Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία για την έκδοση Χριστοφοράκου
  • [02] Μπέζας: Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα
  • [03] Κρίση εντός κι εκτός Ιραν
  • [04] Πενήντα ΥΠΕΞ θα συζητήσουν για την ασφάλεια στην Κέρκυρα
  • [05] Και στην ελληνική γλώσσα πια η καταχώρηση ονομάτων του τομέα .eu
  • [06] Προσθήκη ακτοπλοϊκών δρομολογίων
  • [07] Έργα του Πολ Ντελβό στο Μουσείο Γουλανδρή της Άνδρου
  • [08] Για να είστε πάντα νέοι
  • [09] Μετά τους υπερήχους έρχονται ταβ¦ έμβρυα μοντέλα
  • [10] Επαφές για τις προοπτικές της Τουρκίας - Αναφορές στο Κυπριακό
  • [11] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην Αλβανία
  • [12] Προκαταρκτική για έκταση της Μ. Μεγίστης Λαύρας
  • [13] Χριστόφιας-Ταλάτ: «Ανοίγει το οδόφραγμα του Λιμνίτη»
  • [14] Όχι του ΔΣΑ στην εκμετάλλευση των παραλιών
  • [15] Ενημέρωση του Πρωθυπουργού για την εξυγίανση του ΟΣΕ
  • [16] Αφορμή να αποτιμηθούν οι διαστάσεις της μάστιγας
  • [17] Τροπολογία για τις χρηματοδοτήσεις
  • [18] Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη

    [01] Αισιοδοξία για την έκδοση Χριστοφοράκου

    Πολιτική

    Αισιόδοξος ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος που έχει συλληφθεί και κρατείται στο Μόναχο θα εκδοθεί σύντομα στην Ελλάδα, καθώς έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας μιλώντας το πρωί στην εκπομπή της ΝΕΤ, Πρώτη Γραμμή. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas, φυγοδικούσε από τις 20 Μαΐου, ημέρα που έπρεπε να εμφανιστεί στον ανακριτή για να απολογηθεί για την υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας.

    Η σύλληψη του βασικού κατηγορουμένου Μιχάλη Χριστοφοράκου, ένα μήνα μετά τη διαφυγή του στο Μόναχο, είναι σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της Siemens.

    Ο συλληφθείς, που έχει διπλή υπηκοότητα, φαίνεται ότι θα επιδιώξει να δικαστεί στη Γερμανία όπου τα αδικήματα στα οποία εμπλέκεται είναι πλημμελήματα.

    Στη γερμανική δικαιοσύνη συνεχίζεται το θρίλερ Χριστοφοράκου με τη σύλληψή του χθες στην πόλη Ρόζεναχαϊμ. Τα σενάρια είναι πολλά για την υπερασπιστική γραμμή που θα κρατήσει τελικώς το πρώην στέλεχος της Siemens.

    Όπως έγινε γνωστό, με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης φεύγουν τις αμέσως επόμενες ημέρες για το Μόναχο Έληνες δικαστικοί λειτουργοί προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Δένδιας, ενέκρινε το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Σανιδά, να μεταβούν με δαπάνη του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μόναχο o προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας, κι ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός.

    Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα μεταβούν στο Μόναχο -όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργού- «προκειμένου να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, ο οποίος συνελήφθη στη Βαυαρία, σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές Αρχές».

    «Το θέμα είναι μήπως η σύλληψη έγινε κατόπιν συμφωνίας», παρατηρεί ο ΛΑΟΣ, ενώ σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς των δικηγόρων του κατηγορουμένου ότι σε περίπτωση που επιστρέψει στην Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, σχολίασε: «Ας πρόσεχε με ποιους συναναστρεφόταν όλα αυτά τα χρόνια. Στον χώρο των κακοποιών υπάρχει ο "χρυσός κανόνας": αν κάνεις δουλειά με την Κόζα Νόστρα ανά πάσα στιγμή κινδυνεύεις».

    Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «η γερμανική δικαιοσύνη έκανε αυτό που δεν έκανε η ελληνική και εξέφρασε την ελπίδα πως ο κ. Χριστοφοράκος θα εκδοθεί στη χώρα μας, ώστε να μαθευτεί όλη η αλήθεια».

    Δήλωση Ευ. Αντώναρου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος σε ερώτηση σχετικά με την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου, περί κινδύνου της ζωής του σε περίπτωση έκδοσής του στην Ελλάδα, έκανε λόγο για αστειότητες και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σ' αυτή την υπόθεση και αυτό είναι που την ενδιαφέρει. Σε παρεμφερή ερώτηση απάντησε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, η ελληνική Πολιτεία, έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι νομίμως απαραίτητο προκειμένου η υπόθεση να διαλευκανθεί σε βάθος.

    Εν τω μεταξύ, προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη πήρε από τον ειδικό ανακριτή ο Θεόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων, που κατά δήλωσή του, πήρε το 1999 από τη Siemens και το παρέδωσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να κληθούν ως μάρτυρες οι πρώην ταμίες του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Αυγερινός και Δήμητρα Παπαχρήστου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24109

    [02] Μπέζας: Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα

    Πολιτική

    Στην εκτίμηση ότι δε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το 2009, προχώρησε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ. Τους επόμενους μήνες, όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο θα εστιάσει τις προσπάθειές του στη συγκράτηση και τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τα νέα μέτρα κοινωνικά δίκαια, καθώς θα πληρώσουν οι έχοντες. Τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχολίασαν με σκληρό και καυστικό τρόπο εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Κοινωνικά δίκαια και αναγκαία τα μέτρα λέει η κυβέρνηση

    Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, προβλέπει την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη κατά 14% που μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής κατά 6 λεπτά το λίτρο, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και στα καρτοκινητά. Ακόμη επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος για τα αυτοκίνητα πάνω από 1925 κυβικά, έκτακτη εισφορά για τα σκάφη αναψυχής , θα φορολογούνται με 10% τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, ενώ θέμα ημερών είναι και η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.

    Ειδικότερα η κυβέρνηση προσδοκά από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης 200 εκ., 140 εκ. από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, 180 εκ. από τα τυχερά παιχνίδια, 150 εκ. από τον ειδικό φόρο στα Ι.Χ. και 150 εκ. από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής συνολικά 150 εκ.

    "Εκτιμούμε όπως είναι η κατάσταση σήμερα ότι με αυτά τα πρόσθετα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει και με τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, διότι τα διαρθρωτικά μέτρα δεν αποδίδουν από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2009, ούτε το 2010" είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

    Το θέμα σχολίασε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σημείωσε ότι καμιά κυβέρνηση δεν θέλει να παίρνει μέτρα και δεν θέλει να επιβαρύνει το φορολογούμενο.

    Όταν βλέπετε μια κυβέρνηση, η οποία υποχρεώνεται να πάρει τέτοιες αποφάσεις πρέπει να ανταποκριθεί δυστυχώς, στην απόλυτη ανάγκη να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, είπε.

    Αναφερόμενος στα νέα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος εξαπέλυσε πυρά προς το ΠΑΣΟΚ. Είπε πως όποτε κρίνεται απαραίτητο θα λαμβάνονται όποια μέτρα κριθούν αναγκαία για την οικονομική σταθερότητα της χώρας και πως αυτή τη στιγμή προέχει να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τα διαρθρωτικά προβλήματα που κληρονομήσαμε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα διευθετηθούν με διαρθρωτικές ρυθμίσεις όπως πχ οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά και το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων.

    "Οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες δράσεις, υπευθυνότητα. Με πομφόλυγες και φράσεις οι οποίες είναι κενές από περιεχόμενο τα προβλήματα στον τόπο μας δεν αντιμετωπίζονται", υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να παίρνει μέτρα τα οποία δεν είναι ευχάριστα αλλά είναι απαραίτητα για τον τόπο.

    Απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση για την κριτική του ΠΑΣΟΚ, είπε πως μέχρι χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε την αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα. "Σήμερα μας κατηγορεί γιατί επιβάλλονται ειδικοί φόροι για αυτούς που κατέχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και για όσους έχουν σκάφη και ιστιοπλοϊκά πάνω από 10-15 μέτρα αντίστοιχα", συνέχισε και έκανε λόγο για παλινωδία και ψέλλισμα διαφόρων ισχυρισμών που δεν έχουν καμία βάση.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν δυνατόν να είχε αποφευχθεί η φορολογία που ανακοινώθηκε χθες, τόνισε ότι "η κυβέρνηση παίρνει μέτρα στην καρδιά της σφοδρότερης διεθνούς οικονομικής κρίσης, με ευαισθησία για τα λαϊκά στρώματα και με έναν ορθολογισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε καλύτερους δρόμους, καθιστώντας τον κίνδυνο, ευκαιρία".

    Για φοροκαταιγίδα μίλησε η αντιπολίτευση

    Στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και στα περί χρέους που κληρονομήθηκε, απάντησε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ρωτώντας τον τι έχει να πει "για τα 100 δις ευρώ που έχουν φορτώσει στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών από το 2004 που ήρθαν στην εξουσία".

    Προειδοποίησε για άγρια φοροεπιδρομή η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι και επανέλαβε τις επτά προτάσεις που έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη φορολογία. Ενιαία φορολογική κλίμακα, ένα αφορολόγητο όριο εισοδήματος για όλους, ετήσια αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων, μείωση του συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, φορολόγηση των κερδών από χρηματιστηριακές συναλλαγές και των μερισμάτων από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων και τέλος επαναφορά της προοδευτικής φορολόγησης μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα υγείας Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας και αυτός στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" έκανε λόγο για αναξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής και για μέτρα που πλήττουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

    "Αν μπορούσατε τώρα να προβάλλετε τα video με τις συνεντεύξεις του κ. Καραμανλή πριν από λίγες μέρες, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που έλεγε ότι "δεν θα βάλουμε καινούργιους φόρους, παρά μόνο αν σε μερικούς μήνες δούμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά", διαπιστώνουμε ότι ήξεραν πάρα πολύ καλά τι ετοιμάζουν για τον κόσμο" είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα 10 δις που λείπουν τώρα, οφείλονται σε συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης: τη μείωση της φορολογίας στα μεγάλα κέρδη, τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην κατάργηση της φορολογίας στη μεγάλη περιουσία και στις μεγάλες κληρονομιές.

    "Τα μέτρα αυτά συνεχίζουν την ίδια πολιτική, η οποία έχει δείξει ότι είναι και αναποτελεσματική και δεν προσφέρει λύσεις, διότι είναι μια αύξηση έμμεσων φόρων, η οποία πλήττει την μέση ελληνική οικογένεια και τους εργαζόμενους" δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 η Λούκα Κατσέλη και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ φορολογίας αλλά βάσει αρχών. Επίσης, χαρακτήρισε κοροϊδία τις εξαγγελίες περί ρύθμισης του ζητήματος των ημιυπαίθριων χώρων.

    "Χρειάζεται νέος σχεδιασμός οικονομικής πολιτικής με νέες προτεραιότητες για την αναδιανομή, νέες επιλογές για δημόσιες επενδύσεις και αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου της δημοσιονομικής διαχείρισης. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδειχθεί ανίκανη και επικίνδυνη. Η μοναδική της προσφορά στον τόπο θα είναι η προσφυγή στις κάλπες" δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σφήνα".

    Το θέμα σχολίασε με καυστικό τρόπο και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με την έμμεση φορολογία η κυβέρνηση "αλλάζει τα φώτα στο λαό."

    "Παίρνει ένα δύο μέτρα τα οποία είναι εντελώς επιφανειακά για αυτούς που έχουν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού και κότερα, ενώ στην πραγματικότητα δεν φορολογεί τις εταιρίες και άτομα που θησαυρίζουν από τη κερδοφορία. Εμείς ζητάμε 45% φορολογία της πλουτοκρατίας" τόνισε.

    "Είναι, τουλάχιστον, εξοργιστικό να βαφτίζει η κυβέρνηση «δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» την ανελέητη φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Στην Ελλάδα, εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ισχύει ένας και μόνο σιδερένιος κανόνας: φορολογική ασυλία για τα μεγάλα κέρδη, τις μεγάλες περιουσίες και τις μεγάλες κληρονομιές και φορολογική λεηλασία για τα λαϊκά εισοδήματα, τους μισθούς, τις συντάξεις και τη λαϊκή κατανάλωση" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    "Ατελέσφορα και επικίνδυνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, τα φορολογικά μέτρα. Η κυβέρνηση ρουφά χρήμα από την αγορά και διατηρεί το κράτος σε ιδιαίτερα σπάταλα επίπεδα. Εάν η κυβέρνηση Καραμανλή επιμένει σε θυσίες -χωρίς προοπτική- από τον Ελληνικό λαό, τότε τουλάχιστον ας δεχθεί την άμεση μείωση κατά 50% του μισθού του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των υπουργών και των βουλευτών, όπως κατ' επανάληψη έχει προτείνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.

    Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για μέτρα που για δεύτερη συνεχή φορά, στο ίδιο έτος, οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της θέσης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. "Η μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά φαίνεται ότι επισκέφθηκε και εγκαταστάθηκε πλέον και στις τσέπες των πολιτών" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Είδηση: 24124

    [03] Κρίση εντός κι εκτός Ιραν

    Δεν υπήρξε νοθεία στην εκλογική διαδικασία στο Ιράν, ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Φρουρών.

    Την ίδια ώρα, ο σκληροπυρηνικός Ιρανός κληρικός, ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας του, να μην δείξει κανένα έλεος στους ηγέτες των ταραξιών.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντεπιτίθενται στο "κατηγορώ" του Αχμαντινετζάντ και οι ηγέτες της G8 καταδικάζουν την καταστολή.

    Καμία εκλογική νοθεία δεν έχει κηλιδώσει την εκλογή του Μαχμούτ Αχμαντινετζάτ, ανακοίνωσε το πανίσχυρο συμβούλιο των φρουρών, αφαιρώντας με αυτό τον τρόπο, από τους ηττημένους υποψήφιους της αντιπολίτευσης, τα περιθώρια διεκδίκησης για επανάληψη των εκλογών.Στο μετεκλογικό σκηνικό, φαίνεται η χώρα να έχει κοπεί στα δύο.

    Από την μία πλευρά ο σκληροπυρηνικός Ιρανός κληρικός, ο οποίος -μιλώντας σε πιστούς στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης- ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι χωρίς έλεος η τιμωρία που θα επιβάλλεται στους ταραξίες. Συγκεκριμένα, ζήτησε την εκτέλεση των επικεφαλής των διαδηλώσεων που μαίνονται στη χώρα αμφισβητώντας την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος.

    Από τη άλλη πλευρά οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, που δεν φαίνονται να πτοούνται από την πρόταση αυτήν, αφού θα προχωρήσουν σήμερα στην διεξαγωγής διαδήλωσης.

    Μάλιστα, στην εν λόγω -για σήμερα- προγραμματισμένη διαδήλωση, ανακοίνωσαν πως θα ελευθερώσουν στον ουρανό χιλιάδες μπαλόνια με το μήνυμα: «Νέντα θα είσαι πάντα στην καρδιά μας», το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη της νεαρής γυναίκας που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών κατά την διάρκεια διαδήλωσης την περασμένη εβδομάδα

    Την ίδια ώρα, εντείνεται και η κρίση και στο εξωτερικό του Ιράν και συγκεκριμένα μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάτ, που κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι έχει ίδια συμπεριφορά με τον προκάτοχό του και απαίτησε την απολογία του για την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη μετεκλογική αναταραχή, δήλωσε: «Είναι η φιλική μας συμβουλή. Δεν θέλουμε να δούμε τη μεγάλη ντροπή της περιόδου Μπους να επαναλαμβάνεται στη νέα περίοδο των ΗΠΑ!».

    Η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθε δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι στο Ιράν που θέλουν να μετατρέψουν την μετεκλογική κατάσταση, όχι σε διαμάχη μεταξύ των Ιρανών, αλλά» μεταξύ της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών!».

    Η κρίση στο Ιράν κυριαρχεί και στις συζητήσεις των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της G8, που συνεδριάζουν στην Τεργέστη.

    Οι υπουργοί εξωτερικών της G8 κάλεσαν το Ιράν να επιλύσει άμεσα την κρίση, μέσω του δημοκρατικού διαλόγου και να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνεται και η ελευθερία της έκφρασης.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η βία των τελευταίων δέκα ημερών, οι φόνοι και οι ξυλοδαρμοί, είναι γεγονότα λυπηρά και αποδεικνύουν την αποτυχία του Ιράν να προστατέψει τους ανθρώπους της και χαρακτηρίζεται ως κρίση αξιοπιστίας, όχι μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, αλλά, μεταξύ των Ιρανών που καταμέτρησαν τις ψήφους και του Ιρανικού λαού.

    Είδηση: 24126

    [04] Πενήντα ΥΠΕΞ θα συζητήσουν για την ασφάλεια στην Κέρκυρα

    Σημαντικά θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ασφάλειας και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ανατολής-Δύσης θα βρεθούν στο επίκεντρο δύο ξεχωριστών συνόδων, που συνέρχονται το Σάββατο και την Κυριακή στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή περισσότερων των 50 υπουργών Εξωτερικών. Ο λόγος για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και τη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC). Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό. Στο πλαίσιο τους αναμένεται να λάβουν χώρα ουσιαστικές συζητήσεις και στο περιθώριο σημαντικές διμερείς επαφές. Τα θέματα αυτά συζήτησαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών.

    Ειδικότερα, το Σάββατο συνέρχεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC), για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Γεωργίας. Την Κυριακή, συγκαλείται η άτυπη υπουργική σύνοδος των 56 χωρών, που μετέχουν στον ΟΑΣΕ.

    "Οι μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ευρώπης στον 21ο αιώνα εκτείνονται πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο και περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας και τη Μέση Ανατολή", τόνισε σε άρθρο της στην ιστοσελίδα "huffingtonpost.com", η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ όπου θα τεθεί το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

    Η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι "θα πρέπει να αναζητηθούν τα εργαλεία και οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των διαφορών των χωρών του ΟΑΣΕ, αλλά και να συζητηθούν τα θέματα εκείνα τα οποία αποτελούν τις πραγματικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας".

    Και συμπληρώνει: "ο στόχος της Συνόδου είναι όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να εμπλακούν στη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία θα βοηθήσει στον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής δράσης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον 21ο αιώνα".

    Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει η αρχή ενός νέου διαλόγου, το πλαίσιο του οποίου να οριοθετηθεί στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η θητεία της ελληνικής προεδρίας.

    Είδηση: 24129

    [05] Και στην ελληνική γλώσσα πια η καταχώρηση ονομάτων του τομέα .eu

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε τους κανόνες για τον τομέα .eu, ώστε να καταστεί δυνατό στους χρήστες του Διαδικτύου να καταχωρούν ονόματα με κατάληξη .eu με την χρησιμοποίηση διαφορετικών αλφαβήτων, όπως το ελληνικό και το κυριλλικό.

    Μέχρι τώρα, τα καταχωρημένα ονόματα τομέα στον τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu μπορούσαν να περιέχουν μόνο τους χαρακτήρες "a" έως "z", τα ψηφία "0" έως "9" και "-".

    Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. θα μπορούν να καταχωρούν πια ονόματα τομέα [domain] σε μη λατινικές γραφές, πράγμα ουσιαστικής σημασίας για γλώσσες όπως τα Ελληνικά και τα Βουλγαρικά.

    Αναμένεται ότι οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελκυστικότητα των ονομάτων τομέα ανωτάτου επιπέδου της Ευρώπης. Προκειμένου να καταχωρίσουν ένα όνομα τομέα .eu, οι χρήστες του παγκόσμιου ιστού πρέπει να είναι εγκατεστημένοι σε ένα από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε..

    Εξάλλου, νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι τρία έτη αφότου εγκαινιάστηκε, ο τομέας .eu εξακολουθεί να γίνεται όλο και δημοφιλέστερος. Ο αριθμός των καταχωρημένων ονομάτων τομέα .eu αυξήθηκε κατά 11% αμφότερα τα έτη 2007 και 2008. Σε αυτό, συνέτεινε το γεγονός ότι η δαπάνη καταχώρησης μειώθηκε από 10 ευρώ σε 5 ευρώ το 2007 και εκ νέου σε 4 ευρώ το 2008.

    Από τον Απρίλιο 2006 που άνοιξε για όλους τους κατοίκους της Ε.Ε. και τους οργανισμούς που είναι εγκατεστημένοι στην Ε.Ε., το .eu κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση του κοινού. Το .eu πέτυχε να καταστεί ως ο τέταρτος πλέον δημοφιλής κωδικός χώρας τομέα ανωτάτου επιπέδου [domain] της Ευρώπης, υπολειπόμενος μόνο από τα .de [Γερμανία], .uk [Ηνωμένο Βασίλειο] και .nl [Κάτω Χώρες].

    Το .eu αποτελεί τον ένατο πλέον χρησιμοποιούμενο παγκοσμίως τομέα. Ο επίσημος δικτυακός τόπος της Σουηδικής Προεδρίας της Ε.Ε. έχει ως όνομα τομέα τον .eu [www.se2009.eu], πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.

    Η διαχείριση του .eu έχει ανατεθεί στην EURid, ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμό. Η EURid ετοιμάζεται για την επίσημη δρομολόγηση διεθνοποιημένων ονομάτων τομέα που θα υπάγονται στο .eu.

    Είδηση: 24132

    [06] Προσθήκη ακτοπλοϊκών δρομολογίων

    Ειδήσεις

    Στην έγκριση ακτοπλοϊκών δρομολογίων της κοινοπραξίας "G.A. FERRIES", προχώρησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο υπουργός Α. Παπαληγούρας, έλαβε αυτή την απόφαση, ενόψει της σύγκλισης του συμβουλίου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Τα δρομολόγια που εγκρίθηκαν είναι:

    α) Για το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ΝΤΑΛΙΑΝΑ, στη γραμμή "Άγιος Κωνσταντίνος προς Βόρειες Σποράδες", επτά δρομολόγια την εβδομάδα,

    β) Για το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ΡΟΔΑΝΘΗ, στη γραμμή "Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ίος β Θήρα", τέσσερα (04) δρομολόγια την εβδομάδα, εκ των οποίων τα δύο με υποχρεωτική προσέγγιση σε Φολέγανδρο - Σίκινο - Ανάφη και

    γ) Για το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ΜΑΡΙΝΑ, στη γραμμή "Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Άγιος Κήρυκος - Καρλόβασι β Βαθύ", τρία δρομολόγια την εβδομάδα.

    Το ανωτέρω πλοίο πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα και ώρα 23:59, από Πειραιά για Σύρο - Μύκονο - Άγιο Κήρυκο - Φούρνους - Καρλόβασι - Βαθύ.

    Επίσης ανακοινώνεται ότι με Αποφάσεις του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000β¬), σε ναυτιλιακή εταιρεία, διότι δεν μερίμνησε, ως όφειλε, τόσο για την ενημέρωση των επιβατών εντός του πλοίου, αναφορικά με καθυστερημένη εκτέλεση εγκεκριμένου δρομολογίου συνεπεία παρουσιασθείσας μηχανικής βλάβης, όσο και για την έκδοση σχετικής δημόσιας ανακοίνωσης.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24114

    [07] Έργα του Πολ Ντελβό στο Μουσείο Γουλανδρή της Άνδρου

    Ειδήσεις

    Προκειμένου να τιμήσει έναν εξαιρετικά σημαντικό Βέλγο ζωγράφο του εικοστού αιώνα, το έργο του οποίου για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην χώρα μας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, συνδιοργανώνει με το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών έκθεση αφιερωμένη στον Πολ Ντελβό (1897-1994). Η έκθεση με τίτλο "Ο Πολ Ντελβό και η Αρχαιότητα" εγκαινιάζεται από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαράς, την Κυριακή 28 Ιουνίου στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009. Στη συνέχεια η ίδια έκθεση, θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών από τις 23 Οκτωβρίου 2009 έως τις 31 Ιανουαρίου 2010.

    Συνολικά αποτελείται από 69 έργα (ελαιογραφίες και σχέδια) προερχόμενα από το Ίδρυμα Πολ Ντελβό, το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, καθώς και από διάφορα άλλα μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

    Στη φετινή παρουσίαση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επιρροές που δέχθηκε ο καλλιτέχνης από τον αρχαίο κόσμο και ιδιαίτερα την ελληνική αρχαιότητα, η οποία τον ενέπνευσε με αναγνώσματα όπως αυτά του Ομήρου, με την τέχνη και τους μύθους της, από την θεματολογία των οποίων συστηματικά άντλησε στοιχεία με τα οποία διέπλεξε την δική του προσωπική μυθολογία.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των εγκαινίων και συγκεκριμένα το πρωινό της Κυριακής 28 Ιουνίου (10.30 π.μ.), θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας Άνδρου συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Το γυναικείο γυμνό στην σύγχρονη ζωγραφική". Τη συζήτηση θα συντονίσει και φέτος η Πρύτανης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, με ομιλητές την κυρία Έφη Ανδρεάδη, Κριτικό Τέχνης, την κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και την κυρία Νίκη Λοϊζίδη, καθηγήτρια στην Α.Σ.Κ.Τ.

    Καθημερινά θα παρουσιάζονται στην αίθουσα προβολών του Μουσείου ταινίες για την ζωή και το έργο του ζωγράφου.

    Την έκθεση του σημαντικού αυτού δημιουργού, η οποία θα συνοδεύεται από μία άρτια τεκμηριωμένη και εκδοτικά επιμελημένη έκδοση, με εμπεριστατωμένα ιστορικά κείμενα, λήμματα, βιβλιογραφικά και εργογραφικά σημειώματα, καθώς και ένα πλήρες βιογραφικό του τιμώμενου καλλιτέχνη θα επιμεληθεί ο κ. Michel Draguet, Διευθυντής των Μουσείων Καλών Τεχνών του Βελγίου.

    Η έκδοση θα κυκλοφορήσει από γνωστό ευρωπαϊκό εκδοτικό οίκο σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φλαμανδικά. Θα περιλαμβάνει κείμενα των διευθυντών των δύο μουσείων Michel Draguet και Κυριάκου Κουτσομάλλη, ένα κείμενο του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, καθώς και θεματικές επιστημονικές αναλύσεις από τους διακεκριμένους ιστορικούς και πανεπιστημιακούς κ. Jean Clair, πρώην Διευθυντή του Μουσείου Picasso στο Παρίσι, συγγραφέα του καταλόγου τεκμηρίωσης των έργων του Paul Delvaux, και ακαδημαϊκό, κα Sophie Basch, πανεπιστημιακό, καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας στη Σορβόννη, κ. Alexandre Farnoux, Διευθυντή του Ινστιτούτου Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Παρίσι, καθώς και τον καθηγητή Ελληνικής τέχνης και πολιτισμού και Διευθυντή του ιστορικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Aix-en-Provence, κ. Philippe Jockey.

    Είδηση: 24112

    [08] Για να είστε πάντα νέοι

    Μερικοί άνθρωποι φαίνονται να διατηρούν το μυαλό τους σε πολύ καλή κατάσταση παρά την προχωρημένη ηλικία τους. Ποιο μπορεί να είναι το μυστικό τους; Μια νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει τέσσερις σημαντικούς παράγοντες που συνεισφέρουν σε ένα υγιή νου: την φυσική άσκηση, την εκπαίδευση, το κόψιμο του τσιγάρου και την κοινωνική δραστηριότητα.

    Αν και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι γενετικοί παράγοντες (τα γονίδια) παίζουν ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι θα εμφανίσουν γεροντική άνοια, η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών ερευνών που ανακαλύπτουν πρακτικούς τρόπους για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι νοητικές λειτουργίες και η μνήμη των ηλικιωμένων.

    Η έρευνα, υπό την Αλεξάνδρα Φιόκο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας "Neurology", ανέλυσε επί μια οκταετία τις νοητικές ικανότητες 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών. Σε ποσοστό που ξερνούσε το 50%, εμφανίστηκε φυσιολογική μείωση των νοητικών λειτουργιών τους λόγω ηλικίας, στο 16% σημαντική μείωση, αλλά στο 30% δεν είχε καμία αλλαγή (μερικά μάλιστα άτομα, σύμφωνα με τα τεστ, σημείωσαν ακόμα και βελτίωση από τα 70 στα 79 χρόνια τους!).

    Η έρευνα επικεντρώθηκε, στη συνέχεια, στους παράγοντες εκείνους που μπορεί να δικαιολογήσουν αυτές τις αποκλίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Κατ' αρχήν επιβεβαίωσε αυτό που είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες έρευνες, ότι η σωματική άσκηση προστατεύει σημαντικά τον εγκέφαλο από την εμφάνιση νοητικών διαταραχών. Όπως διαπιστώθηκε και στη νέα μελέτη, τα άτομα που ασκούνται μέτρια έως έντονα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είναι 30% πιθανότερο να κρατήσουν σε καλή κατάσταση το νου τους.

    Θετική είναι και η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου. Όσοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανό να διατηρήσουν τις νοητικές ικανότητές τους. Για υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, οι πιθανότητες μεγαλώνουν.

    Διαπιστώθηκε επίσης συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στην τρίτη ηλικία. Οι μη καπνιστές έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να κρατήσουν το γρήγορο και υγιές μυαλό τους σε σχέση με τους καπνιστές.

    Τέλος, η ενεργή κοινωνική ζωή κάνει καλό στο μυαλό. Όσοι ηλικιωμένοι άνθρωποι συνεχίσουν να εργάζονται, να συζούν με κάποιον, να έχουν φίλους ή να δραστηριοποιούνται κοινωνικά (π.χ. κάνοντας εθελοντικό-κοινωνικό έργο), έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν υγιή το νου τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24115

    [09] Μετά τους υπερήχους έρχονται ταβ¦ έμβρυα μοντέλα

    Οι υπέρηχοι, που μπορούν να "δουν" το έμβρυο μιας γυναίκας, χαιρετίστηκαν ως μεγάλη ανακάλυψη. Σύντομα ωστόσο θα φαντάζουν ξεπερασμένοι, καθώς μια νέα καινοτομία πάει ένα βήμα παραπέρα από τους υπερήχους επιτρέποντας στις έγκυες γυναίκες να κρατάνε στα χέρια τους, πριν καν γεννήσουν, το ίδιο το έμβρυό τους σε μορφή κούκλας-προπλάσματος, στις αληθινές του διαστάσεις. Η νέα εφεύρεση αποτελεί προϊόν του βραζιλιάνου σχεδιαστή Χόρχε Λόπες, ο οποίος χρησιμοποιεί μια τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης (γνωστή ως "δημιουργία γρήγορου πρωτοτύπου") για να δημιουργήσει γύψινα εκμαγεία των εμβρύων, που έχουν βασιστεί σε στοιχεία υπερήχων και τομογραφιών.

    Τα έμβρυα-μοντέλα θα επιδειχτούν για πρώτη φορά σε έκθεση στο Βασιλικό Κολλέγιο Τεχνών του Λονδίνου, σύμφωνα με τους Times. Η ανακάλυψη έχει τραβήξει την προσοχή των γιατρών. "Φανταστική εξέλιξη και απολύτως μοναδική", την χαρακτήρισε ο καθηγητής γυναικολογίας του King's College του Λονδίνου Στιούαρτ Κάμπελ, πρωτοπόρος στη διάγνωση μέσω υπερήχων από τη δεκαετία του ΄80.

    Η νέα τεχνική ήδη δοκιμάζεται σε κλινική του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. "Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς τα πρόσωπα των μητέρων, όταν μπορούν να δουν ολόκληρο το μωρό τους, να καταλάβουν πραγματικά το μέγεθός του", δήλωσε ο 42χρονος δρ. Λόπες.

    Ο Λόπες πήρε την ιδέα για τη νέα τεχνική, όταν εργαζόταν στην ανακατασκευή αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως δεινοσαύρων και μούμιων για μουσεία. Ήδη επεξεργάζεται ένα νέο απλό λογισμικό που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι γιατροί για να δείχνουν άμεσα και? τρισδιάστατα το έμβρυο στους γονείς του.

    Ο καθηγητής Κάμπελ προτίθεται να χρησιμοποιήσει την τεχνική στη Βρετανία ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους γονείς που περιμένουν παιδί, καθώς επίσης να βοηθήσει εκείνες τις μητέρες που δυσκολεύονται να αναπτύξουν συναισθηματικό δεσμό με το ακόμα αγέννητό παιδί τους. Θα επιτρέψει ακόμα στους γονείς να καταλαβαίνουν καλύτερα τυχόν φυσικές ανωμαλίες που διαγιγνώσκονται κατά την εγκυμοσύνη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24110

    [10] Επαφές για τις προοπτικές της Τουρκίας - Αναφορές στο Κυπριακό

    Ευρώπη

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε σήμερα την Τουρκία να υποστηρίξει με εποικοδομητικό τρόπο τις προσπάθειες που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν χθες στην Κύπρο και επεσήμανε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ο ΟΗΕ για την εξεύρεση συνολικής λύσης που στόχο έχει την επανένωση της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γαλλία και τη Γερμανία να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ και δήλωσε αποφασισμένος να μην υποκύψει σε "στενόμυαλους" και "λαϊκιστές" που προσπαθούν να παρεμποδίσουν την ένταξη.

    Ρεν: "Είναι στο χέρι της Άγκυρας"

    Ο κ. Ρεν κάλεσε ακόμη την Άγκυρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στις ενταξιακές της προσπάθειες και τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ-Τουρκίας, αναμένεται να ανοίξει το ενδέκατο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό που αφορά τη φορολογία. Ο κοινοτικός Επίτροπος υπογράμμισε ότι εφόσον διαπιστωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, τα επόμενα κεφάλαια που θα μπορούσαν να έρθουν προς συζήτηση έως το τέλος του χρόνου για άνοιγμα είναι αυτά της κοινωνικής πολιτικής, του ανταγωνισμού και του περιβάλλοντος.

    Εξέφρασε ωστόσο την επιθυμία το κεφάλαιο αυτό να είναι εκείνο του ανταγωνισμού.

    "Είναι στο χέρι" της Άγκυρας, υπογράμμισε, χωρίς να δείχνει να φοβάται ότι τα κράτη της ΕΕ που αντιτίθενται δημοσίως στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, μπορεί να καθυστερήσουν, ακόμη και να μπλοκάρουν το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου.

    "Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις" στην Τουρκία "παραμένουν ο κινητήρας της ενταξιακής διαδικασίας", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος επικαλούμενος, εκτός του ανταγωνισμού, τον τομέα του περιβάλλοντος.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο "άνοιγμα του πολύ σημαντικού κεφαλαίου της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής για την απασχόληση" που εξαρτάται από "την υιοθέτηση" εκ μέρους της Άγκυρας "ενός νόμου για τα συνδικάτα που να συμφωνεί με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας και της ΕΕ".

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση εάν στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Επιτροπής και Τουρκίας έχει συζητηθεί κάποια πιθανή ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι όπως συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2006 είναι πολιτική της ΕΕ να εξετάζει τέτοια θέματα μόνο όταν το τελικό στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει ολοκληρωθεί.

    Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας παραμένει στρατηγικός στόχος και δεσμεύτηκε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν για ταχεία προώθηση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής λύσης η οποία θα αποτελούσε, όπως είπε, μια πολύ σημαντική εξέλιξη από όλες τις απόψεις για την ειρήνη στην περιοχή.

    Κάλεσμα Ερντογάν προς Γαλλία και Γερμανία

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προχωρεί και απέκρουσε τις εκτιμήσεις ότι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

    Παράλληλα απέρριψε τη θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας που υποστηρίζουν μία "προνομιακή εταιρική σχέση" της Τουρκίας με την ΕΕ, αντί της πλήρους ένταξης.

    "Δεν υπάρχει τέτοιος τύπος εταιρικής σχέσης. Ο δικός μας στόχος είναι η πλήρης ένταξη", είπε. "Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας έχουν δυστυχώς μία μονομερή προσδοκία, η οποία είναι μάλλον λαϊκιστική και μας θλίβει. Ελπίζω ότι αυτό θα το ξεπεράσουμε", συμπλήρωσε.

    Είδηση: 24130

    [11] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην Αλβανία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Στα Τίρανα, βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», Γιώργος Παπανδρέου, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του «Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας», με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο και με τον πρόεδρο του κόμματος της «Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Βαγγέλη Ντούλε.

    «Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο από τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Εντι Ράμα.

    Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Ράμα μίλησαν σε συγκέντρωση οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, με τον κ. Ράμα να αναφέρεται στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και να τονίζει ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επέφερε αλλαγές στο κόμμα και κέρδισε την εμπιστοσύνη των νέων, προτάσσοντας την ανάγκη για αλλαγή και μία νέα αντίληψη διακυβέρνησης.

    Από την μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε στον κ. Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας «μεγάλη νίκη» στις εκλογές της Κυριακής, τονίζοντας ότι «με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Αλβανία θα προχωρήσουμε στην επίλυση, μεταξύ άλλων, και των προβλημάτων των Αλβανών στην Ελλάδα και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του «όχι στη λαθρομετανάστευση» και έκανε λόγο για «οργανωμένη μετανάστευση» και «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη δουλειά, με ίσους μισθούς για την ίδια εργασία, κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις», που αυτές θα πρέπει να διευθετούνται εντός διμερούς πλαισίου.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «θα βοηθηθούν και όσοι Αλβανοί επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία».

    Επανέλαβε τις θέσεις του για «άμεση απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα», καθώς και για απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά τελειώνουν στην Ελλάδα τη Δευτεροβάθμία Εκπαίδευση και εξακολουθούν να παραμένουν στην χώρα μας για 3 συνεχή έτη.

    «Οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν θετικό οικονομικό μέγεθος για την Ελλάδα και τους ευχαριστώ γι αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών».

    «Παλιά, οι μειονότητες θεωρούνταν απειλή, τώρα πλέον δεν αποτελούν απειλή. Εξάλλου, γι' αυτό δημιουργήσαμε την Ε.Ε., ώστε τα σύνορα να παίζουν "μικρότερο ρόλο" έναντι των δικαιωμάτων των ανθρώπων», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας την θέση του για «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στην Αλβανία και εκφράζοντας ανησυχία για «όσα είδα χθες και σήμερα, τα οποία δεν είναι καλά σημάδια και παραπέμπουν στις πρακτικές των "συνόρων" και του αυταρχισμού».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί κυβέρνηση, ο ίδιος θα γίνει "πρωταθλητής" της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.».

    Συνάντηση Παπανδρέου β Αναστάσιου

    Εν συνεχεία, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνομιλία, ενώ αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στο έργο του Αρχιεπισκόπου και στην συνεχή του προσπάθεια, ώστε «η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία να παίξει τον ρόλο της δημιουργίας, της καταλαγής και της προσφοράς, τόσο στην ανάπτυξη της Αλβανίας, όσο και στην αλληλοκατανόηση θρησκευμάτων και λαών σε ένα βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τοπίο, όπου καλούμαστε να συμβιώσουμε με ανθρωπιά, αγάπη και αλληλοκατανόηση».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να δεχόμαστε επισκέψεις πολιτικών ηγετών, που ενδιαφέρονται για την Αλβανία και τα Βαλκάνια» και εξήρε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που επιδεικνύει για την περιοχή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Προσπαθήσαμε, ως ορθόδοξη Εκκλησία, να είμαστε εντός του κοινωνικού γίγνεσθαι, χωρίς να ζητάμε τίποτα και το πράξαμε ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όταν η χώρα ήταν σε δοκιμασία, όπως το 1994, 1997 και 1999 και τότε είπαμε "όχι στη βία", "κάτω τα όπλα", "καταλαγή και συνεννόηση"», είπε ο κ. Αναστάσιος, υπογραμμίζοντας ότι «έχει περάσει το μήνυμα του σεβασμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει, ακόμα και αν δεν πιστεύει».

    Επίσης, ο κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο με την συμμετοχή της στα διεθνή εκκλησιαστικά φόρα, αλλά και από το γεγονός ότι "η Αλβανία είναι μία χώρα με εξαιρετικά αρμονικές σχέσεις μεταξύ θρησκειών και δογμάτων".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, του οποίου σημειωτέον η παρουσία στην Αλβανία συμπλήρωσε, στις 24 Ιουνίου, το 17ο έτος της, ένα λεύκωμα του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις μνήμες της Κατοχικής Αθήνας, που ξυπνά μέσα του ο Ιερός Βράχος, καθώς «η επίσκεψή μας εκεί, στα τέσσερα εκείνα χρόνια, που μας φάνηκαν αιώνες, ήταν μία ανάσα ελευθερίας».

    Από την πλευρά του, ο κ. Αναστάσιος δώρισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο «Εως εσχάτων της γης», όπου περιγράφεται η ιστορία της Ιεραποστολής, της οποίας υπήρξε σκαπανέας στην αφρικανική ήπειρο.

    Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας -προσδίδοντας μία νότα ευθυμίας στη συνάντηση- ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «πότε τα προλαβαίνετε όλα αυτά;» για να προσθέσει «τα νιάτα δεν κρύβονται, εμείς πια έχουμε περάσει στην πίσω πλευρά του βουνού».

    Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του «Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «όλα θα πάνε καλά [στις εκλογές] αν δεν γίνουν "παρατράγουδα"».

    Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τον κ. Ντούλε τον ενώνουν κοινές αξίες και ο αγώνας για την προοπτική της Αλβανίας στην Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση της Ε.Ε., επί ελληνικής προεδρίας το 2003, για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.

    Είπε ακόμη, ότι η Ε.Ε. αποτελεί «οικογένεια κοινών αξιών» και τόνισε ότι πρέπει να γίνονται «σεβαστά τα σύνορα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    «Η ελληνική μειονότητα είναι πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες και μπορεί να λειτουργήσει, ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας στην Βαλκανική χερσόνησο σε μία ευρωπαϊκή προοπτική, που βασίζεται στους κανόνες της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Όλοι, στην Ε.Ε. περιμένουμε ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι πραγματικά ελεύθερες και δίκαιες με δημοκρατικούς κανόνες, ώστε ο αλβανικός λαός να εκφράσει, χωρίς φόβο, την πραγματική βούλησή του».

    Είδηση: 24131

    [12] Προκαταρκτική για έκταση της Μ. Μεγίστης Λαύρας

    Ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί εάν τελέστηκε κακουργηματική απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου σχετικά με τη νομιμότητα της αναγνώρισης κυριότητας στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους επί έκτασης 37.000 στρεμμάτων διέταξε ο εισαγγελέας του Αρειού Πάγου Γιώργος Σανιδάς.

    Με την ιδία παραγγελία ζητείται να διερευνηθεί εάν τελέστηκε επίσης το κακούργημα της απάτης επί δικαστηρίου σε βάρος του δημοσίου, με αφορμή δικαστικές αποφάσεις του 1993 και του 1994, που καθόριζαν εξωφρενικές τιμές αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση μέρους της επίμαχης έκτασης για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 24127

    [13] Χριστόφιας-Ταλάτ: «Ανοίγει το οδόφραγμα του Λιμνίτη»

    Σε τελική συμφωνία για την διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, στην βορειοδυτική Κύπρο, κατέληξαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας κι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Επτά σημεία περιλαμβάνει η συμφωνία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, στη βορειοδυτική περιοχή της Κύπρου, στην οποία κατέληξαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη σημερινή 34η συνάντησή τους, στο πλαίσιο των απ' ευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν στη διάνοιξη του οδοφράγματος:

    * υπό τους κανονισμούς, που διέπουν τα άλλα οδοφράγματα,

    * στο πλαίσιο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ο ρόλος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ,

    * τα άτομα, που περνούν από το οδόφραγμα και επιθυμούν να επισκεφθούν τα Κόκκινα [τουρκοκυπριακός θύλακας], θα συνοδεύονται από την Ειρηνευτική Δύναμη, οι οποίες θα πραγματοποιούνται με μικρά λεωφορεία κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή,

    * θα γίνεται μεταφορά λογικών ποσοτήτων φαγητού και νερού, κι άλλων προμηθειών, μη στρατιωτικής φύσης, στα Κόκκινα με τη συνοδεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ,

    * τα Κόκκινα θα ενωθούν με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο πριν το άνοιγμα του οδοφράγματος,

    * σε ανθρωπιστικά θέματα: Τα ασθενοφόρα θα είναι σε θέση να μεταβαίνουν στα Κόκκινα για μεταφορά ασθενών. Θα εφαρμόζονται οι κανόνες, που διέπουν τη διέλευση των ασθενοφόρων από τα οδοφράγματα. Αντίστοιχα, τα ε/κ ασθενοφόρα θα διασχίζουν το οδόφραγμα από την αντίθετη κατεύθυνση για τα νοσοκομεία της Λευκωσίας. Σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, τ/κ πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες θα μεταβαίνουν στα Κόκκινα &

    * θα υπάρχουν αμοιβαίες διευθετήσεις, από καιρού εις καιρόν, για συγκεκριμένες εκδηλώσεις μέσω αυτού και άλλων οδοφραγμάτων.

    Ταλάτ

    Αισιόδοξος, αλλά και επιφυλακτικός για τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, «θα πάρει κάποιο χρόνο, λόγω των διευθετήσεων, που θα πρέπει να γίνουν»

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε, είναι καλή και ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι το διάνοιγμα του οδοφράγματος θα είναι χρήσιμο για την περιοχή και τους κατοίκους της και επίσης, θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για το μέλλον.

    Εξέφρασε χαρά, που τελικά βρέθηκε λύση στο ζήτημα του Λιμνίτη, το οποίο, όπως σημείωσε, «επισκίαζε τις διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού».

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε πως θα γίνεται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αντί να μεταφέρονται καύσιμα στον τουρκοκυπριακό θύλακα στα Κόκκινα, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό να χρειαστούν τρεις ως πέντε μήνες για να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις».

    Επίσης είπε ότι «πριν τη διάνοιξη του οδοφράγματος θα γίνονται διευθετήσεις για διέλευση σε ειδικές περιπτώσεις», και έδωσε, ως παράδειγμα τη μετάβαση Τ/κ στα Κόκκινα, στις 8 Αυγούστου, διά ξηράς αντί διά θαλάσσης.

    Πρόσθεσε δε, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δει θετικά οποιοδήποτε αίτημα των Ελληνοκυπρίων για την τέλεση λειτουργίας στον Άγιο Μάμα της Μόρφου και υπογράμμισε ότι η μετάβαση στα Κόκκινα θα γίνεται με τη συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ευρωπαϊκή Ένωση

    Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία σχετικά με το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη στην Κύπρο εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

    Ο Μ. Μπαρόζο αναφέρει ότι «πρόκειται για πολύ καλή είδηση και εξαιρετική ανταπόκριση στην έκκληση που απηύθυνε στους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να σημειώσουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της χώρας».

    «Η συμφωνία δείχνει ότι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», τονίζει ο Μπαρόζο που σημειώνει πως «είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα στην όλη διαδικασία επίλυσης που σύντομα θα εισέλθει στο αποφασιστικό στάδιό της».

    Ακόμη αναφέρει ότι «η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των δύο ηγετών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να επιτύχουν συνολική διευθέτηση και να επιτύχουν την επανένωση της νήσου. Φέτος υπάρχει μοναδική ευκαιρία να δοθεί τέλος σε αυτή τη μακροχρόνια σύγκρουση επί ευρωπαϊκού εδάφους και η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί».

    Ο Ο. Ρεν καλωσόρισε «αυτό το σημαντικό επιπλέον μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα ωφελήσει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο το οποίο θα διευκολύνει επίσης την καθημερινή ζωή πολλών Κυπρίων και θα βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Καταλήγοντας ο κοινοτικός επίτροπος τονίζει την ετοιμότητα της Επιτροπής να συμβάλει οικονομικά στα έργα.

    Τέλος, σε ανακοίνωσή του ο Χ. Πέτερινγκ σημειώνει ότι η σημερινή συμφωνία αποδεικνύει ότι οι δύο ηγέτες καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για λύση του Κυπριακού επισημαίνοντας πως θα πρέπει να έχουν κάθε υποστήριξη από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας.

    Είδηση: 24128

    [14] Όχι του ΔΣΑ στην εκμετάλλευση των παραλιών

    Κοινωνία

    Να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ των υφυπουργών εσωτερικών και οικονομίας, σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης [Ο.Τ.Α.] να ενοικιάζουν ή να εκμεταλλεύονται παραλίες ή τις όχθες μεγάλων λιμνών και πλευσίμων ποταμών, ζητεί με προσφυγή του στο συμβούλιο της επικρατείας ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών [Δ.Σ.Α.].

    Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της προσφυγής του ο ΔΣΑ αναφέρει ότι "ο αιγιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστα πράγματα εκτός συναλλαγής ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, κι ότι είναι ελεύθερη η πρόσβαση των πολιτών προς τις ενάλιες αυτές ζώνες".

    Είδηση: 24121

    [15] Ενημέρωση του Πρωθυπουργού για την εξυγίανση του ΟΣΕ

    Πολιτική

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει ξεκινήσει ο Υπουργός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του ΟΣΕ. Ο κ. Στυλιανίδης, τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μεγάλη μεταρρύθμιση. "Έχουμε αυτοπεποίθηση και είμαστε αποφασισμένοι ότι όπως και με την Ολυμπιακή, έτσι και με τον ΟΣΕ, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα", υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών.

    "Αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, που έχουμε ήδη ξεκινήσει και είμαστε αποφασισμένοι να τη φέρουμε εις πέρας, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο ελληνικό σιδηρόδρομο, ένα κοινωνικό, οικολογικό σιδηρόδρομο", δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Πρόσθεσε πως μέσα από το πρόγραμμα εξυγίανσης, που παρουσίασε, αναδεικνύονται οι νέες δυνατότητες και λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε η κακή ή ελλιπής διαχείριση των προηγούμενων δεκαετιών να μην έχει επιπτώσεις ούτε στο Μέσο ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στην κοινωνία ούτε στην ελληνική οικονομία.

    Είδηση: 24117

    [16] Αφορμή να αποτιμηθούν οι διαστάσεις της μάστιγας

    Παγκόσμια ημέρα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, με τα στοιχεία για τη χώρα μας να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, καθώς περίπου 5.000 είναι οι χρήστες που αναμένουν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Σε μήνυμά του, ο υπουργός Eσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει ότι η μέρα αυτή συνιστά ευκαιρία και αφορμή για να αποτιμηθούν οι διαστάσεις που έχει λάβει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση και διακίνηση των ναρκωτικών, μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές απειλές η οποία πλήττει ιδίως τη νεολαία.

    Στο κέντρο της Αθήνας, οι θεραπευτικές κοινότητες διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων.

    Το Κέντρο Πρόληψης "Διέξοδος", που απειλείται με κλείσιμο λόγω της υποχρηματοδότησης από τον ΟΚΑΝΑ, επισκέφθηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. "Οι κυβερνήσεις που γνωρίσαμε, δεν έχουν καμία διάθεση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και αυτό κρίνεται πρακτικά. Την ίδια ώρα που ετοιμάζουν ιδιώτες γιατροί να δίνουν δόση και να συνταγογραφούν στα θύματα δόση ναρκωτικών, γιατί και το υποκατάστατο είναι ναρκωτικό, την ίδια ώρα αφήνουν τα κέντρα πρόληψης κυριολεκτικά ανυπεράσπιστα να υπολειτουργούν, ενώ είναι ένας πρώτος βαθμός θα λέγαμε πρόληψης του προβλήματος πέρα από την γενικότερη κοινωνική πολιτική που μπορεί να τo προλάβει", σημείωσε.

    "Ο αγώνας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι κοινωνικός, είναι ανθρώπινος, εθνικός και παγκόσμιος. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Από εμάς εξαρτάται, να δώσουμε μια νέα προοπτική στα παιδιά μας και με ενεργητική πολιτική πρόληψης να χτυπήσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών στη ρίζα τους", δήλωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ.

    Στην παγκόσμια έκθεση του Ο.Η.Ε. για τα ναρκωτικά επισημαίνεται μεν πρόοδος που έχει συντελεσθεί - κρούεται ωστόσο, ο κώδωνας του κινδύνου για τη σημαντική αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και ο ρόλος του Διαδικτύου σε αυτήν.

    Είδηση: 24113

    [17] Τροπολογία για τις χρηματοδοτήσεις

    Ειδήσεις

    Ρυθμίσεις σχετικά με την χρηματοδότηση έργων, προγραμμάτων και δράσεων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών».

    Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

    -Διευρύνονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης και περιλαμβάνονται εφεξής επιχειρήσεις οποιασδήποτε δραστηριότητας και νομικής μορφής, ερευνητικοί φορείς, καθώς επίσης δημόσιες υπηρεσίες, φυσικά πρόσωπα και άλλοι φορείς, για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, είτε μεμονωμένα, είτε συνεργαζόμενοι μεταξύ τους.

    Επίσης, επανακαθορίζονται μεταξύ άλλων:

    -Το αντικείμενο των προτάσεων για χρηματοδότηση.

    -Τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνουν οι υποβαλλόμενες προτάσεις.

    -Οι κατηγορίες δαπανών έργων. προγραμμάτων ή δράσεων που μπορεί να καλύπτονται από πόρους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

    -Το ποσοστό κάλυψης των επιλέξιμων δαπανών το οποίο καθορίζεται πλέον ανάλογα με το είδος της έρευνας, το φορέα, το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης ή της συνεργασίας καθώς και το εύρος διάθεσης και διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

    Ακόμα, επανακαθορίζεται το ύψος των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης του έργου που καταθέτουν οι χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις στην Γ.Γ.Ε.Τ.

    Ειδικότερα:

    -Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν άνω των έξι (6) ετών το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται στο 10% της συνολικής χρηματοδότησης από την Γ.Γ.Ε.Τ. Σήμερα, το ύψος της εγγυητικής επιστολής ανέρχεται στο 20% για επιχειρήσεις που λειτουργούν άνω των πέντε ετών.

    -Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι ετών το ύψος της εγγυητικής επιστολής περιορίζεται στο 3% της συνολικής χρηματοδότησης

    Είδηση: 24111

    [18] Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη

    Πολιτική

    Mε θέμα τη συνάντηση των G8 στην Τεργέστη και τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, που έχει στόχο να δημιουργήσει διαφορετική σχέση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, συζήτησαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στην Κέρκυρα θα υπάρξει και συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για το Ιράν.

    Στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου ΟΑΣΕ αναμένεται να βρεθεί η ασφάλεια της Eυρώπης, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 50 υπουργοί Εξωτερικών, όλα τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και της Ρωσικής ομοσπονδίας. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Φόρουμ ΝΑΤΟ Ρωσίας.

    Στο περιθώριο της συνόδου η Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει διμερείς επαφές με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Κροατίας, Τουρκίας, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και το γγ του ΝΑΤΟ.

    Είδηση: 24108


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 June 2009 - 16:55:24 UTC