Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνδρομή ΕΕ για την λαθρομετανάστευση
  • [02] Αλλαγές σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας
  • [03] 1η Ιουλίου: σβήνουμε το τσιγάρο
  • [04] Στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ο έλεγχος των πόλεων
  • [05] Ένα φεστιβάλ γεμάτο... ήχους του δάσους
  • [06] Ισραήλ: κατάληψη ελληνικού πλοίου
  • [07] Συναντήσεις της Ν. Μπακογιάννη στη Λιθουανία
  • [08] ΔΣΑ: Άθλιες οι συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων
  • [09] Ξεκινά η επιδότηση ενοικίου
  • [10] Υπέρ της ταυτοποίησης των καρτοκινητών ΝΔ και ΛΑΟΣ
  • [11] Έληξαν οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [12] Εβδομάδα μουσικής στη Σπάρτη
  • [13] Ενίσχυση των διατάξεων για το κάπνισμα ζητά η ΕΕ

    [01] Συνδρομή ΕΕ για την λαθρομετανάστευση

    Το θέμα της λαθρομετανάστευσης τέθηκε στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ζακ Μπαρόβ¦ Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ζακ Μπαρό ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισαν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, την παροχή τεχνικών μέσων και επέκταση των περιπολίων από τον οργανισμό ΦΡΟΝΤΕΞ για τον έλεγχο των συνόρων. Αποφασίστηκε, επίσης η τροποποίηση της Συμφωνίας Δουβλίνο 2 που προβλέπει ότι οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται σε χώρα της Ευρώπης θα στέλνονται πίσω στην χωρά πρώτης εισόδου, κάτι που αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα, επειδή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εισόδου.

    Είδηση: 24251

    [02] Αλλαγές σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας

    Ειδήσεις

    Σε αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, το φθινόπωρο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Παπαθανασίου τον το οικονομικό επιτελείο μελετά την προώθηση μέτρων διαρθρωτικού και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, στην κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου. Προανήγγειλε, επίσης, διαχωρισμό των υπηρεσιών Συντάξεων και Υγείας, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αυστηρότερα κριτήρια για τις αναπηρικές συντάξεις, κίνητρα για την παραμονή στην εργασία, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

    Το δεύτερο κύμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα ανακοινωθεί το Φθινόπωρο και θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα περιλαμβάνει:

    *το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας *την επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. *αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων. *κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία. *κυνήγι όσων δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές *άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

    Μάλιστα ο κ. Παπαθανασίου στέλνει σαφές μήνυμα συναίνεσης προς όλες τις πλευρές:

    "Πρέπει να επιδιωχθεί συναίνεση, τόσο στο πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των κοινωνικών εταίρων. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων θα δοκιμαστεί αυτές τις κρίσιμες ώρες. Αν δεν επιτευχθεί έστω μια μίνιμουμ συναίνεση, τότε η εφαρμογή των όποιων αλλαγών, των όποιων μέτρων, θα αποδειχθεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση", τόνισε .

    Για να διευκολυνθεί η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας, θα δοθούν κίνητρα και θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος. Επιπλέον μέτρα θα ληφθούν σε περιοχές που πλήττονται εντονότερα από την ανεργία.

    Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί: *η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του δημοσίου *η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία.

    Επίσης, η δημιουργία της Κεντρικής Αρχής και του Πληροφοριακού Συστήματος σε όλα τα Υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς, για να ελέγχονται οι δαπάνες και τα επιχειρησιακά προγράμματα.

    Κρίσιμης σημασίας είναι η κατάρτιση του νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους από το 2010 και ο έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και στις προμήθειες

    "Επιλογή μας ήταν και παραμένει να εστιάσουμε στον περιορισμό των κρατικών δαπανών και της φοροδιαφυγής και να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι γεγονός, ότι η επίτευξη των στόχων μας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις όμως που λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευαισθησία απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες."

    Aντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    "Οι διαρθρωτικές αλλαγές - μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να πάρει το επόμενο διάστημα είναι η συνέχεια της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, που με συνέπεια ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ", τονίζει το ΚΚΕ

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη σημερινή παρέμβαση του κ. Γ. Παπαθανασίου και τις προτάσεις του ΙΟΒΕ, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

    "Ο δρόμος των δήθεν κυβερνητικών «μεταρρυθμίσεων» για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Γ. Παπαθανασίου, εξωθεί τη χώρα στον οικονομικό όλεθρο. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα στην αρχή μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας.Η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες, είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις συνταγές κατεδάφισης του ΙΟΒΕ, για σκληρή μισθολογική λιτότητα, νέα φορολογικά μέτρα, περικοπή στις συντάξεις, περαιτέρω απορρύθμιση των αγορών και των εργασιακών σχέσεων" επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Προσκήνιο" και το Γιάννη Πολίτη ο πρώην Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης εκτίμησε ότι το έλλειμμα δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από το 3% το 2010 και προέβλεψε ότι η χώρα μας θα ζητήσει παράταση από την Κομισιόν.

    "Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάμε το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010.Πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να το μειώσουμε, αλλά δεν θα ήταν καλό για την οικονομία να το πάμε κάτω από το 3%...πρέπει να ζητήσουμε από τις Βρυξέλλες παράταση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αντώναρος για Οικονομία

    «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι την ενδιαφέρει να πάει τη χώρα μπροστά και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, που βρίσκουν μπροστά τους οι Έλληνες πολίτες και κυρίως εκείνοι που έχουν τις μικρότερες οικονομικές δυνατότητες και προς αυτό το στόχο κατατείνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, σε ερώτηση αν «η κυβέρνηση, δια του κ. Παπαθανασίου, θα πάει τον τόπο μπροστά, αντιγράφοντας όσα λέει το ΙΟΒΕ».

    «Ο κ. Παπαθανασίου τοποθετήθηκε για πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον τόπο. Δεν μπορώ να αντιληφθώ -αν ισχύει αυτό- γιατί κάποιοι ενοχλούνται όταν λέει πως όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να μην φοροδιαφεύγουν. Το λέω αυτό, διότι προφανώς κάποιοι θέλουν να προστατεύσουν εαυτούς. Εγώ πιστεύω ότι είναι λίγοι, είναι μειοψηφία. Οι λίγοι, όμως, δεν μπορούν με την αντικοινωνική τους συμπεριφορά να προκαλούν προβλήματα και στον τόπο και τους υπόλοιπους πολίτες», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτημα περί πρόθεσης για μείωση επιδομάτων, ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση αύξησε τα επιδόματα για χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες, ενώ μείωση επιδομάτων δεν υπήρξε πουθενά. «Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση κάνει μια κοινωνική πολιτική από την οποία ωφελούνται εκείνοι, που έχουν μικρότερη οικονομική δυνατότητα», είπε.

    Κριτική Παπακωνσταντίνου

    «Είναι εξαιρετικά βολικό για τη ΝΔ να ξεχνά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που ανέβασε το δημόσιο χρέος κατά 40 μονάδες, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια προστέθηκαν στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών 100 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας την επισήμανση του υπουργού Οικονομίας στο ΙΟΒΕ ότι «το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του ΄80 και συντηρήθηκαν στη δεκαετία του '90».

    Σε ό,τι αφορά τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, για την οποία μίλησε ο κ. Παπαθανασίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια διπλασιάστηκε το ποσοστό του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι ανέφικτος ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%, το 2010, και πρόσθεσε ότι «αν η Ελλάδα δεν διαπραγματευτεί μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου για να τιθασεύσει το δημόσιο έλλειμμα, θα βαθύνει η ύφεση στην οικονομία».

    «Τα εισοδήματα από εργασία θα φορολογούνται περισσότερο απ' ό,τι τα εισοδήματα από κεφάλαιο. Αυτό λέει η ΝΔ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις επικρίσεις του υπουργού Οικονομίας για τις φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κινήματος για «φορολόγηση των μερισμάτων με την ίδια φορολογική κλίμακα με εκείνη της φορολόγησης των εισοδημάτων από εργασία».

    «Προκαλεί εντύπωση η επιθετικότητα του κ. Παπαθανασίου στην αντιπολίτευση, αντί να εξηγεί και να απολογείται για το γεγονός ότι είμαστε η μόνη χώρα εν μέσω ύφεσης, που βάζει φόρους», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24261

    [03] 1η Ιουλίου: σβήνουμε το τσιγάρο

    Σε ισχύ τίθεται από την Τετάρτη 1η Ιουλίου η ρύθμιση για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Με τις νέες ρυθμίσεις, προβλέπεται η δημιουργία διαχωριστικών στα κέντρα διασκέδασης. Ταυτόχρονα οι ειδικοί χώροι για τους καπνιστές θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα, ενώ θα απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε όλους τους χώρους καπνιζόντων.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι το 83% των πολιτών στηρίζουν το μέτρο, ενώ το σχετικό νόμο τον γνωρίζουν όλοι.

    Δημοσιεύεται σήμερα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση, που συνοδεύει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος και η οποία εστάλη σε όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας, καθώς επίσης και προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

    Το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης έχει ήδη αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας (www.yyka.gov.gr ή www.mohaw.gr).

    Επίσης, με σημερινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, συγκροτήθηκε το Σώμα Επιθεωρητών του "Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ" του ΣΕΥΥΠ, Τομεάρχης του οποίου ανέλαβε, λόγω της σημασίας του θέματος, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΥΥΠ κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα υγείας Γιώργος Φλωρίδης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι: "Μόλις μία μέρα πριν, και η κυβέρνηση είναι εντελώς απροετοίμαστη, δεν έχει δώσει εντολές ούτε οδηγίες σε χιλιάδες καταστηματάρχες".

    Για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, ενημερώθηκαν την Τρίτη, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από τον Πνευμονολόγο Παναγιώτη Μπεχράκη, προέδρο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά του καπνίσματος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ενώ ακολούθησε και σπιρομέτρηση σε όσους εργαζόμενους της ΕΡΤ το επιθυμούσαν.

    Είδηση: 24263

    [04] Στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ο έλεγχος των πόλεων

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Και ενώ ο θρήνος δεν έχει ακόμη κοπάσει για τα 250 θύματα της τυφλής βίας που σάρωνει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, σήμερα, έξι χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, το Ιράκ τον έλεγχο των πόλεων και των μικρότερων οικιστικών συνόλων, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις θα περιορισθούν σε ρόλο υποστήριξης και εκπαίδευσης μέχρι την οριστική τους αποχώρηση στο τέλος του 2011. Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις ιρακινές πόλεις κατ΄ εφαρμογήν συμφωνίας ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Ουάσινγκτον, 500.000 ιρακινοί αστυνομικοί και 250.000 στρατιώτες θα αναλάβουν την ασφάλεια στη χώρα.

    Με την ευκαιρία της αποχώρησης ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι επέκρινε "την προσβολή που έγινε στους Ιρακινούς από τους σκεπτικιστές που δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αναλάβουν την ασφάλεια και από όσους επέμεναν ότι οι ξένες δυνάμεις δεν επρόκειτο να αποχωρήσουν και ότι θα διατηρούσαν μόνιμες βάσεις στη χώρα".

    "Αυτοί οι τελευταίοι προέβαλαν αυτά τα πλαστά προσχήματα για να δικαιολογήσουν την υποτιθέμενη αντιπολίτευση (στην πολιτική διαδικασία) και έδωσαν το πράσινο φως στους τρομοκράτες για να δολοφονούν πολίτες", δήλωσε ο Νούρι αλ Μάλικι σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκλησή του "προς όλες τις αραβικές και ισλαμικές χώρες να υιοθετήσουν κοινή θέση απέναντι στα καταστροφικά φάτουα", αναφερόμενος στο σεΐχη Αντελ αλ-Γκιλμπάνι, μουφτή της Μέκκας, ο οποίος δήλωσε στις αρχές Ιουνίου: "οι σιίτες ιερωμένοι είναι χωρίς αμφιβολία προδότες", αφού σύμφωνα με το Ισλάμ, επιτρέπεται ο φόνος ενός προδότη και ο δράστης δεν διώκεται.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί τίμησε τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που ανέτρεψαν το δικτατορικό καθεστώς του Ιράκ.

    "Αψήφησαν τον κίνδυνο για να πολεμήσουν εναντίον του στυγνότερου των καθεστώτων και του κοινού εχθρού μας: της τρομοκρατίας", δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση.

    Η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε εθνική εορτή από την κυβέρνηση και στους έρημους δρόμους των πόλεων έλαβαν θέσεις τα ιρακινά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα στολισμένα με λουλούδια και σημαίες. Πατριωτικά τραγούδια μεταδίδονταν από τα μεγάφωνα.

    "Είμαστε ικανοποιημένοι που αναλαμβάνουμε την ασφάλεια της πόλης και είμαστε απολύτως ικανοί να φέρουμε εις πέρας την αποστολή", δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας στη Βαγδάτη, παραδεχόμενος ότι οι δρόμοι είναι έρημοι για τον φόβο των επιθέσεων.

    Χθες, δεκάδες χιλιάδες Ιρανικών συγκεντρώθηκαν στο τεράστιο πάρκο Ζάουρα της Βαγδάτης για να γιορτάσουν το γεγονός. Στάθηκαν υπάκουα στη σειρά για τις τρεις υποχρεωτικές σωματικές έρευνες πριν από την είσοδό τους στο πάρκο, όπου άκουσαν τους δημοφιλέστερους ιρακινούς τραγουδιστές και μουσικά συγκροτήματα.

    Είδηση: 24258

    [05] Ένα φεστιβάλ γεμάτο... ήχους του δάσους

    Ειδήσεις

    Το πιο πρωτοποριακό κατασκηνωτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται εδώ και 7 χρόνια σε μια από τις πιο όμορφες ορεινές τοποθεσίες της Φωκίδας, γίνεται πόλος έλξης και φέτος το καλοκαίρι προσφέροντας μια ολιγοήμερη απόδραση στη φύση σε συνδυασμό με πολλές κι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες! Το φεστιβάλ "Ήχοι του δάσους" παρουσιάζεται από την Νομαρχία Φωκίδας και τον Σύλλογο Ελιά, με την υποστήριξη του Δήμου Γραβιάς, και συμπεριλαμβάνει στο φετινό του πρόγραμμα μερικά από τα καλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

    Παρασκευή 10 Ιουλίου

    Stage B: 19:00 Κώστας Κοντογεώργος, 19:30 Μαύρα Ρόδα, 20:15 Wanted

    Main Stage: 21:00 White Dragon, 22:00 Γιάννης Αγγελάκας και Επισκέπτες, 00:00 Dream Town, 01:00: Picos Apicos and the Pina Coladas, 02:00: Dj Χατζηκωνσταντίνου / Dj Πάππος

    Σάββατο 11 Ιουλίου

    Stage B: 19:00 Βόμβοι, 20:00 Τρεις λαλούν και δυο ντραμίστες

    Main Stage: 21:00 Δήμος Αναστασιάδης / Ειρήνη Ψυχράμη, 23:00 Λαυρέντης Μαχαιρίτσας / Δημήτρης Σταρόβας / Άλκης Κωνσταντόπουλος / Ζίνα Αρβανιτίδη, 01:00 Αντίπερα Όχθη, 02:00 Dj Ταλάντης / Dj Μπακαλάκος

    Κυριακή 12 Ιουλίου

    Stage B: 19:30 Soul Weakness

    Main Stage: 21:00 FMJs, 22:00 Mikro, 00:15 Μιχάλης Δέλτα

    Οι δραστηριότητες του φεστιβάλ:

    Paintball, Τοξοβολία, Ορεινές Διαδρομές ΕΝΤΟΥΡΟ, Ποδήλατα βουνού, Επίδειξη Graffiti, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από το WWF, Έκθεση και Σεμινάριο Φωτογραφίας από την Φωτογραφική ομάδα f:21, εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα "Ανακυκλώνω και Εγώ" από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Φωκίδας, Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας "Άγιοι Ανάργυροι" και προβολή των τοπικών προϊόντων, της παράδοσης και του φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Γραβιάς από το Σύλλογο Καλοσκοπής "Αγία Τριάδα", τον Αθλητικό Όμιλο Καλοσκοπής "Άγγελος Σίμος".

    Τοποθεσία: Οροπέδιο Αγίας Τριάδας Καλοσκοπής Φωκίδας

    Ημερομηνία: 11, 11 και 12 Ιουλίου

    Πληροφορίες: http://www.forestsounds.gr/

    Τιμές εισιτηρίων: Παρ-Σαβ: 15 ευρώ, Κυριακή: 10 ευρώ, τριήμερο: 25 ευρώ

    Είδηση: 24255

    [06] Ισραήλ: κατάληψη ελληνικού πλοίου

    Ειδήσεις

    Με τη δικαιολογία ότι το φορτηγό πλοίο Αρίων, ελληνικού νηολογίου, προσπαθούσε να φτάσει χωρίς άδεια στη Γάζα, που τελεί υπό αποκλεισμό από τον ισραηλινό στρατό κατελήφθη από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Το πλοίο αυτό δραστηριοποιείται από το διεθνές κίνημα "Ελευθερώστε τη Γάζα".

    "Οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο Αρίων, ελληνικού νηολογίου, το οποίο προσπαθούσε να φτάσει χωρίς άδεια στη Γάζα", αναφέρεται στην ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων, στην οποία γίνεται λόγος για το πλήρωμα και τους επιβάτες που τελούν υπό κράτηση.

    Προηγουμένως το πλοίο, που δεν πειθάρχησε στις εντολές των Ισραηλινών να αλλάξει πορεία και να κάνει μεταβολή, χρειάστηκε να περικυκλωθεί από πέντε σκάφη του ισραηλινού ναυτικού, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ασντόντ, στο νότιο Ισραήλ.

    Είδηση: 24264

    [07] Συναντήσεις της Ν. Μπακογιάννη στη Λιθουανία

    Για τα αποτελέσματα της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα ενημέρωσε η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων που συμμετέχουν στην ετήσια κοινοβουλευτική συνέλευση του οργανισμού που συνεδρίασε στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η διαδικασία της Κέρκυρας ενισχύει το ρόλο του ΟΑΣΕ στην διεθνή πολιτική σκηνή ήταν το μήνυμα στις παρεμβάσεις των αντιπροσώπων στην κοινοβουλευτική συνέλευση.

    Συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Λιθουανίας V. Usakas, είχε η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη στο Βίλνιους. Όπως τόνισε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, μετά το τέλος της συνάντησής τους: "Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω την καλή μου φίλη Ντόρα στη Λιθουανία φέτος που η χώρα μου εορτάζει τη χιλιετηρίδα της και που το Βίλνιους είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Συζητήσαμε μια σειρά ζητημάτων ξεκινώντας από την Άτυπη Υπουργική Σύνοδο της Κέρκυρας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Ελληνική Κυβέρνηση για τη φιλοξενία που επεφύλαξε στους 56 Υπουργούς Εξωτερικών που κήρυξαν την έναρξη της "Διαδικασίας της Κέρκυρας".

    Προσβλέπουμε στη συνέχιση της διαδικασίας υπό την Προεδρία του Καζακστάν και, κατά πάσα πιθανότητα, υπό τη δική μας - Λιθουανική - Προεδρία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια είναι σταθερές και σθεναρές. Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν αποδείξει την προστιθέμενη αξία τους τα τελευταία 50-60 χρόνια. Η καλύτερη απόδειξη είναι η διεύρυνση της ΕΕ από 9 σε 27 και του ΝΑΤΟ από 12 σε 28 κράτη μέλη. Προσβλέπουμε επίσης στη συζήτηση με τους συναδέλφους μας από την Ρωσία, τον Υπουργό Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις υφιστάμενες δεσμεύσεις, πώς οι χώρες μέλη μπορούν να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες ώστε οι δεσμεύσεις που έχουν λάβει ως μέλη του ΟΑΣΕ να υλοποιηθούν πλήρως, και τέλος, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε πιθανότατα ορισμένες πτυχές του θεσμικού του έργου".

    Aπό την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: "Ευχαριστώ πολύ. Εγώ να πω ότι με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Λιθουανία, έρχομαι εδώ πέρα για να μιλήσω στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ και ταυτόχρονα να έχουμε διμερή με τον συνάδελφό μου τον Λιθουανό. Η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι στις δύο άκρες της Ευρώπης, έχουν όμως μια εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο διμερές, αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον ΟΑΣΕ, η Λιθουανία αναλαμβάνει μετά το Καζακστάν την Προεδρία, στόχος μας είναι να προχωρήσουμε από κοινού τη διαδικασία της Κέρκυρας, μία διαδικασία που ξεκίνησε στην Κέρκυρα και θα κριθεί από την αποφασιστικότητα την οποία θα έχουμε να γυρίσουμε σελίδα. Με τον Λιθουανό συνάδελφό μου, συνεργαζόμαστε επί πολλών ζητημάτων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και επιθυμούμε μια πολύ στενή συνεργασία στον ΟΑΣΕ. Όπως γνωρίζετε, αρχίσαμε, η Ελληνική Προεδρία, τη "Διαδικασία της Κέρκυρας' προχθές. Μέσω αυτής, θέλουμε να επιτύχουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο σχετικά με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας για το μέλλον. Κι αυτό κάνουμε στους κόλπους του ΟΑΣΕ. Ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε συμφωνία επί ενός δομημένου διαλόγου - ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο - μέχρι την Υπουργική Σύνοδο στην Αθήνα το Δεκέμβριο".

    Σε ερώτηση για το αν η Ελληνική Προεδρία θα αναλάβει συγκεκριμένη δράση για τη συνέχιση της αποστολής στη Γεωργία στο μέλλον; κ. Μπακογιάννη απάντησε πως: "Αυτός ήταν ένας από τους κύριους στόχους μας όταν ξεκίνησε η Ελληνική Προεδρία. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε συναίνεση ως προς την ανανέωση της εντολής για την αποστολή του ΟΑΣΕ στη Γεωργία. Δυστυχώς, δεν πετύχαμε το στόχο μας κι άρα τεχνικά η αποστολή λήγει από σήμερα, 30 Ιουνίου. Δεν θα είναι πλέον παρούσα. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και σε περίπτωση που θεωρήσουμε ότι μπορεί να πετύχουμε συναίνεση, θα υπάρξει φυσικά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν παραιτούμαστε. Σας ευχαριστώ".

    Είδηση: 24262

    [08] ΔΣΑ: Άθλιες οι συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων

    Κοινωνία

    Εφιαλτικές χαρακτήρισαν οι δικηγόροι της Αθήνας τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης που επικρατούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών και τα Ειρηνοδικεία της Αττικής που τόνισαν ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι χειρότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο δικαστικό έτος. Μάλιστ,α κάλεσαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει άμεσα μέτρα μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ακόμη και σε αποχή από τα δικαστήρια.

    Συγκεκριμένα συνέντευξη Τύπου με θέμα την «αδιέξοδη κατάσταση που επικρατεί στο Πρωτοδικείο και στα Ειρηνοδικεία Αθηνών με τις μεγάλες καθυστερήσεις στους προσδιορισμούς των υποθέσεων, στα κενά των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η αρνησιδικία να παγιώνεται», παραχώρησαν το μεσημέρι τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

    Όπως ανέφεραν οι δικηγόροι, «η λήξη του δικαστικού έτους Σεπτέμβριος 2008 - Ιούνιος 2009 βρίσκει την κατάσταση που επικρατεί στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικείο Αθηνών, χειρότερη, σε σύγκριση με το προηγούμενο δικαστικό έτος. Τα κενά σε δικαστικούς λειτουργούς και γραμματείς αυξάνονται. Η υλικοτεχνική υποδομή παραμένει αναχρονιστικά στάσιμη. Ο χρόνος προσδιορισμού των υποθέσεων συνεχώς επιμηκύνεται και σε συνδυασμό με το μικρό ποσοστό συζητούμενων υποθέσεων, τις αναβολές, το χρόνο έκδοσης απόφασης, καθαρογραφής και θεώρησης καθιστούν τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης στα δικαστήρια αυτά εφιαλτικές. Η "αρνησιδικία", που δυστυχώς παγιώνεται, δεν είναι τυπική λέξη και γι αυτή, ως φαινόμενο, βασική ευθύνη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση».

    Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι «ο προσδιορισμός των υποθέσεων γίνεται στο Πρωτοδικείο για το 2010 και το 2011», ενώ τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ ενδεικτικά ανέφεραν ότι «στο Πολυμελές Πρωτοδικείο οι προσδιορισμοί γίνονται μετά 21 μήνες, ενώ στο Μονομελές (εμπράγματο) μετά 26 μήνες, στις δε εργατικές υποθέσεις οι προσδιορισμοί γίνονται μετά από 10 μήνες, ενώ στο Ειρηνοδικείο Αθηνών οι προσδιορισμοί των υποθέσεων γίνονται από 6 έως 17 μήνες, ανάλογα με το αντικείμενο της υπόθεσης, και στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου οι προσδιορισμοί γίνονται μετά από 11 έως 34 μήνες».

    Επιπλέον, καταγγέλθηκε ότι «στο Πρωτοδικείο Αθηνών δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, ενώ λόγω της έλλειψης του προσωπικού, οι δικογραφίες στοιβάζονται στους διαδρόμους και μεταφέρονται με καρότσια του σούπερμαρκετ».

    Οι δικηγόροι, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στις 16 Σεπτεμβρίου, ζητούν: Ολοκλήρωση εργασιών Ειρηνοδικείου Αθηνών, να ανακληθούν οι αποσπάσεις των δικαστικών γραμματέων και να εργασθούν στις γραμματείες του Πρωτοδικείου (προσδιορισμός), δέσμευση για κάλυψη των οργανικών κενών σε γραμματείες και δικαστές, προώθηση της διαδικασίας για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και αιτήσεων και να δοθούν κονδύλια για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής.

    Είδηση: 24260

    [09] Ξεκινά η επιδότηση ενοικίου

    Κοινωνία

    Σε εφαρμογή από τις 6 Ιουλίου τίθεται με απόφαση της υπουργού Απασχόλησης το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για το 2009 που αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων δικαιούχων του ΟΕΚ και προσφέρει οικονομική ανάσα σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, νιόπαντρα ζευγάρια και συνταξιούχους. Στο νέο πρόγραμμα για το 2009, αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το 2008, ενώ στον προϋπολογισμό του ΟΕΚ έχει προβλεφθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το ποσό των 220.000.000 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι δικαιούχοι του Ο.Ε.Κ. εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι που μένουν σε ενοίκιο και το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα του οικονομικού έτους 2009 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, για οικογένειες χωρίς παιδιά.

    Είδηση: 24259

    [10] Υπέρ της ταυτοποίησης των καρτοκινητών ΝΔ και ΛΑΟΣ

    Πολιτική

    Ως το «Πρώτο βήμα στη συνολική προσπάθεια για την πάταξη της καθημερινής εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευρ. Στυλιανίδης, το νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση τάχθηκαν το ΛΑΟΣ, ενώ το ΠΑΣΟΚ, δια του εισηγητού του, Αθ. Τσούρα, δήλωσε επιφύλαξη να τοποθετηθεί αύριο κι αφού εκτιμηθούν οι απαντήσεις της κυβέρνησης, αλλά και των φορέων, τους οποίους θα ακροαστεί η επιτροπή.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης, μίλησε για ένα πρώτο και αποφασιστικό βήμα, υπογραμμίζοντας ότι «η ανωνυμία στα καρτοκινητά δημιουργεί προβλήματα στις διωκτικές αρχές με την αδυναμία εξιχνίασης σοβαρών εγκληματικών πράξεων», ενώ αντίθετη ήταν η άποψη του εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αθ. Τσούρας, ο οποίος έκρινε ότι με το ν.σ. «όχι μόνον δεν αποτρέπεται η εγκληματικότητα, αλλά αντιθέτως, θα δημιουργηθεί μία μαύρη αγορά και μία νέα γενιά εισαγωγής και διακίνησης καρτών SIM από χώρες, που δεν είναι υποχρεωτική η ταυτοποίηση».

    Από το ΚΚΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος, εξέφρασε διαφωνία με τη γενικότερη «διεθνή τάση περιορισμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», καθώς και της «παρακολούθησης και συλλογής προσωπικών δεδομένων σε βάρος της ατομικής και συλλογικής προστασίας», ενώ και από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευ. Αμανατίδου, μίλησε για «έλλειψη διαβούλευσης», αλλά και για «ασάφεια στην προστασία από τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό που θίγονται θεμελιώδεις ελευθερίες, αφού οι χρήστες κρίνονται εν δυνάμει ύποπτοι».

    Θετικός υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ήταν ο αγορητής του ΛΑΟΣ, Β. Αποστολάτος. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές της ΝΔ, Ακ. Γεροντόπουλος και Κ. Παπακώστα, εξέφρασαν φόβους για το ιδιότυπο εμπόριο «ανώνυμων καρτών», που οπωσδήποτε θα ανθίσει.

    Αντίθετος με τη ρύθμιση «που πλήττει τον πυρήνα των δικαιωμάτων», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Π.Τατούλης, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία «αλλοθική για την κάλυψη της πολιτικής ανεπάρκειας στην εξασφάλιση ασφάλειας».

    Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευ. Στυλιανίδης, είπε ότι στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένες 13,5 εκ. καρτοκινητές συνδέσεις, από τις οποίες 9 εκ. είναι ενεργές. Για το ενδεχόμενο μετακύλισης στον καταναλωτή του κόστους, που θα έχουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών από την υποχρέωση ταυτοποίησης των χρηστών εντός έτους, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα αν επιβληθούν αδικαιολόγητες αυξήσεις.

    Παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι στην πορεία εφαρμογής θα διαγνωσθούν τα προβλήματα και θα υπάρξουν με νέα μέτρα οι αναγκαίες προσαρμογές, που θα είναι η ταυτοποίηση ακόμη και των συσκευών, όπως και η απαγόρευση περιαγωγής σε καρτοκινητά από χώρες, που δεν ισχύει η υποχρεωτική ταυτοποίηση.

    Είδηση: 24257

    [11] Έληξαν οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Η σοσιαλιστική οικογένεια διαμορφώνει ένα συνολικό προοδευτικό σχέδιο που θα απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου.

    Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς που πρότεινε χθες την ένταξη όλων των Βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε εως το 2014, υπογράμμισε ότι και στη χώρα μας χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία να σέβεται τον πλούτο και τα χρήματα του ελληνικού λαού δίνοντας λύσεις σε μεγάλα ζητήματα όπως η έξοδος από την οικονομική κρίση, η πράσινη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η περαιτέρω ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε πως: «Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις μπορούν να φέρουν την αλλαγή στον κόσμο και να βάλουν τον πολίτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος, είναι το μήνυμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μαυροβούνιο».

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι: «η σοσιαλιστική οικογένεια στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συνολικού προοδευτικού σχεδίου για όλο τον κόσμο. Στη βάση του σχεδίου αυτού θα βρίσκονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών».

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης σε όλο τον πλανήτη, καθώς θέση της Διεθνούς είναι ότι τα προβλήματα σε μια χώρα είναι τα ίδια με αυτά, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες παγκοσμίως.

    Μάλιστα ανέφερε ενδεικτικά τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, των περιφερειακών ανισοτήτων, της ανάπτυξης, της βοήθειας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της αύξηση της ανεργίας, των κλιματικών αλλαγών, της ποιότητας ζωής και της ποιότητας της δημοκρατίας.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξειδικεύοντας τις θέσεις αυτές και αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι «πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα σέβεται τα χρήματα των πολιτών και τον πλούτο της χώρας».

    Είδηση: 24256

    [12] Εβδομάδα μουσικής στη Σπάρτη

    Ειδήσεις

    Εβδομάδα μουσικής με δύο μουσικά σύνολα από την Αμερική και την Ουγγαρία, φιλοξενεί από Δευτέρα 6 ως Πέμπτη 9 Ιουλίου το Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο Σπάρτης, στα πλαίσια του 22ου φεστιβάλ που διοργανώνει.Ειδικότερα, η Ορχήστρα Νέων Νέας Υόρκης θα ερμηνεύσει έργα σπουδαίων κλασικών συνθετών και της σύγχρονης Ελληνίδας Μαρίνας Άρνη, ενώ η δεκαπενταμελής ορχήστρα πνευστών από την πόλη Σόπρον της Ουγγαρίας θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα κλασικών και σύγχρονων συνθετών με τη συμμετοχή και δεκαπενταμελούς χορευτικού μαζορετών.

    Επίσης την Παρασκευή 17 Ιουλίου, το Σαϊνοπούλειο θα υποδεχτεί τον Χρήστο Λεοντή σε μια συναυλία αφιερωμένη στο μεγάλο Λάκωνα ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, που εντάσσεται στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24249

    [13] Ενίσχυση των διατάξεων για το κάπνισμα ζητά η ΕΕ

    Την πρόταση σύστασης του Συμβουλίου υπουργών με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν νομοθετικές διατάξεις για την προστασία των πολιτών από την έκθεση στον καπνό έως το 2012 υιοθέτησε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι σήμερα μόνο δέκα από τις χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν νομοθετικές διατάξεις γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος, εκ των οποίων τις αυστηρότερες εφαρμόζουν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται εντελώς σε κλειστούς δημόσιους χώρους, δημόσια μεταφορικά μέσα και χώρους εργασίας.

    Σύμφωνα με την πρόταση σύστασης , τα κράτη μέλη καλούνται να δραστηριοποιηθούν στους τομείς της έγκρισης και εφαρμογής των διατάξεων για την πλήρη προστασία των πολιτών εντός τριών ετών από την έκδοση της σύστασης, της ενίσχυσης των νόμων για την απαγόρευση του καπνίσματος με συνοδευτικά μέτρα, όπως προστασία των παιδιών και την συνεργασίας σε κοινοτικό επίπεδο για τη συγκρότηση δικτύου με στόχο την καταπολέμηση του καπνίσματος.

    Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, οι πολιτικές για την απαγόρευση του καπνίσματος γίνονται όλο και ευνοϊκότερα δεκτές από την κοινή γνώμη με το 84% των ευρωπαίων πολιτών να τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα γραφεία και σε άλλους κλειστούς χώρους εργασίας. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 77% των πολιτών στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια και το 61% υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μπαρ και παμπ.

    Το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία πρόωρου θανάτου και νόσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, 79.000 ενήλικες, μεταξύ των οποίων 19.000 μη καπνιστές έχασαν τη ζωή τους το 2002 εξαιτίας της έκθεσης τους στον καπνό στο σπίτι (72.000) και στο χώρο εργασίας τους (7.300) στην ΕΕ.

    Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής η αρμόδια για θέματα υγείας επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε: «Έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι κάθε ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να προστατεύεται πλήρως από τον καπνό. Την προσπάθεια μας αυτή υποστηρίζει ένα μεγάλο μέρος του κοινού και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη ώστε να τη φέρουμε σε αίσιο πέρας.».

    Είδηση: 24250


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 June 2009 - 16:57:00 UTC