Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι ρυθμοί ενόψει ευρωκάλπης
  • [02] Διεθνές συνέδριο για την Ευρυζωνικότητα
  • [03] Παπαρήγα: Δεν είναι μονόδρομος το ΝΑΤΟ
  • [04] Ιρλανδία: Κακοποίηση αγοριών σε ιδρύματα από την Καθολική Εκκλησία
  • [05] Στις 20 Ιουνίου τα εγκαίνια νέου μουσείου της Ακρόπολης
  • [06] Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται το εμβόλιο για τη «γρίπη των χοίρων»
  • [07] Τα μικρόβια βοηθάνε στο σχηματισμό των σύννεφων!
  • [08] Συνάντηση Θ. Νάκου με τους προέδρους ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ
  • [09] Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια
  • [10] Νέος Διευθυντής Ενημέρωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών
  • [11] 1,050 δις ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών
  • [12] Συνάντηση Μπακογιάννη- Ντάουνερ για το Κυπριακό
  • [13] Oι Mercury Rev το καλοκαίρι στο Θέατρο Παπάγου
  • [14] Εκτόξευση πυραύλου εδάφους-εδάφους από το Ιράν
  • [15] Προγραμματισμός και επίθεση στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ

    [01] Εντείνονται οι ρυθμοί ενόψει ευρωκάλπης

    Συντάχθηκε απο τον/την Τίνα Βαλαούρα

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, μόλις λίγες εβδομάδες πριν στηθεί η ευρω-κάλπη της 7ης Ιουνίου. Την ίδια ώρα τα επιτελεία των κομμάτων προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πέντε πολιτικών αρχηγών, την προσεχή Πέμπτη, 28 Μαΐου, καθώς στα επόμενα 24ωρα, αναμένεται να καθοριστούν και οι τελικές λεπτομέρειες.

    Στη συσπείρωση των οπαδών της επικεντρώνει την καμπάνια της η Νέα Δημοκρατία.

    Στις 7 το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο Περιστέρι.

    "Η πρόθεσή μου είναι να μείνω. Ως ΝΔ πάντοτε είχαμε πολύ σημαντική επιρροή στην ευρωβουλή", τόνισε, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8.

    Το ΠΑΣΟΚ συνδέει τις ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές.

    "Θέλουμε οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την τύχη τους και να αλλάξει πορεία η χώρα", φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματος, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ παθητική αντίληψη για την Ευρώπη.

    Στις 7.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Ξάνθη.

    Στα Ιωάννινα θα έχει ομιλία το βράδυ η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

    Η Αλέκα Παπαρήγα, από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν το ΚΚΕ γιατί είναι το κόμμα που δεν κάνει λαθρεμπόριο ελπίδων και εμπόριο ψυχών.

    Στην ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις εκλογές της 7ης Ιουνίου προκειμένου, όπως είπε, να βγει ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης του δικομματισμού αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ.

    Είδηση: 22588

    [02] Διεθνές συνέδριο για την Ευρυζωνικότητα

    Στην αλματώδη άνοδο της Ευρυζωνικότητας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη του 4ου Διεθνούς Συνέδριου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την Ευρυζωνικότητα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η χώρα μας κερδίζει γρήγορα το χαμένο έδαφος που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και, όπως είπε, στόχος είναι να φτάσει σε κάθε περιοχή και σε κάθε σπίτι μια οπτική ίνα. Εννέα στους δέκα νέους χρησιμοποιούν Internet, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 85% ενώ από το 0,1% που ήταν η ευρυζωνικότητα το 2004 βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 13,4%.

    "Ψηφιακή επανάσταση"

    Τις διήμερες εργασίες του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ κήρυξε ο Πρωθυπουργός.

    Στο χαιρετισμό του, ο Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για ψηφιακή επανάσταση, σημειώνοντας ότι η πληροφορία αποτελεί σήμερα σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και προόδου.

    Αναφέρθηκε επίσης στην στρατηγική της κυβέρνησης για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας, σημειώνοντας ότι στόχος της πολιτείας είναι η δημιουργία υποδομών που να ωφελούν τους πολίτες.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο ανάπτυξης νέας γενιάς οπτικών ινών συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ.ευρώ καθώς και στα εκατοντάδες μικρότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας.

    "Η ευρυζωνικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα και όποιος δεν εναρμονίζεται κινδυνεύει να μπει στο περιθώριο της ανάπτυξης"είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ομιλία του στα τεράστια άλματα που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία στο θέμα της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα από ουραγός της Ευρώπης το 2004 με διείσδυση μόλις 0,1% σήμερα είναι η ταχύτερα, ευρυζωνικά, αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο με διείσδυση 13,4%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ.Στυλιανίδης ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των νοικοκυριών στην Ελλάδα με πρόσβαση στο Ίντερνετ έχει ανέβει στο 17,6%, έναντι 7,7% στην ΕΕ, των 27.

    Ο υπουργός τόνισε ότι η απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών αύξησε τον ανταγωνισμό και μείωσε τις τιμές έως και 85%. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ της ανάπτυξης οπτικών ινών νέας γενιάς που θα φτάσουν μέχρι το σπίτι του χρήστη, γεγονός που θα επιτρέψει ταχύτητες έως και 100 Μbps και θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και διάδοσης της ψηφιακής τηλεόρασης.

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα μεταφορών και επικοινωνιών κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισι χρόνο να υπερβεί την 22η Ουγγαρία και περισσότερα από έξι χρόνια για να συγκλίνει με το μέσο όρο της ΕΕ και σημείωσε την ανάγκη προώθησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου για τις υποδομές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που το αντιστοίχησε με την κατασκευή μεγάλων έργων όπως εθνικές οδοί, αεροδρόμια και λιμάνια.

    Είδηση: 22569

    [03] Παπαρήγα: Δεν είναι μονόδρομος το ΝΑΤΟ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Στο στρατηγείο της Λάρισας, εστίασε τις δηλώσεις της, η Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη, και εξαιρετικά επικίνδυνη, την ενοποίηση του τουρκικού αερο-στρατηγείου του Εσκί Σεχίρ, με αυτό της Λάρισας. Και αυτό όπως είπε, όταν το ΝΑΤΟ, ενδιαφέρεται για την διχοτόμηση του Αιγαίου, και η Τουρκία, δεν συμφωνεί με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλαδας.

    «Θεωρούμε απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που συνέβη πολύ πρόσφατα, να μεταφερθεί το τουρκικό αεροστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ στη Λάρισα, να ενοποιηθούν τα δύο στρατηγεία και να εναλλάσσονται Έλληνας και Τούρκος διοικητής σε μια περίοδο που το ίδιο το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για τη διχοτόμηση του Αιγαίου, δεν δέχεται χάρτες και εθνικά σύνορα και, ταυτόχρονα, η ηγεσία της Τουρκίας δεν συμφωνεί με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επομένως, το θέμα των γκρίζων ζωνών θα οξυνθεί, όπως και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της Λήμνου».

    Αυτά τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και συνέχισε:

    «Σε συνθήκες κρίσης που η διαπάλη ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι πολύ μεγάλη για τους αγωγούς, τα προβλήματα κατά τη γνώμη μας περιπλέκονται και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε εν κρυπτώ. Ας βγάλουν συμπεράσματα όσοι θεωρούν ότι είναι μονόδρομος για την Ελλάδα η συμμόρφωση και η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ».

    Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να αγνοήσουν τις συστάσεις διαφόρων να μην προσέλθουν στις κάλπες και να προτιμήσουν τις παραλίες, επισημαίνοντας ότι η αρνητική και η καταδικαστική ψήφος τιμωρεί τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, αφού οι κεφαλαιοκράτες δεν έχουν ανάγκη να απέχουν, αλλά ακόμη και αν απέχουν «η τύχη τους δουλεύει είτε με τη ΝΔ είτε με το ΠΑΣΟΚ». Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές και να "ευστοχήσουν στην ψήφο τους και με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να δώσουν δύναμη και φτερά στα συμφέροντά τους".

    Είδηση: 22591

    [04] Ιρλανδία: Κακοποίηση αγοριών σε ιδρύματα από την Καθολική Εκκλησία

    Ειδήσεις

    Θύματα συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης είχαν πέσει 2.000 αγόρια που διέμεναν σε ιδρύματα από την καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας στο τέλος της δεκαετίας του '30, σύμφωνα με αναφορά ιρλανδικής επιτροπής, καταγγέλλοντας την "σιωπή" των θρησκευτικών αρχών.

    "Η σεξουαλική κακοποίηση ήταν ενδημική στα ιδρύματα όπου έμεναν τα αγόρια", αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία αριθμεί 2.500 σελίδες και ολοκληρώθηκε μετά από εννιά χρόνια εργασίας και χιλιάδες συνεντεύξεις σε θύματα.

    "Η κατάσταση στα ιδρύματα για τα κορίτσια ήταν διαφορετική. Ακόμη και αν τα κορίτσια έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αυτή δεν ήταν συστηματική. Οι θρησκευτικές αρχές γνώριζαν ότι η σεξουαλική κακοποίηση ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα στα ιδρύματα", τονίζουν οι μελετητές.

    Περίπου 35.000 παιδιά φοιτούσαν σε αναμορφωτήρια, βιομηχανικά σχολεία και εργαστήρια μέχρι τη δεκαετία του '80 στην Ιρλανδία, ενώ περισσότερα από 2.000 ανέφεραν στην αρμόδια επιτροπή που διενήργησε την έρευνα ότι υποβλήθηκαν σε σεξουαλική και σωματική κακοποίηση όσο βρίσκονταν εκεί.

    Η επιτροπή κατέληξε στο ότι ολόκληρο το σύστημα συμπεριφερόταν στα παιδιά σαν να ήταν σκλάβοι. "Τα αναμορφωτήρια και τα βιομηχανικά σχολεία εξαρτώντο από τον αυστηρό έλεγχο μέσω της σοβαρής σωματικής τιμωρίας και του φόβου αυτού του είδους της τιμωρίας. Η σκληρότητα του καθεστώτος είχε ενσωματωθεί στη νοοτροπία των σχολείων από διαδοχικές γενιές αδελφών, ιερέων και καλόγερων. Ήταν συστηματική και όχι αποτέλεσμα μεμονωμένων παραβιάσεων από άτομα που λειτουργούσαν πέραν των νόμιμων και αποδεκτών ορίων" τονίζει η επιτροπή, η οποία επικρίνει και το υπουργείο Παιδείας της χώρας για την σιωπή που κρατάει τόσα χρόνια.

    Είδηση: 22590

    [05] Στις 20 Ιουνίου τα εγκαίνια νέου μουσείου της Ακρόπολης

    Ειδήσεις

    "Εγκαίνια ανάλογα των εκθεμάτων νέου μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου και όχι εγκαίνια πυροτεχνημάτων ή εφήμερη εκδήλωση", ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι'' στις 20 Ιουνίου παρουσία προέδρων χωρών, πρωθυπουργών, διεθνών προσωπικοτήτων αλλά και σε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη θα γίνουν μουσειακές αποκαλύψεις''. Οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του μουσείου θα διαρκέσουν για μία εβδομάδα με την πόλη της Αθήνας -και όχι μόνο- να ντύνονται γιορτινά και να χαιρετούν το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Επίσης, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι, υπολογίζοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και προκειμένου να τιμηθεί ο Ελληνας φορολογούμενος που χρηματοδότησε το Μουσείο, στα χρόνια κατασκευής του, η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ.

    Η αποκάλυψη των εκθεμάτων, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, θα γίνει με τρόπο αναπάντεχο και το καλλιτεχνικό γεγονός της βραδιάς θα είναι νέες τεχνολογίες που θα προβάλουν τις σημαντικές αρχαιότητες του μουσείου.

    Την ασφάλεια των εκδηλώσεων έχει αναλάβει για το πενθήμερο το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προγραμματίζεται και κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό για την επομένη των εγκαινίων για τους αρχηγούς κρατών.

    Στις 18 και 19 Ιουνίου το Μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του για τους επίσημους και τα ΜΜΕ στις 20 Ιουνίου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης και από τις 21 θα μπορεί να το επισκεφθεί το κοινό.

    Από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου θα μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο, ειδικότερα όσοι κάνουν κράτηση μέσω του συστήματος e-ticκeting, οι οποίοι δεν θα ξεπερνούν σε τρεις ημερήσιες ζώνες, τα 2.550 άτομα για τρεις ημέρες.

    Από το 2011 η τιμή του εισιτηρίου θα προβλεφθεί με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες ηλικιωμένων, παιδιών, φοιτητών, αναπήρων, ενώ με το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θα προσδιορίζεται ακόμα και η ώρα της επίσκεψης στο Μουσείο.

    Εστιατόριο και μπαρ θα λειτουργήσουν με αυτεπιστασία "με προδιαγραφές που θα ζήλευαν και τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου'', όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ για τους θερινούς μήνες προβλέπεται η διεύρυνση του ωραρίου, από 8 π.μ. ως 8 μ.μ.

    Τον τομέα της επικοινωνίας έχει αναλάβει χωρίς κόστος η ΕΡΤ ΑΕ, ενώ προβλέπεται για το επόμενο, μετά τα εγκαίνια διάστημα, η πρόσληψη ειδικών φροντιστών αλλά και φυλάκων για το Μουσείο.

    Εξάλλου, εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε παρακείμενα οικόπεδα που προβλέπεται να αποκτήσει το υπουργείο Πολιτισμού για τη συνολική μεταφορά των σπιτιών προκειμένου να βρεθεί μια "σολομώντεια λύση" - να διατηρηθεί, δηλαδή, η αξία των σπιτιών και να μην εμποδίζουν οι προσόψεις τους τη θέα του Μουσείου προς τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Αναμένονται οι απαντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών.

    Τέλος, έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της οδού Μακρυγιάννη, καθώς και οι εργασίες του κήπου του Νέου Μουσείου, με τη δενδροφύτευση δέντρων νεραντζιάς και ελαιώνα.

    Είδηση: 22586

    [06] Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται το εμβόλιο για τη «γρίπη των χοίρων»

    Η γρίπη Α, γνωστή και ως «γρίπη των χοίρων», καθώς και οι τρόποι περιορισμού της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1, κυριάρχησαν και σήμερα κατά τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της 62ης γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εργασίες της οποίας συνεχίστηκαν στη Γενεύη, της Ελβετίας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), ζητούμενο είναι η παρασκευή εμβολίου, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Παρά το γεγονός, όμως, πως το θέμα του ιού Η1Ν1 έχει επισκιάσει όλα τα άλλα ζητήματα που είχαν προγραμματίσει να συζητήσουν οι εκπρόσωποι των 193 κρατών-μελών του διεθνούς οργανισμού, οι εξελίξεις δεν είναι ικανοποιητικές. Αυτό διότι η παρασκευή εμβολίου κατά τη γρίπης Α θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ανατρέποντας τις προβλέψεις των ειδικών, οι οποίοι εκτιμούσαν πως η παραγωγή του θα ήταν εφικτή μέχρι τα τέλη Μαΐου.

    Βέβαια, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, από τον ιό της γρίπης των χοίρων έχουν προσβληθεί ήδη 10.243 άνθρωποι σε 40 χώρες και 80 έχουν χάσει αποδεδειγμένα τη ζωή τους εξαιτίας του. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών που συμμετέχουν στη γενική συνέλευση ευελπιστούν ότι μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, την ερχόμενη Παρασκευή, θα έχουν καταφέρει να εκπονήσουν κοινή στρατηγική για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

    Μιλώντας στην «ΝΒ», η Γερμανίδα υπουργός Υγείας Ούλα Σμιτ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη. Μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους της από την ομάδα των 7 ισχυρότερων κρατών, καθώς και του Μεξικού, στο περιθώριο της συνέλευσης του ΠΟΥ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν βρίσκομαι σε κατάσταση πανικού. Πιστεύω, ωστόσο, πως πρέπει να δώσουμε βάρος στο συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εκείνων που προσβάλλονται από ιό, καθώς και στη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο».

    Έκκληση για παγκόσμια αλληλεγγύη

    Στην ομιλία του ενώπιον της συνέλευσης, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση στις 193 χώρες-μέλη του ΠΟΥ, τονίζοντας πως η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι η παγκόσμια αλληλεγγύη. Παράλληλα, ζήτησε από τις πλούσιες χώρες του πλανήτη να διευκολύνουν τις φτωχιές, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αντιγριπικά.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η έκκληση που απηύθυνε ο Μπαν Κι Μουν φαίνεται πως άρχισε να πιάνει τόπο. Ήδη, η μία μετά την άλλη οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες άρχισαν να δίνουν το πράσινο φως για την διάθεση αντιγριπικών σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, είτε σε χαμηλές τιμές είτε δωρεάν. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και σήμερα το απόγευμα 30 φαρμακοβιομηχανίες είχαν δεσμευτεί έναντι του Γ.Γ. του ΟΗΕ να βοηθήσουν τις χώρες του τρίτου κόσμου.

    Πάντως, παρά την κρίσιμη κατάσταση ο ΠΟΥ δεν προτίθεται να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού. Η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν, τόνισε στην ομιλία της ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για πανδημία, χωρίς ωστόσο να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο: «Παραμένουμε στο επίπεδο 5. Ο ιός φαίνεται να μας δίνει περίοδο χάριτος, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο αυτή θα διαρκέσει. Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει εάν πρόκειται για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα».

    Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στο Τόκιο.

    Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1),σε ένα μαθητή λυκείου 16 ετών που πρόσφατα είχε μεταβεί στις ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκε σήμερα στο Τόκιο, όπως ανακοινώθηκε από της αρχές της πόλης.

    "Ο νεαρός που διαμένει στο Χασιότζι, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας,είχε πρόσφατα μεταβεί στη Νέα Υόρκη", ανέφερε ο Τογιόμι Αράντα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Υγείας της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

    Μέχρι τώρα τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ιαπωνία είχαν εντοπιστεί στις επαρχίες Χιόγκο, Οζάκα και Σίγκα στα δυτικά της χώρας και ανέρχονται μέχρι σήμερα στα 232.

    Είδηση: 22593

    [07] Τα μικρόβια βοηθάνε στο σχηματισμό των σύννεφων!

    Πώς ακριβώς δημιουργούνται τα σύννεφα και τι μεταφέρουν; Δύο νέες έρευνες φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά τη λύση των ατμοσφαιρικών μυστηρίων. Αμερικανοί ερευνητές για πρώτη φορά εντόπισαν αερομεταφερόμενα βακτήρια και άλλα βιολογικά σωματίδια (όπως σπόρους φυτών και μυκήτων) μέσα σε παγοκρυστάλλους σύννεφων σε μεγάλο υψόμετρο, τα οποία πιστεύεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό αυτών των σύννεφων.

    Μέχρι τώρα οι επιστήμονες του κλίματος δεν είχαν μπορέσει να μετρήσουν άμεσα τη σύνθεση των παγοκρυστάλλων, οι οποίοι αποτελούν τους "σπόρους" από τους οποίους δημιουργούνται τα σύννεφα. Πετώντας ψηλά στην ατμόσφαιρα με ένα αεροπλάνο, φορτωμένο με ειδικό εξοπλισμό, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, υπό τον καθηγητή ατμοσφαιρικής χημείας Κιμ Πράδερ, μπόρεσαν, σε μια σειρά πτήσεων, να πάρουν αλλεπάλληλα δείγματα από τα σύννεφα σε πραγματικό χρόνο και να τα αναλύσουν για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience", προσδιόρισε τη χημική σύνθεση των πυρήνων των επί μέρους κρυστάλλων πάγου και ανακάλυψε ότι αποτελούνται τόσο από σκόνη από ορυκτά (σε ποσοστό 50%) όσο και από βιολογικά σωματίδια (σε ποσοστό 33%), που παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των σύννεφων. Προς το παρόν οι ερευνητές δεν έχουν μπορέσει να βεβαιώσουν αν αυτή η βιολογική ύλη στα σύννεφα περιέχει ζωντανούς οργανισμούς. Μερικοί επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα σύννεφα μπορούν να μεταφέρουν ιούς και βακτήρια και να τα εναποθέσουν σε μεγάλες αποστάσεις με τη μορφή βροχής και χιονιού.

    Στο παρελθόν άλλες επιστημονικές ομάδες είχαν "πιάσει" παγοκρυστάλλους και τους είχαν αναλύσει, αλλά όταν πια είχαν πέσει στο έδαφος και είχαν λιώσει, συνεπώς η μελέτη δεν ήταν σε πραγματικό χρόνο και δεν ήταν ακριβής. Η νέα ανακάλυψη, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει τους κλιματολόγους στην καλύτερη πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεθόδους δημιουργίας σύννεφων βροχής για την καταπολέμηση της ξηρασίας.

    Σε μια άλλη σχετική μελέτη, που επίσης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience", επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ελβετία διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια μολύβδου στην ατμόσφαιρα, λόγω της μόλυνσης του αέρα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό παγοκρυστάλλων και συνεπώς στη διαμόρφωση των σύννεφων. Η ανακάλυψη αυτή, επίσης, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας σύννεφων βροχής, αλλά και στην πρόβλεψη των κλιματικών αλλαγών.

    Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι τα σύννεφα που περιέχουν αρκετό μόλυβδο, βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας της Γης. Επειδή τα τελευταία 20 χρόνια έχουν μειωθεί οι ανθρωπογενείς εκπομπές μολύβδου στην ατμόσφαιρα, τα σύννεφα μολύβδου έχουν γίνει λιγότερα και συνεπώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές από τα πανεπιστήμια Φρανκφούρτης και Μάιντς, το γερμανικό Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ, το ελβετικό Παρατηρητήριο Σφινγξ κ.α.

    Είδηση: 22580

    [08] Συνάντηση Θ. Νάκου με τους προέδρους ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ

    Το θέμα της υλοποίησης του Περιφερειακού σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική, η καθυστέρηση της οποίας προκαλεί την αντίδραση των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σήμερα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κράτησαν κλειστή τη χωματερή των Άνω Λιοσίων, απασχόλησε τη συνάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών και προέδρου της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, Θανάση Νάκου με τους προέδρους του ΕΣΔΚΝΑ και της ΤΕΔΚΝΑ.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Νάκος που δήλωσε πως ο νόμος για τον περιφερειακό σχεδιασμό θα εφαρμοστεί, είπε πως εντός των ημερών θα ανακηρυχθούν οι μελετητές οι οποίοι θα συντάξουν τις προδιαγραφές προκειμένου να αρχίσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, ώστε οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων να μετατραπούν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κατοίκων των περιοχών Κερατέας και Γραμματικού όπου προβλέπονται οι νέοι ΧΥΤΑ, ο κ. Νάκος είπε: «Εχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης. Εχουν γίνει διαβουλεύσεις, παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει η απόλυτη συναίνεση. Δεν μπορούμε, άλλωστε, να έχουμε σε όλα τα πράγματα απόλυτη συναίνεση».

    Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής Νίκος Χιωτάκης δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να δούμε να εφαρμόζονται τα έργα. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και εξαρτάται από το πόσα ακριβώς απορρίμματα ρίχνουμε και πού αλλού υπάρχουν χώροι για να μεταφέρονται. Με τη σημερινή εξαντλητική χρήση του ΧΥΤΑ της Φυλής ο χρόνος είναι περιορισμένος».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι: «Σήμερα, οι ΟΤΑ έκαναν μια κινητοποίηση όχι μόνο για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και για να πιέσουν την κεντρική εξουσία, προκειμένου να ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική».

    Είδηση: 22589

    [09] Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια

    Ειδήσεις

    Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, με απλές διαδικασίες και αυξημένη τιμή πώλησης προς τη ΔΕΗ, της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από τον ήλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η εγκατάσταση τους θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, χωρίς υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, φορολόγηση ή αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις πολυκατοικίες η εγκατάσταση θα γίνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και με την πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός.

    Η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια, που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά, προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και θα είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Με τα δεδομένα αυτά η απόσβεση της επένδυσης θα γίνεται σε διάστημα περίπου πέντε ετών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μουσουρούλης:

    -Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο.

    -Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει κατά μέσο όρο 1300 κιλοβατώρες το χρόνο.

    -Συνεπώς, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται με φωτοβολταϊκό ισχύος 5 κιλοβάτ, που κοστίζει περί τις 25.000 ευρώ και για την εγκατάστασή του απαιτείται επιφάνεια 80 τ.μ.

    Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος, που θα αγοράζει από το νοικοκυριό. Αν η αξία της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός.

    Εκτός από τους ιδιώτες, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα, θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

    Η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, θα κοστίζει 300 - 500 ευρώ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες και θα περιλαμβάνει πέντε βήματα: κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης. Όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση, ενώ θα υπάρξει και εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τεχνικές - αισθητικές παραμέτρους.

    Ο κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ.Μπούγας, ανακοίνωσαν, επίσης, μέτρα για διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο έδαφος, σύμφωνα με τα οποία, τα πάνελ θα μπορούν να εγκαθίστανται και σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ καταργείται η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με τα μέτρα αυτά θα υπάρξει οικονομικό όφελος για τους πολίτες, τονώνεται η αγορά και ανακουφίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ειδικά τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού.

    Είδηση: 22585

    [10] Νέος Διευθυντής Ενημέρωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών

    Την σκυτάλη των καθηκόντων του Διευθυντή Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας και εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών στον Γρηγόρη Δελαβέκουρα, παρέδωσε σήμερα και τυπικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του Διευθυντού Ενημέρωσης και εκπροσώπου τύπου, η Υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στον Γ. Κουμουτσάκο μίλησε με θερμά λόγια για τον "μακροβιότερο εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος υπηρέτησε επί πέντε χρόνια με επιτυχία" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με το ίδιο πάθος που υπηρέτησε τα εθνικά θέματα θα υπηρετήσει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

    Προέβλεψε ακόμη ότι, λόγω της εμπειρίας που διαθέτει, δεν θα δυσκολευθεί καθόλου στα νέα του καθήκοντα.

    Ο ίδιος ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε την κυρία Μπακογιάννη για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε, μίλησε για "ασυννέφιαστη συνεργασία" και απηύθυνε "ένα ξεχωριστό ευχαριστώ καρδιάς" στους συνεργάτες του. Ο απερχόμενος εκπρόσωπος αναφερόμενος στον προκάτοχό του και σημερινό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Μπεγλίτη, τόνισε ότι "ο πήχης ήταν ψηλά", ενώ δήλωσε ότι διακατέχεται από αισθήματα προσμονής για τα νέα του καθήκοντα, αλλά και νοσταλγίας για αυτά που εγκαταλείπει.

    Είδηση: 22582

    [11] 1,050 δις ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών

    Ειδήσεις

    Νέα δέσμη μέτρων και δράσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας, που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης και της γουνοποιίας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, έτοιμη προς δημοσίευση είναι η νέα προκήρυξη ενισχύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής δαπάνης 1,050 δισ. ευρώ που θα αφορά τις μεταποιητικές, τις τουριστικές, τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις υπηρεσιών.

    Όπως εκτιμάται, από την εφαρμογή της νέας δράσης αναμένεται να επωφεληθούν 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ποσοστό επιχορήγησης θα φθάνει το 55% για τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης και το 65% για την υπόλοιπη επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών της Αττικής.

    Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων θα είναι από 12-18 μήνες, με δυνατότητα δίμηνης ή τετράμηνης παράτασης, ενώ η ίδια συμμετοχή θα πρέπει να είναι στο 20% της συνολικής δαπάνης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαθανασίου, αναφερόμενος στο θέμα της ενίσχυσης των επαγγελματιών είπε ότι η νέα δράση θα προβλέπει τη χρηματοδότηση αγοράς εξοπλισμού με ποσό που θα ποικίλλει ανά κλάδο για τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους λογιστές και τους γιατρούς, που ασκούν πραγματικά το επάγγελμά τους.

    ΠΑΣΟΚ

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου περί ΤΕΜΠΜΕ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο ΥΠΟΙΟ αποφάσισε να καταρρίψει τον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ ότι το ΤΕΜΠΜΕ δυσλειτουργεί και ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι ακόμα στα «αζήτητα», στερώντας πόρους από την πραγματική οικονομία και την Περιφέρεια.

    Εδώ είτε υπάρχει πλήρης άγνοια είτε επιχειρείται συνειδητά η παραπλάνηση των πολιτών. Ό,τι κι από τα δύο να συμβαίνει, είναι ανεπίτρεπτο για τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης, να ισχυρίζεται ότι 80.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια 9,5 δις ευρώ.

    Οι τράπεζες γεμίζουν τα γκισέ τους με αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις στέλνουν στο ΤΕΜΠΜΕ και στο σημείο αυτό η διαδικασία «παγώνει». Χωρίς να έχουν λυθεί ακόμα τα προβλήματα εφαρμογής της β' φάσης του ΤΕΜΠΜΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε κατάσταση αναμονής.

    Είναι τέτοια η «στήριξη» που παρέχει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην αγορά, ώστε τον Απρίλιο σφραγίστηκαν 27.740 επιταγές, συνολικού ποσού 271,4 εκ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 220,3% σε σχέση με τον Απρίλιο 2008.

    ΕΒΕΑ

    Απολύτως απαραίτητο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας.

    Με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, για τις νέες Δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κο Γ. Παπαθανασίου, ένα νέο πρόγραμμα ύψους β¬1 δισ 50 εκ., για την ενίσχυση 17.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεταποίηση, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Πιστεύουμε πως τέτοια μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα για τη στήριξη των μικρομεσαίων σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία και, ταυτόχρονα, λειτουργούν τονωτικά για την αγορά και την οικονομία, παρέχοντας ρευστότητα για νέες επενδύσεις. Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία, η οποία πρέπει να είναι η πρώτη σε μια σειρά παρόμοιων δράσεων, αναγκαίων για την επιβίωση των Ελλήνων μικρομεσαίων».

    Είδηση: 22577

    [12] Συνάντηση Μπακογιάννη- Ντάουνερ για το Κυπριακό

    Την συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία των διαβουλεύσεων στο Κυπριακό, παρά τα όσα προβλήματα υπάρχουν, εμφανίστηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ ΟΗΕ Αλεξάντερ Νταουνερ μετά την συνάντηση που είχε με τη Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία συζήτησαν το θέμα για περισσότερη από μία ώρα. Όπως είπε, αν και δεν θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη στιγμή.

    Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων ως προς την πορεία του Κυπριακού.

    Ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς και για τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.

    Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας ότι το πλαίσιο της λύσης πρέπει να βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο και να εγγυάται την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε..

    Η λύση πρέπει επίσης να είναι «κυπριακής πατρότητας», χωρίς την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας και να διασφαλίζει την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική - διζωνική Ομοσπονδία.

    Τονίσαμε την ανάγκη να διαπραγματευθεί και η άλλη πλευρά επ' αυτής της βάσης και να τηρήσει εποικοδομητική στάση.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις καθώς και την προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού στο ανωτέρω συμφωνημένο πλαίσιο.

    Αλ. Ντάουνερ

    «Κάποια δύσκολα προβλήματα μένει να λυθούν, κάποια άλλα έχουν επιλυθεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», δήλωσε ο κ. Ντάουνερ ο οποίος συμπλήρωσε:

    «Οι δύο ηγέτες, ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ έχουν δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης. Η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμφωνα με τις τελευταίες επαφές που είχε στην Αγκυρα και σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών, «επιθυμούν να δουν μια συμφωνία, την οποία στηρίζει και η διεθνής κοινότητα».

    Ωστόσο, υπενθύμισε ότι είναι ένα χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα και έχουν καταγραφεί, ως τώρα, τόσες διαφωνίες, «ώστε δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις».

    Σχετικά με το αν οι εγγυήσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία, ο κ. Ντάουνερ σχολίασε πως «μια από τις πραγματικότητες είναι η συμφωνία των εγγυήσεων, η οποία ανάγεται στις διαπραγματεύσεις του 59-60. Είναι κάτι που θα συζητηθεί την κατάλληλη στιγμή».

    «Αυτό που αισθάνομαι, είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θέλουν ασφάλεια, γιατί μέσα από την ασφάλεια θα αποκτήσουν ό,τι επιθυμούν και οι πολιτικοί πρέπει να εργαστούν για να τους την προσφέρουν».

    Ακόμη, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι στο τέλος του μηνός θα επισκεφθεί τη Μόσχα, με αντικείμενο την πορεία της διαδικασίας του Κυπριακού. «Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ, έχει πολλά συμφέροντα στην Κύπρο, έχει σημαντικές επενδύσεις εκεί», εξήγησε και πρόσθεσε πως θα επισκεφθεί και το Πεκίνο.

    Είδηση: 22576

    [13] Oι Mercury Rev το καλοκαίρι στο Θέατρο Παπάγου

    Ειδήσεις

    Στις 22 Ιουλίου οι Νεουορκέζοι Μercury Rev ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην Αθήνα, στο Κηποθέατρο Παπάγου (Κορυτσάς 6, Παπάγου) για να παρουσιάσουν ένα συναρπαστικό μείγμα ψυχεδελικής avant pop και ηλεκτρονικού λυρισμού, σε ένα συναυλιακό ραντεβού, που το ελληνικό κοινό περίμενε εδώ και πολύ καιρό. Η επίσκεψη τους στη χώρα μας γίνεται με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου τους "Snowflake Midnight" που κυκλοφόρησαν τον περασμένο χρόνο.

    Το μουσικό ταξίδι των Mercury Rev ακόμα και μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες πορείας, συνεχίζεται το ίδιο γοητευτικό και χωρίς να χάσει ίχνος από την αίγλη του παρελθόντος. Οι Νεοϋορκέζοι rock μελωδοί επιστρατεύουν την εξαιρετική σκηνική παρουσία τους και όλα εκείνα τα συστατικά της επιτυχίας τους -τα οποία από την πρώτη κιόλας εμφάνιση τους στα μουσικά δρώμενα των 90's τους έκαναν ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού - και επιστρέφουν στην Αθήνα για την πιο απρόσμενη και ηλεκτρισμένη συναυλία του καλοκαιριού. Εισιτήρια προπωλούνται σε όλα τα καταστήματα Metropolis, στο Ticket House Αθήνας και Θεσ/νίκης, καθώς και από το internet μέσω του ticketservices.gr

    Τηλ:2107234567

    Είδηση: 22574

    [14] Εκτόξευση πυραύλου εδάφους-εδάφους από το Ιράν

    Την έντονη αντίδραση της δύσης αναμένεται να προκαλέσει η νέα πυραυλική δοκιμή του Ιράν που εκτόξευσε έναν σύγχρονης τεχνολογίας πύραυλο εδάφους- εδάφους μέσου βεληνεκούς, την ώρα που τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη ασκούν πιέσεις για τον περιορισμό των εξοπλιστικών του προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία σήμερα έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους με ακτίνα δράσης περίπου 2.000 χλμ.

    "Ο πύραυλος Σετζίλ 2, προηγμένης τεχνολογίας, εκτοξεύθηκε και έπληξε με ακρίβεια το στόχο του", δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη διάρκεια επίσκεψής του στην επαρχία Σεμνάν του βορείου Ιράν, όπου σύμφωνα με το IRNA πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του πυραύλου.

    Αμερικανική αντίδραση

    Οι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στην επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Τεχεράνης, αφού για τη Δύση, ο φόβος είναι μία ημέρα το Ιράν να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε αυτούς τους πυραύλους, όπως αναφέρουν διπλωματικοί παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    "Με επιτυχία", σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτοξεύτηκε ο ιρανικός πύραυλος βεβαίωσε στην Ουάσινγκτον Αμερικανός αξιωματούχος, σχετικώς λίγη ώρα αφότου η ίδια πυραυλική δοκιμή αναγγέλθηκε σε ομιλία του στην επαρχία ενόψει των προσεχών εκλογών από τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    "Μάλλον επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, τύπου Σετζίλ-2", όπως ανέφερε επίσης ο Αμερικανός αξιωματούχος. "Έπληξε τον στόχο του", βεβαίωσε ταυτοχρόνως ο Αμερικανός αξιωματούχος, που έκανε τη σύγκριση αυτού του πύραυλου με τον "Ασούρα".

    Το "Σετζίλ" είναι εράνισμα από το Κοράνι. Το Κοράνι μιλά για "σετζίλ" (πετρούλες), που πουλιά του Θεού έριχναν, ώστε να εξουδετερωθεί "Στρατός Ελεφάντων", με τον οποίο ο υεμενίτης Μονάρχης επεδίωξε να καταστρέψει τη Μέκκα πριν από 14 ολόκληρους αιώνες.

    Είδηση: 22575

    [15] Προγραμματισμός και επίθεση στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ

    «Το ΠΑΣΟΚ συνδέει τις ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για τις ευρωεκλογές, που έγινε στα γραφεία της Ιπποκράτους, όπου εγκρίθηκε ο προγραμματισμός μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών και οι ομιλίες του προέδρου του κινήματος.

    «Τις συνδέουμε στο ύφος, στο μήνυμα, που θέλουμε να στείλουμε, και στα επιχειρήματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «θέλουμε οι πολίτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να αλλάξει πορεία η χώρα».

    Εστιάζοντας στην προσφορά των κομμάτων στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη, που κατάφερε να συνδιαμορφώσει συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διεκδικήσει προς όφελος της Ελλάδας»,

    Κάνοντας για μία ακόμη φορά αυστηρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, καταλόγισε παθητική αντίληψη στη ΝΔ, επικαλούμενος ως απόδειξη το γεγονός ότι «το κυβερνών κόμμα ανατρέχει συνέχεια στο ΄80 και στην ένταξη της χώρας, χωρίς να δείξει κάτι άλλο».

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια να διαμορφώσει συμμαχίες και να επηρεάσει αποφάσεις, ενώ για το ΠΑΣΟΚ τόνισε «δεν είμαστε ούτε αρνητές, ούτε θιασώτες της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, για να αλλάξει η σημερινή συντηρητική Ευρώπη».

    Είπε ακόμη ότι «οι πολίτες σήμερα θέλουν αλλαγή και νέα πορεία, που θα αποτυπωθεί στις εκλογές. Αυτό έχει σχέση, τόσο με την οικονομία, όσο και με τη λειτουργία του κράτους. Η σωστή λειτουργία του κράτους είναι προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της οικονομίας».

    Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν ζητάει ευελιξία, αλλά στόχευση στις παραγωγικές δαπάνες. «Λέμε "όχι" σε σπατάλες και ρουσφέτια και "ναι" σε παραγωγικές επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν απλώς μονο περιθώρια ερμηνείας και ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και δυνατότητα συμπλήρωσής του με ένα σύμφωνο απασχόλησης, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές».

    Τέλος, κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ προς τους πολίτες, είναι μήνυμα συμμετοχής και κινητοποίησης».

    Στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Επιτροπής Εκλογών εγκρίθηκε ακόμη η τηλεοπτική καμπάνια του Κινήματος που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες καθώς και οι ομιλίες του προέδρου του κινήματος σε έξι μεγάλες πόλεις, καθώς και οι δύο προγραμματικές παρεμβάσεις του με πρώτη αυτή της ερχόμενης Παρασκευής, στην Παλιά Βουλή, με θέμα το κράτος, τους θεσμούς και τη διαφάνεια. Η δεύτερη παρέμβαση θα έχει ως θέμα την κοινωνική πολιτική και το κοινωνικό κράτος.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Είδηση: 22570


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 May 2009 - 17:00:16 UTC