Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελέγχονται οι πυρκαγιές
  • [02] Η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ υπαίτια του 25% της μόλυνσης
  • [03] Τσουχτερά πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια
  • [04] Δολοφονία αγροτοσυνδικαλιστή στις Φιλιππίνες
  • [05] Στο επίκεντρο η λαθρομετανάστευση
  • [06] Αναγκαστική προσγείωση για δύο αεροσκάφη Airbus
  • [07] Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον ΜΑΤ στα Εξάρχεια
  • [08] Έβδομο κρούσμα της γρίπης
  • [09] Νέα τροπή στην διερεύνηση της συντριβής του F-16
  • [10] Ουάσινγκτον: Ένας νεκρός από τους πυροβολισμούς στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος
  • [11] Έκκληση Ομπάμα στο Κιργιστάν για συνεργασία

    [01] Ελέγχονται οι πυρκαγιές

    Κοινωνία

    Κατασβέστηκε η φωτιά στο Πήλιο, αφού αποτέφρωσε χαμηλή βλάστηση σε δύσβατη δασική περιοχή. Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου επιτηρούσαν όλο το βράδυ το μέτωπο της φωτιάς, μεταξύ της Άνω Κερασιάς και της Μακρινίτσας, στο Πήλιο.

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Τροιζήνας. Μέχρι τώρα η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει συνολικά 700 στρέμματα, εκ των οποίων τα 200 δάσος και τα 500 καλλιέργεια ελιάς και ξερά χόρτα. Η μάχη της κατάσβεσης συνεχίζεται μέχρι αυτήν την ώρα με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από 12 επανδρωμένα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων για πλήρη κατάσβεση.

    Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στη Ριτσώνα της Εύβοιας, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από τροχαίο ατύχημα.

    ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23451

    [02] Η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ υπαίτια του 25% της μόλυνσης

    Ειδήσεις

    Η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ, είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκτενούς μελέτης διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης, υπεύθυνη για το 25% των περιστατικών μόλυνσης με τοξικές ουσίες που καταγράφηκαν στη Βόρεια Αμερική το 2005. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Συνεργασίας που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις του Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικού, το 90% των τοξικών ουσιών που μολύνουν το περιβάλλον προήλθαν από 15 τομείς της βιομηχανίας. Πέραν της πετρελαϊκής βιομηχανίας και της βιομηχανίας εξόρυξης φυσικού αερίου, οι βιομηχανίες που μόλυναν περισσότερο ήταν αυτές των ορυχείων, του βιολογικού καθαρισμού, της ηλεκτροπαραγωγής και της χημικής βιομηχανικής επεξεργασίας.

    "Το 90% των 5,5 δις κιλών διαρροών και αποθέσεων τοξικών ρυπογόνων ουσιών που αναφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική το 2005 μπορούν να αποδοθούν σε μόλις 30 ουσίες από 15 τομείς της βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό", ανέφερε η έκθεση.

    Η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ ευθύνεται για 1,5 δις κιλά "των τοξικών ρυπογόνων ουσιών που αναφέρθηκαν από όλους τους τομείς το 2005", ανέφερε η CEC.

    Οι περισσότερες ρυπογόνες και καρκινογόνες ουσίες διέρρευσαν, ή εκλύθηκαν, στον αέρα και στο νερό.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής, Αντριάν Βάσκες Γκάλβες, δήλωσε ότι η έκθεση "παρουσιάζει την πιο σαφή απεικόνιση της βιομηχανικής μόλυνσης στη Βόρεια Αμερική που έχει παραχθεί ποτέ", παραδεχόμενος, ταυτόχρονα, ότι έχει ελλείψεις, αφού υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα και διαδικασίες στις τρεις χώρες.

    Η έκθεση "αποκαλύπτει μερικά σημαντικά τυφλά σημεία", είπε ο Βάσκες Γκάλβες. Ωστόσο, πρόσθεσε, "η πληροφόρηση αυτή είναι κρίσιμη για τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και τις κοινότητες", αφού καταδεικνύει ποια δράση θα πρέπει να αναληφθεί "για να αντιμετωπιστούν περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα που άπτονται της [δημόσιας] υγείας".

    Είδηση: 23453

    [03] Τσουχτερά πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια

    Ειδήσεις

    Μεγάλη υπόθεση πλαστών εικονικών τιμολογίων, συνολικού ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Στην υπόθεση εμπλέκονται μια τεχνική κατασκευαστική επιχείρηση και μια επιχείρηση εμπορίας σκραπ μετάλλων.

    Συγκεκριμένα, κύκλωμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενο από άτομα που συστηματικά δραστηριοποιούνται στην έκδοση εικονικών τιμολογίων, συνέστησε Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία κατά την περίοδο 2002 - 2006, «τροφοδότησε» πάνω από 120 επιχειρήσεις με 841 πλαστά - εικονικά και εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ.

    Η απώλεια για το ελληνικό δημόσιο, μόνο από τη μη απόδοση του ΦΠΑ, ανέρχεται, χωρίς τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, στο ποσό των 5.200.000 ευρώ. Τα πρόστιμα που αναμένεται να επιβληθούν ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.

    Για την ολοκλήρωση του ελέγχου και την αποκάλυψη όλων των εμπλεκομένων, χρειάσθηκαν έρευνες τριών ετών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της ΥπΕΕ στις περιοχές των ληπτών.

    Οι εμπλεκόμενες εταιρείες εντάχθηκαν ήδη στον πίνακα εταιρειών - παραβατών σε υποθέσεις εικονικών τιμολογίων που τηρεί η Υπ.Ε.Ε., προκειμένου να ενημερώνονται όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες της και να τον λαμβάνουν υπ' όψη τους κατά την άσκηση του ελεγκτικού έργου τους.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23454

    [04] Δολοφονία αγροτοσυνδικαλιστή στις Φιλιππίνες

    Ειδήσεις

    Θύμα παρακρατικών έπεσε, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων του ο αριστερός αγροτοσυνδικαλιστής Φερμίν Λορίκο, ο οποίος έπεσε νεκρός στο κέντρο της πόλης Ντουμαγκέτ των Φιλιππίνων, μετά από την άσκηση σκληρής κριτικής εναντίον της προέδρου της χώρας Γκλόρια Αρόγιο. Ο Φερμίν Λορίκο, ένας αριστερός αγροτοσυνδικαλιστής και ηγέτης τοπικού αγροτικού συνδικάτου που είναι στενά συνδεδεμένο με την αριστερά, δολοφονήθηκε στο κεντρικό τμήμα των Φιλιππίνων μερικές ώρες αφότου ηγήθηκε διαδήλωσης στην πόλη Ντουμαγκέτ εναντίον της Αρόγιο, την Τετάρτη.

    Αν και σύμφωνα με την αστυνομία, το κίνητρο των δραστών είναι άγνωστο, η Τζούλιετ Ραγκάι, μέλος του ίδιου συνδικάτου, δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί μέρος των κρυφών προσπαθειών του παρακράτους "με στόχο να εξολοθρευτούν οι επικριτές της κυβέρνησης".

    Στην ομιλία του, η οποία ακολούθησε μια πορεία στην οποία συμμετείχαν υποστηρικτές της αριστεράς, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και εργαζόμενοι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο Λορίκο κατέκρινε την Αρόγιο και τους συμμάχους της ότι συνωμοτούν για να διατηρήσουν τους "θρόνους" τους.

    Παρόμοια διαδήλωση έγινε στην Μανίλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία βουλευτών που είναι σύμμαχοι της Αρόγιο με στόχο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα του 1987 και η πρόεδρος να παραμείνει στο θώκο και πέραν του Ιουνίου του 2010, όταν η θητεία της λήξει. Στην κινητοποίηση μετείχαν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μη κυβερνητική οργάνωση Karapatan ("Δικαιώματα") έχει καταγράψει περισσότερες από 1.000 πολιτικές δολοφονίες στη χώρα αφότου ανέλαβε καθήκοντα η πρόεδρος Αρόγιο το 2001, από τις οποίες οι περισσότερες παραμένουν ανεξιχνίαστες.

    Είδηση: 23456

    [05] Στο επίκεντρο η λαθρομετανάστευση

    Ζητήματα δημόσιας διοίκησης και λαθρομετανάστευσης θα βρεθούν το μεσημέρι στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του γερμανικού κοινοβουλίου, ζήτησε τη στήριξη της Ε.Ε. για να τηρεί η Τουρκία το πρωτόκολλο επανεισδοχής των μεταναστών, με δεδομένο ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ε.Ε.

    Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση

    Μιλώντας την Τετάρτη, στο συνέδριο για την Ευρωμεσογειακή συνεργασία της Ε.Ε., ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αναστάσης Παπαληγούρας, υποστήριξε ότι οι λαθρομετανάστες είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ε.Ε. και όχι μόνο την Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιταλία.

    Πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει ζητήσει την αρωγή της Ε.Ε. και προωθεί τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

    Την ανάγκη να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών, επεσήμανε χθες από τη Φιλανδία και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή η πολιτική θα πρέπει να έχει πάντα και ανθρωπιστική διάσταση.

    Την Τετάρτη, επαναπατρίστηκαν 55 Πακιστανοί λαθρομετανάστες με ειδική πτήση τσάρτερ από το Ελευθέριος Βενιζέλος, ύστερα από σχετική συνεννόηση που είχε το υπουργείο Εσωτερικών με την πακιστανική πρεσβεία

    Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού συμβουλίου η παράνομη μετανάστευση

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής εισόδου και εξόδου των μεταναστών από και προς την Ε.Ε. και από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, καθώς και τη θέσπιση κοινού καθεστώτος θεωρήσεων Σένγκεν πρότειναν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό.

    Είδηση: 23452

    [06] Αναγκαστική προσγείωση για δύο αεροσκάφη Airbus

    Ειδήσεις

    Αεροσκάφος τύπου Airbus A330-200 της εταιρίας Jetstar της Αυστραλίας που εκτελούσε πτήση από την Οσάκα της Ιαπωνίας στη Χρυσή Ακτή αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Γκουάμ μετά την εκδήλωση φωτιάς στο πιλοτήριο, μόλις μερικές ημέρες μετά την αεροπορική τραγωδία που έπληξε την Air France. Σε ένα ακόμα περιστατικό, αεροσκάφος της Ρωσικής εταιρίας Aeroflot που εκτελούσε εσωτερική πτήση πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Νοβοσιμπίρσκ, στην Δυτική Σιβηρία, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti.

    Φωτιά στο πιλοτήριο

    Σύμφωνα με στελέχη της Τζέτσταρ, περίπου 4 ώρες μετά την απογείωση του αεροσκάφους εκδηλώθηκε φωτιά κοντά σε ένα από τα παράθυρα του πιλοτηρίου, αναγκάζοντας το πλήρωμα να σπεύσει να τη σβήσει και να ζητήσει αναγκαστική προσγείωση στο Γκουάμ. Η φωτιά δεν έγινε αισθητή στην καμπίνα των επιβατών και ουδείς τραυματίστηκε.

    Οι 203 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση JQ20 ήταν όλοι Ιάπωνες.

    Το περιστατικό, το οποίο αφορά ακριβώς το ίδιο μοντέλο αεροσκάφους με εκείνο του Γαλλικού αερομεταφορέα που την 1η Ιουνίου κατέπεσε στον Ατλαντικό παρασύροντας 228 ανθρώπους στο θάνατο, θα ερευνηθεί από Αυστραλιανούς αξιωματούχους που μεταβαίνουν ήδη στο Γκουάμ.

    Ο Τζέφρυ Τόμας, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Air Transport World, εκτίμησε ότι η φωτιά ενδέχεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο σύστημα θέρμανσης του παραθύρου. "Τέτοιου είδους γεγονότα υποτίθεται ότι είναι αδύνατο να συμβούν", τόνισε.

    Η Αυστραλιανή Qantas έχει διαβεβαιώσει ότι τα αεροσκάφη τύπου Airbus που διαθέτει είναι ασφαλή και έχει διαψεύσει ότι το πρόβλημα των αισθητήρων ταχύτητας του A330 σχετίζεται με τις δύο ανεξήγητες απώλειες ύψους που υπέστη ένα τέτοιο αεροπλάνο πάνω από την Δυτική Αυστραλία πριν λίγο καιρό με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετοί τραυματισμοί και το αεροπλάνο να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση.

    Είδηση: 23450

    [07] Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον ΜΑΤ στα Εξάρχεια

    Κοινωνία

    Για μία ακόμη νύχτα συνέχισαν τις επιθέσεις τους εναντίον αστυνομικών δυνάμεων οι γνωστοί- άγνωστοι νεαροί ταραξίες οι οποίοι χρησιμοποιώντας ως ορμητήριό τους την περιοχή των Εξαρχείων, εξαπέλυσαν επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ. Συγκεκριμένα, στις 01:30 τη νύχτα, ομάδα περίπου 20 νεαρών ατόμων που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου.

    Από τη ρήψη των αυτοσχέδιων βομβών δεν προκλήθηκε κανείς τραυματισμός, αλλά τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα υπέστησαν υλικές ζημιές

    Είδηση: 23449

    [08] Έβδομο κρούσμα της γρίπης

    Κοινωνία

    Μια 28χρονη, η οποία επέστρεψε από τη Βοστόνη, είναι το έβδομο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας. Η κοπέλα νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Η κατάστασή της, όπως και του 24χρονου φοιτητή από το Λονδίνο, δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα αναμένεται νέα συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με πολύ πιθανό πλέον το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί πλέον ως πανδημία, η νέα γρίπη. Την Τρίτη, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πρώτη πανδημία του αιώνα μας" και ήδη πραγματοποιούνται ενέργειες για την προετοιμασία των χωρών απέναντι στα νέα αυτά δεδομένα. Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, οι αρχές στη Γερμανία, επιβεβαίωσαν 27 κρούσματα του ιού της νέας γρίπης, σε ιαπωνικό σχολείο στο Ντίσελντορφ. Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την επόμενη βδομάδα ενώ τα παιδιά που νόσησαν έχουν τεθεί σε καραντίνα.

    "Η πανδημία είναι εδώ" εκτιμά Γάλλος αξιωματούχος

    Την Τετάρτη, ο διευθυντής της Ανώτατης Σχολής Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, Αντουάν Φλαό, κάλεσε τον ΠΟΥ να κηρύξει συναγερμό επιπέδου 6, καθώς όπως εκτιμά σε επιδημιολογικό επίπεδο, η πανδημία έχει αρχίσει.

    Είδηση: 23448

    [09] Νέα τροπή στην διερεύνηση της συντριβής του F-16

    Κοινωνία

    Νέα δεδομένα για την αιτία της πριν από λίγες ημέρες συντριβής του F-16 στα Ιωάννινα, έχει εντοπίσει η επιτροπή διερεύνησης του συμβάντος.

    Ένα κομμάτι καλωδίου από το δίκτυο της ΔΕΗ που βρέθηκε στα συντρίμμια του αεροσκάφους, έχει δώσει την νέα αυτή τροπή στην διερεύνηση του συμβάντος.

    Μετά από αυτό, αλλά και από διάφορες αντιφάσεις σε νέες καταθέσεις του πιλότου, διατυπώνονται αμφιβολίες από τα μέλη της επιτροπής, το κατά πόσο το αποκλειστικό αίτιο της συντριβής είναι η πρόσκρουση σε γύπα και πιθανολογούν ότι υπήρξε και πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρο σύρμα, μετά την πρόσκρουση στον γύπα ή και πριν.

    Πάντως, μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν πρόσκρουση σε πτηνό δεν έχουν εντοπιστεί.

    Ουσιαστικότερες απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από το μαύρο κουτί που ήδη έχει σταλεί στις ΗΠΑ.

    Είδηση: 23446

    [10] Ουάσινγκτον: Ένας νεκρός από τους πυροβολισμούς στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Ένας 89χρονος ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ μπροστά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον και σκότωσε έναν φύλακα, προτού τραυματιστεί και ο ίδιος από τα πυρά των άλλων φρουρών. Ο δράστης, του οποίου το παρελθόν ερευνάται από τις αρχές, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, "ένας άνδρας πλησίασε την είσοδο του Μνημείου φέρων "μακρύ όπλο" γύρω στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης ανοίγοντας πυρ κατά των φρουρών στο χώρο της εισόδου. Οι τελευταίοι "ανταπέδωσαν" τα πυρά αυτά. Ο δράστης και ένας φρουρός τραυματίστηκαν, ενώ αργότερα ο τελευταίος υπέκυψε στα τραύματά του. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο οπλοφόρος είναι ένας γνωστός αντισημίτης ηλικίας 89 ετών που υποστηρίζει σθεναρά την ανωτερότητα της λευκής φυλής.

    Είναι άγνωστο ακόμα πώς, παρά τους ανιχνευτές μετάλλου στην είσοδο, ο άνδρας πέρασε μέσα στο Μουσείο με το μακρύ όπλο που κρατούσε, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Αμέσως μετά το συμβάν, το Μουσείο άδειασε γρήγορα από τους επισκέπτες του.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι τουρίστες διατάχθηκαν να απομακρυνθούν από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον, λίγο αφότου ξέσπασαν οι πυροβολισμοί.

    Σοκ και θλίψη εξέφρασε ο Ομπάμα για την επίθεση από 89χρονο

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε το "σοκ" και τη "θλίψη" του για την επίθεση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τόνισε ότι το αιματηρό επεισόδιο καταδεικνύει την ανάγκη καταπολέμησης των προκαταλήψεων.

    "Νιώθω σοκ και θλίψη από την σημερινή ένοπλη επίθεση στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ. Αυτή η εξοργιστική πράξη μας θυμίζει ότι πρέπει να επαγρυπνούμε ενάντια στον αντισημιτισμό και τις προκαταλήψεις σε όλες τους τις μορφές", ανέφερε ανακοινωθέν του Ομπάμα.

    Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό κι οι σημαίες σε αυτό θα κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή του φρουρού Στήβεν Τάιρον Τζωνς, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά του 89χρονου Τζέημς φον Μπραν, που φέρεται σχετιζόμενος με σοβινιστικές ακροδεξιές ομάδες και θεωρείται αρνητής του Ολοκαυτώματος.

    Ο δράστης έχει γράψει αρκετά αντισημιτικά κείμενα, περιλαμβανομένου ενός βιβλίου στο οποίο "αποκαλύπτει" την "Εβραϊκή συνωμοσία για την καταστροφή των γονιδίων των Λευκών".

    "Ουδείς Αμερικανικός θεσμός", συνέχισε ο Ομπάμα, "είναι σημαντικότερος για τις προσπάθειες αυτές από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, και ουδεμία πράξη βίας θα μειώσει την αποφασιστικότητά μας να τιμήσουμε εκείνους που χάθηκαν κτίζοντας έναν πιο ειρηνικό κι ανεκτικό κόσμο".

    Ο Ομπάμα, ο οποίος επισκέφθηκε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στη Γερμανία μόλις την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του φρουρού, τον οποίο χαρακτήρισε "θαρραλέο".

    Είδηση: 23447

    [11] Έκκληση Ομπάμα στο Κιργιστάν για συνεργασία

    Αμερική-ΗΠΑ

    Προσωπική έκκληση στο Κιργιστάν, ώστε να βρεθούν τρόποι για την επέκταση της συνεργασίας τους, έκανε ο αμερικανός Πρόεδρος, προκειμένου, αφενός, να τραβήξει το Κιργιστάν από την Ρωσική επιρροή και, αφετέρου να ανατρέψει την πρόσφατη απόφαση της χώρας της κεντρικής Ασίας να κλείσει την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο έδαφός της που χρησιμοποιείτο για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που δρουν στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε επιστολή στην οποία κάνει προσωπική έκκληση στο Κιργιστάν προτείνοντας την εξεύρεση τρόπων για την επέκταση της συνεργασίας τους, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το Κιργιστάν.

    Η μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Ασίας διεμήνυσε στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από μία αεροπορική βάση, η οποία χρησιμοποιείται για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο γειτονικό Αφγανιστάν, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να πείσουν το Κιργιστάν να ανακαλέσει την απόφασή του.

    Το γραφείο του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε επιστολή του Ομπάμα στην οποία εξαίρει τις διμερείς τους σχέσεις.

    "Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυση των διαφόρων μορφών συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Κιργιστάν", ανέφερε η ανακοίνωση χωρίς να θίγει το θέμα της αεροπορικής βάσης.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει το ζήτημα.

    Το Κιργιστάν ανακοίνωσε την απόφασή του για την αεροπορική βάση Μανάς τον Φεβρουάριο αφού εξασφάλισε τη δέσμευση της Ρωσίας για παροχή δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια και πίστωση.

    Είδηση: 23457


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 June 2009 - 9:02:48 UTC