Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φταίξαμε και οφείλουμε να αλλάξουμε
  • [02] Εγκλωβισμένη η ΝΔ
  • [03] Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος
  • [04] Παρουσίαση των 22 ευρωβουλευτών
  • [05] Γρίπη Η1Ν1: Σχέδια επί τάπητος ενόψει φθινοπώρου
  • [06] Προγράμματα για Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
  • [07] Θέαμα και μουσική στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας 2009
  • [08] Άσκηση και κοινωνική ζωή ενδυναμώνουν το νου και μετά τα εβδομήντα

    [01] Φταίξαμε και οφείλουμε να αλλάξουμε

    Πολιτική

    Καμπανάκι για την κυβέρνηση χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο κάνοντας παράλληλα αυστηρές συστάσεις και απευθύνοντας παραινέσεις σε όλα τα μέλη της κυβέρνησής του, προκειμένου να διορθωθεί η διατάραξη, όπως είπε, των σχέσεων μας με την κοινωνία. Ο Κώστας Καραμανλής έκανε και πάλι αυτοκριτική για συμπεριφορές και πράξεις, που όπως είπε πληγώνουν τους πολίτες, έκλεισε κάθε πόρτα κομματικής συνεργασίας ενώ χαρακτήρισε ανευθυνότητα τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου και το αίτημά του για εκλογές. Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της οικονομίας αλλά και στα ζητήματα της δημοσίας ασφάλειας.

    Την εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων των υπουργών και των υφυπουργών, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας το μεσημέρι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Γυρίζουμε σελίδα δεν πρέπει να αναζητούμε τα αίτια αλλού παρά μόνο στους εαυτούς μας και εμείς οφείλουμε να διορθώσουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις, ό,τι πικραίνει, απογοητεύει , ταλαιπωρεί τους πολίτες υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε αυστηρό τόνο στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

    Αναφερόμενος στην αποχή, την χαρακτήρισε πρωτοφανή και την απέδωσε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε άμεσο πολιτικό διακύβευμα,

    Ωστόσο όπως τόνισε το υψηλό ποσοστό της αποχής αποτελεί μήνυμα στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, καθώς όπως είπε οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους σε βασικές πτυχές της πολιτικής ζωής.

    Ειδικότερα για το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για υποχώρηση της ΝΔ και διατάραξη της σχέσης της με την κοινωνία. Το μήνυμα ήταν πολύ σοβαρό και καθαρό, οι πολίτες απαιτούν λύσεις, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, οι οποίες ταλαιπωρούν τον κόσμο και σημείωσε ότι οι δυσλειτουργίες αυτές αφορούν όλους τους υπουργούς και όλα τα υπουργεία, όλα τα επίπεδα στις σχέσεις κράτους και πολίτη.

    "Ζητώ ένταση των προσπαθειών από όλους και σας καλώ να είστε αμείλικτοι", είπε ο κ. Καραμανλής στους υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ ειδική μνεία έκανε και σε συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που παραβίασαν τις ξεκάθαρες αρχές που ο ίδιος έθεσε, από το Μάρτιο του 2004.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ως την πιο επείγουσα εθνική υπόθεση, η οποία αφορά όλα τα υπουργεία και όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών και κάλεσε τους υπουργούς να εποπτεύουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την παραγωγή κυβερνητικού έργου τονίζοντας ότι δεν συγχωρείται πλέον καμιά ολιγωρία και καμιά καθυστέρηση. Να δούμε τί είναι ανάγκη να αλλάξουμε και να το αλλάξουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Έδωσε έμφαση στην περαιτέρω μείωση των δαπανών και στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα και αναφέρθηκε σε σοβαρές καταγγελίες, όπως είπε, για επίορκους λειτουργούς σε εισπρακτικούς μηχανισμούς και τόνισε ότι έχει δώσει εντολή προς τον αρμόδιο υπουργό να πάρει όποια μέτρα χρειαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης του διαλόγου σε θέματα διαφάνειας, μνημόνευσε εκ νέου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την οποία η κυβέρνηση θα συζητήσει, έδωσε έμφαση στην επίλυση άμεσων προβλημάτων στην υγεία και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της ασφάλειας.

    Αναφερόμενος σε θέματα δημόσιας ασφάειας είπε ότι θα υπάρξει αυστηρότερη ποινική μεταχείριση στους κουκουλοφόρους, καθώς και αλλαγή πλαισίου που αφορά την ανωνυμία στο καρτοκινητά.

    Επιτιθέμενος για μια ακόμη φορά στην αντιπολίτευση τόνισε πως ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που επιχείρησε να δώσει στις εκλογές απορρίφθηκε ουσιαστικά από τους πολίτες ενώ σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει την αποστασιοποίηση από τα προβλήματα του τόπου προβάλλοντας συνεχώς το αίτημα των εκλογών.

    Είναι ανευθυνότητα να ζητά εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση, τη στιγμή που πήρε πιο λίγες ψήφους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, σημείωσε

    Τέλος ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η τελική έκβαση του αγώνα δεν πρόκειται να κριθεί από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ΝΔ μπορεί να ανανεώσει την πλατιά στήριξή της από τους πολίτες αποκλείοντας παράλληλα κάθε συνεργασία με άλλα κόμματα.

    Αντιδράσεις

    "Η αυτοκριτική που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός δεν αφορά στην ουσία της πολιτικής της ΝΔ. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση", τονίζει σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο το ΚΚΕ.

    Είδηση: 23335

    [02] Εγκλωβισμένη η ΝΔ

    Πολιτική

    Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης μετά τις εκλογές της Κυριακής του κύκλου οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε ως "αλαζονική" την στάση της ΝΔ απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, καθώς όπως είπε ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να προχωρήσει σε σοβαρές ανατροπές γιατί θα πρέπει να ανατρέψει την ίδια του τη φύση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε μια αντίληψη διακυβέρνησης και στα μικροκομματικά της αδιέξοδα και εκτίμησε ότι η Ρηγίλλης έλαβε το μήνυμα των εκλογών και καταδικάστηκε για την κακή της διαχείριση.

    "Σήμερα δεν αντιμετωπίζουν την κρίση της χώρας αλλά την κρίση στην ΝΔ", είπε χαρακτηριστικά..

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στο γεγονός ότι οι πολίτες εκτίμησαν ως αξιόπιστη την πρόταση κόμματος τόσο για να βγάλει την χώρα από την κρίση όσο και για μια ευνομούμενη πολιτεία, και τόνισε ότι η νίκη του Κινήματος είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε, της αντιπολίτευσης που άσκησε και της απήχησης που είχαν οι προγραμματικές του προτάσεις.

    Θεώρησε ότι λειτούργησε θετικά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την κατάσταση στην οικονομία με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, την ανομία και την ατιμωρησία.

    Θέτοντας ένα γενικό πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αξιολογήσει την κυβερνητική πολιτική στην Οικονομία και στη συνέχεια να προγραμματίσει και να εξειδικεύσει τις δικές του προτάσεις.

    Σημεία αιχμής της αντιπολιτευτικής πολιτικής όρισε τη σπατάλη της ΝΔ και τη μη επένδυση των δαπανώμενων χρημάτων σε αναπτυξιακές προοπτικές και σε παρατήρηση στελέχους ότι "οι πελατειακές λογικές στην οικονομία δεν απέδωσαν για την ΝΔ" απάντησε λέγοντας "όχι όσο θα ήθελαν".

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο Γ. Α. Παπανδρέου διαπίστωσε ευρωπαϊκή αμηχανία, θεσμική και πολιτική, απέναντι στις εξελίξεις, ενώ πρόσθεσε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και του σοσιαλιστικού κόμματος στην Μάλτα "επιφορτίζει" αυτά τα κόμματα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ με το βάρος να "περάσει" ένα διαφορετικό κλίμα στην Ευρώπη.

    Ο κ. Παπανδρέου τέλος είπε ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν πρέπει να "βράζουν" στην μιζέρια της ξενοφοβίας, που θέλουν να περάσουν οι συντηρητικοί.

    "Ο πρωθυπουργός δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις εκλογές και δεν κατάλαβε ότι οι πολιτικές του έχουν καταδικαστεί από τους Έλληνες πολίτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως η ΝΔ μπορεί να καλύψει την διαφορά εφ όσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε αλλαγές, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το μήνυμα των εκλογών είναι να προχωρήσει σε αλλαγή διακυβέρνησης και αντιμετώπισης της ανομίας, σταματήματος χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και απάντησης στο κλείσιμο της Βουλής" και πρόσθεσε ότι "φοβάμαι πως από αυτή την κυβέρνηση και αυτόν τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή πορείας".

    Αναφερόμενος δε στο εκλογικό αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η επίκληση της αποχής για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων είναι υπεραπλούστευση, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται και σε όσους απείχαν.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είπε ότι αυτό θα γίνει από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα συνεχίσει την προγραμματική του αντιπολίτευση εξειδικεύοντας το πρόγραμμά του.

    Είδηση: 23350

    [03] Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος

    Ειδήσεις

    Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει εντός του Ιουνίου τα μέτρα τα οποία ενδεχομένως είναι αναγκαία για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 3,7% του ΑΕΠ εντός του τρέχοντος έτους, τόνισε από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομίας. Όπως επισήμανε ο Γιάννης Παπαθανασίου τις επόμενες εβδομάδες και αφού υπάρξει συνολική εκτίμηση των τάσεων της οικονομικής ανάπτυξης των κρατικών εσόδων και του πληθωρισμού, η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που κρίνονται αναγκαίες.

    Ο Υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι η επαγρύπνηση για την πορεία των δημοσίων οικονομικών θα συνεχισθεί και το 2010, με στόχο τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3%, μέσω διαρθρωτικών κυρίως μέτρων.

    Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, περί το μέσον του επόμενου χρόνου, αναμένεται ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ενόψει της επιστροφής της ευρωπαϊκής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς όλες λίγο, πολύ οι χώρες στρέφουν το βλήμα τους στην "επόμενη μέρα", δηλαδή στην κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Ο Γιάννης Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι οι κρατικές εκταμιεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν κινήθηκαν στα επίπεδα άλλων κρατών της ΕΕ και ότι το βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εξέλθει με ταχείς ρυθμούς από την κρίση.

    Σημείωσε, τέλος, ότι η συνεπεία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη δημοσιονομική εξυγίανση έχει εκτιμηθεί στις Βρυξέλλες, αλλά και ότι ανεξαρτήτως αυτού η κυβέρνηση θα κινηθεί στην ίδια ρότα, διότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον της χώρας.

    Το αίτημα της Κομισιόν από την Ελλάδα, είναι να θεσπιστούν μέτρα μονίμου χαρακτήρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος, αλλά και του δημόσιου χρέους.

    Η κυβέρνηση για την ενίσχυση των εσόδων εξετάζει τα εξής μέτρα: * τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, * αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, * διεύρυνση του μέτρου έκπτωσης φόρου με βάση τις αποδείξεις, * αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα & * νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

    Εκείνο που έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Παπαθανασίου είναι ότι δεν θα υπάρξει παράταση του μέτρου ενίσχυσης της αγορά αυτοκινήτων, και δεν θα αλλάξει το ΕΤΑΚ

    Μέσα στον Ιούνιο, αναμένεται η αποστολή νέων εκκαθαριστικών για όσους θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση ή για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και νέα παρτίδα εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ.

    Αντιδράσεις

    Ανέφικτο χαρακτήρισε τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2010 ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς όπως εκτίμησε "δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει διότι θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση της ελληνικής οικονομίας."

    "Σε περίοδο μηδενικής ανάπτυξης δεν κάνεις τέτοιες προσαρμογές, γιατί έτσι επιβαρύνεις ακόμα περισσότερο την κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι "ο κ. Αλμούνια ανακοίνωσε αυτά που έπρεπε να ακούσουμε από τον υπουργό Οικονομίας, δηλαδή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα φορολογικά μέτρα."

    Διατυπώνοντας την θέση του κόμματος είπε ότι "δεν πρέπει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να πέσει στην μέση ελληνική οικογένεια και τα φτωχότερα στρώματα" και συνδέοντας κατ' αρχήν το εκλογικό αποτέλεσμα με την κυβερνητική οικονομική πολιτική, είπε ότι "η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερη εκεί όπου υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης", ενώ πρόσθεσε ότι "η οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε συγκεκριμένες πολιτικές και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φερέγγυα πρόταση που συνίσταται στην ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στήριξη των ασθενεστέρων και στροφή προς την "πράσινη ανάπτυξη".

    "Την ώρα που η οικονομία κατρακυλάει σε ακατάσχετο κατήφορο και παρά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ο κ. Γ. Παπαθανασίου όχι μόνο εμμένει σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική, αλλά και προανήγγειλε, στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε., ένα νέο σκληρό αντικοινωνικό πακέτο μέτρων εντός του Ιουνίου, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης", σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο 0,5% ο πληθωρισμός

    Την ίδια ώρα σε νέα χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο πληθωρισμός ο οποίος υποχώρησε το Μάιο σε ποσοστό 0,5% από 1% τον περασμένο Απρίλιο.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον πληθωρισμό ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης, είπε μεταξύ άλλων ότι η μείωση οφείλεται στη μεγάλη πτώση της τιμής του γάλακτος, στη πτώση των τιμών των αυτοκινήτων, στη μείωση των τιμών σε πολλά είδη των σούπερ-μάρκετ και στη πολύ μικρότερη αύξηση της τιμής της βενζίνης φέτος σε σχέση με πέρυσι.

    Tην προσοχή της κυβέρνησης ώστε η χώρα να μην βιώσει το φαινόμενο του αποπληθωρισμού επισήμανε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος.

    "Στη δεδομένη χρονική περίοδο η εξέλιξη αυτή δίνει ανάσες στα νοικοκυριά που βιώνουν τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για μη βιώσουμε στη συνέχεια το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που θα οδηγήσει την ανάπτυξη σε αρνητικό πρόσημο", τόνισε.

    Για το ίδιο θέμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε ότι η ΕΣΥΕ έχει άλλον τρόπο να μετράει την άνοδο των τιμών και διαφορετικό τα νοικοκυριά και οι λοιποί καταναλωτές.

    "Δεν είναι δυνατόν η ακρίβεια να παραμένει, μέσα σε συνθήκες κρίσης, το καθημερινό άγχος των οικονομικά αδύνατων και η ΕΣΥΕ να εμφανίζει τις τιμές να παραμένουν στάσιμες αν όχι και να πέφτουν", τόνισε.

    Είδηση: 23360

    [04] Παρουσίαση των 22 ευρωβουλευτών

    Τους είκοσι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές που εξελέγησαν κατά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα οι δημοσιογράφοι σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα. Οι επικεφαλής των ομάδων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Στρασβούργο αναφέρθηκαν στους στόχους και τις πολιτικές τους αλλά και στο ζήτημα της αποχής.

    Οι νέοι ευρωβουλευτές τόνισαν την αναγκαιότητα συνεργασίας ανεξαρτήτως της πολιτικής δύναμης που ανήκουν, ώστε να προωθηθούν τα ελληνικά συμφέροντα στην ΕΕ, ενώ ως αμέσου ενδιαφέροντος ανάδειξαν το θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

    Στην παρουσίαση συζητήθηκαν επίσης θέματα, όπως το σύμφωνο της Λισσαβώνας και οι συνεργασίες μεταξύ των πολικών ομάδων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    Από την συζήτηση δεν μπορούσε να λείψει και το θέμα της αποχής.

    Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου ανέδειξε την αποχή ως το μείζον πολιτικό ζήτημα τονίζοντας μάλιστα πως πρέπει να τεθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής και Ευρωκοινοβουλίου, καθώς - όπως εκτίμησε - αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

    Η απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική και ο διοικητικός τρόπος λειτουργίας της ΕΕ, ήταν οι αιτίες που καθόρισαν το κλίμα της αποχής, σύμφωνα με την κυρία Γιαννάκου, η οποία συμπλήρωσε πως ενώ ήταν ευκαιρία οι Ευρωεκλογές για να ενημερωθούν οι πολίτες για τα ευρωπαϊκά θέματα και παρ' όλες τις προσπάθειες, δυστυχώς αυτές διεξήχθησαν με όρους εσωτερικής πολιτικής «συνοδοιπορούντων των κομμάτων και των ΜΜΕ».

    "Στις Δημοκρατίες τις εξελίξεις καθορίζουν εκείνοι που ψηφίζουν", δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει - όπως εξήγησε - ότι η αποχή δεν είναι ζήτημα, το οποίο, όμως, λύνεται με σοβαρή δουλειά και άνοιγμα των πολιτικών κομμάτων προς τους πολίτες κι όχι πλέον με παραδοσιακούς όρους.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ.Τούσσας τόνισε πως η αποχή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της απογοήτευσης και της διαμαρτυρίας των πολιτών και υπείχε έννοια καταγγελίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Τα κόμματα - ιδίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - απέφυγαν να θέσουν τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην ατζέντα, είπε.

    Ο Θανάσης Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ αν και διαπίστωσε διαφοροποίηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μεταξύ της "συνειδητής αποχής" των πολιτών και της "αποχής του τριημέρου και της Μυκόνου", συμφώνησε με την άποψη πως οι πολίτες που ψηφίζουν καθορίζουν τις εξελίξεις.

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι ενώ το 75% των αποφάσεων που λαμβάνονται σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων είναι απόρροια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην Ελλάδα κάναμε Ευρωεκλογές αναλωνόμενοι ακόμη και σε δικαστικά ζητήματα.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χουντής εξαιρώντας από την ελληνική αποχή τα χαρακτηριστικά του τριημέρου, είπε πως οφείλεται στην άγνοια αφενός, στην δυσαρέσκεια αφετέρου των πολιτών από την Ευρώπη και διερωτήθηκε για τον τρόπο διεξαγωγής των Ευρωεκλογών στη χώρα μας: «Μήπως έγιναν με γνώμονα τα πραγματικά εσωτερικά προβλήματα και λέμε ότι δεν έγιναν με ανάδειξη των ευρωπαϊκών;»

    Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκτίμησε ότι η αποχή μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένη πληροφόρηση των πολιτών με ευθύνη των κομμάτων και στην αίσθηση ότι η Ευρώπη δεν επηρεάζει άμεσα των πολίτη, έθεσε όμως και ως αιτία της "ελληνικής αποχής" και την παράμετρο του τριημέρου και του καύσωνα που "αποτέλεσαν πρόκληση για πολλούς".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23368

    [05] Γρίπη Η1Ν1: Σχέδια επί τάπητος ενόψει φθινοπώρου

    Ειδήσεις

    Οι εξελίξεις από το μέτωπο της νέας γρίπης μπορεί να μην είναι πλέον στο πρώτο πλάνο της διεθνούς επικαιρότητας, όμως η απειλή παραμένει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν αποκλείει να κηρύξει αύξηση του συναγερμού στο επίπεδο της πανδημίας. Το Μεξικό ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει τη διεξαγωγή Συνόδου για τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) από την πρώτη έως τις 3 Ιουλίου στο προάστιο Κανκούν. Η ΕΕ, από την πλευρά της, εξετάζει τη λήψη μέτρων ενόψει του ερχομού του φθινοπώρου, οπότε μπορεί να σημειωθεί νέα έξαρση της νόσου, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 139 ασθενείς παγκοσμίως.

    Έχουν περάσει τρείς μήνες από το ξέσπασμα της επικίνδυνης ασθένειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ έχει προσβάλει σε 73 χώρες 25,288 άτομα, ενώ 139 ασθενείς υπέκυψαν. Από αυτούς οι 106 κατοικούσαν στο Μεξικό.

    Σύμφωνα με τον Μεξικανό υπουργό Υγείας, Χοσέ Ανχελ Κόρντοβα, ο ιός έχει τώρα υποχωρήσει αισθητά στη χώρα και τα νέα κρούσματα είναι τώρα πολύ λιγότερα και μεμονωμένα, όμως κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό σημαίνει και το τέλος της επιδημίας, η οποία συνεχίζει το γύρο του κόσμου. Στην Κίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 100, ενώ η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα άλλα 5 περιστατικά.

    Γι' αυτό και το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο στο Μεξικό, όπου θα λάβουν μέρος 40 χώρες καθώς και οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Η ΕΕ από την πλευρά της μελετά τις κινήσεις της ενόψει φθινοπώρου.

    Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Αντρούλα Βασιλείου τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας κοινής στρατηγικής εμβολιασμού για τη νέα γρίπη Η1Ν1.

    "Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι χώρες μέλη να συμφωνήσουν στους τρόπους παραγωγής, διαθεσιμότητας και διανομής των εμβολίων", δήλωσε η ευρωπαία Επίτροπος κατά την άφιξή της στη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    "Εάν χρειαστούμε ένα εμβόλιο το φθινόπωρο και εάν η διαθεσιμότητα δεν είναι επαρκής για όλους, θα πρέπει να προσδιορίσουμε τις ομάδες του πληθυσμού στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, όσον αφορά τον εμβολιασμό, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες", πρόσθεσε η ευρωπαία Επίτροπος και προειδοποίησε: "Δεν θα έχουμε από την πρώτη κιόλας ημέρα τεράστιες ποσότητες του εμβολίου στη διάθεσή μας".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα υπουργό Υγείας Ούλα Σμίτ, η οποία σημείωσε ότι "η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει από κοινού την επικινδυνότητα της νέας γρίπης και τους τρόπους προστασίας των ευρωπαίων πολιτών".

    "Πρέπει πρώτα ν' αποφασίσουμε ποιο εμβόλιο πρέπει να παρασκευασθεί", επισήμανε η γερμανίδα υπουργός παραθέτοντας έναν κατάλογο ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν: "ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν, ποιές είναι οι ομάδες κινδύνου, για ποιο ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να υπάρχουν αποθέματα του εμβολίου και πώς πρέπει να προστατευθούν οι φτωχές χώρες".

    Είδηση: 23369

    [06] Προγράμματα για Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

    Ειδήσεις

    Αρχίζει στις 15 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Τα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" (ΕΠΑΝ ΙΙ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και αποσκοπούν στη διευκόλυνση - μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων - της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από γυναίκες καθώς και νέους ηλικιακά επιχειρηματίες, σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, δίνοντας έμφαση στην ενθάρρυνση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας που δίνει βάση στην καινοτομία, εντοπίζει τα κενά της αγοράς και λαμβάνει υπόψη τις προοπτικές αύξησης ζήτησης.

    Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες του τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ανακύκλωσης - περιορισμού της ρύπανσης, όπως αυτές αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος

    Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν:

    -Γυναίκες, οι οποίες γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι και το 1991 και

    - Νέοι οι οποίοι γεννήθηκαν από το 1970 μέχρι και το 1991

    - Είναι άνεργες-άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθερες επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος (4.3.2009).

    Ο Τραπεζικός δανεισμός για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής μπορεί να ανέρχεται μέχρι ποσοστού 30% του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού του έργου.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), σχετικά με την δυνατότητα ανάληψης των εγγυήσεων που απαιτούνται για τη σύναψη του δανείου

    Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) μετά από τις 15/06/2009 και μέχρι 14/09/2009, μέσω του δικτυακού τόπου www.eommex.gr. Για την ηλεκτρονική υποβολή, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφθεί το δικτυακό τόπο του προγράμματος και να λάβει αναλυτική ενημέρωση και οδηγίες αναφορικά με τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της Πρότασης.

    Ο φάκελος των δικαιολογητικών Συμμετοχής αποστέλλεται μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στην ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε., το αργότερο σε 10 ημέρες (ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων

    Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται :

    Είδηση: 23361

    [07] Θέαμα και μουσική στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας 2009

    Ειδήσεις

    Μια ματιά -έστω και γρήγορη- στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Πέτρας αρκεί για να δεί κανείς πόσο μουσικοθεατρικό, πλούσιο κι άκρως εντυπωσιακό αναμένεται να είναι και το φετινό καλοκαίρι στον δήμο Πετρούπολης. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, Γιάννης Κότσιρας, Active Member, Σωκράτης Μάλαμας, Michael Bolton, Καρυοθραύστης, Όπερα της Πεντάρας, Μήδεια και Τρωάδες είναι μερικές μόνο από τις μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά στο μαγευτικό χώρο του Θεάτρου Πέτρας. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες από πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις σύγχρονες και κλασσικές αλλά και παραστάσεις χορού, προσφέροντας μας ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας.

    Χώρος: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, Αθήνα

    Πληροφορίες: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, Αθήνα, Επικοινωνία: 210-5012402 (Θέατρο Πέτρας)

    Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο Πολιτεία - Ασκληπιού 3, Λέσχη Δίσκου - Ακαδημίας 57

    Αναλυτικό πρόγραμμα: Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας

    Είδηση: 23366

    [08] Άσκηση και κοινωνική ζωή ενδυναμώνουν το νου και μετά τα εβδομήντα

    Το ότι η φυσική άσκηση ωφελεί το σώμα αλλά και την υγεία το γνωρίζαμε. Αυτό που ίσως μας διαφεύγει οστώσο είναι ότι η γυμναστική σε συνδυασμό με μια πλούσια κοινωνική ζωή και καθόλου τσιγάρο είναι το μυστικό για πνευματική ζωντάνια ακόμα και για την προχωρημένη τρίτη ηλικία. Με άλλα λόγια, μας απαλλάσει όλους -και κυρίως τους ηλικιωμένους- απο την πνευματική γήρανση και την κακή ψυχολογία, ενώ χαρίζει ζωντάνια, ενεργητικότητα και ευεξία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι ηλικιωμένοι που αθλούνται τακτικά, έχουν κοινωνική ζωή, δεν καπνίζουν και είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις πνευματικές τους ικανότητες, σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους.

    Η δρ Αλεξάντρα Φιόκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, βασικός συντάκτης της έρευνας, παρακολούθησε 2.500 άτομα ηλικίας 70 έως 79 ετών επί οκτώ χρόνια, ελέγχοντας τακτικά στο διάστημα αυτό τις γνωστικές τους ικανότητες.

    Στο 53% των περιπτώσεων παρατηρήθηκε μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών σε φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα με τη γήρανση, στο 16% παρατηρήθηκε ουσιαστική απώλεια ικανοτήτων, ενώ αντίθετα το 30% διατήρησε, ή ακόμη και βελτίωσε τις ικανότητές του.

    Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τους παράγοντες που συνέβαλαν στη διατήρηση των πνευματικών ικανοτήτων της τελευταίας ομάδας και διαπίστωσαν ότι το προφίλ των ατόμων αυτών ήταν πολύ συγκεκριμένο: όσοι γυμνάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις νοητικές τους λειτουργίες σε σχέση με αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή, ενώ οι μη καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες έναντι των καπνιστών.

    Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, όσοι έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν σε πνευματική εγρήγορση, ενώ όσοι είναι επαγγελματικά ενεργοί, ασκούν εθελοντική εργασία και έχουν σύντροφο έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις νοητικές τους ικανότητες για μεγαλύτερο διάστημα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23357


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 June 2009 - 16:58:04 UTC