Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Τετάρτη απολογούνται οι συλληφθέντες
  • [02] Βουλή: συζήτηση για τα ΜΜΕ
  • [03] G8: την Τετάρτη η έναρξη της συνόδου
  • [04] Άρειος Πάγος: θετική απόφαση για εργαζόμενους
  • [05] Συγκρούσεις στον Άγιο Παντελεήμονα
  • [06] Η διαρροή στις εξετάσεις του διεθνούς απολυτηρίου
  • [07] Στη Βουλή το θέμα των ημιυπαίθριων
  • [08] Μυτιλήνη: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Δήμο Καλλονής
  • [09] Oνδούρα: απόπειρα προσέγγισης

    [01] Την Τετάρτη απολογούνται οι συλληφθέντες

    Συνεχίζεται η έρευνα των διωκτικών αρχών, για την δράση του "συνδικάτου εγκλήματος", που οργάνωσε την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου, και εκτελούσε συμβόλαια θανάτου. Η αστυνομία, επικεντρώνει τις έρευνές της, στις συνθηματικές συνομιλίες μεταξύ των μελών της σπείρας, επιχειρώντας να εντοπίσει και άλλους υπόπτους. Ζητούμενο για τις αρχές παραμένει, ο εντοπισμός των λύτρων που δόθηκαν για την απελευθέρωση του εφοπλιστή, και το κρησφύγετο της σπείρας. Την Τετάρτη αναμένεται να αρχίσουν οι απολογίες των 10 συλληφθέντων, από τους 16, που εμπλέκονται στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή. Το κρησφύγετο μπορεί να μην έχει βρεθεί ακόμα όπως και τα λύτρα. Τα στοιχεία όμως είναι πολλά και αποκαλυπτικά του τρόπου που έδρασαν τα μέλη της σπείρας. Οι καταθέσεις, οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι ομολογίες κάποιων εκ των κατηγορουμένων, συμπληρώνουν όλα τα κομμάτια του παζλ.

    Η απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου ήταν όπως φαίνεται το μοιραίο λάθος της εγκληματικής σπείρας. Η αστυνομία άρχισε να παρακολουθεί τηλέφωνα και οι συνομιλίες έδωσαν πολλά στοιχεία όχι μόνο για την απαγωγή αλλά και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Η κατάθεση μιας γυναίκας- συντρόφου εμπλεκόμενου στην υπόθεση- ήρθε να επιβεβαιώσει και να δέσει τα στοιχεία.

    Κατάθεση μάρτυρα βκλειδί

    Στις αρχές του έτους 2009 , τον Ιανουάριο, παρατήρησα μια αλλαγή στην συμπεριφορά του Γ. Ήταν πολύ αγχωμένος και ανήσυχος. Τον πίεσα να μου πει τι είχε συμβεί και μου είπε ότι κάποια άτομα τα οποία είχαν κάνει την απαγωγή Παναγόπουλου τον πίεζαν και τον εκβίαζαν γα να τους βοηθήσει όσον αφορά στα χρήματα που είχαν πάρει ως λύτρα. Το ξέπλυμα των λύτρων ήταν απ΄ ότι φαίνεται αυτό που απασχολούσε περισσότερο τη σπείρα, με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της απαγωγής, Παν. Βλαστό να αναζητά με τον εργολάβο Γιώργο Τρομπούκη τρόπο να τα νομιμοποιήσει.

    Βλαστός: Καλημέρα γιγαντάκια μου. Που είσαι;

    Τρομπούκης: Αθήνα και πάω Βρυξέλλες

    Βλαστός: Βρυξέλλες; Τι πας να κάνεις εκεί γιγαντάκια;

    Τρομπούκης: Πάω να βρω ένα φίλο, ο οποίος μου βρίσκει αυτοκίνητα και μου τα στέλνει.

    Βλαστός: Για κοίτα και το θέμα μας εκεί. Κατάλαβες τι λέω.

    Τρομπούκης: Ναι γι' αυτό πάω πιο πολύ. Αυτόν τον εμπιστεύομαι. Και μου λέει ότι θες. Έλα πάνω να σου δώσω γιατί στις τράπεζες δεν μπορούμε να τα βάλουμε εκεί. Θα πάρω το αεροπλανάκι το βράδυ και θα πάω.

    Βλαστός: Ελβετία έχει πρόσβαση;

    Τρομπούκης: Όχι, όχι, αλλού έχει αυτός κονέ.

    "Η απαγωγή Παναγόπουλου"

    Τα μέλη της σπείρας πίστευαν ότι η απαγωγή Παναγόπουλου ήταν το τέλειο έγκλημα. Ότι είχαν πάρει όλες τις προφυλάξεις και σύντομα θα απολάμβαναν τη μεγάλη ζωή.

    Όμως λάθη έκαναν. Ο εφοπλιστής μετά τη σύλληψη των δραστών αναγνωρίζει από το σωματότυπο και τη φωνή έναν από τους δεσμοφύλακές του τον Χαράλαμπο Μουστάκα. Δίνει επίσης στοιχεία για το που περίπου ήταν το κρησφύγετο που τον κρατούσαν αφού περιγράφει σημεία της διαδρομής από την στιγμή της αρπαγής του.

    Βλαστός: Το καλοκαιράκι θα φάμε κανέναν αστακό, εντάξει;

    Κατσαγάνης: Μακάρι, γιατί εγώ θέλω θα ξεκινήσω να κάνω δουλειά, κατάλαβες, κατευθείαν.

    Βλαστός: Γι' αυτό σου λέω, θα φάμε αστακό το καλοκαιράκι. Εντάξει αγόρι μου;

    Κατσαγάνης: Μου είπε ο ψηλός, Ιούλιο;

    Βλαστός: Σεπτέμβριο, φίλε.

    Κατσαγάνης: Πω, πω και το καλοκαίρι τι θα κάνουμε, θα ψοφήσουμε της πείνας;

    Βλαστός: Ε, κάτι μπορεί να γίνει το καλοκαιράκι. Το σίγουρο είναι εκεί κάτω. Εντάξει φιλαράκι;

    Στη διαδρομή αυτή είναι πιθανόν να πέρασα από τις σήραγγες της Κακιάς Σκάλας γιατί μπορούσα και έβλεπα εναλλασσόμενες ανταύγειες κίτρινου φωτισμού. Έχω περάσει αρκετές φορές και τις γνωρίζω καλά. Ακόμη είναι πιθανόν να πέρασα από τα διόδια του Ζευγολατιού γιατί το αυτοκίνητο ανέκοψε πορεία, λόγω του ότι μπροστά ήταν κάποιο φορτηγό, από ότι μπόρεσα να καταλάβω από τον ήχο των φρένων του και στη συνέχεια σταματήσαμε για ένα λεπτό περίπου. Μετά τη μικρή αυτή στάση στον τελικό μας προορισμό, φθάσαμε μετά από 15 λεπτά περίπου. Ο κ. Παναγόπουλος περιγράφει τις συνθήκες κράτησής του κράτησή του αλλά και αυτούς που τον φύλαγαν.

    Είχαν τρυπήσει τον τοίχο που βρισκόταν προς το μέρος του μαξιλαριού του κρεβατιού μου και είχαν περάσει μια χοντρή αλυσίδα, την οποία υποθέτω είχαν ασφαλίσει από την άλλη πλευρά του τοίχου και από ένα τμήμα της, μήκους 90 εκ. περίπου, είχαν δέσει μία χειροπέδα και την άλλη χειροπέδα στο αριστερό μου χέρι. Ένα από τα στοιχεία που πρόδωσαν τους απαγωγείς ήταν η χαρακτηριστική ομιλία του Κρητικού της παρέας ο οποίος όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ήταν ο Απόστολος Πετράκης.

    Τα άτομα που με φύλαγαν ήταν τρία, αλλά τον περισσότερο χρόνο με επέβλεπε ο νεότερος από αυτούς ηλικίας 25-28 ετών περίπου. Ο δεύτερος ήταν ηλικίας 45 ετών περίπου εύσωμος και είχε χαρακτηριστική ομιλία , όπως οι Κρητικοί και εκτιμώ ότι πιθανόν να είναι κρητικός γιατί μια μέρα τον άκουσα να λέει τη λέξη "ίντα". Ο τρίτος ήταν ηλικίας 35-40 ετών, έξυπνος και φαίνεται να είχε αρχηγικό ρόλο από τους τρείς, αλλά μια ημέρα ο ίδιος μου είπε "Δεν είμαι εγώ ο αρχηγός, τα αφεντικά είναι άλλα." Ο νεαρός νομίζω είναι αλβανός ή ομογενής από την Αλβανία γιατί μια ημέρα μου είπε ότι έχει πάει τρεις μήνες στρατό."

    Την ημέρα που τον απελευθέρωσαν λίγο πριν φύγουν από το κρησφύγετο, το οποίο σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παναγόπουλου ήταν ένα ημιτελές κτίριο στην Κορινθία, φρόντισαν να το καθαρίσουν από τα ίχνη.

    Άρχισαν γύρω στις 11 και ενώ έξω φυσικά ήταν σκοτάδι, να ξεκολλάνε τα νοβοπάν από τις μπαλκονόπορτες και να μαζεύουν όλα τα πράγματα του σπιτιού. Μέσα στο δωμάτιο δεν άφησαν απολύτως τίποτα." Το κρησφύγετο μπορεί να μην έχει βρεθεί ακόμα όπως και τα λύτρα. Τα στοιχεία όμως είναι πολλά και αποκαλυπτικά του τρόπου που έδρασαν τα μέλη της σπείρας. Οι καταθέσεις, οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι ομολογίες κάποιων εκ των κατηγορουμένων, συμπληρώνουν όλα τα κομμάτια του παζλ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 24556

    [02] Βουλή: συζήτηση για τα ΜΜΕ

    Συζήτηση για τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή το κλείσιμο της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", αλλά και τα προβλήματα στο ραδιοσταθμό "Ξένιος" και την εφημερίδα "Εξπρές".

    Για ρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο των όρων εργασίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, καλύπτοντας και τους όρους απόλυσης των δημοσιογράφων, έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Σε άλλα σημεία της παρέμβασής του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως: "υπάρχουν επαρκείς διατάξεις που δεν εφαρμόζονται. Την εποπτεία του χώρου των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, έχει χρεωθεί θεσμικά, το ΕΣΡ. Το μεγαλύτερο ζήτημα που αφορά τον τρόπο απόλυσης των δημοσιογράφων, είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό καθεστώς που να ρυθμίζει τους όρους εργασίας τους". "Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουμε μέτρα για τις επιχειρήσεις του κ. Λαναρά και να τους αφήνουμε αυτούς στην τύχη τους. Έχουμε τα μηνύματα. Αλλού δεν πληρώνονται οι δημοσιογράφοι για πολλούς μήνες, αλλού αλλάζουν ταχυδακτυλουργικά οι ιδιοκτησίες?", τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), για να συνεχίσει λέγοντας: "Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για τα ηλεκτρονικά μέσα. Μπορούμε να συζητήσουμε, αν το ΕΣΡ έχει βάλει πρόστιμο τρεις φορές σε ένα μέσο, να αφαιρείται ακόμα και η άδεια. Το τολμάτε; Δεν θέλω να πιστεύω πως όχι".

    Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), ζήτησε να κατατεθούν στοιχεία που να περιγράφουν το τοπίο στο χώρο των δημοσιογραφικών επιχειρήσεων (ισολογισμοί, συνέπεια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, ιδιοκτησιακό καθεστώς κλπ.),

    Ποιοτικά κριτήρια στην παροχή κρατικής διαφήμισης έθεσε ο Μανόλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) λέγοντας: "Αν στη μεσημεριανή ζώνη, η μία κυρία έχει στήσει μια άλλη κυρία στο διπλανό στούντιο και αν ό,τι πιο διεστραμμένο και πιο παράξενο πρέπει να σερβίρεται στο παιδί μου, ας υπάρξει ένα Σώμα που να λέει πως σε τέτοιες εκπομπές η κρατική διαφήμιση θα πρέπει να είναι στο μηδέν?".

    Ο Αχιλλέας Κανταρτζής (ΚΚΕ) ζήτησε μέτρα στήριξης των ανέργων και εστίαση στη συστηματική παραβίαση της αρχής της πολυφωνίας από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

    Για προσχηματικές αλλαγές των εκδοτών, στο εργασιακό σκηνικό, με πρόσχημα την κρίση και την ανεργία, μίλησε ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ).

    "Oι στρεβλώσεις στο χώρο των MME δεν μπορεί να αποβαίνουν σε βάρος των εργαζομένων, αλλά ούτε και οι φορολογούμενοι να σηκώσουν τα βάρη αποτυχημένων επιχειρηματικών κινήσεων», είπε ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ), ενώ ο Μάκης Βορίδης του ΛΑΟΣ τόνισε ότι: "Όλοι οι ισολογισμοί των δημοσιογραφικών εκδόσεων, είναι βαριά παθητικοί. Γιατί κάποιος επιχειρηματίας επιμένει σε μία ζημιογόνο δραστηριότητα; Πώς είναι δυνατόν να διατηρούνται επί σειράν ετών τέτοιου είδους εταιρείες;"

    Τέλος για αλλαγή του εκλογικού νόμου "ώστε ο λαός να μην χρειάζεται ως διαμεσολαβητές τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας και οι βουλευτές μεγάλο προϋπολογισμό για την προεκλογική εκστρατεία τους" πρότεινε ο Γ. Τρυφωνίδης (ΝΔ - Πρέβεζα).

    Επίσης η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τις ενώσεις των ιδιοκτητών και των δημοσιογράφων, καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σε ξεχωριστή συνεδρίαση για ανταλλαγή απόψεων.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24558

    [03] G8: την Τετάρτη η έναρξη της συνόδου

    Ειδήσεις

    Αυλαία αύριο Τετάρτη στη ιταλική πόλη Λ'Άκουιλα, της συνόδου των G8, που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου, μέσα σε κλίμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, με στόχο τη λήψη μέτρων ενάντια στη φτώχεια και υπέρ του περιβάλλοντος.

    Στην ατζέντα της συνόδου κυριαρχούν τα θέματα της παγκόσμιας οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, το εμπόριο και προγράμματα αρωγής του αναπτυσσόμενου κόσμου. Για την ασφαλή διεξαγωγή της Συνόδου κορυφής έχει αναπτυχθεί γύρω από την πόλη Λ'Ακουιλα στρατιωτική δύναμη 15.000 ανδρών, ενώ δώδεκα ελικόπτερα που θα πετούν στον ουρανό πάνω από την περιοχή θα είναι σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν τους ηγέτες εάν κριθεί αναγκαίο. Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει συνέχεια της συνόδου σε αστυνομική ακαδημία σε προάστιο της Ρώμης και εκπονήθηκε περισσότερο για το ενδεχόμενο σεισμού, παρά για την πίεση των διαδηλωτών. Δεν έλειψαν και οι συλλήψεις, στις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, κυρίως νεαρών με κουκούλες, κράνη και ρόπαλα, που συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.

    Είδηση: 24553

    [04] Άρειος Πάγος: θετική απόφαση για εργαζόμενους

    Ειδήσεις

    Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι και οι περιστασιακά εργαζόμενοι δικαιούνται δώρα εορτών και επίδομα αδείας. Πρόκειται για αναίρεση απόφασης του Εφετείου Πατρών που αρνήθηκε τη χορήγηση δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδόματος αδείας σε περιστασιακά απασχολούμενη σερβιτόρα καφέ-μπαρ στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης οι περιστασιακά εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας ανάλογα με τις μέρες που εργάστηκαν στον ίδιο εργοδότη.

    Στην απόφαση τονίζεται ότι οι μισθωτοί δικαιούνται, μετά τη συμπλήρωση δωδεκάμηνης συνεχούς απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση, άδεια με αποδοχές ίση με το 1/12 της άδειας που προβλέπεται από το νόμο για κάθε μήνα απασχόλησης από την ημέρα της πρόσληψής τους, ενώ εάν λήξει η περιστασιακή απασχόληση πριν τη συμπλήρωση 12 μηνών στον ίδιο εργοδότη, οι εργαζόμενοι δικαιούνται δύο ημερομίσθια για κάθε μήνα απασχόλησής τους, προσθέτει η απόφαση του ΑΠ.

    Όπως αναφέρει η απόφαση του ΑΠ για την καταβολή δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη σχέσης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, αλλά αρκεί η παροχή "διαλείπουσας ή έστω εκ περιτροπής εργασίας".

    Είδηση: 24554

    [05] Συγκρούσεις στον Άγιο Παντελεήμονα

    Επεισοδιακό τέλος είχε η αντιρατσιστική διαδήλωση που οργάνωσαν στην Ομόνοια, άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, όταν αφού εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις επιχειρήσεις σκούπα σε βάρος των μεταναστών, κατευθύνθηκαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Εκεί συνεπλάκησαν με μέλη της "επιτροπής κατοίκων" που αντιτίθεται στην παρουσία μεταναστών.

    Ακολούθησε παρέμβαση της αστυνομίας, με χρήση χημικών, ενώ ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην οδό Πατησίων. Από τα επεισόδια κάηκαν κάδοι απορριμμάτων.

    Είδηση: 24557

    [06] Η διαρροή στις εξετάσεις του διεθνούς απολυτηρίου

    Κοινωνία

    Παρατείνεται η αγωνία για 2.500 υποψήφιους του διεθνούς απολυτηρίου, και τις οικογένειές τους, μετά την αποκάλυψη, για διαρροή των θεμάτων, στις εξετάσεις του περασμένου Μαΐου. Η επίσημη ενημέρωση από τον Οργανισμό Ιντερνατιοναλ Μπακαλορεά, είναι, ότι στην υπόθεση, εμπλέκονται αρκετοί μαθητές, και πως, ακόμη δεν είναι σε θέση να εκδώσουν αποτελέσματα, για την Ελλάδα. Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση με τη διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις για το διεθνές απολυτήριο Μπακαλορεά, που επιτρέπει την εισαγωγή σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο οργανισμός Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά. Την Τρίτη αποκαλύφθηκε πώς είχε στηθεί η "κομπίνα" με τη συμμετοχή και Έλληνα καθηγητή, ενώ για την υπόθεση μίλησε και ο αντιπρόεδρος του διεθνούς οργανισμού.

    Ένα ασυνήθιστο σκονάκι πρόδωσε την καλοστημένη και ιδιαιτέρως αποδοτική επιχείρηση. Σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας εντοπίστηκε μαθητής που διέθετε τα ακριβή ερωτήματα των εξετάσεων και τις απαντήσεις. Όταν ο μαθητής πιέστηκε ομολόγησε ότι καθηγητής στέλεχος του σχολείου του είχε εξασφαλίσει πρόσβαση στα θέματα και τις λύσεις τους. Στην πορεία μάλιστα αποκάλυψε ονόματα και άλλων παιδιών που είχαν "αγοράσει" τα θέματα από τον ίδιο καθηγητή.

    Το ιδ. σχολείο επιχείρησε όπως φαίνεται να χειριστεί το θέμα εσωτερικά συνέχισε τις εξετάσεις και απομάκρυνε το στέλεχος που ευθύνεται για την διαρροή. Όλα δείχνουν ότι ο Οργανισμός Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά δεν ενημερώθηκε παρά 15 ημέρες αργότερα άγνωστο πώς και αμέσως σταμάτησε την διαδικασία έκδοσης αποτελεσμάτων για την Ελλάδα.

    Είδηση: 24555

    [07] Στη Βουλή το θέμα των ημιυπαίθριων

    Ειδήσεις

    Ξεκινάει την Πέμπτη στην Βουλή, η συζήτηση της τροπολογίας για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, δεν θα περιλάβει ρύθμιση που θα τακτοποιεί πατάρια και σοφίτες, γιατί είναι έξω από το πλαίσιο του νόμου. Η τροπολογία θα εφαρμοστεί μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Επίσης ο κ. Σουφλιάς επέκρινε το Τεχνικό επιμελητήριο, ότι με απερισκεψία, μπορεί να πάρει στο λαιμό του όσους πολίτες καλεί να μην κάνουν δηλώσεις, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί για όσους δεν προσέλθουν σε τακτοποίηση και τα πρόστιμα αυστηρότερα. Παράλληλα χαρακτήρισε ανεδαφικά όσα λέγονται περί προσφυγών και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μεταβατικές διατάξεις και ο νόμος θα ισχύσει κανονικά.

    Είδηση: 24551

    [08] Μυτιλήνη: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Δήμο Καλλονής

    Κοινωνία

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη 1 περίπου μετά το μεσημέρι της Τετάρτης μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στη θέση Πετσοφά του Δήμου Καλλονής στην κεντρική Λέσβο. Η φωτιά ξεκίνησε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κοντά στην χωματερή της Καλλονής και λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή "έσπασε" σε δυο μέτωπα. Το ένα κατευθύνθηκε προς Κλαπάδο και το άλλο προς Αγία Παρασκευή. Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκε ολόκληρη σχεδόν η δύναμη της πυροσβεστικής στο νησί, ενώ τέσσερα αεροσκάφη τύπου καναντέρ ( δυο από τη Θεσσαλονίκη και δυο από τη Σάμο), δυο πετζετέλ που εδρεύουν στη Μυτιλήνη και ένα ελικόπτερο από τη Χίο ενίσχυσαν από αέρα, το έργο των επίγειων δυνάμεων.

    Στην περιοχή επιχειρούν εννιά οχήματα της πυροσβεστικής με 25 άνδρες, 16μελές πεζοπόρο τμήμα καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. "Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, δεν την ελέγχουμε" δήλωσε από το μέτωπο της φωτιάς στις 4.30 το απόγευμα ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Τουλίκας.

    Η Πυροσβεστική ζήτησε μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων με προσωπικό και πολίτες προκειμένου να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

    Είδηση: 24552

    [09] Oνδούρα: απόπειρα προσέγγισης

    Ειδήσεις

    Μεσολαβητικό ρόλο ανέλαβε ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Αρίας, με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ονδούρα. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του υπηρεσιακού προέδρου της Ονδούρας Ρομπέρτο Μισελέτι, στο εθνικό ραδιόφωνο της Ονδούρας. Ο κ. Αρίας, που έχει βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης, έχει δηλώσει ό η Κόστα Ρίκα θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ονδούρα τι αν δεν επιστρέψει στην θέση του ο ανατραπείς πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια.

    Το μεσολαβητικό ρόλο του κ. Αρίας στηρίζει και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον η οποία συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ονδούρας, Μανουέλ Ζελάγια. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ονδούρας Ντανίλο Ισαγκίρε, τόνιζε ότι ο κ. Σελάγια θα μπορούσε να επιστρέψει στη χώρα του εάν το εθνικό Κογκρέσο τον αμνήστευε.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σελάγια ανετράπη από στρατιωτικό πραξικόπημα και το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως είναι αντισυνταγματική η πρόθεσή του να διοργανώσει δημοψήφισμα για να του επιτραπεί να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Στον αντίποδα αρκετοί θεωρούν ότι η αριστερή στροφή του κ. Σελάγια, ήταν αυτή που οδήγησε στις αντιδράσεις αυτές.

    Η Ιντερπόλ αρνείται να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του ανατραπέντος προέδρου Σελάγια, όπως ζητεί η νέα κυβέρνηση των πραξικοπηματιών. Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας, κατηγορείται από τους πραξικοπηματίες για "κατάχρηση εξουσίας", "σφετερισμό κυβερνητικών αξιωμάτων", ή "εσχάτη προδοσία", που η Ιντερπόλ θεωρεί πολιτικού χαρακτήρα και δεν εμπίπτουν στο κοινό δίκαιο.

    Είδηση: 24550


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 July 2009 - 20:59:15 UTC