Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίμα εκφοβισμού από το ιρανικό καθεστώς
  • [02] Συζήτηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών
  • [03] Νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας
  • [04] Επιστήμονες αναζητούν στη φύση τα αντιβιοτικά της νέας γενιάς
  • [05] Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ
  • [06] Ενώπιον του ανακριτή
  • [07] General Motors: Μείωση πάνω από 6.000 θέσεων εργασίας
  • [08] Σημαντικές ρυθμίσεις για επενδύσεις-εξπρές
  • [09] Αποτροπιασμός και αντιδράσεις από τα κόμματα
  • [10] Στάση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Πέμπτη

    [01] Κλίμα εκφοβισμού από το ιρανικό καθεστώς

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεϊ διαμήνυσε εντός και εκτός Ιράν ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. "Υπό τις παρούσες συνθήκες επέμενα και θα επιμείνω στην εφαρμογή του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παρεκκλίνουμε του νόμου ούτε ένα βήμα", δήλωσε ο Χαμενεϊ. Ο ηττημένος υποψήφιος πρόεδρος Μοχσέν Ρεζάι απέσυρε τις καταγγελίες για παρατυπίες στις εκλογές, θεωρώντας ότι η ασφάλεια της χώρας είναι σημαντικότερη. Εν τω μεταξύ η ιρανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων με τη Βρετανία κατηγορώντας την για υποκίνηση των ταραχών. Η αστυνομία συνέλαβε 25 δημοσιογράφους, εργαζομένους στην εφημερίδα του αντιπολιτευόμενου Χουσεϊν Μουσαβί, προκαλώντας την έντονη κριτική της Δύσης, ενώ η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα ζητώντας την απελευθέρωση του έλληνα δημοσιογράφου των Washington Times Ιάσονα Αθανασιάδη, που συνελήφθη κατά τις ταραχές.

    Ήρεμη ήταν την Τετάρτη η κατάσταση στην Τεχεράνη, πιθανότατα -όπως εκτιμούν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης- εξαιτίας του κλίματος εκφοβισμού και απαγορεύσεων που έχει επιβάλει το ιρανικό καθεστώς προς όσους θεωρεί αντιπάλους του.

    H παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής και ισλαμιστές πολιτοφύλακες στην περιοχή όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο στην ιρανική πρωτεύουσα, απέτρεψαν δεκάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρούν την Τετάρτη κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

    Ωστόσο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ειδικές ομάδες καταστολής της ιρανικής αστυνομίες συγκρούσθηκαν με οπαδούς του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου στη νότιο Τεχεράνη, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, τονίζουν αυτόπτες μάρτυρες. "Οι κατασταλτικές ομάδες της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με τους διαδηλωτές και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος", τόνισε η ίδια πηγή.

    Οι αστυνομικές ειδικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το τετράγωνο όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο από το μεσημέρι της Τετάρτης (13.30 ώρα Ελλάδας). Οι αστυνομικοί με κάσκες δακρυγόνα και γκλομπς απομάκρυναν δια της βίας όσους από τους συγκεντρωμένους πολίτες ήθελαν να διαδηλώσουν, με αποτέλεσμα ο χώρος να τεθεί κανονικά στην κυκλοφορία λίγο αργότερα αφού η πλειοψηφία των διαδηλωτών απομακρύνθηκε και ένα μέρος εξ' αυτών πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία χωρίς να φωνάζουν συνθήματα και χωρίς να κρατούν πανό.

    Παράλληλα το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται κάθε διαδήλωση τις προσεχείς ημέρες.

    Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα είχε καταδικάσει με σκληρή γλώσσα τη χρήση βίας σε βάρος των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

    Ιράν -ΗΠΑ

    Ουδείς Ιρανός διπλωμάτης αποδέχθηκε την πρόσκληση για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου στις διάφορες πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ίαν Κέλι.

    "Εξ όσων γνωρίζω, ούτε ένας από τους ιρανούς διπλωμάτες αποδέχθηκε τις προσκλήσεις", τόνισε ο Κέλι στους δημοσιογράφους. Στις 2 Ιουνίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως |"μπορεί να προσκληθούν" Ιρανοί διπλωμάτες στα κοκτέιλ που παραδοσιακά οργανώνονται στις αμερικανικές πρεσβείες για τον εορτασμό της επετείου της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου 1776.

    Έκκληση της τιμημένης με Νόμπελ Ιρανής Σιρίν Εμπαντί από ΟΗΕ και ΕΕ να σταματήσει η βία στο Ιράν

    Η ιρανή διαφωνούσα και τιμημένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπαντί προέτρεψε τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουν ειδικούς απεσταλμένους τους στο Ιράν με στόχο να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση για να σταματήσει τη βία και την καταστολή των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών.

    "Καλώ όλους τους ανθρώπους του κόσμου, τη διεθνή κοινότητα να ζητήσουν από την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία και να ακούσει τον ιρανικό λαό", ανέφερε η κ. Εμπαντί μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

    Η κ. Εμπαντί, που είχε και συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι ζήτησε ήδη από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν να στείλει ειδικό απεσταλμένο του στο Ιράν για το λόγο αυτό. "Σήμερα υπέβαλα ένα παρόμοιο αίτημά μου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Πέτερινγκ ανέφερε στον Τύπο ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "το συντομότερο δυνατόν". "Ζητάμε από το ιρανικό καθεστώς και τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν αμέσως τη βία κατά των διαδηλωτών", είπε ο κ. Πέτερινγκ και πρόσθεσε ότι εάν στις προεδρικές εκλογές δεν υπήρξαν "μεγάλες παρατυπίες", το καθεστώς δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Καταλήγοντας ο ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε "την πλήρη αλληλεγγύη και συμπάθεια" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους ιρανούς διαδηλωτές που ειρηνικά απαιτούν δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους.

    Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε αποστολή της ΕΕ στο Ιράν θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού πρώτα πάρει σχετική έγκριση από τις τοπικές αρχές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Σχετικά άρθρα: Iράν: συνέχεια πολιτικών αντιπαραθέσεων

    Είδηση: 24033

    [02] Συζήτηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

    Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οι κύριοι Παυλόπουλος και Δενδιας δήλωσαν ότι η κυβέρνηση έχει πρόταση ολοκληρωμένη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την εισήγησή του με την οποία προβλέπεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής προκειμένου οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται πολιτικά πρόσωπα να οδηγηθούν σε δικαστικό συμβούλιο. Από το ΚΚΕ ο Ηλίας Καταρτζής πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που μπορούν να αποφασίσουν την παραπομπή από 150 σε 80 με 120. Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφασίζει μεν η Βουλή αν θα ασκηθεί δίωξη, αλλά να επιλαμβάνεται το δικαστικό όργανο που θα έχει κυρίαρχες αρμοδιότητες. Από τον ΛΑΟΣ, ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε πως την τελική απόφαση για την παραπομπή των πολιτικών προσώπων θα πρέπει να λαμβάνει το δικαστικό συμβούλιο).

    Είδηση: 24025

    [03] Νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

    Ειδήσεις

    Τρία νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης, προϋπολογισμού 184 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Σκοπός είναι, να τονωθούν οι επενδύσεις, στους τομείς του εμπορίου, της μεταποίησης, και του τουρισμού. Μαζί με το πρόγραμμα του ταμείου εγγυοδοσίας, και το επιχειρησιακό σχέδιο ''Ανταγωνιστικότητα'', συνολικά, έχουν δοθεί πόροι, 11 δισ. ευρώ, για την στήριξη των μικρομεσαίων.

    Γενναία κίνητρα για επενδύσεις με έμφαση στην αναβάθμιση υπηρεσιών και προϊόντων δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τρία νέα προγράμματα, ύψους 184 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ασπίδα προστασίας των εργαζομένων, αφού βασική προϋπόθεση ένταξης στα προγράμματα είναι η διατήρηση του αριθμού θέσεων απασχόλησης.

    Μέσω του προγράμματος «ΕΠΙΧΕΙΡΩ» χρηματοδοτούνται έργα εκσυγχρονισμού έως 150.000 ευρώ για μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις και έως 80.000 ευρώ για εμπορικές. Μπορούν να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις ασκούν δραστηριότητα από το 2007, με μέσο κύκλο εργασιών πάνω από 30.000 ευρώ και θετικό μέσο όρο κερδών την τελευταία τριετία.

    Στην αναβάθμιση των εργαστηρίων ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων που λειτουργούν πριν από το τέλος του 2007 στοχεύει το πρόγραμμα «ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ». Τις 50.000 ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός των έργων για τους φορείς και τις 100.000 ευρώ για εργαστήρια.

    Ανάσα στις πολύ μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 9 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, δίνει το πρόγραμμα «ΣΤΗΡΙΖΩ», ύψους 80 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση έργων έως 60.000 ευρώ.

    Είδηση: 24036

    [04] Επιστήμονες αναζητούν στη φύση τα αντιβιοτικά της νέας γενιάς

    Χρόνο με το χρόνο, πληθαίνουν τα είδη βακτηρίων τα οποία καθίστανται ανθεκτικά σε πολλά ή ακόμη και σ' όλα τα αντιβιοτικά. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τίπινγκεν (Τυβίγγη), προσπαθούν να βρουν λύσεις στα αποκαλούμενα βακτήρια του εδάφους. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο, τουλάχιστον 15 χιλιάδες ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια, κυρίως από το λεγόμενο "χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο".

    Τα συμβατικά αντιβιοτικά δεν είναι σε θέση να τον νικήσουν. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να αναπτύξουν αντιβιοτικές ουσίες που θα έχουν διαφορετικό τρόπο επίδρασης. Μάλιστα, η σημαντικότερη πηγή άντλησης των δραστικών ουσιών είναι η ίδια η φύση.

    Ζητούμενο, νέες συνθέσεις

    Άλλωστε, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα αποκαλούμενα βακτήρια του εδάφους εξελίχθηκαν σε μια πραγματική φαρμακοβιομηχανία. Από την παρακαταθήκη τους μπορεί κάποιος να αντλήσει σημαντικές δραστικές ουσίες, όπως είναι η ακαρβόζη (είδος ζαχάρου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη) ή ακόμη και οι ανθρακυκλίνες, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας.

    Ιδιαίτερα παραγωγικοί είναι οι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί του εδάφους, κυρίως όταν αυτοί καλούνται να υπερασπιστούν το ζωτικό τους χώρο. Τότε παράγουν πληθώρα αντιβιοτικών ουσιών. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει 15 χιλιάδες τέτοιες ουσίες. «Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά αναπάντητα ερωτήματα», όπως ανέφερε ο μικροβιολόγος Βόλφγκανγκ Βολέμπεν, από το πανεπιστήμιο του Τίπινγκεν.

    "Το βασικό ερώτημα είναι εάν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό αυτό με συνδυασμούς τέτοιους ώστε να προκύψουν νέες ουσίες. Κι αυτό διότι, από τις 15 χιλιάδες δραστικές ουσίες που έχουμε εντοπίσει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνον εκατό. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες δεν αφομοιώνονται. Επομένως, δεν μπορούμε να τις χορηγήσουμε ως φαρμακευτική αγωγή. Προκαλούν παρενέργειες. Μόνον ένα μικρό μέρος τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί", επισήμανε ο Γερμανός επιστήμονας.

    Παραλλαγές που σκοτώνουν ανθεκτικά βακτήρια

    Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, θα αρκούσε μια πολύ μικρή παρέμβαση στη δομή του, ώστε να θεωρηθεί κατάλληλο για φάρμακο ένα τέτοιο φυσικό υλικό. Στο χημικό εργαστήριο μια τέτοια μετάλλαξη του μορίου είναι πάρα πολύ δύσκολη. Για ένα βακτηριακό κύτταρο, όμως, είναι μια απλή λειτουργία. Προϋπόθεση για αυτό είναι ο μονοκύτταρος μικροοργανισμός να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία.

    Αυτά είναι τα ένζυμα, που συγκεντρώνουν διαδοχικά τα συστατικά στοιχεία μιας δραστικής ουσίας, για παράδειγμα ενός αντιβιοτικού. Οι ιδιότητες αυτών των ενζύμων υπάρχουν στα γονίδιά τους, κι όπως είπε ο κ. Βολέμπεν "Μπορούμε να συνδυάσουμε τα γονίδια διαφορετικών οργανισμών που συμμετέχουν στη σύνθεση μιας τέτοιας ουσίας. Πρόκειται για διαφορετικά γονίδια που παράγουν διαφορετικές ουσίες. Ελπίζουμε ότι με νέους συνδυασμούς θα προκύψουν νέες ή μεταλλαγμένες ουσίες κι αυτές θα μπορούσαν να σκοτώσουν τα ανθεκτικά βακτήρια".

    Πολλά αντιβιοτικά έχουν πολύπλοκη δομή. Όπως για παράδειγμα η βαλχημυκίνη, η οποία έχει προκύψει από μια φυσική ουσία και επιδρά ενάντια σε νοσογόνους παράγοντες, που είναι ανθεκτικοί στα συμβατικά αντιβιοτικά, όπως είναι ο λεγόμενος χρυσίζων σταφυλόκοκκος. "Μέχρι να μπορέσει να παράξει ένας μονοκύτταρος οργανισμός αυτή τη φυσική ουσία, θα πρέπει να δράσουν διαδοχικά 36 ένζυμα", είπε ο κ. Βολέμπεν και πρόσθεσε: "Εάν θελήσει κάποιος να παρασκευάσει ένα τέτοιο αντιβιοτικό, που δεν υπάρχει στη φύση, δεν μπορεί να συνδυάζει άκριτα 36 μεταβολικά ένζυμα από διαφορετικά είδη βακτηρίων. Αυτό δεν θα οδηγούσε πουθενά".

    Τη λύση στο πρόβλημα προσφέρει και πάλι η φύση. Τα γονίδια που απαιτούνται για κάθε βήμα της σύνθεσης μιας φυσικής ουσίας δεν είναι ακανόνιστα σκορπισμένα στο γενετικό υλικό, αλλά βρίσκονται πολύ συχνά το ένα δίπλα στο άλλο. Οι επιστήμονες μπορούν έτσι να δημιουργήσουν μια φυσική ουσία, η οποία όμως δεν υπάρχει στη φύση. Στο εργαστήριο αυτό είναι εφικτό, όμως από τη στρατηγική αυτή δεν προέκυψε μέχρι τώρα το αναμενόμενο φάρμακο. Πάντως, οι επιστήμονες στο Τίπινγκεν δεν το βάζουν κάτω.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24035

    [05] Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Μια από τις πλέον αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις έγινε στα ανατολικά της Βαγδάτης στην αγορά της Σαντρ Σίτι. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό του Ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 116. Μία μοτοσικλέτα γεμάτη με εκρηκτικά που είχαν καλυφθεί με λαχανικά και φρούτα ανατινάχτηκε στο κέντρο της αγοράς της Σαντρ Σίτι προπύργιο του Στρατού του Μάχντι, του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

    Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα και από την έκρηξη προσκλήθηκε πυρκαγιά στην αγορά. Η επίθεση έρχεται έξι μέρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τα αστικά και ημιαστικά κέντρα του Ιράκ.

    Είδηση: 24038

    [06] Ενώπιον του ανακριτή

    Ειδήσεις

    Ενώπιον του ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού παρουσιάζονται την Πέμπτη 11 πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται για συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σε βαθμό κακουργήματος. Μεταξύ αυτών και ο Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του 1 εκατ. μάρκων που, όπως είχε πει, έλαβε από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν χρειαστεί θα τοποθετηθεί, τόνισε η Μαρία Καρακλιούμη, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι τα οικονομικά του κόμματος έχουν ελεγχτεί από ορκωτούς λογιστές της Βουλής και οι προϋπολογισμοί αναρτώνται στο διαδίκτυο. Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών πρότεινε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τη μείωση του ποσού εγγύησης που έχει επιβληθεί στις δύο κόρες του Χρήστου Καραβέλλα.

    Την μείωση της χρηματικής εγγύησης του 1 εκατομμυρίου ευρώ που έχει επιβληθεί στην καθεμία, εισηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για τις δύο κόρες του φυγόδικου κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens Χρήστου Καραβέλα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Λεωνίδας Νικολόπουλος.

    Ο Εισαγγελέας προτείνει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των δύο κοριτσιών για μείωση της εγγυοδοσίας που τους επιβλήθηκε μετά τις απολογίες τους και να καταβάλουν τελικώς το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ η καθεμία.

    Ο Εισαγγελέας κρίνει ότι η αιτιολογία που επικαλούνται στις προσφυγές τους, περί αδυναμίας τους να συγκεντρώσουν τόσο μεγάλο ποσό εξαιτίας των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας, είναι "αληθοφανής". Παράλληλα ο Εισαγγελέας ζητά την διατήρηση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στις δύο κατηγορούμενες.

    Μείωση της χρηματικής εγγύησης των 800 χιλιάδων ευρώ που του επιβλήθηκε μετά την απολογία του ζήτησε σήμερα με το δικηγόρο του και ο κ. Διονύσης Δενδρινός πρώην στέλεχος της Siemens που κατηγορείται για την υπόθεση του C4I.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24032

    [07] General Motors: Μείωση πάνω από 6.000 θέσεων εργασίας

    Ειδήσεις

    Μειώσεις προβλέπει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, που έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, περισσότερων από 6.000 θέσεων εργασίας διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων γραφείου φέτος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ένας εκπρόσωπος--τον Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί ότι ο στόχος ήταν να καταργηθούν 3.400 θέσεις εργασίας. "Θα καταργήσουμε περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια του 2009", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τομ Ουίλκινσον.

    Η General Motors είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ένα κοινωνικό σχέδιο που είχε ως στόχο την κατάργηση φέτος 10.000 θέσεων εργασίας υπαλλήλων γραφείου, μελών του διοικητικού προσωπικού, μηχανικών, υπευθύνων παραγωγής--σε όλον τον κόσμο. Οι 3.400 από αυτές στις ΗΠΑ για να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της αυτής της κατηγορίας σε 63.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των υπαλλήλων γραφείου της εταιρείας έχει μειωθεί από 36.000 το 2005 σε 29.500 στα τέλη του 2008.

    Με την κατάργηση των 6.000 θέσεων εργασίας, που θα γίνουν με εθελούσια αποχώρηση ή σε αντίθετη περίπτωση με απολύσεις, ο αριθμός των υπαλλήλων γραφείου της GM θα πρέπει λοιπόν να μειωθεί γύρω στις 23.500 στις ΗΠΑ.

    Είδηση: 24027

    [08] Σημαντικές ρυθμίσεις για επενδύσεις-εξπρές

    Ειδήσεις

    Σε σημαντικές ρυθμίσεις για επενδύσεις-Εξπρές υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας καθώς και αποζημιώσεις καταθετών σε 20 ημέρες σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής από τις τράπεζες, προβλέπει νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή. Προβλέπει ακόμη την κάλυψη κατά 25% με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου των δανείων που λαμβάνουν οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες για αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΕ κατά ενάμιση δις με συμμετοχή του δημοσίου, εφαρμογή του Λήζιγκ στους ΟΤΑ και ανατροπή της περαίωσης όταν δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι φόροι και οι επιβαρύνσεις που βεβαιώθηκαν.

    Είδηση: 24026

    [09] Αποτροπιασμός και αντιδράσεις από τα κόμματα

    Κοινωνία

    Απειλές κατά πάντων -πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και απλών πολιτών- εξαπολύει η οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών", χρησιμοποιώντας μάλιστα ιδιαιτέρως κυνική και σκληρή γλώσσα στην προκήρυξή της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το περιεχόμενο της προκήρυξης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για στυγερούς δολοφόνους που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα γενικευμένου φόβου.

    Την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου προκαλεί η προκήρυξη της οργάνωσης "Σέχτα Επαναστατών", με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη, για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, την περασμένη εβδομάδα στα Πατήσια και με την οποία εξαπολύει απειλές κατά πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και πολιτών από την μικροαστική τάξη, που όπως λένε, στηρίζουν το σύστημα. "Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα μέτωπο ολόκληρης της κοινωνίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε τέτοιες πρακτικές", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης. Όλος ο πολιτικός κόσμος αντιστέκεται στη βία και την τρομοκρατία ανέφερε από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σύσκεψη Χρ. Μαρκογιαννάκη -εκπροσώπων κομμάτων για δημόσια ασφάλεια και τρομοκρατία

    "Κοινό μέτωπο ολόκληρης της κοινωνίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων δημιουργείται απέναντι στην τρομοκρατία", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Μαρκογιαννάκης πρόσθεσε ότι είχε ενημερωθεί για την προκήρυξη των τρομοκρατών και "σε κάθε περίπτωση όλοι μας διαβάσαμε και αξιολογήσαμε με αποτροπιασμό όλα εκείνα, που εκθέτουν στην προκήρυξη τους οι τρομοκράτες".

    Νωρίτερα, ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε σύσκεψη με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα δημόσιας τάξης. Κύριο θέμα ήταν αυτό των λαθρομεταναστών για το οποίο ο υπουργός δήλωσε πως "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα των μη νομίμων μεταναστών είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και είναι σταθερή η απόφαση της κυβέρνησης να λυθεί μέσα στα πλαίσια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημιουργίας πλαισίου ασφαλείας για τους πολίτες της χώρας".

    Συμφωνήθηκε ότι η σύσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε οι εκπρόσωποι των κομμάτων να έχουν μελετήσει τα ειδικότερα στοιχεία, που θα πάρουν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η συζήτηση να γίνει μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, όπως είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

    Εκ μέρους των κομμάτων, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γ. Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ και ο πρέσβης Γ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ. Δεν συμμετείχε εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ για την προκύρηξη της "ΣΕΧΤΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ"

    Ερωτηθείς για την προκήρυξη της "Σέχτας Επαναστατών", ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κ. Αιβαλιώτης ανέφερε τα εξής: "Από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να βάλλει μυαλό σε αυτά τα παιδιά, καλείται ο "ήρωας" - στα μάτια τους - Δ. Κουφοντίνας να τους εξηγήσει τους "κανόνες" που έχει θεσπίσει η "17 Νοέμβρη". Άλλο το "χύμα" κι άλλο το "εμφιαλωμένο".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24024

    [10] Στάση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Πέμπτη

    Καμία πτήση εσωτερικού και εξωτερικού, όλων των αεροπορικών εταιρειών, δε θα γίνει την Πέμπτη, από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, γιατί οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, έχουν προγραμματίσει 4ωρη στάση εργασίας, διεκδικώντας, την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Έτσι, όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν την Πέμπτη μεταξύ 8 και 12 το μεσημέρι, πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία.

    ΟΑ: Ματαιώσεις πτήσεων

    Ακύρωση 32 πτήσεων και τροποποίηση άλλων 2 για την Πέμπτη λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν πως λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει για την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009 οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας από τις 08:00 μέχρι τις 12:00, οι ΟΑ υποχρεώνονται στην ακύρωση 32 πτήσεων και στην τροποποίηση άλλων 2 για την αυριανή ημέρα, ως ακολούθως:

    Δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω πτήσεις:

    Αναχ. 01. OA321/322 ΑΘΗΝΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΘΗΝΑ 08:05

    02.ΟΑ165/166 ΑΘΗΝΑ-ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ-ΑΘΗΝΑ 08:15

    03.ΟΑ329/332 ΑΘΗΝΑ-ΛΑΡΝΑΚΑ-ΑΘΗΝΑ 05:50

    04.ΟΑ259/260 ΑΘΗΝΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ 09:15

    05.ΟΑ351/352 ΑΘΗΝΑ-ΜΟΣΧΑ-ΑΘΗΝΑ 09:10

    06.ΟΑ241/242 ΑΘΗΝΑ-ΜΙΛΑΝΟ-ΑΘΗΝΑ 10:30

    07.ΟΑ201/202 ΑΘΗΝΑ-ΠΑΡΙΣΙ-ΑΘΗΝΑ 09:35

    08.ΟΑ145/146 ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΘΗΝΑ 09:10

    09.ΟΑ902/903 ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ 05:15

    10.ΟΑ177/178 ΑΘΗΝΑ-ΜΟΝΑΧΟ-ΑΘΗΝΑ 09:45

    11.ΟΑ247/248 ΑΘΗΝΑ-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΑΘΗΝΑ 08:55

    12.ΟΑ233/234 ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ-ΑΘΗΝΑ 09:05

    13.ΟΑ151/152 ΑΘΗΝΑ-ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ-ΑΘΗΝΑ 09:05

    14.ΟΑ161/162 ΑΘΗΝΑ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ 09:00

    15.ΟΑ191/192 ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ β

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ 09:00

    16.ΟΑ381/382 ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ-ΑΘΗΝΑ 07:00

    17.ΟΑ532/533 ΑΘΗΝΑ-ΧΑΝΙΑ-ΑΘΗΝΑ 08:55

    18.ΟΑ702/703 ΑΘΗΝΑ-ΡΟΔΟΣ-ΑΘΗΝΑ 08:50

    19.ΟΑ060/061 ΑΘΗΝΑ-ΠΑΡΟΣ-ΑΘΗΝΑ 08:45

    20.ΟΑ042/043 ΑΘΗΝΑ-ΜΗΛΟΣ-ΑΘΗΝΑ 11:10

    21.ΟΑ090/091 ΡΟΔΟΣ-ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΚΑΣΟΣ-ΣΗΤΕΙΑ - 07:30

    ΚΑΣΟΣ - ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΡΟΔΟΣ

    22.ΟΑ032/033 ΑΘΗΝΑ-ΛΕΡΟΣ-ΑΘΗΝΑ 08:55

    23.ΟΑ385/386 ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ-ΑΘΗΝΑ 08:00

    24.ΟΑ016/017 ΑΘΗΝΑ-ΙΚΑΡΙΑ-ΑΘΗΝΑ 09:00

    25.ΟΑ890/891 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 06:45

    26.ΟΑ880/881 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΧΑΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11:35

    27.ΟΑ986/987 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΗΜΝΟΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΧΙΟΣ 06:00

    ΡΟΔΟΣ - ΧΙΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΛΗΜΝΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    28.OA307/308 ΑΘΗΝΑ-ΣΟΦΙΑ-ΑΘΗΝΑ 07:35

    29.ΟΑ802/803 ΑΘΗΝΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΑΘΗΝΑ 11:35

    30.ΟΑ502/503 ΑΘΗΝΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΑΘΗΝΑ 09:05

    31.ΟΑ904/905 ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ 09:30

    32.ΟΑ950/951 ΑΘΗΝΑ-ΚΑΒΑΛΑ-ΑΘΗΝΑ 05:20

    Αλλάζει η ώρα αναχώρησης για τις παρακάτω πτήσεις:

    01.ΟΑ423 ΑΘΗΝΑ-ΜΟΝΤΡΕΑΛ-TOΡONTO Αναχ. 07:50 Αντί 09:05

    02.ΟΑ411 ΑΘΗΝΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Αναχ. 12:00 Αντί 11:15

    Για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές στα τηλέφωνα 210 9666666 και 801 11 44444. Η Διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία του επιβατικού της κοινού, για την οποία όμως δεν ευθύνεται η εταιρία.

    Aegean: Ματαιώσεις πτήσεων

    Αναστάτωση θα επικρατήσει και πάλι στις αεροπορικές συγκοινωνίες, εξαιτίας της 4ωρης στάσης εργασίας (08.00 - 12.00) που εξήγγειλαν για αύριο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, η Aegean ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει 11 πτήσεις, και συγκεκριμένα από Αθήνα μετ' επιστροφής για Ηράκλειο 2 πτήσεις, Ρόδο, Σόφια, Χανιά, Κως δύο πτήσεις, Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα, καθώς και τις πτήσεις Α3 110 Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Α3 109 Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

    Παράλληλα, η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 40 σκέλη πτήσεων του δικτύου της.

    Είδηση: 24023


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 June 2009 - 20:57:18 UTC