Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα
  • [02] Μνημόνιο για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ
  • [03] Υπό καθεστώς τρόμου η Τεχεράνη
  • [04] Απολογισμός της Συνόδου από την Ντ.Μπακογιάννη
  • [05] Πραξικόπημα στην Ονδούρα
  • [06] Δεύτερη νεκροψία στη σορό του Μαικλ Τζάκσον
  • [07] Νέα δεδομένα για τη λαθρομετανάστευση
  • [08] Υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης ο Ε. Γκιουνάϊ
  • [09] ΣΥΝ: Αντιπάραθεση μέσω του Τύπου
  • [10] Απεργία στις τράπεζες τη Δευτέρα

    [01] Σύνοδος ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα

    Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που φιλοξένησε η χώρα μας η οποία ασκεί και την προεδρία του Οργανισμού για το τρέχον έτος. Στην παρέμβασή του ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε πως ο κόσμος βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες αλλά ελλοχεύουν και κίνδυνοι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή ακριβώς η πρόκληση απαιτεί μεγαλύτερη ανάγκη για συνεργασία.

    Με τη φράση "είμαστε στην Κέρκυρα του Οδυσσέα και δεν φτάσαμε ακόμη στον προορισμό μας, στην Ιθάκη", άνοιξε τις εργασίες της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής, σημείωσε ότι στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, γεγονός που όπως είπε μας δείχνει και τον όγκο της δουλειάς, που δεν έχει γίνει, ενώ μνημόνευσε ιδιαίτερα τα προβλήματα της «περίπλοκης εποχής», των κλιματικών αλλαγών και της ασφάλειας που έχουν διαχύσει αισθήματα αγωνίας στον κόσμο.

    Ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στη συνέχεια στην κρίση, παρατήρησε ότι στα κινέζικα ιδεογράμματα η κρίση προσδιορίζεται με δύο στοιχεία, που υποδηλώνουν τον κίνδυνο και την ευκαιρία, για να τονίσει πως η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποτελέσει και μιαν "ευκαιρία αλλαγής".

    Υπογραμμίζοντας τέλος, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης συνδέεται με την ανάπτυξη του διαλόγου, "που είναι το πιο ενδεδειγμένο εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων", ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε «να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά μας, ώστε να φτάσουμε στην Ιθάκη μας».

    Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έναρξη της συνόδου ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δύο δεκαετίες μετά την επανένωση της Ευρώπης, βρισκόμαστε στην κατάλληλη στιγμή για να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που ετέθησαν για μια Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

    "Το πιο κατάλληλο φόρουμ για να γίνει αυτό είναι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο ΟΑΣΕ. Η ελληνική Προεδρία - γιατί η Ελλάδα έχει την Προεδρία του ΟΑΣΕ αυτό το χρόνο - δούλεψε με πάρα πολύ επιμέλεια, με σύστημα, για να κάνει αυτή τη συνάντηση γεγονός. Διότι είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το ότι οι πενήντα έξι χώρες του ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών και είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουν ανοικτά, σ' έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο, όλα τα προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας" είπε χαρακτηριστικά.

    Η προεδρεύουσα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, Ντ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στους ομολόγους της, θύμισε ότι στην απέναντι ακτή είχε λάβει χώρα η ναυμαχία στα Σύβοτα, για την οποία ακόμη και ο Θουκυδίδης έγραψε ότι ο πόλεμος άφησε πίσω του αίμα και ερημιά.

    Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι οι εθνικές εντάσεις και οι άλυτες διαφορές επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν συνθήκες ανακύκλωσης της έντασης κι επαύξησης της δυσπιστίας και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να ανανεωθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες για να υπηρετηθεί ο κοινός στόχος, που είναι ο διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

    "Η ελληνική προεδρεία δεσμεύεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας, που επιδιώκει να υπάρξει μια συλλογική δέσμευση για τα θέματα της ασφάλειας στον ορίζοντα της προσεχούς δεκαετία", πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας, παράλληλα ότι η γεφύρωση των διαφορών θέλει χρόνο.

    "Για να ξεφύγουμε, συνεπώς, από τις χρόνιες προκαταλήψεις και τις συγκρουσιακές λογικές 35 χρόνια μετά το Ελσίνκι, απαιτείται συστηματική προσπάθεια "και η Οδύσσειά μας μόλις ξεκίνησε", κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

    Είδηση: 24163

    [02] Μνημόνιο για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ

    Πολιτική

    Στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου, η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τζέιμς Στάινμπεργκ, με τον οποίο υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας για την πρόληψη του σοβαρού εγκλήματος, που ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση της βίζας. Τα μνημόνια αναμένονται να περάσουν προς επικύρωση από το θερινό τμήμα της ελληνικής Βουλής και όπως ανέφερε ο αμερικανός υπουργός οι διαδικασίες προβλέπεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

    Είδηση: 24164

    [03] Υπό καθεστώς τρόμου η Τεχεράνη

    Στο Ιράν, πληθαίνουν οι κατηγορίες ανθρωπιστικών οργανώσεων για κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, από την παραστρατιωτική ομάδα των Μπασίτζ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι παραστρατιωτικοί κάνουν νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια και προβαίνουν σε προπηλακισμούς, ακόμα και απαγωγές όσων συμμετείχαν στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Την ίδια ώρα την έντονη αντίδραση του Βρετανού υπουργού εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος συμμετέχει στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα. Προκάλεσε η πληροφορία για συλλήψεις 8 Ιρανών εργαζομένων στη Βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης.

    Οι διαδηλώσεις της ημέρας στο Ιράν κόπασαν. Ήρθαν εκείνες της νύχτας. Από τις ταράτσες των σπιτιών τους οι ιρανοί βροντοφωνάζουν το ίδιο σύνθημα που πριν από τριάντα χρόνια, σημάδεψε το τέλος της κυριαρχίας του Σάχη.

    "Ο Θεός είναι μεγάλος" Ομως και αυτό, όσο περνούν οι μέρες δεν ακούγεται τόσο συχνά.

    Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, οι νυχτερινές επιδρομές των παραστρατιωτικών Μπασίτζ αποτρέπει και τους πιο τολμηρούς.

    Οι κατηγορίες της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ηuman Rights Watch ότι τραυματίες διαδηλωτές εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τα νοσοκομεία. προς άγνωστη τοποθεσία έρχονται να επιβεβαιώσουν το κλίμα τρόμου που έχει απλωθεί πάνω από την Τεχεράνη.

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 70 διανοούμενοι, 8 πολιτικοί και αρκετοί δημοσιογράφοι κρατούνται από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Τελευταίοι στον μακρύ κατάλογο, 8 υπάλληλοι στη βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης, οι οποίοι κατηγορούνται για ανάμιξή τους στις πρόσφατες διαδηλώσεις.

    Η Βρετανία απαίτησε την απελευθέρωση Ιρανών υπαλλήλων της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, αποκαλώντας τη σύλληψή τους από τις ιρανικές αρχές "παρενόχληση και εκφοβισμό".

    "Είναι παρενόχληση και εκφοβισμός ενός απαράδεκτου είδους. Θέλουμε να τους δούμε να απελευθερώνονται χωρίς να πάθουν κακό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη στην Κέρκυρα.

    Στο αίτημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης για επανάληψη των εκλογών, το πανίσχυρο Συμβούλιο των Φρουρών, πρότεινε επανακαταμέτρηση μόνο του 10% των ψήφων. Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση αναμενόμενο απορρίφτηκε

    Την ίδια ώρα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καταδίκασε ως ηλίθιες τις δηλώσεις των δυτικών ηγετών για το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

    "Ορισμένοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, με τις ηλίθιες παρατηρήσεις τους για το Ιράν, μιλάνε σαν να έχουν λύσει όλα τα προβλήματά τους και [σαν] το Ιράν να έμεινε το μοναδικό τους ζήτημα", είπε στη διάρκεια μίας συνάντησης με αξιωματούχους της δικαστικής εξουσίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8), που συναντήθηκαν στην Τεργέστη της Ιταλίας, απαίτησαν την Παρασκευή τον τερματισμό της βίας και κάλεσαν την ιρανική εξουσία να σεβασθεί ιδιαίτερα "το δικαίωμα της έκφρασης".

    Πυρά Χαμενεΐ εναντίον των Δυτικών

    Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα, κατήγγειλε "τις παρεμβατικές δηλώσεις" Δυτικών αξιωματούχων.

    "Εάν το Ιρανικό έθνος και οι αξιωματούχοι είναι ομόθυμοι και ενωμένοι, τότε οι πειρασμοί εκείνων παγκοσμίως που επιθυμούν το κακό και των παρεμβατικών και ανηλεών πολιτικών δεν θα έχουν πλέον επίδραση", δήλωσε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία.

    "Εκφράζοντας ανόητες απόψεις για το Ιράν, μιλάνε σαν όλα τα προβλήματά τους να έχουν λυθεί και να μένουν μόνο τα προβλήματα του Ιράν", δήλωσε ο ανώτατος κληρικός του Ιράν.

    Μάλιστα σε ότι αφορά στους υπαλλήλους της Βρετανικής πρεσβείας είπε: "Οκτώ ντόπιοι υπάλληλοι της βρετανικής πρεσβείας που είχαν σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη αναταραχή συνελήφθησαν".

    Είδηση: 24167

    [04] Απολογισμός της Συνόδου από την Ντ.Μπακογιάννη

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το μήνυμα της εξωστρέφειας, της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που απέστειλε η Ελλάδα με τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», καθώς και η ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου, βήμα- βήμα, για την αντιμετώπιση παλιών και νέων απειλών και την εμπέδωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ευημερίας είναι σύμφωνα με την προεδρεύουσα υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, το συμπέρασμα της Συνόδου που έγινε με την συμμετοχή των 56 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

    Η συνεδρίαση, μετά από ένα χρόνο, του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, για την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» και τα αγκάθια της που εστιάζονται στις χώρες του Ν. Καυκάσου της πρώην Σοβιετικής ηγεμονίας, η συζήτηση του θέματος του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν και της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ, καθώς και το πλέγμα των διμερών επαφών, έκαναν την Κέρκυρα εργαστήρι διμερούς και πολυμερούς διπλωματίας που άλλαζε συνεχώς μορφές, αλλά με έναν τελικό στόχο: την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

    Το διπλωματικό εργαστήρι της Κέρκυρας

    Η Ν. Μπακογιάννη αποτιμώντας τα αποτελέσματα της συνόδου είπε τονίζοντας τις παραμέτρους του συγκερασμού των απόψεων και της ισότιμης βάσης στις επαφές: «Καταθέτουμε την πολιτική βούληση να νικήσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε, καθοδηγούμενοι από το πνεύμα της περιεκτικής, συνεργατικής και αδιαίρετης ασφάλειας. Μια ενωμένη Ευρώπη με αδιαίρετη ασφάλεια παραμένει ζητούμενο».

    Παράλληλα, από την κ. Μπακογιάννη επισημάνθηκε ότι δεν αμφισβητήθηκαν οι υπάρχοντες μηχανισμοί ασφαλείας, καθώς «ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατεξοχήν κατάλληλο φόρουμ για να αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος διάλογος, διότι είναι ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που συνενώνει όλα τα κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ σε ισότιμη βάση».

    Αναφέρει επίσης ότι «η Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τα κείμενα του ΟΑΣΕ που ακολούθησαν θα παραμείνουν τα θεμέλια της ασφαλείας στην περιοχή των χωρών του. Οι περισσότεροι εταίροι είναι ικανοποιημένοι με τους υφιστάμενους μηχανισμούς ασφαλείας και συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη εντατικού διαλόγου για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη και αυτό θα ετοιμάσουμε και ενόψει της συνόδου των Αθηνών».

    Αναφερόμενη στη Ρωσία είπε ότι συμφώνησε και εκείνη ότι μέσα στον ΟΑΣΕ υπάρχουν και οι τρεις βασικές πτυχές ασφάλειας, της στρατιωτικής ασφάλειας, της ανθρωπιστικής διάστασης και του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης και της ενέργειας, ενώ σχολιάζοντας την παραμονή της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία τόνισε πως οι σύνεδροι δεν έκαναν ούτε ένα βήμα προόδου παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής προεδρίας.

    Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών, παραδέχθηκε ότι το ταξίδι για την υπουργική των Αθηνών τον Δεκέμβριο, θα είναι μακρύ. Γι αυτό και για την προετοιμασία της συμφώνησαν όλοι, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Βιέννη «να διερευνήσει τρόπους για τη διαμόρφωση ενός πιο δομημένου διαλόγου, με συγκεκριμένες θεματικές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να εστιαστεί ο διάλογος, καθώς και τρόπους διεξαγωγής του».

    Είδηση: 24171

    [05] Πραξικόπημα στην Ονδούρα

    Ειδήσεις

    Σε πραξικόπημα οδηγείται η Ονδούρα, μετά την σύλληψη του προέδρου της από στρατιώτες, την ώρα που η συνταγματική κρίση ταλανίζει τη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι στρατιώτες πήραν τον Μανουέλ Σελάγια, σύμμαχο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, από την κατοικία του και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία, πιθανότατα στην αεροπορική βάση, ενώ κατά την εξέλιξη του γεγονότος σημειώθηκαν πυροβολισμοί.

    "Έχουμε λάβει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες μεταφέρθηκε σε βάση της πολεμικής αεροπορίας", δήλωσε ο Ραφαέλ Αλεγρία, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Όπως υποστήριξε ο αξιωματούχος, ο Σελάγια είχε αποφασίσει να διενεργήσει σήμερα ένα δημοψήφισμα, στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί, παρά την αντίδραση του στρατού, του Κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη μία τέτοια ψηφοφορία.

    Ο Σελάγια, που εξελέγη το 2006 για τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, είχε καλέσει τους εκλογείς να ανοίξουν το δρόμο για μία αναθεώρηση του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στις 29 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι Radiocadena Voces, τέσσερα αποσπάσματα, αποτελούμενα από περίπου 200 στρατιώτες έφθασαν στην κατοικία του Σελάγια γύρω στις 06:00 τοπική ώρα.

    Οι στρατιώτες έρριψαν "τέσσερις πυροβολισμούς" και στη συνέχεια έφυγαν με τρία οχήματα προς την κατεύθυνση της αεροπορικής βάσης.

    Η κατοικία του αρχηγού του κράτους περικυκλώθηκε από δεκάδες στρατιώτες βαριά οπλισμένους, επιβεβαίωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Άσυλο στην Κόστα Ρίκα

    Ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, που συνελήφθη το πρωί στο σπίτι από μέλη του στρατού, κατευθύνεται στην Κόστα Ρίκα, όπου και ζητά πολιτικό άσυλο δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας της Κόστα Ρίκα στο ισπανόφωνο πρόγραμμα του CNN.

    Στο μεταξύ ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) ανακοίνωσε τη σύγκλιση έκτακτης συνόδου μετά τις εξελίξεις στην Ονδούρα και την ανατροπή του προέδρου Σελάγια από το στρατό.

    Ο Ούγκο Τσάβες καταδίκασε το "πραξικόπημα"

    Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατήγγειλε το "πραξικόπημα" στην Ονδούρα και κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να πράξει το ίδιο.

    "Οι στρατιωτικοί χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν ένα πραξικόπημα όπως η Λατινική Αμερική γνωρίζει τόσο καλά εδώ και εκατό χρόνια, εναντίον ενός λαού και ενός προέδρου που επρόκειτο απλώς να διοργανώσει μία λαϊκή διαβούλευση", δήλωσε ο Τσάβες.

    "Πίσω από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς κρύβονται η ονδουριανή μπουρζουαζία, οι ευκατάστατοι, οι πλούσιοι που μετέτρεψαν την Ονδούρα σε μία δημοκρατία μπανανία, σε μία πολιτική, στρατιωτική και τρομοκρατική βάση της βορειο-αμερικανικής αυτοκρατορίας", πρόσθεσε.

    "Η αυτοκρατορία των γιάνκηδων έχει πολλή σχέση με αυτό [με τις εξελίξεις στην Ονδούρα]. Απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να καταδικάσει όπως εμείς την επίθεση αυτή όχι μόνο εναντίον της Ονδούρας αλλά και όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής", συνέχισε ο Τσάβες.

    Έκκληση Ομπάμα για ειρηνική επίλυση

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη σύλληψη από τους στρατιωτικούς του προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια και την απέλαση του από τη χώρα.

    " Όπως έκανε και ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών την Παρασκευή, απευθύνω έκκληση προς όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους στην Ονδούρα να σεβαστούν τα δημοκρατικά ήθη, τους κανόνες δικαίου και τις αρχές του Δια-Αμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη", αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα σε ανακοίνωση του.

    " Οποιαδήποτε υπάρχουσα ένταση και διαφωνία πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά και μέσα από διάλογο ελεύθερο από κάθε ξένη παρέμβαση", τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος.

    Η ΕΕ καταδικάζει το πραξικόπημα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το "πραξικόπημα", όπως το χαρακτήρισε, εναντίον του προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια.

    " Είναι μια απαράδεκτη παραβίαση της συνταγματικής τάξης στην Ονδούρα", δήλωσε από την Κέρκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Κοχούτ, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    " Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Σελάγια και την επιστροφή στη συνταγματική ομαλότητα", πρόσθεσε ο Κοχούτ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24172

    [06] Δεύτερη νεκροψία στη σορό του Μαικλ Τζάκσον

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Και σε δεύτερη νεκροψία, υποβάλλεται η σορός του Μάικλ Tζάκσον, καθώς η οικογένεια του, δηλώνει αγανακτισμένη από το θρίλερ που άφησε ο θάνατος του. Το σενάριο ανακοπής καρδιάς από ένα κοκτέηλ φαρμάκων, με το οποίο ο καλλιτέχνης προσπάθησε να αντιμετωπίσει το άγχος για τις συναυλίες του Ιουλίου, κερδίζει συνεχώς έδαφος, στις επικεφαλίδες των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

    Η οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον συγκεντρώθηκε σήμερα στην κατοικία των γονιών του, σε προάστιο του Λος Άντζελες, για να κανονίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της κηδείας του "Βασιλιά της Ποπ".

    Η σορός του Τζάκσον επεστράφη τη νύκτα της Παρασκευής στην οικογένειά του αφού η εξέταση από τον ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες δεν έκανε γνωστό τι σκότωσε τον 50χρονο τραγουδιστή, ενώ τα αποτελέσματα των τοξικολογικών τεστ αναμένεται να βγουν σε τέσσερις ως έξι εβδομάδες,.

    Στο μεταξύ ένας δικηγόρος του δρος Κόνραντ Μάρεϊ, ο οποίος βρισκόταν στη μισθωμένη έπαυλη του Τζάκσον στη συνοικία Χόλμπι Χιλς του Λος Άντζελες όταν ο τραγουδιστής κατέρρευσε, δήλωσε ότι ο γιατρός δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των ντετέκτιβ της αστυνομίας.

    Απαντήσεις αναμένει και η εγκληματολογική υπηρεσία του Λός Ατζελες από τον προσωπικό γιατρό του Μάικλ τζάκσον που προς το παρόν καταθέτει ως μάρτυρας κι όχι ως ύποπτος.

    Ο Κόνραντ Μάρεϊ, ο καρδιολόγος που ήταν το τελευταίο άτομο που είδε ζωντανό τον Μάικλ Τζάκσον ανακρίθηκε το Σάββατο τελευταία φορά από τις αρχές, παρουσία δικηγόρου και έχει ανακριθεί από την αστυνομία δύο φορές ακόμη από την Πέμπτη, ημέρα θανάτου του "Bασιλιά της ποπ".

    "Διευκρίνισε ορισμένες ανακολουθίες σχετικά με τον θάνατο του Τζάκσον. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σε καμία περίπτωση δεν τον θεωρούν ύποπτο αλλά ότι παραμένει ένας μάρτυρας αυτής της τραγωδίας" ανέφερε η εκπρόσωπος του καρδιολόγου, Μιράντα Σέβτσικ, σε ανακοίνωση της, που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο, αργά το βράδυ.

    Η εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι ο προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον παραμένει στο Λος Άντζελες από την ημέρα που ο διάσημος τραγουδιστής απεβίωσε.

    "Ήταν στο ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τον Τζάκσον στο νοσοκομείο και παρέμεινε εκεί για ώρες για να επιβεβαιώσει και να ενημερώσει την οικογένεια του Τζάκσον. Ο Δρ. Μάρεϊ θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές και ζήτησε από όλους να συμπεριλαμβάνουν και την οικογένεια του Τζάκσον στις προσευχές τους" καταλήγει η ανακοίνωση της εκπροσώπου του καρδιολόγου.

    Είδηση: 24165

    [07] Νέα δεδομένα για τη λαθρομετανάστευση

    Νέα ώθηση, αλλά και δεδομένα στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δίνουν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις σχετικές συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου και τη σημερινή άφιξη του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου στη χώρα μας. Τις Ευρωπαϊκές θέσεις, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Τουρκία που ζητά την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής των λαθρομεταναστών και με τις χώρες προέλευσής τους.

    Το θέμα, που τα τελευταίο διάστημα έχει λάβει διαστάσεις και εκτός από τη χώρα μας απασχολεί έντονα τόσο την Ιταλία, όσο και τη Μάλτα, μαζί με αυτό των παραβιάσεων στο Αιγαίο, έθεσε η υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

    Με δηλώσεις της, η κ. Μπακογιάννη είχε απευθύνει μήνυμα στην Τουρκια τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες για τη λαθρομετανάστευση. Για το θέμα χθες διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ακόμη, η υπουργός Εξωτερικών, κατά την συνέντευξη της μετά το περας των εργασιών της Συνόδου στην Κέρκυρα, αναφερόμενη στο θέμα είπε ότι το συζήτησε με πολλούς καλεσμένους της «και αναφέρθηκε ως ένα από τα θέματα που πρέπει να ασχοληθεί ο ΟΑΣΕ».

    «Συμφωνήσαμε», είπε, «ότι πρώτα από όλα χρειάζεται μια πιο στενή συνεργασία των κρατών, να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες που δεν έχουν συνάψει και τήρηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί».

    Αύριο, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Ζακ Μπαρό, θα πετάξουν με αεροσκάφος πάνω τα σημεία της ελληνικής ακτογραμμής, από τα οποία μπαίνουν στη χώρα λαθρομετανάστες.

    Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς σε δηλώσεις του στην Καθημερινή υποστηρίζει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εφαρμόσει το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής λαθρομεταναστών του 2001, εφόσον δεν υπογραφούν ανάλογες συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής τους.

    Είδηση: 24170

    [08] Υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης ο Ε. Γκιουνάϊ

    Ειδήσεις

    Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, τάχθηκε σε μία κίνηση καλής θέλησης, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο οποίος ταυτιζόμενος με τα όσα είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα και για τα σφάλματα του παρελθόντος, δήλωσε: «Η προσωπική μου άποψη και η γενικότερη τάση, είναι ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη».

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι 24 ο Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είπε πως «η υπόθεση της Σχολής δεν ταιριάζει στο υπάρχον πανεπιστημιακό σύστημα, αλλά θα βρεθεί μία φόρμουλα. Δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Οι εργασίες συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικό.

    Ποιο θα ήταν προτιμότερο, να αναλάβουν καθήκοντα σε διάφορους Ορθόδοξους θρησκευτικούς θεσμούς στην Τουρκία, άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στη χώρα μας, ή εκπαιδευμένοι σε άλλες χώρες; Κατά την άποψή μου, πιο λογικό είναι να αναλάβουν καθήκοντα αυτοί, που έχουν εκπαιδευτεί στη χώρα μας. Το ίδρυμα αυτό ήταν ανοιχτό. Έκλεισε, εξαιτίας των εντάσεων για την Κύπρο. Πρέπει πλέον, να πούμε νέα πράγματα. Ό,τι ανήκει στο χθες, παρήλθε μαζί με το χθες».

    Ο Ερ. Γκιουνάϊ, σημείωσε, επίσης, ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Τουρκία ο νέος Πατριάρχης Μόσχας, με τον οποίο θα έχει συνάντηση. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στη συνάντηση αυτή θα παραβρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

    Είδηση: 24169

    [09] ΣΥΝ: Αντιπάραθεση μέσω του Τύπου

    Πολιτική

    Ενοχλημένος από την στάση του Αλέκου Αλαβάνου, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του, στον Κυριακάτικο Τύπο. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, εκτιμά ότι το κόμμα μπορεί να ανακάμψει και ξεκαθαρίζει δεν είναι διατεθειμένος να παριστάνει "τον κούκο που μάταια προσπαθεί να φέρει την Ανοιξη". Ο Αλέκος Αλαβάνος, εμμένει στην άποψη υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ, ενω εξηγεί τους λόγους που τον έκαναν να ανακαλέσει την απόφαση του να παραιτηθεί.

    Ανοιχτό αφήνει ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησής του από την ηγεσία του Συνασπισμού ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να παριστάνει "τον κούκο που μάταια προσπαθεί να φέρει την Άνοιξη, και αφήνει αιχμές για τη στάση του Αλέκου Αλαβάνου.

    "Όσο θα είμαι πρόεδρος του ΣΥΝ θα αγωνίζομαι για την ενότητα. Θα είμαι πρόεδρος όλου του Συνασπισμού και όχι μόνο όσων με επέλεξαν. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να αποδεχτώ ούτε πραξικοπήματα, ούτε αιφνιδιασμούς. Οτι είναι να αποφασίσουμε, θα το αποφασίσουμε δημοκρατικά στα ευρύτερα δυνατά σώματα.", τονίζει.

    Την ίδια ώρα στο "Βήμα" ο Αλέκος Αλαβάνος εξηγεί πως υπέβαλε την παραίτηση του θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα SOS σε όλους, ενώ εμμέσως πλην σαφώς δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κέντρο λήψης αποφάσεων στο μέλλον.

    "Αριστερά σημαίνει δημοκρατία, συμμετοχή των μελών, λαϊκές αποφάσεις. Υπάρχει ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν ανήκει σε καμία συνιστώσα. Είμαι με το εγχείρημα το ενωτικό, είναι ΣΥΡΙΖΑ".

    Στην Κουμουνδούρου πάντως προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους της εσωστρέφειας.

    "Δεν αποδεχόμαστε την επιχειρούμενη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. Μια τέτοια επιλογή είναι έξω απο την ιδρυτική μας συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κόμμα μας" λέει ο Φώτης Κουβέλης στη "Real News".

    Πάντως η 3η Συνδιάσκεψη του κόμματος το φθινόπωρο θα επανακαθορίσει τάσεις και συσχετισμούς στη Κουμουνδούρου.

    Δ. Παπαδημούλης

    Αιχμηρά για του δύο πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματος, ήταν και τα σχόλια του πρώην Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είπε:

    Ο Αλέκος και ο Αλέξης είναι συνυπεύθυνοι. Αντί να ανταλλάσουν «καρφιά», οφείλουν να συνεργαστούν, σε μια συλλογική προσπάθεια αλλαγών και ανάκαμψης για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΝ και έναν πλατύτερο και δημοκρατικότερο ΣΥΡΙΖΑ. Το απαιτεί ο κόσμος μας και, επιτέλους, η κοινή λογική.

    Είδηση: 24168

    [10] Απεργία στις τράπεζες τη Δευτέρα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Προβλήματα στις συναλλαγές με τις τράπεζες θα αντιμετωπίσει την Δευτέρα το κοινό, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΟΤΟΕ. Βασικά αιτήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, είναι η υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, με την αποχώρηση 1.500 υπαλλήλων. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η εξέλιξη αυτή θα στερήσει από το ταμείο της τράπεζας περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ.

    Είδηση: 24166


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 June 2009 - 16:54:44 UTC