Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει
  • [02] Αίτημα Παπανδρέου για διπλές εκλογές
  • [03] Αντιπαράθεση για το κλείσιμο της Βουλής
  • [04] Ένταση στο κέντρο της Αθήνας
  • [05] Όχι Πάπα στην ιδεολογική χειραγώγηση της θρησκείας
  • [06] Κ. Παπούλιας: Nα παίρνουμε τα σωστά μηνύματα
  • [07] Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής

    [01] Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει

    Πολιτική

    Με οξείς τόνους, ξεκινά από την Θεσσαλονίκη την προεκλογική της εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές η ΝΔ, με τον Πρωθυπουργό να επιτίθεται ευθέως στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον για παραπληροφόρηση, λασπολογία, αμετροέπεια και κομματική εμπάθεια που φτάνει σε ακρότητες. Μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, αναφερόμενος στην απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής επεσήμανε ότι " Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει τίποτε να κρύψει, δεν έχει τίποτε να συγκαλύψει και υπηρετεί με συνέπεια τους δημοκρατικούς θεσμούς". Aποδίδοντας την ευθύνη, όπως αναφέρει της παραπληροφόρησης στο ΠΑΣΟΚ, o Πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι "αποκρύπτεται το γεγονός ότι η Βουλή σχεδόν πάντα διέκοπτε τις εργασίες της πριν τις Ευρωεκλογές καθώς και ότι "η Βουλή αυτή ερεύνησε όλες τις υποθέσεις που της διαβιβάστηκαν από τη Δικαιοσύνη".

    "Έχει και η διαστρέβλωση τα όρια της"

    Ανεβάζοντας του τόνους και αναφερόμενος στην επιδίωξη της κυβέρνησης για συστράτευση στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, επέλεξε την αντίδραση και τη σκανδαλολογία.

    Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επέλεξε, συνέχισε ο κ. Καραμανλής να παρασύρει τον τόπο στο δρόμο της ανευθυνότητας, στο δρόμο της κομματικής εμπάθειας.

    "Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έφτασε τώρα στο σημείο να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για δήθεν οργανωμένη σκανδαλολογία και σπίλωση! Για δήθεν λασπολογία. Επιτέλους: Ως πού θα φτάσουν οι ακρότητες; αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ:

    «Έχει και η διαστρέβλωση τα όριά της. Έχει και η αμετροέπεια τα όριά της. Έχει και το πολιτικό θράσος τα όριά του! Πού τα είδε αυτά ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Ποιόν προσπαθεί να εξαπατήσει; Ποιοί εναντίον ποιών; Είναι γνωστοί και οι λασπολόγοι και συκοφάντες σ' αυτόν τον Τόπο. Είναι γνωστοί ποιοί δυσφημούν ακόμη και την ίδια τη Χώρα. »

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως με αυτές τις συμπεριφορές "ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται, δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων, πως δεν έχει κανένα σχέδιο, κανένα όραμα για τη Χώρα".

    Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Παπανδρέου χωρίς όμως να τον κατονομάζει τόνισε :

    "Όλα τα οράματά του αρχίζουν και τελειώνουν με την ίδια βουλιμία: Πώς να πάρει την εξουσία! Όλα τα οράματά του αρχίζουν και τελειώνουν με τις ίδιες ανεύθυνες αντιλήψεις. Δεν διστάζει να θυσιάσει το εθνικό συμφέρον στο βωμό κομματικών και προσωπικών επιδιώξεων. Δεν θέλει -δεν μπορεί- να συνεισφέρει στον αγώνα των Ελλήνων για την έξοδο από την κρίση".

    Αναφερόμενος στις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, επεσήμανε ότι η επιλογή ήταν και παραμένει η υπευθυνότητα και η ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, σε αντίθεση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, όπως είπε, δεν ανέφερε ποτέ, καμιά συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πρόταση.

    "Κατέφυγε στα ευχολόγια. Κατέφυγε στην καταστροφολογία και τη δυσφήμηση της Χώρας. Κατέφυγε στο λαϊκισμό, την ιδιοτέλεια, την ανευθυνότητα. Προσπάθησε να μεταφέρει το δημόσιο διάλογο στο γκρίζο της παραπολιτικής. Προσπάθησε να ποινικοποιήσει την πολιτική και να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη. Προσπάθησε, με ανεύθυνα πυροτεχνήματα, να διαγράψει το αμαρτωλό παρελθόν του κόμματός του. Δεν έχει να επιδείξει καμιά άλλη πρωτοβουλία. Δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του".

    Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο ο κ. Καραμανλής δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων: «Προχωρώ μπροστά, δυνατά, αποφασιστικά, Προχωρούμε, όλοι μαζί. Με ένα και μόνο σκοπό: Το εθνικό, το κοινωνικό, το συλλογικό συμφέρον.»

    Εθνικά θέματα

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "υπάρχουν απαράβατες κόκκινες γραμμές, οι οποίες δεν αλλοιώνονται, δεν παζαρεύονται, δεν εγκαταλείπονται".

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, κάλεσε την ηγεσία του γειτονικού κράτους να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές, τους εθνικισμούς του παρελθόντος και τις ανιστόρητες εμμονές.

    Ο Πρωθυπουργός έκανε επίσης αναφορά στα έργα που πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, κάποια από τα οποία θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο τονίζοντας ότι, "η Μακεδονία και η Θράκη μετεξελίσσονται σήμερα σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο, σε εμπορικό και τραπεζικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης, σε πολυδύναμο ενεργειακό δίαυλο".

    "Ομοψυχία και συστράτευση"

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις. Απαιτείται εθνική ομοψυχία, συνεργασία και συστράτευση. Οφείλουμε όλοι να έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας. Για εμάς, για τον Κώστα Καραμανλή, για την παράταξη μας, η επιλογή, μεταξύ υπευθυνότητας και λαϊκισμού, είναι ξεκάθαρη" είπε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, από το βήμα της ΚΕ της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

    Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι εξαντλείται σε αστήρικτη σκανδαλολογία, καλλιεργεί νοσηρή ατμόσφαιρα, ενώ ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου "μιλάει λες και προσγειώθηκε στην Ελλάδα μόλις χθες, σαν να μην ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

    "Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα για το έργο μας, αλλά ένα κομβικό σημείο για να συνεχίσουμε έως το 2011. Δεν πρέπει να τις υποτιμήσουμε. Δεν ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ να πάει η Ελλάδα μπροστά, τους ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις για να δημιουργούν κλίμα" σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    "Αυτά που κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι "θεσμική εκτροπή" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα της ΚΕ της ΝΔ, σημειώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου "δεν έχει λύσεις" και ότι "θα πάμε με πολιτικούς όρους στις ευρωεκλογές".

    Τη βεβαιότητα ότι την ώρα της κάλπης ο κόσμος θα δείξει την εμπιστοσύνη του στη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή, εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει επιλέξει να συντηρεί ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας, που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.

    Αντιδράσεις

    "Ο τελευταίος ο οποίος δικαιούται να μιλάει για βουλιμία της εξουσίας είναι ο κ. Καραμανλής, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Η προτεραιότητα που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ είναι να μάθει να σέβεται επιτέλους τους θεσμούς. Μετά από αυτό, ίσως μπορέσει να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο. Μέχρι να φτάσει εκεί - -αν ποτέ φτάσει- - έχει να διανύσει πολύ δρόμο" απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    "Τούτη την ώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, η ριζική αλλαγή στην πορεία του τόπου, μια αλλαγή που περνάει μέσα από την αποδυνάμωση του δικομματισμού και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές" αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: "Είναι προκλητικό, ο πρωθυπουργός να δηλώνει υπερήφανος για την πολιτική του και αποφασισμένος να την συνεχίσει. Μια πολιτική, που γεννάει γενικευμένα αδιέξοδα και οδηγεί στην απόγνωση την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών".

    "Οι σημερινές ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Η εργατική τάξη, η νεολαία, η μικρομεσαία αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει τώρα να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι και οι δυο πνιγμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική και στη μπόχα των σκανδάλων. Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής είναι ένα αυταρχικό μέτρο για το κουκούλωμά τους", αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

    "Μέχρι εχθές λέγαμε ότι η κουρασμένη κυβέρνηση και ο κουρασμένος πρωθυπουργός έχουν κουράσει τον Ελληνικό λαό αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια. Σήμερα, ξεπερνώντας ακόμη και τους εαυτούς τους, συνεχίζουν να λένε τα ίδια, αλλά δυστυχώς ταλαιπωρημένοι και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ταλαιπωρούν τον Ελληνικό λαό, που βλέπει να μην υπάρχει ελπίδα από τη ΝΔ" απάντησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλος, σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη σημερινή ομιλία του Κ. Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22082

    [02] Αίτημα Παπανδρέου για διπλές εκλογές

    Πολιτική

    Η διακοπή των εργασιών της Βουλής, συνιστά θεσμική εκτροπή, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. "Η κυβέρνηση ενεργεί ενάντια στους θεσμούς και τη Δημοκρατία" τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε το λαό "σε εγρήγορση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και των δικαιωμάτων του". Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, μετά το κλείσιμο της Βουλής, να προχωρήσει στο "επόμενο και αυτονόητο βήμα" την προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 7 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις Ευρωκλογές. "Έτσι θα μπει φραγμός στον κατήφορο αυτής της κυβέρνησης" ανέφερε χαρακτηριστικά

    "Η κυβέρνηση περιφρονεί το αίσθημα δικαίου"

    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, εξαπέλυσε μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος ο Γ. Παπανδρέου

    "Η κυβέρνηση περιφρονεί το αίσθημα δικαίου, το οποίο χαρακτηρίζει τη δημοκρατική παράδοση της χώρας, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς σε μια κρίσιμη καμπή για το έθνος" τόνισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διαβλέποντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει έξαρση της "επιλεκτικής σκανδαλογίας" με στόχο το ΠΑΣΟΚ και τα ηγετικά του στελέχη.

    Ο Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι οι Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, θα είναι ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα στείλει στην κυβέρνηση της ΝΔ το μήνυμα, ότι οι Έλληνες θέλουν άλλη πορεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    "Οι πολίτες θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με την καταστροφική πενταετία της ΝΔ και θα αποφασίσουν να τερματίσουν τις πολιτικές, που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και βάζουν το κέρδος πάνω από όλα" είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση θα ξαναφέρει την ελπίδα και την ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι η προσφυγή στις εθνικές κάλπες θα γίνει αναπόφευκτη και τότε, σημείωσε θα είναι για το κίνημα η ώρα της νίκης και της μεγάλης ευθύνης.

    "Στις Ευρωεκλογές διακυβεύονται πολλά"

    Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. "Τώρα είναι για μας η ώρα της τελικής πολιτικής επίθεσης" είπε χαρακτηριστικά

    Παράλληλα, ζήτησε τη συμμετοχή όλων των πολιτών στις Ευρωκλογές, καθώς όπως είπε, αυτές δεν αποτελούν μόνο δημοκρατικό δικαίωμα αλλά και πολιτική και ηθική υποχρέωση απέναντι στο σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.

    Στις Ευρωεκλογές, πρόσθεσε, διακυβεύονται πολλά.

    "Θα δώσουμε τη μάχη για να ηττηθούν οι συντηρητικές πολιτικές, που γέννησαν την κρίση " είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η νίκη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας θα είναι πρώτα από όλα νίκη για την κοινωνική Ευρώπη, την πράσινη ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία, μια Ευρώπη ισότητας και αλληλεγγύης

    Αναφερόμενος στους στόχους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, υπογράμιμισε την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας καθώς την επιλογή ενός σοσιαλιστή ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την επανεκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Εισήγηση Γ. Ραγκούση

    Νωρίτερα, το πρωί, στην εισήγηση του, ο γραμματέας του Κινήματος Γ. Ραγκούσης, χαρακτήρισε τις Ευρωεκλογές κρίσιμες και καθοριστικές για την Ελλάδα και άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής τονίζοντας ότι οι ευρωεκλογές είναι η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πει τη γνώμη του, για το αιφνιδιαστικό και ένοχο κλείσιμο του Κοινοβουλίου, το οποίο βεβηλώνει το ναό της Δημοκρατίας καθιστώντας έτσι τη Βουλή πλυντήριο παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών μελών της κυβέρνησης.

    Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου.

    "Ένα πράγμα απασχολεί τον κ. Παπανδρέου : να καταλάβουν αυτός και το κόμμα του την εξουσία ως λάφυρο "ανέφερε ο Ε. Αντώναρος και συμπλήρωσε:

    "Ο κ. Παπανδρέου αναζητά στην πόλωση, στη δημαγωγία και στον λαϊκισμό διέξοδο συγκάλυψης της πολιτικής του αδυναμίας, για σοβαρές συγκροτημένες και εφαρμοσμένες προτάσεις και είναι φυσικό να αγωνιά ο κος Παπανδρέου τώρα που βλέπει πως αποτυγχάνει η δικής του έμπνευσης επιχείρηση εκτροπής του προεκλογικού πολιτικού λόγου στην σκανδαλολογία , στην λασπολογία και στην ψευδολογία".

    Είδηση: 22083

    [03] Αντιπαράθεση για το κλείσιμο της Βουλής

    Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο μετά τη λήξη των εργασιών της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση και θεσμική εκτροπή. Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και έχει συμβεί και σε άλλες προεκλογικές περιόδους. Οι εργασίες του Κοινοβουλίου θα ξαναρχίσουν μετά τις Ευρωεκλογές, με τα θερινά τμήματα.

    Για θεσμική εκτροπή έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επέλεξε την ανομία και την ατιμωρησία, ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει διπλές εκλογές.

    Για τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι "έγινε αυτό, που γίνεται συνήθως πριν από τις ευρωεκλογές, με εξαίρεση το 2004, και σε κάποιες περιπτώσεις η διακοπή ήταν μεγαλύτερη από την τωρινή". Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ περί παραγραφής ευθυνών, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: "Ποιες παραγραφές; Ήρθε τίποτε στη Βουλή και δεν το καταλάβαμε;".

    "Ήταν κυριολεκτικά ενέργεια αιφνιδιαστική, που τουλάχιστον από την εικόνα που έχω, πιστεύω ότι αιφνιδίασε και την ίδια την κυβέρνηση. Πιστεύουμε και είμαστε βέβαιοι για αυτό, ότι αυτή η επιλογή υπηρετεί την παραγραφή σκανδάλων, διότι ότι σκάνδαλα έχουν γίνει μέχρι το 2007 τελειώνουν, έχουν παραγραφεί" δήλωσε από τη Γερμανία όπου βρίσκεται η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Η πρόωρη λήξη της Συνόδου της Βουλής είναι μια πρωτοφανής πολιτική ενέργεια. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια πολιτική ευθύνη για το λόγο ότι, οδηγούνται υποθέσεις που έχουν σχέση με τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών και υφυπουργών στην παραγραφή.(...) Το πολιτικό σύστημα δείχνει τα αδιέξοδά του και η πολιτική ζωή την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει εκείνα που αξιώνει ο ελληνικός λαός" σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης.

    Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό, που βλέπει να μην υπάρχει ελπίδα από τη ΝΔ, αναφέρει ο ΛΑΟΣ.

    Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται έκτακτες συνεδριάσεις των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Λήξη των εργασιών της Βουλής ενόψει Ευρωεκλογών "Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει"

    Αίτημα Παπανδρέου για διπλές εκλογές

    Είδηση: 22085

    [04] Ένταση στο κέντρο της Αθήνας

    Ένταση επικρατεί γύρω από το Πολυτεχνείο, μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, λίγο μετά τις 17.30, το απόγευμα του Σαββάτου. Τα επεισόδια άρχισαν όταν ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε αντισυγκέντρωση, λόγω της συγκέντρωσης που είχαν πραγματοποιήσει διάφοροι σύλλογοι κατά των αλλοδαπών. Σύμφωνα με την αστυνομία, αντιεξουσιαστές έσπαζαν πλάκες στα πεζοδρόμια για να εξασφαλίσουν οπλισμό και επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους απώθησαν προς το Πολυτεχνείο.

    Στην πλατεία Κάνιγγος πραγματοποιούσαν αντιρατσιστική συγκέντρωση περίπου 150 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συγκέντρωση κατά των αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα μας, την οποία είχαν πραγματοποιήσει ακροδεξιές οργανώσεις στην πλατεία Ομονοίας.

    Αυτή την ώρα γύρω από το Πολυτεχνείο υπάρχει "κλεφτοπόλεμος" ενώ έχουν κλείσει οι οδοί Πατησίων και Στουρνάρη. Επίσης, περίπου 300 άτομα του ακροδεξιού χώρου είναι συγκεντρωμένα στην πλατεία Ομονοίας, ενώ μία ακόμα αντιρατσιστική συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Κοτζιά, με πρωτοβουλία διαφόρων σωματείων αριστεριστών και αντιεξουσιαστών.

    Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στις οδούς πανεπιστημίου και Πειραιώς, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια για να μην έρθουν σε επαφή τα άτομα των συγκεντρώσεων.

    Είδηση: 22090

    [05] Όχι Πάπα στην ιδεολογική χειραγώγηση της θρησκείας

    Ειδήσεις

    Την "ιδεολογική χειραγώγηση της θρησκείας", που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε βιαιότητες, κατήγγειλε το Σάββατο ο Πάπας Βενέδικτος XVI, μιλώντας μέσα στο μεγαλύτερο τέμενος της Ιορδανίας, Αλ Χουσέιν μπεν Ταλάλ, στο Αμμάν. Ενώπιον σημαντικών μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών, ο Πάπας τάχθηκε κατά αυτών που υποστηρίζουν ότι "η θρησκεία είναι αναγκαστικά μια αιτία διαίρεσης" και απέρριψε το επιχείρημα ότι "όσο λιγότερη προσοχή δίνουμε στην θρησκεία τόσο καλύτερα είναι". Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης "των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε μια ειρηνική συνύπαρξη" των χριστιανών του Ιράκ.

    Παραδεχόμενος την "ύπαρξη εντάσεων και διαιρέσεων ανάμεσα στα μέλη των διαφορετικών θρησκειών", ο Βενέδικτος XVI σημείωσε ότι συχνά "η ιδεολογική χειραγώγηση της θρησκείας -μερικές φορές για πολιτικούς λόγους- είναι αυτή που αποτελεί τον πραγματικό καταλύτη των εντάσεων και των διαιρέσεων, και μερικές φορές των βιαιοτήτων στην κοινωνία".

    Αυτή η κατάσταση υποχρεώνει τους πιστούς "να είναι συνεπείς με τις αρχές και την πίστη τους" εκτίμησε.

    "Μουσουλμάνοι και χριστιανοί, κυρίως λόγω του βάρους της κοινής τους Ιστορίας που τόσο συχνά έχει σημαδευτεί από την έλλειψη κατανόησης, πρέπει σήμερα να καταβάλουν προσπάθεια να γίνουν γνωστοί και να αναγνωριστούν ως λάτρεις του θεού (...) πάντα γνωρίζοντας την κοινή καταγωγή και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινης ύπαρξης" τόνισε ο Πάπας κατά την δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του στους Άγιους Τόπους.

    Παράλληλα, ο Πάπας κάλεσε τους διπλωμάτες και την διεθνή κοινότητα, καθώς και τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράκ "να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν στην αρχαία χριστιανική κοινότητα αυτής της ευγενικής γης τα θεμελιώδη δικαιώματα της για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους άλλους πολίτες".

    Στην ομιλία του προς τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες, ο Πάπας χαιρέτισε "θερμά" τον Πατριάρχη της Βαγδάτης Εμμανουήλ ΙΙΙ Ντέλι, και αναφέρθηκε στον ιρακινό λαό, "πολλά από τα μέλη του οποίου έχουν βρει καταφύγιο στην Ιορδανία".

    "Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, συνδυαζόμενες με εκείνες των τοπικών αξιωματούχων, πρέπει να συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς στη ζωή των Ιρακινών" πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τους χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες, από τους 800.000 χριστιανούς που ζούσαν στο Ιράκ πριν την εισβολή του 2003, οι 250.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους όπου μερικές φορές γίνονται θύματα της βίας εξτρεμιστών Μουσουλμάνων.

    Νωρίτερα, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επισκέφτηκε το όρος Νεβό από την κορυφή του οποίου ο Μωϋσής είδε -σύμφωνα με τη Βίβλο- τη Γη της Επαγγελίας.

    Οι σύμβουλοί του Πάπα ελπίζουν ότι με την επίσκεψή του στους Αγίους Τόπους θα καταφέρει να επανορθώσει για τα λάθη του παρελθόντος και να συσφίξει τις σχέσεις της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τους ηγέτες της ιουδαϊκής και της μουσουλμανικής θρησκείας.

    Είδηση: 22091

    [06] Κ. Παπούλιας: Nα παίρνουμε τα σωστά μηνύματα

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Οι επέτειοι αγώνων για την ανεξαρτησία του έθνους πρέπει να μας οδηγούν σε συμπεράσματα για τους δικούς μας αγώνες, τόνισε το Σάββατο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Λαμία, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αθανάσιου Διάκου. "Δεν αρκεί μόνο απλά να αναφερόμαστε στα γεγονότα, αλλά επιβάλλεται να παίρνουμε τα σωστά μηνύματα του αγώνα και της θυσίας" υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέδεσε τη θυσία του Αθανάσιου Διάκου με την θυσία "όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια", όπως είπε, ενώ συγχρόνως απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις κατευθύνσεις "να καταλήγουμε στα ουσιώδη και αναγκαία για τους δικούς μας αγώνες συμπεράσματα".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στη διαχρονική ιστορική διαδρομή της Φθιώτιδας, υπογραμμίζοντας ότι "εδώ γεννήθηκαν οι Αμφικτιονίες, εδώ προέβαλαν ηρωική αντίσταση ο Λεωνίδας και οι 300, εδώ βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Αθανάσιος Διάκος, εδώ γράφτηκε μία από τις ενδοξότερες σελίδες του έπους της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου".

    Εξάλλου, μιλώντας για τη θυσία του Αθ. Διάκου σημείωσε ότι είναι "βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο ως φωτεινό σημάδι του αγώνα του 21" για να συμπληρώσει ότι "αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές στιγμές στην Ανθρωπότητα αμφισβήτησης της ξένης τυραννίας και καταπίεσης. Βήμα εθνικής ανάτασης του Ελληνισμού προς την ελευθερία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας".

    Προηγουμένως ο Νομάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Χειμάρας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλει στη συναίνεση, συνεννόηση και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της εποχής μας.

    Ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική μνήμη, υπογραμμίζοντας με έμφαση την υποχρέωση για την ανάδειξη των Θερμοπυλών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στη Λαμία λίγο μετά τις 10 το πρωί και παρέστη στο αρχιερατικό μνημόσυνο για τον ήρωα της Αλαμάνας στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

    Στη συνέχεια με πομπή πήγε στο σημείο ταφής του ήρωα της Αλαμάνας στο κέντρο της πόλης ενώ λίγο αργότερα κατέθεσε στεφάνι στο χώρο που βρίσκεται ο ανδριάντας του Αθανάσιου Διάκου, στην ομώνυμη πλατεία, στο κέντρο της Λαμίας.

    Είδηση: 22086

    [07] Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής

    Ειδήσεις

    Παρουσία τριάντα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 5000 επίτιμων προσκεκλημένων καθώς και του πρώτου μαύρου Προέδρου της χώρας, Νέλσον Μαντέλα, ορκίστηκε το Σάββατο νέος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο Τζέικομπ Ζούμα. Ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), βουλευτικές εκλογές της 22ας Απριλίου, ορκίστηκε να "προστατεύει όλους τους Νοτιαφρικανούς και να ενθαρρύνει τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους". Δεσμεύτηκε επίσης να σεβαστεί το πνεύμα "συμφιλίωσης" του Νέλσον Μαντέλα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του "δεν θα αποκλίνει" από την γραμμή αυτή.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 22084


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 May 2009 - 16:53:43 UTC