Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλα τα Exit Poll
  • [02] Βουλευτικές εκλογές στον Λίβανο
  • [03] Επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [04] Συλλήψεις δημοσιογράφων για λαθραία είσοδο στη χώρα
  • [05] Φωτιά σε αποθήκη χημικών στην Τουρκία
  • [06] 4,2 Ρίχτερ στον Κορινθιακό
  • [07] Αιματηρές συγκρούσεις στο Περού
  • [08] Επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας

    [01] Όλα τα Exit Poll

    Προβάδισμα από 6,3% έως 7% δίνουν στο ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ τα Exit Poll, των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με το Exit Poll της ΝΕΤ η διαφορά κυμαίνεται στο 6% και σύμφωνα με της ΕΤ3 στο 7,1%. Από τα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ λαμβάνει από 8,5% έως 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 4,3% έως 7,2%, ο ΛΑΟΣ από 4% έως 6,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι από 4% έως 5,7%. Η διαφορά απόκλισης είναι της τάξης του συν-πλην 1,5%.

    Συγκεκριμένα

    ΝΕΤ-MRB-RASS: ΝΔ 30-33%, ΠΑΣΟΚ 36-39%, ΚΚΕ 8-10%, ΣΥΡΙΖΑ 5,8-7,2%, ΛΑΟΣ 5,3-6,7%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 4,4-%,7%.

    ET3-KAPA RESEARCH: ΝΔ 30,6%, ΠΑΣΟΚ 37,7%, ΚΚΕ 9%, ΣΥΡΙΖΑ 5,5%, ΛΑΟΣ 6,4%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 5,1%.

    MEGA-GPO: ΝΔ 30,5-33%, ΠΑΣΟΚ 36,7-39,3%, ΚΚΕ 8,5-9,5%, ΣΥΡΙΖΑ5-6%, ΛΑΟΣ 6-7%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 4-5%.

    ANT1-METRON ANALYSIS: ΝΔ 30,3-32,9%, ΠΑΣΟΚ 36,7-39,35, ΚΚΕ 8-9,6 %, ΣΥΡΙΖΑ 4,3-5,5% ΛΑΟΣ 5,3-6,7%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 4,3-5,5%.

    ALTER-ALCO: ΝΔ 30-33%, ΠΑΣΟΚ 36,3-39,3%, ΚΚΕ 8-10%, ΣΥΡΙΖΑ 4,9-6,3% ΛΑΟΣ 4,7-6,3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 4,5-6%.

    ALPHA-MARC: ΝΔ 30-33%, ΠΑΣΟΚ 37-40%, ΚΚΕ 8-10%, ΣΥΡΙΖΑ 4,7-6,7%, ΛΑΟΣ 5,3-6,7%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 4,3-5,7%.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23270

    [02] Βουλευτικές εκλογές στον Λίβανο

    Ειδήσεις

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και δίχως προβλήματα για την ώρα, διεξάγονται από το πρωί στον Λίβανο κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με ανταποκριτές στην περιοχή, η προσέλευση στις κάλπες είναι μεγάλη και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη μάχη που θα δώσουν από τη μια μεριά ο Συνασπισμός που υποστηρίζεται από τη Δύση, με μικρή ωστόσο πλειοψηφία στη Βουλή και η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις επτά το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις επτά το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Στις κάλπες προσέρχονται περίπου 3.000.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

    Πηγή: BBC Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23269

    [03] Επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Πρόεδρος Ομπάμα

    Ειδήσεις

    Μετά από τις επετειακές εκδηλώσεις για την 65η επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία και την ιδιωτικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Παρίσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε νωρίτερα από τη Γαλλία για την Ουάσινγκτον. Η σύζυγος του Μισέλ και οι δυο κόρες του θα παρατείνουν την παραμονή τους στο Παρίσι μέχρι αύριο Δευτέρα. Νωρίτερα το πρωί, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το προεδρικό ζεύγος πραγματοποίησε επίσκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Ζορζ Πομπιντού. Χθες ο Πρόεδρος Ομπάμα και η οικογένειά του επισκέφθηκαν την Παναγία των Παρισίων και δείπνησαν σε παρισινό μπιστρό.

    Είδηση: 23268

    [04] Συλλήψεις δημοσιογράφων για λαθραία είσοδο στη χώρα

    Κοινωνία

    Δυο δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης της Φινλανδίας, συνελήφθησαν χθες το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, διότι επιχείρησαν να εισέλθουν στην χώρα μας από μη ελεγχόμενη διάβαση στο Αινήσιο- Δέλτα - Έβρου. Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δημοσιογράφοι επιχειρούσαν να βιντεοσκοπήσουν τον τρόπο εισόδου των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τηλεοπτικής έρευνας. Στο ίδιο σημείο, συνελήφθη τα ξημερώματα, και ένας λαθρομετανάστης 37 ετών. Και οι τρεις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

    Πηγή: ΑΠΕ Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23266

    [05] Φωτιά σε αποθήκη χημικών στην Τουρκία

    Ειδήσεις

    Στην Τουρκία, οι πυροσβέστες έδωσαν πολύωρη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκες χημικών προϊόντων στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Της φωτιάς, είχε προηγηθεί έκρηξη, τα αίτια της οποίας δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί, σε μία αποθήκη που χρησιμοποιούσε μία βιοτεχνία χρωμάτων, στο Ντίλοβασι, βιομηχανική περιοχή, 40 χλμ, από την Κωνσταντινούπολη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

    Είδηση: 23265

    [06] 4,2 Ρίχτερ στον Κορινθιακό

    Κοινωνία

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του Αιγίου. Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας. Λόγω του σεισμού, ζημιές προκλήθηκαν σε ξενοδοχείο στην περιοχή Λαμπίρι Αιγιαλείας. Το ξενοδοχείο, εκκενώθηκε και κλιμάκιο μηχανικών μεταβαίνει επί τόπου για αυτοψία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ένοικοι μπορούν να παραμείνουν ή θα πρέπει να αλλάξουν κατάλυμα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Είδηση: 23259

    [07] Αιματηρές συγκρούσεις στο Περού

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ανυποχώρητοι φαίνεται ότι παραμένουν τόσο οι ιθαγενείς διαδηλωτές όσο και ο στρατός, μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις στον Αμαζόνιο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 50 ανθρώπων. Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι 30 ιθαγενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως 22 μέλη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού σκοτώθηκαν μετά από 48 ώρες σφοδρών συγκρούσεων εξαιτίας της απόφασης του προέδρου Γκαρσία να διαθέσει δασικές εκτάσεις σε ξένες εταιρίες για να εκμεταλλευθούν κοιτάσματα πετρελαίου και τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο στην περιοχή. Στο μεταξύ, σημεία ελέγχου στη ζούγκλα του Αμαζονίου εγκαθιστά ο στρατός της χώρας.

    Νεκροί αστυνομικοί και διαδηλωτές

    Η αιματοχυσία εξώθησε πολλούς να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης κι υπογράμμισε με τραγικό τρόπο το χάσμα ανάμεσα στις ελίτ στη Λίμα και τους φτωχούς στην επαρχία, που απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες του Γκαρσία να "ανοίξει" τη χώρα στους ξένους επενδυτές.

    Χιλιάδες Ίντιος, κρατώντας ξύλινα ακόντια, παρέμεναν σε μπλόκα χθες Σάββατο κατά μήκος των δρόμων που διαπερνούν τη ζούγκλα του Αμαζονίου, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσουν την ένοπλη αντίσταση αν η αστυνομία δεν σταματήσει να προσπαθεί να καταστείλει τις διαμαρτυρίες τους.

    Περίπου 10 αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι από διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 24 απελευθερώθηκαν από στρατιώτες που επενέβησαν για να τερματίσουν μια "κρίση ομήρων", δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομικής διεύθυνσης του Περού, Μιγκέλ Ιδάλγο, στο ραδιοφωνικό σταθμό RPP χθες Σάββατο. Άλλοι επτά όμηροι αγνοούνται, κατά τον ίδιο.

    Στα επεισόδια που προηγήθηκαν της αιχμαλώτισης των αστυνομικών, άλλοι 11 αστυνομικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να διαλύσουν μπλόκο διαδηλωτών 870 χλμ. βόρεια της Λίμας, σε ένα σημείο που είναι γνωστό ως "Η Στροφή του Διαβόλου".

    Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν επίσης 30 διαδηλωτές, δήλωσε ο Τσάμπιον Νονίμγκο από το φορέα AIDESEP, που μάχεται για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων στο Περού. Αντίθετα, κατά κυβερνητικές πηγές, οι νεκροί διαδηλωτές ήταν εννέα.

    Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει εκτεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές του Αμαζονίου από το απόγευμα χθες Σάββατο.

    Ο πρόεδρος Γκαρσία επέρριψε την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια σε αριστερούς αντιπάλους του και υπερασπίστηκε τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.

    "Ντροπή στους πολιτικούς εκείνους που δεν μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και γι' αυτό μαζεύουν ομάδες παράλογων ανθρώπων για να κάνουν αυτό που έκαναν χθες" δήλωσε ο Γκαρσία το Σάββατο.

    Ακόμη, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση των ιθαγενών αποτελεί "συνομωσία κατά της δημοκρατίας" και πως ίσως έχει "υποστήριξη από το εξωτερικό", χωρίς να διευκρινίζει σε ποια χώρα αναφέρεται.

    Αντίθετοι στην παραχώρηση γαιών σε ξένες εταιρίες πετρελαίου και μεταλλευτικές εταιριες

    Οι φυλές των ιθαγενών, που αντιτίθενται στην παραχώρηση των γαιών στη ζούγκλα του Αμαζονίου προβλέποντας εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και κάνοντας λόγο περί απειλής για τον τρόπο ζωής τους, διαδηλώνουν από τον Απρίλιο, ζητώντας από το Κογκρέσο της χώρας των Άνδεων να ανακαλέσει νόμους που "ενθαρρύνουν" ξένες εταιρίες πετρελαίου και μεταλλευτικές εταιρίες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση πόρων που βρίσκονται στο τροπικό δάσος.

    "Δεν θα εγκαταλείψουμε (τον αγώνα) έως ότου να καταργήσουν αυτούς τους νόμους που θα μας βλάψουν. Θέλουν να μας πάρουν τις γαίες μας και το δάσος και να αφανίσουν τις παραδόσεις μας" δήλωσε ο Λουίς Ουάνσι, ηγέτης της φυλής Σουάι στην περιοχή Λορέτο, από ένα μπλόκο ανάμεσα στις πόλεις Ταραπότο και Γιουριμάγουας. "Δεν έχουμε όπλα, έχουμε μόνο ετούτα τα ακόντια" πρόσθεσε.

    Στο μπλόκο συμμετείχαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την αγροτική περιοχή. Ορισμένοι ήταν ντυμένοι με κόκκινους χιτώνες, είχαν κορδέλες στο κεφάλι και κρατούσαν ξύλινα ακόντια. Οι οικογένειες είχαν στήσει σκηνές από πλαστικό πλάι στο δρόμο.

    Ο υπουργός Άμυνας Άντερο Φλόρες δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο ενός σταθμού άντλησης πετρελαίου της κρατικής επιχείρησης Petroperu, που διαδηλωτές απειλούσαν να πυρπολήσουν.

    Ο Γκαρσία, του οποίου το ποσοστό δημοτικότητας βρίσκεται στο 30% σε εθνικό επίπεδο, είναι μισητή φιγούρα στην περιοχή του Αμαζονίου, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι μηδενική. Επικριτές του επισημαίνουν ότι έπραξε ελάχιστα για να αμβλύνει τη φτώχεια, που μαστίζει το 36% του πληθυσμού, και ότι η περίοδος της οικονομικής ανάπτυξης, λίγο πριν ενσκήψει η τρέχουσα κρίση, ελάχιστα ωφέλησε τους κοινωνικά αδύναμους.

    Ακόμη, λένε ότι η πολιτική των "ελεύθερων αγορών" και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων απλώς θα συνεχίσει να ευνοεί τις αστικές ελίτ.

    Οι περίπου 65 φυλές των ιθαγενών είναι έξαλλες για τους νόμους που ο Γκαρσία προώθησε πέρυσι για να εναρμονιστεί το δικαιικό πλαίσιο του Περού με τις διατάξεις της λεγόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που συνήψε με τις ΗΠΑ.

    Μετά τα επεισόδια, μέλη της κυβέρνησης Γκαρσία κατηγόρησαν τους ηγέτες των διαδηλωτών ότι επιδεικνύουν αδιαλλαξία, αρνούνται να διαπραγματευθούν και προειδοποίησαν ότι θα επιβάλλουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Οι Ίντιος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τους συμμάχους της ότι ενέργησαν με κακή πίστη όταν εμπόδισαν, την Πέμπτη, την έναρξη διαλόγου για ένα νόμο που οι φυλές θέλουν να ανακληθεί.

    "Εκπροσωπούμε 1.350 κοινότητες, περίπου 600.000 Ινδιάνους του Αμαζονίου, και ζητάμε από την κυβέρνηση να θεωρήσει ότι 25 εκατομμύρια εκτάρια είναι προγονική μας γη" δήλωσε ο Αλμπέρτο Πισάνγκο, εκ των ηγετών των διαδηλωτών. "Αισθανόμαστε ότι η κυβέρνηση πάντα μας αντιμετώπιζε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας" πρόσθεσε.

    Μετά τα επεισόδια, ο Πισάνγκο κατηγόρησε τον Γκαρσία για "γενοκτονία" και για την "διάπραξη της χειρότερης σφαγής του λαού μας τα τελευταία 20 χρόνια".

    Ο Πισάνγκο κρύβεται, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, που τον κατηγορεί για υποκίνηση στάσης, συνομωσία και συμμετοχή σε εξέγερση.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Peru army imposes Amazon curfews Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23258

    [08] Επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας

    Κοινωνία

    Στόχος ομάδας νεαρών κουκουλοφόρων, που επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες το αστυνομικό τμήμα της Πάτρας, χωρίς όμως να προκληθούν υλικές ζημιές στο κτίριο και στα σταθμευμένα περιπολικά. Συγκεκριμένα, η επίθεση σημειώθηκε στις 05:30 τα ξημερώματα, όταν οι άγνωστοι νεαροί που είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ στο 5ο αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται στην περιοχή των εργατικών κατοικιών Ζαρουχλέϊκων.

    Σύμφωνα με τους αστυνομικούς οι νεαροί που ανήκουν στον χώρο των αναρχικών, εκτόξευσαν διαδοχικά έξι βόμβες μολότοφ, οι οποίες ανεφλέγησαν στο οδόστρωμα, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο και τα υπηρεσιακά οχήματα.

    Ο φρουρός που είδε τις κινήσεις των δραστών την στιγμή που πλησίαζαν, ειδοποίησε αμέσως τους συναδέλφους του οι οποίοι έτρεξαν να επέμβουν.

    Είδηση: 23260


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 June 2009 - 17:21:14 UTC