ναμπίλ Σαρίφ.

    Είδηση: 22045

    [04] Κόπηκαν στα τεστ αντοχής 10 αμερικανικές τράπεζες

    Ειδήσεις

    Συνολικά 74,6 δισεκατομμύρια δολάρια χρειάζονται οι 10 από τις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες -που πέρασαν από "τεστ αντοχής"- για να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη ύφεση, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Μόνο η Bank of America, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα όσον αφορά στο ενεργητικό της, θα χρειαστεί τα μισά από τα χρήματα αυτά (33,9 δισ. δολάρια). Η Wells Fargo χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου κατά 13,7 δισ. δολάρια, η GMAC 11,5 δισ., η Citigroup 5,5 δισ. και η Morgan Stanley 1,8 δισ. Περαιτέρω επιδείνωση της διεθνούς οικονομίας, πριν αρχίσει η ανάκαμψη, διαβλέπει ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Ουάνγκ Κισάν.

    Εννέα από τις τράπεζες που υποβλήθηκαν στα "τεστ αντοχής" δεν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίων. Μεταξύ αυτών είναι η JPMorgan Chase, η εταιρεία πιστωτικών καρτών American Express, η Goldman Sachs και η ασφαλιστική MetLife.

    Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα αυτά θα "καθησυχάσουν" τους επενδυτές και την κοινή γνώμη.

    Την ίδια ώρα, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη Financial Times, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Ουάνγκ Κισάν, αναφέρει ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση διευρύνεται και η οικονομία θα επιδεινωθεί περαιτέρω πριν αρχίσει η βελτίωση της κατάστασης.

    Κατά την εκτίμησή του, στην προσπάθεια σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα συνέβαλε η σταθερότητα των ισοτιμιών των σημαντικών νομισμάτων, που μπορεί να επιτευχθεί με τον συντονισμό της πολιτικής των ισοτιμιών.

    Στο άρθρο του, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης απορρίπτει τον προστατευτισμό, αναφέροντας ότι "είναι ζωτικής σημασίας, αναμφίβολα, να απορρίψουμε κάθε είδος προστατευτισμού".

    Είδηση: 22029

    [05] Δεν συζητά για το πυρηνικό της πρόγραμμα η Β. Κορέα

    Ειδήσεις

    Αρνητική εξακολουθεί να παραμένει η στάση της Βορείου Κορέας στις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα το οποίο όπως ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ θα ενισχύσει, κατηγορώντας παράλληλα τις ΗΠΑ για εχθρική στάση που δεν της αφήνουν περιθώρια για διάλογο. Η Βόρεια Κορέα απέρριψε εκ νέου το πρόσφατο "άνοιγμα" της κυβέρνησης Ομπάμα, επισημαίνοντας σήμερα πως δεν έχει κανένα λόγο να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η "εχθρική πολιτική" δεν της αφήνει καμιά επιλογή παρά να ενισχύσει την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη.

    "Εξετάζοντας την πολιτική που εφάρμοσε τις 100 προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση Ομπάμα, είναι σαφές πως η εχθρική πολιτική των ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει", τόνισε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

    "Δεν έχουμε τίποτε να κερδίσουμε με το να συζητάμε με μια πλευρά που μας αντιμετωπίζει εχθρικά", επισήμανε η ίδια πηγή.

    "Η Βόρεια Κορέα θα ενισχύσει την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη, όπως έχει ήδη ανακοινώσει", κατέληξε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στην περιοδεία του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στίβεν Μπόσγουορθ, που άρχισε την Πέμπτη περιοδεία στην Ασία για να συζητήσει τη βορειοκορεατική πυρηνική απειλή.

    Είδηση: 22043

    [06] Ο τυχερός με την καλύτερη δουλειά στον κόσμο

    Ειδήσεις

    Όσο και να το ψάξει κανείς δεν θα μπορέσει να βρει πιο ονειρεμένη δουλειά -και μάλιστα με απίστευτα υψηλή αμοιβή-. από αυτή που προσφέρουν οι Αυστραλοί. Ο Οργανισμός Tουρισμού του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που αναζητούσε εθελοντή ο οποίος θα διαμένει δωρεάν σε μια βίλα τριών δωματίων, στο εξωτικό νησάκι Χάμιλτον, κοντά στις ακτές του Κουίνσλαντ, μετά από διαγωνισμό που οργάνωσε, βρήκε τελικά τον νικητή του.

    Ο τυχερός του διαγωνισμού για την "Καλύτερη Δουλειά στον Κόσμο", είναι ο 34χρονος Βρετανός Μπεν Σάουθολ, ο οποίος καλείται τώρα -και για τους επόμενους έξι μήνες- να αναλάβει το "ευχάριστο" έργο του επιστάτη στο νησί Χάμιλτον της Αυστραλίας, έναντι 60.000 ευρώ το μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την θέση αυτή εκδήλωσαν ενδιαφέρον χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον πλανήτη και οι συμμετοχές για το διαγωνισμό ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη.

    Μοναδική υποχρέωση του Μπεν Σάουθολ στο κοραλλιογενές νησί Χάμιλτον, είναι να κάνει ηλιοθεραπεία και ιστιοπλοΐα, να εξερευνά τις υπέροχες παραλίες και να ταΐζει σπάνια είδη ψαριών. Βέβαια κάπου ανάμεσα σε αυτά τα "δύσκολα" καθήκοντα θα πρέπει να βρίσκει και λίγο χρόνο για να δημιουργήσει ένα blog, ένα φωτογραφικό ημερολόγιο και υλικό video ώστε προσελκύσει τουρίστες στο νησί, εφόσον στόχος του οργανισμού είναι να ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία της περιοχής στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

    Αντίθετα από τον Μπεν Σάουθολ, απογοητευμένος δηλώνει ο Γιώργος Καρέλλας που δεν προσλήφθηκε για την "καλύτερη δουλειά στον κόσμο".

    Ο Καρέλλας ήταν ένας από τους αρκετούς Έλληνες, μεταξύ των 34.000 υποψηφίων, που έκαναν αίτηση για τη θέση του επιστάτη του τροπικού νησιού της Αυστραλίας Χάμιλτον.

    Κατόρθωσε να προκριθεί στους 16 ''φάϊναλιστ'' και φιλοξενήθηκε στο μαγευτικό νησί μαζί με τους συνυποψήφιούς του.

    Τι να κάνει όμως, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μαγευτικό νησί, αφού τελικά η θέση δόθηκε στον 34χρονο Βρετανό. Όσο για τον Καρέλλα, που τελευταία κατοικούσε στην Ιρλανδία σκέφτεται να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22042

    [07] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τις λεωφορειακές γραμμές "010" και "011-express" επαναδρομολογεί ο ΟΑΣΑ σήμερα Παρασκευή από τις 17.00 έως τη λήξη της βάρδιας και αύριο, Σάββατο, λόγω των έργων που συνεχίζονται στις γραμμές του ΗΣΑΠ και της διακοπής των δρομολογίων του ηλεκτρικού, στο τμήμα από την Ομόνοια ως τον Ταύρο. Για τον ίδιο λόγο, θέτει σε λειτουργία αποκλειστικά για την Κυριακή τη νέα λεωφορειακή γραμμή "Χ4", η οποία θα καλύψει το τμήμα από τον Ταύρο ως τη Νέα Ιωνία.

    Η "010" θα εξυπηρετεί τους σταθμούς: Ομόνοια, Μοναστηράκι, Θησείο, Πετράλωνα και Ταύρος.

    Η "Express" θα εξυπηρετεί τους σταθμούς: Ομόνοια, Πετράλωνα και Ταύρος.

    Η νέα γραμμή "Χ4" θα καλύψει όλους τους σταθμούς του ηλεκτρικού από τον Ταύρο ως τη Νέα Ιωνία.

    Η συχνότητα των δρομολογίων και οι ώρες λειτουργίας των δύο γραμμών θα είναι αντίστοιχη των συρμών του ΗΣΑΠ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22039

    [08] Στην άμυνα επενδύει η Αυστραλία που φοβάται την Κίνα

    Ειδήσεις

    Το αμυντικό της οπλοστάσιο υπό τον φόβο μίας ενδεχόμενης Κινεζικής απειλής εκσυγχρονίζει η Αυστραλία, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα δαπανήσει συνολικά πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ σε ανακοινώσεις του για την αμυντική πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του οπλισμού και των τριών όπλων, στρατού αεροπορίας και πολεμικού ναυτικού ώστε να γίνουν αξιόμαχες και να μπορέσουν να αποκρούσουν αποτελεσματικά τυχόν μελλοντική απειλή από τη γειτονική Κίνα που όπως είπε εξελίσσεται σε υπερδύναμη.

    "Ο ρυθμός και η έκταση του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας δυνητικά προκαλεί ανησυχίες στους γείτονές της, αν δεν αναλυθεί προσεκτικά και η Κίνα δεν επιδιώξει τη δημιουργία εμπιστοσύνης σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της", είπε ο πρωθυπουργός.

    Κατά την παρουσίαση της αμυντικής πολιτικής, ο υπουργός Άμυνας Τζο Φιτζγκίμπον σχολίασε ότι από το 2001 έχουν συντελεστεί τρομερές αλλαγές παγκοσμίως, με την τρομοκρατία και τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο. Κατά τον υπουργό, οι μεγαλύτερες αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας είναι η ανέλιξη της Κίνας σε παγκόσμια δύναμη, η συνεχής άνοδος της Ινδίας και ο περιορισμός της αμερικανικής κυριαρχίας.

    Η κυβέρνηση θεωρεί απίθανη μία επίθεση από την Κίνα στο εγγύς μέλλον, και σημειώνει ότι η ασφάλεια της περιοχής θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

    Είδηση: 22041

    [09] Νεκρό ζευγάρι στον Κάλαμο

    Σοκ στη κοινωνία του Καλάμου έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός ζευγαριού, ηλικίας περίπου 50 ετών που βρέθηκε νεκρό στις εννέα το πρωί από συγγενή στο σπίτι του στην περιοχή Πανόραμα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά η άτυχη γυναίκα βρέθηκε από συγγενικό τους πρόσωπο που τους αναζήτησε εντός της οικίας, ενώ ο σύζυγός της στην αυλή του σπιτιού, ενώ και οι δύο φέρουν τραύματα στο κεφάλι.

    Είδηση: 22037

    [10] Ληστείες σε τράπεζες σε Πεύκη και Ν. Ιωνία

    Με το καλημέρα έδρασαν οι άγνωστοι κακοποιοί που με την απειλή όπλων χτύπησαν τα υποκαταστήματα των τραπεζών Millenium και Proton στην περιοχή της Πεύκης και της Νέας Ιωνίας αντίστοιχα, αρπάζοντας όσα χρήματα βρήκαν στα ταμεία. Η πρώτη των ληστειών σημειώθηκε στις 08:30, όταν ένας άγνωστος που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του εισέβαλλε στο υποκατάστημα της Millenium που βρίσκεται στη λεωφόρο Ειρήνης. Αφού ακινητοποίησε τους υπαλλήλους και τους πελάτες με την απειλή του όπλου του, άρπαξε από τα ταμεία όσα χρήματα βρήκε και τράπηκε σε φυγή.

    Με τον ίδιο τρόπο έδρασε και ο νεαρός ένοπλος που ένα τέταρτο αργότερα λήστεψε την Proton Bank στην λεωφόρο Ηρακλείου στη Ν. Ιωνία, αδειάζοντας τα ταμεία.

    Και στις δύο περιπτώσεις η κινητοποίηση των αστυνομικών ήταν άμεση, αλλά μέχρι στιγμής οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί.

    Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει το έργο της προανάκρισης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον ίδιο δράστη, δεδομένου ότι οι δύο στόχοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

    Επιχείρηση "σκούπα"

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση "σκούπα" στο κέντρο της Αθήνας.

    Είδηση: 22036

    [11] Αφγανιστάν: Αμερικανική έρευνα για τη σφαγή αμάχων

    Ειδήσεις

    Αμερικανική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σήμερα, θα δείξει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο πολλών Αφγανών χωρικών στις αρχές της εβδομάδας, αποκαλύπτουν αρκετά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους New York Times και το CNN, η έρευνα για τα γεγονότα αυτά δείχνει πως οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί τη νύχτα της Δευτέρας, στην περιοχή Μπάλα Μπολούκ της επαρχίας Φαράχ, προκάλεσαν το θάνατο πολλών αμάχων.

    Η αφγανική αστυνομία ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 100 άνθρωποι -οι 70 άμαχοι- κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες συγκρούσεις.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δεν επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα αυτά και δήλωσε πως ο αμερικανικός στρατός "πάντα λυπάται για τις απώλειες αμάχων".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντάρτες ταλιμπάν χρησιμοποίησαν τα σπίτια των χωρικών για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων.

    Οι απώλειες αμάχων "είναι μια πιθανότητα όταν έχουμε να κάνουμε με επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών", εξήγησε. "Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τους αμάχους και το κάνουμε με σοβαρότητα. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να συμβεί είναι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν αθώοι πολίτες", επισήμανε.

    Στην πόλη Φάραχ, πρωτεύουσα της επαρχίας, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του κυβερνήτη διαμαρτυρόμενοι για τους θανάτους αμάχων και ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

    Την Δευτέρα, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και στον αφγανικό στρατό που ζήτησε την συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων. "Τα περισσότερα από τα σπίτια στις ζώνες που επλήγησαν καταστράφηκαν ολοσχερώς", επισήμανε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

    Είδηση: 22031

    [12] Πέντε νεκροί και μεγάλες ζημιές από τυφώνα στις Φιλιππίνες

    Ειδήσεις

    Στο έλεος του τυφώνα Τσαν-Χομ που σαρώνει στο πέρασμά του, βρίσκονται οι βόρειες Φιλιππίνες, όπου ήδη πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγων των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές Από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στις επαρχίες Ιφουγκάο και Ζαμπάλες, σύμφωνα με το συντονιστικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση καταστροφών αγνοούνται ακόμη τρεις άνθρωποι και αρκετοί ακόμη διεκομίσθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση στην επαρχία Ιφουγκάο και δύο πνίγηκαν στις επαρχίες Μπαταάν και Μπατάνγκας, ενώ ένας άνθρωπος υπέκυψε λόγω καρδιολογικού προβλήματος στην πόλη Ολονγκάπο.

    Ο τυφώνας Τσαν-Χομ που έπληξε τις βόρειες Φιλιππίνες το βράδυ της Πέμπτης, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα ξερίζωσε δέντρα, προκάλεσε καταστροφές σε τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης ενώ τα πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής, με συνέπεια χιλιάδες ταξιδιώτες να καθηλωθούν.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο τυφώνας εξασθένισε πλησιάζοντας τη στεριά και αναμένεται έως αύριο να έχει κινηθεί μακριά από τις Φιλιππίνες. Το τυφώνας Τσαν-Χομ έπληξε τις Φιλιππίνες λίγες μέρες μετά τον τυφώνα Κουζίρα, που στοίχισε τη ζωή 27 ανθρώπων.

    Είδηση: 22033

    [13] Μαίνεται η πυρκαγιά στη Σάντα Μπάρμπαρα

    Σε κατάσταση ετοιμότητας παραμένουν οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια όπου, για τέταρτη ημέρα μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά, ενώ και στις περιοχές που οι φλόγες έχουν υποχωρήσει, άμεσος είναι ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων λόγω των ανέμων που πνέουν. Συγκεκριμένα οι αξιωματικοί των πυροσβεστικών δυνάμεων που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, όπου ήδη έχουν καταστραφεί δεκάδες υπερπολυτελείς κατοικίες. φοβούνται τους απρόβλεπτους ανέμους κυρίως κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών.

    Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέες καταστροφές κατοικιών στους πρόποδες των λόφων γύρω από τη Σάντα Μπάρμπαρα, οι πυροσβέστες παραμένουν σε επιφυλακή, διότι οι θερμές αέριες μάζες αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις απειλώντας περίπου 3.5000 σπίτια.

    Ήδη, περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς απειλούνται από τις φλόγες, που έχουν καταστρέψει πάνω από 5.000 στρέμματα δάσους γύρω από την πόλη. Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών για τον έλεγχο της πυρκαγιάς τραυματίστηκαν 10 πυροσβέστες.

    Πάντως το περασμένο 24ωρο, το γεγονός ότι έπεσε η ένταση των ανέμων διευκόλυνε τους πυροσβέστες στην προσπάθεια ανακοπής του πύρινου μετώπου.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, που επισκέφθηκε την περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά δήλωσε ότι δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Ο Σβαρτζενέγκερ έχει κηρύξει την κομητεία της Σάντα Μπάρμπαρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Είδηση: 22028

    [14] Τσαντ: 146 νεκροί από τις συγκρούσεις στρατού-ανταρτών

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 146 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών στο ανατολικό Τσαντ, κοντά στην τοποθεσία Αμ-Ντερέσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου του στρατού του Τσαντ, στις μάχες σκοτώθηκαν 125 αντάρτες και 21 στρατιώτες. Ο στρατός συνέλαβε 152 αντάρτες, μεταξύ των οποίων έναν αρχιστράτηγο και ένα συνταγματάρχη των ανταρτών.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, καταστράφηκαν 73 οχήματα των ανταρτών ενώ κατασχέθηκαν άλλα 67. Από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων υπάρχουν επίσης 30 τραυματίες ενώ οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν επτά οχήματα.

    Είδηση: 22030


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 May 2009 - 8:52:23 UTC