Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκφράζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας
  • [02] Επιμένει ο Ομπάμα για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο
  • [03] Συλλήψεις για πειρατεία δορυφορικών προγραμμάτων
  • [04] Οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τη συμφωνία για τους Patriot στην Πολωνία
  • [05] Ρατσιστικό προεκλογικό σποτ στην Τσεχία
  • [06] 15 τόνοι ηρωίνης σε κρησφύγετο των ταλιμπάν

    [01] Εκφράζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο για την 30η επέτειο της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την καθιέρωση της Συνταγματικής Συνθήκης και κατήγγειλε όσους υπόσχονται κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Το πρωί ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ, στον Άλιμο όπου ενημερώθηκε για τα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων. Σε δήλωσή του σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της απασχόλησης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ - χωρίς να το κατονομάσει - για ανεύθυνες υποσχέσεις και κούφια λόγια.

    Με μια λαμπρή εκδήλωση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού, του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν, του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα, σχεδόν ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτών, πρέσβεων και πολλών επιφανών καλεσμένων, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" τίμησε την επέτειο των 30 χρόνων από την υπογραφή προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, αλλά και τον πρωτεργάτη της Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη επισήμανε ότι αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της ΕΕ ειδικά αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, και δεν είναι ώρα για παραπληροφόρηση και ανέφερε ότι η εφαρμογή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης αποτελεί ένα σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να σηματοδοτήσει την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την περίοδο περίσκεψης και να δώσει απαντήσεις σε καίριας σημασίας ζητήματα.

    Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση. Για τις σημερινές έκτακτες συνθήκες υπάρχει και εφαρμόζεται η αρχή της ευελιξίας είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ και στο επιχείρημα για αλλαγή του Συμφώνου σημείωσε ότι δεν μπορεί κανένας να υπόσχεται αυτά που είναι έξω και πέρα από την πραγματικότητα έξω και πέρα από την κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

    Δεν ώρα ούτε για εμπαιγμό ούτε για παραπληροφόρηση είπε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την καθιέρωση της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Προτεραιότητα η μείωση της ανεργίας

    Το πρωί ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ, στον Άλιμο όπου ενημερώθηκε για τα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «κάποιοι επέλεξαν να επενδύσουν στα κούφια λόγια και τις ανεύθυνες υποσχέσεις. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Επενδύουμε στην αλήθεια του έργου μας, έργου που παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα και θεμελιώνει ένα καλύτερο αύριο για όλους».

    Ο Πρωθυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση δίνει βασική προτεραιότητα στη διατήρηση της απασχόλησης και στον περιορισμό της ανεργίας. Πρόσθεσε ακόμα, ότι το εθνικό σχέδιο, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, αφορά 1,35 εκατ. εργαζομένους και ανέργους και είναι συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

    «Ο ΟΑΕΔ θα δαπανήσει φέτος 1,6 δισ. ευρώ σε δεκάδες δράσεις για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως οι πρώτες 120.000 θέσεις δουλειάς, από τις 200.000 που θα δημιουργηθούν φέτος, είναι ήδη ανοικτές, ενώ περισσότερα από δέκα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη.

    «Η έγνοια μας δεν είναι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Διαμορφώνουμε σήμερα τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να τρέξουμε με αξιώσεις στην κούρσα, που θα ξεκινήσει μετά την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως: «Επενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επανακατάρτιση δίνοντας έμφαση σε νέα επαγγέλματα, που σίγουρα θα έχουν ζήτηση αύριο».

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρηματοδοτούνται σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα τέτοιο, προηγμένης τεχνολογίας, με τρισδιάστατα συστήματα προσομοίωσης, διδάσκεται στο ΟΑΕΔ.

    «Η επένδυση στη γνώση, τις νέες τεχνολογίες και τη νέα γενιά είναι η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στον ΟΑΕΔ, το ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για ελλιπή και επιλεκτική πολιτική στο ζήτημα της ανεργίας. Ο Συνασπισμός κατηγόρησε τον κύριο Καραμανλή για επαναφορά παλαιών υποσχέσεων προς τους ανέργους και ρουσφετολογική πολιτική. Το ΚΚΕ επέκρινε και την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για εξαπάτηση ανέργων και εργαζομένων.

    Είδηση: 22644

    [02] Επιμένει ο Ομπάμα για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

    Ειδήσεις

    Ο Μπάρακ Ομπάμα επιμένει στην απόφασή του να κλείσει έως τον Ιανουάριο του 2010 την φυλακή του Γκουαντάναμο, υποστηρίζοντανςότι η ύπαρξή της αποδυναμώνει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δημόσια δήλωση του Αμερικανού Προέδρου έγινε μία ημέρα μετά την άρνηση Ρεπουπλικανών αλλά και Δημοκρατικών στη Γερουσία να εγκρίνουν το κονδύλι για το κλείσιμο της διαβόητης φυλακής. Τα δύο κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν σε αμερικανικό έδαφος οι έγκλειστοι του Γκουαντάναμο, φόβο που επιχείρησε να διασκεδάσει ο Ομπάμα με την τοποθέτησή του την Πέμπτη. Ο Αμερικανός αντιτάχθηκε στη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής σχετικά με την αμφιλεγόμενη αντιτρομοκρατική πρακτική του προκατόχου του κ. Μπους. Σημειώνεται ότι τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής ζήτησαν και αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές, αλλά ο κ. Ομπάμα θεωρεί πως με τη σύστασή της δεν πρόκειται να κερδηθεί τίποτε.

    "Αντιτάσσομαι στη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής διότι πιστεύω πως οι υπάρχοντες δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι αρκετά ισχυροί ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Το Κογκρέσο μπορεί να αναθεωρήσει καταχρήσεις όσον αφορά τις αξίες μας, ενώ ήδη ερευνώνται από το Κογκρέσο θέματα που αφορούν τις ανακριτικές τακτικές", τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι ορισμένοι από τους ύποπτους για τρομοκρατία που κρατούνται στο Γκουαντάναμο ενδέχεται να μεταφερθούν σε υψίστης ασφάλειας φυλακές στις ΗΠΑ ενώ άλλοι θα δικαστούν από αμερικανικά δικαστήρια.

    Επίσης ανέφερε ότι μπορεί να κρατηθούν επ' αόριστο κάποιοι κρατούμενοι που κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις και κρίνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνοι.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Μπους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ότι θα ελάμβανε (και σήμερα) τις ίδιες αποφάσεις "χωρίς δισταγμό".

    "Σήμερα θέλω να σας αναπτύξω τη στρατηγική σκέψη πίσω από την πολιτική μας", δήλωσε μιλώντας ενώπιον μιας συντηρητικής ομάδας μελέτης και ανάλυσης, τo American Enterprise Institute.

    Είδηση: 22641

    [03] Συλλήψεις για πειρατεία δορυφορικών προγραμμάτων

    Κοινωνία

    Οριστικό τέλος στη δράση ενός ακόμη κυκλώματος υποκλοπής του δορυφορικού σήματος και μετάδοσης των προγραμμάτων καναλιών της ΝΟΒΑ, στο οποίο φέρονται ως εμπλεκόμενα 13 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός και ένας καθηγητής πανεπιστημίου, έδωσαν μετά από έρευνες οι άνδρες του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας.

    Συγκεκριμένα, για οργανωμένη μορφή πειρατείας δορυφορικών προγραμμάτων μέσω Ιντερνετ κατηγορούνται 13 άτομα, εκ των οποίων οχτώ συνελήφθησαν και για άλλα πέντε σχηματίστηκε δικογραφία στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ρόδο κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης των τμημάτων Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

    Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται ότι υπέκλεπταν αποκρυπτογραφούσαν και μοίραζαν το σήμα των καναλιών της ΝΟΒΑ σε χρήστες του ίντερνετ μέσω ειδικών συσκευών, εισπράττοντας συνδρομή πολύ μικρότερη από ό,τι η εταιρία.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από μήνυση που υπέβαλε η εταιρία "Multichoice Hellas", σύμφωνα με την οποία η εταιρία υπέστη πολύ μεγάλη απώλεια κερδών, ενώ λόγω της σύμβασης και το ελληνικό δημόσιο έχει υποστεί κατ' εκτίμηση οικονομική ζημιά για τα έτη 2008 και 2009 που ανέρχεται στο ποσό των 30.520.000 ευρώ.

    Κατά την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στα σπίτια των εμπλεκομένων διαπιστώθηκε ότι διαμοίραζαν παράνομα σε 878 χρήστες του διαδικτύου ηλεκτρονικά "κλειδιά" για την αποκωδικοποίηση και την πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών ΝΟΒΑ.

    Είδηση: 22642

    [04] Οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τη συμφωνία για τους Patriot στην Πολωνία

    Αμερική-ΗΠΑ

    Την πρόθεσή τους να τη συμφωνία τους με τη Βαρσοβία για την ανάπτυξη μια συστοιχίας αμερικανικών πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Patriot στην Πολωνία, ότι και αν αποφασιστεί τελικά για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας τους επιβεβαίωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Για το θέμα που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ρωσίας που είχε απειλήσει με αντίποινα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα "έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τους όρους της διακήρυξης στρατηγικής συνεργασίας που υπογράφηκε πέρσι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι, αναφερόμενος σε ένα έγγραφο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2008 μεταξύ της πολωνικής κυβέρνησης και της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Κέλι απέφυγε να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ανάπτυξη του συστήματος. Υπογράμμισε ότι αυτή η συμφωνία είναι "ανεξάρτητη" του σχεδίου ανάπτυξης, μέχρι το 2012, δέκα βαλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Τσεχία, σχέδιο στο οποίο η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά.

    Είδηση: 22648

    [05] Ρατσιστικό προεκλογικό σποτ στην Τσεχία

    Ευρώπη

    Το ήδη υπάρχον ξενοφοβικό κλίμα εις βάρος των ρομά, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις εντείνεται και λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, επιχειρεί να ενισχύσει το εθνικό κόμμα, το οποίο σε διαφημιστικό του σποτ που προβλήθηκε ενόψει των ευρωεκλογών κάνει λόγο για τελική λύση στο θέμα των αθίγγανων κι έχει σύνθημα "σταματείστε να τους ευνοείτε".

    Αν και ο διευθυντής της τσεχικής κρατικής τηλεόρασης απαγόρευσε την επαναπροβολή του βίντεο, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι ήδη έντονες.

    Μάλιστα, ο διευθυντής της κρατικής Τσέχικης τηλεόρασης Γίρι Γιάνέτσεκ δηλώνει: "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και είμαι έτοιμος να δεχτώ κάθε ενδεχόμενη συνέπεια".

    Από την πλευρά του ο Τσέχος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το βίντεο ως παράνομο αν και σύμφωνα με τη νομοθεσία η κρατική τηλεόραση δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στις προεκλογικές διαφημίσεις των κομμάτων.

    Ο υπουργός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μίκαελ Κοτσαμπ επεσήμανε ότι ο όρος τελική λύση που χρησιμοποιείται στο βίντεο παραπέμπει στο σχέδιο των ναζιστών για τη συστηματική δολοφονία των Εβραίων τονίζοντας: "Πρόκειται για μια απόλυτα σκανδαλώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών".

    Σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής ένωσης, το 55% των αφρικανών και των ρομά που ζουν στην Ευρώπη πέφτουν θύματα διακρίσεων. Ωστόσο το 80% των υποθέσεων παραμένουν στο σκοτάδι καθώς οι μειονοτικές ομάδες δεν θεωρούν ότι θα έχουν την παραμικρή στήριξη από τις αρχές.

    Είδηση: 22643

    [06] 15 τόνοι ηρωίνης σε κρησφύγετο των ταλιμπάν

    Ειδήσεις

    Ισχυρό χτύπημα στην κύρια πηγή εσόδων των Αφγανών ανταρτών, που είναι η εμπορία ναρκωτικών , κατάφεραν οι δυνάμεις του Αφγανικού στρατού και του ΝΑΤΟ, που στο πλαίσιο κοινής στρατιωτικής επιχείρησης βρήκαν και κατάσχεσαν 15 τόνους ηρωίνης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων σκότωσαν 34 αντάρτες ταλιμπάν

    Η κοινή στρατιωτική επιχείρηση έχει ως στόχο την εκκαθάριση του ορμητηρίου Λόι Σέραχ των ανταρτών στην περιοχή Μαρζέχ, από όπου ξεκινά η διακίνηση ναρκωτικών προς το νότιο Αφγανιστάν.

    Οι στρατιώτες εντόπισαν στο ορμητήριο δύο δωμάτια μέσα στα οποία υπήρχαν χάρτες, πλήρης εξοπλισμός επικοινωνίας, ρωσικά συστήματα νυχτερινής όρασης, όπλα καθώς και τμήματα από αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα.

    Ο αφγανικός στρατός και το ΝΑΤΟ ανακάλυψαν ακόμη 15.000 κιλά ηρωίνης, εκ των οποίων τα 14.750 ήταν νοθευμένα, τα 11 κιλά ήταν καθαρή ηρωίνη, ενώ βρέθηκαν και 30 κιλά μορφίνης.

    Πάντως, παρά την κατάσχεση της ποσότητας των ναρκωτικών ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων ναύαρχος Μάικλ Μάλεν δήλωσε πως ο αγώνας κατά των ναρκωτικών που κάνουν οι ξένες ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν "δεν έχει σημειώσει καμία σημαντική επιτυχία" εδώ και οκτώ χρόνια, παρά τις έντονες προσπάθειες του ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες.

    "Έχει ειπωθεί ότι τα ναρκωτικά χρηματοδοτούν την εξέγερση, ναι το γνωρίζουμε και στρατηγικά, εκτιμώ ότι πρέπει να εξαλειφθούν αλλά μέχρι τώρα στο διάστημα των τελευταίων επτά ή οκτώ χρόνων δεν έχουμε καταφέρει καμία επιτυχία περιλαμβανόμενης και της φετινής χρονιάς", ανέφερε ο ναύαρχος σε ακρόαση στο Κογκρέσο.

    "Με βάση τους τελευταίους κανόνες που ισχύουν για τις μάχες μας επιτρέπεται να επιτιθέμεθα σε εργαστήρια και σε άτομα που σχετίζονται με αυτά, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κάτι θετικό χωρίς μια σφαιρική αγροτική στρατηγική", σχολίασε ο αμερικανός ναύαρχος.

    Πρότεινε επίσης ως εξαιρετικά αναγκαίο μέτρο να προσφερθεί στο λαό μια εναλλακτική αγροτική πολιτική έναντι της καλλιέργειας του οπίου στο Αφγανιστάν το οποίο εξάγει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου και ηρωίνης.

    "Αυτό είναι ένα στοιχείο κλειδί για τη στρατηγική" του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Αφγανιστάν, είπε.

    "Πρέπει να κάνουμε μια συγκεκριμένη προσπάθεια όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά παράλληλα και όλη η διεθνής κοινότητα", ανέφερε καταλήγοντας ο αμερικανός ανώτατος αξιωματικός.

    Είδηση: 22640


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 May 2009 - 20:56:59 UTC