Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Στηρίζουμε Παπούλια μετά από εκλογές
  • [02] Κλιμάκωση με νεκρούς στην Τεχεράνη
  • [03] Δ. Χριστόφιας: «Το Κυπριακό θα λυθεί!»
  • [04] Μαζεύουν ακόμα τα συντρίμμία του Airbus
  • [05] Όχι του ΛΑΟΣ στην επανεκλογή του Μπαρόζο
  • [06] Συλλείτουργο Πατριάρχου Αλεξανδρείας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών
  • [07] Προειδοποίηση προς Άγκυρα για τη λαθρομετανάστευση
  • [08] ''Δεν τελειώσαμε ποτέ με την τρομοκρατία''
  • [09] Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης
  • [10] Κατάρρευση ορυχείου στη Ν. Αφρική
  • [11] Αιματηρές ταραχές στη Σομαλία
  • [12] Διαδικτυακή πύλη έρευνας

    [01] Παπανδρέου: Στηρίζουμε Παπούλια μετά από εκλογές

    Η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα υποστηρίξει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να καταφύγει σε επικοινωνιακά τρικ με τους θεσμούς, προκάλεσε την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου. Εμμέσως πλην σαφώς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει την πρόθεση να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή, καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή. Εν τω μεταξύ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης από τα κομματικά επιτελεία, τα οποία εξετάζουν και τα νέα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

    "Η χώρα χρειάζεται νέα ισχυρή κυβέρνηση"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο έως την ερχόμενη άνοιξη, σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί το αξίωμα και το πρόσωπο του Προέδρου είναι η εκλογή του να γίνει από ένα Κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή. "Η χώρα χρειάζεται επειγόντως να αλλάξει πορεία με μια νέα ισχυρή κυβέρνηση" σημείωσε και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι έβαλε τη σφραγίδα του σε μία Ελλάδα που υποχωρεί παντού.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι θα ερευνηθούν όλα τα σκάνδαλα ανεξάρτητα από παραγραφές.

    "Έχω δεσμευτεί ότι η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διερευνήσει όλες τις υποθέσεις. Θέλουμε την αλήθεια, να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον πρέπει, ακόμα και αν ανήκει στο δικό μας χώρο" τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εγκληματικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην τρομοκρατία και υποστήριξε ότι "με σοβαρή δουλειά, αξιοκρατικές επιλογές, εκπαίδευση, επένδυση σε σύγχρονα μέσα και συνεργασία με όλους" θα ξαναβρεί ο πολίτης "το αίσθημα ασφαλείας που τόσο λείπει σήμερα".

    Επισήμανε δε ότι θα είναι σημαντικός ο ρόλος της νέας γενιάς των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην αυριανή κυβέρνηση του κόμματος.

    Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομία, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονόπλευρη οικονομική πολιτική και έκανε λόγο για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, "καταπολεμώντας τον παρασιτισμό που αδειάζει τα κρατικά ταμεία".

    Νέα δημοσκόπηση

    Σε δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή της Κυριακής" στο ερώτημα περί της καταλληλότερης κυβέρνησης, οι ερωτηθέντες προκρίνουν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 27%, το 24% προτιμά κυβέρνηση ΝΔ , ενώ το 45% θεωρεί και τις δύο ακατάλληλες.

    Σταθερό προβάδισμα διατηρεί ο Κώστας Καραμανλής στο ερώτημα περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού, συγκεντρώνοντας 38%, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ακολουθεί με 35%. Ένα ποσοστό της τάξης του 24% θεωρεί και τους δύο ακατάλληλους.

    Αποτιμήσεις και κλυδωνισμοί

    Σχεδόν δύο εβδομάδες πάντως μετά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και τα κομματικά επιτελεία συνεχίζουν να επεξεργάζονται τα μηνύματα της κάλπης.

    "Εκείνο που χρειάζεται είναι να προχωρήσουμε σε μία αμφίπλευρη διεύρυνση, απευθυνόμενοι αφενός προς την εκλογική βάση του ΛΑΟΣ και αφετέρου προς την σημαντικότερη μερίδα των εκλογέων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο του 2007 και τώρα έστρεψαν την πλάτη στον κ. Παπανδρεου και προτίμησαν την αποχή", ανέφερε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

    Ο Γιάννης Μανώλης που έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, συνέχισε τις βολές.

    "Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν αυτό συνεχιστεί και οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη ήττα στις εθνικές εκλογές, τότε ίσως κάποιοι θέσουν και θέμα ηγεσίας", είπε στο "Πρώτο Θέμα" ο βουλευτής της ΝΔ. Παράλληλα χαρακτήρισε "σενάρια επιστημονικής φαντασίας" τη φημολογούμενη συνεργασία του με τον ΛΑΟΣ.

    "Πρέπει να σταματήσουμε να απαξιώνουμε την πολιτική και τους πολιτικούς. Να μην τορπιλίζουμε τους θεσμούς με κορυφαίο αυτόν της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η ατέρμονη σκανδαλολογία, ο κιτρινισμός, η εύκολη ρητορεία, ο στείρος καταγγελτικός λόγος, η διαίρεση με όρους του παρελθόντος και ασφαλώς παραλείψεις και σφάλματα δικά μας έχουν δημιουργήσει αυτό το αποτέλεσμα" αναφέρει σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες στο πολιτικό σύστημα.

    Είδηση: 23899

    [02] Κλιμάκωση με νεκρούς στην Τεχεράνη

    Ειδήσεις

    Σε τεντωμένο σκοινί βηματίζει το Ιράν μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, που κατέβασε στο δρόμο χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης. Οι χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και "τρομοκρατικών ομάδων", όπως ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά από την κρατική τηλεόραση, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 10 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 100. Το αγγλόφωνο επίσης κρατικό κανάλι Press TV ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 13. Επίσης αναφέρθηκε ο εμπρησμός ενός τεμένους και δύο πρατηρίων καυσίμων. Επίσης, οι αρχές συνέλαβαν την κόρη και άλλους τέσσερις συγγενείς του πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσαντζανί, αντιπάλου του Αχμαντινετζάντ, "για να τους προστατεύσουν", όπως είπαν. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επιχειρεί εξαγωγή των αιτιών της κρίσης, κατηγορώντας τη Δύση και ειδικά τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για προσπάθεια ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Μάλιστα ζητήθηκε από τον ανταποκριτή του BBC να εγκαταλείψει την Τεχεράνη. Πρώτη αντέδρασε η Βρετανία απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου.

    Μομφές προς τη Δύση

    "Οι βεβιασμένες παρατηρήσεις σίγουρα δεν πρόκειται να σας τοποθετήσουν στο φιλικό κύκλο του ιρανικού έθνους. Γι' αυτό σας προτρέπω να διορθώσετε τις επεμβατικές σας θέσεις" είπε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απευθυνόμενος στους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Γκόρντον Μπράουν.

    Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί κατηγόρησε τη Βρετανία ότι "στόχευε τις εκλογές" της 12ης Ιουνίου στο Ιράν και άφησε να εννοηθεί ότι άνθρωποι που σχετίζονται με βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ταξιδέψει στη χώρα πριν από τις εκλογές, ενώ επέκρινε επίσης τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Η Βρετανία "ήθελε να μην πάει να ψηφίσει κανείς", προσέθεσε, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν "η γραμμή των βρετανικών μέσων ενημέρωσης".

    Παράλληλα ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί ζήτησε να επανεξεταστούν οι σχέσεις με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία λόγω των "αισχρών" ανακοινώσεών τους για τις ιρανικές προεδρικές εκλογές, μετέδωσε ο ιρανικός κρατικός ραδιοσταθμός.

    Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε την Τεχεράνη να προχωρήσει σε ανακαταμέτρηση των ψήφων, να απέχει από τη χρήση οποιουδήποτε είδους βίας κατά των διαδηλωτών, να απελευθερώσει τους αντιπολιτευόμενους που έχουν φυλακιστεί και να δώσουν άδεια στα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν ελεύθερα τα γεγονότα.

    "Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά και αυτό ισχύει και για το Ιράν", σημείωσε στην στην ανακοίνωσή της.

    Αμετακίνητος και ο Μουσαβί

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ιράν, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί επέμεινε στο αίτημα του να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές και δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία "πρέπει να καθαρθεί από τα ψέματα και τις ατιμίες", στέλνοντας έτσι μία ξεκάθαρη πρόκληση προς τους συντηρητικούς ηγέτες.

    "Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου να διαλευκάνω την αλήθεια με βάση το σύνταγμα και τους νόμους, μολονότι οι παραβιάσεις και ο σχεδιασμός αυτής της αηδούς ενέργειας είχαν σχεδιαστεί εκ των προτέρων", ανέφερε σε επτασέλιδη επιστολή του προς το Συμβούλιο των Φρουρών, το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Ιράν.

    Επίσης επέκρινε σφοδρότατα την ομιλία του ανώτατου ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επικύρωσε την Παρασκευή την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία, κάτι που δεν έχει τολμήσει να κάνει άλλος πολιτικός από το 1989, που ανέλαβε καθήκοντά ο Χαμενεΐ.

    Στην ομιλία του προς τους οπαδούς του, στην περιοχή Τζεϊχούν, νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, ο Μουσαβί κάλεσε τους Ιρανούς να κατεβούν σε πανεθνική απεργία εφόσον τον συλλάβουν οι αρχές, όπως ανέφερε ένας μάρτυρας.

    Η κρατική τηλεόραση το Σάββατο μετέδωσε συνεντεύξεις επικριτών των διαδηλώσεων, οι οποίοι προέτρεπαν τους Ιρανούς να ενωθούν υπό τη σκέπη της κυβέρνησης, δηλώνοντας παράλληλα ότι ο μόνος κερδισμένος από τις ταραχές στο Ιράν, είναι η Δύση.

    Βίαιες συγκρούσεις

    Ελικόπτερα επιθεωρούσαν όλη νύχτα πάνω από την Τεχεράνη και σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονταν για ώρα μετά αφού οι δρόμοι είχαν αδειάσει από τους διαδηλωτές που αψήφησαν τις προειδοποιήσεις του Χαμενεΐ και βγήκαν στους δρόμους.

    Η αστυνομία χρησιμοποίησε βία, δακρυγόνα και νερό για να διαλύσει τις εκατοντάδες Ιρανών που είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω βίαιες συγκρούσεις σήμερα.

    Είδηση: 23905

    [03] Δ. Χριστόφιας: «Το Κυπριακό θα λυθεί!»

    Την βεβαιότητα ότι το Κυπριακό θα λυθεί εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στην Υπάτη της Φθιώτιδας, στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα.

    «Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Ο δρόμος είναι γεμάτος με εμπόδια. Ελπίζουμε πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα επιδείξουν κατανόηση και την αναγκαία καλή θέληση, ώστε να φτάσουμε σε λύση» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας.

    «Η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι απαραίτητο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε., αλλά και της Κύπρου», σημείωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Χριστόφιας επαναλαμβάνοντας συγχρόνως και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα αφού, μεταξύ άλλων, είπε ότι «διαφορετικά η Τουρκία θα μας βρίσκει στο δρόμο της στην προσπάθεια ένταξης της στην Ε.Ε.».

    Ο Κύπριος Πρόεδρος περιέγραψε το πλαίσιο των κινήσεων της Κυπριακής κυβέρνησης στις συνομιλίες που διεξάγονται. Όμως, υπενθύμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσέρχεται στις συνομιλίες «με καλή θέληση, υπερασπιζόμενη αρχές».

    Ο κ. Χριστόφιας προσδιόρισε με σαφήνεια την ευελιξία της Κυπριακής πολίτικής στις διαπραγματεύσεις, ώστε -όπως είπε- «να πετύχουμε έναν -κοινά αποδεκτό- συμβιβασμό που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της ενωμένης ομοσπονδιακής κυπριακής δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

    Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες που διαμόρφωσαν το σημερινό πλαίσιο, δηλαδή, τη συζήτηση για το ομοσπονδιακό κράτος από την εποχή του Μακαρίου.

    Σημείωσε με έμφαση ότι ο Μακάριος πιεζόμενος από την τότε χούντα της Αθήνας είχε αποδεχθεί αυτήν τη λύση.

    Ωστόσο, υπογράμμισε με βεβαιότητα ότι «η λύση του Κυπριακού θα έρθει με τον αγώνα και την προσπάθεια όλων μας».

    Ο Κύπριος Πρόεδρος ήταν επίσημος προσκεκλημένος του δήμου Υπάτης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το ολοκαύτωμα της Υπάτης, όπου στις 17 Ιουνίου 1944 η περιοχή έπεσε θύμα της ναζιστικής θηριωδίας. Τα στρατεύματα κατοχής των ναζί είχαν πυρπολήσει από «άκρου εις άκρου» την Υπάτη, αλλά, οι περισσότεροι κάτοικοι πρόλαβαν να την εγκαταλείψουν. Όσοι απέμειναν συγκεντρώθηκαν από τα στρατεύματα κατοχής στο νεκροταφείο της Υπάτης, αλλά, η εκτέλεση αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος κάνοντας λόγο για τους δεσμούς της Κύπρου με την περιοχή της Υπάτης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους «χρυσούς κρίκους της ιστορίας που σφυρηλατήθηκαν με αγώνες και θυσίες».

    Ο κ. Χριστόφιας ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Υπάτης, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Δημαρχείο της Μαρτυρικής πόλης, ενώ την κυβέρνηση στο σύνολο των εκδηλώσεων την εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Μπούγας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23908

    [04] Μαζεύουν ακόμα τα συντρίμμία του Airbus

    Αμερική-ΗΠΑ

    Πλοίο που μεταφέρει πλέον των 130 κομματιών του αεροσκάφους της Air France που συνετρίβη στον Ατλαντικό την 1η Ιουνίου αφίχθη την Παρασκευή στην πόλη Ρεσίφε της βορειοανατολικής Βραζιλίας, όπως μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

    Ανάμεσα στα συντρίμμία που μετέφερε το σκάφος Caboclo του Βραζιλιάνικου πολεμικού ναυτικού ήταν ένα μπλε κάθισμα, τμήματα της ατράκτου, μάσκες οξυγόνου και ρούχα που ανήκαν σε ορισμένους από τους 228 επιβαίνοντες, μετέδωσε το Βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Estado.

    Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φορτίο με συντρίμμία από το επιβατικό αεροσκάφος της Αίρ Φρανς, το οποίο κατέπεσε στα ανοικτά της βορειοανατολικής Βραζιλίας ενώ εκτελούσε πτήση από το Ρίου ντε Ζανέιρου με προορισμό το Παρίσι, το οποίο μεταφέρεται στη Ρεσίφε.

    Κανένα από τα συντρίμμία αυτά δεν έχει εμφανή σημάδια από φωτιά. Το φορτίο παραδόθηκε στην BEA, τη Βραζιλιάνικη υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, που έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών για το τραγικό αυτό συμβάν.

    Ομάδες έρευνας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ανασύρουν τα δύο "μαύρα κουτιά" του αεροπλάνου, επιχειρώντας υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στη θάλασσα, σε μία περιοχή με μέγιστο βάθος 4.600 μέτρων. Το σήμα που εκπέμπουν αυτόματα τα μαύρα κουτιά για τον εντοπισμό τους μπορεί να ληφθεί σε ακτίνα μόλις δύο χιλιομέτρων και είναι βεβαιωμένο το ότι εκπέμπεται για μόλις 30 ημέρες.

    Αυτό σημαίνει πως τα πλοία, τα βαθυσκάφη και τα αεροπλάνα που "χτενίζουν" μία περιοχή περίπου 17.000 χλμ2 έχουν στην διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες πριν οι πιθανότητες να βρουν τα μαύρα κουτιά εκμηδενιστούν.

    Τα μαύρα κουτιά -μία συσκευή καταγραφής των συνδιαλέξεων στο πιλοτήριο και μία συσκευή καταγραφής των δεδομένων πτήσης- θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες να εξακριβωθεί ο λόγος που το Airbus A330-200 συνετρίβη.

    Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί από τα νερά του Ατλαντικού 50 σοροί επιβατών.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23909

    [05] Όχι του ΛΑΟΣ στην επανεκλογή του Μπαρόζο

    Πολιτική

    «Επανατοποθετείται από ό,τι φαίνεται, ο κ. Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Ο ΛΑ.Ο.Σ -όπως και το 2004- δεν πρόκειται να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωβουλή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Είδηση: 23912

    [06] Συλλείτουργο Πατριάρχου Αλεξανδρείας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

    Ειδήσεις

    Με την πατριαρχική θεία λειτουργία που ετέλεσαν από κοινού στην Αλεξάνδρεια, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, κορυφώθηκε η επίσημη ειρηνική επίσκεψη του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο του Αγίου και Αποστόλου Μάρκου.

    Στην εν λόγω θεία Λειτουργία, το τιμητικό παρών έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο τιμήθηκαν από τον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο για την προσφορά τους στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου.

    Οι δύο Προκαθήμενοι έδωσαν μεγάλο βάρος στις ομιλίες τους στην σημασία της ιεραποστολής. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την συμπαράσταση που επιδεικνύουν στο ιεραποστολικό έργο του παλαίφατου Πατριαρχείου.

    «Θεωρούμε επιτακτικό χρέος και ανάγκην εσωτερική να καταθέσωμε την μαρτυρία μας αυτή δια την πολυσήμαντον βοήθειαν, υλικήν και ηθικήν της αδελφής Εκκλησίας της Ελλάδος και να εκφράσωμε την ευγνωμοσύνη, την ευχαριστία και την αληθινήν ευαρέσκεια του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, διά τα όσα η Ελλαδική Εκκλησία ευγενώς, γενναιοφρόνως και φιλαδέλφως μας παρέχει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δεν δίστασε να τονίσει ότι η πίστη προς την Εκκλησία συρρικνώνεται στις βόρειες χώρες, με το μέλλον της Εκκλησίας να βρίσκεται πλέον στην Αφρική.

    «Ξενίζει πολλούς το ποσοστό μείωσης των χριστιανών στην Δύση και τις ανεπτυγμένες βόρειες χώρες, ενώ αντιθέτως, προκαλεί θαυμασμό η αυξανόμενη διάδοση του Λόγου του Θεού στον πτωχό Νότο -στις λεγόμενες τρίτες χώρες- που αναδεικνύονται σε περιβάλλον τεραστίων προκλήσεων για τον επαναπροσδιορισμό του ιεραποστολικού μηνύματος», είπε σχετικά ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι «η λέξη ιεραποστολή αποτελεί την απαρχή και το κέντρο ζωής της Εκκλησίας».

    «Αιώνες τώρα πορεύεται το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αποδεικνύοντας με έναν μοναδικό τρόπο τη συνάντηση Θεού και ανθρώπου, μέσα από την ιεραποστολική πορεία που χαρακτηρίζει κάθε κληρικό της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, σε κάθε γωνιά της προκλητικής και δυναμικής αφρικανικής ηπείρου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, αναδεικνύοντας την προσφορά του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην Ορθοδοξία, γενικότερα και κατέληξε τον λόγο του λέγοντας ότι «η Ελλαδική Εκκλησία θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στο ιεραποστολικό έργο της αδελφής Αλεξανδρινής Εκκλησίας».

    Παρασημοφόρηση Θ. Κασσίμη

    Στην εν λόγω θεία Λειτουργία, το τιμητικό παρών έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο τιμήθηκαν από τον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο για την προσφορά τους στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου.

    Ο κ. Θεόδωρος ζήτησε από τον υφυπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την στήριξη που παρέχει στο ιεραποστολικό έργο, η ελληνική κυβέρνηση.

    Παρόντες στις σημερινές εκδηλώσεις ήταν ακόμη ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Άμπντελ Λατίφ [στο πρόσωπο του οποίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ για την συμπαράσταση που παρέχει στην Αλεξανδρινή Εκκλησία], ο Έλλην Πρέσβης στην Αίγυπτο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέππος, ο Κύπριος ομόλογός του Κώστας Λεωντίου, ο πρόεδρος του «Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού» Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας» Γιάννης Σιόκας, εκπρόσωποι παροικιακών φορέων και πολύς κόσμος που επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον κ. Ιερώνυμο, από τις προηγούμενες ημέρες, κι ο Ελληνισμός του Καΐρου, είτε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου [που ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε το Σάββατο το πρωί, μετά σύντομη περιήγηση στις Πυραμίδες και το Μουσείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας], είτε στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος Χρήστος Καβαλής και η «Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου», την Παρασκευή το βράδυ στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής με τους Έλληνες του Καΐρου, ο κ. Ιερώνυμος δεν έκρυψε την μεγάλη του ικανοποίηση που βρέθηκε κοντά στην ιστορική ομογένεια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

    «Δεν είναι άγνωστη σε μας η ουσιαστική συμβολή των Ελλήνων στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της όμορφης χώρας της Αιγύπτου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την αρμονική συμβίωση των χριστιανών και μουσουλμάνων στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Χώρας του Νείλου!».

    Εν συνεχεία, σειρά έχει η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από την ελληνική παροικία της Αλεξανδρείας, με δεξίωση της «Κοινότητας Αλεξανδρείας» στο ελληνικό τετράγωνο του Σάτμπυ.

    Ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, αφού θα έχει ολοκληρώσει την επίσημη ειρηνική επίσκεψή του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

    Είδηση: 23910

    [07] Προειδοποίηση προς Άγκυρα για τη λαθρομετανάστευση

    Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Αθήνα προς την Άγκυρα, λίγες ώρες μετά την απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ να ενισχυθεί η παρουσία της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex στο Αιγαίο με συνεχείς περιπολίες. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, συνδέοντας την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος με την πλήρη συμμόρφωσή της προς τις διμερείς συμφωνίες. Επιπλέον, με τροπολογία το αδίκημα της δουλεμπορίας μετατρέπεται σε κακούργημα.

    "Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει θέση στην ΕΕ αν δεν σταματήσει να καλλιεργεί το έδαφος για τη δράση των δουλεμπόρων." Αυτό τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο "Παρόν" καλώντας τη γείτονα να σεβαστεί τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι σε δύο χρόνια τριπλασιάστηκαν οι λαθρομετανάστες, χαρακτηρίζει ως στόχο την επαναπροώθηση τους με βάση το σύμφωνα για τη μετανάστευση και το άσυλο και τονίζει ότι η ΕΕ οφείλει να προστατεύσει τα σύνορα της Ελλάδας γιατί είναι και δικά της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να σκληρύνει την στάση της στο θέμα των λαθρομεταναστών και να συνδέσει την στάση της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό με τα κριτήρια που αφορούν στην ενταξιακή της πορεία.

    Εν τω μεταξύ, η λαθρομετανάστευση μαζί με το οικονομικό και την ανεργία χαρακτηρίζονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας στο βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή.

    Στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Δημοσίας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος σημείωσε ότι λόγω των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν, η κατάσταση δεν θα είναι πλέον η ίδια. "Εκτιμώ ότι το Φθινόπωρο η εικόνα των περιοχών που αντιμετωπίζουν εντονότερα το πρόβλημα θα είναι τελείως διαφορετική, καλύτερη" είπε χαρακτηριστικά.

    Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης κάνει λόγο για σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο.

    1. Χρησιμοποίηση πλοίου ικανής χωρητικότητας, το οποίο θα λειτουργεί ως πλωτό κέντρο πρώτης υποδοχής και μεταφοράς. Θα προσεγγίζει τα νησιά του Αιγαίου όπου έχουν συλληφθεί παράνομοι μετανάστες, θα τους επιβιβάζει και θα τους μεταφέρει στα Κέντρα Υποδοχής τα οποία ήδη λειτουργούν και πρόκειται να λειτουργήσουν.

    2. Άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής και άμεση εφαρμογή του υφιστάμενου ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής.

    3. Ενεργοποίηση συγκεκριμένου λιμένα στα τουρκικά παράλια ως σημείου παράδοσης των παράνομων μεταναστών που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Τουρκία.

    4. Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, με τις σημαντικότερες από τις τρίτες χώρες καταγωγής του κυρίου όγκου των λαθρομεταναστών (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Σομαλία).

    5. Εντατικοποίηση των κοινών επιχειρήσεων της Frontex, σε μόνιμη βάση στην περιοχή μας, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στη σταδιακή δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

    Είδηση: 23907

    [08] ''Δεν τελειώσαμε ποτέ με την τρομοκρατία''

    Πολιτική

    "Ίσως για κάποιο χρονικό διάστημα ορισμένοι να πίστεψαν ότι το 2002 τελειώσαμε με την τρομοκρατία. Αυτό ήταν λάθος. Η τρομοκρατία δεν επανεμφανίστηκε τελευταία, αφού ποτέ δεν εξαρθρώθηκε πλήρως". Αυτήν την πεποίθηση εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Δημοσίας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής". "Ποτέ δεν είπα ότι τελειώσαμε με την τρομοκρατία" σημείωσε μέσω της "Real News" ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εξηγώντας ότι είχε πει ότι τελειώσαμε με τη "17Ν" και τον "ΕΛΑ".

    Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του αστυνομικού ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για "συγκοινωνούντα δοχεία" μεταξύ διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, είπε πως θεωρεί ότι ο αναρχικός χώρος αποτελεί "τη δεξαμενή στρατολόγησης τρομοκρατών" και εκτίμησε ότι συνδέεται με το κοινό έγκλημα.

    Χαρακτήρισε την ασφάλεια της χώρας "εθνική υπόθεση", ενώ επισήμανε ότι η Αστυνομία, σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται την υποστήριξη όλων.

    "Για να αντιμετωπίσεις την τρομοκρατία πρέπει να συγκροτήσεις ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και να επιλέξεις τους κατάλληλους ανθρώπους να το υλοποιήσουν" είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News" ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι "ποτέ δεν είπα ότι τελειώσαμε με την τρομοκρατία" εξηγώντας ότι "είχα πει ότι τελειώσαμε με τη "17Ν" και τον "ΕΛΑ". Αν στο μέλλον βρεθεί έστω κι ένα ενεργό ίχνος από τις δυο οργανώσεις, τότε θα είμαι υπόλογος", ενώ εκτίμησε ότι "ο "Επαναστατικός Αγώνας" και η "Σέχτα" είναι μια οργάνωση που κατά καιρούς εμφανίζεται με άλλο όνομα ή είναι κάποιοι που έχουν μεταξύ τους μικρές διαφορές".

    Τέλος σημείωσε πως θεωρεί ότι "αυτός ο νέος κύκλος αίματος θα είναι πολύ πιο άγριος" και ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, πέρασε "μήνυμα χαλάρωσης" στην αστυνομία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23906

    [09] Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης

    Στους 73 ανήλθαν οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η έκρηξη σημειώθηκε σε παγιδευμένο φορτηγό την ώρα που οι πιστοί έβγαιναν από ένα σιιτικό τέμενος μετά την απογευματινή προσευχή. Περί τα 45 μικρά, πλινθόκτιστα σπίτια της γύρω περιοχής ισοπεδώθηκαν. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την έκκληση του Ιρακινού πρωθυπουργού προς τους πολίτες να μην χάσουν την πίστη τους εάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων παρατηρηθεί έξαρση της βίας.

    Μέχρι τις 30 Ιουνίου σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν φύγει από τα αστικά κέντρα, με βάση τη διμερή συμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη τον περασμένο χρόνο και προβλέπει επίσης ότι το σύνολο της αμερικανικής δύναμης θα έχει αποχωρήσει από το Ιράκ έως το 2012.

    "Μην χάνετε την πίστη σας εάν υπάρξει έλλειμμα ασφαλείας", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι, απευθυνόμενος σε ηγετικά στελέχη της τουρκμενικής μειονότητας και προειδοποίησε ότι οι αντάρτες αναμένεται να εκμεταλλευθούν την αποχώρηση των Αμερικανών για να εξαπολύσουν περισσότερες επιθέσεις.

    Λίγες ώρες μετά τη δήλωση αυτή ένας καμικάζι πυροδότησε παγιδευμένο φορτηγό καθώς πλήθος προσκυνητών έφευγε από το σιιτικό τέμενος αλ-Ρασούλ, στην Τάζα κοντά στο Κιρκούκ, την πόλη του ιρακινού βορρά που διεκδικούν Άραβες, Τουρκμένοι και Κούρδοι.

    Είδηση: 23902

    [10] Κατάρρευση ορυχείου στη Ν. Αφρική

    Ειδήσεις

    Περίπου 10 εργαζόμενοι έχουν παγιδευτεί κάτω από τη γη μετά την υποχώρηση στοάς σε ορυχείο που ανήκει στην εταιρία Gold Fields της Νότιας Αφρικής, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού παγκοσμίως.

    Σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να βρουν τους εργαζόμενους στο Ντριφοντάιν, το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της Νότιας Αφρικής, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά το δυστύχημα, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το Λεσίμπα Σεσόκα, εκπρόσωπο του Εθνικού Συνδικάτου των Εργαζομένων σε Ορυχεία.

    "Περίπου 10 εργαζόμενοι έχουν παγιδευτεί στη στοά υπ' αριθμόν πέντε του ορυχείου Ντριφοντάιν της Γκολντ Φηλντς μετά από καθίζηση", είπε.

    Στη Νότια Αφρική, όπου υπάρχουν τα βαθύτερα χρυσωρυχεία στον κόσμο, ο απολογισμός των θυμάτων από τα δυστυχήματα στη βιομηχανία είναι δυσβάστακτος. Πέρυσι 168 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε ορυχεία και η κυβέρνηση άρχισε να κάνει χρήση του μέτρου του προσωρινού κλεισίματος ορυχείων όταν σημειώνεται απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    Ήδη μέχρι στιγμής το 2009 περίπου 80 εργαζόμενοι σε ορυχεία έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Είδηση: 23901

    [11] Αιματηρές ταραχές στη Σομαλία

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το υπουργικό συμβούλιο τη Σομαλία και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου κάλεσε τις γειτονικές χώρες να στείλουν στρατεύματα για να στηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις, εντός 24 ωρών, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου.

    Δύο βουλευτές έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, κατά τις οποίες έχουν ενταθεί οι μάχες ανάμεσα σε άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων και στους ισλαμιστές αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι αντάρτες της οργάνωσης Αλ Σααμπάμπ εδώ και ένα μήνα εντείνουν τις επιθέσεις και την Πέμπτη σκότωσαν τον υπουργό Εσωτερικών και άλλους τριάντα ανθρώπους σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Την Παρασκευή δολοφονήθηκε επίσης ένας βουλευτής στο βόρειο Μογκαντίσου.

    "Η σομαλική κυβέρνηση αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Νωρίτερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, σεϊχης Άντεν Μοχάμεντ Μαντόμπε είχε καλέσει τις γειτονικές χώρες να στείλουν βοήθεια για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

    Κάτοικοι στις κεντρικές περιοχές της Σομαλίας ανέφεραν ότι χθες είδαν Αιθίοπες στρατιώτες να μετακινούνται στη χώρα. Ωστόσο επισήμως η κυβέρνηση της Αιθιοπίας διαψεύδει ότι έχει στείλει στρατό στη Σομαλία.

    "Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα και τις γειτονικές χώρες να επέμβουν άμεσα. Θέλουμε να έλθουν μέσα σε 24 ώρες. Υποχρεωνόμαστε να απευθύνουμε αυτή την έκκληση διότι η βία κλιμακώνεται. Αυτοί που μάχονται εναντίον της κυβέρνησης έχουν ως επικεφαλής έναν (πρώην) στρατηγό του Πακιστανικού στρατού, καίνε τη σημαία μας και σκοτώνουν πολίτες", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σομαλίας.

    Ήδη η Κένυα ανακοίνωσε ότι δεν θα μείνει απαθής, επιτρέποντας την επιδείνωση της κατάστασης στη γειτονική της χώρα, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

    Είδηση: 23900

    [12] Διαδικτυακή πύλη έρευνας

    Ερευνητικό και επιστημονικό υλικό του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» [ΕΙΕ] ψηφιοποιείται και διατίθεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο, στο νέο «Ηλεκτρονικό Αποθετήριο Ήλιος» [www.helios-eie.ekt.gr].

    Ερευνητικά αποτελέσματα, δημοσιεύσεις / άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, εργασίες ερευνητών, πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς, διατίθενται σε ένα πλήρως οργανωμένο ψηφιακό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται από το «Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης β Ε.Κ.Τ.» [www.ekt.gr], σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

    Το «Ηλεκτρονικό Αποθετήριο Ήλιος» [μία υποδομή ψηφιακού περιεχομένου ανοικτής πρόσβασης] συμβάλλει στη συστηματική συλλογή, οργάνωση και απ' ευθείας [online] διάθεση του επιστημονικού υλικού των «Ερευνητικών Ινστιτούτων του ΕΙΕ» [www.eie.gr] στις ανθρωπιστικές και τις θετικές επιστήμες [Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας], του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Ιδρύματος. Παράλληλα, συνεισφέρει στην αποθήκευση και μακροχρόνια διατήρηση του περιεχομένου.

    Μέχρι σήμερα, το «Ηλεκτρονικό Αποθετήριο Ήλιος» περιλαμβάνει περίπου 4.000 δημοσιεύματα / εγγραφές, εκ των οποίων περισσότερα από 1.000 είναι πλήρους κειμένου. Το αποθετήριο εμπλουτίζεται συνεχώς με υλικό των ερευνητών του ΕΙΕ, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των δημοσιευμάτων για τα οποία διατίθενται ελεύθερα τα πλήρη κείμενα, μετά τη διευθέτηση των πνευματικών δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΕΙΕ, καθηγητή Δημήτριο Κυριακίδη "Το ΕΙΕ συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για την ανοικτή πρόσβαση και με μεγάλη ευθύνη, δημιούργησε το Αποθετήριο Ήλιος, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα της πολυ-επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιείται στο ίδρυμα στους τομείς των ανθρωπιστικών, φυσικών και τεχνικών επιστημών.

    Το επιστημονικό έργο των ερευνητών του ΕΙΕ είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο -μέσω διαδικτύου- στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό".

    Στους επισκέπτες του Ηλίου παρέχεται η δυνατότητα πλοήγησης στις συλλογές του, εξειδικευμένων αναζητήσεων, αλλά και πρόσβασης σε πλήρη κείμενα επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

    Οι επισκέπτες του Ηλίου έχουν πρόσβαση, μεταξύ άλλων, σε:

    -330 πλήρη κείμενα δημοσιεύσεων [άρθρα περιοδικών και κεφάλαια βιβλίων], σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία διεθνούς κύρους, τόσο στις ανθρωπιστικές, όσο και στις θετικές επιστήμες,

    -200 κείμενα ομιλιών διακεκριμένων επιστημόνων στο πλαίσιο των μορφωτικών εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", που επί σειρά ετών διοργανώνει το ΕΙΕ, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό,

    -215 βιβλία και πρακτικά συνεδρίων που περιλαμβάνουν 40.000 σελίδες: επιστημονικές εκδόσεις των ιδρυμάτων του ΕΙΕ στο πεδίο των νεοελληνικών και βυζαντινών ερευνών και σε θέματα μελέτης της αρχαιότητας,

    -100 επιστημονικά κείμενα που παρουσιάστηκαν σε διεθνή, κι ελληνικά συνέδρια στα γνωστικά αντικείμενα της βιολογίας, της βιοτεχνολογίας, της φυσικής, της χημείας, της επιστήμης των υλικών και δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά των συνεδρίων περισσότερους από 2.000 χάρτες & φωτογραφίες ιστορικών πηγών και μνημείων πολιτισμού [π.χ. επιγραφές, αγάλματα, νομίσματα],

    -100 παρουσιάσεις ομιλητών και βίντεο, από ημερίδες και εκδηλώσεις σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, βιβλιογραφικά στοιχεία 3.000 δημοσιευμάτων [επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, βιβλία, πρακτικά συνεδρίων], 1.800 εξ αυτών οδηγούν στα πλήρη κείμενα μέσω σύνδεσης στους δικτυακούς τόπους των εκδοτών.

    Οι υπηρεσίες του Αποθετηρίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

    -πλοήγηση στο περιεχόμενο βάσει συλλογών, τίτλου, συγγραφέα, θέματος και ημερομηνίας,

    -απλή και σύνθετη αναζήτηση βάσει συνδυασμού πεδίων, αναζήτηση μόνο στις εγγραφές πλήρων κειμένων,

    -μηχανισμό οργανωμένης κατάθεσης / υποδοχής μεταδιδομένων και ψηφιακών αρχείων,

    -ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό προς τους χρήστες [συχνές ερωτήσεις, βοήθεια αναζήτησης και χρήσης, κ.λπ.].

    Πρόσθετες υπηρεσίες επιτρέπουν την αυτό-αρχειοθέτηση, δηλαδή, την υποβολή υλικού από τους ίδιους τους ερευνητές και την δημιουργία καταλόγου δημοσιεύσεων για ερευνητές και Ινστιτούτα.

    Για την υλοποίηση του «Αποθετηρίου Ήλιος» επιλέχθηκε η πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού DSpace, που αναπτύχθηκε από το ΜΙΤ και υποστηρίζει περισσότερα από 300 αποθετήρια παγκοσμίως.

    Το ΕΚΤ ανέπτυξε σημαντικές επεκτάσεις του DSpace σε θέματα που αφορούν τη βελτίωση των λειτουργιών αναζήτησης και ευρετηρίασης για την ελληνική γλώσσα, τη διασύνδεση των τεκμηρίων, την προσαρμοστική παρουσίαση τεκμηρίων, τον αυτόματο ποιοτικό έλεγχο και την επεξεργασία των δεδομένων.

    Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζεται η αναζήτηση, πλοήγηση, ανάκτηση και μακροχρόνια διατήρηση των τεκμηρίων, καθώς και η δια-λειτουργικότητα με διεθνή αποθετήρια και μηχανές αναζήτησης.

    Σημειώνεται, ότι τα «Ηλεκτρονικά Αποθετήρια Ανοικτής Πρόσβασης» είναι υποδομές οργανωμένου ψηφιακού περιεχομένου που παρέχουν ελεύθερη και χωρίς περιορισμό πρόσβαση σε επιστημονικό και ερευνητικό υλικό [άρθρα, βιβλία, μονογραφίες, διδακτορικές διατριβές, συνέδρια, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας κ.ά.].

    Στα ιδρυματικά αποθετήρια συγκεντρώνεται υλικό που αφορά έναν ακαδημαϊκό ή ερευνητικό οργανισμό, ενώ στα θεματικά αποθετήρια, το υλικό που συγκεντρώνεται αφορά κάποιον επιστημονικό κλάδο.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23911


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 June 2009 - 16:55:07 UTC