Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθησυχαστικός ο υπουργός Υγείας
  • [02] Πυρά Μπακογιάννη κατά Καρατζαφέρη
  • [03] G8: Σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας
  • [04] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ
  • [05] Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συζητά ο ΣΥΝ
  • [06] Ανεξέλεκγτη η πυρκαγιά στη Ριτσώνα

    [01] Καθησυχαστικός ο υπουργός Υγείας

    Κοινωνία

    Η κατάσταση σχετικά με τη Νέα γρίπη και η περαιτέρω θωράκιση της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανήλθαν στα 14 μετά την ανίχνευση του ιού σε ένα αγοράκι 8 μηνών και έναν 22χρονο που ήρθαν από τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι όλα τα κρούσματα στη χώρα μας αφορούν ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά με μόλυνση ελαφράς μορφής, από τους οποίους οι 8 έχουν αποθεραπευτεί.

    Συνάντηση στο Μαξίμου

    Καθησυχαστικός για τα 14 κρούσματα της νέας γρίπης που έχουν εμφανισθεί ως τώρα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι τα κρούσματα αφορούν πρόσωπα που έχουν έρθει από το εξωτερικό και εντοπίστηκαν όλα στις πύλες εισόδου της χώρας.

    Είμαστε προετοιμασμένοι εν όψει του καλοκαιριού, τόνισε ο υπουργός και τόνισε πως η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί από τον Σεπτέμβριο, όπου παρατηρείται και η εντονότερη έξαρση των ιώσεων.

    "Όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, καταρχήν είχαν ενημερωθεί από τα ενημερωτικά δελτία, που είχαν διανεμηθεί στις πύλες εισόδου. Αυτό σημαίνει ότι το όλο σύστημα, όπως τέθηκε σε εφαρμογή, - με την ενημέρωση των επιβατών, των ταξιδιωτών γενικότερα, τα αεροϋγειονομεία, τους μηχανισμούς ελέγχου, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και κυρίως την άμεση και διάφανη ενημέρωση της κοινής γνώμης, μέσω των ΜΜΕ - διαμόρφωσε ένα περιβάλλον και ένα κλίμα ασφάλειας για την ελληνική κοινωνία" είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Η Ελλάδα είναι ασφαλής και τα κρούσματα αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, επανέλαβε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι τα ήπια περιστατικά θα αντιμετωπίζονται πλέον κατ' οίκον, ενώ στα ξενοδοχεία θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για πελάτες που ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα της νόσου.

    Τη Δευτέρα συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας

    Τη Δευτέρα συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, στην οποία θα συμμετάσχουν 26 επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων. Θα εξεταστούν οι επιπλέον δράσεις που θα αναπτυχθούν στη χώρα μας , ενώ θα δοθεί έμφαση στις πύλες εισόδου αλλά και στη νοσηλεία των ασθενών στο σπίτι.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε περαιτέρω παραγγελία αντι-ιικών φαρμάκων, ώστε το απόθεμα να καλύπτει το 20% του συνολικού πληθυσμού, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο ιός θα εξακολουθεί να εμφανίζεται, παρά το γεγονός ότι έχουμε καλοκαίρι, . Στο στάδιο των ερευνών για την παρασκευή του πανδημικού εμβολίου βρίσκονται πέντε εταιρείες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθειά του, με στόχο να καλυφθεί το 35% του πληθυσμού της χώρας.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Επαφής μέσω ειδικού τετραψήφιου αριθμού. Προς το παρόν μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-52 12 054.

    Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, εν τω μεταξύ, κοντά στα 30.000 ανέρχονται τα κρούσματα της νόσου σε 74 χώρες παγκοσμίως.

    Οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να περάσουν από τη φάση της προσπάθειας περιορισμού της νέας γρίπης στη φάση του περιορισμού των συνεπειών, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η υπεύθυνη επικοινωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Λόου Ντέιβις.

    ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 23569

    [02] Πυρά Μπακογιάννη κατά Καρατζαφέρη

    Κριτική στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, τον οποίο χαρακτηρίζει "ακραίο λαϊκιστή", και την πολιτική του "ακραία καιροσκοπική", παραχώρησε στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή", η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών συγκρίνει το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη με τους Γάλλους ακροδεξιούς του Λεπέν.

    Όπως σημειώνει η κ. Μπακογιάννη, η μεγάλη γαλλική κεντροδεξιά ποτέ δεν συνεργάστηκε με τον Λεπέν και, παρά τις δυσκολίες του παρελθόντος, έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογές. «Κυβερνούν δεκατέσσερα χρόνια, ενώ ο Λεπέν έχει πλέον συρρικνωθεί πολιτικά και εκλογικά» παρατηρεί η κ. Μπακογιάννη.

    Για την υπόθεση Καραβέλα σημειώνει ότι διογκώθηκε λόγω της έντασης της προεκλογικής περιόδου: «Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση και οι πάσης φύσεως σύμμαχοί της θεώρησαν ότι έπρεπε να χτυπηθώ προσωπικά» αναφέρει η κ. Μπακογιάννη.

    Τέλος, επαναλαμβάνει ότι δεν θέτει τους όποιους στόχους της «υπεράνω του συλλογικού συμφέροντος, του συμφέροντος του κόμματος, της παράταξης και του τόπου».

    Σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι είναι αναστρέψιμο, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ.

    Απάντηση δίνει σε συνέντευξή του στην ΑΞΙΑ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας πως ούτε αυτός είναι Λεπέν, αλλά πολύ περισσότερο, ο Καραμανλής δεν είναι Σαρκοζί.

    NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23577

    [03] G8: Σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας

    Ειδήσεις

    Οι Υπουργοί Οικονομικών της G8 χαιρέτισαν σήμερα τα σημάδια "σταθεροποίησης" που διαπιστώθηκαν στην οικονομία, ζήτησαν όμως να υπάρξει σύνεση υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "σημαντικοί" κίνδυνοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά το τέλος της συνόδου τους στο Λέτσε της Ιταλίας. "Υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στις οικονομίες, ανάμεσα στα οποία μια ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών, ένας περιορισμός των διαφορών των επιτοκίων, μια βελτίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, όμως η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και σημαντικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να απειλούν την οικονομική σταθερότητα", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών των Οκτώ - Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία, Ιαπωνία).

    Οι Υπουργοί αποφάσισαν να δώσουν έναν "επιφυλακτικό τόνο" στην ανακοίνωση τους, έγινε γνωστό από γαλλική πηγή, ενώ πολλαπλασιάζονται τα σημάδια της ανάκαμψης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

    Ωστόσο προειδοποιούν ότι "ακόμη και όταν θα ξαναρχίσει η αύξηση της παραγωγής η ανεργία μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται".

    Εκτιμούν επίσης ότι μολαταύτα στο εξής θα πρέπει να εργαστούν στις "στρατηγικές εξόδου από την κρίση", μια αναφορά στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

    "Αυτές οι στρατηγικές, που μπορεί να ποικίλλουν από χώρα σε χώρα είναι ουσιαστικές για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάκαμψη μακροπρόθεσμα", εκτιμούν. Ζητούν επίσης για τον λόγο αυτό από το ΔΝΤ να αναλάβει την αναγκαία εργασία ανάλυσης (των στοιχείων) για να τους βοηθήσει στην διαδικασία αυτή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23578

    [04] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ

    Κοινωνία

    Νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της διεύθυνσης αστυνομίας Αθηνών. Συμμετείχαν συνολικά 133 αστυνομικοί, ελέγχθηκαν 353 άτομα, προσήχθησαν 86 άτομα και συνελήφθησαν 71, ενώ ελέγχθηκαν και 235 καταστήματα.. Εν τω μεταξύ, τη σύλληψη επτά διακινητών και 11 λαθρομεταναστών σε δύο επιχειρήσεις στις Φέρες και το Σουφλί ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

    Πέντε διακινητές και οκτώ λαθρομετανάστες συνέλαβαν άνδρες του Τ.Σ.Φ. Φερών δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στον κόμβο Παλαγίας- Εγνατίας Οδού. Επίσης, κατέσχεσαν τέσσερα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, έξι κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό 440 ευρώ.

    Στη δεύτερη περίπτωση, που σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα στο 50ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης- Ορεστιάδας, αστυνομικοί του Τ.Σ.Φ. Σουφλίου συνέλαβαν, μετά από έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, δύο διακινητές και τρεις λαθρομετανάστες. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν, επίσης, το Ι.Χ. αυτοκίνητο και τρία κινητά τηλέφωνα.

    Και στις δύο περιπτώσεις οι διακινητές και οι λαθρομετανάστες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

    Κριτική Τσίπρα στη "σκούπα"

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί στο θέμα των μεταναστών άσκησε ο Α. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για επίδειξη δύναμης μέσω των επιχειρήσεων σκούπα, που "δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα παρά μόνον τηλεοπτικά πλάνα", ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι με τέτοιες πρακτικές προσπαθούν να κλέψουν ψηφοφόρους από το "ρεύμα Καρατζαφέρη".

    Είδηση: 23573

    [05] Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συζητά ο ΣΥΝ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συζητείται σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ. O Αλέξης Τσίπρας, που άνοιξε με ομιλία του τη Συνεδρίαση, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, ενώ η Ανανεωτική Πτέρυγα αναμένεται να ζητήσει πολιτική στροφή του κόμματος. "Είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών και των στόχων μας. Οφείλουμε όλοι με αυτοκριτική διάθεση και με ειλικρίνεια να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα", είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για θετική διαχείριση του αρνητικού αποτελέσματος. Για εκλογική ήττα μίλησε ο Φώτης Κουβέλης, λέγοντας πως «δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίσαμε», ενώ απέρριψε την πρόταση για συνέδριο, χαρακτηρίζοντας την αλαζονική αφού οι εσωκομματικοί συσχετισμοί είναι διαμορφωμένοι.

    Σε σκληρή γλώσσα ο Α. Τσίπρας

    "Να αντιμετωπίσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα όχι ως μια νέα αφετηρία εσωκομματικής γκρίνιας και εσωστρέφειας αλλά ως καμπανάκι κινδύνου για να διορθώσουμε λάθη και να διορθωθούμε" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

    Χαρακτήρισε "καλοδεχούμενη" την κριτική που, όπως είπε, δέχτηκε τον τελευταίο καιρό για "λάθος επιλογές και αδυναμίες", αλλά διατήρησε αποστάσεις από "δημόσια διατυπωμένες υπερβολές που πληγώνουν τους χιλιάδες αγωνιστές, τα μέλη και τους φίλους μας".

    "Η συμβολή μας στο ΚΕΑ, οι αποφάσεις των συνεδρίων μας, και ειδικότερα του προγραμματικού μας συνεδρίου, οι διακηρύξεις και οι τοποθετήσεις μας, το αντίθετο αποδεικνύουν", σχολίασε ο κ. Τσίπρας σχετικά με την κριτική για την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από τον αριστερό ευρωπαϊσμό.

    Στη δική μας αριστερά δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις, αλλά πολιτικές διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, τις οποίες δεν κρύβουμε κάτω απ' το χαλί, αλλά τις συζητάμε ανοιχτά και δημοκρατικά, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

    "Όποιος θέτει ξανά ζήτημα μεγάλης πολιτικής στροφής για το κόμμα να το πει καθαρά", είπε ο κ. Τσίπρας, αν και ανέφερε ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την τακτική και το μοντέλο λειτουργίας ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιτέθηκε εκ νέου στο δικομματισμό και είπε ότι τα αίτια και τις συνέπειες των όποιων ανεπαρκειών τα χρεωνόμαστε όλοι.

    Είπε πως η Αριστερά δεν μπόρεσε να προβάλει την δική της απάντηση στην κρίση, ή τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν έγινε κατανοητό από την κοινωνία και δεν κατάφερε να δώσει μία καθαρή απάντηση απέναντι στον φόβο που είναι το κύριο στοιχείο που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

    Για μία άλλη φορά ο κ. Τσίπρας απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι διολισθαίνει διαρκώς στην ατζέντα της Δεξιάς, στο γήπεδο του λαϊκισμού και του συντηρητισμού.

    Απαντώντας στην κριτική για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου παραδέχθηκε πως η τρίτη θέση για τον Δ. Παπαδημούλη, λειτούργησε αρνητικά, συμπλήρωσε ωστόσο ότι είναι μεταξύ των ζητημάτων που απορρέουν από τους ιδρυτικούς καταστατικούς κανόνες του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έτσι και απάντηση στα όσα ακούγονται περί του ρόλου του Αλέκου Αλαβάνου, λέγοντας πως οι καταστατικοί αυτοί κανόνες προβλέπουν ότι ο εκάστοτε επικεφαλής του ΣΥΝ τίθεται και επικεφαλής στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πρότεινε να ανοίξει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος για τα αίτια του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος και προανήγγειλε την εκλογή νέου γραμματέα και νέας πολιτικής γραμματείας, αφότου ολοκληρωθεί ο διάλογος αυτός.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 23568

    [06] Ανεξέλεκγτη η πυρκαγιά στη Ριτσώνα

    Κοινωνία

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται από το μεσημέρι η πυρκαγιά στη Ριτσώνα Εύβοιας, η οποία εκτείνεται σε μεγάλο μήκος και κατακαίει δύσβατες εκτάσεις πευκοδάσους. Η φωτιά κατευθύνεται προς τη Θήβα ενώ κλειστή παραμένει η εθνική οδός Ριτσώνας - Θήβας. Τεράστια είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής με 25 οχήματα, 50 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, εννιά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Τροιζηνία, που κατέκαψε 100 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης, στη θέση Τσίφτα.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχει ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 13 οχήματα, 30 άνδρες ,και τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ συντονίζει την κατάσταση ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Παναγιώτης Μπονάτσος. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και από αέρος δύο αεροσκάφη κάναντερ και τρία πετζετέλ.

    Εξάλλου υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Δροσιά, που σημειώθηκε νωρίτερα το Σάββατο, στην Λεωφόρο Διονύσου και Κερασούντος, καίγοντας ξερά χόρτα κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στην κατάσβεση πήραν μέρος επίγειες δυνάμεις που έθεσαν γρήγορα την εστία υπό έλεγχο. Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση κοντά στους Αγίους Πάντες της Φωκίδας, μακριά από κατοικημένη περιοχή. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη θέση Σπόα της Καρπάθου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23575


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 June 2009 - 16:56:23 UTC