Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Κίνα
  • [02] Διχασμός και κρίση στην Ονδούρα
  • [03] Φονική κακοκαιρία στο Βιετνάμ
  • [04] Ρουμανία: οι επιπτώσεις της κρίσης
  • [05] Διαδοχικές συναντήσεις Καραμανλή
  • [06] Το ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη
  • [07] Μεξικό: Επανέρχεται το PRI
  • [08] G8: με κέντρο το επισιτιστικό πρόβλημα

    [01] Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Κίνα

    Ειδήσεις

    Σε τουλάχιστον 140 ανέρχονται οι νεκροί και σε περισσότερους από 800 οι τραυματίες, από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στην ταραχώδη δυτική επαρχία της Κίνας Ζινγκγιάνγκ. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ένοπλοι διαδηλωτές με μαχαίρια, ξύλα και τούβλα κατέστρεψαν καταστήματα και οχήματα, και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Εκατοντάδες άτομα έχουν συλληφθεί. Η Κίνα χαρακτήρισε την εξέγερση "μηχανορραφία" των εξόριστων Ουϊγούρων -οι οποίοι αξιώνουν την ανεξαρτησία από την Κίνα, την οποία κατηγορούν ότι αλλοιώνει την κουλτούρα τους και εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους. Από την πλευρά τους, εξόριστοι Ουϊγούροι κατηγορούν την αστυνομία ότι άνοιξε πυρ αδιακρίτως κατά των ειρηνικών διαδηλωτών.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο "Νέα Κίνα", η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό πλήρη έλεγχο. Ωστόσο, η τοπική ηγεσία διέταξε να διακοπεί η κυκλοφορία σε εκτεταμένα τμήματα της πρωτεύουσας Ουρούμτσι, με πληθυσμό 2,3 εκατ. κατοίκους, ώστε να διασφαλισθεί πως δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα χθεσινά επεισόδια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι της πόλης -σε απόσταση 3.270 χλμ δυτικά από το Πεκίνο- κατέλαβαν τους δρόμους και σπάζοντας και καίγοντας αυτοκίνητα, διαμαρτυρήθηκαν για τον χειρισμό των αρχών της σύγκρουσης, που είχε προηγηθεί ανάμεσα σε Κινέζους Χαν και Ουϊγούρους εργάτες στη νότιο Κίνα, στα τέλη του περασμένου μηνός, κατά την οποία δύο Ουϊγούροι είχαν χάσει τη ζωή τους.

    "Τα γεγονότα τεκμαίρουν πως η στάση ελεγχόταν και εκπορευόταν από το εξωτερικό" τόνισε στο "Νέα Κίνα" κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως "η εξέγερση μηχανεύθηκε από το Παγκόσμιο Κογκρέσο των Ουϊγούρων". "Αυτό ήταν ένα βίαιο έγκλημα, το οποίο είχε προετοιμασθεί και οργανωθεί" πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Αντιπρόσωποι των εξορίστων Ουϊγούρων διέψευσαν με απόλυτο τρόπο τους ισχυρισμούς της Κίνας και τόνισαν πως η εξέγερση αποτέλεσε το ξέσπασμα της οργής που υπέβοσκε στον πληθυσμό από την πολιτική που ακολουθούν οι Κινέζοι Χαν στη διαχείριση των οικονομικών ευκαιριών.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Scores killed in China protests

    Είδηση: 24461

    [02] Διχασμός και κρίση στην Ονδούρα

    Ειδήσεις

    Συνεχίζεται η ένταση στην Ονδούρα, μετά την απαγόρευση προσγείωσης του αεροπλάνου που μετέφερε τον ανατραπέντα από πραξικόπημα πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος τελικά προσγειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Ελ Σαλβαδόρ. Ο διάδρομος προσγείωσης στην Ονδούρα, ήταν κατειλημμένος από στρατιωτικά οχήματα για να μην επιτραπεί η προσγείωση.

    Ο διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας της Ονδούρας Αλφρεντο Σανμαρτίν σε ανακοίνωση του, δήλωσε ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον κ. Σελάγια, "δεν είχε ζητήσει άδεια πτήσης ή προσγείωσης".

    Σε συγκρούσεις στην περιοχή του αεροδρομίου, μεταξύ περίπου 30.000 οπαδών του κ. Σελάγια και στρατιωτικών δυνάμεων, δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δυο άλλοι τραυματίστηκαν σύμφωνα με έναν εικονολήπτη του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Ονδούρας επέκτεινε την νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, έπειτα από τον θάνατο ενός ανθρώπου στις διαδηλώσεις.

    Μετά την αποπομπή της Ονδούρας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών οι αρχές της χώρας, πρότειναν "διάλογο με καλή πίστη" με τον Οργανισμό.

    Παράλληλα ο διορισμένος από τις νέες αρχές της Ονδούρας αρχηγός του κράτους Ρομπέρτο Μισελέτι, δήλωσε σήμερα ότι έχει πληροφορίες για "κινήσεις στρατευμάτων "στη Νικαράγουα με κατεύθυνση τα σύνορα ανάμεσα στις δυο χώρες. Η Νικαράγουα διέψευσε ότι πραγματοποιεί τέτοιες κινήσεις.

    Σήμερα ο κ. Σελάγια θα έχει συνάντηση στο Σαλβαδόρ με τον γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) Χοσέ Μιγέλ Ινσούλσα, καθώς και τους προέδρους της Αργεντινής και του Ισημερινού, με κύριο θέμα την αποτυχία του να επιστρέψει στη χώρα του.

    Είδηση: 24456

    [03] Φονική κακοκαιρία στο Βιετνάμ

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 16 φέρονται ως αγνοούμενοι από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει από την Παρασκευή το βόρειο Βιετνάμ. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο εξαιτίας των τυφώνων, των σφοδρών βροχοπτώσεων, των πλημμύρων και των κατολισθήσεων. Κυβερνητικά στοιχεία αναφέρουν ότι 47 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή φέρονται ως αγνοούμενοι ήδη τους πρώτους έξι μήνες του 2009. Πέρυσι, τουλάχιστον 550 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την υπηρεσία Στατιστικής της κυβέρνησης.

    Η επαρχία Μπακ Καν είναι η πλέον πληγείσα έχοντας καταγράψει με 13 ανθρώπινες απώλειες. Επίσης, δέκα κάτοικοι της επαρχίας φέρονται ως αγνοούμενοι, καθώς τα σπίτια τους θάφτηκαν στις κατολισθήσεις.

    Η δημόσια τηλεόραση VTV μετέδωσε ότι αρκετές περιοχές της επαρχίας είναι ακόμη αποκλεισμένες, ενώ δύσκολη παραμένει και η επικοινωνία με τα απομακρυσμένα χωριά.

    Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής, 530 σπίτια υπέστησαν ζημιές και 6.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης πλημμύρισαν.

    Συνολικά, έξι επαρχίες του βορείου Βιετνάμ έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Η ποσότητα της βροχής ξεπέρασε τα 300 χιλιοστόμετρα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24480

    [04] Ρουμανία: οι επιπτώσεις της κρίσης

    Ειδήσεις

    Τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν 7.000 εργαζόμενοι του τομέα μεταφοράς εμπορευμάτων των ρουμανικών σιδηροδρόμων, καθώς τέθηκαν σε τρίμηνη αργία, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της εταιρίας. Πρόκειται για το 40% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού των ρουμανικών σιδηροδρόμων και στη διάρκεια του τριμήνου θα λαμβάνουν το 75% επί των βασικών αποδοχών τους, αναλόγως της θέσης τους στην εταιρία, η οποία στοχεύει στη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κλάδου μεταφοράς εμπορευμάτων κατά 30%.

    Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στα ξενοδοχεία, όπου τα έσοδά τους έχουν μειωθεί κατά 30%, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι τιμές διάθεσης των δωματίων είναι μειωμένες κατά 40%. Ήδη οι διοικήσεις των ξενοδοχείων εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών των εργαζομένων ή μείωσης των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Στα πλαίσια των προσπαθειών ανάκαμψης υπεγράφη συμφωνία τουριστικής συνεργασίας με την Κύπρο, για την προσέλκυση Κυπρίων τουριστών, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες, όπως το κυνήγι και το ψάρεμα.

    Είδηση: 24462

    [05] Διαδοχικές συναντήσεις Καραμανλή

    Πολιτική

    Με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μισή ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη 1μμ με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Δένδιας, θα συναντηθεί στο υπουργείο με τα νέα μέλη της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεώργιο Κούρτη.

    Είδηση: 24478

    [06] Το ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη

    Πολιτική

    Υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει σήμερα στις 12, ο επιτελικός κύκλος πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. ''Καμία αλλαγή δεν είναι εφικτή δίχως αυτονομία της πολιτικής από κάθε είδους συμφέροντα'', τονίζει σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η αυτονομία χτίζεται μόνο με θεσμικές αλλαγές για τις οποίες χρειάζεται «πολιτική βούληση» από μια κυβέρνηση που "δεν θα χρωστά σε κανέναν".

    Είδηση: 24477

    [07] Μεξικό: Επανέρχεται το PRI

    Αμερική-ΗΠΑ

    Στο προσκήνιο της μεξικανικής πολιτικής ζωής, επανέρχεται το PRI μετά από σχεδόν εννέα χρόνια κυβερνητικής απουσίας. Στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) καταλαμβάνει 238 έδρες, έναντι του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN) του Προέδρου Φελίπε Καλδερόν που συγκέντρωσε μόλις 144 έδρες. Έτσι, το PRI που έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία του με τους Πράσινους, οι οποίοι κατέλαβαν 22 έδρες, θα έχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Πάντως, η επόμενη μέρα για τη χώρα, φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ο Πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, εκφραστής της εκτελεστικής εξουσίας, σύμφωνα με το μεξικανικό Σύνταγμα, θα πρέπει να εκτελεί νόμους που έχουν θεσπιστεί από αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις. Σε μία πρώτη του αντίδραση, παραδέχθηκε τη χθεσινή ήττα του PAN και υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με το PRI για το καλό, όπως είπε της χώρας.

    Πηγή: Εl Excelsior

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24460

    [08] G8: με κέντρο το επισιτιστικό πρόβλημα

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Παρέμβαση στην επικείμενη σύνοδο των πιο προηγμένων βιομηχανικά κρατών, G8 που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου στην πόλη Λ΄Άκουιλα της Ιταλίας, κάνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ActionAid, τονίζοντας μέσω της εκπροσώπου της Άντζελα Γουάγιε, πως: "Η G8 έχει αποτύχει να βοηθήσει ένα δισ. ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα. Το 2008, οι χώρες της Ομάδος των Οκτώ είχαν δεσμευθεί ότι θα καταπολεμήσουν την επισιτιστική κρίση, όμως έκτοτε ο αριθμός των ανθρώπων που μαστίζονται από τον λιμό έχει αυξηθεί κατά 100 εκατ. Οι φτωχοί δεν μπορούν να φάνε τις υποσχέσεις, η G8 θα πρέπει να κάνει περισσότερα αυτή τη χρονιά".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικοδεσπότες της συνόδου της G8 Ιταλοί βρίσκονται ουραγοί, υπολειπόμενοι κατά 70% των στόχων τους, σε ό,το αφορά τις δαπάνες για την καταπολέμηση της πείνας, ενώ οι χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα, είναι η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, και οι ΗΠΑ.

    Χθές Κυριακή σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης και αστυνομίας στη Βιτσέντζα, ενώ έχουν προαναγγελθεί διαδηλώσεις για τις επόμενες ημέρες σε αρκετές πόλεις της Ιταλίας, καθώς και στη Λ΄Άκουιλα.

    Είδηση: 24459


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 July 2009 - 8:56:09 UTC