Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Νίμιτς σε Σκόπια - Αθήνα
  • [02] Έφτασε η ώρα για το «στερνό αντίο» στον Τζάκσον
  • [03] Μέτρα ανάκαμψης για τον κλάδο του αυτοκινήτου
  • [04] Αυξήθηκαν τα θύματα των ταραχών στην Κίνα
  • [05] Η G8 έρχεται. Τα επεισόδια άρχισανβ¦
  • [06] Ανεβάζει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά

    [01] Συναντήσεις Νίμιτς σε Σκόπια - Αθήνα

    Πολιτική

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Μετά τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς δεν έκανε δηλώσεις.Tο πρωί της Τρίτης ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ εντός της ίδιας μέρας ο μεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

    Η επίσκεψη αυτή του κ. Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα πραγματοποιείται μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στις 22 Ιουνίου στη Ζυρίχη.

    Ο Τύπος των Σκοπίων αναφέρει ότι ο κ. Νίμιτς, στην επίσκεψή του αυτή σε Σκόπια και Αθήνα δεν κομίζει νέα πρόταση, ενώ αναμένεται να ζητήσει την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η εφημερίδα «Ντνέβνικ», επικαλούμενη πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι δεν αναμένεται τίποτε το συγκεκριμένο από την επίσκεψή του κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι θα επιχειρήσει να εξετάσει την απήχηση που θα έχουν κάποιες ιδέες του που βασίζονται στην τελευταία πρότασή του από τον Οκτώβριο του 2008, στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνει την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 24509

    [02] Έφτασε η ώρα για το «στερνό αντίο» στον Τζάκσον

    Αμερική-ΗΠΑ

    Το πρωινό της Τρίτης 7 Ιουλίου έχει οριστεί ως η ημέρα που θα ενταφιαστεί, στο νεκροταφείο του Φόρεστ Λόουν, στο Λος Άντζελες, ο"βασιλιάς της ποπ" Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος πέθανε στις 25 Ιουνίου σε ηλικία 50 ετών.

    Η κηδεία του θα γίνει στις 8 το πρωί, [18:00 ώρα Ελλάδος], δύο ώρες πριν από τη δημόσια τελετή στη μνήμη του. Η τελετή αυτή θα γίνει στην αίθουσα του Στέιπλς Σέντερ, στο Λος Άντζελες, όπως ανέφερε στο αμερικανικό κανάλι NBC4 ο Τζων Πέρι, αναπληρωτής του δημάρχου του Λος Άντζελες, Αντώνιο Βιγιαραϊγκόσα.

    Πηγές προσκείμενες στην οικογένεια του Τζάκσον ανέφεραν ότι στον ενταφιασμό του θα παραστούν μόνο οι στενοί συγγενείς και οι φίλοι του.

    Αρχικά η οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον μελετούσε το ενδεχόμενο να ταφεί ο "βασιλιάς" στη Νέβερλαντ, το ράντσο του στην Καλιφόρνια.

    Όσον αφορά τη δημόσια τελετή, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επισήμως. Ωστόσο, πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μπορεί να συμμετάσχουν η Αρίθα Φράνκλιν, ο Στίβι Γουόντερ, η Αλίσια Κις, η Μαράια Κάρεϊ, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ο Λάιονελ Ρίτσι και η Νταϊάνα Ρος.

    Μάχη για την διαχείριση της περιουσίας του Τζάκσον.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες αφαίρεσε την προσωρινή διαχείριση της περιουσίας του Μάικλ Τζάκσον από τη μητέρα του, Κάθριν Τζάκσον, και την εμπιστεύτηκε στους δύο εκτελεστές που όριζε ο ίδιος ο τραγουδιστής στην διαθήκη του.

    Ο δικαστής Μίτσελ Μπέκλοφ όρισε ως "ειδικούς διαχειριστές" τον δικηγόρο Τζων Μπράνκα και τον μουσικό παραγωγό Τζων ΜακΚλέιν μέχρι τις 3 Αυγούστου.

    Στην περιουσία του Τζάκσον περιλαμβάνονται το ράντσο "Νέβερλαντ" και τα δικαιώματα των τραγουδιών των Beatles.

    Οι δικηγόροι της Κάθριν Τζάκσον προσπάθησαν να εμποδίσουν την παράδοση της διαχείρισης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει "σύγκρουση συμφερόντων", ενώ αμφισβήτησαν το αν ο Τζων Μπράνκα είχε διατηρήσει τις επαφές του με τον Μάικλ Τζάκσον.

    "Η κυρία Τζάκσον ανησυχεί που θα πρέπει να δώσει από τώρα τα κλειδιά του βασιλείου, έχει την εντύπωση ότι είναι πολύ νωρίς", είπε ο δικηγόρος της, Τζων Σράιμπερ.

    Ο δικηγόρος του Μπράνκα, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι ο πελάτης του είναι γνωστός στην οικογένεια του Τζάκσον και προσφάτως είχε αναλάβει και πάλι μία δουλειά για λογαριασμό του εκλιπόντος τραγουδιστή.

    Είδηση: 24514

    [03] Μέτρα ανάκαμψης για τον κλάδο του αυτοκινήτου

    Ειδήσεις

    Παράταση του μέτρου μείωσης τού τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ., αντικίνητρα για τα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα και πριμοδότηση των καθαρών Ι.Χ. ζητούν, μεταξύ άλλων, οι εισαγωγείς και οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, οι οποίοι -συν τοις άλλοις- προτείνουν και την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης.

    Ανάσα ζωής για τον κλάδο του αυτοκινήτου, αλλά και για 70.000 εργαζόμενους, αποτέλεσε το προσωρινό μέτρο μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης στα Ι.Χ..

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι εκπρόσωποι των εισαγωγέων και των αντιπροσώπων αυτοκινήτων, η πτώση των πωλήσεων στην αγορά ΙΧ το τελευταίο δίμηνο από 36% που ήταν στο πεντάμηνο, έπεσε στο 4%, έναντι του 5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι Έλληνες, όπως φαίνεται από τις πωλήσεις στην Ε.Ε., προτιμούν τα αυτοκίνητα που ξεχωρίζουν.

    Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για την ουσιαστικότερη ανάκαμψη της αγοράς προτείνει:

    -παράταση του μέτρου της μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης,

    την δημιουργία ενός συστήματος Ετησίου Τέλους, που δεν θα βασίζεται στον κυβισμό, αλλά, στους εκπεμπόμενους ρύπους,

    -απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης &

    -θέσπιση αντικινήτρων για τα παλαιά αυτοκίνητα και πριμοδότηση των καθαρών Ι.Χ..

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην χώρα μας, αφορά στην μέση ηλικία των οχημάτων που κυκλοφορούν.

    Στα Ι.Χ. κυμαίνεται στα 11 χρόνια, στα ελαφρά φορτηγά στα 14, στα βαρέα φορτηγά 17 και στα λεωφορεία 13 χρόνια, γεγονός που συμβάλλει αρνητικά στην οδική ασφάλεια, αλλά και στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24515

    [04] Αυξήθηκαν τα θύματα των ταραχών στην Κίνα

    Ειδήσεις

    Ο επίσημος απολογισμός που παρέχεται για τις πολύωρες ταραχές στην κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα αυξήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και ανήλθε τώρα στους 156 νεκρούς αλλά και περίπου 825 τραυματίες -πολλούς σοβαρά. Στην ανωτέρω επαρχία ο πληθυσμός κατά πλειοψηφία είναι μουσουλμανικός. Η κυβέρνηση στο Πεκίνο απέδωσε την ολική ευθύνη για τα συμβάντα στους "εξόριστους Ουϊγούρους", οι οποίοι αντέτειναν ότι οι τοπικές δυνάμεις καταστολής ενήργησαν με δυσανάλογη βία και πυρά "σε αποκλειστικώς ειρηνικές διαδηλώσεις".

    Οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν βιαίως γύρω στους 200 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο μπροστά από τέμενος στην Κασγκάρ Σίτι, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο "Νέα Κίνα".

    Το τέμενος είναι το Ιντ Καχ που βρίσκεται κοντά σε κέντρα μεταξιού στην Κασγκάρ Σίτι όπου η αστυνομία, ενώ συναθροίζονταν 200 πολίτες, παρενέβη και τους διέλυσε βιαίως.

    Παρατηρητές σχολιάζουν ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις, που έχουν και θρησκευτικό χαρακτήρα, "αρχίζουν και εξαπλώνονται" πολύ μακρύτερα από την επαρχιακή πρωτεύουσα Ουρούμκι.

    Το Πεκίνο χαρακτήρισε την εξέγερση "μηχανορραφία" των εξόριστων Ουϊγούρων -οι οποίοι αξιώνουν την ανεξαρτησία από την Κίνα. Οι Ουιγούροι κατηγορούν την αστυνομία ότι άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον των διαδηλωτών.

    Στη Βορειοδυτική επαρχία Σινγιανγκ της Κίνας, ζουν περίπου 8 εκατομμύρια μουσουλμάνοι Ουιγούροι, που θεωρούν ότι συνδέονται φυλετικά και πολιτισμικά με τουρκικά φύλα της κεντρικής Ασίας. Πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν το Πεκίνο για καταπίεση της εθνικής τους ταυτότητας και για πολιτική που ευνοεί τους Χαν, την κυρίαρχη εθνότητα στην Κίνα.

    Την επόμενη ημέρα των αιματηρών επεισοδίων, η Σινγιανγκ μετράει 156νεκρούς και περισσότερους από 825 τραυματίες. Εκατοντάδες άτομα έχουν συλληφθεί, έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το λογισμικό φραγής του ιντερνετ. Το Twitter, το YouTube έχουν μπλοκαριστεί ενώ οι κυριότερες μηχανές αναζήτησης δεν δίνουν αποτελέσματα για την πόλη Ουρούμκι, το επίκεντρο των ταραχών.

    Είδηση: 24513

    [05] Η G8 έρχεται. Τα επεισόδια άρχισανβ¦

    Λίγες ημέρες απομένουν για τη Σύνοδο των G8 στην ιταλική πόλη Λ'Άκουιλα, αλλά, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στους ισχυρούς του πλανήτη έχουν ήδη αρχίσει.

    Στην Ρώμη, διαδηλωτές ντυμένοι ως ρωμαίοι αυτοκράτορες και φορώντας μάσκες με το πρόσωπο ηγετών, όπως του Μπαράκ Ομπάμα και της Άγγελα Μέρκελ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις φτωχές χώρες.

    Εν όψει της Συνόδου των G8, έλαβε χώρα και η συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο τουριστικό θέρετρο Εβιάν της Γαλλίας.

    Εξέτασαν τρόπους για την ανάκαμψη της οικονομίας και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε θέματα όπως η βιοτεχνολογία και η μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα.

    Στην συνέντευξή του ο Σαρκοζί εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη βρετανική κυβέρνηση για τις επιθέσεις που δέχτηκε από το Ιράν.

    Επίσης, λίγη ώρα αφ' ότου ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Χαμενεί προειδοποίησε την Δύση «να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», δήλωσε ότι «ο ιρανικός λαός αξίζει έναν καλύτερο ηγέτη».

    Είδηση: 24510

    [06] Ανεβάζει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    «Για συναισθηματικά φορτισμένες δηλώσεις», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγκίς.

    Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας οποίος φέρεται ενοχλημένος από τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την οποία συνέδεσε με το «Πρωτόκολλο της Άγκυρας» που υποχρεώνει την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Ο κ. Δελαβέκουρας πρόσθεσε πως ο κ. Μπαγκίς, θα έπρεπε να γνωρίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Ένωσης, ως υποψήφια χώρα, αλλά και τη βασική αρχή του διεθνούς δικαίου ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

    Προβληματίζει έντονα την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών η αντιφατική τακτική της Άγκυρας, λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματιζόμενη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στη γειτονική χώρα, αν και η εν λόγω επίσκεψη δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

    Ο υπουργός Εγκεμέν Μπαγκίς, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, με προκλητικό ύφος διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ζήτημα επανεισδοχής των λαθρομεταναστών.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε το ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δίνει εξετάσεις και έναντι της Ε.Ε. και έναντι της διεθνούς κοινότητας.

    Η Άγκυρα με προκλητικές δηλώσεις ανεβάζει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά, την ώρα που προγραμματίζεται χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία. Ο υπουργός Επικρατείας για ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμεν Μπαγίς επανήρθε με νέες δηλώσεις στο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ανατολή. Εξαπολύει προσωπική επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας εχθρικό το περιεχόμενο της συνέντευξη της υπουργού στη εφημερίδα «Ημερησία» και λέει ευθαρσώς ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα.

    Όπως λέει χαρακτηριστικά «Οι διεθνείς συμφωνίες δεν γίνονται με εξαναγκασμούς από αυτόν που φωνάζει πιο δυνατά!».

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις αυτές ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, σημείωσε ότι «δεν σχολιάζει συναισθηματικά φορτισμένες δηλώσεις» και τόνισε πως «Ειδικά ο κ. Μπαγίς, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ε.Ε., θα έπρεπε να γνωρίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Ένωσης, ως υποψήφια χώρα, αλλά και την βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται!».

    Τα διφορούμενα μηνύματα της Άγκυρας με τις σκληρές δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, την ώρα που ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου τηρεί χαμηλούς τόνους, δημιουργούν προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις στην Αθήνα, σχετικά με το ποιες είναι οι πραγματικές -επί του θέματος- προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

    Ο κ. Μπαγίς είχε αρχίσει το γαϊτανάκι των προκλητικών δηλώσεων σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Φίλιο Στάγκο για την εκπομπή της ΝΕΤ «Ανταποκριτές», με σκοπό να δημιουργήσει κλίμα λίγες ώρες πριν από την συνάντηση Νταβούτογλου β Μπακογιάννη, στην Κέρκυρα.

    Αυτά τα μηνύματα, σε συνδυασμό με την προσφιλή τακτική κύκλων στην Τουρκία να επιδιώκουν την δημιουργία σκηνικού έντασης στο Αιγαίο κατά την διάρκεια επισκέψεων, προβληματίζουν στην Αθήνα, την ώρα μάλιστα, που δεν έχει κλείσει η -προγραμματισμένη για τις 18 Αυγούστου- επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Άγκυρα.

    «Η εφαρμογή των συμφωνιών για τους λαθρομετανάστες, είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.», δήλωσε στον Ρ/Φ σταθμό ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε λέγοντας πως «Η Τουρκία για να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή πορεία θα πρέπει να αποδεχθεί την εφαρμογή των διμερών συμφωνιών. Αν δεν το κάνει, δεν προχωρά σε ευρωπαϊκή πορεία. Τέλος!».

    Κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε η τομεάρχης επί θεμάτων εθνικής αμύνης Βάσω Παπανδρέου, επισκεπτόμενη το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Λάρισα.

    Πάντως, η τακτική της Άγκυρας στο Αιγαίο και οι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι μεταξύ των κριτηρίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., η οποία θα κριθεί τον Δεκέμβριο.

    Είδηση: 24508


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 July 2009 - 20:58:21 UTC