Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πρώτοι επισκέπτες στο ναό της αρχαίας Ελλάδας
  • [02] Στα 51 τα κρούσματα της νέας γρίπης
  • [03] Στα πρόθυρα εμφυλίου το Ιράν
  • [04] Επαφές Νίμιτς στη Γενεύη με εκπροσώπους Αθήνας-Σκοπίων
  • [05] Ξανά σε δράση ο μουλάς Ομάρ
  • [06] Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις προς τα κάτω η Παγκόσμια Τράπεζα
  • [07] Νέες απειλές από την Αλ Κάιντα
  • [08] Επιθέσεις ανταρτών στο Δέλτα του Νίγηρα

    [01] Οι πρώτοι επισκέπτες στο ναό της αρχαίας Ελλάδας

    Ειδήσεις

    Τις πόρτες του για το κοινό άνοιξε το πρωί της Κυριακής, 22 Ιουνίου, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, μετά τα επίσημα εγκαίνιά του το Σάββατο, όπου κυριάρχησε το αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων και επανένωσής τους κάτω από την στέγη του Μουσείου. Με το εισιτήριο ανά χείρας για ένα ταξίδι σμιλεμένο στο χώρο και το χρόνο Έλληνες και ξένοι επισκέπτες περνούν το κατώφλι του νέου Μουσείου της Ακρόπολης για να θαυμάσουν τα μοναδικά εκθέματα. Η συμμετρία, το λιτό και το απέρριτο καθώς και η εκκωφαντική σιωπή των αγαλμάτων προκαλούν στον επισκέπτη θαυμασμό και δέος.

    Έως την Τρίτη 23 Ιουνίου μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο μόνο όσοι έχουν κάνει κράτηση μέσω του συστήματος e-ticketing που δεν θα ξεπερνούν σε τρεις ημερήσιες ζώνες, τα 2.550 άτομα για τρεις ημέρες.

    Τα εισιτήρια για τις τρεις πρώτες ημέρες εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες μόλις ώρες, ενώ η διάθεσή τους έγινε αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Μουσείου www.theacropolismuseum.gr.

    Μάλιστα, τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Μουσείου θα υπάρχει και δωρεάν ξενάγηση.

    Από την Τετάρτη 24 Ιουνίου το Μουσείο θα μπορούν να επισκεφθούν τόσο αυτοί που προμηθεύονται τα εισιτήριά τους ηλεκτρονικά, όσο και εκείνοι που θα τα αγοράζουν από τα ταμεία του Μουσείου. Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι καθημερινά -πλην Δευτέρας- από τις 8:00 το πρωί έως και τις 20:00 το βράδυ.

    Η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ.

    Από το 2011 η τιμή του εισιτηρίου θα προβλεφθεί με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες ηλικιωμένων, παιδιών, φοιτητών, αναπήρων, ενώ με το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θα προσδιορίζεται ακόμα και η ώρα της επίσκεψης στο Μουσείο.

    Πώς θα φτάσετε στο Μουσείο

    Το προτιμότερο μέσο μεταφοράς για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι το μετρό (γραμμή 2). Αποβίβαση στη στάση "Ακρόπολη" που είναι μια ανάσα από την είσοδο του μουσείου.

    Παρ' όλα αυτά, πολλά είναι και τα λεωφορεία που περνούν από τη λεωφόρο Συγγρού και σταματούν στη στάση "Μακρυγιάννη", εξυπηρετώντας εξίσου το κοινό. Στην ίδια στάση αποβιβάζουν και τα τρόλεϊ 1, 5, 15.

    Είσοδος στο Νέο Μουσείο

    Η κύρια είσοδος του κτιρίου του Μουσείου για το κοινό βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η δεύτερη είσοδος βρίσκεται στην οδό Μητσαίων.Οι επισκέπτες που φτάνουν με τουριστικά λεωφορεία εισέρχονται από την είσοδο της οδού Χατζηχρήστου και μπορούν να περπατήσουν μέχρι την κύρια είσοδο του Μουσείου (από την πλευρά της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Όλοι οι δημόσιοι χώροι του Μουσείου της Ακρόπολης έχουν πρόσβαση για αναπηρικά καροτσάκια. Το Μουσείο έχει στη διάθεσή του αναπηρικά καροτσάκια που παρέχονται δωρεάν και βρίσκονται στην είσοδο.

    Μέρες κι ώρες λειτουργίας

    Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8.00 το πρωί έως και τις 8.00 το βράδυ, εκτός από τις Δευτέρες. Τελευταία ώρα πρόσβασης στο Μουσείο είναι στις 7.30 μ.μ. Κατά την είσοδό τους στο Μουσείο όλοι οι επισκέπτες περνούν από αυστηρό έλεγχο (X-ray και scanner).

    Αγορά εισιτηρίων

    Από την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009 οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στο Μουσείο με εισιτήριο το οποίο θα αγοράζουν από τα ταμεία του Μουσείου ή από την υπηρεσία e-ticketing της ιστοσελίδας. Επίσης, από την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009 θα ισχύει η δωρεάν είσοδος για τους κατόχους της Κάρτας Πολιτισμού. Από τις 21 Ιουνίου 2009 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 η τιμή εισόδου στο Μουσείο είναι 1 ευρώ. Τα πωλητήρια στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι δύο, ένα στον ισόγειο χώρο και ένα δίπλα στο εστιατόριο, στο δεύτερο όροφο

    Καφέ-εστιατόρια

    Το εστιατόριο του Μουσείου φιλοξενείται στο δεύτερο όροφο. Προσφέρεται μια ποικιλία από μεζέδες από ελληνικά προϊόντα. Το καφέ του Μουσείου φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο και είναι ανοιχτό μόνο για τους επισκέπτες του Μουσείου. Προς το παρόν δεν δέχονται κρατήσεις και λειτουργούν τις ώρες του Μουσείου (8.00 π.μ.β8.00 μ.μ.).

    Για πληροφορίες

    Το γραφείο πληροφόρησης του Μουσείου βρίσκεται στο ισόγειο, στα ταμεία εισιτηρίων. Το τηλέφωνο του Μουσείου είναι 210-9000901 και η ηλεκτρονική διεύθυνση www.theacropolismuseum.gr.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 23927

    [02] Στα 51 τα κρούσματα της νέας γρίπης

    Κοινωνία

    Τρία νέα περιστατικά προστέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον κατάλογο των κρουσμάτων της νέας γρίπης, που έφτασαν τα 51, 18 εκ των οποίων έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Πρόκειται για άτομα που ταξίδεψαν στη χώρα μας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή και την Αυστραλία.

    Οι ασθενείς που εντοπίστηκαν σήμερα είναι μια γυναίκα, 25 ετών, υπήκοος Αργεντινής, που ήρθε από την Αργεντινή, ένα αγόρι, 9 ετών, Αυστραλός υπήκοος, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία και ένα κορίτσι, 7 ετών, Αμερικανίδα υπήκοος, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από τις Η.Π.Α.

    Χθες Κυριακή άλλα επτά περιστατικά της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 αναφέρθηκαν από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος

    Ειδικότερα, πρόκειται για:

    - ένα αγοράκι, 4 ετών, Αυστραλό υπήκοο, που ήρθε από τη Μελβούρνη, - ένα αγοράκι, 2,5 ετών, Ελληνα υπήκοο, που ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που επέστρεψε από τις Η.Π.Α., - έναν άντρα, 24 ετών Αμερικανό υπήκοο, που ήρθε από τις Η.Π.Α., - έναν άντρα, 20 ετών, επίσης Αμερικανό υπήκοο, που ήρθε από τις Η.Π.Α., - μία γυναίκα, 58 ετών, Ελληνίδα υπήκοο, που επέστρεψε από ταξίδι στον Καναδά, - ένα ζευγάρι Ελλήνων, που επέστρεψαν από τις Η.Π.Α.

    Είδηση: 23921

    [03] Στα πρόθυρα εμφυλίου το Ιράν

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Μετεκλογικής έντασης συνέχεια στο Ιράν, όπου συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τους νεκρούς των διαδηλώσεων. Η Τεχεράνη κάνει λόγο για 10 ως 15, ενώ μαρτυρίες πολιτών τους ανεβάζουν έως και στους 150. Εξάλλου, έγιναν τουλάχιστον 460 συλλήψεις μόνο στη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου. Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, Μιρχοσεΐν Μουσαβί, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες αλλά να δείξουν αυτοσυγκράτηση. "Στις διαμαρτυρίες σας συνεχίστε να δείχνετε αυτοσυγκράτηση. Αναμένω ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αποφύγουν την αμετάκλητη καταστροφή" αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του. Ο Μουσαβί καταδίκασε εξάλλου τις "μαζικές συλλήψεις" των οπαδών του. "Τέτοιες μαζικές συλλήψεις ανθρώπων θα δημιουργήσουν ένα χάσμα μεταξύ της κοινωνίας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας", προειδοποίησε.

    Η Τεχεράνη κατηγορεί τη Δύση για υπόθαλψη των μετεκλογικών επεισοδίων

    Το Ιράν κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Δύση ότι υποθάλπει τα επεισόδια, που συγκλονίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία από τις 12 Ιουνίου που πραγματοποιήθηκαν οι προεδρικές εκλογές.

    "Υπόθαλψη της αναρχίας και του βανδαλισμού από τις δυτικές δυνάμεις και επίσης από τα δυτικά ΜΜΕ...αυτά δεν επιτρέπονται καθόλου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χάσαν Κασκαβί, σε συνέντευξη Τύπου. Οι δηλώσεις του μεταφράστηκαν από την αγγλόφωνη τηλεόραση του Ιράν Press TV. "Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επίσης στην Αμερική, αντί να καλούν τους ανθρώπους να καταφεύγουν στους δημοκρατικούς μηχανισμούς...στηρίζουν ομάδες των διαδηλωτών", είπε ο ίδιος.

    Περίπου 460 οι συλληφθέντες κατά τα επεισόδια του Σαββάτου

    Το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως δεν σημειώθηκαν ταραχές στη διάρκεια της νύχτας στην Τεχεράνη, για πρώτη φορά μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου. "Ήταν η πρώτη νύχτα ηρεμίας και ειρήνης στην Τεχεράνη μετά τις εκλογές", επισήμανε το ραδιόφωνο.

    Ωστόσο, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τους νεκρούς των διαδηλώσεων. Η Τεχεράνη κάνει λόγο για 10 ως 15, ενώ μαρτυρίες πολιτών αναφέρουν ότι οι νεκροί μπορεί να φτάνουν ακόμη και τους 150. Περίπου 460 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ του Σαββάτου γύρω από την πλατεία Αζαντί στην Τεχεράνη, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, που επίσης επικαλείται αστυνομικές πηγές, 40 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και 34 δημόσια κτήρια υπέστησαν ζημιές.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, αφέθηκε ελεύθερη μια από τις κόρες του Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, πρώην προέδρου της χώρας. Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV είχε μεταδώσει πως η Φαέζ Ραφσατζανί και άλλοι τέσσερις συγγενείς του πρώην προέδρου είχαν συλληφθεί στη διάρκεια διαδήλωσης στην Τεχεράνη το Σάββατο.

    Σε βασικό φορέα μετάδοσης των πληροφοριών έχει εξελιχθεί το διαδίκτυο - καθώς με κινητά τηλέφωνα και οποιοδήποτε άλλο μέσο, οι διαδηλωτές ανεβάζουν φωτογραφίες και ερασιτεχνικά βίντεο.

    Το βράδυ της Κυριακής το Reuters μετέδωσε επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί σε δύο περιοχές στη βόρεια Τεχεράνη.

    Παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του παντοδύναμου Συμβουλίου των Φρουρών την Κυριακή, όντως σημειώθηκαν κάποιες παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, οι οποίες έχουν πυροδοτήσει σημαντικές εξεγέρσεις του πληθυσμού. Το Συμβούλιο παραδέχθηκε πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που συγκεντρώθηκαν σε 50 πόλεις ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, τόνισε στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης (ΙRIB) ο εκπρόσωπός του Αμπάς Αλί Καντχονταεΐ. Όπως τόνισε ο ίδιος, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 3 εκατ. αμφισβητούμενες ψήφους, όμως "απομένει ακόμη να διαπιστωθεί εάν ο αριθμός αυτός απέβη καθοριστικός για το εκλογικό αποτέλεσμα".

    Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρουσιάσθηκε την Κυριακή απτόητος από τις συγκρούσεις που έχει πυροδοτήσει το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των εκλογών και αγνόησε κάθε αναφορά στις διαμαρτυρίες και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τονίζοντας πως η μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων στις εκλογές της 12ης Ιουνίου αποτελούν μία αναμφισβήτητη νίκη του Ιράν και αποδεικνύει μία φορά ακόμη πως 40 εκατ. Ιρανοί εξακολουθούν να αγαπούν το Ισλαμικό σύστημα.

    Ανησυχία Ομπάμα για τις εξελίξεις στο Ιράν

    O Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία και τις "άδικες ενέργειες" εναντίον των Ιρανών διαδηλωτών, σε συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του, που τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στην ισλαμική δημοκρατία.

    "Το απόγευμα ο πρόεδρος συναντήθηκε για περισσότερα από 30 λεπτά στο Οβάλ Γραφείο με τους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση και τις εξελίξεις στο Ιράν", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. "Στη συνάντηση ο πρόεδρος επανέλαβε τις ανησυχίες του για τη βία και τις άδικες ενέργειες που γίνονται εναντίον του ιρανικού λαού", προστίθεται στην ανακοίνωση. Οι δηλώσεις Ομπάμα αποτελούν στην ουσία επανάληψη της ανακοίνωσης που εκδόθηκε το Σάββατο, με την οποία καλείται η ιρανική κυβέρνηση να μην καταφεύγει σε βία εναντίον των πολιτών. Πάντως ο Μπάρακ Ομπάμα δέχεται επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, για ιδιαιτέρως συγκρατημένη αντίδραση στις εξελίξεις στο Ιράν. "Είναι συγκρατημένος και παθητικός, περισσότερο απ όσο θα ήθελα", δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, στην εκπομπή του ABC "Αυτή την εβδομάδα με τον Τζορτζ Στεφανόπουλο". "Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο δυναμικοί", πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλεϊ, μιλώντας στο CNN.

    Δημοκρατικοί γερουσιαστές από την άλλη πλευρά υπερασπίστηκαν την προσέγγιση του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να ακολουθήσει μία πολύ λεπτή γραμμή.

    Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κέισι δήλωσε ότι ο Ομπάμα έχει επιτύχει "την σωστή ισορροπία". "Ο πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια να σκέπτεται μόνο για τις επόμενες δύο μέρες. Πρέπει να είναι ικανός να σκέπτεται για το προσεχές και το μακρινό μέλλον", πρόσθεσε ο γερουσιαστής Κέισι.

    Γαλλία: "Αδικαιολόγητη" η στάση της ιρανικής κυβέρνησης

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη" τη στάση της Τεχεράνης απέναντι στη εύλογη επιθυμία μεγάλου τμήματος του ιρανικού λαού για την "αλήθεια" μετά την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές. Ο Σαρκοζί έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Qatar News την παραμονή της επίσκεψης στη Γαλλία του εμίρη του Κατάρ, Σεΐχ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι. "Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν είναι πολύ ανησυχητικό και η στάση των αρχών της Τεχεράνης απέναντι στην εύλογη επιθυμία για την αλήθεια εκ μέρους μεγάλου τμήματος του πληθυσμού είναι αδικαιολόγητη", τόνισε ο Σαρκοζί.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, καταδίκασε την "άγρια καταστολή" των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη και ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα όσοι έχουν συλληφθεί. "Πληροφορήθηκα με κατάπληξη ότι στις χθεσινές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη υπήρξαν πολλά θύματα, συμπεριλαμβανομένων και νεκρών, ο αριθμός των οποίων παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος. Καταδικάζω αυτή την άγρια καταστολή. Ζητώ την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων", αναφέρει ο Γάλλος υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Επιπλέον, το έργο των δημοσιογράφων, Ιρανών ή ξένων, εμποδίζεται σοβαρά. Καλώ τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και της επικοινωνίας", προσθέτει ο Κουσνέρ. Ο υπουργός απέρριψε επίσης τις κατηγορίες της Τεχεράνης εναντίον του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον. "Η ιρανική κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στις ελπίδες του λαού της με τέτοιες προσβολές", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Δεν θέλουμε, κατά κανένα τρόπο, να αποφασίσουμε εμείς αντί για τους Ιρανούς για το μέλλον τους. Ακριβώς η ελευθερία επιλογής των Ιρανών εκλογέων μας ωθεί να ζητούμε να ριχθεί άπλετο φως στις εκλογές αυτές", κατέληξε.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, κάλεσε με τη σειρά του το Ιράν να σταματήσει τις ταραχές και "να επαληθεύσει την εκπεφρασμένη βούληση του λαού" στις προεδρικές εκλογές. Ο Φρατίνι ζητά από τις ιρανικές αρχές "να μη χυθεί ξανά αίμα" και επαναλαμβάνει την έκκλησή του -- που εκφράστηκε στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί -- για εξεύρεση μιας "ειρηνικής λύσης".

    Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι η πρεσβεία τους στην Τεχεράνη θα δώσει άσυλο σε Ιρανούς διαδηλωτές

    Η πρεσβεία του Βελγίου στην Τεχεράνη "δεν θα ανοίξει τις πύλες της στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης για να βρουν καταφύγιο", διευκρίνισε σήμερα ένας εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών. "Ο πρεσβευτής του Βελγίου διέψευσε ότι η βελγική αποστολή μπορεί να υποδεχτεί Ιρανούς διαδηλωτές", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Στο Ίντερνετ κυκλοφορεί ένας κατάλογος με πρεσβείες που δέχονται τραυματισμένους διαδηλωτές. Μεταξύ αυτών αναφέρονται οι διπλωματικές αποστολές της Γερμανίας, της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και του Μεξικού.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πολλές πρεσβείες στο Ιράν έλαβαν μηνύματα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους που τους ζητούσαν να ανοίξουν τις πόρτες τους για τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ωστόσο εάν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα για χορήγηση ασύλου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σχετικά άρθρα: Κλιμάκωση με νεκρούς στην Τεχεράνη

    Είδηση: 23929

    [04] Επαφές Νίμιτς στη Γενεύη με εκπροσώπους Αθήνας-Σκοπίων

    Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί σήμερα, στη Γενεύη, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ. Ο κ. Νίμιτς θα συνεχίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία με συναντήσεις που θα έχει στα Σκόπια, το διάστημα 6-7 Ιουλίου και μετέπειτα στην Αθήνα, στις 7-8 Ιουλίου, με συναντήσεις με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

    Είδηση: 23923

    [05] Ξανά σε δράση ο μουλάς Ομάρ

    Ειδήσεις

    Ο μουλάς Ομάρ, ανώτατος ηγέτης των Αφγανών ταλιμπάν, ανέλαβε και πάλι την ηγεσία των στρατευμάτων, αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal, προσθέτοντας πως εκείνος δίνει πλέον τις διαταγές για επιθέσεις και διορίζει του διοικητές του. Ο Μοχαμάντ Ομάρ διαφεύγει από το 2001 όταν ανατράπηκε το καθεστώς των ταλιμπάν και δεν έχει εμφανιστεί πουθενά, ούτε σε βίντεο, αντίθετα με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Η εφημερίδα, επικαλούμενη Aμερικανούς αξιωματούχους και αντάρτες στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζει μια αλλαγή στην στρατηγική. Μέχρι πρόσφατα τον πρώτο λόγο στον αγώνα κατά των συμμαχικών δυνάμεων είχαν οι τοπικοί διοικητές.

    Την ηγεσία ανέλαβε ο ίδιος ο μουλάς Ομάρ μετά τη συνέλευση των αρχηγών των φυλών και διέταξε μια σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Είδηση: 23931

    [06] Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις προς τα κάτω η Παγκόσμια Τράπεζα

    Ειδήσεις

    Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα πως οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν "ασυνήθιστα αβέβαιες", παρά τα πρόσφατα σημάδια βελτίωσης σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2009 για τις περισσότερες οικονομίες. Όπως τονίζει η Τράπεζα, για το 2009 προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% για τις αναπτυσσόμενες χώρες και, εκτός από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες αντιμετώπισαν καλύτερα την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, μία ελάττωση του ΑΕΠ τους κατά 1,6%. Την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει μείωση κατά 3% του ΑΕΠ σε ολόκληρο πλανήτη, αλλά στην παρούσα έκθεση αναθεωρεί ελαφρά τις προβλέψεις της στο 2,9%.

    Το 2010 η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 2% και αυτή των αναπτυσσομένων χωρών στο 4,4%, με εξαιρούμενες πάντοτε την Κίνα και την Ινδία, προβλέπει ο ίδιος οργανισμός.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την μείωση της κυκλοφορίας ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα οποία αναμένεται να πέσουν σχεδόν στο μισό (49%) στα 363 δισ. δολάρια, σε σχέση προς τα 700 δισ. δολάρια το 2008, έπειτα από έναν αριθμό ρεκόρ 1,2 τρισ. δολάρια το 2007.

    Ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός οργανισμός προβλέπει επίσης μείωση 9,7% στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου για αυτό τον χρόνο, έναντι ανάκαμψης 3,8% για το επόμενο έτος.

    Οι προβλέψεις δημοσιεύονται σε έκθεση με τίτλο: "Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης σε διεθνή κλίμακα το 2009: χαράσσοντας τον δρόμο για την παγκόσμια ανάκαμψη", η οποία παρουσιάζεται επ' ευκαιρία συνδιάσκεψης για την οικονομία της ανάπτυξης στη Σεούλ.

    Είδηση: 23922

    [07] Νέες απειλές από την Αλ Κάιντα

    Ειδήσεις

    Εάν ήταν σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο, η Αλ Κάιντα θα χρησιμοποιούσε τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν στις επιθέσεις της εναντίον των ΗΠΑ, δήλωσε ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα. Σε συνέντευξή του ο Μουστάφα Αμπού αλ-Γιαζίντ, ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "με τη θέληση του Θεού, τα πυρηνικά όπλα δεν θα πέσουν στα χέρια των Αμερικανών, αλλά οι μουτζαχεντίν θα μπορούσαν να τα πάρουν και να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των Αμερικανών".

    Ο Αμπού αλ Γιαζίντ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αναμένεται να κάνουν οι Αμερικανοί για να ελέγξουν το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν σε περίπτωση που οι ισλαμιστές μαχητές βρεθούν κοντά στο να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

    "Αναμένουμε ότι ο πακιστανικός στρατός θα ηττηθεί (στο Σουάτ) και αυτό θα είναι το τέλος του παντού, με τη θέληση του Θεού", δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα.

    Ερωτηθείς για τα σχέδια της οργάνωσης, απάντησε ότι "η στρατηγική της οργάνωσης στην προσεχή περίοδο είναι ίδια όπως και στην προηγούμενη περίοδο: να χτυπά στο κεφάλι το φίδι, στο κεφάλι την τυραννία- τις ΗΠΑ". "Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεχιζόμενη δουλειά στα ανοιχτά μέτωπα, αλλά και με το άνοιγμα νέων μετώπων, με τρόπο που να επιτυγχάνονται τα συμφέροντα του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων", δήλωσε.

    Άφησε δε να εννοηθεί ότι με την τοποθέτηση του Αμπού Μπασίρ αλ-Ουαχάισι, ως νέου ηγέτη για το δίκτυο της οργάνωσης στην αραβική χερσόνησο, θα αναζωπυρωθεί η δραστηριότητα της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία.

    Είδηση: 23928

    [08] Επιθέσεις ανταρτών στο Δέλτα του Νίγηρα

    Ειδήσεις

    Η μεγαλύτερη ανταρτική οργάνωση της Νιγηρίας- το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) - ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Δέλτα του Νίγηρα, στις περιοχές Ανταμακίρι και Κούλα, στην πολιτεία Ρίβερς και στο Αφρέμο, που ανήκουν στην εταιρία Royal Dutch Shell, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις στη μεγαλύτερη ενεργειακή βιομηχανία της Αφρικής.

    Η πετρελαϊκή εταιρία ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες ερευνώνται και ήδη γίνονται πτήσεις πάνω από τα σημεία όπου οι αντάρτες αναφέρουν ότι έγιναν οι επιθέσεις για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί και το μέγεθος των ζημιών.

    Είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα που οι αντάρτες επιτίθενται σε στόχους στην πολιτεία Ρίβερς, που είναι η ανατολικότερη από τις τρεις πολιτείες στο Δέλτα του Νίγηρα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23925


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 June 2009 - 8:56:10 UTC