Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όχι στις πρόωρες εκλογές
  • [02] Βολές Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης
  • [03] Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Ρόδο
  • [04] Πάνω από ένα δισεκατομμύριο οι πεινασμένοι στον κόσμο
  • [05] Στεγαστικά δάνεια στους τρίτεκνους
  • [06] Η ανάδειξη του Οπτικοακουστικού Αρχείου της ΕΡΤ
  • [07] Τα 35 έφθασαν τα κρούσματα της νέας γρίπης
  • [08] Ο διεθνής αντίκτυπος
  • [09] Αντιπαράθεση στη Βουλή για το Μουσείο της Ακρόπολης
  • [10] Διαμαρτυρία πυροσβεστών στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
  • [11] Εμμένει στην απόφασή του ο Αλέκος Αλαβάνος
  • [12] Φωτοβολταϊκό εργοστάσιο στην Τρίπολη
  • [13] Φωτιά στη Χαλκιδική
  • [14] Νέο Μουσείο Ακροπόλεως: Απο το όραμα στην πραγματικότητα
  • [15] Επίτιμος Διδάκτωρ ο Θεοδωράκης στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
  • [16] Ιράν: Αχμαντινετζάντ στηρίζει ο Χαμενέι
  • [17] Επιθεωρητής της αστυνομίας θύμα επίθεσης της ΕΤΑ
  • [18] Προθεσμία για να απολογηθούν δέκα μέλη του ΔΣ και Βουρλούμης

    [01] Όχι στις πρόωρες εκλογές

    Σαφείς απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εσωτερική επικαιρότητα έδωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, ο Κώστας Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του λέγοντας ότι ουδείς μένει με το ζόρι, επανέλαβε ότι ο ίδιος θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, και μίλησε για αγεφύρωτες διαφορές με τον ΛΑΟΣ. Ερωτηθείς για την προεδρική εκλογή το 2010 επιβεβαίωσε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια. Τέλος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για την ανταπόκριση των ευρωπαίων ηγετών στις ελληνικές θέσεις για τη λαθρομετανάστευση.

    Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν χωρούν κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά αποτελέσματα παραγωγής έργου και αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

    Παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι τα δυο κόμματα χωρίζουν αγεφύρωτες διαφορές, ενώ στηλίτευσε τη στάση του ΛΑΟΣ με την πρόσκληση που έκανε προς τους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί αδιανόητη πολιτική πρακτική.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας δε σε ερώτημα για το βουλευτή κ. Μανώλη τόνισε πως δεν κρατάει κανέναν με το ζόρι να παραιτηθεί ή να μείνει ακόμα και να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι νομίζει και παίρνει την ευθύνη των λεγομένων του και των πράξεών του, τόνισε. Επίσης σε ερώτημα για τους λεγόμενους "βατοπεδινούς" βουλευτές τόνισε ότι όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη κρίνονται και ότι τον τελικό λόγο τον έχει ο ίδιος.

    Αναφερόμενος στην εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, απέρριψε τη φημολογία για πρόταση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και έδωσε εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στον Κάρολο Παπούλια, λέγοντας ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντα του και δεν υπάρχει κανένας λόγος για δεύτερες σκέψεις. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μικροκομματικές σκοπιμότητες στο συγκεκριμένο θέμα.

    Όσον αφορά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση τονίζοντας ότι με τις υπερβολές και την ισοπέδωση το μονό που εξυπηρετείται είναι ο στόχος της τρομοκρατίας και υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση του φαινόμενου είναι απαραίτητες οι πολιτικές συγκλίσεις και η σοβαρότητα.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ανακριβείς τις αιτιάσεις για αποδιοργάνωση της αντιτρομοκρατική και στήριξε το έργο της αστυνομίας λέγοντας πως δεν μπορούν συνεχώς να στρέφονται ελαφρά τη καρδία οι μικροκομματικές σκοπιμότητες κατά της αστυνομίας. Εάν υπάρχουν εποικοδομητικές κριτικές υποδείξεις είναι καλοδεχούμενες κατέληξε.

    Σε ό,τι αφορά το αν δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ προτίθεται να μεταβεί στην Κέρκυρα για να λάβει μέρος στη Σϋνοδο του ΟΑΣΕ, με κρατικό αεροπλάνο της χώρας του, η οποία θα αναφέρεται ως «Μακεδονία», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφείς.

    Υπενθύμισε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από μερικά χρόνια εθεωρείτο χαμένη υπόθεση και ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει τον τελευταίο καιρό μεγάλη πρόοδο και έχει καταγάγει μεγάλες επιτυχίες στο θέμα αυτό.

    Με βάση τα ανωτέρω, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά απαγόρευε την προσγείωση του αεροπλάνου της ΠΓΔΜ στην Κέρκυρα θα έδειχνε μικρότητα, νευρικότητα και ανασφάλεια.

    Ερωτηθείς για τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό το έθεσε στη συνάντηση που είχε προ δύο μηνών με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τόνισε ότι σκοπεύει να το θέσει και στον Τούρκο πρωθυπουργό, κατά την αυριανή συνάντησή τους στην Αθήνα.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τις αποφάσεις που έλαβαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή επίτευξη συμφωνίας των "27" στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς διπλωματικής προσπάθειας, την οποία κατέβαλε η Ελλάδα, μέσω της επιστολής που ο ίδιος έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και μέσω των παρεμβάσεων της υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επίτευξη συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία, στο βαθμό που δεν έχουν όλα τα κράτη - μέλη την ίδια προσέγγιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης, ούτε υφίστανται όλα τα κράτη τα ίδια βάρη.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα στις αποφάσεις του σημερινού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι "27" είναι σύμφωνοι ως προς το θέμα της δίκαιης κατανομής των βαρών που συνεπάγεται η λαθρομετανάστευση και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη φύλαξη των συνόρων, μέσω της Frontex, αλλά και στη διενέργεια κοινών πτήσεων των κρατών της ΕΕ, σε σχέση με την επιστροφή των λαθρομεταναστών.

    Τόνισε, επίσης, ότι οι "27" σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνίες επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, τόσο με τις χώρες προέλευσής τους, όσο και με τις χώρες διέλευσής τους.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης, οι οποίες επισημαίνονται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων ως χώρες - κλειδιά για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευθύνη που έχει η Τουρκία, η οποία συν τοις άλλοις ενισχύεται και οικονομικά από την ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, την κοινή θέση των "27", ότι οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία με χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως.

    Όσον αφόρα στα οικονομικά, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε την συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνονται για την ανάκαμψη και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την αύξηση των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    O πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα της βελτίωσης της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, καθώς και στο θέμα της ενίσχυσης της δημοσιονομικής σταθερότητας των κρατών - μελών.

    Σε ό,τι αφορά την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χαρακτήρισε τις σημερινές αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών, σημαντικό βήμα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον και θα στηρίξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ.

    O πρωθυπουργός τέλος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του επανεπιλογή του κ. Μπαρόζο και σημείωσε πως πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση την οποία συνυπέγραψαν και οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί.

    Αντιδράσεις

    Σχολιάζοντας την παρουσία της κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωσταντίνου τόνισε όσον αφορά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ότι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου είναι κατώτερες των προσδοκιών και των αναγκών της χώρας καθώς δεν υπάρχει δεσμευτική επίδειξη αλληλεγγύης των εταίρων και οι οποίες αλλαγές αναμένονται είναι οριακά υπέρ της Ελλάδας ενώ παίρνουμε τελικά λιγότερα από όσα περιμένουμε.

    Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή για την τρομοκρατία αναρωτήθηκε τί ακριβώς εννοεί ο πρωθυπουργός την ώρα που έχουμε μια κυβέρνηση που με τις πολιτικές της αφήνει αναξιοποίητη την αντιτρομοκρατική ,εκθέτει σε κινδύνους τους αστυνομικούς και γενικότερα δεν συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του κράτους.

    Τέλος για την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας , επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για στήριξη στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια αλλά ταυτόχρονα επανέφερε το αίτημα του κόμματος για προσφυγή στις κάλπες γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας

    "Οι πολίτες ζητούν αλλαγή σελίδας την ώρα που ο κ. Καραμανλής δείχνει να μην έχει πάρει το μήνυμα . Η χώρα δεν κυβερνάται" κατέληξε ο κ. Παπακωσταντίνου.

    "Το κύριο από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν είναι η ομόφωνη πρόταση συντηρητικών και ορισμένων σοσιαλδημοκρατών ηγετών υπέρ του Ζ. Μπαρόζο για πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά η ομόφωνη απόφασή τους να εξαπολύσουν νέα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι ομόφωνη απόφασή τους να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με στόχο να θωρακίσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά τους" επισήμανε το ΚΚΕ.

    "Το γινάτι βγάζει βαθειά το μάτι και το καλάμι είναι μανιασμένο άτι", σχολίασε το ΛΑΟΣ.

    Είδηση: 23858

    [02] Βολές Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης

    Πολιτική

    Έντονη αντιπαράθεση, μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώθηκε στη Βουλή. Με αφορμή τα θέματα της επικαιρότητας ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία πολιτικής ώστε να φαίνεται η χωράς ως ακυβέρνητη πολιτεία. Ειδικότερα, για τα αγροτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απογοήτευση των αγροτών από την κυβέρνηση της ΝΔ και δεσμεύτηκε ότι όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα εφαρμόσει νέα στρατηγική για την ανάπτυξη της υπαίθρου . Ο κ. Χατζηγάκης αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση του κ. Παπανδρεου κατηγορώντας τον ότι με λαϊκίστικο τρόπο προσεγγίζει τα καυτά θέματα της καθημερινότητας αλλά και των αγροτών.

    Για ανικανότητα διεκδίκησης της συνέχισης της κοινοτικής στήριξης των αγροτών μετά το 2013, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματος στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

    O κος Παπανδρέου υποστήριξε πως η Ελλάδα διέρχεται μια πολυδιάστατη κρίση, η οποία στον αγροτικό τομέα καθίσταται καταλυτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της νέας ΚΑΠ καθώς δεν κατάφερε να αναπροσανατολίσει τον αγροτικό τομέα σε πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα, μέσω ενός σοβαρού σχεδίου, κατάρτισης, επιμόρφωσης και στήριξης των αγροτών.

    "Ακόμα περιμένουν οι αγρότες τις λεγόμενες μελέτες για παραγωγικές επιλογές, που τόσες φορές έχετε εξαγγείλει. Με την οικονομική κρίση, ο αγροτικός πληθυσμός αισθάνεται ότι είναι σε τραγική κατάσταση πια - και γνωρίζει πως έχει μια κυβέρνηση, που αδυνατεί να διεκδικήσει το οτιδήποτε για οποιοδήποτε θέμα στις Βρυξέλλες. Ποιος θα υπερασπιστεί τους αγρότες στη Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο, όπου θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την χρηματοδότηση της ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020;" Αναρωτήθηκε.

    Ο κος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ, με βάση μια νέα εθνική στρατηγική για την ύπαιθρο, θα δώσει μάχες ώστε να συνεχιστεί η στήριξη των αγροτών και μετά το 2013, και παράλληλα θα προχωρήσει σε αλλαγές σε όλο το σύστημα καταβολής των ενισχύσεων, για να αποκαταστήσει τις αδικίες και να εγγυηθεί τη διαφάνεια.

    "Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες μια Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες. Σε αυτή τη Συμφωνία έχουμε δεσμευθεί - και τις δεσμεύσεις μας, εμείς τις τηρούμε. Και με ειλικρίνεια και σε συνεργασία με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε πορεία και σ' αυτόν τον τομέα" κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Είδηση: 23851

    [03] Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Ρόδο

    Κοινωνία

    Τον πανικό στους κατοίκους της Ρόδου προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα. Όπως αναφέρει το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός που σημειώθηκε στις 17:05, είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου, σε απόσταση 500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη δόνηση δεν προκλήθηκαν ζημιές.

    Να σημειωθεί ότι και το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου την ίδια ώρα, είχε σημειωθεί στην περιοχή της Ρόδου σεισμός, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ.

    Είδηση: 23869

    [04] Πάνω από ένα δισεκατομμύριο οι πεινασμένοι στον κόσμο

    Ειδήσεις

    Στον υποσιτισμό του ενός έκτου του πληθυσμού της γης θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό τροφίμων, η οικονομική κρίση κατά το τρέχον έτος. Όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση, το 2009 θα ξεπεραστεί λόγω της οικονομικής κρίσης το ιστορικό όριο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στον κόσμο που υποσιτίζονται

    "Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί το ένα έκτο της ανθρωπότητας να είναι θύμα υποσιτισμού", σημειώνει ο FAO σε έκθεσή του για την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας.

    "Η ανθρωπότητα θα έχει 1,20 δισεκατομμύριο ανθρώπους που θα υποφέρουν από την πείνα" στο τέλος της χρονιάς, προσθέτει ο FAO και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για "ιστορικό επίπεδο".

    Η κατάσταση αυτή "δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής σοδειάς σε παγκόσμιο επίπεδο", αλλά οφείλεται "στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε ελάττωση των εισοδημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας, μειώνοντας την πρόσβαση των φτωχών στα τρόφιμα", επισημαίνει.

    "Δεδομένων κυρίως των σοκ από την οικονομική κρίση και των συχνά ανεβασμένων τιμών των προϊόντων διατροφής σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των θυμάτων της πείνας αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά περίπου 11%", σύμφωνα με τις προβλέψεις του FAO, οι οποίες στηρίζονται σε μελέτη της υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

    Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, "σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που υποσιτίζονται ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες".

    Τα θύματα του υποσιτισμού υπολογίζονται σε "642 εκατομμύρια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, 265 εκατομμύρια στην υποσαχάρεια Αφρική, 53 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 42 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και σε 15 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες".

    Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται στον κόσμο αυξήθηκε από 825 εκατομμύρια την περίοδο 1995-1997 σε 873 εκατομμύρια την περίοδο 2004-2006, σύμφωνα με τον FAO.

    Είδηση: 23868

    [05] Στεγαστικά δάνεια στους τρίτεκνους

    Ειδήσεις

    Λύση στο πρόβλημα στέγης, σε χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες, που θεωρούνται πλέον πολύτεκνες, δίνει η απόφαση του υπουργείου οικονομίας, σύμφωνα με την οποία μπορούν να πάρουν στεγαστικά δάνεια από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων με ευνοϊκούς όρους. Συγκεκριμένα, μετά την έγκριση της σχετικής εισήγησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από το Υπουργείο για την εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες όσον αφορά τη χορήγηση στεγαστικών δανείων από το Τ.Π.Δ, στις ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών στις οποίες χορηγούνται στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκότερους όρους και επιτόκιο 4% για την απόκτηση πρώτης και κατά περίπτωση δεύτερης κατοικίας, εντάσσονται και οι τρίτεκνες οικογένειες όπως και οι πολύτεκνες.

    Μεταξύ άλλων, στο σχετικό πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προβλέπεται η εγγύηση του Δημοσίου για το 25% των στεγαστικών δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων.

    Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και εκφράζει απόλυτα τη σαφή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για τη στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου ανέφερε: "Παραμένουμε συνεπείς στην πολιτική μας για την τρίτεκνη οικογένεια και την κάνουμε πράξη με κάθε δυνατό τρόπο, πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις μας. Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες τρίτεκνους να επωφεληθούν από τους ευνοϊκούς όρους που διέπουν τη δανειοδότηση των πολυτέκνων και τους διευκολύνει προκειμένου να αποκτήσουν δική τους στέγη".

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας θα τίθεται από τις εφορίες τέλος στη διαδικασία της περαίωσης, αν το φυσικό πρόσωπο ή η εταιρεία που έχει υπαχθεί στο καθεστώς αυτό, δεν καταβάλλει εμπροθέσμως κάποια από τις δόσεις του.

    Είδηση: 23859

    [06] Η ανάδειξη του Οπτικοακουστικού Αρχείου της ΕΡΤ

    Ειδήσεις

    Την Πέμπτη 25 Ιουνίου θα παρουσιασθεί στα Μέσα Ενημέρωσης το έργο: "Διαδραστική Ανάδειξη του Οπτικοακουστικού Αρχείου της ΕΡΤ στην Ελληνική Κοινωνία της Πληροφορίας". Η σχετική παρουσίαση θα γίνει σε συνέντευξη τυπου που θα δοθεί την Πέμπτη στις 12 τομεσημέρι στο στούντιο Ε της ραδιοφωνίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στγην Αγία Παρασκευή.

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23867

    [07] Τα 35 έφθασαν τα κρούσματα της νέας γρίπης

    Κοινωνία

    Σε 35 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα, μετά την καταγραφή τεσσάρων ακόμη περιστατικών σήμερα από τις υγειονομικές υπηρεσίες που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Πρόκειται για δύο αγοράκια ηλικίας μόλις τριών ετών, εκ των οποίων το ένα είναι ελληνόπουλο και το δεύτερο από την Αμερική, που παρουσίασαν τα συμπτώματα της ασθένειας και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Παίδων όπου νοσηλεύονται υπό την επίβλεψη των γιατρών. Ακόμη στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και ήδη υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή, μία 13χρονη που ζει μόνιμα με την οικογένειά της στις ΗΠΑ καθώς και ένας Έλληνας ηλικίας 37 ετών που επέστρεψε προσφάτως από τον Καναδά.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η κατάσταση της υγείας των ασθενών δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ όσον αφορά στα δύο μικρά παιδιά, από τους γιατρούς δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.

    Πάντως, από ιατρικές εξετάσεις πέρασαν και οι συγγενείς των ασθενών για προληπτικούς λόγους

    Είδηση: 23866

    [08] Ο διεθνής αντίκτυπος

    Ειδήσεις

    Με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αναρίθμητα μέσα ενημέρωσης καταγράφουν απ' άκρου εις άκρον σ όλη τη γη, αυτό το παγκόσμιου βεληνεκούς γεγονός.

    Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι το Νέο Μουσείο αποτελεί «ισχυρό επιχείρημα» προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και άλλα ΜΜΕ στις ηλεκτρονικές σελίδες τους φιλοξενούν ανταπόκριση του πρακτορείου «Associated Press» για τα εγκαίνια του μουσείου, δίνοντας έμφαση στον αντίκτυπο που έχει στην ελληνική κοινωνία το αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τονίζει ότι «το νέο μουσείο αποτελεί καταλύτη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Είναι ένα σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας που τιμά το παρελθόν με έργα εφάμιλλα με εκείνα των προγόνων μας».

    Ο αρχιτέκτονας του μουσείου, Μπερνάρ Τσουμί, δηλώνει ότι «ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πλέον τέλεια κτίρια, το οποίο έχει ασκήσει επιρροή επί αιώνες σε γενεές δυτικών αρχιτεκτόνων. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, ήταν να είμαστε όσο το δυνατόν απλοί, καθαροί και ακριβείς στη δημιουργία οπτικής σχέσης μεταξύ του Παρθενώνα, του Μουσείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου». Ο κ. Τσουμί δηλώνει «πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα, τα μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο θα επιστρέψουν στην Αθήνα».

    Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» φιλοξενεί επίσης δυο άρθρα για το επίμαχο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Το πρώτο είναι του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα, Κρίστοφερ Χίτσενς, από το περιοδικό "Vanity Fair", ο οποίος επιχειρηματολογεί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, υπογραμμίζοντας ότι «η άλλοτε μερικώς βάσιμη θέση του Βρετανικού Μουσείου περί έλλειψης χώρου στέγασης των γλυπτών, δεν υφίσταται πλέον. Κάθε επισκέπτης δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από τις συντονισμένες προσπάθειες του αρχιτέκτονα του Μουσείου Μπερνάρ Τσουμί και του διευθυντή του Δημήτρη Παντερμανλή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χίτσενς, σημειώνοντας ότι «όλοι οι διαθέσιμοι θησαυροί του Παρθενώνα έχουν τοποθετηθεί με ιδιαίτερη φροντίδα σε μια αίθουσα που βρίσκεται σε άλλο επίπεδο σε σχέση με το υπόλοιπο Μουσείο, ώστε να αντικατοπτρίζει τη διαρρύθμιση του ναού».

    Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις πρόσφατες επιστροφές τμημάτων του μνημείου από την Ιταλία και από το Μουσείο της Χαιδελβέργης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «κάποια μέρα η Βρετανία θα αποφασίσει να διορθώσει ένα λάθος του παρελθόντος».

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Φρέιζερ ζήτησε και πάλι την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Φρέιζερ έφτασε στο σημείο να προσθέσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τα γλυπτά αυτά ακόμα και δικαστικά.

    Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Γκοφ Ουίτλαμ είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα:

    "Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης δίνει στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να διορθώσει ένα από τα μεγάλα σφάλματα της ιστορίας. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη διατήρηση της συλλογής στην Πινακοθήκη Νταβίν στο πίσω μέρος του Βρετανικού Μουσείου, τώρα που τα γλυπτά μπορούν να ενοποιηθούν και να εκτεθούν με τα λοιπά σωζόμενα γλυπτά της Ακρόπολης".

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιώργος Βαρδάς, μέλος της Κίνησης "Αυστραλοί Υπέρ της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα", κάλεσε την Ελλάδα να διεκδικήσει "πιο δυναμικά" την επιστροφή τους.

    Εν τω μεταξύ, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να δίνουν σημαντική προβολή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο SBS έκανε σύντομο αφιέρωμα στα εγκαίνια, τονίζοντας το γεγονός ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν ενώ τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αντικαθίστανται από γύψινα εκμαγεία, ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη άποψη της εικόνας που παρουσίαζαν αρχικά.

    Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις (οι οποίες δόθηκαν στο χώρο του Νέου Μουσείου):

    -Του επικεφαλής αρχιτέκτονα του Μουσείου Μπερνάρ Τσουμί, ο οποίος μίλησε για τις δυσκολίες της κατασκευής, καθώς έπρεπε να λάβει υπόψη του τη σεισμικότητα της περιοχής, τις νέες ανακαλύψεις αρχαιοτήτων στο οικόπεδο ανέγερσης του Μουσείου και την καλύτερη προβολή όλων των αρχαιοτήτων που το παλιό μουσείο δεν μπορούσε να εκθέσει ταυτόχρονα.

    -Του διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος μίλησε για ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα έπειτα από 30 χρόνια.

    -Του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε την ανάγκη επαναπατρισμού των γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα με κάποια μέλη της ίδιας οικογένειας να λείπουν και υπογραμμίζοντας την ανάγκη η οικογένεια να επανενωθεί.

    -Ο παρουσιαστής του σταθμού σχολίασε πως το Μουσείο αποτελεί με την ύπαρξή του ικανό επιχείρημα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Εξάλλου και ο γραπτός Τύπος αναφέρεται στο Μουσείο με ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Τα δημοσιεύματα παραθέτουν δηλώσεις των Α. Σαμαρά και Μπ. Τσουμί και δίνουν το χρονικό της ιστορίας του Παρθενώνα και της αφαίρεσης των Γλυπτών από τον Έλγιν. Δίνονται επίσης πληροφορίες για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με εντυπωσιακές φωτογραφίες.

    Τέλος έως τις 10 Ιουλίου θα συνεχίζεται μια πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία Ομοσπονδίας της Μελβούρνης (Federation Square), με αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτός της Μελβούρνης, ο ομογενής Κωνσταντίν Δημόπουλος κάνει την παρέμβαση "Μαύρος Παρθενώνας".

    Όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν στην πλατεία διάφορες σκαλωσιές ντυμένες με μαύρο ύφασμα στο σχήμα του Παρθενώνα. Τη νύχτα με ειδικό φωτισμό "στήνεται" ένας "Παρθενώνας" με λευκό και γαλάζιο σε μαύρο φόντο.

    Στις 2 Ιουλίου θα γίνει δημόσιος διάλογος στην κεντρική πλατεία της Μελβούρνης, με αίτημα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιστροφής για την Επιστροφή των Μαρμάρων, Ντέϊβιντ Χιλ.

    σχετικό link: www.theacropolismuseum.gr

    σχετικές ειδήσεις: Νέο Μουσείο Ακρόπολης: η ώρα των μεγάλων εγκαινίων

    Νέο Μουσείο Ακροπόλεως: Απο το όραμα στην πραγματικότητα

    Είδηση: 23864

    [09] Αντιπαράθεση στη Βουλή για το Μουσείο της Ακρόπολης

    Πολιτική

    Στην αναγκαιότητα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας με αφορμή τα αυριανά εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής τα γλυπτά για τους Έλληνες αποτελούν σύμβολο και όχι απλώς εκθέματα. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν μετά την τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη για το μουσείο της Ακρόπολης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αντέδρασε έντονα

    Η αντιπαράθεση σχετικά με τα εύσημα της δημιουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και της διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε όταν ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά του.

    «Ένα οικουμενικό όνειρο της Μελίνας Μερκούρη πραγματοποιήθηκε μετά από πολυετείς κόπους, αφού ξεπεράσαμε εμπόδια και αντιξοότητες. Τώρα που η έκθεση ανοίγει τις πύλες της, πιστεύω πως θα επανέλθουμε σ' αυτή την πολιτική που θα διασφαλίσει την ενοποίηση και που θα τιμήσει πραγματικά το μνημείο, αποκαθιστώντας την ακεραιότητά του» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν να μειώσουν ή ακόμη και να κομματικοποιήσουν, με τελείως λανθασμένο και μικρόψυχο τρόπο, αυτό το πολύ μεγάλο γεγονός» και υπενθύμισε πως «όλα τα μέλη των συλλογικών οργάνων που ασχολήθηκαν με το Μουσείο της Ακρόπολης, απολογήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, μετά από μήνυση στελεχών της ΝΔ εναντίον τους, για παράβαση καθήκοντος» με το Συμβούλιο της Επικρατείας να απορρίπτει τις σχετικές προσφυγές «με πλειοψηφία μόλις μίας ψήφου».

    Άμεση ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα ο οποίος θέλησε να προβεί σε «μια ιστορική διόρθωση», σημειώνοντας πως η αρχική ιδέα για την ίδρυση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης πιστώνεται στον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τρυπάνη το 1976 και τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Με την τοποθέτηση του κ. Σιούφα τάχθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος συμπλήρωσε λέγοντας πως «η πραγμάτωση αυτού του έργου, η υλοποίηση, η οικοδόμηση αυτού όλου του πραγματικού διαμαντιού του πολιτισμού έγινε επί ΝΔ και υπό των υπουργών της και του Κώστα Καραμανλή».

    «Ο κ. υπουργός κάνει κήρυγμα μικροκομματικής ανακρίβειας και ιστορικής μικροψυχίας»,ήταν η αντίδραση του κ. Βενιζέλου που διαμαρτυρήθηκε τονίζοντας:

    «Έλεος πια... Μόνοι σας μικραίνετε και αμαυρώνετε την αυριανή λαμπρή τελετή».

    «Εσείς θέλετε να υποβαθμίσετε ένα μεγάλο έργο, το οποίο συνετελέσθη επί Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα σας το επιτρέψουμε», απάντησε ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος λίγο αργότερα επανήλθε στο θέμα, λέγοντας: «χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την αξία και την ιστορική συμβολή κανενός, η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν έκαναν έναν αγώνα για τα Μάρμαρα, που πρώτος οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

    «Επειδή είμαι πολλά χρόνια σ' αυτήν την αίθουσα, μπορώ να σας μεταφέρων αυτούσια μια συνομιλία που ως νεαρός βουλευτής άκουσα αυτήκοα μεταξύ του Καραμανλή, του Τσάτσου και του Αβέρωφ, κατά την οποία άκουσα τον Καραμανλή να λέει σχεδόν δακρύζων ότι πρέπει το κόμμα μας να κάνει αγώνα για να επιστραφούν τα Μάρμαρα. Επομένως η ιστορία δεν πάει μονόπατα».

    «Η ιστορία έχει γραφτεί και δεν μπορεί κανείς να αλλοιώσει το περιεχόμενό της»,ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος που θέλοντας να κλείσει την αντιπαράθεση είπε:

    «Χαιρόμαστε γιατί φτάνουμε αύριο στα εγκαίνια. Δεν θα συμπράξουμε σε μια μικροκομματική και μικρόψυχή συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».

    Είδηση: 23865

    [10] Διαμαρτυρία πυροσβεστών στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

    Κοινωνία

    Πορεία διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα τους την κάλυψη των οργανικών θέσεων, πραγματοποίησαν το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών οι οποίοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης Λουκά Ανανίκα και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Κορτσάρη στους οποίους επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

    Όπως είπε ο πρόεδρος των συνδικαλιστών της Π.Υ Νίκος Αθάνατος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραμένουν περίπου 400 κενές οργανικές θέσεις, ενώ εκκρεμεί και το θέμα της δημιουργίας πυροσβεστικής ακαδημίας στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Στη διάρκεια της συνάντησης οι συνδικαλιστές πρότειναν στους εκπρόσωπους των υπουργείου να εξετάσουν και το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη μετάθεση περίπου 50 πυροσβεστών στην Κεντρική Μακεδονία προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

    Ο γενικός γραμματέας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας τους διαβεβαίωσαν ότι θα προωθήσουν τα αιτήματά τους, ενώ για το θέμα της ακαδημίας ο κ. Κορτσάρης τους ενημέρωσε ότι δρομολογήθηκε και ότι απομένουν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη δημιουργία της.

    Είδηση: 23863

    [11] Εμμένει στην απόφασή του ο Αλέκος Αλαβάνος

    Πολιτική

    Εμμένει στην παραίτηση του, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται ο Αλέκος Αλαβάνος όπως ανακοινώσε και στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.Οι βουλευτές τον κάλεσαν να επανεξετάσει την απόφασή του, ωστόσο ο ίδιος είναι αμετάπειστος. Επαναλαμβάνοντας τον σκεπτικό που ήδη έχει αναπτύξει και που τον οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση ο κ. Αλαβάνος σύμφωνα με πληροφορίες ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν , τόνισε πως καθ' όλη την πολιτική περίοδο η πολιτική στόχευση δεν ήταν καθαρή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα από εκεί που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που καθόριζε την πολιτική ατζέντα τώρα να την καθοριζει ο ΛΑΟΣ.

    Σε ότι αφόρα στο επίμαχο θέμα της τηλεμαχίας επανέλαβε ότι του ζητήθηκε δυο φορές να ήταν αυτός που θα μετάσχει και δεν ήταν δική του απόφαση και φέρεται να δήλωσε πως δεν δέχεται να τον παρουσιάζουν ως καρεκλοκένταυρο.

    Με αυτά τα δεδομένα η συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα αποκτά πλέον τυπικό χαρακτήρα και αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το ποιος θα είναι πλέον ο νέος επικεφαλής της ΚΟ.

    Τρία είναι τα ονόματα που ακούγονται. Του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γιάννη Δραγασάκη και Φώτη Κουβέλη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23862

    [12] Φωτοβολταϊκό εργοστάσιο στην Τρίπολη

    Κοινωνία

    Παρουσία του Υπουργού Οικονομίας πραγματοποιήθηκαν το πρωί τα εγκαίνια του εργοστασίου φωτοβολταϊκών της HelioSphera στην Τρίπολη, γνωστής μέχρι πρότινος ως Next Solar, που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την παραγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στο χαιρετισμό του ο Γ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι το εργοστάσιο που εγκαινιάζουμε δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να παράγει εξοπλισμό φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που μέχρι σήμερα έπρεπε σχεδόν εξ ολοκλήρου να εισάγουμε. Συμβάλλει, έτσι, στην ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας και στην προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας μέσα από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Συμπλήρωσε, δε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, πως το έργο αυτό προχώρησε και ολοκληρώθηκε μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία και ότι έρχεται να αποδείξει πως η Ελλάδα είναι ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις πως στους επόμενους μήνες η κρίση μπορεί να αρχίσει να αποκλιμακώνεται και επεσήμανε, ότι αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ανάκαμψη της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα πρέπει τώρα και όχι αύριο να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να τις υλοποιήσουμε. "Ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από ποτέ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.

    Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε, πως απόδειξη ότι μπορούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, είναι το εργοστάσιο που εγκαινιάζουμε σήμερα. Είναι οι τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνει στις εγκαταστάσεις του, αλλά και οι 160 άνθρωποι που θα μετατρέψουν αυτή τη σπουδαία υποδομή σε αξία και όφελος.

    Είδηση: 23861

    [13] Φωτιά στη Χαλκιδική

    Κοινωνία

    Υπό μερικό έλγχο βρίσκεται από τις 15:35 η φωτιά που ξέσπασε μία ώρα νωρίτερα το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική πυρκαγιά στην θέση Λιβάδεια του δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής. Στο σημείο βρίσκονται και δίνουν μάχη με τις φλόγες, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας αποτελούμενες από30 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη.

    Είδηση: 23860

    [14] Νέο Μουσείο Ακροπόλεως: Απο το όραμα στην πραγματικότητα

    Ειδήσεις

    Όραμα πολλών δεκαετιών, στοίχημα που τελικά κερδήθηκε, πολιτική δέσμευση, πολιτιστικό καθήκον, μα πάνω από όλα ανάγκη και "χρέος ενός ολόκληρου Έθνους απέναντι στην κληρονομιά του" το Nέο Mουσείο Aκρόπολης, που φιλοξενεί τα ανεκτίμητα αρχαιολογικά γλυπτά και ευρήματα του Iερού Bράχου από την 4η Xιλιετία π.X. μέχρι τον 5ο αι. μ.X., είναι πλέον γεγονός.

    Ένα σύγχρονο Μουσείο γεννιέται

    Στριμωγμένο ανάμεσα σε σύγχρονα κτίρια και στο βαρύ αισθητικά οικοδόμημα του Βάιλερ, σε απόσταση λίγων μέτρων από την είσοδο της Ακρόπολης και το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου, δίπλα ακριβώς στην ομώνυμη στάση του μετρό, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, πάνω στον υπέροχο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν της Αθήνας.

    Με τρία επίπεδα συνολικής έκτασης 25.000 τ.μ. και με εκθεσιακούς χώρους 14.000 τ.μ. (έναντι 1.800 τ.μ. του παλιού μουσείου), το κτίριο που σχεδίασαν οι Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλης Φωτιάδης είναι ένα μοντέρνο, ασύμμετρο οικοδόμημα από ανοξείδωτο χάλυβα, γυαλί, μάρμαρο και μπετόν βόλα κλασσικά υλικά του αθηναϊκού περιβάλλοντος- που επικοινωνεί απευθείας με την Ακρόπολη ενώ "διατηρεί αποστάσεις" από τις πολυκατοικίες και τα υπόλοιπα κτήρια της Μακρυγιάννη. Είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τα εκθέματα, ελλείψει χώρου, "στοιβάζονταν το ένα πάνω στο άλλο και φυλάσσονταν σε αρχαιολογικές αποθήκες" τονίζει ο κ. Φωτιάδης.

    Με βιοκλιματικό σχεδιασμό που εξασφαλίζει σωστές συνθήκες φωτισμού και θέρμανσης, σχεδιασμένο να απορροφά τους θορύβους κι οχυρωμένο απέναντι σε σεισμούς έως και 10 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το Νέο Μουσείο διαθέτει ό,τι απαιτείται στις μέρες μας για να λειτουργήσει ως ζωντανός οργανισμός: από αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εργαστήρια και αποθήκες, μέχρι αμφιθέατρο εκδηλώσεων, καταστήματα δώρων και διεθνές βιβλιοπωλείο, σνακ μπαρ και εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών.

    "Δεν επιδιώξαμε να δώσουμε στο κτήριο αρχαιοελληνικό ή νεοκλασικό χαρακτήρα, επειδή στόχος μας ήταν το μουσείο να διατηρεί την ανωνυμία του, ως ένα κέλυφος που εγκολπώνει τα συμπαντικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού μας" εξηγεί ο κορυφαίος αρχιτέκτονας.

    Θεμελιωμένο σε αρχαιολογικά κατάλοιπα αρχαίων ιδιωτικών σπιτιών και εργαστηρίων που απλώνονταν στους νότιους πρόποδες της Ακρόπολης και ήρθαν στο φως, μέσω ανασκαφών, μοιάζει να "αιωρείται" πάνω από μια αρχαία γειτονιά της Αθήνας, η οποία έχει ενταχθεί σ' αυτό ως επιτόπιο έκθεμα.

    Η βοδύσσειαβ του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

    Η δημιουργία του Νέου Μουσείου Ακρόπολης είχε εμπνευστές του τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή και φυσικά την οραματίστρια Μελίνα Μερκούρη, που πρώτη συνέλαβε την ιδέα μετονομασίας των Ελγίνειων μαρμάρων σε "Μάρμαρα του Παρθενώνα".

    Μέχρι να φτάσει στην τελική απόφαση χωροθέτησής του και υλοποίησής του, το μουσείο γνώρισε αμέτρητες περιπέτειες μέσα σε τρείς δεκαετίες. Δεκάδες προσφυγές κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από την πρώτη κιόλας ημέρα που άρχισαν να αποκαλύπτονται ευρήματα στην ανασκαφή στου Μακρυγιάννη και δεκάδες αρχαιολόγοι και μηχανικοί προσφύγανε στα δικαστήρια. Επιπλέον, έγιναν τρεις αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ατελέσφοροι μέχρι το τυχερό έτος 2000, οπότε και κέρδισαν τον τέταρτο και τελευταίο διαγωνισμό οι αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλης Φωτιάδης. Πολιτικές αντιπαραθέσεις, άγονοι διαγωνισμοί, πτωχεύσεις κατασκευαστριών, μηνύσεις και προσφυγές στο ΣτΕ είναι η «πονεμένη» ιστορία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που μετρά ήδη 33 χρόνια.

    Πιο συγκεκριμένα, από το 1976 μέχρι το 1979 διεξήχθησαν δύο αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τη δημιουργία του μουσείου οι οποίοι, όμως, κηρύχθηκαν άγονοι. Το 1989, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, κηρύχθηκε τρίτος διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τις τρείς θέσεις (στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, στο εστιατόριο "Διόνυσος" στο τρίγωνο Πικιώνη και στη Κοίλη Φιλοππάπου). Αν και η μελέτη των Ιταλών Μανφρέντι Νικολέτι και Λούτσιο Πασαρέλι πήρε το πρώτο βραβείο, κατόπιν προσφυγών Ελλήνων αρχιτεκτόνων στο ΣτΕ, ο διαγωνισμός ακυρώνεται μετά από μια τετραετία.

    Το 1994 πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη και ιδρύεται ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, υπό την προεδρία του καθηγητή Δημήτριου Παντερμαλή, ενώ τρία χρόνια αργότερα οι ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη φέρνουν στο φως μία αρχαία Αθηναϊκή συνοικία.

    Το 1999 τα αρχαιολογικά ευρήματα κρίνονται διατηρητέα, ενώ οι ένοικοι των κτηρίων που πρόκειται να απαλλοτριωθούν, για τους σκοπούς του Νέου Μουσείου, αντιδρούν και προσφεύγουν στο ΣτΕ.

    Το 2000 είναι η σειρά του τέταρτου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, κατά τον οποίο, το πρώτο βραβείο απονέμεται στην ομάδα αρχιτεκτόνων Μπερνάρ Τσουμί β Δημήτρη Φωτιάδη.

    Τρία χρόνια, όμως, αργότερα το ΣτΕ αποφασίζει το "πάγωμα" των εργασιών κατόπιν προσφυγής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων, ενώ το καλοκαίρι του 2003 η Θεμελιοδομή (η οποία έχει πτωχεύσει) ξεκίνησε την εκτέλεση των εργασιών εκσκαφών και αντιστηρίξεων.

    Κατά τη "χρυσή" εποχή της Ολυμπιάδας, το 2004, εξαιτίας μηνυτήριας αναφοράς του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Πέτρου Τατούλη, ανώτατα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και εξέχοντες επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού διώκονται για "παράβαση καθήκοντος και καταστροφές αρχαιοτήτων κατά τις εργασίες αντιστήριξης του κτηρίου".

    Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2004, όταν ο κ. Τατούλης ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Πολιτισμού, πρόθεση της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν να επιταχυνθούν οι εργασίες του Νέου Μουσείου. Στο πλαίσιο αυτό, το Νοέμβριο του 2004 υπογράφεται η σύμβαση με την κατασκευάστρια ΑΛΤΕ, η οποία οδηγήθηκε σε πτώχευση και υποκαταστάθηκε από τον Άκτωρα, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ.

    Ένα όνειρο πραγματοποιείται

    Έτσι 33 χρόνια από τη διορατική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη ανέγερσης του νέου Μουσείου και 27 χρόνια από την πρωτοβουλία της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, ένα μεγάλο όνειρο πραγματοποιείται.

    Πολλά οφείλονται ωστόσο και στον Δημήτρη Παντερμαλή, τον άνθρωπο που μετέτρεψε το όραμα σε πραγματικότητα και το αδύνατο σε δυνατό. Πως όμως τα κατάφερε; Ο Δημήτρης Παντερμαλής, καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, παρά τις πολιτικές, κοινωνικές, αρχιτεκτονικές και αρχαιολογικές αντιξοότητες, ουδέποτε έχασε το σθένος του και με πίστη κι αφοσίωση έφθασε το όνειρο της Μελίνας στην ολοκλήρωσή του. Άλλωστε από πολύ καιρό είχε γίνει και δικός του σκοπός ζωής. Όπως δηλώνει κι ο ίδιος "το μουσείο υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, του αφιέρωσα την τελευταία φάση της σταδιοδρομίας μου και όλη αυτή η διαδρομή ήταν μια τεράστια εμπειρία για μένα, μια δόση ζωής μοναδική".

    Ο Δημήτρης Παντερμαλής ανέλαβε την προεδρία του Oργανισμού Aνέγερσης του Nέου Mουσείου Aκροπόλεως, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο της Μελίνας το 1994. Καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σημαντικό και αναγνωρισμένο διεθνώς έργο, διευθύνει από το 1973 τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Δίον ενώ τον Σεπτέμβριο του 2000 βγάζει στον αέρα τον 4ο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος οδηγεί στην επιλογή της αρχιτεκτονικής ομάδας Mπερνάρ Tσουμί- Mιχάλη Φωτιάδη.

    Έτσι έπειτα από πολλά χρόνια, δικαστήρια και κακόβουλες κριτικές, ο θεμέλιος λίθος τέθηκε τον Ιανουάριο του 2004, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε το 2007 με την μεταφορά των γλυπτών από τον Ιερό Βράχο στο Νέο Μουσείο, μέσω ειδικού γερανοφόρου συστήματος.

    Τα εκθέματα και οι εκπλήξεις του Μουσείου

    Όλα τα σωζόμενα γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, τα 130 μέτρα της ζωφόρου, οι ολόγλυφες μορφές των αετωμάτων, οι αρχαιότητες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, το σύμβολο της θεάς Αθηνάς, οι Καρυάτιδες είναι όλα όσα θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι τυχεροί παρευρεθούν στα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης αλλά και όσοι επισπευτούν το Μουσείο τις επίσημες ώρες της λειτουργίας του.

    Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μία ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μίας μαζικής ξενάγησης. Το σκεπτικό της έκθεσης, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του μουσείου είναι να δημιουργείται στον επισκέπτη "η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο που βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης".

    Η έκθεση ξετυλίγεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες, μία από αυτές η ίδια η ανασκαφή που θα έχει ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο. Τα περίπου 4.000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακροπόλεως, λίγο πριν από την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου, στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά, όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων και στην αίθουσα του Παρθενώνος, όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα.

    Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη είναι ένα τολμηρό έκθεμα. Ένας λίθος πριονισμένος, μάρτυρας σιωπηλός της μεγάλης κλοπής του Έλγιν. Κάτω από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι μισοί λίθοι της οποίας βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, υπάρχει ένα γυμνό μάρμαρο, δίχως ίχνος ανάγλυφης επιφάνειας. Την έκοψε με πριόνι το 1806 ο Έλγιν, και βμάς άφησε το υπόλοιποβ, επισήμανε ο πρόεδρος του μουσείου. "Έχουμε πολλούς τέτοιους όγκους για να θυμόμαστε την κλοπή".

    Παρόλα αυτά όμως, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι "το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τα αριστουργήματα του σημαντικότερου χώρου της αρχαιότητας", όπως λέει ο πρόεδρός του, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Ωστόσο, το όραμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Μελίνας Μερκούρη για ένα "σπίτι" που θα φιλοξενούσε επανενωμένα τα γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει ανικανοποίητο. Το "σπίτι" χτίστηκε κι ανοίγει, τα γλυπτά, όμως, δεν έχουν γυρίσει από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που δεν έχει κερδηθεί.

    Από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο μόνο εφόσον έχει κάνει κράτηση μέσω του συστήματος e-ticheting. Η επίσκεψη-ξενάγηση θα γίνεται τις τρείς αυτές ημέρες σε τρεις χρονικές ζώνες στις 9 το πρωί, στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα και κάθε ζώνη θα έχει 250 άτομα. Δηλαδή γι' αυτές τις τρεις ημέρες 2.250 άτομα από όλη την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο, θα ξεναγηθούν με αυτή τη διαδικασία.

    Η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ. Από το 2011 η τιμή του εισιτηρίου θα προβλεφθεί με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες ηλικιωμένων, παιδιών, φοιτητών, αναπήρων, ενώ με το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θα προσδιορίζεται ακόμα και η ώρα της επίσκεψης στο Μουσείο.

    Εστιατόριο και μπαρ θα λειτουργήσουν με αυτεπιστασία "με προδιαγραφές που θα ζήλευαν και τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου'', όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ για τους θερινούς μήνες προβλέπεται η διεύρυνση του ωραρίου, από 8 π.μ. ως 8 μ.μ.

    Πιο αναλυτικά στοιχεία για το Μουσείο καθώς και για τα εισιτήρια, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου: www.theacropolismuseum.gr

    σχετικές ειδήσεις: Νέο Μουσείο Ακροπόλεως: Η ώρα των μεγάλων εγκαινίων

    Ο διεθνής αντίκτυπος

    Είδηση: 23857

    [15] Επίτιμος Διδάκτωρ ο Θεοδωράκης στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

    Ειδήσεις

    Την κοινή μουσική και πολιτισμική παράδοση της Ελλάδας και της Τουρκίας τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης σε ευχαριστήριο μήνυμα του προς το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, που τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα σε δημόσια τελετή που οργανώθηκε στην έδρα του Πανεπιστημίου. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, μέσω ειδικής σύνδεσης από το σπίτι του στην Αθήνα, ο συνθέτης είπε ότι και μόνο το άκουσμα της λέξης Βόσπορος τον γεμίζει χαρά και τον παραπέμπει στα μέτρα και τις κλίμακες της βυζαντινής παράδοσης από την οποία εμπνεύσθηκε ο ίδιος όπως είπε.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία, μοιράζονται τη μεγάλη παράδοση του Βυζαντίου και επεσήμανε ότι οι μουσικές κλίμακες στην παραδοσιακή τουρκική μουσική είναι οι ίδιες με τις μουσικές κλίμακες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής ακόμα και του ρεμπέτικου. Σ΄ αυτό στηρίζεται η ψυχική συγγένεια που αισθάνονται οι δύο λαοί, είπε στο ευχαριστήριο μήνυμα του ο μουσικοσυνθέτης, που ο ίδιος είχε ενεργά συμβάλει στη δεκαετία του β80 και του β90 για να ξεπερασθεί το κλίμα εχθρότητας και έντασης που χαρακτήριζε τότε τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης συγκίνησε το κοινό των διανοούμενων που είχε συγκεντρωθεί στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου αναφερόμενος στον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας ως τον μεγάλο μεταρρυθμιστή που δημιούργησε μια νέα σύνθεση Ανατολής-Δύσης εμφυτεύοντας στην Ανατολή στοιχεία από τον πολιτισμό της Δύσης. Η ισορροπία αυτή των στοιχείων της Ανατολής με τη Δύση, οδήγησε πάντα σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας είπε στο ακροατήριο του ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Καντρί Οζτζαλντιράν, επέδωσε τα σύμβολα της διάκρισης που απονεμήθηκε στο Μίκη Θεοδωράκη, στη Μαρία Φαραντούρη, η οποία και στην συνέχεια ερμήνευσε μερικά από τα έργα του Θεοδωράκη συνοδευόμενη από την μικρή ορχήστρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23856

    [16] Ιράν: Αχμαντινετζάντ στηρίζει ο Χαμενέι

    Ειδήσεις

    Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, έπειτα από πολλές ημέρες εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Σαββάτου, που έφεραν και πάλι στην εξουσία τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δηλώνοντας παράλληλα ότι "ο λαός επέλεξε εκείνον που επιθυμούσε ως Πρόεδρο του Ιράν».

    «Σήμερα το ιρανικό έθνος χρειάζεται ηρεμία", δήλωσε ο Αλί Χαμενέι ενώπιον του τεράστιου πλήθους που συγκεντρώθηκε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για να ακούσει την πρώτη ομιλία του μετά τις εκλογές και την εκδήλωση του κύματος διαμαρτυρίας, ενώ πρόσθεσε ότι μέσω της αμφισβήτησης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας οι εχθροί του Ιράν επιτίθενται κατά της νομιμοποίησης του ισλαμικού καθεστώτος.

    Στο μεταξύ ο συντηρητικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιράν Μοχσέν Ρεζάι κατήγγειλε ατασθαλίες στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας δηλώνοντας ότι σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 140%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tabnak.

    "Όταν παρουσιάζω τον κατάλογο των 170 εκλογικών περιφερειών, όπου η συμμετοχή έφθασε μεταξύ του 95% και 140% λέω γενικότητες ή κάτι που πρέπει να εξετασθεί;", είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του παρέμβασης χθες το βράδυ.

    Ο Καμράν Ντανεζού, υπεύθυνος για τις εκλογές του Υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι οι τρεις ηττημένοι υποψήφιοι επικαλούνται γενικότητες, όταν κάνουν λόγο για ατασθαλίες στην εκλογική διαδικασία.

    Στο Ιράν δεν υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι και ένας ψηφοφόρος μπορεί θεωρητικά να ψηφίσει οπουδήποτε στην επικράτεια, αλλά στην πράξη ο αριθμός των πιθανών ψηφοφόρων είναι γνωστός σε κάθε εκλογική περιφέρεια και οι πολίτες που ανήκουν σε κάθε μία από αυτές ψηφίζουν σε αυτήν.

    Ο Μοχσέν Ρεζάι επέκρινε επίσης την άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να του γνωστοποιήσουν με λεπτομέρειες εκλογικά αποτελέσματα κατά εκλογικά τμήματα, όπως το ζητεί από το περασμένο Σάββατο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23853

    [17] Επιθεωρητής της αστυνομίας θύμα επίθεσης της ΕΤΑ

    Ευρώπη

    Στους Βάσκους αυτονομιστές της οργάνωσης ΕΤΑ αποδίδεται η ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στην πόλη Αριγκοριάγκα, κοντά στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, όπου έχασε τη ζωή του ένας αξιωματικός της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, ο 49χρονος επιθεωρητής της αστυνομίας Εντουάρντο Πουέγες σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του ανατινάχθηκε τη στιγμή που προσπάθησε να ανάψει τη μηχανή. Από την έκρηξη στο όχημα που ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την φωτιά που ακολούθησε, ζημιές υπέστησαν και άλλα αυτοκίνητα, ενώ δεν υπήρξαν άλλοι τραυματισμοί.

    Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Χώρας των Βάσκων απέδωσε στους "δολοφόνους και τον υπόκοσμο της ΕΤΑ" την επίθεση αυτή.

    "Σ΄ αυτές τις σκληρές και δύσκολες στιγμές, θέλω να εκφράσω στην οικογένεια του αστυνομικού την απόλυτη συμπαράσταση όχι μόνο τη δική μας, αλλά και της τεράστιας πλειοψηφίας της βασκικής κοινωνίας, η οποία δεν αντέχει πλέον τους δολοφόνους και τον υπόκοσμο της ΕΤΑ", τόνισε ο Λόπες στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βιτόρια.

    Οι βάσκοι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αστυνομικού.

    Τη δολοφονική επίθεση καταδίκασε από τις Βρυξέλλες και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής αντιπροσωπείας στη βελγική πρωτεύουσα. Ο Θαπατέρο τόνισε ωστόσο ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ότι για τη δολοφονία ευθύνεται η ΕΤΑ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετό καιρό ειρήνης, η δολοφονία αυτή είναι η πρώτη που αποδίδεται στην ΕΤΑ από τότε που ο σοσιαλιστής Λόπες έγινε πρωθυπουργός στη Χώρα των Βάσκων, τον Μάιο.

    Είδηση: 23854

    [18] Προθεσμία για να απολογηθούν δέκα μέλη του ΔΣ και Βουρλούμης

    Ειδήσεις

    Προθεσμίες για να απολογηθούν, από τις 15 έως και τις 30 Ιουλίου, ζήτησαν και έλαβαν από τη δεύτερη τακτική ανακρίτρια κ. Μπάστα, ο πρόεδρος και τα δέκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ που κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Η κατηγορία αφορά συμβάσεις που είχε υπογράψει ο ΟΤΕ το 2005, για τεχνική υποστήριξη με τις εταιρίες Siemens, Intracom και Anco, συνολικού ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί τον Ιούνιο του 2007, κατά παντός υπευθύνου, μετά από προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργήσει, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη.

    Είδηση: 23850


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 June 2009 - 16:55:49 UTC