Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνα: Στους δρόμους Ουϊγούροι και Χαν
  • [02] Νέα εποχή στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ
  • [03] Ιός γαστρεντερίτιδας σε κρουαζιερόπλοιο στη Σκωτία
  • [04] Στο EcoFin το σχέδιο μείωσης των ελλειμάτων
  • [05] Στις ΗΠΑ ο Σελάγια
  • [06] Στο έλεος των πλημμυρών το Βιετνάμ

    [01] Κίνα: Στους δρόμους Ουϊγούροι και Χαν

    Ειδήσεις

    Εκατοντάδες Ουϊγούροι βγήκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους του Ουρούμτσι, της πρωτεύουσας της επαρχίας Ζινζιάνγκ της Κίνας, διαμαρτυρόμενοι για τις "αυθαίρετες" συλλήψεις συγγενών τους, μετά τις αιματηρές ταραχές του σαββατοκύριακου που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 156 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 800. Μεταξύ των διαδηλωτών είναι και πολλές γυναίκες που ζητούν πληροφορίες για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε 1.434 άτομα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις ταραχές. Το Πεκίνο κατηγορεί ως υποκινητές της βίας τους εξόριστους Ουϊγούρους, οι οποίοι καταγγέλλουν από την πλευρά τους τις δυνάμεις ασφαλείας για δυσανάλογη βία. Στους δρόμους και εκατοντάδες μέλη της κοινότητας των Χαν, που απειλούν με αιματηρή εκδίκηση.

    Από την πλευρά τους, εκατοντάδες Χαν οπλισμένοι με ρόπαλα, φτυάρια και μπαλτάδες συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Ουρουμτσί, της πρωτεύουσας του Ζινζιάνγκ. Οι διαδηλωτές Χαν, εξοργισμένοι από τις βιαιότητες εναντίον τους, προσπάθησαν να φθάσουν στην κεντρική πλατεία του Ουρουμτσί, την Πλατεία του Λαού, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, που δήλωσαν αποφασισμένοι να εκδικηθούν για τις βιαιότητες των Ουιγούρων κατά της κοινότητάς τους την περασμένη Κυριακή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 156 νεκρούς στις εθνοτικές ταραχές των τελευταίων ημερών, οι 127 είναι άνδρες και οι 27 γυναίκες, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει σε ποια εθνότητα ανήκουν τα θύματα.

    «Η κατάσταση επί του παρόντος παραμένει σοβαρά περίπλοκη. Η Ζινζιάνγκ θα εμποδίσει να επεκταθεί η κατάσταση και σε άλλες ζώνες, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τις μεθόδους, και θα διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε ο πρόεδρος της περιοχής Νουρ Μπέκρι, όπως μεταδίδει το Νέα Κίνα.

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Αυξήθηκαν τα θύματα των ταραχών στην Κίνα Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Κίνα

    BBC: Angry Uighurs defy Chinese police

    Είδηση: 24521

    [02] Νέα εποχή στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Το "νέο ξεκίνημα" των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, μετά την υπογραφή πολλών συμφωνιών στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Μόσχα, χαιρετίζει με δημοσιεύματά του ο ρωσικός Τύπος. Ομπάμα και Μεντβέντεφ κατέληξαν σε οκτώ συμφωνίες: μεταξύ άλλων υπέγραψαν ένα μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης για περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών - και για το πράσινο φως από πλευράς Ρωσίας για χρήση του αεροπορικού χώρου της, προκειμένου να μεταφέρονται Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός σήμερα, Τρίτη, από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρωθυπουργική κατοικία στο Νόβο Ογκάρεβο, κοντά στη Μόσχα.

    Συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά, είναι το αμερικανικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο έχει επικρίνει έντονα η Μόσχα.

    Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του βασίζεται στον πρόεδρο Ομπάμα για την αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και ότι ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

    "Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στο πρόσωπό σας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", είπε κατά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. "Η ιστορία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων γνώρισε διακυμάνσεις. Υπήρξαν χρόνια απόλυτης ευημερίας, υπήρξε γκρίζα ρουτίνα ακόμη και αντιπαράθεση", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Ομπάμα εξήρε το έργο που έχει επιτελέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ως πρόεδρος και από το Μάιο του 2008 ως πρωθυπουργός. "Γνωρίζω όχι μόνο το εξαιρετικό έργο που έχετε επιτελέσει για το ρωσικό λαό τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση του προέδρου αλλά και τώρα ως πρωθυπουργός" είπε, παρότι μόλις την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν, άνθρωπο προσκολλημένο στο παρελθόν, ενώ άφησε αιχμές και χθες, Δευτέρα, απευθύνοντας προς τον πρόεδρο Μεντβέντεφ τη δέσμευση να συνομιλεί μαζί του για τα διμερή θέματα.

    "Είχαμε μια σπουδαία ευκαιρία να θέσουμε πιο στέρεες βάσεις στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Ίσως δεν συμφωνούμε σε όλα αλλά έχουμε διαβουλεύσεις με γνώμονα το συμφέρον του ρωσικού και του αμερικανικού λαού", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Θετικά βήματα με την υπογραφή συμφωνιών

    H επίσκεψη Ομπάμα στη Ρωσία ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς: ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία-πλαίσιο για σημαντική μείωση του πυρηνικού τους οπλοστασίου σε ορίζοντα 7ετίας. Η συνθήκη αυτή θα αντικαταστήσει τη START 1 που εκπνέει στο τέλος του έτους. Μεσολάβησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις που κορυφώθηκαν με τις συνομιλίες των δύο προέδρων στη Μόσχα - μάλιστα αμφότεροι έκαναν λόγο για "αρχή μίας εποχής καλύτερων σχέσεων των δύο χωρών".

    Σε μία ακόμη κίνηση για την εξομάλυνση των σχέσεων που είχαν ψυχραθεί από το καλοκαίρι του 2008 με τον πόλεμο στη Γεωργία, ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν στην επανέναρξη της στρατιωτικής τους συνεργασίας. Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών υπέγραψαν κείμενο πλαίσιο για την ανανέωση των στρατιωτικών σχέσεων.

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν διαφορές στο ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη - αλλά έχει υπάρξει και πρόοδος. Ρωσία και ΗΠΑ θα ανταλλάξουν εμπειρογνώμονες στο πεδίο της αντιπυραυλικής άμυνας, οι οποίοι, σύμφωνα με το κοινό επίσημο ανακοινωθέν, «θα μελετήσουν το πρόβλημα μαζί».

    Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες να πετύχουν ένα επίπεδο συνεργασίας αντάξιο του 21ου αιώνα και η βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων να φέρει θετικά αποτελέσματα τόσο για τις ίδιες όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

    Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, «ευθύ και επαγγελματία», μιλώντας για «πολύ παραγωγικές συνομιλίες». Εξήρε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη μεταφορά εφοδίων προς το Αφγανιστάν σαν μία σημαντική συνεισφορά τη Μόσχας που ανοίγει το δρόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Σε ό,τι αφορά τη Γεωργία, η πιθανότητα ένταξης της οποίας στο NATO είναι ένα από τα σημεία τριβής ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η εδαφική της ακεραιότητα πρέπει να γίνει σεβαστή.

    Πρόσθεσε τέλος ότι το ηγετικό δίδυμο της Ρωσίας, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εργάζονται μαζί «πολύ αποδοτικά».

    Συμφωνήθηκε ακόμα η σύσταση μεικτής επιτροπής για τη συνεργασία στα ενεργειακά, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση των οικονομικών και επιστημονικών δεσμών και την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, Reuters

    Σχετικό άρθρο: Επανεκκίνηση των διμερών δραστηριοτήτων

    Είδηση: 24519

    [03] Ιός γαστρεντερίτιδας σε κρουαζιερόπλοιο στη Σκωτία

    Ειδήσεις

    Περίπου 150 από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Marco Polo, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στη Σκωτία, ασθένησαν από ιό που προκαλεί γαστρεντερολογικά προβλήματα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας.

    Δύο από τους ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν στο κρουαζιερόπλοιο, δήλωσε ο Κεν Όουτς, διευθυντής του τομέα δημόσιας υγείας του τοπικού παραρτήματος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Πρόσθεσε ότι οι επιβάτες προσβλήθηκαν πιθανότατα από τον ιό Norwalk (ή norovirus).

    Να σημειωθεί ότι ένας 74χρονος ¶γγλος πέθανε μέσα στο πλοίο, ωστόσο η Transocean Tours, η ιδιοκτήτρια εταιρεία, που εδρεύει στη Γερμανία, διαβεβαίωσε πως ο θάνατός του δεν συνδέεται με τον ιό. Ο ηλικιωμένος υπέφερε από χρόνιο καρδιοαναπνευστικό νόσημα και "υπέστη καρδιακή προσβολή", ανακοίνωσε η εταιρεία.

    Σύμφωνα με την Transocean Tours το πλοίο μεταφέρει 769 επιβάτες και 340 μέλη πληρώματος.

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Είδηση: 24525

    [04] Στο EcoFin το σχέδιο μείωσης των ελλειμάτων

    Ειδήσεις

    Τη δοκιμασία του EcoFin περνά αυτή την ώρα το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης των ελλειμμάτων μέχρι το 2010. Το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου παρουσίασε τις ταμειακές προσδοκίες της κυβέρνησης από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, δίνοντας παράλληλα το περίγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που θα προωθηθούν έως το τέλος του έτους.

    Το φόβο ότι η κοινωνική κρίση θα διαρκέσει περισσότερο από την οικονομική ύφεση, διατύπωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Πράλληλα εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση θα έχει μακροπεόθεσμες επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Δύσκολη χρονιά για την οικονομία χαρακτηρίζει το 2009 η Παγκόσμια Τράπεζα, που εκτιμά ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ανηφορικός, παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, που διακρίνουν, τα επιτελεία, ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο Γιάννης Παπαθανασίου επαναλαμβάνει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Χθες, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια για το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης των ελλειμμάτων μέχρι το 2010.

    Το φθνιόπωρο θα παρουσιαστούν τα μέτρα διαρθρωτικού και μόνιμου χαρακτήρα, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, την περικοπή των κρατικών δαπανών και κατά συνέπεια την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

    Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε:

    βΆ αύξηση των συντελεστών των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς ή στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων και υπαγωγή αυτών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος,

    βΆ διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας,

    βΆ επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών και των αναπηρικών συντάξεων,

    βΆ "άνοιγμα" των κλειστών επαγγελμάτων,

    βΆ συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του Δημοσίου,

    βΆ νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και

    βΆ παρεμβάσεις στην αγορά του φαρμάκου.

    Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και έλλειψη σχεδίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικά άρθρα: Στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπαθανασίου

    Είδηση: 24527

    [05] Στις ΗΠΑ ο Σελάγια

    Ειδήσεις

    Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια όπου θα έχει συναντήσεις με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αλλά και ξένους αξιωματούχους. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και θα επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους για επανέναρξη του διαλόγου. Σε συνέντευξη του πάντως στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN espanol, ο Σελάγια, δήλωσε ότι θα ξανά προσπαθήσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, μετά τις επαφές που θα έχει στην Ουάσινγκτον. Την Κυριακή, ο προσωρινός Πρόεδρος Ρομπέρτο Μιτσελέτι, απαγόρευσε την προσγείωση στη χώρα του αεροπλάνου που μετέφερε τον ανατραπέντα Πρόεδρο.

    undefined

    Εκρηκτική η κατάσταση στην Ονδούρα

    Η κατάσταση στην Ονδούρα, παραμένει τεταμένη με τους οπαδούς του ανατραπέντος Προέδρου να διαδηλώνουν μαζικά στο κέντρο της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα παρά την αιματηρή παρέμβαση της αστυνομίας τις προηγούμενες μέρες, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δυο διαδηλωτές.

    Ο Χουάν Μπαραόνα, συντονιστής του Λαϊκού Μπλοκ που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις να εντείνουν τους αποκλεισμούς των δρόμων και να παραλύσουν τους βασικούς τομείς της Οικονομίας.

    Νωρίτερα, ο Παναμάς, ανακοίνωσε ότι προσφέρεται να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση στην Ονδούρα, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του θεωρεί τον Μανουέλ Σελάγια ως τον πραγματικό Πρόεδρο της χώρας.

    "Μέσω της διπλωματικής οδού, είμαστε σε επαφή με τον Σελάγια και με τη μεταβατική κυβέρνηση, προκειμένου αυτή η μεσολάβηση, που εφαρμόζουμε προς τις δύο κατευθύνσεις, να συμβάλει ώστε να αποφευχθούν σοβαρές συγκρούσεις "τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα.

    Είδηση: 24524

    [06] Στο έλεος των πλημμυρών το Βιετνάμ

    Ειδήσεις

    Μακραίνει μέρα με την ημέρα ο κατάλογος των θυμάτων από τις πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες το Βιετνάμ. Τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 28 ενώ υπάρχουν άλλοι τρεις άνθρωποι των οποίων η τύχη αγνοείται. Οι εκτεταμένες πλημμύρες έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες και σε αγροτικές καλλιέργειες καθώς μέχρι στιγμής έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 6000 στρέμματα αγροτικής έκτασης.

    undefined

    Είδηση: 24520


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 July 2009 - 9:01:44 UTC