Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Καραμανλή στο νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι
  • [02] Παπανδρέου: Τομές για ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο
  • [03] Πως θα διεξαχθεί η τηλεμαχία
  • [04] Επίσκεψη Χ. Κλιντον στην Ελλάδα τον Ιούνιο
  • [05] Ευρω-ρωσική Σύνοδος: Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα
  • [06] Παράταση για τον ΑΜΚΑ
  • [07] O Julyen Hamilton ξανά στην Αθήνα
  • [08] Η κρίση ενισχύει τον καταναλωτισμό των γυναικών
  • [09] Συμπλοκές μεταναστών- αστυνομικών στην Ομόνοια
  • [10] Ορκίστηκε ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ
  • [11] Αναβλήθηκε η προσγείωση του Ατλαντίς λόγω καιρικών συνθηκών
  • [12] Αγωγές Siemens κατά Χριστοφοράκου και Μαυρίδη
  • [13] Σε οκτώ δόσεις η καταβολή των οφειλών στους ΟΤΑ
  • [14] Αύξηση των ελέγχων ασφαλείας του προσωπικού στη ΔΕΗ
  • [15] Πτώση της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2009
  • [16] Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Χ. Φλωράκη

    [01] Επίσκεψη Καραμανλή στο νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Τις δράσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του το πρωί, στο νέο Γενικό Ογκολογικό νοσοκομείο Κηφισιάς, "Αγιοι Ανάργυροι". Με έργα -και όχι στα λόγια- ισχυροποιούμε και ενισχύουμε το ΕΣΥ. Ο κύριος Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή του νοσοκομείου, που χτιστηκε στη θέση του παλαιού, που είχε καταστραφεί από το σεισμό του 1999, και έκανε λόγο για ένα πιο ευέλικτο, ανθρώπινο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

    Ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο για ογκολογικές και κυτταρολογικές ασθένειες επισκέφτηκε ο Κώστας Καραμανλής.

    Το νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι κατασκευάστηκε εκ νέου στη θέση του παλαιού νοσοκομείου το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές στους σεισμούς του 1999 και τώρα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

    "Το νοσοκομείο αυτό έρχεται να προστεθεί στις άλλες ογκολογικές μονάδες της χώρας, για να συνεισφέρει στη μάχη κατά του καρκίνου", τόνισε ο Πρωθυπουργός για το νέο νοσοκομείο.

    Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις κλινικές και τα εξεταστήρια του νοσοκομείου και ενημερώθηκε για τις νέες τεχνολογίες που βρίσκονται πια στην υπηρεσία των ασθενών αλλά και όσων υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις.

    "Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και δίνουμε πνοή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με νέες υποδομές και προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού", επισήμανε ο κ. Καραμανλής αφού περιηγήθηκε στο νοσοκομείο.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο χώρο της Υγείας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση "θεσπίζει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, δημιούργησε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων υγείας, οργάνωσε το σύστημα εφημεριών ώστε να διασφαλίζεται αξιοπρεπής περίθαλψη και εξάλειψη των ράντζων και κάνει λειτουργικότερη τη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας σε επτά τις υγειονομικές περιφέρειες κατά τρόπο που να εξοικονομούνται 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει την αποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων και την χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος με σύνταξη ισολογισμών και την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και των διεθνών λογιστικών προτύπων σε όλα τα νοσοκομεία μέχρι το 2010.

    "Με έργα -και όχι στα λόγια- ισχυροποιούμε, ενισχύουμε το ΕΣΥ. Με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα κάνουμε το Σύστημα πιο ευέλικτο, πιο ανθρώπινο, πιο διαφανές, πιο αποτελεσματικό", κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Αντιδράσεις

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε ότι είναι τραγικό για την δημόσια υγεία να επισκέπτεται ο πρωθυπουργός μετά από 5 χρόνια νοσοκομεία που θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν.

    "Είναι αργά για τον κ. Καραμανλή και τραγικό για τη δημόσια υγεία να επισκέπτεται ο πρωθυπουργός νοσοκομεία, που έπρεπε να λειτουργούν πλήρως εδώ και πέντε χρόνια. Νοσοκομεία τα οποία παραμένουν κλειστά στα βασικά τους τμήματα, επειδή λείπουν γιατροί, λείπουν εργαλεία, λείπει εξοπλισμός, ενώ έχουν χαθεί σχεδόν όλα τα χρήματα της ευρωπαϊκής επιχορήγησης για την αγορά του εξοπλισμού αυτού του νοσοκομείου που επισκέφθηκε", δήλωσε.

    Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του-με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού- αναφέρει:

    "Ο κόσμος γνωρίζει πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ άνοιξαν το δρόμο για την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας, εγκαταλείποντας το ΕΣΥ. Οι πολίτες στις 7 του Ιούνη με την ψήφο τους θα βάλουν φρένο στο ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος υγείας".

    Είδηση: 22670

    [02] Παπανδρέου: Τομές για ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο

    «Η κυβέρνηση κλείνει το Κοινοβούλιο για την παραγραφή των σκανδάλων και εμείς ανοίγουμε την παλαιά Βουλή για να παρουσιάσουμε δημόσια τις θέσεις και τις προτάσεις μας για το κράτος και τη διαφάνεια» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην παλαιά Βουλή, απ' όπου επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι με τις πολιτικές της έχει βυθίσει τη χώρα στην ανομία. «Ο συμβολισμός μιλά καθαρά. Εκπροσωπούμε δύο κόσμους αντίθετους και όσο και αν οι της ΝΔ θέλουν να εθελοτυφλούν, η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές τους, της ανομίας και της ατιμωρησίας, βυθίζουν τη χώρα στην βαρβαρότητα της κοινωνικής αδικίας και της πόλωσης», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα μίλησε για τις τομές, που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για ένα κράτος ασφαλές, αποτελεσματικό και δίκαιο, με επίκεντρο τον πολίτη.

    Προστασία στα δικαιώματα των πολιτών

    «Η πρόσφατη οικονομική κρίση, έδειξε ότι, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, χώρες με αναπτυγμένες δημοκρατίες, όπως των ΗΠΑ, μπορούν και αιχμαλωτίζονται οι πολιτικοί και δημοκρατικοί θεσμοί, από ισχυρά συμφέροντα, στην περίπτωση αυτή, από την απληστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Γι' αυτό, με τη δική μας πρόταση, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, δίνουμε οξυγόνο, δύναμη και ισχύ στους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών από την αυθαιρεσία και τη βία, από όπου κι αν προέρχονται. Από την αυθαιρεσία ενός αυταρχικού και συγκεντρωτικού κράτους, και από τους άγριους ανέμους μιας ανεξέλεγκτης αγοράς» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Και σημείωσε: «Για μας, είναι σταθερή αξία και επιδίωξη να δημιουργήσουμε μια κοινωνία, που θα βασίζεται σε αρχές: διαφάνεια, αξιοκρατία, κοινωνική διαβούλευση, λογοδοσία, συμμετοχή, αξιολόγηση παντού, ισότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία, Δημοκρατία. Μια κοινωνία, που θα απελευθερώνεται συνεχώς από γραφειοκρατίες και δουλείες, από εξαρτήσεις και πελατειακές σχέσεις, από τη διαφθορά και την αυθαιρεσία της εξουσίας. Ένα πολιτικό σύστημα, που θα διασφαλίζει την αυτονομία του, ή πολύ απλά θα αντικατοπτρίζει την πραγματική δημοκρατική βούληση του Ελληνικού λαού, όχι νοθευμένη από εξαρτήσεις, από οικονομικά, μιντιακά, ή άλλα κέντρα εξουσίας.»

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε εν συντομία τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους και επέκρινε ιδιαίτερα την ΝΔ ότι «μας οδήγησε στην πιο βαθιά απαξίωση θεσμών», τονίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».

    «Το ελληνικό κράτος χρειάζεται ειρηνική επανάσταση»

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τέσσερις τομές στις οποίες θα προχωρήσει μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: αλλαγή του εκλογικού νόμου, αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, αλλαγή του "τοπίου" στα ΜΜΕ και κράτος διαφάνειας.

    Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο εισηγήθηκε την προσαρμογή, στα ελληνικά δεδομένα, του «γερμανικού μοντέλου», λέγοντας ότι έτσι «δίνεται ένα γερό χτύπημα στο «μαύρο» πολιτικό χρήμα».

    Η δημόσια διαβούλευση πριν από την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου και ο αποκλεισμός κατάθεσης τροπολογιών μετά τη συζήτησή τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποτελούν, μεταξύ των κύριων προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.

    Σε ό,τι αφορά το «τοπίο» των ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας τους, της διαφάνειας στην λειτουργία τους και του ελέγχου των οικονομικών της δημόσιας τηλεόρασης, του τερματισμού της «ομηρίας» με τις άδειες, του ελέγχου της βιωσιμότητας των ΜΜΕ και της στήριξης της ψηφιοποίησης των εντύπων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο κράτος διαφάνειας τόνισε κατ' αρχήν ότι η διαφάνεια δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ και έκανε λόγο για λογοδοσία και διαφάνεια στα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.

    Στην ίδια ενότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «εμφανείς πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων» και «αναμόρφωση του πόθεν έσχες, με αποτέλεσμα την απώλεια υπέρ του δημοσίου των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων».

    Η ανάρτηση των υπουργικών «υπογραφών» στο Διαδίκτυο, η καθιέρωση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των προμηθειών του Δημοσίου, ο έλεγχος από την Βουλή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η καθιέρωση «προϋπολογισμού προγραμμάτων» και η σύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, είναι προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε ότι «αν είχαν γίνει αυτά σήμερα δεν θα συζητούσαμε για το Βατοπαίδι, τα ομόλογα και τις άγονες γραμμές».

    Σημείωσε ότι θα ενισχύσει την «εσωτερική ανεξαρτησία του δικαστή» διότι «κράτος χωρίς Δικαιοσύνη, είναι κράτος ανομίας και βαρβαρότητας», ενώ αναφερόμενος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, με κύριο σημείο να «μην μπορεί μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εμποδίζει την διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή».

    Σε ό,τι αφορά τις διάφορες υποθέσεις που βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η εξέτασή τους από την Βουλή δεν είναι «τεχνικό ζήτημα», αλλά «αν υπήρχε η πολιτική βούληση δεν θα υπήρχε παραγραφή». «Η ΝΔ έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά.

    Η κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών, η πάταξη της λαθραίας και «μαύρης» εργασίας, η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όποιον την επιθυμεί και έχει συμπληρώσει έναν ορισμένο χρόνο νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα και η απόδοση της ιθαγένειας στη «δεύτερη γενιά» μεταναστών, συμπεριλαμβάνονται επίσης στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου.

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται το ελληνικό κράτος είναι μια ειρηνική επανάσταση με κέντρο τον πολίτη, και ο ίδιος δεσμέυτηκε για ένα κράτος που θα υπηρετεί τις αξίες της αξιοκρατία, της αξιολόγησης και της διαβούλευσης.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε δε ότι «το κράτος της ελληνικής Δεξιάς καταρρέει εξαιτίας των πράξεών του, αλλά και της ανικανότητάς του να διασφαλίσει δικαιώματα των πολιτών», και ζήτησε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και αυτοδυναμία του στις εθνικές εκλογές.

    Το πρωί ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η δεύτερη στη λίστα Συλβάνα Ράπτη παρέδωσαν τις παραιτήσεις τους από τις έδρες της Κοζάνης και της Α' Αθηνών αντιστοίχως, στον Πρόεδρο της βουλής, προκειμένου να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές.

    Είδηση: 22678

    [03] Πως θα διεξαχθεί η τηλεμαχία

    Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την Πέμπτη, 28 Μαΐου, στις 20.00 θα γίνει στην ΕΡΤ το debate (μετάδοση και από το news.ert.gr) των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.Τους δημοσιογράφους θα ορίσουν οι 6 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η δημόσια τηλεόραση ενώ ο συντονιστής, θα εκλεγεί από τους μετέχοντες δημοσιογράφους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε επιστολές στους διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών και τους ζήτησε να υποδείξουν το δημοσιογράφο που θα στείλουν, ενώ παρακάλεσε να έχει οριστεί μέχρι τη Δευτέρα ο συντονιστής. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων θα αφορούν πέντε προκαθορισμένες θεματικές ενότητες.

    1. Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική Πολιτική

    2. Οικονομία και Ανάπτυξη

    3. Κοινωνική Πολιτική και Εργασία

    4. Περιβάλλον και Παιδεία

    5. Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

    Κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και θα υποβάλλεται διαδοχικά από τους δημοσιογράφους ενώ κάθε κύκλος θα ξεκινά από διαφορετικό πολιτικό αρχηγό.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν χρόνο να απαντήσουν το πολύ 1,5 λεπτό ενώ ο δημοσιογράφος θα έχει δυνατότητα επαναφοράς με ερώτημα διάρκειας 30 δευτερολέπτων και ο χρόνος της απάντησης σ' αυτό θα είναι το πολύ ένα λεπτό.

    Η πρώτη ερώτηση θα υποβληθεί στον πρόεδρο της Ν.Δ και στον τέλος των απαντήσεων όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν δύο λεπτά για να κλείσουν με σειρά αντίστροφή της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.

    Όλοι, είπε ο κ. Αντώναρος, εκφράζουμε την ευχή να υποβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις σχετικές με τα ευρωπαϊκά θέματα γιατί αυτό είναι το αντικείμενο αυτών των εκλογών.

    Παράλληλα ανέφερε πως εκφράστηκαν κι άλλες απόψεις αλλά είπε δεν ήταν σκόπιμο σ'αυτή τη συζήτηση να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή. Ο κ. Αντώναρος εμφανίστηκε πρόθυμος μετά τις ευρωεκλογές να συζητήσει για ενδεχόμενες αλλαγές για τηλεοπτική συζήτηση που θα γίνει όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές.

    Αναφερομένη στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών (debate) η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι "αν δεν σκεφτόμαστε ότι θα θεωρηθεί από το λαό ότι φυγοδικούμε, θα άξιζε και να μην πάμε".

    Εξήγησε ότι το debate θα είναι παράλληλοι μονόλογοι, ενώ όπως είπε το ΚΚΕ ζήτησε να γίνει η ίδια ερώτηση σε όλους, ώστε να συγκρίνει ο κόσμος απαντήσεις και πρόσθεσε:

    Είδηση: 22683

    [04] Επίσκεψη Χ. Κλιντον στην Ελλάδα τον Ιούνιο

    Πολιτική

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). "Ανυπομονώ για την προσεχή επίσκεψή μου στην Ελλάδα, στα τέλη του ερχόμενου μήνα, όταν η Ελλάδα θα διοργανώσει μια σημαντική σύνοδο των χωρών του ΟΑΣΕ, για να μιλήσουμε για τη σταθερότητα στην Ευρώπη και για πολλά άλλα περιφερειακά θέματα για τα οποία συνεργαζόμαστε", δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Είδηση: 22692

    [05] Ευρω-ρωσική Σύνοδος: Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα

    Ειδήσεις

    Η ευρωπαϊκή ενέργεια, και θέματα ασφαλείας, είναι μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν κατά την ευρω-ρωσική Σύνοδο Κορυφής, που γίνεται κοντά στα κινεζικά σύνορα. Οι ηγέτες και των δύο πλευρών τονίζουν, πως επιθυμούν τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, μετά την ένταση στη Γεωργία, και τα προβλήματα στη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω της Ουκρανίας. Με μια σοβαρή προειδοποίηση της Μόσχας προς την Κομισιόν ολοκληρώθηκε πάντως η Σύνοδος , καθώς η συμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες φαίνεται να προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στο Κρεμλίνο.

    "Αυτή η συνεργασία θεωρείται συνεργασία ενάντια στη Ρωσία. Δεν αναφέρομαι στους ηγέτες της ΕΕ που είναι παρόντες εδώ, σε αυτό το τραπέζι. Μιλάω για άλλα κράτη. Δεν θέλουμε η ανατολική σύμπραξη να μετατραπεί σε σύμπραξη κατά της Ρωσίας" επισήμανε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ.

    «Σχεδιάσαμε τη συνεργασία, επαναλαμβάνω, όχι για να στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά για να στηρίξουμε την ευημερία και τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή. Οι διαφωνίες που υπάρχουν και δεν εξαλείφθηκαν, αγγίζουν πολλαπλά επίπεδα. Από την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και το εμπόριο, έως τον πονοκέφαλο της ενεργειακής σχέσης Ρωσίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και ξεκαθάρισε τη θέση του:

    «Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έδωσε και δεν θα δώσει οποιαδήποτε εγγύηση ( για την παροχή φυσικού αερίου). Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την πλευρά μας εκπληρώνουμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας με το αέριο. Αυτός που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει πρέπει να δώσει εγγυήσεις», είπε αναφερόμενος στην Ουκρανία.

    Από την πλευρά της η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι δεν εγκαταλείπει το Χάρτη της Ενέργειας, παρότι η Ρωσία τον αμφισβητεί και δεν τον αποδέχεται. «Διακοπές στη μεταφορά και την εξαγωγή του φυσικού αερίου δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Η ευρω-ρωσική σύνοδος στο Χαμπαρόφσκ της Ρωσικής Άπω Ανατολής ολοκληρώθηκε με ευχές για ομαλοποίηση των συνθηκών. Το δεδομένο πάντως είναι ότι η απόσταση Βρυξελλών - Μόσχας παραμένει μεγάλη και ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα μακρύς.

    Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία προτείνει ο Πούτιν

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία για να αποφύγει ένα νέο "πόλεμο του αερίου" και κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο ότι παρεμποδίζει την εξεύρεση λύσης.

    Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να "συμμετάσχει" οικονομικά στις ουκρανικές προσπάθειες και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να δανείσει χρήματα στο Κίεβο, πληρώνοντας τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας για την επόμενη πενταετία. "Οι κίνδυνοι για τους Ρώσους είναι πολύ σημαντικοί, εν όψει των προσεχών προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία", επισήμανε. "Η κατάσταση δυσχεραίνεται επειδή ο πρόεδρος Γιούσενκο θεωρεί απαράδεκτο αυτό το είδος πληρωμής", πρόσθεσε.

    Είδηση: 22694

    [06] Παράταση για τον ΑΜΚΑ

    Ειδήσεις

    Από 1ης Οκτωβρίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Την τρίμηνη παράταση έδωσε η Υπουργός Απασχόλησης μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή της στο ΚΕΠ Συντάγματος λόγω των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στην ομαλή απόδοση του ΑΜΚΑ. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε την εφαρμογή του Αριθμού από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία την 1η Ιουλίου και προς τούτο έχουν ταχυδρομηθεί πάνω 2,5 εκατομμύρια κάρτες κοινωνικής ασφάλισης.

    Είδηση: 22689

    [07] O Julyen Hamilton ξανά στην Αθήνα

    Ειδήσεις

    Μετά από μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων στην Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και το Βέλγιο, ο διάσημος περφόμερ χορευτής Julyen Hamilton επισκέπτεται την χώρα μας για να παρουσιάσει την Κυριακή 7 Ιουνίου στο θέατρο 'Ακης Δαβής (Άλκμηνης 12, κάτω Πετράλωνα) το σόλο του "How it is made".

    Η διδασκαλία του Julyen Hamilton, που διδάσκει, χορεύει, γράφει και χορογραφεί εδώ και 30 χρόνια, έχει διαμορφωθεί γύρω από τη σύνθεση του σώματος, του χώρου, του χρόνου, της φωνής και της δραματουργίας και είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε πολλά εκπαιδευτικά κέντρα στον κόσμο. Ως περφόρμερ ο ίδιος έχει δημιουργήσει πάνω από 100 σόλο και έχει διδάξει την τέχνη του σε πολλούς μεγάλους χορευτές και χορογράφους.

    Η παρουσίαση του "How it is made" θα γίνει στις 7 Ιουνίου, ώρα 9:00 μμ

    Πληροφορίες - κρατήσεις : 210-3428583, 6932195393, 210-3416912, 6979309870

    Είδηση: 22674

    [08] Η κρίση ενισχύει τον καταναλωτισμό των γυναικών

    Φαίνεται πως αν η καταναλωτική ζήτηση έχει πέσει τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης, φταίνε οι άνδρες γι' αυτό, αφού μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι, ακριβώς στις περιόδους κρίσης, οι γυναίκες ψωνίζουν ακόμη περισσότερο από ό,τι τις ομαλές οικονομικές περιόδους. Η έρευνα έγινε από την καθηγήτρια του βρετανικού πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ, Κάρεν Πάιν, συγγραφέα επίσης του φετινού βιβλίου "Sheconomics". Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου οι μισές γυναίκες δηλώνουν τρομαγμένες από την κρίση και αισθάνονται ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει. Κι ενώ τρεις στις τέσσερις (75%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να κάνουν κάποιου είδους περικοπές στις συνολικές δαπάνες τους, την ίδια στιγμή ακόμα περισσότερες (79%) αναφέρουν ότι θα κάνουν σπατάλες σε ψώνια για να ανεβάσουν την ψυχική τους διάθεση!

    Το 40% των γυναικών θεωρεί ότι η κατάθλιψη αποτελεί επαρκή δικαιολογία για τις παραπανίσιες αγορές τους στα μαγαζιά, ενώ το 60% δηλώνει ότι όταν νιώθουν "κάπως πεσμένες", είναι ένας καλός λόγος για σπατάλες. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, "αυτού του είδους η αντισταθμιστική κατανάλωση λειτουργεί ως μέθοδος ρύθμισης των έντονων συναισθημάτων".

    Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι ο πειρασμός για κατανάλωση κατακλύζει ορισμένους ανθρώπους (ιδίως γυναίκες), είτε απλώς για λόγους υλιστικής-καταναλωτικής νοοτροπίας είτε για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών-ψυχικών προβλημάτων. Πολλοί ερευνητές έχουν παρομοιάσει αυτή την κατάσταση με εθισμό και τη θεωρούν επιδεινούμενο πρόβλημα στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία. Μια έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 6% των γυναικών και το 5,5% των ανδρών μπορούν να θεωρηθούν "ψυχαναγκαστικοί" αγοραστές/αγοράστριες.

    Η νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή η συμπεριφορά όχι μόνο δεν "φρενάρεται" από μια οικονομική κρίση, αλλά μάλλον γίνεται ακόμα πιο έντονη και ψυχαναγκαστική. Ορισμένοι άνθρωποι, κατά την ερευνήτρια, χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή αλκοόλ για να τα βγάλουν πέρα με τα συναισθήματά τους, αλλά κυρίως οι γυναίκες καταφεύγουν στα ψώνια ως άμυνα απέναντι στα αρνητικά αισθήματά τους ή στη γενικότερη έλλειψη ικανοποίησης με τη ζωή τους. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι, αν γυναίκες δεν μπορούν ή εμποδιστούν να ψωνίσουν, ίσως αυξηθούν τα προβλήματα νοητικής υγείας τους, όπως το άγχος και η κατάθλιψη!

    Καλώς ή κακώς όμως, η έρευνα διαπίστωσε ότι όλες οι γυναίκες δεν το ευχαριστιούνται όταν ψωνίζουν. Το 25% αναφέρουν ότι έχουν αισθήματα λύπης, ενοχής ή ντροπής για τις αγορές που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που, κατά την Πάιν, θυμίζει τις αντιδράσεις των ανθρώπων και σε άλλα είδη εθισμού.

    Είδηση: 22669

    [09] Συμπλοκές μεταναστών- αστυνομικών στην Ομόνοια

    Κοινωνία

    Εκτεταμένα επεισόδια προκάλεσαν το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας μουσουλμάνοι μετανάστες που διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά αστυνομικού του τμήματος Αγ. Παντελεήμονα σε βάρος ιρακινού ο οποίος καταγγέλλει ότι κατά την διάρκεια ελέγχου που του έγινε ο αστυνομικός έσκισε και ποδοπάτησε κομμάτι από το "κοράνι" που είχε στην τσέπη του. Οι δεκάδες μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες, κυρίως ασιατικές χώρες, καθώς και άτομα από αντιρατσιστικές οργανώσεις, ήρθαν αντιμέτωποι με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έξω από τη Βουλή, εναντίον των οποίων εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με την χρήση χημικών.

    Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στο κοινοβούλιο, όπου τους περίμεναν δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν κάνει φραγμό και δέχτηκαν βροχή από αντικείμενα, ενώ οι αλλοδαποί προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και σταθμευμένα αυτοκίνητα, κυρίως κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου.

    Να σημειωθεί ότι και το βράδυ της Πέμπτης ανάλογα επεισόδια έγιναν έξω από το τμήμα του Α. Παντελεήμονα όπου συνελήφθη ένας νεαρός Σύριος για την ρήψη βόμβας μολότοφ.

    Πάντως, όσον αφορά στο περιστατικό, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα η μουσουλμανική ένωση Ελλάδας, από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει διαταχθεί έρευνα. Στο πλαίσιο της έρυενας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής το απόγευμα δώθηκε στη δημοσιότητας το χαρτί που είχε στα χέρια του ο μετανάστης κατά την επιχείρηση σκούπα που έγινε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

    Όπως προέκυψε, ο ιρακινός που ιεωρήθηκε ύποπτος για κατοχή ναρκωτικώνείχε στην τσέπη του, τυλιγμένο σε χαρτοπετσέτα σελίδες με κείμενα στα αραβικά τα οποία ο αστυνομικός δεν κατέστρεψε και το μόνο που έσκισε ήταν το πρόχειρο περιτύλιγμα.

    Τα επεισόδια έληξαν λίγο πριν από τις έξι, όταν και οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και διασκορπίστηκαν σε μικρές ομάδες των 10-15 ατόμων που κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια, ενώ στο σημείο παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

    Είδηση: 22690

    [10] Ορκίστηκε ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ

    Ειδήσεις

    Τα καθήκοντά του και τυπικά ως Πρωθυπουργός της Ινδίας για δεύτερη τη συνεχόμενη πενταετή θητεία του ανέλαβε ο Μανμοχάν Σινγκ που ορκίστηκε σήμερα το πρωί μετά τη συντριπτική νίκη του συνασπισμού του οποίου ηγήθηκε το κόμμα του στις γενικές εκλογές. Μαζί με τον 76χρονο Σινγκ ορκίστηκαν και τα 19 μέλη της νέας του κυβέρνησης, η πλειοψηφία από τα οποία ανήκει στην παλαιά φρουρά των υπουργών του.

    Ακόμη δεν έχουν κατανεμηθεί τα χαρτοφυλάκια, ωστόσο πιστεύεται ότι το ισχυρό πρόσωπο του Κόμματος του Κογκρέσου του Σινγκ, ο Πρανάμπ Μουκχερτζί, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας.

    Η νέα κυβέρνηση του Σινγκ, η οποία έχει ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την προηγούμενη, αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση του ορίου της ασφαλιστικής κάλυψης για τις ξένες επενδύσεις και η λήψη μέτρων στον συνταξιοδοτικό τομέα.

    Είδηση: 22687

    [11] Αναβλήθηκε η προσγείωση του Ατλαντίς λόγω καιρικών συνθηκών

    Ειδήσεις

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή θα παραμείνουν στο διάστημα μέχρι νεωτέρας τα μέλη του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου "ΑΤΛΑΝΤΙΣ", αφού η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, που δίνει μάχη με το χρόνο, ανέβαλε σήμερα την προσγείωση του στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα. Η NASA προγραμματίζει εφεξής την προσγείωσή του αύριο Σάββατο στις 09:16 το πρωί τοπική ώρα Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος.

    "Ο καιρός δεν συνεργάζεται σήμερα", δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

    Αν και αύριο οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, η NASA μπορεί να αποφασίσει την προσγείωση του διαστημικού λεωφορείου στην αεροπορική βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις μετεωρολογικές προβλέψεις για αύριο και την Κυριακή.

    Το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 11 Μαΐου με 7 αστροναύτες που είχαν ως αποστολή τους την επισκευή του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, μπορεί να παραμείνει σε τροχιά έως τη Δευτέρα.

    Είδηση: 22686

    [12] Αγωγές Siemens κατά Χριστοφοράκου και Μαυρίδη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Σταθερή και χωρίς να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία είναι σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, η κατάσταση της υγείας του πρώην διευθυντικού στελέχους της εταιρείας "SIEMENS Ελλάς" Εμμανουήλ Σταυριανού ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη. Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας που κρίθηκε προφυλακιστέο το βράδυ της Πέμπτης για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Siemens, λίγη ώρα μετά την μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού αισθάνθηκε αδιαθεσία και αμέσως διακομίστηκε στο θεραπευτήριο του σωφρονιστικού καταστήματος όπου παραμένει για νοσηλεία.

    Και ενώ οι Σταυριανού και Μαυρίδης βρίσκονται προφυλακισμένοι, άγνωστες παραμένουν οι κινήσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου, εναντίον του οποίου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης που εστάλη από χθες μέσω της Γιουροπόλ στη Γερμανία. Ο ίδιος πάντως φαίνεται να "θωρακίζεται" αν το επιθυμεί, πίσω από τη γερμανική υπηκοότητά του.

    Ο ίδιος από την Γερμανία, όπου βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλείται προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ οι πολιτική αντιπαράθεση για το γεγονός ότι του επετράπη να βγει από τη χώρα, συνεχίζεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Αδιανόητο χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι επετράπη στον κύριο Χριστοφοράκο να βγει από τη χώρα, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας είπε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

    Την ίδια ώρα που τα στελέχη της "SIEMENS Ελλάς" παίρνουν το ένα μετά το άλλο τον δρόμο για τον Κορυδαλλό, η μητρική εταιρεία στη Γερμανία, κατέθεσε αγωγή εναντίον των κυρίων Χριστοφοράκου και Μαυρίδη με την οποία ζητά αποζημίωση ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

    Η εξέλιξη αυτή αναιρεί και τις φήμες περί υπαγωγής του κυρίου Χριστοφοράκου στο πρόγραμμα αμνηστίας του ομίλου.

    Είδηση: 22680

    [13] Σε οκτώ δόσεις η καταβολή των οφειλών στους ΟΤΑ

    Πολιτική

    Πόρους από τις οφειλές του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση που ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 1,71 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν σε οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη την 31η Μαΐου του 2009, ύψους 213,8 εκατ. ευρώ, αλλά και 10 χιλιάδες προσλήψεις μερικής απασχόλησης κέρδισαν οι δήμοι για το 2009 με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους μεταξύ Δημοσίου και ΚΕΔΚΕ.

    Νίκος Λέγκας

    Με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, από τους Υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Λέγκα, Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη για τη ρύθμιση των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού, ο κ. Λέγκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Στο μέσο μιας δύσκολης περιόδου κατορθώσαμε, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, να αντιμετωπίσουμε μια εκκρεμότητα του χθες. Μια εκκρεμότητα που έχει την αφετηρία της στο 1989. Ήδη ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έχει υπογράψει τη μεταφορά της σχετικής πίστωσης με σκοπό να αποδοθεί η πρώτη δόση ύψους 213,8 ευρώ στις 31 Μαΐου. Ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των ΟΤΑ με γνώμονα την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες και στην κοινωνία. Κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε πει, όλα όσα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί».

    Θανάσης Νάκος

    Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Παρά τη γνωστή, δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέτος είναι στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ. Διότι δεν είναι μόνο η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε ποσοστό 33%, δεν είναι η αύξηση της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ίδιο περίπου ποσοστό, αλλά είναι και πολλά άλλα μέτρα τα οποία ενισχύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως οι 20.000 θέσεις του ΟΑΕΔ και οι 10.000 θέσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.

    Όταν ψηφίστηκε η διάταξη του νόμου, οι Κασάνδρες αμφισβητούσαν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σήμερα, είναι η μέρα που διαψεύδονται όλοι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι ενδιαφέρονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραπλανώντας, ενώ οι ίδιοι ήταν αυτοί που παρακρατούσαν αυτούς τους πόρους επί σειρά ετών».

    Νικήτας Κακλαμάνης

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίλυση σειράς οικονομικών αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «αυτό δε σημαίνει ότι έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματά μας και ότι θα πάψουμε να διεκδικούμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αυτά που πιστεύουμε ότι μας ανήκουν».

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι με αυτήν την εξέλιξη «οι ταραγμένες σχέσεις που υπήρχαν επί σειρά ετών μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης, έχουν εξομαλυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό».

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τόνισε πως οι αυξήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, τόσο στους ΚΑΠ, όσο και στη ΣΑΤΑ, εκτελούνται μέχρι στιγμής στο ακέραιο και συμπλήρωσε ότι το αίτημα του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για τη μη παρακράτηση φέτος του 10% των ΚΑΠ για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», επίσης έχει ήδη υλοποιηθεί.

    Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων στο οποίο εστίασε ο Υφυπουργός Εσωτερικών ο δήμαρχος της Αθήνας είπε: " είναι κοινό μυστικό πως οι δαπάνες μισθοδοσίας αυτών των εργαζομένων, στο 60% περίπου θα καλυφθούν από ίδιους πόρους της Αυτοδιοίκησης και στο 40% περίπου με χρήματα που θα διαθέσει ο ΟΑΕΔ".

    Είδηση: 22679

    [14] Αύξηση των ελέγχων ασφαλείας του προσωπικού στη ΔΕΗ

    Κοινωνία

    Την εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των κανόνων ασφαλείας για το προσωπικό ανακοίνωσε η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά και τις πιέσεις των συνδικαλιστών που πραγματοποίησαν τον αποκλεισμό της εισόδου των γραφείων της επιχείρησης ως διαμαρτυρία για το νέο δυστύχημα με θύμα συνάδελφό τους εναερίτη που έχασε τη ζωή του ενώ εργαζόταν.

    Συγκεκριμένα, ένταση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας από το προσωπικό της ΔΕΗ, ανήγγειλαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης κ. Ν. Χατζηαργυρίου και οι γενικοί διευθυντές διανομής Δ. Λαθούρης και Ε. Τζαννέτου, την ώρα που δεκάδες συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ απέκλεισαν την οδό Χαλκοκονδύλη μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και έκαναν κατάληψη στο γραφείο του προέδρου της επιχείρησης κ. Π. Αθανασόπουλου διαμαρτυρόμενοι για τα εργατικά ατυχήματα των τελευταίων εβδομάδων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηαργυρίου τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη προσωπικού αλλά η μη τήρηση των διαδικασιών ασφαλείας. «Η τήρηση των διαδικασιών, τόνισε, πρέπει να αποτελέσει στοιχείο ατομικής και ομαδικής ευθύνης όλων».

    Ο κ.Λαθούρης ανέφερε από την πλευρά του ότι συχνά δεν τηρούνται οι διαδικασίες απομόνωσης του δικτύου, τοποθέτησης γειώσεων και ελέγχου που προβλέπονται από τους κανονισμούς. Για λόγους κακώς εννοούμενης επιείκειας, όπως είπε, οι παραβάσεις αυτές δεν αναφέρονται και δεν ελέγχονται, καθεστώς που θα πρέπει να αλλάξει.

    Όσον αφορά στην κινητοποίηση η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εκδηλώσεις, όπως αυτές που έλαβαν χώρα σήμερα από εκπροσώπους των εργαζομένων, τονίζει η ΔΕΗ, ακυρώνουν τον προβληματισμό επί της ουσίας του θέματος κατευθύνοντας την προσοχή, εντός και εκτός της ΔΕΗ, σε άλλα θέματα, όπως π.χ. τις προσλήψεις και επισημαίνει:

    Το γεγονός ότι η Επιχείρηση επί πολλά έτη δεν απέκτησε έγκαιρα νέο προσωπικό μέσω προσλήψεων, δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τα θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί, όπως μάλιστα επιβεβαιώνεται και από τα πορίσματα των Επιτροπών Διοικητικής Έρευνας που έχουν διεξαχθεί.

    Είδηση: 22677

    [15] Πτώση της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2009

    Ειδήσεις

    Η κάμψη της κατανάλωσης για βιομηχανική χρήση που οφείλεται ως ένα βαθμό και στην οικονομική κρίση, είναι σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ο παράγοντας που συνετέλεσε στην αναμενόμενη για το 2009 πτώση της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με έκθεση που θα παρουσιάσει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των οκτώ περισσότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών στη Ρώμη το σαββατοκύριακο η πτώση θα είναι η πρώτη που σημειώνεται μετά το 1945.

    Αν και στην περσινή της έκθεση η IEA είχε εκτιμήσει πως μεταξύ 2006 και 2015 θα υπάρξει αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 32,5%, η νέα εκτίμηση κάνει λόγο για μείωση της κατανάλωσης φέτος κατά 3,5%.

    Η παγκόσμια κατανάλωση είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 25% μεταξύ 2000 και 2006. Το 2007 είχε καταγραφεί αύξηση 4,7% και το 2008, χρονιά εκδήλωσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η κατανάλωση είχε σημειώσει αύξηση κατά 2,5%.

    Η IEA αναμένει μείωση, φέτος, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% της κατανάλωσης στην Κίνα, όπου η χρήση ενέργειας θεωρείται πιο αξιόπιστο - σε σύγκριση με τα επίσημα στοιχεία - βαρόμετρο της οικονομικής δραστηριότητας. Στη Ρωσία αναμένεται πτώση 10% και στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ πτώση σχεδόν 5%.

    Τα τρία τέταρτα της εκτιμούμενης μείωσης αντανακλούν πτώση της κατανάλωσης για βιομηχανική χρήση και όχι οικιακή, αντικατοπτρίζοντας κάμψη της ζήτησης στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας. Αντιθέτως, αναμένεται αύξηση 1% της κατανάλωσης στην Ινδία.

    "Αυτό δείχνει σε πόσο βαθιά ύφεση βρισκόμαστε", σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA, Φατίχ Μπιρόλ. "Στο παρελθόν, η ζήτηση για πετρέλαιο έχει καταγράψει πτώση, λόγω πετρελαϊκών σοκ, λόγω οικονομικών κρίσεων. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν μειώθηκε, όμως, ποτέ", πρόσθεσε.

    Η Υπηρεσία θα προειδοποιήσει, τέλος, για στενότητα στην προσφορά πετρελαίου το 2012 λόγω μείωσης των επενδύσεων στην παραγωγή πετρελαίου. Προγράμματα για νέες ποσότητες αργού πετρελαίου στην αγορά, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, έχουν ακυρωθεί ενώ άλλα 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα καθυστερήσουν κατά δεκαοκτώ μήνες.

    Την περασμένη Τετάρτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερ, ο κ. Μπιρόλ είπε ότι αναμένει πτώση 21%, το 2009 σε σχέση με το 2008, των επενδύσεων για εξερεύνηση και παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω της ύφεσης τονίζοντας: "Οι ενεργειακές επενδύσεις βυθίζονται".

    Είδηση: 22675

    [16] Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Χ. Φλωράκη

    Πολιτική

    Τιμώντας τη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, πραγματοποιεί πολιτικό μνημόσυνο σήμερα στις 13:00, στον Άι Λια, στο Παλιοζογλώπι. "Φέτος συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το θάνατο του σύντροφου Χαρίλαου Φλωράκη. Σαν να ήταν χτες, τον αποχαιρετήσαμε, κρατώντας για το Κόμμα μας την πλούσια, ανοιχτή πολιτική διαθήκη του" αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ. Θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22672


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 May 2009 - 16:59:44 UTC