Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΟΣΑ: το 2010 η ανάκαμψη στην Ελλάδα
  • [02] Εκ νέου συνάντηση για τη λαθρομετανάστευση
  • [03] Βουλή: Σκληρή αντιπαράθεση για την κουκούλα
  • [04] Αντιδράσεις και προβληματισμός για τον Ελ. Τύπο
  • [05] Συνάντηση Αλαβάνου με ΟΤΟΕ
  • [06] Δηλώσεις Ν. Γκρούεφσκι για την ονομασία
  • [07] Ο Μάριος Φραγκούλης στο θέατρο Λυκαβηττού
  • [08] Δράση καταπολέμησης του καρκίνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [09] Η απίστευτη δύναμη της μουσικής
  • [10] Προεδρική επίσκεψη στην Συρία με μηνύματα!
  • [11] Επίθεση Παπαρήγα σε Πάγκαλο και ΣΥΡΙΖΑ
  • [12] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων
  • [13] ΟΣΕ: «Επόμενος σταθμός η εξυγίανση»
  • [14] Έφερε στον κόσμο τα εγγόνια της
  • [15] Είκοσι συλλήψεις από το κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας
  • [16] ΟΟΣΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάκαμψη
  • [17] Αύξηση του ελλείμματος προβλέπουν Κομισιόν-ΟΟΣΑ
  • [18] Πατέρας σκότωσε το γιο του
  • [19] Όλος ο KOSMOS στο Γουδή
  • [20] Καμία πτήση για τέσσερις ώρες το πρωί της Πέμπτης
  • [21] Σύσκεψη για τους μετανάστες
  • [22] Συνελήφθη πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου

    [01] ΟΟΣΑ: το 2010 η ανάκαμψη στην Ελλάδα

    Ειδήσεις

    Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το τέλος της παγκόσμιας κρίσης θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2010 - αν και με βραδείς ρυθμούς - μετά τη συρρίκνωση που αναμένεται να σημειώσει φέτος. Ειδικότερα, προβλέπει εκτίναξη του ελλείμματος στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009 και στο 6,75% το 2010, καθώς και αύξηση της ανεργίας. Αχτίδα αισιοδοξίας αφήνει ωστόσο για το 2010, μιλώντας για ελαφρά ανάκαμψη, με ρυθμό ανάπτυξης 0,3% και πτώση του πληθωρισμού στο 1,7%.

    Περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών προβλέπει για φέτος ο ΟΟΣΑ

    Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα καταγράψει φέτος συρρίκνωση - για πρώτη φορά από το 1993 - σε ποσοστό 1,3%, καθώς κάμπτεται η εγχώρια ζήτηση λόγω πιστωτικής στενότητας και εξασθένησης της εμπιστοσύνης ενώ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 0,3% από το 2010.

    Στη βάση της μεγαλύτερης εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος που έχουν ανακοινωθεί, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009 και να επιδεινωθεί περαιτέρω το 2010, διαμορφούμενο στο 6,7% του ΑΕΠ.

    Αυτή η απότομη επιδείνωση του ελλείμματος συνηγορεί υπέρ της αποφυγής ενός υπερβολικά φιλόδοξου άμεσου στόχου όσον αφορά τον προϋπολογισμό, συμβουλεύει ο ΟΟΣΑ και εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να ανακοινώσει ένα λεπτομερές και ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, στηριζόμενο από ένα δημοσιονομικό πλαίσιο και εμπλουτισμένο από ανεξάρτητη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Επίσης, αναμένεται πτώση, το 2010, του πληθωρισμού στο 1,7% - εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,3%, φέτος -, αλλά, όπως και στο παρελθόν, θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

    Σε υψηλά επίπεδα προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί, στα τέλη του 2010, σε επίπεδα πάνω από το 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα συγκλίνει προς το δυναμικό του.

    Σύμφωνα με την έκθεση η βιώσιμη εξυγίανση εξαρτάται από τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη χαλιναγώγηση της φοροαποφυγής, ενώ ουσιαστικής σημασίας είναι οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το σύστημα υγείας.

    Στην έκθεση, υπογραμμίζεται, τέλος, ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους.

    "Μια μεγαλύτερη επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια - μια σημαντική εξαγωγική και χρηματοοικονομική αγορά που απορροφά σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών από Ελλάδα - ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο αντίκτυπος μιας περισσότερο εξασθενημένης οικονομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί άλλον έναν κίνδυνο για την ανάπτυξη", τονίζεται στην έκθεση "Economic Outlook".

    Οι εκθέσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν την είσοδο της Ελλάδας σε τροχιά ύφεσης, τη μείωση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων, τη δημοσιονομική εκτροπή και την αύξηση του δημόσιου χρέους.

    Αυτό τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη επισημαίνοντας ότι αυτές οι αρνητικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Καρακλιούμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της ευνόησε τους λίγους και γονάτισε τους πολλούς.

    "Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009, οδηγείται πλέον σε έναν άνευ προηγουμένου εκτροχιασμό και το πρόγραμμα δανειοδότησης του δημοσίου σε ναυάγιο που θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό. Η συνέχιση της σημερινής δημοσιονομικής αταξίας δεν αποτελεί μόνο μνημείο αδιαφάνειας, αλλά και συνταγματική εκτροπή", τονίζει ο Συνασπισμός.

    σχετική είδηση: ΟΟΣΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάκαμψη

    Είδηση: 24019

    [02] Εκ νέου συνάντηση για τη λαθρομετανάστευση

    Πολιτική

    Την επόμενη Πέμπτη συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κόμματων να συναντηθούν εκ νέου με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ώστε να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ενώ ζήτησαν από τον κ. Μαρκογιαννακη να αποσαφηνίσει τη θέση της Κυβέρνησης για το θέμα. Η τροπολογία, που συζητείται ήδη στη Βουλή, ορίζει αυστηροποίηση ποινών, τόσο για τους παράνομους μετανάστες, όσο και τους διακινητές.

    Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και φυλακίσεις, να νομιμοποιηθούν όσοι μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες εμφυλίων πόλεμων, να γίνει τζαμί στην Αθήνα και νεκροταφείο στο Σχιστό για τους μουσουλμάνους, πρότεινε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ - χωριστά από τη διακομματική επιτροπή, στην οποία δεν συμμετέχει.

    Εξάλλου η κα Παπαρήγα ζήτησε τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας και όχι στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπως τα χαρακτήρισε. Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι βρήκε συμμάχους στο ΠΑΣΟΚ και τη δηλητηριώδη εκστρατεία του ΛΑΟΣ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυταπατάται αν νομίζει ότι θα βρεθεί λύση στο πλαίσιο της Ε.Ε.

    Πλήρη κοροϊδία και ευτελισμό των κομμάτων χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος το σχετικό διάλογο με τον κ. Μαρκογιαννάκη.

    Είδηση: 24017

    [03] Βουλή: Σκληρή αντιπαράθεση για την κουκούλα

    Πολιτική

    Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διάταξη για επιβαρυντική αντιμετώπιση της διάπραξης αδικημάτων με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή τη χρήση κουκούλας. «Το μέτρο δεν σχετίζεται μόνο με την αστυνομική διάσταση, αλλά και με την ανάγκη έκφρασης μιας συνολικής απαξίας του πολιτικού κόσμου», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος. Δένδιας, επικρίνοντας, παράλληλα, την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «με τη στάση της κινδυνεύει να κατηγορηθεί για αλληλεγγύη του νοσηρού φαινομένου των κουκουλοφόρων, γιατί απλώς καταδικάζετε με τα λόγια».

    «Απαράδεκτη η μομφή και πρέπει να την πάρετε πίσω», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του δεν ενθαρρύνει τη βία, αλλά υπερασπίζεται την κοινή λογική. «Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία καταστολής της βίας των κουκουλοφόρων. Δεν συναινούμε, όμως, στην απατηλή εντύπωση ότι με τη θέσπιση επιβαρυντικών διατάξεων θα συλληφθούν και θα επαλειφθούν οι κουκουλοφόροι. Δεν μας λείπουν οι ποινικές διατάξεις, αλλά η ικανότητα σύλληψης και παραπομπής των κουκουλοφόρων στο ακροατήριο», είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Ανταπαντώντας ο υπουργός, τόνισε,: «Τίποτε το αναληθέστερο ότι δεν γίνονται συλλήψεις κουκουλοφόρων. Έχουν προσαχθεί 370 και έχει ακολουθηθεί η ποινική διαδικασία. Τη μάχη της απαξίας του φαινομένου θα τη δώσουμε με τη σειρά μέτρων, που από χθες εξαγγέλθηκαν και ζητάμε συμπαραστάτες. Δεν αρκεί η καταδίκη στα λόγια, αλλά να συνυπογράψετε τη διάταξη».

    «Εσείς είστε σκληροί στα λόγια και ανύπαρκτοι στις πράξεις», σχολίασε κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος.

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος. Αλαβάνος, ζήτησε να αποσύρει η Κυβέρνηση, όχι μόνον τις διατάξεις για την κουκούλα, αλλά και την τροπολογία για τους λαθρομετανάστες, που θα συζητηθεί στην απογευματινή συνεδρίαση. «Δεν λύνονται τα προβλήματα της κοινωνίας με τον Ποινικό Κώδικα μόνον και την λογική του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε"», είπε.

    Ειδικά δε, για τους λαθρομετανάστες τάχθηκε υπέρ της «απαίτησης από την Ε.Ε. να παρέμβει και να πιέσει την Τουρκία και να πληγούν τα κυκλώματα διακίνησης». Ταυτόχρονα, υποστήριξε την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη με ουσιαστική κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν.

    Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επιμένοντας στην ανάγκη χαρακτηρισμού της χρήσης της κουκούλας ως ιδιώνυμου αδικήματος. Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση για ατολμία και φόβο έναντι της Αριστεράς.

    «Γιατί φοβάστε να υλοποιήσετε ένα νομικό πλαίσιο, ανάλογο με αυτό των χωρών της Ευρώπης; Φέρνετε το επιβαρυντικό, αφού γίνει το έγκλημα δια της κουκούλας. Εμείς υποστηρίζουμε την πρόληψη του εγκλήματος, ώστε να μη φτάνει να κάνει έγκλημα καλυπτόμενος από την κουκούλα».

    Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, παρουσίασε το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν οι διαδηλωτές με την αντιγριπική μάσκα, που συνιστά κατά βάση κουκούλα, χαρακτηρίζοντας λάθος τη σημειολογική και ενδυματολογική αντιμετώπιση του φαινομένου. «Η ρύθμιση αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Όταν το "είναι" καταπίνεται από το "φαίνεσθε", αυτό συνιστά εκφασισμό», τόνισε η κ. Κανέλλη.

    Την αντίθεσή του στη διάταξη εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος. «Αποτέλεσμα της κυβερνητικής ατολμίας και αδυναμίας να αντιμετωπίσει την κατάσταση», χαρακτήρισε η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Ανδριοπούλου, τη διάταξη για την κουκούλα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24015

    [04] Αντιδράσεις και προβληματισμός για τον Ελ. Τύπο

    Μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις συνολικά στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχει πυροδοτήσει το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του Τύπου της Κυριακής, του Ραδιοσταθμού CITY και της ιστοσελίδας του ίδιου ομίλου. Την Πέμπτη, συνεδριάζει εκ νέου η ΕΣΗΕΑ για την πορεία των κινητοποιήσεων, προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις των 460 εργαζομένων, αλλά και να ληφθούν δραστικά μέτρα στο χώρο του Τύπου. Έντονες είναι οι αντιδράσεις και στον πολιτικό κόσμο για την αιφνιδιαστική και απρόσμενη απόφαση των ιδιοκτητών να προχωρήσουν στο κλείσιμο των τριών μέσων.

    Στις 11 το πρωί της Πέμπτης και αφού πρώτα συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, θα αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων για το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του Τύπου της Κυριακής, του Ραδιοσταθμού CITY και της ιστοσελίδας του ίδιου ομίλου.

    Σε νέο ψήφισμα που προέκυψε από συνέλευση των εργαζομένων στον "Ελεύθερο Τύπο" και τον ραδιοφωνικό σταθμό του City 99,5, χαρακτηρίζεται η απόφαση να μπει αιφνιδιαστικά λουκέτο παράνομη και καταχρηστική και απαιτείται η επανέκδοση της εφημερίδας και η επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού

    Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθει η γενική συνελευση των εργαζόμενων στον Ελευθερο Τύπο και στον CITY, με κυριαρχα αιτήματα την επαναλειτουργία της εφημερίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και τη διασφαλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών τους αιτημάτων.

    Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις και από τα πολιτικά κόμματα, για το κλείσιμο των τριών μέσων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός είχε καμία γνώση, δεν είχε ενημερωθεί και δεν έχει εμπλακεί στη συγκεκριμένη επιχειρηματική απόφαση.

    Πολύ δυσάρεστο γεγονός, χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας των τριών μέσων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, καθώς, όπως υπογράμμισε, "οι εφημερίδες έχουν σημαντική αποστολή στην κοινοβουλευτική δημοκρατία".

    Σε ό,τι αφορά την τύχη των εργαζομένων, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν νόμοι για αυτούς, που μένουν άνεργοι, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο στον Τύπο, απάντησε πως ο Τύπος πράγματι περνά κρίση στην Ελλάδα, αλλά ο ίδιος δεν είναι ειδικός για να απαντήσει αν οι εξελίξεις στον «Ελεύθερο Τύπο» θα λειτουργήσουν ως ντόμινο.

    Τον προβληματισμό του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ εξέφρασε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Καρακλιούμη τονίζοντας πως όταν κλείνουν κάποια μέσα πλήττεται η δημοκρατία και η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

    Η κ Καρακλιουμη κατηγόρησε την κυβέρνηση για έντονη παρεμβατικότητα και προνομιακές σχέσεις με τα ΜΜΕ καταγγέλλοντας ακραία φαινόμενα που προσβάλουν τον πολιτισμό μας και επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για καθαρές σχέσεις και οριοθέτηση ρόλων μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικής.

    Την άμεση λήψη μέτρων υπέρ των εργαζομένων του συγκροτήματος του "Ελεύθερου Τύπου", πρότεινε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για κερδοσκοπικό τοπίο μέσα στον Τύπο, ενώ κατέθεσε σειρά προτάσεων για λήψη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

    Μεταξύ αυτών: να βρεθεί λύση σε όλο το συγκρότημα του ΕΤ με τη συμμετοχή των εργαζομένων, να μην χάσουν τις δουλειές του και να ανακληθούν οι απολύσεις.

    Επίσης ζήτησε να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για το θέμα το διαπλοκής που έχει αφεθεί ασύδοτη μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις κρατικές διαφημίσεις, να αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις Τύπου ως ειδικού χαρακτήρα, να αναθεωρηθεί το πλαίσιο για τη δεσπόζουσα θέση και τις πολλαπλές ιδιοκτησίες στο χώρο του Τύπου και τέλος να συζητηθεί το όλο θέμα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

    Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε μείζον το θέμα της διακοπής λειτουργίας του συγκροτήματος του ΕΤ, κάνοντας λόγο για "αλλοίωση της ενημέρωσης στο χώρο της οποίας παίζονται άγρια παιχνίδια:"Δεν μάθαμε τίποτε από τον Κοσκωτά", είπε ο κ. Καρατζαφέρης λέγοντας ότι εφοπλιστές και επιχειρηματίες μπαίνουν στο χώρο των ΜΜΕ χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

    Την αιφνιδιαστική απόφαση των επιχειρηματιών Θ. και Γ. Αγγελοπούλου να βάλουν "λουκέτο" στον Όμιλο ενημέρωσης του «Ελεύθερου Τύπου», καταδίκασε η ΑΔΕΔΥ και εξέφρασε παράλληλα την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους τονίζοντας ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα τους για ανάκληση των απολύσεων.

    Μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία των απολυμένων του Ελεύθερου Τύπου, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι δεδομένη η αμέριστη αλληλεγγύη μας, που θα πάρει και πρακτικό χαρακτήρα, απέναντι στο προσωπικό, σε όλους τους εργαζόμενους στον «Ελεύθερο Τύπο» και στο ραδιόφωνο «City 99,5» που μέσα σε ένα βράδυ ουσιαστικά βρέθηκαν άνεργοι, σε μία περίοδο που η κρίση αυξάνει την ανεργία σε όλους τους εργαζόμενους και στο χώρο του Τύπου. Μπορεί κανείς να δώσει πολλές εξηγήσεις γιατί έκλεισε η συγκεκριμένη εφημερίδα και το ραδιόφωνο. Οπωσδήποτε έχει να κάνει με τους περίφημους κανόνες της αγοράς, με τους ανταγωνισμούς και ενδεχομένως αντανακλά και γενικότερα πολιτικούς σχεδιασμούς και αντιπαραθέσεις ή μη ευόδωση σχεδίων. Πάνω απ' όλα εμάς μας ενδιαφέρει να μην προστεθεί ένας αριθμός νέων ανέργων στη μεγάλη λίστα ανέργων που υπάρχει. Συζητήσαμε και οπωσδήποτε θα πάρουμε υπόψη και τις συγκεκριμένες τους προτάσεις των εργαζομένων και για πίεση κοινοβουλευτική - πολιτική, αλλά και για πιο έμπρακτη αλληλεγγύη».

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 24011

    [05] Συνάντηση Αλαβάνου με ΟΤΟΕ

    Πολιτική

    Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου «να θέσει σε τάξη τον πρόεδρο και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών», ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε παρέμβαση για να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατηγόρησε την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τον πρόεδρο της κ. Αράπογλου προσωπικά, ότι "το θράσος έχει όρια, ειδικά σε εποχές κρίσης". Πρόσθεσε δε, ότι οι τραπεζίτες αρνούνται το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, στο αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Εκ μέρους της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρός της κ. Κούκος, κατηγόρησε τους τραπεζίτες για αδιαλλαξία, "μια αδιαλλαξία που επαναλαμβάνεται και φέτος και αφορά την άρνησή τους να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, γεγονός που συνιστά άρνηση εφαρμογής του Συντάγματος και έχει επίπτωση όχι μόνο στους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας".

    Τα μέλη του ΔΣ της ΟΤΟΕ ζήτησαν από τον κ. Αλαβάνο, να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε "να αναγκαστούν οι τράπεζες να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι".

    "Δεν τίθεται θέμα απορρόφησης του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ"

    Στο πεδίο του εσωκομματικού αναβρασμού στο ΣΥΝ, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απορρόφησης του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η χθεσινή του τοποθέτηση με την οποία φωτογραφιζόταν αυτό το ενδεχόμενο.

    Μετά το Φώτη Κουβέλη, που εκπροσωπεί την πτέρυγα των ανανεωτικών στο Συνασπισμό και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Μανόλης Γλέζος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε από πολιτικούς σχηματισμούς με την προϋπόθεση να διατηρούν ο καθένας την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά του.

    Ας ακούσουμε, όμως, τι ακριβώς είπε ο Αλέκος Αλαβάνος για τα σενάρια περί ενιαίου πολιτικού φορέα.

    Είδηση: 24018

    [06] Δηλώσεις Ν. Γκρούεφσκι για την ονομασία

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε στα Σκόπια ότι κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της Ελλάδος, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, με το μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στη Γενεύη, δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, παρά μόνον έγινε ανταλλαγή απόψεων.

    Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε σχετικά: «Ο κ. Γιόλεφσκι με ενημέρωσε γενικά, χωρίς να μου δώσει πολλές λεπτομέρειες. Μου είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση διαφόρων λεπτομερειών και ζητημάτων».

    Σύμφωνα με το συμπέρασμα του κ. Γιόλεφσκι, ο κ. Νίμιτς μάλλον ήθελε να ψηλαφήσει τον παλμό και να ακούσει τις θέσεις των δύο πλευρών μετά την τετράμηνη παύση, λόγω των εκλογών, τόσο στη Μακεδονία, όσο και στην Ελλάδα.

    Συναντήθηκαν επισήμως, ώστε να συζητήσουν διάφορες λεπτομέρειες, θέσεις και ιδέες, αλλά, δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση».

    Ο κ. Γκρούεφσκι προσέθεσε ότι ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα στις αρχές του Ιουλίου.

    Είδηση: 24022

    [07] Ο Μάριος Φραγκούλης στο θέατρο Λυκαβηττού

    Ειδήσεις

    Τραγούδια του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι με τις αυθεντικές ενορχηστρώσεις τους ερμηνεύει ο Μάριος Φραγκούλης στις δύο συναυλίες που δίνει στις 24 και 25 Ιουνίου 2009, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Οι συναυλίες, με τίτλο "Η Εποχή της Αγάπης", περιλαμβάνουν τραγούδια που γράφτηκαν για "την αγάπη" αλλά όχι μόνον αυτό. Είναι τραγούδια που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη νεότερη Ελλάδα, αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από όλους, συγκίνησαν βαθιά και καθόρισαν το ελληνικό μουσικό τοπίο.

    Τα τραγούδια που θα ακουστούν και θα παρουσιαστούν ΅ε βάση τις αυθεντικές τους ενορχηστρώσεις από το Μάριο Φραγκούλη και το ΅ουσικό σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, προέρχονται από τα πολλά έργα του συνθέτη. Αθανασία, Ο Οδοιπόρος το Μεθυσμένο Κορίτσι & ο Αλκιβιάδης, Για την Ελένη, Οδός Ονείρων, Μυθολογία, Reflections, Τραγούδια από τη Ρωμαϊκή Αγορά, είναι μερικοί κύκλοι από τους οποίους θα ακούσουμε τραγούδια στις αυθεντικές τους ενορχηστρώσεις. Και μαζί μ' αυτά, μερικά κομμάτια σε πρώτη εκτέλεση από ανέκδοτο υλικό του συνθέτη.

    Θέατρο Λυκαβηττού - Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Ιουνίου, 9.30μμ

    Τιμή εισιτηρίων: 35 ευρώ, 25 ευρώ φοιτητικό

    Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών, METROPOLIS, PUBLIC, FNAC, ΙΑΝΟΣ, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Village Cimemas και www.villagecinemas.gr

    Με πιστωτική κάρτα: i-ticket.gr και τηλεφωνικές κρατήσεις: 801-11-60000

    Πληροφορίες στο τηλ. 210-600-3693

    Είδηση: 24005

    [08] Δράση καταπολέμησης του καρκίνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση του καρκίνου σε κοινοτικό επίπεδο με τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής σύμπραξης, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των θανάτων από καρκίνο κατά 70% μέχρι το 2020.

    «Η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αλλάξει το σκηνικό για τους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς τους σε ολόκληρη την Ένωση», δήλωσε η αρμόδια για θέματα υγείας επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι «η ευρωπαϊκή σύμπραξη θα αποτελέσει την αρχή μίας ευρωπαϊκής κίνησης που θα διαμορφώσει την πολιτική υποστήριξη και τη συλλογική δράση για τη δραστική μείωση των ποσοστών του καρκίνου στην Ευρώπη».

    Στην σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι στην Ευρώπη, ένα στα τρία άτομα θα αναπτύξει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του και επισημαίνει ότι σε 3,2 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση της νόσου.

    Ακόμη, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν υπάρχει ίση κατανομή του καρκίνου στην Ευρώπη και οι πιθανότητες επιβίωσης από τη νόσο διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα.

    Η ευρωπαϊκή σύμπραξη για τη δράση κατά του καρκίνου θα εγκαινιαστεί επισήμως στις Βρυξέλλες το φθινόπωρο του 2009 και η Επιτροπή ελπίζει ότι όλα τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη που έχουν επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση.

    Στόχος της σύμπραξης είναι να υποστηριχθούν οι χώρες στις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μέσω της δημιουργίας ενός πλαισίου για τον εντοπισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών, ικανοτήτων και πείρας όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου. Η προσπάθεια αποσκοπεί στη συμμετοχή μεγάλου φάσματος ενδιαφερομένων μερών, μεταξύ των οποίων μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητές, ομάδες ασθενών, βιομηχανία και εθνικές αρχές σε όλη την ΕΕ, με την κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτή η προσέγγιση της σύμπραξης θα συμβάλει, επίσης, στην αποφυγή μεμονωμένων ενεργειών και αλληλοεπικαλύψεων μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ένα τρίτο όλων των καρκίνων είναι δυνατόν να προληφθούν και η πρόληψη αποτελεί την αποτελεσματικότερη από άποψη κόστους, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου. Σκοπός της σύμπραξης είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η ακόμη πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, επιτυγχάνοντας την κάλυψη του πληθυσμού σε ποσοστό 100% όσον αφορά τον προ-συμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, γεγονός που μπορεί να μειώσει δραστικά τον αντίκτυπο της νόσου και τα ποσοστά θανάτων.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24021

    [09] Η απίστευτη δύναμη της μουσικής

    Γνωρίζατε ότι η ακρόαση του κατάλληλου είδους μουσικής μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα; Η ότι, οι όπερες -ιδίως του Βέρντι!- κάνουν καλό στην καρδιά, την υπέρταση και τα εγκεφαλικά; Κι όμως είναι αλήθεια. Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένα συγκεκριμένα είδη μουσικής έχουν ευεργετική επίδραση σε συγκεκριμένες ασθένειες κι έτσι ήδη αξιοποιούνται σε αρκετά νοσοκομεία, καθώς αποτελεί μια εύκολη και φθηνή μέθοδο, που βοηθά τόσο το σώμα όσο και την ψυχική διάθεση των ασθενών.

    Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Παβίας, υπό τον δρα Λουτσιάνο Μπερνάρντι, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Circulation" (Κυκλοφορία) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Οι εθελοντές της νέας έρευνας, φορώντας ακουστικά και όντας συνδεμένοι σε διάφορα όργανα μέτρησης, άκουσαν διάφορα κομμάτια κλασικής μουσικής (από την "Ενάτη Συμφωνία" του Μπετόβεν, από τις όπερες "Τουραντό", "Ναμπούκο" και "Τραβιάτα", μια καντάτα του Μπαχ κ.α.).

    Επιβεβαιώθηκε ότι η μουσική που έχει γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τον ρυθμό της αναπνοής, τους κτύπους της καρδιάς και την πίεση του αίματος, ενώ η μουσική με πιο αργό ρυθμό έχει τις αντίστροφες επιδράσεις. Όπως παρατηρήθηκε, κάθε μουσικό κρεσέντο, δηλαδή η σταδιακή ενίσχυση της έντασης της μουσικής, διέγειρε το σώμα των εθελοντών και οδηγούσε σε σμίκρυνση των αιμοφόρων αγγείων, αύξηση της πίεσης του αίματος και των κτύπων της καρδιάς, καθώς και πιο γρήγορη αναπνοή. Όταν αντίθετα έπεφτε η ένταση της μουσικής, τα αγγεία διευρύνονταν, το σώμα χαλάρωνε, η καρδιά χτυπούσε πιο αργά και η αναπνοή γινόταν πιο αργή.

    Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορους συνδυασμούς μουσικών κομματιών και σιωπής στους εθελοντές και βρήκαν τελικά κομμάτια, κυρίως από όπερες, όπου εναλλάσσονται ο γρήγορος και ο αργός ρυθμός, και τα οποία φαίνεται να είναι τα καλύτερα, όσον αφορά στις θετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Ειδικά, οι άριες του Βέρντι, που συχνά χρησιμοποιούν μουσικές "φράσεις" διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, φαίνεται να συγχρονίζονται τέλεια με το φυσικό καρδιαγγειακό ρυθμό του σώματος.

    Εκπρόσωπος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης "Music in Hospitals" (Μουσική στα Νοσοκομεία), η οποία εδώ και χρόνια παρέχει ζωντανή μουσική σε νοσοκομεία, άσυλα και γηροκομεία, δήλωσε ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της οργάνωσης, "η δύναμη της μουσικής είναι απίστευτη. Έχουμε δει τεράστια οφέλη σε ανθρώπους που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα. Η μουσική έχει ολιστική επίδραση. Υπάρχουν ασθενείς από εγκεφαλικά, που ήσαν παράλυτοι και ξαφνικά μπορούν πάλι να κινηθούν σε συγχρονισμό με την μουσική που ακούνε". Τόνισε όμως, ότι οι μουσικές προτιμήσεις των ατόμων διαφέρουν σημαντικά, γι' αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακούνε κομμάτια που μπορούν να εκτιμήσουν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24002

    [10] Προεδρική επίσκεψη στην Συρία με μηνύματα!

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    «Πραγματική ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει στην περιοχή, αν όλες οι πλευρές δεν σεβαστούν και δεν αποδεχθούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αν τα υψώματα του Γκολάν δεν επιστραφούν στη Συρία», δήλωσε από τη Δαμασκό, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    Την δήλωση έκανε ο Έλλην Πρόεδρος ύστερα από ημίωρη κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

    «Θεωρούμε ότι απαρέγκλιτη αρχή για την επίλυση των διαφορών είναι ο διάλογος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και όχι η ωμή επιβολή βίας και η αναγνώριση τετελεσμένων. Αυτό ισχύει τόσο για το παλαιστινιακό, όσο και για το κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής τμήματος κυρίαρχης χώρας, μέλους του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

    Ο κ. Άσαντ, από την πλευρά του, δήλωσε πως στις συζητήσεις «βεβαιώσαμε την ανάγκη για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, προκειμένου να σταματήσουν τα δεινά του παλαιστινιακού λαού και να ενισχυθεί η προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης στο Ιράκ».

    Ο Σύρος Πρόεδρος πρόσθεσε πως στη συνάντηση «εξετάστηκε η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή» και υπογράμμισε ότι «υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με την ανάγκη επίτευξης της ειρήνης, που θα στηρίζεται στις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας, η οποία βεβαιώνει τη μη συνέχιση της ισραηλινής κατοχής στα αραβικά εδάφη, με πρώτο απ όλα τα υψώματα του Γκολάν».

    Τόνισε, δε, ότι «η ειρήνη χρειάζεται έναν εταίρο εκ μέρους του Ισραήλ, ο οποίος θα δεσμεύεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που σχετίζονται με αυτό το δίκαιο, καθώς και με την αρχή της ανταλλαγής εδαφών έναντι της ειρήνης. Αυτός ο ισραηλινός εταίρος, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας β Συρίας ο κ. Παπούλιας είπε ότι με τον κ. Άσαντ συμφώνησαν πως στο πολιτικό πεδίο βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και τόνισε πως «οι δυο χώρες οφείλουν να αναπτύξουν τις οικονομικές, εμπορικές, τουριστικές και πολιτιστικές σχέσεις τους».

    Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα, με την ιδιότητά της, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Συρία και την υπογραφή της σχετικής «Συμφωνίας Σύνδεσης» το ταχύτερο δυνατόν.

    Καταλήγοντας ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του στη Συρία, χώρα με την οποία, όπως τόνισε, έχει συνεργαστεί στενά, ως υπουργός Εξωτερικών, στα χρόνια της ηγεσίας και της στενής φιλίας του Χαφέζ Αλ Άσαντ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε το μεσημέρι στη Δαμασκό συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θόδωρο Κασίμη, καθώς επίσης και από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Από το αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο, έξω από την πόλη, όπου τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε ο ομόλογός του.

    Την είσοδο του Έλληνα Προέδρου στο μέγαρο συνόδευσαν κανονιοβολισμοί, ενώ μαζί με τον κ. Άσαντ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα. Την κατ' ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών, ακολούθησε συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών, στις οποίες παρέστησαν και οι δυο Πρόεδροι.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Παπούλια, ο Σύρος Πρόεδρος διατύπωσε τις ευχαριστίες του για την «ξεκάθαρη και πολιτική» θέση της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη κρίση στη λωρίδα της Γάζας, αλλά και για τη στάση της χώρας στο παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία -όπως τόνισε ο κ. Άσαντ- «έχει σημασία για όλο τον αραβικό κόσμο».

    Το απόγευμα ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη, Ιγνάτιο Χαζίμ, τον 4ο και το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, που παραθέτει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Συρίας.

    Είδηση: 24016

    [11] Επίθεση Παπαρήγα σε Πάγκαλο και ΣΥΡΙΖΑ

    Απάντηση στις νέες κατηγορίες που εκτόξευσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατά του ΚΚΕ για τα οικονομικά του κόμματος, έδωσε ο Περισσός με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των ορκωτών λογιστών. Βασική πηγή εσόδων είναι ο λαός τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθούν στην δημοσιότητα οι λίστες με τα ονόματα φίλων που ενισχύουν το ΚΚΕ. Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, τον χαρακτήρισε αφερέγγυο και ανάχωμα του συστήματος.

    Νέα επίθεση στο Θεόδωρο Πάγκαλο, εξαπέλυσε η γγ του ΚΚΕ με αφορμή τις νέες δηλώσεις του σε πρωινή τηλεοπτική του εμφάνιση στι οποίες έκανε λόγο περί άρνησης του ΚΚΕ για έλεγχο των οικονομικών του από ορκωτούς λογιστές.

    Απαντώντας στον κ. Πάγκαλο, η κ. Παπαρήγα τον χαρακτήρισε γνωστό προβοκάτορα του ΠΑΣΟΚ και έδωσε στη δημοσιότητα Έκθεση της επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά του κόμματος και Έκθεση Ελέγχου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών επί του ισολογισμού εσόδων και δαπανών χρήσεως 2007 του ΚΚΕ, με βάση τα οποία είχε γίνει έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος.

    "Θα τους "αλλάξουμε τα φώτα" γιατί όλη αυτή η επίθεση στοχεύει στο κίνημα, στο λαό", τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα πλήγμα και να υποχωρήσουμε, ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και να χρεοκοπήσουμε οικονομικά, διότι η βασική πηγή των εσόδων μας είναι ο λαός".

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις εξελίξεις στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι "ο χώρος αυτός είναι καταδικασμένος να ζει σε αυτές τις αντιφάσεις" και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει το ρόλο του "αναχώματος" και τον άλλο του «να δηλητηριάζει το ριζοσπαστισμό".

    Επιπλέον, τόνισε ότι "οι εξελίξεις δεν προκαλούν εντύπωση", καθώς "ήταν αναμενόμενες", εξηγώντας ότι οι "διενέξεις που έγιναν, είναι η επανάληψη της περιόδου 1989-1991, όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από το ΣΥΝ".

    "Τώρα αυτό πάνε να κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα και, κατά συνέπεια, ο ΣΥΝ πρέπει να διαλυθεί. Ό,τι μας έκαναν, κάνουν τώρα", πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και κατέληξε λέγοντας ότι "εδώ μεταξύ τους που είναι στο ίδιο ιδεολογικό ρεύμα δεν μπορούν να φάνε ψωμί, και θέλουν και συνεργασία ή ενότητα της αριστεράς με το ΚΚΕ".

    Τέλος η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι υπήρχε στόχος να μην είναι τρίτο κόμμα το ΚΚΕ στις ευρωβουλευτικές εκλογές και είπε πως παραμονές των εκλογών, το κόμμα δέχτηκε "διάφορους ελέγχους και επιθεωρήσεις εργασίας".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 24014

    [12] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων

    Οργανωμένο κύκλωμα Νιγηριανών, που εμπορεύονταν ανθρώπους και ναρκωτικά, εξαρθρώθηκε ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των ιταλικών αρχών με την Ελληνική Αστυνομία και τις αστυνομίες Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ισπανίας και Αγίου Μαρίνου, καθώς και τη Νιγηρία με το συντονισμό της Europol. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, σήμερα το πρωί συνελήφθη στην Αθήνα ένας 39χρονος Νιγηριανός σε βάρος του οποίου υπήρχε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ από τη συντονισμένη έρευνα, εντοπίστηκαν συνολικά στις παραπάνω χώρες, 30 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

    Τα μέλη του κυκλώματος «έκαναν βουντού» σε νεαρές κοπέλες από τη Νιγηρία ή απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν τις οικογένειές τους και με τον τρόπο αυτό, τις έφερναν, μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, όπου τις περνούσαν από τη Σάμο και στη συνέχεια τις προωθούσαν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Στη συνέχεια οι νεαρές γυναίκες υποχρεώνονταν να καταβάλουν στους δουλεμπόρους μεγάλο μέρος του "ημερομισθίου" τους, προκειμένου να εξοφλήσουν το "χρέος" τους για το ταξίδι, ύψους 40.000 έως 60.000 ευρώ.

    Το κύκλωμα είχε έδρα στην Αγκόνα της Ιταλίας. Από εκεί, οι εγκέφαλοι συντόνιζαν τη δράση τους. Οι κοπέλες εξαναγκάζονταν να εκπορνεύονται, αλλά και να μεταφέρουν ναρκωτικά για λογαριασμό των δουλεμπόρων, ενώ τα χρήματα, που εισέπρατταν, μοιράζονταν σε όλα τα μέλη του κυκλώματος.

    Από την έρευνα, που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με τους καραμπινιέρους της Αγκόνας και τον αξιωματικό σύνδεσμο της Ιταλίας στην Ελλάδα, διαπίστωσαν ότι μέλη της οργάνωσης, ευρισκόμενα στην Τουρκία, προωθούσαν, μέσω της Σάμου παράνομα, τα θύματα στην Ελλάδα, όπου τα παραλάμβανε ένα άλλο τμήμα της οργάνωσης, το οποίο δραστηριοποιούνταν μόνιμα στην ελληνική επικράτεια. Τα μέλη αυτού του τμήματος αναλάμβαναν, στη συνέχεια, τη μεταφορά τους στην Ιταλία.

    Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν για όλους τους εμπλεκομένους ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και ύστερα από επιχειρησιακή σύσκεψη στην έδρα της Europol, στη Χάγη, αποφασίστηκε να γίνει ταυτόχρονα ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση και στις εφτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Νιγηρία, για τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης.

    Το κύκλωμα θεωρείται από τα μεγαλύτερα Νιγηριανών, που δραστηριοποιούνταν στην οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και τη διακίνηση ναρκωτικών. Λεπτομέρειες για την επιχείρηση η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία θα ανακοινωθούν σήμερα από τις ιταλικές αρχές και τη Europol.

    Ο 39χρονος, που συνελήφθη στην Αθήνα, οδηγείται σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να παραπεμφθεί αρμοδίως.

    Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 23 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γιατρούς. "Η δικαιοσύνη εξέδωσε συνολικά 34 εντάλματα σύλληψης, 11 εκ των οποίων για άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό. Στην Ιταλία συλλάβαμε 23 άτομα", δήλωσε αξιωματικός των καραμπινιέρων.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων των καραμπινιέρων (ROS), οι άλλες 11 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Νιγηρία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον Άγιο Μαρίνο

    Οι δύο Ιταλοί γιατροί συνελήφθησαν διότι πραγματοποιούσαν σε νιγηριανές εκδιδόμενες γυναίκες σε ένα διαμέρισμα στη Ρώμη παράνομες αμβλώσεις, για κάθε μία από τις οποίες αμείβονταν με 300 ως 1.300 ευρώ.

    Είδηση: 24012

    [13] ΟΣΕ: «Επόμενος σταθμός η εξυγίανση»

    Ειδήσεις

    Πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας εργαζομένων, περικοπή ζημιογόνων δρομολογίων, αύξηση κερδοφόρων, αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, είναι μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, για την εξυγίανση του Οργανισμού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός «Μεταφορών και Επικοινωνιών», Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Το σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης του ΟΣΕ, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Ο υπουργός αφού τόνισε ότι ο ΟΣΕ είναι η πιο ζημιογόνος ΔΕΚΟ στην Ευρώπη, με ετήσιες ζημιές περίπου ένα δισ. ευρώ και συνολικό έλλειμμα που φτάνει τα 9 δισ. ευρώ, σημείωσε ότι συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας και την αναπτυξιακή της πορεία.

    Με πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας, που θα αφόρα 3.000 εργαζομένους με περιορισμό των ζημιογόνων και αύξηση των κερδοφόρων δρομολογίων με αυξήσεις στις τιμές των εισιτήριων από τον Αύγουστο 2009 [αλλά και τον Απρίλιο & Δεκέμβριο του 2010] με στόχο να φτάσουν το 80% του κόστους των εισητηρίων του ΚΕΛ και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του επιχειρεί το υπ. μεταφορών την εξυγίανση του ΟΣΕ που έχει 1 δισ. ευρώ ετήσιες ζημιές.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αναλογία εσόδων-εξόδων είναι 1 προς 8 και ο ΟΣΕ κοστίζει καθημερινά περίπου 3.000 ευρώ σε κάθε Έλληνα πολίτη, ενώ αν δεν ληφθούν μέτρα το 2011 το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 11 δις ευρώ, δηλαδή, πλέον του 5% του ΑΕΠ.

    «Με αυτές τις αλλαγές αυτή τη φορά δεν θα χάσουμε το τραίνο», εκτίμησε ο υπ. μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι «ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι πλέον ζημιογόνες Δ.Ε.Κ.Ο. στην Ευρώπη».

    Το πρόγραμμα εξυγίανσης

    Το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ και τη δημιουργία τριών εταιριών. Του ΟΣΕ στην κατοχή του οποίου θα βρίσκεται η ακίνητη περιουσία και στην οποία θα ενταχθεί και η ΕΔΙΣΥ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες και η ΕΡΓΟΣΕ, στην οποία θα ενταχθεί και η ΓΑΙΑ-ΟΣΕ. Η ΕΡΓΟΣΕ θα συνεχίσει να εκτελεί όλα τα έργα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του δικτύου.

    Το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ και τη δημιουργία τριών εταιριών. Του ΟΣΕ στην κατοχή του οποίου θα βρίσκεται η ακίνητη περιουσία και στην οποία θα ενταχθεί και η ΕΔΙΣΥ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες και η ΕΡΓΟΣΕ, στην οποία θα ενταχθεί και η ΓΑΙΑ-ΟΣΕ. Η ΕΡΓΟΣΕ θα συνεχίσει να εκτελεί όλα τα έργα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του δικτύου.

    Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, στόχος είναι η βιωσιμότητα και η αναπτυξιακή προοπτική της εταιρίας, η ασφάλεια και η ταχύτητα στις μετακινήσεις και η αξιοποίηση της οικολογικής διάστασης του μέσου. Για τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές θα διατεθούν 350 εκατομμύρια ευρώ για κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, ενώ σε ότι αφορά τα εργασιακά θα διασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός μεταφορών διευκρίνισε ότι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο των μετατάξεων και της εθελουσίας εξόδου και θα προκριθεί το πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας, το οποίο σε βάθος χρόνου 10ετίας θα αποδώσει στην εταιρία περί τα 315 εκατ. Ευρώ. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρξει ένας συνδυασμός ηλικίας και χρόνου προϋπηρεσίας των εργαζομένων. Το πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει εντός του έτους, αφού γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και το κόστος του θα φτάσει το 1 δις ευρώ, χωρίζεται σε δύο ενότητες. Την εθελοντική συμμετοχή και αφορά εργαζόμενους ηλικίας 48-49 ετών και με προϋπηρεσία πάνω από 28 χρόνια και ηλικίας 50-54 ετών ανεξάρτητα προϋπηρεσίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά περίπου 3.000 εργαζόμενους. Υπάρχει όμως και το πρόγραμμα υποχρεωτικής συμμετοχής και αφορά περίπου 1000 εργαζόμενους με πάνω από 35 χρόνια προϋπηρεσίας ή άνω των 55 ετών ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και για τις δύο περιπτώσεις θα διασφαλιστεί η καταβολή του 100% των ασφαλιστικών εισφορών και η διατήρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο κ. Ευριπίδης αφού υπενθύμισε ότι η επιβατική κίνηση ανέρχεται σε 16,5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, από τους οποίους τα 8,5 εκατομμύρια αφορούν τον Προαστιακό και τα έσοδα καλύπτουν μόνο το 38% των εξόδων, σημείωσε ότι στόχος είναι το εισιτήριο να φτάσει στο 80% των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ. Έτσι από την πρώτη Αυγούστου αυξάνονται κατά 33% για τα απλά τρένα, κατά 13% για τα inentercity και κατά 7% για τα EXRESS. Οι αυξήσεις αυτές θα επαναληφθούν ανά τρία οκτάμηνα. Καμία αύξηση δεν πρόκειται να γίνει στα εισιτήρια του Προαστιακού. Με τις αυξήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στα ταμεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιπλέον 5,4 εκατ. Ευρώ το 2009, 22,75 εκατ. το 2010 και 39 εκατ. ευρώ το 2011. Παράλληλα, με την αναθεώρηση του συνόλου των δρομολογίων αναμένεται να μειωθεί το κόστος κατά 21% το 2009 και κατά 52% το 2010 και το 2011.

    Για τις εμπορευματικές μεταφορές θα εφαρμοστεί το σύστημα των ελεγχόμενων εκπτώσεων, που δεν θα υπερβαίνει το 50% από το 80% που ισχύει σήμερα, ενώ θα γίνει αύξηση των κομίστρων κατά 5%. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 70% και συγκεκριμένα κατά 12 εκατ. ευρώ το 2010 και κατά 28 το 2011.

    Η ΕΡΓΟΣΕ θα παραμείνει ο κύριος φορέας κατασκευής των μεγάλων έργων, ενώ θα επιδιωχθεί η κατασκευή έργων και μέσω των ΣΔΙΤ [Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα]. Μέχρι το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί ο σιδηροδρομικός άξονας ΠΑΘΕΠ, προϋπολογισμού 6,2 δις ευρώ και όταν ολοκληρωθεί η διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα γίνεται σε 3,5 ώρες και Πάτρας-Αθήνας σε δύο ώρες.

    Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, θα επιδιωχθεί, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας, η καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που ανέρχεται σε 14,3 δις ευρώ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Στυλιανίδης, αφού εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία του προγράμματος, εκτίμησε ότι από το 2012 και μετά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να μπει σε τροχιά κερδοφορίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο ηλεκτροκίνησης του προαστιακού στο τμήμα Αθήνα-Κιάτο.

    Είδηση: 24009

    [14] Έφερε στον κόσμο τα εγγόνια της

    Κοινωνία

    Τα παιδιά της 29χρονης κόρης της έφερε στον κόσμο το περασμένο Σάββατο μια 50χρονη γυναίκα .Η βιολογική μητέρα δεν μπορούσε να κυοφορήσει εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου που παρατηρείται σε ένα προς 4.000 κορίτσια και έτσι οι γιατροί με βιολογικό υλικό της ίδιας και του συζύγου της έτυχαν δίδυμη κύηση με παρένθετη μητέρα τη γιαγιά των παιδιών. Πρόκειται για ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι που γεννηθήκαν μεν πρόωρα αλλά νοσηλεύονται στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

    Είδηση: 24010

    [15] Είκοσι συλλήψεις από το κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

    Κοινωνία

    Ένα από τα σοβαρότερα κυκλώματα διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω ίντερνετ, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνες που κράτησαν περισσότερο από τρεις μήνες, από τα τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Το νέο κύκλωμα μοιάζει με λερναία ύδρα, καθώς έχουν συλληφθεί ήδη 20 άτομα ενώ κατηγορούνται συνολικά 39, ειδικότερα 37 Έλληνες, ηλικίας 20 έως 56 ετών, και δυο αλλοδαποί ένας από το Καζακστάν 22 ετών και ένας από την Αγγλία 59 ετών, οι οποίοι διαμένουν ή εργάζονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και ακόμα δέκα πόλεις στην Ελλάδα - Λάρισα, Πτολεμαΐδα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Αμαλιάδα, Νεμέα, Μονεμβασιά, Πρέβεζα και Κέρκυρα.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας καθηγητής Λυκείου από την Καλλιθέα, ένας πυροσβέστης που υπηρετεί στην ίδια περιοχή, δύο ξενοδόχοι εκ των οποίων ο ένας ιδιοκτήτης τεσσάρων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα και ο άλλος στη Μονεμβασιά, ένας δικαστικός επιμελητής από την Αμαλιάδα, ένας βιομήχανος στην Αττική, τέσσερις επιχειρηματίες, έξι φοιτητές, έξι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ένας έφεδρος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, επίσης στην Αττική και ένας οδηγός σχολικού λεωφορείου ιδιωτικού δημοτικού σχολείου στα βόρεια προάστια.

    Από τους 39 κατηγορούμενους συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω είκοσι, σε συντονισμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία "spider web" που έγινε ταυτόχρονα στις παραπάνω πόλεις, την ώρα που βρίσκονταν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους και διακινούσαν σκληρότατο υλικό παιδικής πορνογραφίας με βιασμούς ανηλίκων.

    Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από ενημέρωση που είχε η Ελληνική Αστυνομία από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες εντόπισαν 170 ηλεκτρονικά ίχνη Ελλήνων χρηστών στο ίντερνετ, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιούσαν όταν διαπίστωσαν ότι στο διαδίκτυο υπήρχε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων "edonkeY", μέσω του οποίου γινόταν η διακίνηση του πορνογραφικού υλικού.

    Από τις έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκαν ψηφιακά οι 39 χρήστες του ίντερνετ, οπότε και αποφασίστηκε να γίνει συντονισμένη έρευνα που κράτησε από τις 13.6 μέχρι τις 19.6 σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες.

    Πολλοί από τους εμπλεκόμενους διαπιστώθηκε ότι είχαν πάνω από τρία αρχεία παιδικής πορνογραφίας, γι' αυτό και κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος.

    Από τις έρευνες κατασχέθηκαν 87 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, πέντε laptop και μεγάλος αριθμός cd και dvd συνολικής χωρητικότητας 35.000 GB με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

    Ορισμένοι από τους χρήστες του ίντερνετ, ενώ έλειπαν από τα σπίτια τους την ώρα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ήταν συνδεδεμένοι online στο διαδίκτυο και μέσω του ειδικού προγράμματος ανταλλαγής αρχείων, κατέβαζαν υλικό παιδικής πορνογραφίας.

    Συνολικά, οι συλληφθέντες είχαν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακά αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας σε βίντεο και εικόνες, πράγμα που για πρώτη φορά απαντάται στη χώρα μας.

    Όλα τα πειστήρια, εξετάζονται στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, ενώ από την ΕΛΑΣ μέσω της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν φωτογραφηθεί και διακινηθεί στον παγκόσμιο ιστό παιδιά από την Ελλάδα, κάτι όμως που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής.

    Οι είκοσι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους εισαγγελείς.

    Είδηση: 24007

    [16] ΟΟΣΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάκαμψη

    Ειδήσεις

    Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη "είναι πλέον καθ' οδόν", έστω και εάν θα είναι "ισχνή και εύθραυστη" και χωρίς να αποφευχθούν οι παρατεταμένες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία, η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας δίνει στοιχεία για "συγκρατημένη αισιοδοξία", αλλά δεν πρέπει να "εφησυχάζουμε".

    Για τη ζώνη ευρώ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -4,8% για το 2009 και μηδενική ανάπτυξη για το 2010. "Δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρα σημάδια άμεσης ανάκαμψης για τη ζώνη ευρώ", θεωρεί ο ΟΟΣΑ.

    Ο Οργανισμός, μέλη του οποίου είναι 30 από τις αναπτυγμένες χώρες, προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,1% στις χώρες-μέλη για το 2009 και στη συνέχεια ανάπτυξη +0,7% το 2010, αριθμοί κατά τι βελτιωμένοι σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου.

    Παρότι η κρίση χτύπησε συγχρόνως τις περισσότερες χώρες του κόσμου, "η ανάκαμψη σημειώνεται σποραδικά", υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένος στις προβλέψεις του.

    Για τη Γαλλία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για το 2009 μία συρρίκνωση ίση με αυτή των κυβερνητικών προβλέψεων (-3,0%) και πάντως πολύ καλύτερη από αυτή της γειτονικής Γερμανίας (-6,1%), ενώ και για τις δύο χώρες προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης 0,2% για το 2010.

    Για τις ΗΠΑ, ο Οργανισμός προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά -2,8% το 2009 και στη συνέχεια αύξηση 0,9% για το 2010, ενώ για την Ιαπωνία προβλέπεται ανάκαμψη ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2009 και θετικός ρυθμός ανάπτυξης 0,7% για το 2010.

    Είδηση: 24006

    [17] Αύξηση του ελλείμματος προβλέπουν Κομισιόν-ΟΟΣΑ

    Ειδήσεις

    Στο 5,1% θα φτάσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα έναντι 1,6% που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης, και στο 5,7% το 2010, σύμφωνα με την έκθεση την οποία δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα τα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών της Ένωσης. Κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η απόκλιση αποδίδεται σε μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στο βαθμό που η επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν σχετικά περιορισμένη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο στήριξης της οικονομίας το 2008. Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ τοποθετεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009 και στο 6,7% το 2010 και προβλέπει συρρίκνωση 1,3% του ελληνικού ΑΕΠ το 2009 και αύξηση 0,3% το 2010. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού φέτος και του χρόνου κάνουν λόγο για 1,3% το 2009 και 1,7% του 2010.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η Επιτροπή τονίζει ότι το 2008 ανήλθε στο 97,75% του ΑΕΠ, λόγω της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και της οικονομικής επιβράδυνσης.

    Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά την επιδείνωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008, ο στόχος του ελλείμματος για το 2009 παραμένει αμετάβλητος στο 3,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσε η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2009 (περιλαμβάνονται προσωρινά μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ).

    Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας, το οποίο άγγιξε το 9,3%, το πρώτο τρίμηνο του 2009.

    Η υπουργός Απασχόλησης, ωστόσο, εξέφρασε την άποψη, ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και δήλωσε, ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο η κατάσταση βελτιώθηκε.

    Εκτιμήσεις ΟΟΣΑ για την ανεργία

    Σε παγκόσμια κλίμακα οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ανάπτυξης) είναι δυσοίωνες, καθώς εκτιμά ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν και τα 57 εκατομμύρια έως τα τέλη του ερχόμενου έτους οι άνεργοι και στα 30 κράτη μέλη του.

    Μάλιστα στην αρχή του φθινοπώρου το ποσοστό τους θα φθάνει πολύ κοντά στο 10% κάτι που μετά τη δεκαετία του 1970 δεν έχει το προηγούμενό του.

    Ενδεικτικά, από τον ΟΟΣΑ υπενθυμίζεται ότι όλο το έτος πέρυσι, οι άνεργοι στα 30 κράτη μέλη του δεν ξεπερνούσαν τα 37,2 εκατομμύρια.

    Τον μήνα Απρίλιο φέτος το ποσοστό των ανέργων σε όλο τον ΟΟΣΑ κυμαινόταν στο 7,8%.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24004

    [18] Πατέρας σκότωσε το γιο του

    Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε χθες στον οικισμό Κατουνίστρα του Λουτρακίου, όταν μετά από καβγά ένας πατέρας έστρεψε την κυνηγετική του καραμπίνα εναντίον του γιού του και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο δράστης μαζί με το δεύτερο γιο του, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, μετέφεραν τον τραυματία στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

    Ο πατέρας συνελήφθη από αστυνομικούς και θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Κορίνθου.

    Είδηση: 23999

    [19] Όλος ο KOSMOS στο Γουδή

    Ειδήσεις

    Μετά από αρκετά χρόνια προσμονής, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, "KOSMOS 93,6" οργανώνει ένα μουσικό φεστιβάλ που έχει σκοπό να παρουσιάσει τα πιο αγαπητά ονόματα και σύγχρονες τάσεις της έθνικ, της σόουλ και της τζαζ σκηνής. Ο Kosmos είναι το ραδιόφωνο, που εδώ και οκτώ χρόνια, υποστηρίζει αυτές τις μουσικές τάσεις και φέτος υπόσχεται να "ταράξει" το καλοκαίρι μας με μια διήμερη μουσική πανδαισία στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου, στον Ιππικό Όμιλο στο Γουδή.

    Έτσι ένα ολοκαίνουριο και φρέσκο μουσικό φεστιβάλ γεννιέται και μπαίνει στη λίστα με τα πιο "καυτά" πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού. Καλλιτέχνες από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Κούβα, την Αργεντινή, το Μαλί, τις ΗΠΑ κ.ά, σεμινάρια χορού, μουσικά εργαστήρια, διαλέξεις, προβολές και πολλές άλλες εκπλήξεις θα είναι οι πρωταγωνιστές του πρώτου Kosmos Festival.

    Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

    30 Ιουνίου

    Solomon Burke

    Ένας πραγματικός βασιλιάς του rock 'n' blues είναι ο διάσημος τραγουδιστής από τη Φιλαδέλφεια. Ο μύθος της soul, Solomon Burke είναι κάτοχος μιας υπέροχης soulful φωνής, συνθέτης μεταξύ πολλών άλλων του κλασικού "Everybody needs somebody to love", πατέρας 19(!) παιδιών και γνήσιος soulman. Φανατικοί θαυμαστές του είναι ο Bob Dylan, οι Rolling Stones και ο Bruce Springsteen - οι οποίοι έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του στο παρελθόν. Η συναυλία του Burke στο Ηρώδειο πριν από τρία καλοκαίρια μας έδειξε πως, αν και καθηλωμένος εδώ και χρόνια στο "θρόνο" του, έκανε το κοινό να χορεύει ξέφρενα στα μέχρι τότε απαγορευμένα ιερά μάρμαρα. Ευκαιρία να απολαύσουμε την χαρισματική φωνή του, την εκπληκτική soul ορχήστρα, τα τραγούδια και την ίδια την προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη που δίνει νέα ζωή σε παλιά διαμάντια της μαύρης μουσικής και της country.

    Νicola Conte

    Από το ξεκίνημα της καριέρας του ο κιθαρίστας, παραγωγός και dj από το Μπάρι της Ιταλίας, αποτέλεσε έναν νέο αέρα για τα σαλόνια της ευρωπαϊκής τζαζ. Με το "Bossa per due" μπήκε για τα καλά και στα charts και απέδειξε πως μπορείς να κάνεις εμπορική επιτυχία κρατώντας ψηλά τον πήχη της μουσικής ποιότητας. Στη μουσική του Conte το swing μπλέκεται με τη bossa nova και τις αναφορές του στην παλιά κλασική ιταλική μελωδία και δημιουργεί ένα χαρμάνι από ευρωπαϊκή jazz και fusion ρυθμούς. Ο τελευταίος του δίσκος με τίτλο βRituals' του γίνεται κλασικός στο είδος του. Μαζί με τον Conte συμμετέχουν πολλοί και καλοί τραγουδιστές σαν καλεσμένοι και συνεργάζεται μαζί του και μια εξαιρετική ομάδα από τους πιο ικανούς ιταλούς μουσικούς. Η jazz μπορεί να είναι και εμπορική όσο και γνήσια.

    Yasmin Levy

    Κόρη διάσημου μουσικολόγου που ασχολήθηκε με τα Σεφαραδίτικα τραγούδια της Ισπανίας, η Levy δεν θα μπορούσε παρά να πέσει "σαν μήλο κάτω από τη μηλιά". Εφοδιασμένη με μια εξαιρετικά ζεστή και εκφραστική φωνή, συνοδεία ακουστικών οργάνων γυρίζει τον κόσμο κάνοντας γνωστά τα υπέροχα σεφαραδίτικα τραγούδια, τα τόσο ποτισμένα με το ισπανικό πάθος και την μεσανατολίτικη μελωδία. Το "Una noche mas" και η διασκευή της στον "Μπαλαμό" του Διονύση Τσακνή, ακούγονται κατά κόρον στο ραδιόφωνο του Κόσμος, δείχνουν όλο το ερμηνευτικό της εύρος και υπόσχονται μία χαμηλών τόνων και υψηλής ποιότητας εμφάνιση.

    Sophie Delila

    Tο "Hooked", o πρώτος δίσκος της ανερχόμενης ντίβας του R'B συνδύασε αρμονικά το soul,το blues και το funk. Περιείχε τραγούδια που μοιάζουν να βγήκαν από τη Motown στη δεκαετία του 60. Η Delila γεννήθηκε από καλλιτεχνική οικογένεια στο Παρίσι και από νωρίς δούλεψε στα στούντιο της Νέας Υόρκης κάνοντας φωνητικά σε σημαντικούς τραγουδιστές της r'n'b μουσικής. Σήμερα ζει στο Λονδίνο. Μην ψάχνετε κάτι το "γαλλικό" στο "Hooked". Οι εμμονές της είναι καθαρές και απολύτως "μαύρες" - από τη Billy Holliday ως τον Marvin Gaye και τον Stevie Wonder, ένα μικρό μάθημα γνήσιας soul που ζεσταίνει τη ψυχή που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Burger Project

    Ένα κουαρτέτο που ξεκίνησε σαν πείραμα: πως μπορεί να διασκευαστούν πολυακουσμένα και πολυαγαπημένα pop και rock τραγούδια από το παρελθόν και να παραμένουν φρέσκα; Οι Burger το πέτυχαν. Με groove υψηλών απαιτήσεων, τραγούδι και από τα τέσσερα μέλη της μπάντας, και εμφανίσεις που παραπέμπουν στο μπουρλέσκ κάνουν κομμάτια σαν το "Breakfast in America", το "Μπαξέ τσιφλίκι" και το "Bohemian Rapsody" να μοιάζουν αγνώριστα.

    1η Ιουλίου

    Οrishas

    Πέρσι στο θέατρο του Λυκαβηττού τρεις χιλιάδες άνθρωποι τραγουδούσαν μαζί τους σε... κουβανέζικη αργκό! Το τρίο των Οrishas από την Κούβα τυπικά ανήκει στο hip hop και το Latin rap, αλλά στην ουσία ένας τέτοιος χαρακτηρισμός είναι λίγος για να εσωκλείσει την ποικιλομορφία της μουσική τους: οι φωνητικές τους ικανότητες έρχονται από την παράδοση των vocal group του νησιού, ενώ στις συνθέσεις τους κυριαρχεί η rhumba, το danzon αλλά ακόμη και μοτίβα από cha cha.. Το hip hop ήταν απλώς το διαβατήριό τους προς το διεθνές κοινό και το δικός τους τρόπος να μιλήσουν για τη ζωή τους. Η αγάπη του κόσμου όμως οφείλεται στις καλές μελωδίες τους και στην κουβανέζικη ενέργεια που βγάζουν επί σκηνής.

    Βajofondo

    Με αρχηγό τους των κάτοχο δύο βραβείων Grammy, τον Γκουστάβο Σανταολάγια και με την παράδοση του tango στις αποσκευές τους, οι αργεντινο-ουρουγουανή κολεκτίβα των Bajofondo καταφέρνουν να ξεσηκώνουν το κοινό παγκοσμίως χωρίς καν να έχουν τραγουδιστή ή να καταφεύγουν σε κλισέ σκηνικά κόλπα. Απλά και μόνο με τη μουσική τους και την απίστευτη ενέργειά τους. Με μπαντονεόν, πιάνο, κοντραμπάσο, τύμπανα, βιολί, ηλεκτρονικά και κιθάρα, παίρνουν τις παλιές ιστορίες από τα σοκάκια των portenos του Μπουένος Άριες και τα κάνουν χορευτικούς ύμνους. Δεν είναι οι μόνοι που επιχείρησαν το πάντρεμα ηλεκτρονικής μουσικής και tango αλλά έχουν τόσο καλές μελωδίες, παραγωγή και σκηνική παρουσία, που είναι αδύνατον να μην πέσεις θύμα της γοητείας τους.

    Τinariwen

    Ξεκίνησαν ως πολεμιστές των νομάδων ανταρτών Τουαρέγκ στον πόλεμο ανεξαρτησίας, όμως οι Tinariwen άφησαν τα Καλάζνικοφ και έπιασαν τις ηλεκτρικές κιθάρες. Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται ως «μπλούζ της Σαχάρας». Ρυθμικός, ηλεκτρικός και σκληρός, αντανακλά τις συνθήκες της ζωής τους, με τις ηλεκτρικές κιθάρες και τα κρουστά να έχουν τον πρώτο λόγο. Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσαν στο παραεμπόριο δεκάδες κασέτες με τη μουσική τους μέχρι που η εμφάνισή τους στο φημισμένο Festival Au Desert στο Μάλι τους έκανε γνωστούς σε ευρύτερο ακροατήριο και μπήκαν στο χώρο της δισκογραφία. Σήμερα δηλώνουν μαγεμένοι από τον ήχο τους ακόμα και καλλιτέχνες όπως ο Κρις Μάρτιν των Coldplay ενώ μόλις το 2007 άνοιγαν την αμερικάνικη περιοδεία των Rolling Stones.

    Dub Inc

    Στις συναυλίες τους επικρατεί συνήθως το αδιαχώρητο. Έχουν στη σκηνική τους παρουσία και στη μουσική τους, κάτι από το πάθος και τον ηλεκτρισμό των πρώιμων Mano Negra. Οι Γάλλοι Dub Inc είναι στην ουσία μια πολυεθνική μπάντα που παίζει reggae και dub υψηλών οκτανίων. Τραγούδια απολύτως χορευτικά, ενίοτε επιθετικά, με κοινωνικούς στίχους υπέρ αδυνάμων και μεταναστών, που κολλάνε στο αφτί -όπως το "Day after day"-, και στίχοι τραγουδισμένοι στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα αραβικά. Μην εφοδιαστείτε με λεξικό. Με την κίνησή και το στυλ τους πάνω στη σκηνή κάνουν απολύτως κατανοητές τις... προθέσεις τους.

    Πληροφορίες:

    Προπώληση εισητηρίων: Public, Metropolis & www.ticketservices.gr (Τηλ:2107234567)

    Τιμές εισιτηρίων: 45 ευρώ προπώληση, 50 ευρώ στην πόρτα, 70 ευρώ το διήμερο, παιδιά μέχρι 8 ετών, δωρεάν.

    Είδηση: 23998

    [20] Καμία πτήση για τέσσερις ώρες το πρωί της Πέμπτης

    Κοινωνία

    Σε αναβολή ή ματαίωση οδηγούνται όλες οι πτήσεις εσωτερικού κι εξωτερικού όλων των αεροπορικών εταιριών, που είναι προγραμματισμένες από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, λόγω της στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους, ενώ αντιδρούν στην παραβίαση των κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από παράνομους ραδιοερασιτέχνες.

    Όσοι ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία για να ενημερωθούν για το αν η πτήση τους ακυρώνεται ή αλλάζει ώρα αναχώρησης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 23997

    [21] Σύσκεψη για τους μετανάστες

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Σύσκεψη εκπροσώπων κομμάτων για την παράνομη μετανάστευση στις 12.00 υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Η τροπολογία, που συζητείται ήδη στη Βουλή, ορίζει αυστηροποίηση ποινών, τόσο για τους παράνομους μετανάστες, όσο και τους διακινητές.

    Μεταξύ άλλων προβλέπεται παράταση του χρόνου κράτησης των αλλοδαπών για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης, καθώς και επανακαθορισμός των κυρώσεων και των χρηματικών ποινών.

    Παράλληλα με τη σύσκεψη, τις θέσεις του ΚΚΕ για τους οικονομικούς μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες, παρουσιάζει η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία του στην οδό Θεμιστοκλέους.

    Είδηση: 23996

    [22] Συνελήφθη πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου συνελήφθη στη Βουλγαρία, με βάση ένταλμα που εξέδωσε η Σερβία στην Ιντερπολ. Οι σερβικές Αρχές κατηγορούν τον Τσέκου για εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99, όταν ήταν αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών (UCK).

    Ο Γκαζίμ Κασαπόλι, εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου, του οποίου ηγείται ο Άγκιμ Τσέκου, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αρχηγού του κόμματος, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος. Οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στον Τσέκου αποφασίστηκε προφυλάκιση 24 ωρών και πιθανότατα θα παραταθεί σε 72 ώρες, ύστερα από αίτημα του εισαγγελέα.

    Είδηση: 23995


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 June 2009 - 16:56:57 UTC