Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματισμός στη Ρηγίλλης, κλίμα νίκης στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Εντοπίστηκε κι άλλο πτώμα στον Ατλαντικό
  • [03] Λίβανος: Μεγάλη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές
  • [04] Πρόκριμα νίκης στον Μπαρόζο από τις ευρωκάλπες

    [01] Προβληματισμός στη Ρηγίλλης, κλίμα νίκης στο ΠΑΣΟΚ

    Σε αναμονή των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών αργότερα το βράδυ, κορυφαία στελέχη των κομμάτων αποτιμούν τα πρώτα αποτελέσματα, όπως αποτυπώθηκαν στα exit polls. Με καθαρό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, ο προβληματισμός στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος είναι διάχυτος, ενώ με ικανοποίηση υποδέχθηκαν τα στοιχεία των exit polls στην Ιπποκράτους. "Μήνυμα ελήφθη" ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τη Ρηγίλλης, ενώ στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για "μεγάλη νίκη". Το θέμα της αποχής φάινεται πάντως να προβληματίζει τα στελέχη όλων των κομμάτων, όσο προχωρά η εξέλιξη των αποτελεσμάτων.

    ΝΔ: "Μήνυμα Ελήφθη"

    "Το ένα μήνυμα είναι η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση" ανέφερε ο κ. Γ. Σουφλιάς. "Παράλληλα, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το μεγάλο ποσοστό της αποχής και ότι ένας στους δύο δεν ψήφισαν. Μεγαλύτερο ποσοστό της αποχής άγγιξε τη ΝΔ" ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Νωρίτερα, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Μαριέτα Γιαννάκου είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα πριν από την καταμέτρηση των ψήφων και ότι θα γίνει ανάλυση του αποτελέσματος, αφού οριστικοποιηθεί.

    «Κάνω αποχή, δεν αλλάζω κόμμα και δεν σας ψηφίζω αν δεν αλλάξετε, είναι το μήνυμα των εκλογών» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από όλους και πιό κοντά στον πολίτη, είπε ο κ. Σαμαράς.

    Δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της οικονομικής πολιτικής τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, αν και παραδέχεται ότι μέσω των ευρωεκλογών στάλθηκε στην κυβέρνηση "ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας".

    "Το μήνυμα ελήφθη", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Β. Μεϊμαράκης προσερχόμενος στην Ρηγίλλης. Πρόσθεσε ότι «έχουμε το περιθώριο να ανατάξουμε τις δυνάμεις μας, αφού αναλύσουμε την αποχή και δούμε τι έφταιξε».

    Προβληματισμό για τη "γαλάζια" άρνηση ψήφου, εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη, προσερχόμενη στα γραφεία της Ν.Δ. «Είχε μηνύματα για όλους. Πρέπει να μας προβληματίσει ότι 1 στους 2 δεν ήρθε στις κάλπες. Αρνήθηκαν να μας στηρίξουν οι Νεοδημοκράτες. Πάρα πολύ πρόωρο να πούμε για αλλαγές προσώπων", είπε η υπουργός Εξωτερικών. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι "το πήραμε το μήνυμα, θα το μελετήσουμε και θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας όπως πρέπει".

    «Από αύριο ανασκουμπωνόμαστε και στρωνόμαστε στην δουλειά, αποκωδικοποιώντας σωστά τα μηνύματα, που μας έστειλαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν πέρασαν την γέφυρα να πάνε σε άλλα κόμματα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, που εκτίμησε ότι η ΝΔ «θα ξαναγίνει πάλι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κυρίαρχη δύναμη».

    «Είναι προφανές ότι όποιος πανηγυρίζει γιατί έχει την πλειοψηφία στους μισούς Έλληνες, τότε δεν έχει λάβει το μήνυμα που απευθύνεται στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Χρ. Ζώης.

    Όσον αφορά το μήνυμα των εκλογών στην Κυβέρνηση, «είναι σαφές ότι τις ευρωεκλογές τις έχασε η ΝΔ, όμως δεν έχουμε χάσει οριστικά τους φίλους και ψηφοφόρους μας. Μπορούσαν αυτοί να κατευθυνθούν σε συγγενείς πολιτικούς χώρους. Το έκαναν σε μικρό ποσοστό. Στην συντριπτική τους όμως πλειοψηφία επέλεξαν να απέχουν και να μας ζητήσουν από διορθωτικές παρεμβάσεις έως και μεγάλες αλλαγές» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών.

    Ικανοποίηση στην Ιπποκράτους

    «Ο Έλληνας πολίτης καταλόγισε σήμερα ευθύνες και ελπίδες στο ΠΑΣΟΚ ενώ αποδοκίμασε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για καθαρή νίκη ΠΑΣΟΚ, συντριπτική ήττα της ΝΔ, αλλά και ανησυχητική αποχή που δείχνει το πρόβλημα σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με το πολιτικό σύστημα.

    "Απόψε δεν υπάρχουν πολίτες που είναι ηττημένοι. Οι μόνοι που ηττήθηκαν απόψε, είναι συγκεκριμένοι πολιτικοί και συγκεκριμένες πολιτικές", δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γ. Ραγκούσης ευχαριστώντας τους πολίτες για τη μεγάλη νίκη που, όπως είπε, χάρισαν στον Γ. Παπανδρέου.

    «Ευθύνη για τον Γιώργο Παπανδρέου, ευθύνη για το ΠΑΣΟΚ, ελπίδα για τον λαό», δήλωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει την δεδηλωμένη προ πολλού. Όταν αναγκάζεται να κλείσει την Βουλή και να απαγορεύσει στους βουλευτές να κάνουν το καθήκον τους, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση».

    «Δεν είμαστε αλαζόνες, είμαστε χαρούμενοι. Μετά από χρόνια το ΠΑΣΟΚ επανακάμπτει στις νίκες. Είναι μια νίκη σήμερα του Γιώργου Παπανδρέου, του ΠΑΣΟΚ, του ελληνικού λαού που θέλει να σταματήσει τον κατήφορο της παρακμής», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι "η νίκη μας γεμίζει με αίσθημα ευθύνης".

    «Είναι φανερό ότι για το ΠΑΣΟΚ η νίκη είναι μεγάλη, γιατί με αναγωγή των εκλογικών ποσοστών οδηγείται σε αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές» σχολίασε ο Χ. Καστανίδης.

    Γ. Καρατζαφέρης: "Θα χρειαστεί άλγεβρα"

    "Ήταν μια καλή μέρα και πιστεύω αύριο να ξημερώσει μια καλύτερη" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος προκειμένου να παρακολουθήσει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

    «Φαίνεται ότι υπάρχει μια πρόγευση για το αποτέλεσμα. Έχω την αίσθηση ότι θα χρειαστεί καλή γνώση της άλγεβρας από όλους τις επόμενες ώρες. Ο καθένας μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Ο ΛΑΟΣ στους περισσότερους νομούς της χώρας είναι τρίτος. Μεγάλα ποσοστά σημαίνουν και μεγαλύτερη ευθύνη, την οποία καλώ να επιδείξουν όλα τα στελέχη μας» δήλωσε αργότερα ο κ. Καρατζαφέρης. «Ο κ. Καραμανλής έχει τεράστια προβλήματα και εύχομαι να τα ξεπεράσει» είπε, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ.

    Είδηση: 23273

    [02] Εντοπίστηκε κι άλλο πτώμα στον Ατλαντικό

    Ευρώπη

    Σκάφος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε ένα πτώμα στον Ατλαντικό, ανοικτά της Βραζιλίας, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων από το Παρίσι. Ήδη, το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας έχει περισυλλέξει πέντε πτώματα θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το αεροσκάφος της Air France και εκατοντάδες αντικείμενα. Όπως ανακοινώθηκε νωρίς την Κυριακή από το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, το πυρηνικό υποβρύχιο Emeraude του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκεται την Τετάρτη στη ζώνη όπου κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος για να αρχίσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό των δύο μαύρων κουτιών. Το πυρηνικό υποβρύχιο θα ερευνά μια περιοχή 30 Χ 30 χιλιομέτρων κάθε ημέρα.

    Στο μεταξύ τρεις ειδικοί της βραζιλιάνικης αστυνομίας έφτασαν την Κυριακή στο αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια για να προετοιμάσουν τη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το αεροσκάφος της Air France. Τα πρώτα πέντε πτώματα που ανασύρθηκαν θα μεταφερθούν στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από το σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας συνταγματάρχης Ζόρζε Αμαράλ διευκρίνισε πως "οι ειδικοί θα πραγματοποιήσουν την εργασία της προ-αναγνώρισης των πτωμάτων, η οποία θα ολοκληρωθεί από την ομοσπονδιακή αστυνομία". Θα ασχοληθούν με τη "συλλογή στοιχείων, όπως η κατάσταση των πτωμάτων και λεπτομέρειες στα ρούχα", διευκρίνισε.

    Σε ανακοίνωσή της η γαλλική αεροπορική εταιρεία, δήλωσε πως τον Μάιο του 2008 είχαν διαπιστωθεί στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, ελαττωματικοί αισθητήρες ταχύτητας - κάτι που οδηγούσε τους πιλότους να προγραμματίζουν λάθος ταχύτητα την ώρα της πτήσης- και ζήτησε εξηγήσεις από της Airbus. Η τελευταία, είχε απαντήσει στην Air France, πως θα ζητήσει από τους πελάτες της να μελετήσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης των αισθητήρων, κάτι που ωστόσο έγινε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή, πέντε εβδομάδες πριν το τραγικό δυστύχημα.

    "Ανεσύρθησαν, την Κυριακή , από τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού τρία πτώματα" επιβαινόντων στην πτήση "AF447", με συνολικά 228 επιβαίνοντες, από Ρίο ντε Τζανέϊρο προς Παρίσι, με αεροσκάφος τύπου "A330-200", κατασκευασμένο το 2005. Μέχρις ώρας, το φύλο των θυμάτων δεν αναφέρεται. Περισυνελλέγησαν, ταυτοχρόνως, συντρίμμια, "που είναι απολύτως βέβαιο, ότι ανήκουν στο αεριωθούμενο". Όλα τα ανωτέρω βεβαιώθηκαν, στο Ρετσίφε, από έναν εκπρόσωπο της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας, τον υποσμηναγό Ενρί Μουνιόζ. Υπενθυμίζεται ότι δύο πτώματα αντρών, επιβαινόντων στο μοιραίο αεροπλάνο, ανασύρθηκαν ήδη από τον ωκεανό, περίπου 24 ώρες πριν.

    Το αεροπορικό δυστύχημα έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. -"Κι άλλα πτώματα εντοπίστηκαν, πρόκειται να περισυλλεγούν" ανέφερε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι στην περιοχή των ερευνών "οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι σήμερα δυσμενείς". Όλα τα πτώματα μεταφέρονται --πάνω σε φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Βραζιλίας-- προς το Αρχιπέλαγος "Φερνάντο ντε Ναράχνο", το οποίο είναι σε απόσταση ως 800 μιλίων από το πιθανολογούμενο σημείο συντριβής του γαλλικού επιβατικού αεροπλάνου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23275

    [03] Λίβανος: Μεγάλη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Οι Λιβανέζοι ψήφισαν την Κυριακή στις κοινοβουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες αναμετρήθηκαν ο συνασπισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία και αυτός του οποίου ηγείται η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Τεχεράνης και της Δαμασκού. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζιάντ Μπαρούντ, μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις 7 μμ (τοπική ώρα), τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 52%- ποσοστό που θεωρείται μεγάλο για τα δεδομένα της χώρας- όπου εκατοντάδες χιλιάδες από τα 3,26 εκατομμύρια εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ζουν στο εξωτερικό. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός των επομένων ωρών.

    Tο αποτέλεσμα θα κριθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από την απόδοση που θα έχει ο κυριότερος σύμμαχος της Χεζμπολάχ, χριστιανός Μισέλ Αούν και οι χριστιανοί σύμμαχοί του.

    Οι χριστιανοί, που αποτελούν περίπου το 40% των ψηφοφόρων, είναι διχασμένοι ανάμεσα στους δύο κυριότερους πολιτικούς σχηματισμούς.

    Ακόμη και αν η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της ανατρέψουν την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του αντιπάλου τους, το πιθανότερο αποτέλεσμα που θα προκύψει από την ψηφοφορία είναι μία ακόμη κυβέρνηση "εθνικής ενότητας"- ενδεχομένως με μία μικρή ομάδα ανεξάρτητων να κρατούν την ισορροπία, εκτιμούν αναλυτές.

    Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με 50.000 στρατιώτες και άνδρες της αστυνομίας να έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον Λίβανο και ειδικά στις πιο διαφιλονικούμενες εκλογικές περιφέρειες.

    Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από τα πυρά αγνώστου στην Τρίπολη, στα βόρεια της χώρας, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές αντίπαλων κομμάτων, χωρίς ωστόσο να λάβουν μεγάλες διαστάσεις.

    Ενδεχομένως οι 100 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν ήδη κατανεμηθεί χάρη στον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και τις πολιτικές συμφωνίες με τις κοινότητες των σουνιτών και των σιιτών να βρίσκονται σε αντίθετους πόλους.

    Η πραγματική μάχη επικεντρώνεται στις χριστιανικές περιοχές, όπου ο Αούν έχει απέναντί του το Κόμμα των Φαλαγγιτών του πρώην προέδρου Αμίν Τζεμαγιέλ, τις Δυνάμεις του Λιβάνου του Σαμίρ Γκαγκέα και τους ανεξάρτητους.

    Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κατατάξει την Χεζμπολάχ στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν συνδέσει την μελλοντική αποστολή βοήθειας στον Λίβανο με το σχήμα και την πολιτική της επόμενης κυβέρνησης.

    Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει ότι δεν παραδίδει τα όπλα της ως μέτρο αποτροπής του Ισραήλ, συμμετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση.

    Ο αντι-συριακός συνασπισμός, που διαθέτει την πλειοψηφία, υπό τον σουνίτη πολιτικό Σαάντ αλ-Χαρίρι, απολαμβάνει τη σταθερή στήριξη πολλών δυτικών χωρών, καθώς και της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, από το 2005 που δολοφονήθηκε ο πατέρας του Ραφίκ αλ-Χαρίρι.

    Ο συνασπισμός κατέλαβε την εξουσία στις εκλογές που ακολούθησαν την δολοφονία του Χαρίρι, αλλά δυσκολεύτηκε να κυβερνήσει υπό τη σκιάν των συχνά βίαιων συγκρούσεων με την Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Είδηση: 23274

    [04] Πρόκριμα νίκης στον Μπαρόζο από τις ευρωκάλπες

    Η αναμενόμενη κυριαρχία των συντηρητικών κομμάτων, υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, δείχνει το πράσινο φως στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την ανανέωση της θητείας του στον προεδρικό θώκο της Κομισιόν, παρά τις σφοδρές επικρίσεις εναντίον του.

    Τα κόμματα της κεντροδεξιάς, που στηρίζουν την υποψηφιότητα πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο και ισχυροποιούν τη θέση του.

    Ένα μέτωπο εναντίον του Μπαρόζο θα απαιτούσε από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς καλύτερες επιδόσεις στις φετινές εκλογές.

    Επιπλέον, οι υποστηρικτές μεταξύ των σοσιαλιστών ηγετών της παρουσίασης μιας εναλλακτικής λύσης στον Ζοζέ Μπαρόζο εμφανίσθηκαν χωρισμένοι.

    Μπορεί οκτώ σοσιαλδημοκράτες πρώην ηγέτες να κάλεσαν την περασμένη Τρίτη με ανοικτή επιστολή τη δική τους πτέρυγα να παρεμποδίσει την ανανέωση της θητείας του Μπαρόζο, όμως εκείνος έχει την υποστήριξη τριών κεντρο-αριστερών ηγετών: των πρωθυπουργών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.

    Την ίδια ώρα ωστόσο αυξάνονται οι επικρίσεις για τον απολογισμό της θητείας του προέδρου της Επιτροπής κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, που στιγματίσθηκαν από μια σοβαρή θεσμική κρίση μετά την απόρριψη του νέου ευρωπαϊκού συντάγματος και, στη συνέχεια, από τις δυσκολίες για την υιοθέτηση της συνθήκης της Λισαβόνας.

    Πολλοί του προσάπτουν επίσης ότι καθυστέρησε υπερβολικά να αντιδράσει στην οικονομική κρίση, εξαιτίας της πίστης του στην αυτό-ρύθμιση των αγορών.

    Είδηση: 23276


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 June 2009 - 21:09:20 UTC