Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα με στόχο 1,9 δισ. ευρώ
  • [02] Επιμένει η αντιπολίτευση στο Ιράν
  • [03] Αντίστροφη μέτρηση για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους
  • [04] Κύπρος: Συνάντηση Μπαρόζο-Ταλάτ
  • [05] ΕΡΤ: Ψηφιοποιημένο και προσβάσιμο το ιστορικό Οπτικοακουστικό Αρχείο της
  • [06] Το εισόδημα και η εκπαίδευση σημαντικοί παράγοντες για τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
  • [07] Κανονικά οι πτήσεις το Σάββατο
  • [08] Μείωση προσωπικού στην Εμπορική Τράπεζα
  • [09] Εξάρθρωση δουλεμπορικού κυκλώματος
  • [10] Ρωσία: Νέα δίκη για τη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια
  • [11] ΟΚΑΝΑ: ομιλία Δ. Σιούφα για την επανένταξη
  • [12] Μειώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο
  • [13] Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στην Τεχνόπολις
  • [14] Το αρχαιότερο μουσικό όργανο στον κόσμο!
  • [15] Μονάδες απεξάρτησης και από φορείς εκτός ΟΚΑΝΑ
  • [16] Απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Αγιας Χανίων
  • [17] Maraveyas Ilegal: Η πιο ξέφρενη συναυλία του καλοκαιριού
  • [18] Οκτώ νεκροί από την κακοκαιρία στην Ευρώπη

    [01] Μέτρα με στόχο 1,9 δισ. ευρώ

    Ειδήσεις

    Με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων με έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε σαν μη ευχάριστα, αλλά αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, οι κυβερνητικοί στόχοι, της μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% το 2009, της δημιουργίας προϋποθέσεων για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους και της διατήρησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σταθεροί.

    Επίσης είπε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί όπως και οι προσπάθειες για την περικοπή δαπανών. Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί σε θερινό τμήμα της Βουλής σχέδιο νόμου σχετικά με τα πετρελαιοειδή και ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη διακίνηση των πετρελαιοειδών για την είσπραξη περισσότερων εσόδων. Αντίστοιχες ανακοινώσεις θα γίνουν και για τους ημιυπαίθριους χώρους από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

    -Επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη άνω των δέκα μέτρων. Και έκτακτη εισφορά στους κατόχους των σκαφών αναψυχής. Το μέτρο αυτό θα αποφέρει 60-70 εκατ. ευρώ.

    -Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Ο ειδικός φόρος θα επιβάλλεται κλιμακωτά ανάλογα με τον κυβισμό και αναμένεται να αποφέρει 80 εκατ. ευρώ.

    -Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα καύσιμα από τα 359 ευρώ στα 410 ευρώ. Ο φόρος αυτός δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης και αναμένεται να αποφέρει στα έσοδα άλλα 200 εκατ. ευρώ.

    -Τροποποιείται ο υπολογισμός πληρωμής της κινητής τηλεφωνίας. Και επιβάλλεται στα καρτοκινητά ένα τέλος ίσο με 10%. Αναμένεται η είσπραξη περίπου 140 εκατ. ευρώ. Ο νέος τρόπoς λογαριασμού στα κινητά, είναι ο εξής: Λογαριασμός (ευρώ) ποσοστό τέλους

    Έως 50 ευρώ 12% 50,01 - 100 15% 100,01 - 150 18% 150,01 και άνω 20%

    Επίσης, επιβάλλεται στα καρτοκινητά τηλέφωνα τέλος 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας.

    -Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα λαχεία κλπ. και αναμένεται η είσπραξη 180 εκατ. ευρώ.

    -Τακτοποιείται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 1,15 δισ. ευρώ.

    -Μειώνεται η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια κατά 120 εκατ. ευρώ.

    Αντιδράσεις

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη να λαμβάνει λανθασμένα, βραχυπρόθεσμα και αντιφατικά μέτρα, για να καλύψει τις "τρύπες" που ο ίδιος ο υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί, μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Η κυβέρνηση δεν διστάζει, για δημοσιονομικούς καθαρά λόγους, να "ρυθμίζει" δήθεν τους ημιυπαίθριους χώρους, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του κράτους και κοροϊδεύοντας τους πολίτες, που θα κληθούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά ένα νέο χαράτσι, χωρίς ουσιαστική κατοχύρωση.

    Η νέα φοροεπιδρομή, μέσω αύξησης και πάλι των έμμεσων φόρων, στέλνει ακόμη μια φορά το λογαριασμό στους εργαζόμενους και στους νέους, που είναι οι κύριοι χρήστες καρτοκινητών.

    Η πολιτική αυτή είναι συνταγή αποτυχίας. Βαθαίνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της δημοσιονομικής εκτροπής.

    Ο Ελληνικός λαός αναζητά αξιοπιστία, υπεύθυνη διακυβέρνηση και αναπτυξιακή προοπτική.

    Ζητά να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά. Να μπει τέλος στις αλόγιστες σπατάλες του Δημοσίου, στη φοροδιαφυγή, στις χαριστικές ρυθμίσεις και στις φοροαπαλλαγές προς «ημετέρους». Ζητά να μοιρασθούν τα βάρη δίκαια, να ενισχυθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Ζητά να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και να χρησιμοποιηθούν οι πόροι που υπάρχουν, για την παραγωγική ανασύνταξη του τόπου, και όχι για πελατειακές προεκλογικές σκοπιμότητες.

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπαθανασίου, έκανε την εξής δήλωση: "Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει, μέσα στην καλπάζουσα κρίση, τα ασθενέστερα στρώματα, προχώρησε σήμερα σε μια νέα μεγάλη φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Η κυβερνητική πολιτική και το απαράδεκτο καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης σπρώχνουν την οικονομία και τον ελληνικό λαό σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα".

    Σαν "κενό περιεχομένου" χαρακτήρισε το σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μέτρα η ΓΣΕΕ, ζητώντας μέτρα προστασίας της εργασίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

    Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι: "Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πρόγευση αυτών που θα ακολουθήσουν. Είναι πέρα από σίγουρο ότι έρχονται πολύ άγριες ημέρες για τους μη προνομιούχους".

    Είδηση: 24069

    [02] Επιμένει η αντιπολίτευση στο Ιράν

    Ειδήσεις

    Τη δέσμευση τους ότι θα συνεχίσουν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών ως προϊόν νοθείας διατράνωσαν οι ηγέτες της λεγόμενης ρεφορμιστικής αντιπολίτευσης στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εμφανίζεται, σήμερα Πέμπτη, να έχει καταστείλει σχεδόν πλήρως τις μαζικές διαδηλώσεις. Στο μεταξύ ο διχασμός στα ανώτατα κλιμάκια του κλήρου αλλά και του Κοινοβουλίου βαθαίνει όλο και περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο χθεσινό πάρτι για την εκλογική νίκη του Μαχμούτ Αχμαντινεντζάντ, δεν εμφανίστηκαν 105 από τους 290 συνολικά βουλευτές, που είχαν προσκληθεί. Στο μεταξύ, πληροφορίες φέρουν 70 ακαδημαϊκούς να συνελήφθησαν χθες Τετάρτη, μετά τη συνάντησή τους με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Εξάλλου ο Μουσαβί δήλωσε σήμερα αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα κατά της εκτεταμένης, όπως την χαρακτήρισε, νοθείας στις προεδρικές εκλογές, παρά τις πιέσεις που δέχεται να τον εγκαταλείψει.

    «Με πιέζουν να εγκαταλείψω την αξίωσή μου για την ακύρωση της ψηφοφορίας. Η νοθεία που σημειώθηκε είναι εκτεταμένη. Είμαι έτοιμος να αποδείξω ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη νοθεία είναι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία. Η συνέχιση των νόμιμων και ειρηνικών διαμαρτυριών θα εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων μας", δηλώνει ο ηττημένος προεδρικός υποψήφιος στην ιστοσελίδα του.

    Εξάλλου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός όυι οι ταραχές και το ρήγμα στο μέτωπο του κλήρου ώθησαν τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που επιδιώκει να μην αναμιγνύεται εμφανώς στις πολιτικές συγκρούσεις, να ταχθεί ανοικτά υπέρ του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Ιουνίου, η νίκη δηλαδή του Αχμαντινετζάντ, δε θα ακυρωθεί και κατέστησε υπεύθυνους για την αιματοχυσία τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.Από την πλευρά του, ο διαφωνών μεγάλος αγιατολάχ του Ιράν Χοσεΐν Αλί Μονταζερί προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί η καταπίεση των ειρηνικών διαδηλώσεων, η Κυβέρνηση του Ιράν μπορεί να ανατραπεί.

    "Εάν ο ιρανικός λαός δεν μπορεί να διεκδικεί τα νόμιμα δικαιώματά του με ειρηνικές διαδηλώσεις και υφίσταται καταπίεση, η αυξανόμενη απογοήτευση μπορεί εν καιρώ να καταστρέψει τα θεμέλια οποιασδήποτε κυβέρνησης, όσο ισχυρή κι αν είναι", δήλωσε ο μεγάλος αγιατολάχ σε ανακοίνωσή του την οποία μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

    Στα επεισόδια εκτιμάται ότι έχουν βρει το θάνατο περίπου 20 άνθρωποι, πάντως η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές μονάδες του καθεστώτος έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των δρόμων στην Τεχεράνη και στις άλλες μεγάλες πόλεις μετά από μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τις χειρότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979.

    Χθες, Τετάρτη μονάδες αντιμετώπισης ταραχών διέλυσαν περίπου 200 διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Η συγκέντρωση ήταν πολύ μικρότερη από αυτές των προηγούμενων ημερών, στις οποίες έλαβαν μέρος χιλιάδες. Η φράση "Αλλάχου Άκμπαρ" ("Ο Θεός είναι μεγάλος"), που χρησιμοποιήθηκε ως κραυγή διαμαρτυρίας τις τελευταίες ημέρες, ακουγόταν και πάλι στα στενά της Τεχεράνης τη νύκτα, αλλά όχι τόσο μαζικά.

    Πάντως η αντιπολίτευση, παρά το ότι οι μαζικές διαδηλώσεις χάνουν την αρχική τους ορμή, δεν μοιάζει έτοιμη να συμβιβαστεί. Ο ρεφορμιστής Μεχντί Καρουμπί, που κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των υποψηφίων κατά τα επίσημα αποτελέσματα, αποκάλεσε την κυβέρνηση "έκνομη". Η σύζυγος του Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος υποστηρίζει ότι κέρδισε τις εκλογές, είπε ότι η αντιπολίτευση έχει "καθήκον να συνεχίσει τις νομικές διαμαρτυρίες για να προασπιστεί τα [πολιτικά και ανθρώπινα] δικαιώματα στο Ιράν". Ο Μουσαβί έχει την υποστήριξη του πρώην προέδρου Άκμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

    Η κρίση στο Ιράν μοιάζει παράλληλα να εκμηδένισε τα περιθώρια να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, όπως φερόταν να επιδίωκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο σταδιακή προσέγγιση με την Τεχεράνη -καθώς η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον αλλά και το Λονδίνο ότι υποκίνησαν τα επεισόδια.

    Η σκληρή καταστολή από μέρους των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν ώθησε τον Μπαράκ Ομπάμα να ανεβάσει πολύ τους τόνους της μέχρι πρότινος μετριασμένης ρητορικής του έναντι της Τεχεράνης--ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αισθάνθηκε "φρίκη και οργή" για τα αιματηρά επεισόδια.

    Ο απολογισμός των ταραχών

    Τουλάχιστον 70 Ιρανοί πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από την αρχή των ταραχών που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

    Η εφημερίδα Etemad που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές δημοσίευσε έναν κατάλογο 71 ονομάτων, σημαντικών μεταρρυθμιστών, δημοσιογράφων και υπεύθυνων της προεκλογικής εκστρατείας του Μουσαβί που έχουν συλληφθεί, ενώ η ιστοσελίδα του Μουσαβί γράφει ότι 70 πανεπιστημιακοί και μέλη ισλαμικών φοιτητικών συλλόγων συνελήφθησαν μετά την συνάντησή τους με τον Μουσαβί την Παρασκευή.

    Οι αρχές έχουν ανακοινώσει επίσης τη σύλληψη δύο ξένων δημοσιογράφων, ενός Ιρανοκαναδού και ενός Ελληνοβρετανού, που εργάζονται για αμερικανικά μέσα, ενώ εδώ και μερικές μέρες ανακοινώνουν συνεχώς την εξάρθρωση δικτύων "εγκεφάλων" που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 17 Ιρανοί σκοτώθηκαν και πολλές εκατοντάδες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ.

    Πηγη: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24049

    [03] Αντίστροφη μέτρηση για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

    Μόνο λίγες ημέρες απέμειναν προτού γίνει οριστικά παρελθόν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για την εφαρμογή του μέτρου, που θα αποτελέσει σταθμό για τις ελληνικές συνήθειες και θα επαναπροσδιορίσει τους όρους που καθορίζουν τον καθημερινό μας πολιτισμό. "Πρόκειται για μια βαθιά τομή που θα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην προστασία των αναφαίρετων δικαιωμάτων" σημείωσε ο Υπουργός, παραδεχόμενος ότι παρά την προετοιμασία "τώρα αρχίζουν τα δύσκολα". "Υπάρχουν τριβές, αντιδράσεις από μειοψηφίες, ακόμα και επιθέσεις που θα υποστούμε από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα (...) Ξεκαθαρίζω ότι καμία πίεση δεν θα περάσει" είπε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε η προσπάθεια για την εμπέδωση αποτελεσμάτων θα είναι συνεχής και επίμονη. Από την 1η Ιουλίου τεθεί στη διάθεση των πολιτών για διευκρινίσεις και πληροφορίες ο τηλεφωνικός τετραψήφιος αριθμός 1142.

    Επιθετική πολιτική απέναντι στο κάπνισμα όχι στους καπνιστές

    "Τα μέτρα που παίρνουμε, προστατεύουν και θωρακίζουν τη νέα γενιά. Στόχος μας η δημιουργία μιας νέας γενιάς σε μια νέα εποχή όπου το κάπνισμα θα έχει περιοριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Στόχος μας είναι και η κινητοποίηση της κοινωνίας και βέβαια ο εξοπλισμός της με όλα τα αναγκαία νομοθετικά ενημερωτικά και εκπαιδευτικά εργαλεία για την προάσπιση των δικαιωμάτων της" σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Με βάση τα νέα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, καθίσταται υποχρεωτική η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, όπου απασχολείται προσωπικό άνω των 50 ατόμων.

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας θα απαγορεύεται η παραμονή και εξυπηρέτηση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Σημειωτέον ότι και στα καταστήματα κάτω των 70 τ.μ. που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν αποκλειστικά για καπνιστές, θα απαγορεύεται το κάπνισμα τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες άδεια για καπνίζοντες. Οι εν λόγω χώροι θα πρέπει να εξοπλιστούν με μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα και να αναρτήσουν στην πρόσοψη και στον εσωτερικό χώρο εμφανή επιγραφή που θα αναφέρει ότι το κατάστημα είναι χώρος και για καπνίζοντες.

    Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 70 τ.μ., με εξαίρεση τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ., μπορούν να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων με μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος.

    Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική πάνω από 400 τ.μ. μπορεί να δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες σε ποσοστό 40% της επιφάνειας του καταστήματος. Ο χώρος διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που έχει ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων.

    Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτουν οι εξωτερικοί χώροι ανάπτυξης τραπεζο-καθισμάτων, ακόμα και αν οι χώροι αυτοί καλύπτονται από σκέπαστρο.

    Έλεγχοι και πρόστιμα

    Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των παραβάσεων είναι οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, στο έργο των οποίων συνδράμουν οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, καθώς και η Δημοτική Αστυνομία και οι Επόπτες Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

    Το πρόστιμο τώρα σύμφωνα με το νόμο καθορίζεται για τους ιδιώτες παραβάτες από 50 μέχρι 500 β¬, για τους υπεύθυνους 1.000 μέχρι 2.000 β¬ σε περίπτωση υποτροπής, με δυνατότητα προσωρινής ανάκλησης της πώλησης προϊόντων καπνού από τα ειδικά καταστήματα, ή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

    Στους εργασιακούς χώρους -εξαιρουμένων των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά- θα δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες, πλήρως διαχωρισμένοι από τους χώρους που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων και των επισκεπτών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24072

    [04] Κύπρος: Συνάντηση Μπαρόζο-Ταλάτ

    Ευρώπη

    Το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη, στη βορειοδυτική περιοχή της Κύπρου, έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε δηλώσεις του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ελπίδα ότι το οδόφραγμα θα ανοίξει σύντομα. Είπε, όμως, ότι το θέμα δεν αφορά τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε θετική την επίσκεψη Μπαρόζο στην Κύπρο, λέγοντας ότι αυτή εκφράζει την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λύση.

    Ο κ. Μπαρόζο στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι τώρα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τη λύση του Κυπριακού.

    Στηρίζουμε τη διαδικασία και ενεθάρρυνα τον κ. Ταλάτ να επιδείξει αποφασιστικότητα για να εξευρεθεί λύση, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Είδηση: 24070

    [05] ΕΡΤ: Ψηφιοποιημένο και προσβάσιμο το ιστορικό Οπτικοακουστικό Αρχείο της

    Ειδήσεις

    Ψηφιοποιήθηκε και βρίσκεται πλέον στη διάθεση του κοινού το ιστορικό Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ, που αποτελεί υλικό υψηλής πολιτιστικής αξίας. Συνολικά διασώθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν 204 ώρες υλικό από βίντεο και φιλμ, καθώς και 1000 φωτογραφίες από το σπάνιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ, όπως έγινε γνωστό σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος, μιλώντας σήμερα σχετικά με τη «διαδραστική ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην ελληνική Κοινωνία της Πληροφορίας», επισήμανε ότι αποτελεί συνέχεια των έργων «ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην Κοινωνία της Πληροφορίας για τον πολιτισμό» και πρόσθεσε ότι «επιτεύχθηκε η περαιτέρω ανάδειξη, διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση υλικού μεγάλης πολιτιστικής αξίας από το αρχείο της ΕΡΤ».

    Ανέφερε ακόμη, ότι, σύντομα, το μεγαλύτερο τμήμα του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και υπογράμμισε την αξία μιας πρώτης εκπαιδευτικής διαδραστικής εφαρμογής, υπό τον τίτλο «εκπαιδευτικός περίπατος», που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές.

    Το ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ, για το οποίο εργάστηκαν 40 άνθρωποι, διατίθεται μέσα από την ιστοσελίδα www.ert-archives.gr.

    Το υλικό από το οπτικοακουστικό αρχείο, που ψηφιοποιήθηκε, περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την ιστορία, την παραδοσιακή μουσική, την κοινωνική σάτιρα, τις περιηγήσεις, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη λαϊκή τέχνη, τη λαογραφία, τη χαρακτική και τα εκκλησιαστικά θέματα.

    Το έργο αυτό υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω χρηματοδότησης 300.000 ευρώ.

    Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80% και από εθνικούς πόρους κατά 20%. Έχει δε ήδη βραβευθεί με αριστεία από την Ειδική Γραμματεία «Ψηφιακού Σχεδιασμού».

    Ο κ. Παναγόπουλος απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού.

    Εκ μέρους της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού ο σύμβουλος του ειδικού γραμματέα, Στ. Χριστάκος, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την ολοκλήρωση του έργου και τόνισε ότι «όταν υπάρχει θέληση και ανθρώπινο δυναμικό, τα έργα ολοκληρώνονται με πολύ ωραίο τρόπο», προσθέτοντας ότι τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία να συνεχιστεί η προσπάθεια καθώς υπάρχει και η εμπειρία, αλλά και τα χρήματα από την ψηφιακή σύγκλιση, συνιστώντας παράλληλα, στους αρμόδιους παράγοντες της ΕΡΤ να μην απογοητεύονται από τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία.

    Είδηση: 24066

    [06] Το εισόδημα και η εκπαίδευση σημαντικοί παράγοντες για τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

    Οι γιατροί που αγνοούν τη σημασία του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των ασθενών τους, όταν αξιολογούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, παραλείπουν ένα κρίσιμο στοιχείο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση και ανεπαρκή θεραπεία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι οι καρδιολόγοι συνήθως επικεντρώνουν την προσοχή τους σε παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερίνη, η πίεση του αίματος, το κάπνισμα, η ηλικία και η κληρονομικότητα, αλλά συνήθως δεν δίνουν σημασία στο ύψος εισοδήματος του ασθενούς και στο μορφωτικό επίπεδό του.

    Σύμφωνα όμως με την έρευνα, το χαμηλό εισόδημα και η έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο, μάλιστα σχεδόν τον διπλασιάζουν, στον χρονικό ορίζοντα των επόμενων δέκα ετών, σε σχέση με τα πιο πλούσια και μορφωμένα άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αν συμπεριληφθούν αυτοί οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες κατά τη διάγνωση, τότε αυξάνεται κατά 15% περίπου ο αριθμός των ασθενών που κρίνεται ότι πρέπει να κάνουν θεραπεία με φάρμακα κατά της χοληστερίνης, να πάρουν ασπιρίνη, να κάνουν αλλαγές στη διατροφή, σωματική άσκηση κλπ.

    Η επίδραση του χαμηλού εισοδηματικού και μορφωτικού επιπέδου συμβαίνει μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων: αυξημένο χρόνιο στρες λόγω της φτώχιας, διαβίωση σε λιγότερο υγιεινό περιβάλλον, χειρότερη πρόσβαση σε ποιοτικού επιπέδου υπηρεσίες υγείας κ.α.

    * Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, υπό τον καθηγητή Κέβιν Φισκέλα, και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο καρδιολογικό περιοδικό "American Heart Journal".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24060

    [07] Κανονικά οι πτήσεις το Σάββατο

    Κανονικά θα γίνουν οι πτήσεις το ερχόμενο Σάββατο, καθώς κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η τετράωρη στάση εργασίας που είχαν προγραμματίσει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια της στάσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ακυρώθηκαν ή άλλαξαν ώρα αναχώρησης 160 πτήσεις.

    Είδηση: 24071

    [08] Μείωση προσωπικού στην Εμπορική Τράπεζα

    Ειδήσεις

    Στην περικοπή 1.500 θέσεων εργασίας, από τις 7.600 που είναι συνολικά, με χρονικό ορίζοντα το 2011, προχωρά η Εμπορική Τράπεζα. Παράλληλα ανακοίνωσε δέσμη μέτρων που έχουν στόχο τη σταθεροποίηση της τράπεζας στο περιβάλλον που δημιουργεί η διεθνής κρίση. Αναλυτικά τα μέτρα είναι:

    -μείωση γενικών και διοικητικών δαπανών σε ποσοστό 21% τα επόμενα τρια χρόνια

    -αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων

    -συγκέντρωση των κεντρικών υπηρεσιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της τράπεζας

    -συνέχιση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που ξεκίνησε το 2007

    -εκσυγχρονισμός της διαδικασίας αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Εμπορική Τράπεζα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, είπε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο, ότι δεν γνωρίζει το θέμα αυτό επακριβώς και ότι πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση.

    Αντιδράσεις

    Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις της Εμπορικής Τράπεζας που αφορούν θέματα εργαζομένων (εθελουσία έξοδος 1.500 υπαλλήλων κλπ ) ο εκπρόσωπος του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι "και αυτή η εξέλιξη ένα δείγμα του πως η επιχειρηματικότητα στη χώρα μέρα με τη μέρα φθίνει, με πρώτο όμως στόχο και εύκολο μάλιστα στόχο με τις ευλογίες της κυβέρνησης την απασχόληση".

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: "Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της, έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτήν. Σημαίνουν απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών. Αυτές οι αντεργατικές εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στην Εμπορική τράπεζα αλλά θα έχει συνέπειες για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και γενικότερα τους εργαζόμενους. Είναι ένα ακόμα σκληρό μήνυμα που δεν πρέπει να υποτιμήσουν ούτε να φοβηθούν αλλά να απαντήσουν ταξικά-αγωνιστικά χωρίς χάσιμο χρόνου. Βγάζοντας τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα".

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως: "Οι τραπεζίτες όπως και γενικότερα η πλουτοκρατία ενώ βρίσκονται σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους, για το ποιος θα ενισχύσει περισσότερο τα κέρδη και τη θέση του, συντονίζονται πλήρως υπέρ της πολιτικής και των μέτρων που φορτώνει τα βάρη της δικής τους κρίσης στους εργαζόμενους και στο λαό. Στήριγμα στις αντιδραστικές τους ανάγκες και επιδιώξεις έχουν την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι εργατοϋπάλληλοι μπορούν να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τις αντεργατικές αποφάσεις με τον αποφασιστικό, οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα τους σε επίπεδο επιχείρησης, κλάδου και συνολικά. Που απορρίπτει συνολικά τις επιλογές του κεφαλαίου και αντιμάχεται την πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στην Εμπορική Τράπεζα και συνολικά τους τραπεζοϋπαλλήλους να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις του χώρου τους στη γραμμή: Καμιά απόλυση, καμιά υποχώρηση, καμιά παραχώρηση δικαιωμάτων. Διεκδικώντας σταθερή εργασία για όλους, 1400β¬ βασικό μισθό, 6ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μαζί με το λαό να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο για να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κεφάλαιο, να γίνουν λαϊκή περιουσία στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας - λαϊκής εξουσίας".

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα μέτρα που έλαβε η Εμπορική Τράπεζα στο όνομα της ενίσχυσης της παραγωγικότητάς της, δήλωσε: "Με τα νέα μέτρα που έλαβε η Εμπορική Τράπεζα, στο όνομα της ενίσχυσης της παραγωγικότητάς της, 1500 εργαζόμενοι εκβιάζονται να αποχωρήσουν δήθεν «εθελοντικά» από την εργασία τους, ακόμα κι αν δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ παραβιάζονται κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις.

    Τα μέτρα αυτά της Διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας (Credit Agricole) προσομοιάζουν με απολύσεις, ενώ συνιστούν τον προθάλαμο για να ακολουθήσουν μαζικές και χωρίς προσχήματα εκδιώξεις εργαζομένων.

    Σήμερα γίνεται φανερό το «φιάσκο» της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, την οποία ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και την παράδοσή της στην Credit Agricole ακολούθησαν η συρρίκνωση εργασιών, η απώλεια μεριδίων αγοράς από την Τράπεζα, η μεγάλη μείωση προσωπικού με 1600 αποχωρήσεις έως σήμερα, η εμφάνιση ζημιών και οι μεγάλες απώλειες στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    Αυτήν την ώρα όπου οι ιδιωτικοποιήσεις στις Τράπεζες, και χαρακτηριστικά η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, έχουν αποδειχθεί άκρως επιζήμιες για τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό και την οικονομία, επιβάλλεται να χαραχθεί μια νέα στρατηγική επανακρατικοποίησης, με νέους όρους, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να λειτουργήσει με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια και μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

    Με ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι: "θέλει να καταστήσει σαφές σε κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα ανεχθεί σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα να μετατραπεί η οικονομική κρίση αφενός μεν σε άλλοθι για την κατάργηση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αφετέρου δε σε επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω των εθελουσιών. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι δε θα επιτρέψουμε παραβιάσεις θεσμών, εργατικής Νομοθεσίας, Συλλογικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων.

    Την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θα δώσουν μαχητικά το αγωνιστικό παρόν, διεκδικώντας Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτους 2009 και ταυτόχρονα θα απαντήσουν αποφασιστικά στα σχέδια των τραπεζιτών".

    Είδηση: 24068

    [09] Εξάρθρωση δουλεμπορικού κυκλώματος

    Κοινωνία

    Σε διαμέρισμα β φυλακή κρατούσε δουλεμπορικό κύκλωμα, αλλοδαπούς μετανάστες στο Περιστέρι. Οι μετανάστες υποβάλλονταν σε καθημερινούς ξυλοδαρμούς και απειλές για τη ζωή τους, προκειμένου οι συγγενείς τους στο Πακιστάν να καταβάλλουν 7.000 ευρώ για τον καθένα, ενώ στα παράθυρα είχαν τοποθετηθεί κάγκελα.

    Εννέα μέλη του κυκλώματος, τέσσερις Πακιστανοί, δυο Ιρακινοί και τρεις Έλληνες, συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ΙΧ φορτηγό, που είχαν κλέψει από το Μοσχάτο, και το είχαν διαμορφώσει κατάλληλα για τη μεταφορά λαθρομεταναστών, δυο ζευγάρια πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούνταν ως προπομπή του φορτηγού μεταφοράς και 40.000 ευρώ. Εκτός των δουλεμπόρων, συνελήφθησαν έξι Πακιστανοί και ένας Αφγανός, που είχαν εισέλθει με ενέργειες του κυκλώματος, χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα στην Ελλάδα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    Είδηση: 24064

    [10] Ρωσία: Νέα δίκη για τη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια

    Ειδήσεις

    Αναίρεσε σήμερα Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας την απόφαση, με την οποία κρίθηκαν αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι για ανάμειξη στη δολοφονία, το 2006, της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια και αποφάσισε τη διεξαγωγή νέας δίκης. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι ένορκοι έκριναν αθώους τους κατηγορούμενους ως συνεργούς του δολοφόνου της Ρωσίδας δημοσιογράφου, η οποία επέκρινε έντονα το Κρεμλίνο και έγραφε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλώντας ερωτήματα για την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου.

    Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι "η καταδικαστική απόφαση του περιφερειακού στρατιωτικού δικαστηρίου της Μόσχας ακυρώθηκε και η ποινική υπόθεση παραπέμπεται για νέα ακροαματική διαδικασία στο ίδιο δικαστήριο".

    Ένοπλος δολοφόνησε την Πολιτκόφσκαγια στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε στη Μόσχα, στις 7 Οκτωβρίου του 2006.

    Μετά από μία δίκη που κράτησε τέσσερις μήνες, οι ένορκοι αποφάνθηκαν το Φεβρουάριο ότι οι αδελφοί Τζαμπράιλ και Ιμπραγκίμ Μαχμούντοφ δεν είναι ένοχοι για συνέργια στη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια και αθώωσαν τον πρώην αστυνομικό και κατηγορούμενο ως εγκέφαλο της δολοφονίας, Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ.

    Είδηση: 24065

    [11] ΟΚΑΝΑ: ομιλία Δ. Σιούφα για την επανένταξη

    Κοινωνία

    Ειδική εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26η Ιουλίου), διοργάνωσε ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με θέμα: "επανένταξη η προσωπική διαδρομή, η κοινωνική ευθύνη". Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, τόνισε ότι:

    "Ανταποκρίνομαι στην πρόσκλησή σας με αίσθημα ειλικρινούς χαράς και αγάπης. Όχι μόνο για την τιμή που μου κάνατε. Αλλά κυρίως για το έργο που κάνετε. Θυμάμαι τις μέρες του 1993 όταν σκεφτόμαστε, σχεδιάζαμε και τελικά ιδρύσαμε τον ΟΚΑΝΑ. Ήμουν τότε Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με Υφυπουργό για θέματα Υγείας τον αείμνηστο Νίκο Αναστασόπουλο. Βρήκαμε καλή προετοιμασία από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας Γιώργο Σούρλα, Αντιπρόεδρο, σήμερα, της Βουλής των Ελλήνων. Το πρόβλημα ήταν τότε πολύ μικρότερο από ό,τι σήμερα. Καταλαβαίναμε την ανάγκη μιας σύγχρονης προσέγγισης. Το έργο σας ως σήμερα δικαίωσε τις αποφάσεις".

    Συνεχίζοντας ο κ. Σούρλας ανέφερε πως: "Σας τιμάμε για ό,τι κάνατε, ό,τι κάνετε και ό,τι θα κάνετε. Είστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν είναι πρόβλημα μιας πόλης, μιας χώρας ή μιας κοινωνίας. Δεν είναι θέμα των χρηστών ή του περιβάλλοντός τους. Είναι αγώνας όλων μας, όλης της ανθρωπότητας και του καθενός από μας χωριστά. Δεν υπάρχουν μοναδικές ή εύκολες λύσεις. Σήμερα όμως έχουμε τη χαρά να τιμάμε ανθρώπους που απέδειξαν και αναδεικνύουν ότι υπάρχουν δυνατές λύσεις. Τιμάμε ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι πάντα υπάρχει η εσωτερική δύναμη που οδηγεί σε νέους δρόμους, δρόμους ελευθερίας πέρα από την εξάρτηση.

    Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα: Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ο αγώνας όμως είναι συνεχής. Οι άνθρωποι που τιμάμε σήμερα έδωσαν αγώνα κάθε μέρα, κάθε ώρα για πολλούς μήνες ή χρόνια. Κέρδισαν τη μάχη της ζωής. Ξαναγύρισαν σε οικογένεια, εργασία, φίλους. Έδωσαν σ' όλους μας ένα μεγάλο μάθημα. Πήραν πάλι τη ζωή στα χέρια τους. Είναι σειρά τους να στηρίξουν τον αγώνα άλλων ανθρώπων και να κερδίσουν και άλλες μάχες. Ας πάρουμε όλοι σήμερα δύναμη από τους νικητές της ζωής. Και ας φροντίσουμε με την καθημερινή δουλειά και έγνοια μας να γίνονται όλο και περισσότεροι οι νικητές και όλο και λιγότεροι οι νικημένοι".

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας , ο Υπουργός Υγειάς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Παναγιώτης Μελάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Δήμητρα Αράπογλου, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, καθώς και εργοδότες, εκπαιδευόμενοι και απόφοιτοι των Προγραμμάτων Κατάρτισης του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης Αθήνας (ΕΚΚΕΕ) και της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης (ΜΕΚ).

    Είδηση: 24063

    [12] Μειώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

    Ειδήσεις

    Στο μισό και συγκεκριμένα κατά 51,1%, σε σχέση με το 2008, μειώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που διαμορφώθηκε στα 1.790,9 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, έναντι 3.661,6 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική πτώση παρουσίασε, τόσο η συνολική των εισαγωγών, όσο και των εξαγωγών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με εξαίρεση τον τομέα των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε μείωση 943,5 εκατ. ευρώ ή 35,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

    Η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε στα 2.992,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 41,6% σε σχέση με το 2008, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 17,8% στα 1.202,0 εκατ. ευρώ,

    Το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε 8.114,3 εκατ. ευρώ, έναντι 14.016,4 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, παρουσιάζοντας μείωση 42,1%.

    Η συνολική αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 35,2% σε 12.633,0 εκατ. ευρώ και

    Είδηση: 24062

    [13] Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στην Τεχνόπολις

    Ειδήσεις

    Στους Νομπελίστες Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Ζοζέ Σαραμάγκου, καθώς και στον βραβευμένο και με μεγάλη αναγνώριση στον ιβηροαμερικανικό κόσμο Πέτρο Μάρκαρη, είναι αφιερωμένο το πρώτο φεστιβάλ Ιβηρο-αμερικανικής λογοτεχνίας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Διαπολιτισμικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου 2009.

    Στόχος του φεστιβάλ είναι η προσέγγιση των πολιτισμών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μέσα από την λογοτεχνία, στην ενημέρωση για τους συγγραφείς των χωρών αυτών και το έργο τους αλλά και στην ενθάρρυνση για την εκμάθηση της ισπανικής και πορτογαλικής γλώσσας.

    Το φεστιβάλ περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου, ομάδες ανάγνωσης, εισαγωγή στο παραμύθι σε συνεργασία με ομάδα ειδικών, παρουσίαση ποιημάτων, καλλιτεχνικά δρώμενα, συναυλίες και προβολές κινηματογραφικών ταινιών βασισμένες στη λογοτεχνία.

    Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να ανατρέξετε στην ηλεκτρονική σελίδα www.festival-lea.com.

    Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ

    Τεχνόπολις/ Αίθουσα βΚωστής Παλαμάςβ/ Πειραιώς 100, Γκάζι/ Τηλ. 210 3453548

    Ώρες:11.00-22.00

    Είσοδος δωρεάν

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Στους Νομπελίστες Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Ζοζέ Σαραμάγκου, καθώς και στον Πέτρο Μάρκαρη, είναι αφιερωμένο το πρώτο φεστιβάλ Ιβηρο-αμερικανικής λογοτεχνίας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Διαπολιτισμικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου 2009.

    Στόχος του φεστιβάλ είναι η προσέγγιση των πολιτισμών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μέσα από την λογοτεχνία, στην ενημέρωση για τους συγγραφείς των χωρών αυτών και το έργο τους αλλά και στην ενθάρρυνση για την εκμάθηση της ισπανικής και πορτογαλικής γλώσσας.

    Το φεστιβάλ περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου, ομάδες ανάγνωσης, εισαγωγή στο παραμύθι σε συνεργασία με ομάδα ειδικών, παρουσίαση ποιημάτων, καλλιτεχνικά δρώμενα, συναυλίες και προβολές κινηματογραφικών ταινιών βασισμένες στη λογοτεχνία.

    Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ

    Τεχνόπολις/ Αίθουσα βΚωστής Παλαμάςβ/ Πειραιώς 100, Γκάζι/ Τηλ. 210 3453548

    Ώρες:11.00-22.00

    Είσοδος δωρεάν

    Είδηση: 24061

    [14] Το αρχαιότερο μουσικό όργανο στον κόσμο!

    Ειδήσεις

    Ηλικίας 35.000 ετών και φτιαγμένο από κόκαλο πτηνού είναι το αρχαιότερο χειροποίητο μουσικό όργανο του κόσμου, σύμφωνα με τους Γερμανούς αρχαιολόγους, το οποίο ανακαλύφθηκε στα σπήλαια Χόλε Φελς και Φόγκελχερντ της νότιας Γερμανίας. Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Τουέμπινγκεν, υπό την καθοδήγηση του Νίκολας Κόνραντ, που συναρμολόγησε το φλάουτο, μήκους 22 εκ., χρησιμοποιώντας δώδεκα κομμάτια από κόκαλο γύπα υποστηρίζει οτι το συγκεκριμένο φλάουτο, δείχνει αρχαιότερο συγκριτικά με τα επτά άλλα που έχουν ανευρεθεί σε σπηλιές της νότιας Γερμανίας τα τελευταία χρόνια.

    Ο σχεδιασμός των φλάουτων και η μελέτη των άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία, μαρτυρούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η μουσική συνιστούσε οργανικό τμήμα της καθημερινής ανθρώπινης ζωής, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Η χρονολόγηση των οργάνων έγινε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.

    Μέχρι τώρα τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα είχαν βρεθεί στην Αυστρία και τη Γαλλία και ήσαν ηλικίας κάτω των 30.000 ετών. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι η μουσική παράδοση υπήρχε την ίδια εποχή που οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens), με προέλευση την Αφρική, αποίκισαν μόνιμα την Ευρώπη, διώχνοντας τους Νεάντερταλ.

    Το καλύτερα διατηρημένο φλάουτο έχει δημιουργηθεί από τα οστά της φτερούγας ενός γύπα. Έχει μήκος 22 εκατοστά, διάμετρο ένα εκατοστό και διαθέτει πέντε τρύπες για τα δάχτυλα, καθώς επίσης εγκοπές σε σχήμα "V" στο ένα άκρο του, που πιθανώς λειτουργούσαν ως επιστόμιο του οργάνου.

    Οι ερευνητές επίσης βρήκαν θραύσματα από ένα δεύτερο φλάουτο, φτιαγμένο από οστά της φτερούγας κύκνου, το οποίο είναι μικρότερο και έχει τρεις τρύπες για τα δάχτυλα. Οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα αντίγραφο αυτού του οργάνου και, όταν το έπαιξαν, έβγαλε ήχους παρόμοιους με πολλά από τα σύγχρονα φλάουτα.

    Στην τοποθεσία βρέθηκαν ακόμα απομεινάρια και από άλλα φλάουτα, κατασκευασμένα από δόντια μαμούθ, που θεωρούνται πιο δύσκολα στην κατασκευή τους. Εκτιμάται ότι φτιάχνονταν αρχικά σε δύο ξεχωριστά τμήματα και μετά κάπως συγκολλούνταν.

    Μαζί με τα φλάουτα, ακόμα ανακαλύφθηκαν άλλα εργαλεία από οστά και ελεφαντόδοντα, χαρακτηριστικά της Ανώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου (45.000 - 20.000 χρόνια πριν), όπως αγαλματίδια και άλλα συμβολικά αντικείμενα, που, κατά τον Κόνραντ, δείχνουν ότι οι άνθρωποι εκείνοι είχαν ήδη υιοθετήσει κουλτούρες και συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές των σημερινών ανθρώπων.

    Οι αρχαιολόγοι, εδώ και χρόνια, πίστευαν ότι η ανθρώπινη κοινωνία έγινε πιο σύγχρονη πολιτισμικά μόνο με την εφεύρεση της γεωργίας, όμως οι αλλεπάλληλες ανακαλύψεις του Κόνραντ, που προηγούνται κατά πολλές χιλιάδες χρόνια της ανακάλυψης της αγροτικής ζωής, δείχνουν ότι η θεωρία αυτή δεν πρέπει να είναι σωστή.

    Από τη στιγμή που τα πρώτα κεραμικά που έχουν ανακαλυφθεί, είναι συμβολικά αγαλματίδια και όχι δοχεία για αποθήκευση των δημητριακών ή που, όπως αποκαλύπτεται τώρα, η μουσική εξαρχής αποτελούσε στοιχείο της καθημερινής ζωής των προγόνων μας, προκύπτει μια νέα εικόνα, ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της πρώιμης Λίθινης εποχής, ήδη πριν 35.000 χρόνια, είχαν μια πολύ πιο πολύπλοκη και πλούσια -κοινωνικά και πολιτισμικά- ζωή, από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24057

    [15] Μονάδες απεξάρτησης και από φορείς εκτός ΟΚΑΝΑ

    Κοινωνία

    Σε έναν περίπου μήνα υπογράφεται υπουργική απόφαση με την οποία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα δίνεται η δυνατότητα και σε γιατρούς εκτός ΟΚΑΝΑ να χορηγούν τη θεραπεία υποκατάστασης σε ουσιοεξαρτημένους.

    Την απάντηση αυτή έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Σαλμάς σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού της ΝΔ και α' αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα. Μάλιστα, ο υφυπουργός είπε ότι θα προηγηθεί νέα συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών την ερχόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί το κείμενο της υπουργικής απόφασης.

    Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η λίστα του ΟΚΑΝΑ για ένταξη στο πρόγραμμα υποκαταστάτων έχει φτάσει τα 5.000 άτομα, παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί εφτά νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ και ετοιμάζονται άλλες τρεις. Ο κ. Σαλμάς είπε ακόμη ότι επεστράφη πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από την σχετική επεξεργασία, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα ορίζονται οι διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μονάδων θεραπευτικών προγραμμάτων σε δήμους και κοινότητες, την Εκκλησία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κοινωφελή ιδρύματα εφόσον προβλέπεται στο καταστατικό τους.

    Από την πλευρά του ο κ. Γ.Σούρλας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επικρατούσα κατάσταση σήμερα, ημέρα κατά των ναρκωτικών, λόγω της παγκόσμιας αδιαφορίας ή ανοχής των ισχυρών της γης έναντι του Αφγανιστάν, το οποίο παράγει 8.500 τόνους οπίου παρουσία 60.000 ένοπλων του ΝΑΤΟ. Μίλησε επίσης και για αδιαφορία στον τόπο μας για την πηγή προμήθειας των ναρκωτικών. Σημείωσε τέλος, ότι έχει αργήσει πάρα πολύ η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης και από άλλους φορείς.

    Είδηση: 24056

    [16] Απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Αγιας Χανίων

    Κοινωνία

    Την τελευταία στιγμή απετράπη από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους η απόπειρα απόδρασης ενός Λευκορώσου κρατούμενου με την βοήθεια ενός Αλβανού συνεργού του από τις αγροτικές φυλακές της Αγιάς Χανίων, νωρίς το πρωί. Μάλιστα, ο αλβανός κακοποιός, προκειμένου να δραπετεύσει ο κρατούμενος απείλησε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με πιστόλι.

    Την απόπειρα, επιβεβαίωσε ο διευθυντής των φυλακών Μιχάλης Κυριακάκης, που δήλωσε ότι: "στις 7:45 ένας Λευκορώσος κρατούμενος, με την συνεργασία ενός Αλβανού προσπάθησε να αποδράσει. Ο συνεργός απ' έξω πέταξε ένα σχοινί με ένα βαρίδι, και με μια τρίαινα, αλλά την ώρα που ο Λευκορώσος έκανε το πρώτο βήμα και άρχισε να αναρριχάται στον τοίχο, τον συνέλαβε ένας υπάλληλος της φυλακής".

    Ο διευθυντής των φυλακών περιέγραψε τι συνέβη μετά στην προσπάθεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων να συλλάβουν και τον Αλβανό συνεργό λέγοντας πως απείλησε με πιστόλι έναν από τους υπαλλήλους της φυλακής.

    "Σε μια στιγμή, ο συνεργός έβγαλε το πιστόλι του, το έβαλε στο κεφάλι του υπαλλήλου και με την απειλή του όπλου τον κατέβασε από το αυτοκίνητο και του το πήρε".

    Ακολούθησε καταδίωξη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ήδη είχαν σπεύσει στο σημείο. Ο Αλβανός, με μεγάλη ταχύτητα κατευθύνθηκε προς Ομαλό και μπήκε στο χωριό Σκορδαλού. Αφού είδε ότι ο κλοιός είχε σφίξει και δεν μπορούσε να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο, το εγκατέλειψε και άρχισε να τρέχει πεζός προς τα βουνά. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις που τον αναζητούν.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών ο Λευκορώσος που προσπάθησε να αποδράσει, δήλωσε πως είχε συμφωνήσει με τον Αλβανό να του δώσει το ποσό των 5.000 ευρώ για να τον βοηθήσει, εξέτιε ποινή 10 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας και είχε αποκλεισθεί από τις εξωτερικές εργασίες της φυλακής καθώς ήταν ύποπτος απόδρασης.

    Είδηση: 24052

    [17] Maraveyas Ilegal: Η πιο ξέφρενη συναυλία του καλοκαιριού

    Ειδήσεις

    Ένα ξέφρενο πάρτι με "παράνομη" μεσογειακή τρέλα, "αναρχική" διάθεση και βαλκανικές πινελιές από τους Cabaret Balkan, μας υπόσχεται ο οικοδεσπότης του μεγαλύτερου πάρτι του φετινού καλοκαιριού, Κωστής Μαραβέγιας, ο οποίος ύστερα από μία πολύ επιτυχημένη χρονιά σε Αθήνα (Σταυρός του Νότου), Θεσσαλονίκη (Orient Live) και σε ολόκληρη την Ελλάδα, κορυφώνει την καλοκαιρινή του εξόρμηση στο Κηποθέατρο Παπάγου με μία μεγάλη συναυλία.

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου όπου ο Κωστής Μαραβέγιας συνοδευόμενος από τη δυναμική του μπάντα θα παίξουν τραγούδια και μουσικές από την ομώνυμη δισκογραφική του δουλειά "maraveyas ilegal" αλλά και διασκευές της μεσογειακής σκηνής (Βαρκελώνη, Παρίσι, Ρώμη, Οράνο). Μαζί τους οι ευρηματικοί Cabaret Balkan από τη Θεσσαλονίκη μεταφέρουν το κέφι και τη βαλκανική τους τρέλα και το αποτέλεσμα είναι μία εκρηκτική χορευτική βραδιά, με ενέργεια, χιούμορ, πάθος και ρυθμό!

    Οι Cabaret Balkan προσφέρθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να αντικαταστήσουν την Naif, αρχική καλεσμένη του Κωστή Μαραβέγια, καθώς ξαφνικά προβλήματα υγείας την υποχρέωσαν να παραμείνει στην Ιταλία.

    Maraveyas Ilegal, special guest Cabaret Balkan

    Παρασκευή 26 Ιουνίου

    Κηποθέατρο Παπάγου: Κορυτσάς 6, Παπάγου (6η στάση), 210-6520412

    Ώρα έναρξης: 20:30

    Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ

    Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της οργάνωσης "Πολίτες του Κόσμου" - Αναδοχή απόρων και ορφανών παιδιών του Τρίτου Κόσμου.

    Προπώληση εισιτηρίων:

    Στο Δημαρχείο Παπάγου

    Στα καταστήματα Public και Virgin Megastores

    Στην ιστοσελίδα www.ticketnet.gr και στο τηλ: 210-8840600

    Είδηση: 24051

    [18] Οκτώ νεκροί από την κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Στη δίνη ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και έργα υποδομής, βρίσκεται η κεντρική Ευρώπη με την Τσεχία να πληρώνει μέχρι στιγμής το βαρύτερο τίμημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, τουλάχιστον οκτώ νεκροί είναι ο απολογισμός των πλημμυρών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην ανατολική Τσεχία. Τραγική είναι η κατάσταση και στις Φιλιππίνες όπου τροπική καταιγίδα, άφησε πίσω της 8 νεκρούς.

    Μεταξύ των θυμάτων στην τσεχία είναι μια 55χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε από τα νερά ποταμού στο Νόβι Γίτσιν και ένας άντρας ο οποίος πνίγηκε στο Κουνίν.

    "Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από διαφορετικά προβλήματα υγείας επειδή δεν έφτασε σε αυτούς εγκαίρως ιατρική βοήθεια", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πετρ Κούντελα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και υπέκυψαν καθώς τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εξαιτίας της υψηλής στάθμης υδάτων.

    Από τις καταρρακτώδεις βροχές, πολλά χωριά έχουν αποκλειστεί εξαιτίας των πλημμυρών. Στην περιοχή έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει αρχίσει η απομάκρυνση των κατοίκων.

    Επίσης κλειστές παραμένουν πολλές τοπικές σιδηροδρομικές γραμμές.

    Ανάλογη, με εκτεταμένες ζημιές, χωρίς όμως θύματα, είναι και η κατάσταση στην Πολωνία, την Αυστρία και τη Γερμανία όπου αρκετές περιοχές έχουν πληγεί από τη θεομηνία.

    Μάχη με κάθε μέσο, δίνουν για τρίτη ημέρα χιλιάδες πυροσβέστες και αστυνομικοί στην Αυστρία, για να περιορίσουν τα προβλήματα από τις πλημμύρες.

    Δρόμοι και σπίτια έχουν πλημμυρίσει και χωριά έχουν αποκοπεί, στη βόρεια, νότια και ανατολική χώρα, ενώ η καταρρακτώδης βροχή συνεχίζεται για τρίτη ημέρα.

    Τουλάχιστον πέντε ποτάμια έχουν υπερχειλίσει, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Ο Δούναβης, ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, έχει φουσκώσει και σε ορισμένα σημεία το νερό έχει ξεφύγει από τις όχθες του.

    Κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφή στα σπίτια τους, στήνοντας φράγματα με σακιά από άμμο, καθώς πληροφορήθηκαν ότι τις επόμενες ώρες το επίπεδο του νερού θα αυξηθεί μισό μέτρο.

    Στη Βιέννη οι αρμόδιοι του μουσείου Αλμπερτίνα, προετοιμάζονται να απομακρύνουν 950.000 έργα των Μονέ, Ρενουάρ, Μιχαήλ Αγγελου, Ρενουάρ και πολλών άλλων καλλιτεχνών, που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, για να τα προφυλάξουν από τις πλημμύρες.

    Και η γειτονική Γερμανία πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις. Αρκετές πόλεις έχουν ήδη πλημμυρίσει.

    Πολλοί δρόμοι που οδηγούν στον Δούναβη έχουν κλείσει και ο συναγερμός για το ενδεχόμενο πλημμύρας έχει αυξηθεί στο επίπεδο τρία, ενώ αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχουν εκδωθεί και για άλλα ποτάμια της χώρας.

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και περιοχές της Ουγγαρίας αφού η στάθμη παραπόταμου του Δούναβη έφθασε στο υψηλότερο σημείον των τελευταίων 40 ετών.

    Ακραία καιρικά φαινόμενα και στη νότια Πολωνία.

    Πολλά χωριά πλημμύρισαν, προκαλώντας καταστροφές και προβλήματα στους κατοίκους. Μηχανήματα έχουν επιστρατευθεί για την απομάκρυνση των σπασμένων δένδρων.

    Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    Φιλιππίνες

    Οκτώ νεκροί και 11 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός της τροπικής καταιγίδας Nangka που σάρωσε τις κεντρικές και ανατολικές Φιλιππίνες.

    Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών στη χώρα, τέσσερα θύματα ήταν αλιείς, των οποίων το πλεούμενο βρέθηκε στην πορεία ενός ανεμοστρόβιλου, στην επαρχία Κεσόν, 120 χλμ. νοτιοανατολικά της Μανίλας, ενώ δύο άνθρωποι πνίγηκαν στην κεντρική επαρχία Σέμπου και άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση στην πόλη Σαγκαγιάν δε Όρο.

    Στους 11 αγνοούμενους περιλαμβάνονται ένα αγόρι 4 ετών που παρασύρθηκε από τα νερά στην διάρκεια πλημμύρας, δύο έφηβοι που παρασύρθηκαν από ρεύματα ενώ κολυμπούσαν, και οκτώ ψαράδες.

    Από την τροπική καταιγίδα επλήγησαν πάνω από 44.000 άνθρωποι. Δεκάδες εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν και 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραμείνουν σε λιμάνια σε όλη τη χώρα καθώς το λιμενικό απαγόρευσε τον απόπλου των επιβατικών πλοίων.

    Είδηση: 24050


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 June 2009 - 16:57:02 UTC