Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράν: Νίκη Αχμαντινετζάντ, παρατυπίες καταγγέλλει ο Μουσαβί
  • [02] Νέα απειλή από τη Β. Κορέα

    [01] Ιράν: Νίκη Αχμαντινετζάντ, παρατυπίες καταγγέλλει ο Μουσαβί

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει μαθηματικά εξασφαλίσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Παρασκευή, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο απερχόμενος πρόεδρος συγκεντρώνει το 64,88%, ενώ ο μετριοπαθής Μουσαβί, ο οποίος είχε δηλώσει νικητής μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, πιστώνεται με μόλις το 32,6%. Ωστόσο, αμφίβολο παραμένει αν ο Μουσαβί, ο οποίος έκανε λόγο για σωρεία παρατυπιών, θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει τη διαφαινόμενη καθαρή νίκη Αχμαντινετζάντ. Συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και οπαδών του Μουσαβί σημειώθηκαν στην Τεχεράνη, έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

    «Κατέστρεψαν τη χώρα και θέλουν να την καταστρέψουν περισσότερο την επόμενη 4ετία», φώναζαν οι οπαδοί του Μουσαβί, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο στρατηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου τους, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει με τη βία.

    «Θα καθήσουμε εδώ και θα πεθάνουμε εδώ», φώναζαν, ενώ την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί κτυπούσαν ακόμη και γυναίκες. Μία άλλη γυναίκα τόνιζε πως φοβάται «ότι νόθευσαν τις ψήφους του λαού».

    Η αστυνομία διέταξε επίσης τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής να κλείσουν τα καταστήματά τους.

    Σενάρια για την "επόμενη ημέρα"

    Είδηση: 23565

    [02] Νέα απειλή από τη Β. Κορέα

    Ειδήσεις

    Η Βόρεια Κορέα πρόκειται να ξεκινήσει πρόγραμμα για τον εμπλουτισμό ουρανίου και δεν θα διστάσει να αναλάβει στρατιωτική δράση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιχειρήσουν να απομονώσουν τη χώρα, μεταδίδουν τα κρατικά μέσα επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε ότι η Βόρειος Κορέα θα μεταγγίζει σε όπλα όλο το πλουτώνιο που θα παράγει. Οι σκληρές δηλώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος ακολούθησαν την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των κυρώσεων κατά της χώρας για τις πυρηνικές της δοκιμές.

    Ομοφωνία για τις κυρώσεις

    Το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την Παρασκευή την επιβολή κυρώσεων κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες περιλαμβάνουν καθολική απαγόρευση της διακίνησης όπλων από και προς τη Βόρειο Κορέα.

    Στην απόφαση 1874, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα δεκαπέντε του μέλη, ο Συμβούλιο θέτει σε λειτουργία ένα ενισχυμένο σύστημα επιθεώρησης της εναέριας, θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς φορτίων με προορισμό ή προέλευση τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανόμενων των μεταφορών στη ανοιχτή θάλασσα, και μια επέκταση του εμπάργκο για τα όπλα.

    Η Ιαπωνία αναμένεται να επιβάλει χωριστά εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή στην οποία προέβη την 25η Μαΐου, αναστέλλοντας πλήρως το διμερές εμπόριο, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo σήμερα Σάββατο.

    Το πρακτορείο ανέφερε ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το θέμα από την Τρίτη.

    Η αποικιοκρατική επικυριαρχία της Ιαπωνίας στην Κορεατική χερσόνησο στις αρχές του 20ού αιώνα συνεχίζει να αποτελεί θέμα που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις ανάμεσα στο Τόκιο, τη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ. Η απαγωγή Ιαπώνων από βορειοκορεάτες πράκτορες πριν δεκαετίες παραμένει επίσης ένα ζήτημα που ανακινεί πάθη και θέτει ένα σημαντικό εμπόδιο στην αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και στην Πιονγκγιάνγκ.

    Τηρώντας αποστάσεις από τις προηγούμενες θέσεις υπέρ μίας διαλλακτικότερης πολιτικής έναντι της Βορείου Κορέας, η Κίνα συντάχθηκε αυτήν τη φορά με τα άλλα μέλη του ΣΑ και ψήφισε τις κυρώσεις, πουη ίδια χαρακτηρίζει ως «μια κατάλληλη και ισορροπημένη» απάντηση στις πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες είναι καταδικαστέες από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας «υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή, τονίζει το κινεζικό ΥΠΕΞ, έπειτα από την έγκριση των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ταυτόχρονα όμως, το Πεκίνο φροντίζει να υπενθυμίσει την ανάγκη για μία «ψύχραιμη» απάντηση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να σεβασθεί «τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα» της Βορείου Κορέας, η οποία θα πρέπει «να χαίρει του δικαιώματός της να χρησιμοποιεί ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια, αφότου θα έχει επιστρέψει στο καθεστώς της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Τσιν Γκαγκ.

    ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Διαβάστε επίσης: Βαρύτερες κυρώσεις στη Β. Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23567


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 June 2009 - 8:56:46 UTC