Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαρόζο προτείνουν οι 27
  • [02] Σήμερα οι βαθμολογίες
  • [03] Στον ανακριτή ο 47χρονος φερόμενος ως εμπρηστής
  • [04] Αυξάνεται το κονδύλι για τα κλιματιστικά
  • [05] Αναζητούν νερό στη σελήνη
  • [06] Και οι τρίτεκνες οικογένειες στις ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών
  • [07] Μεξικό: 500 νέα κρούσματα της νέας γρίπης Α
  • [08] Περού: Ανακλήθηκαν οι αμφιλεγόμενοι νόμοι για τον Αμαζόνιο
  • [09] Ιράν: Σήμερα η τοποθέτηση του Χαμενέι επί του εκλογικού αποτελέσματος
  • [10] Συνελήφθη 47χρονος, κατηγορούμενος για εμπρησμό

    [01] Μπαρόζο προτείνουν οι 27

    Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή, για δεύτερη ημέρα, η Συνοδός Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, οι 27 ηγέτες αποφάσισαν ομόφωνα να προτείνουν τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Ο 53χρονος Μπαρόζο ηγείται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004. Εξάλλου στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων θα βρεθεί το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Το μεσημέρι, μετά το τέλος των εργασιών, ο Κώστας Καραμανλής θα προβεί σε δηλώσεις.

    Η ανανέωση της θητείας του 53χρονου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν το "κύριο πιάτο " στο χθεσινοβραδυνό δείπνο των 27 και η ομόφωνη απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη, με δεδομένη την στήριξη που είχαν εκφράσει στο πρόσωπό του ακόμη και σοσιαλιστές ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας, Γκόρντον Μπράουν και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Ο κ. Μπαρόζο θα πρέπει βέβαια τώρα να πείσει και την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κάνει δεκτή την υποψηφιότητά του. Το συντηρητικό στρατόπεδο αναμένεται να υποστηρίξει την επανεκλογή του κεντροδεξιού, πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, στην ηγεσία της Κομισιόν, αλλά δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες στις άλλες πτέρυγες της Ευρωβουλής. Πολλοί ευρωβουλευτές τόσο από την Αριστερά όσο και από τους Φιλελεύθερους, επικρίνουν τον κ. Μπαρόζο ότι είναι πολύ άβουλος και πειθήνιος, ενώ καθυστέρησε χαρακτηριστικά να αντιδράσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές μάλιστα ότι θα χρειαστεί να έχουν διερευνητικές επαφές με τους ευρωβουλευτές για να δουν αν συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία για την επικύρωση της υποψηφιότητας Μπαρόζο στην προγραμματισμένη για τις 14 έως 16 Ιουλίου, συνεδρίαση.

    Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ,επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο προσπαθεί μάλιστα να συγκροτήσει ένα "αντι-Μπαρόζο μέτωπο" ,για να αποτρέψει την ανανέωση της θητείας του. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Κον Μπεντίτ με τον Νικολά Σαρκοζί ,εξέφρασε μάλιστα αμφιβολίες για το πόσο σθεναρή είναι η υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας ότι ο Σαρκοζί "δεν είναι έτοιμος να πεθάνει για τον Μπαρόζο".

    Το "πρόβλημα" του Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ είναι -σύμφωνα με τον Κον Μπεντίτ -ότι "θέλουν και δεν θέλουν τον Μπαρόζο, αλλά δεν έχουν εναλλακτική λύση".

    Χθες Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης, κατ' αρχήν για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την εποπτεία των τραπεζών και για τη δημιουργία τοπικών ρυθμιστικών φορέων, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών πανευρωπαϊκών φορέων παρακολούθησης που θα διασφαλίσουν ότι οι χώρες θα εισάγουν νέους κανόνες επιτήρησης, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου που θα ελέγχει την ανάπτυξη κινδύνων για τη σταθερότητα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 23842

    [02] Σήμερα οι βαθμολογίες

    Καλύτερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι επιδόσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν αύξηση των γραπτών που "πέρασαν" τη βάση του 10. Οι βάσεις, ιδίως για τις σχολές υψηλής ζήτησης, αναμένεται να κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε όπως κάθε χρόνο στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία με την κλιμάκωση των γραπτών επιδόσεων κατά μάθημα για τους 85.354 υποψηφίους που συμμετείχαν στις εξετάσεις έναντι των 90.508 υποψηφίων του προηγούμενου έτους.

    Αγωνία τέλος για τους χιλιάδες μαθητές που πήραν μέρος τις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Περισσότεροι μαθητές "έπιασαν" τη βάση του 10

    Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ανακοινώνονται φέτος από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βαθμολογίες των μαθητών που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις ανακοινωθείσες βαθμολογίες των εξεταζόμενων σε πανελλαδικό επίπεδο μαθητών, αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος σημειώθηκαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με ένα μεγαλύτερο ποσοστό εξεταζόμενων να επιτυγχάνει βαθμολογίες που υπερβαίνουν τη βάση εισαγωγής του "10".

    Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας "η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι ένας μεγαλύτερος αριθμός μαθητών πρόκειται να εισαχθεί στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού συγκέντρωσε τον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι, δηλαδή της βάσης του "10". Ως εκ τούτου συνεπάγεται ότι για το έτος 2009-2010 θα υπάρξουν λιγότερες κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

    -Ενδεικτικά, στο μάθημα των "Μαθηματικών Θετικής Κατεύθυνσης" σημειώθηκε σε σχέση με το 2008 αύξηση στους μαθητές που ξεπέρασαν την βάση του "10" σε ποσοστό 9,69%.

    -Στο μάθημα των "Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1" η αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση άγγιξε το 9,35%, ενώ αύξηση 8,61% σημειώθηκε στο μάθημα των "Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2".

    -Αντίστοιχα, για το μάθημα επιλογής "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" οι μαθητές που πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από τη βάση του "10" αυξήθηκαν κατά 7,66%, ενώ για το μάθημα της "Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης" η αντίστοιχη αύξηση έφτασε το ποσοστό του 6,06%.

    Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι οι γραπτοί βαθμοί των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), τα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, θα αναρτηθούν μετά τις 12 το μεσημέρι σε όλα τα Λύκεια της χώρας.

    Εξάλλου το υπουργείο ανακοίνωσε οτι ολοκληρώνονται σύντομα από την μηχανογραφική υπηρεσία του οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσοι έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα αποσταλούν στις Δ/νσεις Δ.Ε. οι σχετικές καταστάσεις, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης. Επίσης μέχρι τις 29 Ιουνίου αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια.

    Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασεις αναμένεται να αποσταλούν στις 30 Ιουνίου.

    Την Δευτέρα 6 Ιουλίου αρχίζουν οι επαναληπτικές εξετάσεις όσων απουσίασαν δικαιολογημένα λόγω ασθένειας από την εξέταση ορισμένων μαθημάτων. Οι εξετάσεις αυτές θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 13 Ιουλίου και η βαθμολογία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουλίου.

    Μέχρι τις 15 Ιουλίου περίπου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες όσων εξετάζονται σε ειδικό μάθημα.

    Οι ενδιαφερόμενοι να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι και την Δευτέρα 20 Ιουλίου στην επιτροπή που εδρεύει στην Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο, από το οποίο αποφοίτησε ο ενδιαφερόμενος ή στο οποίο κατέθεσε φέτος την αίτηση για συμμετοχή του στις εξετάσεις.

    Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης ημερησίου Λυκείου σε εθνικό επίπεδο σε προηγούμενο έτος και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς εξετάσεις).

    Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου έχουν όλοι οι κάτοχοι της βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα:

    1. Για το 90% των θέσεων εισακτέων όσοι συμμετείχαν, είτε ως μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερήσιου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) είτε ως απόφοιτοι προηγουμένων ετών, στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης τα οποία εξετάστηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος σε πανελλαδικό επίπεδο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι κάτοχοι του απολυτηρίου Λυκείου.

    2. Για το 10% των θέσεων, όσοι δεν πήραν μέρος στις φετινές εξετάσεις αλλά συμμετείχαν στις εξετάσεις της Γ' τάξης ημερησίου Λυκείου τα έτη 2000 έως και 2008.

    3. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης.

    4. Οι απόφοιτοι Εσπερινού Γενικού Λυκείου, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 2909/2001 και κατέχουν την βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι καταθέτουν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    - Επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αν ο τίτλος αυτός προέρχεται από ξένο σχολείο, συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας, της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Αν το ξένο αυτό σχολείο λειτουργεί στο εσωτερικό, εκτός της ανωτέρω βεβαίωσης συνυποβάλλεται και βεβαίωση της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. για την νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.

    -Φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης με τους βαθμούς πρόσβασης το οποίο επικυρώνεται από το μέλος που ελέγχει τα δικαιολογητικά μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των υποψηφίων στο σημείο αυτό, γιατί, αν δεν επιδεικνύεται στην Επιτροπή η πρωτότυπη βεβαίωση, η οποία μπορεί να ζητείται και σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της κατάθεσης, δεν θα παραλαμβάνεται το μηχανογραφικό δελτίο.

    Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν εκπρόσωπό του. Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν μπορεί να κατατεθεί ή να τροποποιηθεί για κανένα λόγο το μηχανογραφικό δελτίο.

    Το Υπουργείο Παιδείας , άλλωστε διαβεβαιώνει τους υποψήφιους οτι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την έκδοση των αποτελεσμάτων επιλογής των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

    Τέλος, ανακοινώνεται ότι από φέτος οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετέχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη πρέπει να υποβάλουν εντός του μηνός Σεπτεμβρίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Δ.Ε ή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σχετική αίτηση, αναφέροντας τα μαθήματα για τα οποία ενδιαφέρονται να λάβουν γνώση. Η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος επίδειξης των γραπτών δοκιμίων θα καθορισθεί με Υπουργική Απόφαση η οποία θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23843

    [03] Στον ανακριτή ο 47χρονος φερόμενος ως εμπρηστής

    Κοινωνία

    Στον 6ο τακτικό ανακριτή οδηγείται σήμερα Παρασκευή ο 47χρονος από την Αργυρούπολη, ο οποίος συνελήφθη στη Ρόδο και κατηγορείται για εμπρησμό, σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό. Στο μεταξύ σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά σε δασική περιοχή, στην Γαβρολίμνη Αιτωλοακαρνανίας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Συνελήφθη 47χρονος, κατηγορούμενος για εμπρησμόΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23847

    [04] Αυξάνεται το κονδύλι για τα κλιματιστικά

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται το κονδύλι που διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης για απόσυρση κλιματιστικών στην Αττική, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθώς διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη δράση. Σύμφωνα με στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΝ, κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του προγράμματος απόσυρσης, πουλήθηκαν 21.000 κλιματιστικά σε όλη τη χώρα, από τα οποία 13.000 στην Αττική.

    Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 15 εκατ. ευρώ, ενώ τα 5 επιπλέον εκατομμύρια θα διατεθούν μόνο για την Αττική, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη ζήτηση. Το επιπλέον κονδύλι επαρκεί για την απόσυρση άλλων 20.000 περίπου παλιών συσκευών. Η επιδότηση που δίνεται μέσω του προγράμματος απόσυρσης είναι 35%, με όριο τα 500 ευρώ.

    Είδηση: 23844

    [05] Αναζητούν νερό στη σελήνη

    Επιστήμη -

    Ειδήσεις

    Ο μη επανδρωμένος πύραυλος "Άτλας" εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, μεταφέροντας δύο διαστημικά οχήματα, τα LRO και LCROSS, που θα αναλάβουν να χαρτογραφήσουν τη σελήνη και να αναζητήσουν νερό στο δορυφόρο της Γης. Το LRO (Διαστημόπλοιο Σεληνιακής Κατόπτευσης) είναι το πρώτο βήμα που κάνει η NASA στο νέο πρόγραμμά της για την επιστροφή των αστροναυτών στη σελήνη μέχρι το 2020. Αποστολή του είναι να χαρτογραφήσει την επιφάνεια του φεγγαρίου δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις σχετικά ανεξερεύνητες περιοχές των πόλων.

    "Οι γνώσεις μας για το φεγγάρι στο σύνολό του είναι αρκετά φτωχές. Έχουμε καλύτερους χάρτες για τον Άρη παρά για το δικό μας φεγγάρι", είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων του προγράμματος, Κρεγκ Τούλεϊ. Ο πύραυλος που μεταφέρει το LRO και το μικρότερο διαστημόπλοιο LCROSS θα χρειαστεί τέσσερις ημέρες για να φτάσει στη σελήνη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23846

    [06] Και οι τρίτεκνες οικογένειες στις ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών

    Ειδήσεις

    Στις ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, στις οποίες χορηγούνται στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκότερους ορούς -με επιτόκιο 4%- για την απόκτηση πρώτης και κατά περίπτωση δεύτερης κατοικίας, εντάσσονται και οι τρίτωνες οικογένειες, όπως και οι πολύτεκνες. Το Υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε εισήγηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την εξομοίωση των τριεθνών οικογενειών με τις πολύτεκνες, όσον αφόρα στη χορήγηση στεγαστικών δανείων από το συγκεκριμένο ίδρυμα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23848

    [07] Μεξικό: 500 νέα κρούσματα της νέας γρίπης Α

    Ειδήσεις

    Το Μεξικό κατέγραψε 500 νέα κρούσματα της νέας γρίπης Α, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των ασθενών στους 7.624, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 113. "Είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα με πρόσφατα συμπτώματα" υπογραμμίζουν οι μεξικανικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η επιδημία φαίνεται πως υποχωρεί. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα είχε δηλώσει ότι οι αρχές δεν μπορούν να άρουν το συναγερμό, όπως προβλεπόταν, επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει πανδημία.

    Ο Κόρδοβα προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα νέο "κύμα" της ασθένειας από τον ερχόμενο Νοέμβριο, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τον Δεκέμβριο.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ από το νέο ιό Η1Ν1 έχουν προσβληθεί 39.620 άνθρωποι σε 89 χώρες και από αυτούς πέθαναν οι 167.

    Είδηση: 23841

    [08] Περού: Ανακλήθηκαν οι αμφιλεγόμενοι νόμοι για τον Αμαζόνιο

    Ανακλήθηκαν από το Κοινοβούλιο του Περού δύο νομοθετικά διατάγματα που αφορούσαν την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής του Αμαζονίου και τα οποία αποτέλεσαν την αφορμή για την κρίση μεταξύ των κρατικών αρχών και των κοινοτήτων των ιθαγενών. Στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι. Η ανάκληση των διαταγμάτων έγινε με ψήφους 82 υπέρ έναντι 12 κατά και ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από τη χειρότερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η κεντροδεξιά Κυβέρνηση του Προέδρου Άλαν Γκαρσία.

    Την ψηφοφορία παρακολούθησαν από τους εξώστες του Κογκρέσου οι "άπου", οι εθιμικοί ηγέτες των ινδιάνικων κοινοτήτων του Αμαζονίου. Η ανάκληση του πιο αμφιλεγόμενου από τα διατάγματα, του Διατάγματος 1090 ή "Νόμου περί δασών και δασοδίαιτης πανίδας" -του "Νόμου της Ζούγκλας" όπως τον βάφτισε ο Τύπος- είχε προταθεί την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό Γιεούντε Σιμόν προκειμένου να ξαναρχίσει ο διάλογος με τους ιθαγενείς.

    Ο Σιμόν είχε ανακοινώσει επίσης ότι μόλις επιλυθεί η κρίση θα υποβάλλει την παραίτησή του.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23840

    [09] Ιράν: Σήμερα η τοποθέτηση του Χαμενέι επί του εκλογικού αποτελέσματος

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Παρασκευή η τοποθέτηση του ανώτατου πολιτικού-θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενέι -που πιστεύεται ότι στήριξε την επανεκλογή του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ- σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νόθευση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, καθώς έχει τον τελευταίο λόγο για τις πολιτικές αποφάσεις στην ισλαμική δημοκρατία. Για σήμερα δεν έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, αλλά προγραμματίζεται μία διαδήλωση για το Σάββατο. Στο μεταξύ χθες Πέμπτη, εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσέιν Μουσαβί, βγήκαν στους δρόμους για άλλη μία φορά ζητώντας την επανάληψη των εκλογών. Έκκληση για την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στο Ιράν απηύθηνε η δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι, η οποία έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, με συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην αμερικανική διαδικτυακή εφημερίδα Huffington Post.

    Η έκκληση της Σιρίν Εμπάντι διατυπώθηκε λίγες ώρες μετά την ογκώδη διαδήλωση που έγινε στην Τεχεράνη με αίτημα την επανάληψη των εκλογών της 12ης Ιουνίου, που -σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα- ανέδειξαν νικητή τον συντηρητικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Τα αποτελέσματα αυτά όμως αμφισβητούνται από τους άλλους τρεις υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα.

    Η Σιρίν Εμπάντι, δικηγόρος και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις δηλώσεις της στην Huffington Post αναφέρει ότι στις προεδρικές εκλογές έγιναν αρκετές παρατυπίες, καθώς σε "αρκετά εκλογικά κέντρα, δεν δόθηκε άδεια παρουσίας σε εκπροσώπους των υποψηφίων Μιρ Χουσέιν Μουσαβί και Μέχντι Καρούμπι". Η Ιρανή δικηγόρος υποστήριξε ότι πρέπει να ακυρωθεί το αποτέλεσμα και να διοργανωθεί "νέα εκλογή υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών".

    Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ "πήρε 14 εκατομμύρια ψήφους στις προηγούμενες εκλογές", ενώ τώρα υποστηρίζει ότι πήρε 24 εκατομμύρια ψήφους, και παράλληλα ο Μέχντι Καρούμπι κατήγγειλε ότι "ο αριθμός των ψήφων του σε ορισμένες περιοχές ήταν μικρότερος ακόμα και από τον αριθμό των μελών που είχαν συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία του", ανέφερε η Σιρίν Εμπάντι στη συνέντευξή της.

    Η Σιρίν Εμπάντι ζήτησε επίσης "την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ατόμων που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε φυλακές διότι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο εκλογικό αποτέλεσμα" .

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23839

    [10] Συνελήφθη 47χρονος, κατηγορούμενος για εμπρησμό

    Κοινωνία

    Ένας 47χρονος ιδιοκτήτης οπλοπωλείου συνελήφθη από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, κατηγορούμενος για εμπρησμό, σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στην Άνω Γλυφάδα. Η φωτιά αποτέφρωσε 5.000 στρέμματα στον Υμηττό, ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα.

    Από την έρευνα που έκανε η Πυροσβεστική προέκυψε ότι ο 47χρονος, ο οποίος έχει οπλοπωλείο στα νότια προάστια, πήγαινε συχνά στην περιοχή και δοκίμαζε όπλα και φυσίγγια. Την Δευτέρα ήταν και πάλι εκεί για τον ίδιο λόγο και προκάλεσε την πυρκαγιά που πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή και ο 47χρονος εντοπίστηκε την Πέμπτη στη Ρόδο, όπου είχε πάει αμέσως μετά την πυρκαγιά και συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση σε δάσος από ιδιοτέλεια και εμπρησμό από πρόθεση που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

    Είδηση: 23838


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 June 2009 - 9:00:03 UTC