Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στοχευμένα μέτρα για μείωση ελλείμματος βχρέους
  • [02] Η Ετήσια Έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2008
  • [03] Κονγκό: Καταγγελίες για σφαγές αμάχων από αντάρτες
  • [04] Έκκληση προς τον ευρωπαίο ψηφοφόρο
  • [05] Πώς και πού θα ψηφίσουν οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • [06] Οι ευρωβουλευτές και οι εκλογές
  • [07] Πιάστηκαν οι απαγωγείς του μελισσοκόμου
  • [08] ΠΓΔΜ: Συνάντηση Σολάνα με Ιβάνοφ

    [01] Στοχευμένα μέτρα για μείωση ελλείμματος βχρέους

    Ειδήσεις

    Με τη γνωστή συνταγή -συγκράτηση των μισθών και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό- ξεκίνησαν τις επισημάνσεις τους για την ελληνική οικονομία οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκονται στην Αθήνα, συλλέγοντας στοιχεία προκειμένου να συντάξουν την ετήσια έκθεσή τους για τη χώρα μας. Οι εισηγήσεις τους προκάλεσαν την έντονη διαφωνία της ΓΣΕΕ, με το προεδρείο της οποίας συναντήθηκαν οι ξένοι τεχνοκράτες. Δύσκολη, χαρακτήρισε, την επόμενη τριετία ο Γιάννης Παπαθανασίου, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταστεί δυνατό να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%.

    Εντωμεταξύ, έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι έχουν αυξηθεί τα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά, με το ΠΑΣΟΚ να επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση και να υπόσχεται ελάφρυνση των φορολογουμένων όταν έλθει στην εξουσία.

    Τα στελέχη του Διεθνούς νομισματικού ταμείου θα συνεχίσουν τις επαφές τους με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

    Επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων φαίνεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Γερμανία ενέκρινε τη δημιουργία "κακής" τράπεζας, η οποία θα απορροφήσει τα τοξικά ενεργητικά των εμπορικών της τραπεζών.

    Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα, να βγει από την κρίση με τις μικρότερες συνέπειες, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι η σταδιακή μείωση ελλείμματος και χρέους, η στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης αλλά και η ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της κρίσης.

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης αλλά δείχνει να αντέχει περισσότερο στην κρίση σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται πακέτο μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το τέλος του 2010 όπως:

    Συγκράτηση μισθών, επιδομάτων και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

    Περιορισμός των ελαστικών δαπανών κατά 10% σε όλα τα Υπουργεία

    Εφαρμογή αυστηρού ελέγχου στις δαπάνες των ΟΤΑ, των Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων

    Διαμόρφωση νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, που θα ισχύσει από το 2010 αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ

    Τα ελληνικά νοικοκυριά σηκώνουν όλο και περισσότερα οικονομικά βάρη, καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο ετήσιος φόρος που καλείται να πληρώσει μία 4μελής οικογένειας καλύπτει το 42,7% του συνολικού εργατικού κόστους. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Ουγγαρία (43,9%) ενώ χαμηλότερα από τη χώρα μας είναι η Γαλλία (42,1%), το Βέλγιο (40,8%) και η Σουηδία (38,9%).

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 22280

    [02] Η Ετήσια Έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2008

    Κοινωνία

    Στα χέρια του προέδρου της Βουλής είναι η έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2008,όπου διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να γίνονται προσλήψεις με συμβάσεις έργου σε δήμους κατά κύριο λόγο, που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας. Το ΑΣΕΠ επίσης καθιστά σαφές ότι με βάση το Σύνταγμα είναι η αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των διαδικασιών των προσλήψεων στο Δημόσιο, ακόμα και στις περιπτώσεις που με διατάξεις νόμου οι ίδιοι οι φορείς διενεργούν τους διαγωνισμούς.

    Η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, για το έτος 2008, υποβλήθηκε την Τετάρτη στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα από τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής, Γιώργο Βέη.

    Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός υποψηφίων που συμμετείχαν τόσο στις διαδικασίες επιλογής που διεξάγει το ίδιο το ΑΣΕΠ όσο και στις αντίστοιχες που πραγματοποιούν οι φορείς υπό τον έλεγχό του κυμάνθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Επισημαίνεται δε ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 33% στον αριθμό των ενστάσεων, που υποβλήθηκαν από τους υποψηφίους, ενώ συνέχισε να διευρύνεται η απόσταση μεταξύ του ποσοστού των ενστάσεων που γίνονται δεκτές για τις διαδικασίες που διεξάγονται από την ανεξάρτητη αρχή και από τους φορείς αντίστοιχα.

    Συγκεκριμένα, κατά το 2008 η αναλογία των δεκτών ενστάσεων ανήλθε στο 1 προς 3, από 1 προς 2 που ήταν το 2007, ενώ μεγάλη μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 26% παρατηρήθηκε και στον αριθμό των αιτήσεων θεραπείας, που υποβλήθηκαν κατά το 2008.

    Σημαντική αύξηση, σε ποσοστό 26% έναντι του περασμένου έτους, σημειώθηκε στον αριθμό των αναπληρώσεων που πραγματοποιήθηκαν, με το ποσοστό των αναπληρούμενων προς τις καλυπτόμενες θέσεις να διαμορφώνεται από 21,8% το 2007 σε 26,7% το 2008.

    Το ποσοστό των αναπληρώσεων στις διαδικασίες που διεξάγονται από τους φορείς είναι σχεδόν τριπλάσιο από το αντίστοιχο για τις διαδικασίες που διεξάγονται από το ΑΣΕΠ (48,8% έναντι 17,7%). Επισημαίνεται πάντως ότι παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας, η έκδοση αποτελεσμάτων - ιδιαίτερα για τις διαδικασίες επιλογής νοσηλευτικού προσωπικού - επιταχύνθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Επίσης στην έκθεση σημειώνεται πως θέματα που προβληματίζουν ιδιαίτερα την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ είναι η δημοσίευση νόμων που αφορούν τη λειτουργία του ΑΣΕΠ χωρίς προηγούμενη έγκαιρη ενημέρωσή του, με αποτέλεσμα την πρόκληση καθυστερήσεων στη λειτουργία του, η σύναψη συμβάσεων έργου από φορείς του δημοσίου χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕΠ καθώς και η κάλυψη θέσεων του δημοσίου τομέα με διαδικασίες εκτός ελέγχου του ΑΣΕΠ.

    Είδηση: 22285

    [03] Κονγκό: Καταγγελίες για σφαγές αμάχων από αντάρτες

    Ειδήσεις

    Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από επιθέσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο ανατολικό Κονγκό, όπως αναφέρουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, που επικαλούνται πληροφορίες από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες για τη σφαγή στους αντάρτες Χούτου από τη Ρουάντα. Επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης στην περιοχή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έγινε επίθεση.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε ότι οι κοινές επιχειρήσεις των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και των κυβερνητικών δυνάμεων του Κονγκό εναντίον των ανταρτών Χούτου από τη Ρουάντα έχουν ως συνέπεια να υφίστανται μεγάλα δεινά οι άμαχοι. "Λαμβάνουμε επίσης πληροφορίες για δολοφονίες μεταξύ 60 και 95 ανθρώπων", δήλωσε η Ανέκ Φαν Βούντεμπεργκ, στέλεχος της οργάνωσης Human Rights Watch, η οποία επικαλείται πηγές στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση των ανταρτών. Εξάλλου η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Ζητημάτων του ΟΗΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι από τοπικές πηγές έχει την πληροφορία ότι τουλάχιστον 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 60 άμαχοι, σκοτώθηκαν από επίθεση που έγινε στις 9 Μαϊου στην περιοχή Χόμπο, της επαρχίας του Βορείου Κίβου.

    Είδηση: 22283

    [04] Έκκληση προς τον ευρωπαίο ψηφοφόρο

    Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έκκληση στους ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου απηύθυνε από τις Βρυξέλλες η "Επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία", γνωστή και ως "Ομάδα Αμάτο", στην οποία μετέχει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη διακήρυξη μίας σελίδας που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, τα 16 μέλη της Επιτροπής, χρησιμοποιώντας το πρώτο πληθυντικό, επισημαίνουν τα πλεονεκτήματα της Συνθήκης της Λισαβόνας και τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών.

    Είδηση: 22277

    [05] Πώς και πού θα ψηφίσουν οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009, ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη μελών (22 για την Ελλάδα) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ψηφοφορία για τους 9.866.913 ψηφοφόρους θα αρχίσει στις 07:00 και θα λήξει στις 19:00. Το πού ψηφίζετε μπορείτε να το πληροφορηθείτε εδώ: www.ypes.gr/services/eea/eea.htm Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που χουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό καταλόγο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού και Ποινικού Κώδικα. Οι εκλογείς για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα πρέπει να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

    Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της. Ετεροδημότες Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών, ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του δήμου ή της κοινότητας στον οποίο έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής. (Δεν συγκροτούνται δηλαδή ειδικά εκλογικά τμήματα μόνο στις έδρες των νομών όπως κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές). Οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού Στην εκλογική διαδικασία της χώρας μας, παράλληλα με τους Έλληνες εκλογείς της Επικράτειας, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι των 26 λοιπών χωρών της Ένωσης, καθώς και εκείνοι οι Έλληνες που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. Η ψηφοφορία γι αυτούς θα γίνει το Σάββατο 6 Ιουνίου 2009 επιδεικνύοντας στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.. Τα αποτελέσματα αυτά θα ενσωματωθούν στα γενικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Επικράτεια. Αναφορικά με την ενημέρωση των Ελλήνων εκλογέων κατοίκων του εξωτερικού και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ψηφοφορία, ισχύουν τα εξής: Οι πρεσβευτικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να ενημερώσουν, με κάθε πρόσφορο μέσο τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στην περιφέρειά τους για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι παραπάνω εκλογείς πρέπει να πληροφορηθούν έγκαιρα για την ακριβή ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και τον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα αποδεικτικά της ταυτότητάς τους έγγραφα την ημέρα των εκλογών. Προϋποθέσεις Για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν στον τόπο διαμονής τους, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα πρέπει: α) Να είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητος του Ελληνικού Κράτους. β) Να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό. γ) Να υποβάλουν δήλωση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή (στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων τελείωσε στις 14 Απριλίου 2009. δ) Να διαμένουν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την ημέρα της ψηφοφορίας. Με βάση τη δήλωσή τους αυτή, θα περιληφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Διαδικασίες συμπλήρωσης, επεξεργασίας και αποστολής δηλώσεων Ελλήνων πολιτών κατοίκων της Ε.Ε. Η εν λόγω διαδικασία στηρίζεται στη χρήση του διαδικτύου όσον αφορά την συμπλήρωση της αίτησης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω: α) Ο ενδιαφερόμενος πολίτης μέσω Η/Υ που έχει σύνδεση με το διαδίκτυο επισκέπτεται κατάλληλες ιστοσελίδες στο διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΣ (www.ypes.gr). β) Μέσω των ιστοσελίδων αυτών αναζητεί την εγγραφή του στη βάση δεδομένων του εκλογικού σώματος, δίνοντας τα ονοματεπωνυμικά του στοιχεία. γ) Σε κατάλληλα διαμορφωμένη σελίδα καταχωρεί τα στοιχεία της διεύθυνσης του (πόλη, οδό, αριθμό, ΤΚ, τηλέφωνο, e-mail) και επιλέγει την πόλη ψηφοφορίας από προκαθορισμένη λίστα. δ) Εκτυπώνει εις τριπλούν μέσω του συστήματός του την αίτηση του. ε) Υποβάλλει τα δύο αντίγραφα της μαζί με φωτοαντίγραφο της τελευταίας σελίδας του διαβατηρίου του στο οικείο Προξενείο. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και με νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο. ζ) Το προξενείο πρωτοκολλεί τις υποβαλλόμενες αιτήσεις και αποστέλλει το ένα αντίγραφο (με συνημμένο φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου) στη Διεύθυνση Μηχ/σης και Η.Ε.Σ (Δ.Μ.Η.Ε.Σ) του Υπουργείου Εσωτερικών. η) Η Δ.Μ.Η.Ε.Σ αναλαμβάνει την διεκπεραίωση όλων των λοιπών διαδικασιών που έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την εκτύπωση και αποστολή των ειδικών εκλογικών καταλόγων ελλήνων κατοίκων της Ε.Ε. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την οριστικοποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων κατοίκων της ΕΕ, το διαδίκτυο θα χρησιμοποιηθεί για την πληροφόρηση των εγγεγραμμένων σ' αυτούς όσον αφορά την πόλη και το τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν. Καταστήματα ψηφοφορίας Ως καταστήματα ψηφοφορίας (που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών), στα οποία θα συσταθούν τα εκλογικά τμήματα θα χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, κτίρια άλλων ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών, ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα ανωτέρω κτίρια για να καλύψουν τις ανάγκες της ψηφοφορίας, είναι δυνατή η χρήση κτιρίων ή καταστημάτων του οικείου κράτους μέλους της Ε.Ε. Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων (ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών), που θα συσταθούν στην περιφέρεια κάθε πρεσβευτικής ή προξενικής αρχής, εξαρτάται από τον αριθμό των εκλογέων που θα δηλώσουν να ψηφίσουν στην περιφέρεια αυτή, όπως αυτός θα προκύπτει από τις δηλώσεις που θα αποσταλούν. Οι ημερομηνίες λήξεως των προθεσμιών θα επικαιροποιηθούν εγκαίρως, αμέσως μετά την έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων. Έκδοση και δημοσίευση προγράμματος εκλογής. Το πρόγραμμα εκλογής γνωστοποιείται και τοιχοκολλάται σε εμφανή σημεία όλων των οριζόμενων καταστημάτων ψηφοφορίας, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας. Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει: * Την ημέρα της ψηφοφορίας * Τις ώρες έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας * Τα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας * Τα ονόματα των υποψηφίων όλων των συνδυασμών. Συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών Η ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό τμήμα θα γίνει ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς, απ' αυτούς που θα έχουν συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής θα διοριστούν από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου. Τα υπόλοιπα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που αποτελούνται από εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογείς, θα διοριστούν από τον οικείο πρέσβη ή πρόξενο, ύστερα από δημόσια κλήρωση στο κατάστημα της πρεσβείας ή του προξενείου. Η ημέρα και ώρα της κλήρωσης πρέπει να γνωστοποιηθεί από τις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές, με σχετική ανακοίνωση που πρέπει να τοιχοκολληθεί στα καταστήματα των αρχών αυτών. Ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, θα διοριστούν δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι από την Ελλάδα. Αν δεν επαρκεί ο αριθμός αυτών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των εκλογικών τμημάτων, διορίζονται κατ΄ εξαίρεση ως δικαστικοί αντιπρόσωποι από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, μόνιμοι πρεσβευτικοί και προξενικοί ακόλουθοι και γραμματείς, μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι πρεσβειών και προξενείων πτυχιούχοι ανώτερων ή ανώτατων σχολών, με βαθμό Εισηγητή Α' και άνω, καθώς και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλων ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής επίσης πτυχιούχοι ανώτερων ή ανώτατων σχολών με βαθμό Εισηγητή Α' και άνω, που υπηρετούν στην περιφέρεια της πρεσβείας ή του προξενείου.

    σχετικός σύνδεσμος: www.ypes.gr/ekloges/content/gr/europ_fr.htm

    Είδηση: 22100

    [06] Οι ευρωβουλευτές και οι εκλογές

    Συντάχθηκε απο τον/την Αλέξανδρος Μοζ

    Οι ευρωεκλογές 4 με 7 Ιουνίου 2009, αφορούν κάθε ένα από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Ε.Ε.] και περισσότερους από 375 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, για την να εκλογή των αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [Ε.Κ.] της επόμενης πενταετής τους θητείας, δηλαδή, 736 ευρωβουλευτές από 27 κράτη-μέλη.

    Με την εφαρμογή κάθε νέας συνθήκης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή, καθώς και ευρείες δημοσιονομικές και νομοθετικές εξουσίες.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί τους πολίτες των κρατών μελών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που εκλέγεται άμεσα -μία διαδικασία που καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 1979- και το μοναδικό πολυεθνικό κοινοβούλιο στον κόσμο, το οποίο εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία.

    Από το 1958 έως το 1979, οι ευρωβουλευτές ορίζονταν από τις εθνικές κυβερνήσεις τους και είχαν όλοι διπλή εντολή. Οι ευρωεκλογές διεξάγονται ανά πενταετία.

    Ο έβδομος γύρος των ευρωεκλογών συμπίπτει με την 30ή επέτειο της πρώτης διεξαγωγής των ευρωεκλογών με καθολική ψηφοφορία.

    Από το 1958, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αλλάξει σημαντικά κυρίως μέσω της σταδιακής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των κρατών μελών αυξήθηκε από 6 σε 27, ενώ αυτός των ευρωβουλευτών από 142 σε 736.

    Είδηση: 22286

    [07] Πιάστηκαν οι απαγωγείς του μελισσοκόμου

    Την υπόθεση της απαγωγής ενός αλβανού μελισσοκόμου και του ηλικιωμένου φίλου του, από την περιοχή των Μεγάρων στις 11 του μήνα, εξιχνίασαν οι άνδρες της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής μετά από εκτεταμένες έρευνες των τελευταίων ημερών. Τα μέλη της σπείρας των κακοποιών, μετά την αρπαγή των θυμάτων τους σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με συγγενικά πρόσωπα, τους ζητούσαν το ποσό των 170.000 ευρώ ως λύτρα για να τους απελευθερώσουν σώους.

    Ήδη έχουν συλληφθεί ως δράστες της απαγωγής, ένας Έλληνας, και δύο αλβανοί, εκ των οποίων ο ένας είναι παλιός γνώριμος των διωκτικών Αρχών και έχει σε βάρος του σωρεία ενταλμάτων και ποινών και κυκλοφορεί ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα να παρουσιάζεται στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε πρώτη και 15 του μηνός. Ως εγκέφαλος της σπείρας θεωρείται από τους αστυνομικούς ένας, επίσης αλβανός κακοποιός ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Κέρκυρας εκτίοντας ποινή για διάφορα αδικήματα.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι άνδρες της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής προσημείωσαν χαρτονομίσματα και κατόπιν συνεννοήσεως των συγγενών των θυμάτων με τους δράστες, κλείστηκε ραντεβού για την καταβολή τμήματος των λύτρων.

    Είδηση: 22281

    [08] ΠΓΔΜ: Συνάντηση Σολάνα με Ιβάνοφ

    Ειδήσεις

    Την άποψη ότι η ΠΓΔΜ έχει καταβάλει "πολύ σημαντική προσπάθεια" για να έλθει πιο κοντά στην ΕΕ και έχει σημειώσει "μεγάλη πρόοδο" στη διαδικασία αυτή, με αποτέλεσμα να είναι "πολύ πιθανό" να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εντός του τρέχοντος έτους, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χ. Σολάνα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης γνωριμίας που είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με το νέο πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γ. Ιβάνοφ.

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γ. Ιβάνοφ, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε για την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτές θα εντατικοποιηθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και δήλωσε έτοιμος να εξετάσει κάθε πρόταση για την εξεύρεση μιας λύσης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι είναι μεν ανοιχτός για την εξεύρεση μιας "λογικής συμβιβαστικής λύσης» για την ονομασία, η οποία όμως "δεν θα αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας", υπό την έννοια ότι "δεν θα θίγει την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα της".

    Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι - ο οποίος πλαισίωνε τον νέο πρόεδρο - υπογράμμισε τη σημασία που έχει και για τις δύο χώρες η εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα της ονομασίας και εξέφρασε την ελπίδα του η Ελλάδα να εμφανιστεί έτοιμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά από τις ευρωεκλογές, επιδεικνύοντας την αναγκαία πολιτική βούληση για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

    Είδηση: 22282


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 May 2009 - 20:56:18 UTC