Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσκληση σε διάλογο για τους μετανάστες
  • [02] Αποχωρεί από την πολιτική ο Θ. Ρουσόπουλος
  • [03] Π.Ο.Υ: Θα είναι μακρά η μάχη με τη γρίπη Α
  • [04] Καρτοκινητά με ονοματεπώνυμο από τον Ιούλιο του 2010
  • [05] Κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [06] Φόνος στη διάρκεια αφισοκόλλησης στην Αλβανία
  • [07] Τα χειρότερα για την αγορά πετρελαίου πέρασαν;
  • [08] Σύμβουλος κινηματογραφίας της ΕΡΤ ο Γ. Αρβανίτης
  • [09] Φωτιά στην Ιτέα
  • [10] Απονομή πτυχίων στους νέους Αστυνόμους Α΄
  • [11] Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά
  • [12] Διακινούσαν ηρωίνη από τη Βουλγαρία
  • [13] Προβοκάτσια το βίντεο του Μλάντιτς;
  • [14] Στον πρωθυπουργό η επιτροπή εναντίον του καπνίσματος
  • [15] Έκαναν το χατίρι των ΗΠΑ οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ
  • [16] Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα καθυστερήσει
  • [17] Xίλιες «επιφανείς Ιταλίδες» θα συναντήσει ο Καντάφι
  • [18] Τουρισμός: ακόμα νωρίς για συμπεράσματα
  • [19] Συνελήφθη 14χρονος για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα
  • [20] Ο κινηματογραφικός Χατζιδάκις από την Ορχήστρα των Χρωμάτων
  • [21] Χωρίς internet explorer τα νέα Windows

    [01] Πρόσκληση σε διάλογο για τους μετανάστες

    Πρόσκληση σε διάλογο για το θέμα της λαθρομετανάστευσης απεύθυνε η κυβέρνηση, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που εγκρίθηκαν από την κυβερνητική επιτροπή. Με νέα επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης επανέρχεται στο θέμα της διεξαγωγής διαλόγου για θέματα δημόσιας τάξης και ζητά την παρουσία όλων των κομμάτων στην σύσκεψη τα επόμενης Τετάρτης 17 Ιουνίου. Την πρόταση αποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.

    Η μεταναστευτική πολιτική παραμένει ψηλά στην ατζέντα των κομμάτων, ενόψει και της Συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

    Η κυβέρνηση απεύθυνε και νέα πρόσκληση στα κόμματα να συζητήσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

    Με επιστολή που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ζητά από όλα τα κόμματα να παραστούν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 17 Ιουνίου.

    Στην επιστολή του ο κ. Μαρκογιαννάκης, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε απάντηση σε αντίστοιχη πρώτη επιστολή που εστάλη στις 5 Μάιου, θεωρεί δεδομένη την παρουσία των κομμάτων στη σύσκεψη της επόμενης εβδομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης.

    Tην κυβερνητική βούληση για διακομματικό διάλογο και συνεννόηση σε θέματα προστασίας και εξυπηρέτησης του πολίτη, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Η κυβέρνηση τόνισε ο Ευάγγελος Αντώναρος, σταθερά και με συνέπεια επιδιώκει τη συνεννόηση με όλα τα κόμματα σε θέματα σημασίας και σπουδαιότητας για τη χώρα και τους πολίτες.

    Υπενθύμισε ανάλογη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η οποία, όπως είπε, προσέκρουσε "κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε στείρο μόνιμο όχι".

    "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται τη συμμετοχή του, τη συμβολή του, τις ιδέες που έχει για τη διαμόρφωση πολιτικών σε θέματα κεφαλαιώδους σημασίας. Ειδικά όταν πρόκειται για την προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης του πολίτη" επισήμανε ο κ. Αντώναρος και επισήμανε πως όσοι αρνηθούν, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη του όχι και η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της.

    Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι περιορίζεται σε γενικόλογα ευχολόγια και παρουσιάζει ως δήθεν δικές του πρωτοβουλίες δράσεις που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή.

    "Μας ενδιαφέρουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα και όχι οι πρόσκαιρες και εκκωφαντικές τυμπανοκρουσίες στις οποίες καταφεύγουν κάποιοι ελπίζοντας ότι η φωνή τους θα ακουστεί", συμπλήρωσε.

    Παράλληλα αποσύνδεσε το ζήτημα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δρα συνεχώς όλο αυτό το διάστημα με πρωτοβουλίες και ανέφερε πως αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση πήρε μέτρα όπως η κατασκευή των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών και εδώ και τρία χρόνια δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου οι δικές μας ανησυχίες να ακουστούν.

    Ναι στην πρόταση της κυβέρνησης είπε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ωστόσο ότι στην πρώτη επιστολή του κ. Μαρκογιαννάκη είχαν τεθεί 7 θέματα μεταξύ των οποίων και η λαθρομετανάστευση και πως η κυβέρνηση επανέφερε αυτή την επιστολή μετά τις εκλογές.

    Χαρακτήρισε το θέμα της λαθρομετανάστευσης ως πολύ σοβαρό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και ως ένα ζήτημα το οποίο θέλει πολύ σοβαρές απαντήσεις και υπενθύμισε το σχέδιο 8 σημείων για την αντιμετώπιση του φαινομένου που κατέθεσε την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα δημιουργήσει αυτόνομο Υπουργείο με εξειδικευμένες υπηρεσίες για την μετανάστευση και θα προχωρήσει βάσει ειδικού πρόγραμμα στην ανασυγκρότηση των πόλεων και ιδιαιτέρως των γειτονιών που γκετοποιούνται με σχεδιασμένες και συνολικές παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλισθεί η ειρηνική συμβίωση και η κοινωνική συνοχή της κοινωνίας.

    Στην πρόσκληση για διάλογο απάντησε θετικά και ο ΛΑΟΣ εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις.

    "Παρότι δεν έχουμε πειστεί ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακό "πυροτέχνημα" και επειδή ως Κόμμα είμαστε ούτως ή άλλως υπέρ του δημοκρατικού διαλόγου, ο ΛΑ.Ο.Σ θα μετάσχει στη σύσκεψη και θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβυ κ. Γιώργο Γεωργίου", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Επίθεση σε ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική τους σε θέματα μετανάστευσης, εξαπέλυσε το ΚΚΕ.

    "Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που τον οδηγούν μαζί κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Το άγριο κυνήγι των μεταναστών δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης που διαρκώς θα μεγαλώνει και θα οξύνεται με ευθύνη και της ΕΕ. Η λύση βρίσκεται στην κοινή δράση Ελλήνων εργαζομένων και μεταναστών. Άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα υπάρχουν μόνο στην κατεύθυνση της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης των εργαζομένων και των λαών", τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Ηράκλειο της Κρήτης.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα την κατάργηση των ρυθμίσεων Σέγκεν και Δουβλίνου για τους μετανάστες που δεν τους επιτρέπει να μεταβούν σε άλλες χώρες εφόσον το επιθυμούν, τονίζοντας ότι έτσι το πρόβλημα θα καταμεριστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

    "Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους σαν να είναι ξένος στρατός εισβολής, δηλαδή με πολεμικούς όρους και στρατιωτικά μέσα. Ανοίγουμε στρατόπεδα λέμε, την στιγμή που είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε απελπισία.

    Ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα και νομίζω ότι θα έπρεπε να κινηθεί σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις η κυβέρνηση. Θα έπρεπε, πρώτον, να καταγράψει όλο αυτόν τον κόσμο. Θα έπρεπε όλος αυτός ο κόσμος να έχει χαρτιά. Θα έπρεπε ένα μεγάλο μέρος τους, που είναι καιρό εδώ πέρα, να έχει ενσωματωθεί και τα παιδιά τους να έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα", τόνισε ο κ. Αλαβάνος και άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΕΕ, Εμανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι θεωρεί τους μετανάστες σακιά και την Ελλάδα ως αποθήκη.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23540

    [02] Αποχωρεί από την πολιτική ο Θ. Ρουσόπουλος

    Πολιτική

    Την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Στην επιστολή του, αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την ενέργεια σημειώνει χαρακτηριστικά: "οι συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό δεν μου επιτρέπουν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τη συκοφαντία, είτε αυτή προέρχεται από αντιπάλους, είτε δυστυχώς από "φίλους".

    Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει πως εισήλθε στην πολιτική επιτυχημένος επαγγελματίας και αξιοπρεπής και αξιοπρεπής αποχωρεί. "Δεν διαπραγματεύτηκα και δεν διαπραγματεύομαι την πολιτική μου επιβίωση εις βάρος της αξιοπρέπειας μου", καταλήγει ο βουλευτής Επικρατείας. Επίσης όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής ο κ. Ρουσόπουλος σκοπεύει να παραμείνει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τις ερχόμενες εθνικές εκλογές

    Συγκεκριμένα, η επιστολή του προς τον Κώστα Καραμανλή έχει ως εξής:

    "Αγαπητέ πρόεδρε, με αυτή την επιστολή σου γνωστοποιώ την απόφασή μου να μην διεκδικήσω θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός μας, στις επόμενες εκλογές,όποτε αυτές και αν γίνουν. Με ενδιέφερε η συμμετοχή μου, δεν το κρύβω. Δεν με ενδιαφέρει πια. Οι συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό, δεν μου επιτρέπουν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την συκοφαντία, είτε αυτή προέρχεται από αντιπάλους, είτε δυστυχώς από "φίλους". Θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίζω το έργο της κυβέρνησης.

    Αγαπητέ πρόεδρε, εισήλθα στην πολιτική επιτυχημένος επαγγελματίας και αξιοπρεπής, αξιοπρεπής αποχωρώ. Καμία πικρία για πρόσωπα. Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες. Προσπάθησα πάντοτε να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πιστεύω ότι από τη θέση μου συνέβαλα -έστω και στο ελάχιστο- στις νικηφόρες εκλογές του 2004 και του 2007.

    Ανταποκρίθηκα υπηρετώντας αρχές και αξίες. Δεν διαπραγματεύθηκα και δεν διαπραγματεύομαι την πολιτική μου επιβίωση σε βάρος της αξιοπρέπειάς μου. Πεποίθησή μου πάντοτε παραμένει ότι οι πολίτες δεν θέλουν πολιτικούς που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν σε όλες τις καταστάσεις, αλλά πολιτικούς που όταν έρχεται η ώρα είναι έτοιμοι να πουν το μεγάλο όχι- το σωστό.'

    Αντιδράσεις

    Αυτονόητη, αναμενόμενη και βραδυφλεγή χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Ρουσόπουλου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την απόφαση του Θ. Ρουσόπουλου, να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε:

    "Έκλεισε ένας κύκλος που θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα. Ο κ. Ρουσόπουλος φιλοξενήθηκε μετά τιμών και λαμπάδων από μία παράταξη την οποία "κουτσούλισε" αρκούντως".

    Είδηση: 23530

    [03] Π.Ο.Υ: Θα είναι μακρά η μάχη με τη γρίπη Α

    Ειδήσεις

    Μέτρα θωράκισης απέναντι στη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων μελετούν οι χώρες υπό το πρίσμα των ανακοινώσεων Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ανέβασε στο ανώτατο σημείο το επίπεδο συναγερμού για το ξέσπασμα πανδημίας και προειδοποίησε τα κράτη να προετοιμαστούν για μακρά μάχη με την επικίνδυνη νόσο. Τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 29.669, σε 74 χώρες και οι νεκροί στους 145, οι περισσότεροι στο Μεξικό και τις ΗΠΑ.

    Κώδωνας κινδύνου

    Ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου προς τις χώρες που έχουν πληγεί να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης των μολύνσεων λόγω του ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος.

    "Όταν θα τελειώσετε με το πρώτο κύμα, πρέπει να ξεκινήσετε να προετοιμάζεστε για το μέλλον", δήλωσε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Χαν.

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΠΟΥ Δρ. Κέιτζι Φουκούντα διευκρίνισε ότι ιός Η1Ν1 θα συνεχίσει το μολυσματικό του έργο ανά την υφήλιο για περίπου ένα ή δύο χρόνια.

    Οι ιθύνοντες του ΠΟΥ επεσήμαναν την επείγουσα ανάγκη για κινητοποίηση όλων από τις κυβερνήσεις, μέχρι τις ΜΚΟ και τους πολίτες, σε όλα τα επίπεδα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν συνεπάγεται τη λήψη ακραίων μέτρων ή την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών. Παράλληλα έδωσε έμφαση και στην ανάγκη για οικονομική κινητοποίηση εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της γιατί παρά τις εκκλήσεις της για χρηματική ενίσχυση για την αντιμέτωπη της νέας γρίπης δεν έλαβε σε όλες τις περιπτώσεις τις απαντήσεις που ανέμενε.

    Οι ΗΠΑ, πάντως, ανακοίνωσαν πως η αύξηση του συναγερμού δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα όσον αφορά στα μέτρα που ήδη έχουν ήδη ληφθεί, εκτιμώντας πως η κίνηση του ΠΟΥ είχε ως κίνητρο περισσότερο γεωγραφικούς λόγους παρά την εξάπλωση της ασθένειας.

    Και η Γαλλία αποφάσισε να διατηρήσει στο 5 το επίπεδο συναγερμού για την επιδημία κρίνοντας πως ο ιός δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριος στο έδαφος της, όπου μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 73 κρούσματα ήπιας μορφής.

    Υπ' ατμόν για την παρασκευή εμβολίου οι φαρμακευτικές

    Απευθυνόμενος προς τις φαρμακοβιομηχανίες ο ΠΟΥ τους ζήτησε "να ενεργήσουν τάχιστα ώστε να παρασκευάσουν το κατάλληλο εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης Α μόλις τελειώσουν την παραγωγή του εμβολίου κατά της εποχιακής γρίπης", χωρίς όμως η παραγωγή του ενός φαρμάκου να μην αποβεί εις βάρος της παραγωγής του άλλου.

    Πάντως, πολλά φαρμακευτικά εργαστήρια έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται με το εμβόλιο της νέας γρίπης Α και θεωρείται πιθανό να αρχίσει η παραγωγή του στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου.

    Μάλιστα, Η ελβετική Novartis ανακοίνωσε παρήγαγε την πρώτη παρτίδα και θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές τον Ιούλιο ώστε μέχρι το φθινόπωρο να μπορεί να διαθέσει στην αγορά το εμβόλιο.

    Η παραγωγή γίνεται μέσω καλλιέργειας των κυττάρων που είναι πιο γρήγορη.

    Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία -η οποία έχει λάβει 289 εκατομ. δολάρια από τις ΗΠΑ για την έρευνα και την παραγωγή του φαρμάκου- περισσότερες από 30 κυβερνήσεις της έχουν ζητήσει να τις προμηθεύσει τα συστατικά του εμβολίου εναντίον της νέας γρίπης.

    Αυξάνονται τα κρούσματα

    Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού.

    Στην Ισπανία, προσβλήθηκαν 139 μαθητές από 22 σχολεία της Μαδρίτης ανεβάζοντας σε 488 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

    Στη Γερμανία, 46 μαθητές ενός ιαπωνικού σχολείου στο Ντίσελντορφ καθώς και τρεις γονείς, έχουν μολυνθεί με τον ιό H1N1. Πρώτος εμφάνισε τη γρίπη ένας μαθητής οποίος είχε πάει διακοπές με τους γονείς του στη Μάλτα.

    Το Μαρόκο διέγνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στο έδαφός του, σε μία 18χρονη η οποία επέστρεψε από τον Καναδά.

    Η Βρετανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν σήμερα τα 909, έπειτα από μια καθημερινή αύξηση τις τελευταίες ημέρες κατά 50 με 100, καθιστώντας την εφεξής τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών στην Ευρώπη.

    Είδηση: 23537

    [04] Καρτοκινητά με ονοματεπώνυμο από τον Ιούλιο του 2010

    Την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων από παραβάτες που μέχρι σήμερα δρούσαν καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία, έχει στόχο το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την κατάργηση της ανωνυμίας στα καρτοκινητά, ως τον Ιούλιο του 2010. Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο την επόμενη Τρίτη, οι περίπου 13,5 εκατομμύρια κάτοχοι καρτοκινητών είναι υποχρεωμένοι ως τον Ιούλιο του 2010 να έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας απ' όπου προμηθεύτηκαν τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς.

    Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι καρτοκινητών θα πρέπει να προσκομίσουν στην εταιρεία απ' όπου προμηθευτηκαν

    τον αριθμό του κινητού τους αριθμό σύνδεσης και ονοματεπώνυμο μαζί με κάποιο έγγραφο που να το πιστοποιεί, όπως ταυτότητα , διαβατήριο ή πράσινη κάρτα για τους αλλοδαπούς. Αυτό συνεπάγεται ότι εφεξής δε θα μπορούν να προμηθευτούν καρτοκινητά τα παιδιά, εκτός και αν το καρτοκινητό χρεώνεται στο γονέα.

    Όπως προβλέπεται, μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας , οι αριθμοί των καρτοκινητών που έχουν μείνει "ορφανοί", χωρίς δηλαδή ιδιοκτήτη, θα καταργούνται.

    Στο εξής συνδέσεις καρτοκινητών θα πωλούνται μόνο από τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας ώστε και ο κάθε νέος συνδρομητής να δηλώνει εκεί και τα στοιχεία του, ενώ οι κάρτες ανανέωσης χρόνου θα εξακολουθούν να πωλούνται και από τα καταστήματα ψιλικών, περίπτερα σουπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

    Για την εφαρμογή του μέτρου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στα καταστήματα κινητής οι υπάλληλοι θα παραλαμβάνουν τα στοιχεία των κατόχων καρτοκινητών και θα καταχωρούν σε συνδυασμό με το σειριακό αριθμό της κάρτα "σιμ" που έχει ο κάθε χρηστής κινητού.

    Από την πλευρά τους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες αρχικά είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την εφαρμογή του μέτρου, εκτιμώντας ότι θα είναι οικονομικά ασύμφορη, περιμένουν να δουν αναλυτικά το νομοσχέδιο για να τοποθετηθούν επίσημα.

    Ωστόσο αναφέρουν ότι αν και το κόστος για την ταυτοποίηση όλων των καρτοκινητών θα ανέλθει σ περίπου 35 εκατ. ευρώ, μάλλον δεν σκοπεύουν να μετακυλήσουν το κόστος στον χρήστη καρτοκινητού, καθώς στα πλαίσια του ανταγωνισμού υπήρχε ο κίνδυνος ο πελάτης τους να επιλέξει άλλη εταιρεία που δεν θα το επιβαρύνει για την ταυτοποίηση του καρτοκινητού του.

    Η ανάγκη για την κατάργηση της ανωνυμίας που έχει στόχο τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και τη προστασία της δημόσιας τάξης είχε εκφραστεί από στελέχη της κυβέρνησης μετά και την δεύτερη απόδραση των Παλαιοκώστα- Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

    Να σημειωθεί ότι οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας φθάνουν τα 18,5 εκατομμύρια, 13, εκατομμύρια,. είναι χρήστες καρτοκινητών , από τους οποίους τα 9 εκατομμύρια είναι χρήστες καρτοκινητών.

    Πολλά ευρωπαϊκά κράτη Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία έχουν ήδη επιβάλλει την υποχρεωτική ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλέφωνων.

    Είδηση: 23536

    [05] Κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, που θα πραγματοποιηθεί την το Σάββατο και την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο, με αντικείμενο την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Τη συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του - σε σκληρό τόνο, σύμφωνα με πληροφορίες - ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Σε δήλωσή του από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου περιοδεύει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση: "Το μήνυμα που θέλουμε να δείξουμε εδώ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει τα ζητήματά του και το κακό αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά την ίδια στιγμή το κεντρικό είναι να είναι δίπλα στους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους αγρότες, στους μικρούς και μεσαίους, στους μετανάστες, στην κοινωνία."

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής δήλωσε:

    "Συζητάμε με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο στη βάση ενός εκλογικού αποτελέσματος, που αποτελεί υποχώρηση από τις προσδοκίες και τους στόχους που είχαμε θέσει. Έτοιμες και εύκολες απαντήσεις δεν βοηθούν την αναγκαία σε βάθος μελέτη των πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών σε Ελλάδα και Ευρώπη, προκειμένου να διαμορφώσουμε, με τη συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς, το σχέδιο ανατροπής των κυρίαρχων πολιτικών".

    "Στις εκλογές χάσαμε. Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς όταν χάνει είναι, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς, χωρίς "χρωματιστά" γυαλιά να δει γιατί έχασε και να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις. Το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς να αρνείται να δει τι λάθη έκανε", σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στον "Αθήνα 9.84".

    Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε πως η διατήρηση του συμμαχικού σχήματος δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Αναγνωρίστηκε, ωστόσο, το ότι υπήρξε αδυναμία σύνδεσης του πολιτικού του λόγου με την κοινωνία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να μιλήσει ανοιχτά, χωρίς να κρύψει τα μεγάλα προβλήματα δομικής φύσεως που υπάρχουν στο κόμμα, αλλά και για λάθος επιλογές της ηγεσίας που ζημίωσαν εκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ.

    Θα αναφερθεί σε παραγοντισμούς και καρεκλομαχίες που θόλωσαν την εικόνα του κόμματος και θα ζητήσει "ξεκάθαρες λύσεις". Θα ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να συνεχίσει να παραμένει υπό πολιτική ομηρία είτε στο ΣΥΝ είτε στο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταστήσει σαφές πως αν οι μεθοδευμένες - όπως τις χαρακτηρίζει - επιθέσεις συνεχιστούν, δεν του μένει παρά να απευθυνθεί στη βάση του κόμματος.

    Είδηση: 23552

    [06] Φόνος στη διάρκεια αφισοκόλλησης στην Αλβανία

    Ειδήσεις

    Τραγική κατάληξη είχε ο έντονος διαπληκτισμός μεταξύ ενός μέλους του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος και ενός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, κατά τον οποίο ο πρώτος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον πολιτικό του αντίπαλο, στη διάρκεια αφισοκόλλησης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας Κλόντιαν Μπράνκα, το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί στο χωριό Κέρετ, τριάντα περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τιράνων, στη διάρκεια λογομαχίας μεταξύ των μελών των δύο αντιπάλων κομμάτων καθώς ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου, διευκρίνισε.

    "Ο Σκεντέρ Μπάλα, οπαδός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πυροβόλησε με αυτόματο όπλο τον 25χρονο Αρτάν Ζέκα, ο οποίος, βαριά τραυματισμένος, υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε". Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη, εναντίον του οποίου θα απαγγελθούν κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης και παράνομη οπλοκατοχή.

    Είδηση: 23550

    [07] Τα χειρότερα για την αγορά πετρελαίου πέρασαν;

    Ειδήσεις

    Εξακολουθεί να περιορίζεται η ζήτηση πετρελαίου, διαπίστωσε ο ΟΠΕΚ, αλλά, όπως σημειώνει τα χειρότερα αποτελούν παρελθόν και τα εμπορικά αποθέματα αργού αναμένεται να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα στα τέλη του χρόνου.

    Εξάλλου, στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, η τιμή του αργού ανέκοψε την -επί τρεις συνεδριάσεις- άνοδό της.

    Το ελαφρύ αργό υποχωρεί στα 71,16 δολάρια.

    "Έχουμε αφήσει -κατά τα φαινόμενα- τα χειρότερα πίσω μας", αναφέρει ο διεθνής οργανισμός στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του. "Τα αποθέματα μοιάζουν να έχουν κορυφωθεί" σημειώνει το καρτέλ, προσθέτοντας, ωστόσο, ο ΟΠΕΚ ότι η εποχική ζήτηση θα οδηγήσει σε σταδιακή συρρίκνωση των διαθέσιμων αποθεμάτων, τα οποία έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.

    Στην έκθεση του μηνός Ιουνίου, ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε νέα -προς τα κάτω- αναθεώρηση της εκτίμησης για τη φετινή ζήτηση, προβλέποντας μείωσή της κατά 1,62 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με το 2008 -εκτιμά, πλέον, ότι η ζήτηση θα ανέλθει σε 83,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως- και ενημέρωσε ότι η παραγωγή του αυξήθηκε ελαφρά τον περασμένο Μάιο.

    Εξαιρουμένου του Ιράκ, η συνολική παραγωγή του διεθνούς οργανισμού, τον Μάιο ανήλθε σε 25,90 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από 25,78 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε χαλάρωση της συμμόρφωσης των χωρών-μελών στις ισχύουσες ποσοστώσεις, στο 75% το Μάιο, από 78% έναν μήνα νωρίτερα.

    Παράλληλα, διατυπώνεται στην έκθεση η εκτίμηση ότι η ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ θα μειωθεί φέτος κατά 2,19 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε σχέση με πέρυσι -αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 28,60 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως- με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 και μία σταδιακή ανάκαμψή της να σημειώνεται προς τα τέλη της χρονιάς.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε 1,52 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με το "κλείσιμο" της προηγούμενης ημέρας, με την τιμή του να υποχωρεί στα 71,16 δολάρια.

    Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου Μπρεντ, υποχωρούσε στα 70,63 δολάρια, χάνοντας 1,16 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της προηγούμενης ημέρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Γαλλικό πρακτορείο

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Βρετανία, ΟΠΕΚ, αγορά, πετρέλαιο.

    Είδηση: 23549

    [08] Σύμβουλος κινηματογραφίας της ΕΡΤ ο Γ. Αρβανίτης

    Ειδήσεις

    Σύμβουλος Κινηματογραφίας τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Αρβανίτης, με απόφαση του Προέδρου Δ.Σ & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ. Ο κ. Αρβανίτης είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Προτάσεων Συμπαραγωγής Κινηματογραφικών Ταινιών της ΕΡΤ. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο διευθυντής Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ Νίκος Σφέτσας, ο συντονιστής Προγράμματος Κώστας Δήμος (μέλη) και η προϊσταμένη Τμήματος Σύνθεσης Προγράμματος Ευαγγελία Τσιλίκουνα (γραμματέας).

    Ο Γιώργος Αρβανίτης γεννήθηκε το 1942 στο Δίλοφο Φθιώτιδος. Τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα και στη συνέχεια σπούδασε στο τεχνικό λύκειο (Εταιρεία Βιοτεχνικών Σπουδών) Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, από όπου αποφοίτησε με άριστα.

    Το 1958 άρχισε να δουλεύει στον κινηματογράφο ως βοηθός οπερατέρ. Μέχρι το 1966 συνεργαζόταν με τον Γιώργο Καβάγια και με τον Νικο Γαρδέλη. Το καλοκαίρι του 1966 του ανατέθηκε από τον Φ. Φίνο η πρώτη του ταινία, σαν διευθυντής φωτογραφίας. Εργάστηκε στην ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ μέχρι το 1972 οπότε συνέχισε την καριέρα του ως ελεύθερος επαγγελματίας, διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες μεταξύ άλλων, του Θ. Αγγελόπουλου, Π. Βούλγαρη, Μ. Κακογιάννη, Ζ. Ντασσέν, Σ. Τσιώλη, Γ. Καρυπίδη, Φώτου Λαμπρινού κ.α. Συνεργάστηκε σε 60 ταινίες μεγάλου μήκους και πήρε οκτώ βραβεία φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ως παραγωγός έκανε δύο ταινίες μεγάλου μήκους, μια τηλεταινία και ένα σήριαλ.

    Συνεργάστηκε με τους Β. Σλέντορφ, αδερφούς Νταρντέν, Μ. Μπελόκιο, Κ. Μρεγιά κλπ.

    Από τότε έχει κάνει 44 ταινίες μεγάλου μήκους σε διάφορες χώρες του κόσμου, έχει κερδίσει έξι διεθνή βραβεία, ενώ ήταν υποψήφιος για άλλα τρία.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23553

    [09] Φωτιά στην Ιτέα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 15:40 το απόγευμα δασική πυρκαγιά στην περιοχή Άγιοι Πάντες στο δήμο Ιτέας, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία, κατακαίγοντας δασική έκταση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία από την παραλία και έχει φορά προς το βουνό, αλλά μαίνεται μακριά από κατοικημένη περιοχή.

    Είδηση: 23551

    [10] Απονομή πτυχίων στους νέους Αστυνόμους Α΄

    Κοινωνία

    Τα πτυχία στου 59 Αστυνόμους Ά, που φοίτησαν στην σχολή Μετεκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, σύμφωνα με το πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης, απένειμε το πρωί της Παρασκευής ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας. Συγκεκριμένα, μετά από τεσσερισήμισι μήνες στο θρανίο οι 59 αξιωματικοί, που μπήκαν στη σχολή μετεκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας, με το βαθμό του αστυνόμου Β΄ και αποφοίτησαν ως αστυνόμοι Α΄, πήραν τα πτυχία τους, παρουσία ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας και του διευθυντή της σχολής ταξίαρχου Ιωάννη Λιακόπουλου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της δια βίου εκπαίδευσης στη διάρκεια των σπουδών τους οι νέοι αστυνόμοι Α΄, πέρα από τις προσωπικές τους εμπειρίες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, πήραν νέες γνώσεις γύρω από νομικά ζητήματα, κοινωνιολογία, εγκληματολογία αλλά και από θέματα που θα τους απασχολήσουν στην πορεία τους ως διοικητές μονάδων.

    Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχε και κλιμάκιο δημοσιογράφων και σκηνοθετών της ΕΡΤ για θέματα σχετικά με τη σχέση αστυνομίας και ΜΜΕ.

    Εντός των ημερών οι νέοι αστυνόμοι Α θα τοποθετηθούν ως επικεφαλής διαφόρων υπηρεσιών αντίστοιχων του βαθμού τους.

    Είδηση: 23548

    [11] Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά

    Ειδήσεις

    Για τα εγκαίνια του βνέου μουσείου της Ακροπόλεωςβ, στις 20 Ιουνίου, δουλεύουν πυρετωδώς πολλοί άνθρωποι, διαφόρων ειδικοτήτων.

    Μεταξύ αυτών και 80 εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν στο εγχείρημα, με συγκίνηση και δέος, για το σύγχρονο οικοδόμημα, που στεγάζει τα αριστουργήματα της κλασικής μας, τέχνης.

    Καθώς τα εγκαίνια πλησιάζουν, όλοι εργάζονται πυρετωδώς, για τη μεγάλη βραδιά των εγκαινίων.

    Ο συντονισμός θυμίζει Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού αστυνομία, δήμος Αθηναίων, ασφάλεια, εθελοντές, όλοι μαζί σε ατμόσφαιρα ενωμένη, κάνουν θαύματα.

    Οι 80 εθελοντές, όλα νέα παιδιά, συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό εγχείρημα με συγκίνηση.

    Πάντως, μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει το φθηνό εισιτήριο.

    Υπό την σκιά του ιερού βράχου, μπαίνουν οι τελικές πινελιές στο υπερσύγχρονο οικοδόμημα που θα στεγάσει τους θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής τέχνης, κι όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά, που θα στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στον σύγχρονο ναό της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23547

    [12] Διακινούσαν ηρωίνη από τη Βουλγαρία

    Κοινωνία

    Περισσότερα από δέκα κιλά ηρωίνης την οποία έφερναν από την Βουλγαρία και την Αλβανία, είχαν διοχετεύσει το τελευταίο διάστημα σε μικρεμπόρους και πιάτσες τοξικομανών της Βορείου Ελλάδος, τρεις κακοποιοί οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς στη Λητή Θεσσαλονίκης. Οι δράστες, εκ των οποίων δύο Έλληνες ηλικίας 45 και 56 ετών και ένας 20χρονος Βούλγαρος που συνελήφθησαν από τους άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, σύμφωνα με την αστυνομία το τελευταίο διάστημα είχαν εισάγει και διακινήσει δέκα κιλά ηρωίνης, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν ακόμη 350 γρμ της ναρκωτικής ουσίας καθώς και ένα κυνηγετικό όπλο.

    Όπως διαπιστώθηκε οι δράστες έδιναν ραντεβού για την πώληση των ναρκωτικών σε ερημικές εκκλησίες, ή σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου

    Είδηση: 23544

    [13] Προβοκάτσια το βίντεο του Μλάντιτς;

    "Φωτιές" άναψε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της Βοσνίας, που μετέδωσε βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο πρώην ηγέτης του σερβο-βοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς, να διασκεδάζει σε εστιατόρια του Βελιγραδίου, να δέχεται επισκέπτες στο σπίτι του και γενικά να κυκλοφορεί ελεύθερα, παρά το ότι καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

    Ο παρουσιαστής υποστήριξε, ότι τμήματα του βίντεο είναι πολύ πρόσφατα, μέρος του οποίου γυρίστηκε μετά το 1995.

    Όμως, τον ισχυρισμό απορρίπτει η σερβική πλευρά, που υποστηρίζει ότι πρόκειται για υλικό από τη δεκαετία του '90 και αποδίδει την προβολή του σε σκοπιμότητες.

    [Δείτε το σχετικό video που ακολουθεί]

    Η μετάδοση γίνεται, ενώ ο πρώην αρχηγός του Σερβο-Βοσνιακού στρατού καταζητείται, αφού εναντίον του έχει απαγγελθεί κατηγορία για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    «Το υλικό του βίντεο που προβλήθηκε παραδόθηκε από εμάς στο γραφείο του εισαγγελέα στη Χάγη. Δεν ξέρουμε πώς κατέληξε το βίντεο αυτό στα Μ.Μ.Ε. και θέτουμε το ερώτημα αυτό!».

    Την δήλωση αυτή έκανε με νόημα ο πρόεδρος του βεθνικού συμβουλίου για την συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγηςβ, Ρασίμ Λιάϊτς.

    Το σύντομο αυτό βίντεο παρουσιάζει τον Μλάντιτς να περπατάει, μαζί με τη σύζυγο του, σε χιονισμένο δάσος και ο συντάκτης της εκπομπής υποθέτει ότι η λήψη έγινε τον περασμένο χειμώνα.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DzFRyExaIg2g',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/zFRyExaIg2g/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true', showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000', lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'} ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'}, {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'}); <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Στο βίντεο φαίνεται ότι ο Μλάντιτς κινείται αργά, χρησιμοποιώντας ξύλινο ραβδί.

    Τα περισσότερα πλάνα φαίνεται πως γυρίστηκαν στο προάστιο Κόσουτνιακ και σε εγκαταστάσεις του στρατού της Σερβίας. Όμως, παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο πρώην στρατιωτικός φαίνεται σε κάποια μέρη του βίντεο αρκετά νεότερος.

    Πάντως, ο υπαινιγμός ότι ο Μλάντιτς «προστατεύεται» από το Βελιγράδι είναι σαφής.

    Υπαινικτική ήταν η δήλωσή του προέδρου του βεθνικού συμβουλίου για την συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγηςβ, Ρασίμ Λιάϊτς για την χρονική στιγμή κατά την οποία δημοσιοποιήθηκε το οπτικό αυτό υλικό, αφού όπως -επί λέξει- είπε: «Δεν υποστηρίζω θεωρίες συνωμοσίας, αλλά, η στιγμή που συμβαίνει αυτό δείχνει πως οι προθέσεις δεν είναι καλές⦻.

    Ο διευθυντής του βεθνικού συμβουλίου της Σερβίας για τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγηςβ, Ντούσαν Ιγκνίατοβιτς, που συμμετείχε στην εκπομπή, διέψευσε ότι οι Αρχές παρέχουν προστασία στο Μλάντιτς, επισημαίνοντας ότι μόλις εντοπιστεί θα οδηγηθεί στη Χάγη.

    Τι υποστηρίζει το Βελιγράδι

    Τα ερασιτεχνικά βίντεο του Ράτκο Μλάντιτς, που παρουσίασε η ομοσπονδιακή τηλεόραση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης [FTV], γυρίστηκαν πριν από το 2002, ισχυρίζεται ο πρόεδρος του βεθνικού συμβουλίου της Σερβίας για τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγηςβ, Ράσιμ Λιάγιτς.

    Τα βίντεο αυτά αποτελούν μέρος του υλικού που κατασχέθηκε πέρυσι, κατά τη διάρκεια έρευνας στην οικία του Μλάντιτς, στο Βελιγράδι και παραδόθηκε εφέτος τον Μάρτιο στο δικαστήριο της Χάγης.

    Αναλύοντας ένα προς ένα τα βίντεο που μετέδωσε η βοσνιακή τηλεόραση, ο κ. Λιάγιτς, με βάση το περιεχόμενο τους, έδωσε την ημερομηνία λήψης τους.

    Για το περιβόητο βίντεο, όπου ο Μλάντιτς περπατάει σε χιονισμένο τοπίο συνοδευόμενος από τη σύζυγο και την κόρη του και για το οποίο ο συντάκτης της βοσνιακής τηλεόρασης ισχυρίστηκε ότι γυρίστηκε τον περασμένο χειμώνα, ο Ράσιμ Λιάγιτς υπενθύμισε ότι η κόρη του Μλάντιτς αυτοκτόνησε το Μάρτιο του 1994.

    Ο κ. Λιάγιτς εκτίμησε ότι η χρονική στιγμή μετάδοσης των συγκεκριμένων βίντεο δεν είναι τυχαία. "Σε κάποιους δεν αρέσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, αλλά και ο γενικός εισαγγελέας Σερζ Μπράμερς εκτίμησαν θετικά τη συνεργασία της Σερβίας με το δικαστήριο της Χάγης", είπε και πρόσθεσε ότι η σερβική κυβέρνηση θα ζητήσει από την εισαγγελία του δικαστηρίου της Χάγης να διερευνήσει πώς αυτά τα βίντεο βρέθηκαν στα χέρια δημοσιογράφων.

    Ο συντάκτης της εκπομπής που μετέδωσε τα βίντεο του Μλάντιτς, με δήλωσή του στα βοσνιακά ΜΜΕ, επιμένει ότι κάποια από αυτά γυρίστηκαν πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, αρνήθηκε να εξηγήσει πώς κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό.

    Ο Ράτκο Μλάντιτς κατηγορήθηκε τον Ιούλιο του 1995 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

    Μέχρι την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς κυκλοφορούσε ελεύθερα στο Βελιγράδι και βρισκόταν υπό την προστασία των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας.

    Μετά το 2000 περιόρισε τις δημόσιες εμφανίσεις. Ωστόσο, μέχρι το 2002 συνέχισε να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του σερβικού στρατού για να κρύβεται.

    Σύμφωνα με στοιχεία των σερβικών Αρχών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τελευταία φορά που ο Μλάντιτς χρησιμοποίησε στρατιωτικό κτίριο ήταν την 1η Ιουνίου του 2002, όταν "φιλοξενήθηκε" σε στρατόπεδο, στην πόλη Βάλιεβο.

    Έκτοτε, οι σερβικές αρχές έχασαν τα ίχνη του και παρά τις προσπάθειες που έγιναν -ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια- ακόμη δεν εντοπίστηκε.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23543

    [14] Στον πρωθυπουργό η επιτροπή εναντίον του καπνίσματος

    Κοινωνία

    Συνάντηση με την «εθνική συντονιστική επιτροπή εναντίον του καπνίσματος», συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Συζητήθηκαν τα προβλήματα της αντικαπνιστικής εκστρατείας, αλλά και η επικείμενη εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα.

    Ο πρόεδρος της «εθνικής συντονιστικής επιτροπής εναντίον του καπνίσματος», Παναγιώτης Μπεχράκης, μετά τη συνάντηση του με τον κύριο Καραμανλή, εκτίμησε ότι υπάρχει πραγματική βούληση της κυβέρνησης για σωστή εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την 1η Ιουλίου και που θα αποτελέσουν πραγματικότητα στη ζωή του τόπου.

    «Το κάπνισμα αρχίζει να γίνεται μία διαφορετική συνήθεια από ό,τι γνωρίζαμε, κι αυτό αποτελεί μία τομή, που επικυρώθηκε από την προσωπική σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού».

    Αυτό δήλωσε, μετά τη συνάντηση του με τον Κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος της "εθνικής συντονιστικής επιτροπής εναντίον του καπνίσματος", Παναγιώτης Μπεχράκης.

    Σε ερώτηση για το αν πλήττονται επαγγελματίες από αυτόν τον νόμο, που ανησυχούν από τα μέτρα αυτά, ο κ. Μπεχράκης είπε ότι «υπέρ άνω όλων είναι η δημόσια υγεία και ότι τα μέτρα δεν είναι τόσο σκληρά, ώστε να θίγουν τους επαγγελματίες σοβαρότατα. Εάν βρεθεί κάποιος, που πιστεύει ότι η δημόσια υγεία δεν βλάπτεται από τον τρόπο, που χρησιμοποιείται το κάπνισμα, θα το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να αλλάξει, όμως, η καπνιστική συνήθεια σε αυτό τον τόπο και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

    Σε άλλη ερώτηση για το αν είναι παράνομοι οι καπνιστές ο πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι «η φιλοσοφία είναι ότι δεν υπάρχει διάκριση καπνιστών και μη».

    Είδηση: 23535

    [15] Έκαναν το χατίρι των ΗΠΑ οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ

    Ειδήσεις

    Δεκτό το αμερικανικό αίτημα για την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των ταλιμπάν, έκαναν οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, που,σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Τζέιμς Απατουράι, ενέκριναν την ενίσχυση της δομής της διοίκησης στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια δείπνου εργασίας που έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μπιλ Γκέιτς "ανέλυσε" στους 27 συναδέλφους του "τις αμερικανικές προθέσεις" και "οι σύμμαχοι έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους για τις γενικές αρχές" αυτών των τροποποιήσεων.

    Όπως είπε ο Τζέιμς Απατουράι: "Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής τους μένει να συζητηθούν μεταξύ των συμμάχων".

    Έως τα τέλη του 2009 οι αμερικανοί στρατιώτες στην διεθνή δύναμη αρωγής στο Αφγανιστάν που τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ αναμένεται να ξεπεράσουν τον αριθμό των Ευρωπαίων, Αυστραλιανών και Καναδών που πολεμούν στο πλευρό τους και από τους συνολικά 68.000, οι αμερικανοί στρατιώτες θα αποτελούν στο εξής τα δύο τρίτα των στρατιωτών των ξένων δυνάμεων στη χώρα.

    Ο Απατουράι επιβεβαίωσε ότι ο ανώτατος διοικητής της ISAF και των αμερικανικών επιχειρήσεων, αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, θα ασχολείται με τη συνολική στρατηγική στο Αφγανιστάν και θα επιθεωρεί δύο νέες διοικήσεις που πρόσφατα δημιουργήθηκαν.

    Τοποθετήσεις Β. Μεϊμαράκη

    Κατά την διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας, της Εαρινής Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, εξετάστηκαν μια σειρά θεμάτων που άπτονται της μετεξέλιξης της Συμμαχίας.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (NRF), ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην παρέμβασή του αφού τόνισε ότι η NRF είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των εθνικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και αποτελεί τον κατάλληλο οδηγό της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να ενισχύει τις προσπάθειες της Συμμαχίας ώστε να καταστεί εφικτή η παραγωγή μίας ικανής και αξιόπιστης δύναμης αντίδρασης, που θα είναι σε θέση να διεκπεραιώνει επιτυχώς τις αποστολές που της ανατίθενται».

    Σχετικά με τη μετεξέλιξη της Ατλαντικής Συμμαχίας και τη νέα Δομή Διοίκησης ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης αναθεώρησής της.

    Είδηση: 23534

    [16] Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα καθυστερήσει

    Ειδήσεις

    Περισσότερο χρόνο από αυτόν που απαιτείται για να ανακάμψει η οικονομία θα χρειαστεί, για να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα η αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας οι οποία τονίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Χουάν Σομάβια, αναφερόμενος στο θέμα, προειδοποίησε ότι χωρίς κυβερνητική παρέμβαση και συντονισμένη πολιτική, μπορεί να περάσουν μέχρι και τέσσερα ή πέντε χρόνια προκειμένου η αγορά εργασίας να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, από τη στιγμή που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

    "Πρέπει λοιπόν να λάβουμε μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τον χρόνο αυτό", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σομάβια, πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, σε συνδυασμό με το ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού, όπου αναμένεται να παραστούν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

    Σημείωσε δε ότι καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται, πρέπει να δημιουργούνται σε τακτική βάση περισσότερες θέσεις εργασίας προκειμένου να απορροφηθούν οι νέοι εργαζόμενοι, καθώς καθυστέρηση στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεπάγεται και αύξηση των διεθνών ποσοστών ανεργίας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, τα διεθνή ποσοστά ανεργίας θα κυμανθούν μεταξύ 6,5% και 7,4% μέχρι το επόμενο έτος, κάτι που μεταφράζεται σε 210 με 239 εκατομμύρια ανέργους σε όλο τον κόσμο.

    Είδηση: 23532

    [17] Xίλιες «επιφανείς Ιταλίδες» θα συναντήσει ο Καντάφι

    Ειδήσεις

    Την αδυναμία του στο ωραίο φύλο αποδεικνύει και στο ταξίδι του στην Ιταλία ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι ο οποίος συναντάται το απόγευμα με 1000 Ιταλίδες, εκπροσώπους του χώρου της τέχνης, της πολιτικής και της οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματός δραστηριοτήτων του στη Ρώμη. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η συνάντηση θα ακολουθήσει της συνομιλίας του Καντάφι με την πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, Έμμα Μαρτσεγκάλια, η οποία θα συζητήσει μαζί του τη δυνατότητα αύξησης των ιταλικών επενδύσεων στην χώρα του.

    Η δε, υπουργός Ισότητας, Μάρα Καρφάνια, αναμένεται να παρουσιάσει στο βορειοαφρικανό ηγέτη τις πιο γνωστές προσκεκλημένες και να συζητήσει μαζί του «τα περιθώρια βελτίωσης των κοινωνικών συνθηκών, που καθορίζουν την ζωή των γυναικών στην Λιβύη».

    Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο της Ρώμης, ο Καντάφι, παρουσία του δημάρχου της ιταλικής πρωτεύουσας, Τζάννι Αλεμάννο, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «επιθυμεί να χαρίσει τη Δημοκρατία στον ιταλικό λαό και να καταργήσει τα κόμματα, που αποτελούν πραγματικό εξάμβλωμα».

    «Δεν θα χρειάζονται πλέον εκλογές, ο λαός θα μπορεί να αυτοκυβερνηθεί»,ανέφερε στις δηλώσεις του προκαλώντας ουκ ολίγη αμηχανία στους παρευρισκόμενους.

    Τέλος, με έκκλησή τους, που φέρει τον τίτλο «io non ti voglio incontrare» («εγώ δεν θέλω να συναντήσω»), δεκάδες Ιταλίδες συγγραφείς και διανοούμενες κάνουν γνωστό ότι δεν θα πάρουν μέρος στην σημερινή συνάντηση με το συνταγματάρχη Καντάφι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση, που υφίστανται χιλιάδες λαθρομετανάστες στη Λιβύη. «Συχνά, μένουν έγκλειστοι επί χρόνια σε πραγματικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου υφίστανται κακοποιήσεις κάθε λογής», αναφέρεται στην έκκληση των γυναικών.

    Είδηση: 23531

    [18] Τουρισμός: ακόμα νωρίς για συμπεράσματα

    Ειδήσεις

    "Δεν υπάρχουν απαισιόδοξα σενάρια πλέον για τον τουρισμό", δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, το πρωί της Παρασκευής. Παράλληλα ο κ. Μαρκόπουλος πρόσθεσε ότι στα μέτρα της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης η κατάσταση ελέγχεται κατά τον καλύτερο τρόπο.

    Η πλήρης δήλωση του κ. Μαρκόπουλου ήταν: "Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την πρόοδο της τουριστικής πολιτικής της χώρας, για τα δεδομένα της περιόδου. Για να είμαι ακριβής τον ξαναενημέρωσα, γιατί το ενδιαφέρον του είναι πάρα πολύ μεγάλο. Μπορώ να σας πω ότι τα απαισιόδοξα σενάρια, που υπήρχαν στην αρχή της χρονιάς, δεν υπάρχουν πια. Στα μέτρα της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής κρίσης, η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα και κατά τον καλύτερο τρόπο. Και βεβαίως καθημερινά βρισκόμαστε στο μετερίζι του αγώνα, δοθέντος ότι ακόμα είμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν. Όταν είναι κανείς στο ξεκίνημα της σεζόν δεν δίνει ποσοστά. Λέει μονάχα αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα: Ότι δεν υπάρχει καταστροφικό σενάριο και ότι ο καθημερινός αγώνας είναι ουσιαστικός, για να φτάσουμε, μετά τη σεζόν, να έχουμε τα νούμερα για τα οποία θα συζητήσουμε όλοι".

    O ΣETE

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι αφίξεις των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, για το το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, παρουσιάζουν μείωση κατά 10% . Για τα στοιχεία αυτά, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος σε περιφερειακή εκδήλωση του συνδέσμου, που έγινε χθες στην Ελούντα και τόνισε ότι αυτό μεταφράζεται σε απώλειες εσόδων της τάξεως του 18%,προσθέτοντας ότι και το επίπεδο των κρατήσεων για το υπόλοιπο της περιόδου δεν είναι ικανοποιητικό, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις. Όπως ανέφερε ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις αφίξεις το Μάιο στη Σαντορίνη, που μειώθηκαν κατά 46%. Ο κ. Αγγελόπουλος κάλεσε τα μέλη του συνδέσμου να μην μειώσουν άλλο τις τιμές, κρατώντας ψηλά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, ενώ ζήτησε να υπάρξει μακροπρόθεσμη τουριστική πολιτική.

    Είδηση: 23529

    [19] Συνελήφθη 14χρονος για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

    Ένας 14χρονος συνελήφθη την Πέμπτη ως υπαίτιος της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Πάρνηθα, και η οποία κατέστρεψε περίπου 25 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Όπως ομολόγησε ο ανήλικος, πέταξε ένα βεγγαλικό στα ξερά χόρτα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Σε βάρος του 14χρονου σχηματίστηκε δικογραφία στο πλαίσιο του αυτόφωρου, ενώ ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα ανηλίκων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Σε εξέλιξη πυρκαγιές

    Είδηση: 23526

    [20] Ο κινηματογραφικός Χατζιδάκις από την Ορχήστρα των Χρωμάτων

    Ειδήσεις

    Μοναδικές μελωδίες του μεγάλου Μ. Χατζηδάκι θα πλημμυρίσουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα ζωντανέψει τη "Μαγική πόλη", τον "Δράκο", τη "Στέλλα", τη "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο" και πολλές άλλες "στιγμές" του Μάνου Χατζιδάκι στον κινηματογράφο, σε μια μαγική βραδιά.

    Τα τραγούδια του Χατζιδάκι από τον ελληνικό κινηματογράφο θα ερμηνεύσουν οι Ηλίας Λιούγκος, Παυλίνα Κωνσταντοπούλου και Αναστασία Έδεν.

    Η καλλιτεχνική διεύθυνση της βραδιάς είναι του Μάνου Ευστρατιάδη.

    Είδηση: 23525

    [21] Χωρίς internet explorer τα νέα Windows

    Αλλάζοντας απότομα γραμμή πλεύσης, υπό την πίεση των ρυθμιστικών Αρχών του ανταγωνισμού στην ΕΕ και υπό την απειλή υπέρογκων προστίμων, η Microsoft ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει πλέον να διαθέσει στην Ευρώπη τη νέα έκδοση του πολυαναμενόμενου λειτουργικού της συστήματος Windows 7 (θα κυκλοφορήσουν στις 22 Οκτωβρίου) χωρίς ένα μέχρι τώρα αναπόσπαστο συστατικό του, τον Internet Explorer.

    Η νέα πολιτική της μεγαλύτερης εταιρίας λογισμικού (τα Windows «τρέχουν» περίπου στο 90% των υπολογιστών όλου του κόσμου), σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έρχεται λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει σχετικά με τις νέες κατηγορίες για νόθευση του ανταγωνισμού κατά της Microsoft, που έχουν απαγγελθεί από τον Ιανουάριο. Οι κατηγορίες, ένα ακόμα «επεισόδιο» στη μακρόχρονη και επική σύγκρουση ΕΕ-Microsoft, αφορούν ακριβώς την εκμετάλλευση της κυρίαρχης θέσης της εταιρίας στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να ενσωματώσει τον Explorer μέσα στα Windows και να τον «προστατεύσει» έτσι από έναν απευθείας ανταγωνισμό με τους web browsers άλλων εταιριών.

    Μέχρι τώρα η Microsoft ισχυριζόταν ότι ο Explorer αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του λειτουργικού συστήματός της και ότι δεν μπορούσε να απομονωθεί από τα Windows. Τώρα πλέον όμως - θέλοντας και μη- πρόκειται να δημιουργήσει μια αυτόνομη ευρωπαϊκή έκδοση του Internet Explorer, η οποία θα κυκλοφορήσει εντός του 2009 και, σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της εταιρίας Ντέιβ Χάινερ, θα μπορεί εύκολα να εγκαθίσταται τόσο από τους κατασκευαστές κομπιούτερ, όσο και από τους χρήστες.

    Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μάλλον ψυχρή. «Η Microsoft έχει φαίνεται αποφασίσει να εφοδιάσει τους καταναλωτές της λιανικής αγοράς με μια έκδοση των Windows, η οποία δεν θα περιέχει κανένα web browser. Αντί για περισσότερες επιλογές, η εταιρία φαίνεται να έχει επιλέξει να προσφέρει λιγότερες».

    Δεν αποκλείεται τελικά η Επιτροπή (που εξέφρασε σκεπτικισμό και επιφύλαξη για την πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρίας) να επιμείνει στην επιβολή προστίμου και παράλληλα να υποχρεώσει την Microsoft να συμπεριλάβει άλλους web browsers μαζί με τα Windows 7, μια κίνηση που η εταιρία είναι αποφασισμένη να αποφύγει με κάθε τρόπο.

    Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Microsoft να διαθέσει στην Ευρώπη ξεχωριστά τα Windows 7 από τον Explorer, αναμένεται να ωφελήσει τις εταιρίες που έχουν αναπτύξει τους ανταγωνιστικούς browsers, όπως τη Mozilla (Firefox), την Opera Software (Opera), τη Google (Chrome), την Apple (Safari) κ.α., τα παράπονα των οποίων οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί αρχικά εναντίον της Microsoft. Ο Microsoft Explorer έχει ακόμα το μερίδιο του λέοντος (αν και σταδιακά συρρικνούμενο) στην παγκόσμια αγορά με περίπου 60% και ακολουθούν ο Firefox με 30% και ο Opera με 4%.

    Η Microsoft έχει μια μακρά εμπειρία νομικών συγκρούσεων με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές. Κατά την τελευταία πενταετία έχει δεχτεί πρόστιμα άνω των 2 δισ. δολ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού (π.χ. για την ανάλογη ενσωμάτωση στα Windows ενός άλλου πακέτου λογισμικού, του Media Player).

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23554


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 June 2009 - 16:57:58 UTC