Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προφυλακίστηκαν και οι πέντε κατηγορούμενοι
  • [02] Ρόδος: διαδήλωση αστυνομικών
  • [03] Αλβανία: Πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών
  • [04] Ιταλία: Μανούσος Μανουσάκης -Ειρήνη Παππά στο Romafictionfest
  • [05] Μεθυσμένος μοίραζε την κληρονομιά του σε αεροδρόμιο
  • [06] Ιράκ: Φονική έκρηξη στην Μοσούλη
  • [07] Κύπρος: Συνομιλίες Χριστόφια - Αμπάς
  • [08] Πρόληψη για τους σεισμούς
  • [09] Τουρκία: Νόμος θα περιορίζει την εξουσία του στρατού
  • [10] Έργα ανάπλασης στον Κολωνό
  • [11] Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για αμυντικά & μεταναστευτικό

    [01] Προφυλακίστηκαν και οι πέντε κατηγορούμενοι

    Κοινωνία

    Στη φυλακή οδηγήθηκαν, μετά την εμφάνισή τους στην ανακρίτρια, τα πέντε μέλη του συνδικάτου του εγκλήματος, που απήγαγε τον εφοπλιστή Παναγόπουλο. Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες και κατέθεσαν απολογητικά υπομνήματα. Κι ενώ στο φως φθάνουν συνεχώς νέα στοιχεία για την εγκληματική δράση της συμμορίας, η αποκάλυψη ότι ο διευθυντής των φυλακών Αγιάς Χανίων φέρεται να μεσολαβούσε για την μεταγωγή του εγκεφάλου της σπείρας Παναγιώτη Βλαστού, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, που τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και διέταξε διοικητική και εισαγγελική έρευνα.

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 25ης Τακτικής Ανακρίτριας οι πρώτοι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περ. Παναγόπουλου, οι οποίοι σύμφωνα με την δικογραφία φέρονται ότι είναι μέλη μεγάλου κυκλώματος που έχει στο ενεργητικό του σωρεία παράνομων πράξεων και αρχηγό τον Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης.

    Ειδικότερα, ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκαν οι Απόστολος Πετράκης, Γιώργος Κατασαγιάννης, Εμμανουήλ Σκαρλάτος, Αριστομένης Κλεφτογιάννης και Πολυτίμη Γεωργά οι οποίοι αρνούνται κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση. Οι δύο πρώτοι εκ των κατηγορουμένων, έδωσαν τυπικές απολογίες καθώς, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, δεν έχουν ενημερωθεί για ολόκληρο το υλικό των απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν μεταξύ τους και τις οποίες συνέλεξαν οι αστυνομικοί με ειδικά μηχανήματα.

    Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγής από κοινού, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατ' επάγγελμα και συνήθεια και ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις. Αύριο πρόκειται να απολογηθούν άλλοι πέντε από τους κατηγορουμένους ενώ από την Δευτέρα αναμένεται να απολογηθούν στην ανακρίτρια και οι υπόλοιποι πέντε συγκατηγορούμενοι τους που είναι φυλακισμένοι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ.ΜΠΕ

    Είδηση: 24590

    [02] Ρόδος: διαδήλωση αστυνομικών

    Κοινωνία

    Με αίτημα τη υποστελέχωση και τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών τους στο Νομό Δωδεκανήσου, διαδήλωσαν στη Ρόδο, μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Δωδεκανήσου. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών αστυνομικών, μαζί με εκπροσώπους κομμάτων, επισκέφθηκαν τον Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου και τον Νομάρχη στους οποίους και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους και στη συνέχεια η πορεία κατέληξε στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

    Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, δεσμευόμενος ότι θα μεταφέρει το πρόβλημα στον αρμόδιο υπουργό και με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Τις επόμενες ημέρες συνδικαλιστές αστυνομικοί, με τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών, θα διενεργήσουν ελέγχους σε όλες τις υπηρεσίες του νομού προκειμένου να διαπιστωθεί αν και εφόσον τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας των συναδέλφων τους.

    Είδηση: 24592

    [03] Αλβανία: Πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών

    Ειδήσεις

    Το βράδυ της Τετάρτης ή το αργότερο την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθούν από την κεντρική εφορευτική επιτροπή στην Αλβανία τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Λέοναρντ Όλι. "Οι διαφωνίες ανάμεσα στους αντιπροσώπους των διάφορων πολιτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων, όπως επίσης και άλλα τεχνικά προβλήματα, δεν επέτρεψαν στην κεντρική εφορευτική επιτροπή να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εντός των ορίων που καθορίζει η νομοθεσία", εξήγησε ο Όλι.

    "Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν, στην καλλίτερη περίπτωση εντός 10ημέρου και στη χειρότερη στα τέλη του Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, γιατί όλα εξαρτώνται από τις προσφυγές που θα καταθέσουν στα πολιτικά κόμματα", τόνισε ο ίδιος.

    Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση απείλησε πάλι την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών εάν η εφορευτική επιτροπή δεν προβεί σε επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε μία εκλογική περιφέρεια στα νότια της χώρας.

    Μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες για να καταθέσει οιαδήποτε προσφυγή στην εφορευτική επιτροπή.

    Είδηση: 24588

    [04] Ιταλία: Μανούσος Μανουσάκης -Ειρήνη Παππά στο Romafictionfest

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και η διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παππά παρουσίασαν την Τετάρτη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών παραγωγών της Ρώμης "Romafictionfest", σχέδιο τηλεοπτικής σειράς, που βασίζεται στο "Μύθο των Ατρειδών". Στην ιταλική πρωτεύουσα, παίρνει μέρος στο διαγωνισμό για το βραβείο "Solinas" του "Romafictionfest": τα μέλη κριτικής επιτροπής θα παρακολουθήσουν και θα διαβάσουν συνολικά τα σενάρια δέκα σειρών και θα αποφασίσουν ποιο είναι το αρτιότερο, το οποίο και θα βραβευθεί, για να στηριχθεί η δημιουργικότητα στον τηλεοπτικό τομέα. Εκτός από Ιταλούς παραγωγούς, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον "Μύθο των Ατρειδών", η ΕΡΤ, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και εταιρίες παραγωγής από την Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και την Σουηδία.

    Το ελληνικό αυτό σενάριο, που γράφτηκε με την ουσιαστική συμμετοχή της Ειρήνης Παππά, εξελίσσεται σε είκοσι συνολικά επεισόδια και ενώνει, φυσικά, ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Μανούσος Μανουσάκης είπε: "Η ιστορία αυτή έχει άμεση και εντυπωσιακή επαφή με την πραγματικότητα, καταφέρνεις να ταυτίζεσαι πλήρως με τους ήρωές της. Δείχνει ότι τα τελευταία τέσσερις χιλιάδες χρόνια, οι ηγέτες και οι άνθρωποι σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο".

    Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης, πρόσθεσε ότι "αυτό που επιθυμούμε, είναι να πετύχουμε την φόρμουλα της διεθνούς συμπαραγωγής, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να κοινοποιήσουμε την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας".

    Εκτός από Ιταλούς παραγωγούς, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον "Μύθο των Ατρειδών", η ΕΡΤ, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και εταιρίες παραγωγής από την Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και την Σουηδία.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24589

    [05] Μεθυσμένος μοίραζε την κληρονομιά του σε αεροδρόμιο

    Την κληρονομιά του αξίας 52.000 ευρώ μοίραζε στους ταξιδιώτες του αεροδρομίου της Μαγιόρκα στην Ισπανίας ένας Βρετανός, ο οποίος ήταν μεθυσμένος και συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία. Πρόκειται για τον 59χρονο Τζέιμς Μπ. Ν., ο οποίος είχε ξεκινήσει από το Μάντσεστερ της Βρετανίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο μεθυσμένος Βρετανός που παρουσίαζε εικόνα "πλήρους αποτυχίας", ανέδιδε μία δυσάρεστη οσμή και δεν είχε συνείδηση των πράξεων του, μετέφερε 50.000 ευρώ σε επιταγές και 2.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα. Η αστυνομία επικοινώνησε με το βρετανικό προξενείο στην Πάλμα της Μαγιόρκα και κατέληξε ότι τα χρήματα προέρχονταν από κληρονομιά.

    Είδηση: 24587

    [06] Ιράκ: Φονική έκρηξη στην Μοσούλη

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν με διαφορά λίγων λεπτών το ένα από το άλλο στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, με συνέπεια να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και 33 να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Το πρώτο αυτοκίνητο εξερράγη σε κατοικημένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της Μοσούλης, όπου κατοικούν μέλη της μειονότητας Σαμπάκ, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας έξι. Το δεύτερο αυτοκίνητο εξερράγη ύστερα από 10 λεπτά, κοντά σε σιιτικό τέμενος, και πάλι σε περιοχή όπου κατοικούν μέλη της μειονότητας Σαμπάκ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 27.

    Την Τετάρτη σκοτώθηκε στη Μοσούλη ένας Ιρακινός στρατιώτης από πυρά αγνώστων εναντίον φυλακίου του στρατού, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό, αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον διερχόμενου αυτοκινήτου σκοτώνοντας ένα πολίτη. Εννέα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 29 τραυματίσθηκαν από δύο εκρήξεις ισάριθμων παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η πρώτη βόμβα εξερράγη σε κατοικημένη περιοχή στα βόρεια της πόλης, στην οποία κατοικεί η μειονότητα των Σαμπάκων, τραυματίζοντας επτά ανθρώπους, τονίζει η αστυνομία.

    Η δεύτερη βόμβα εξερράγη 10 λεπτά αργότερα κοντά σε σιιτικό τέμενος κάποια χλμ μακρύτερα, σε ακόμη μία περιοχή των Σαμπάκων στη βόρειο Μοσούλη, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 22 να τραυματισθούν.

    Είδηση: 24597

    [07] Κύπρος: Συνομιλίες Χριστόφια - Αμπάς

    Ευρώπη

    Το κυπριακό, το παλαιστινιακό και γενικότερα τη διευθέτηση του μεσανατολικού, αλλά και τις διμερείς σχέσεις συζήτησαν το απόγευμα ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Η Κύπρος υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την αραβική ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας μετά τις συνομιλίες και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση "την υπόθεση των παλαιστινίων αδελφών μας". Οι συνομιλίες, είπε, έγιναν σε κλίμα πολύ φιλικό και αδελφικό.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την επίσκεψη του στην Κύπρο και ευχαρίστησε θερμά για τη διαχρονική υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον παλαιστινιακό λαό στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

    Ο κ. Αμπάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν είναι ορθές οι πληροφορίες περί συμφωνίας ΗΠΑ - Ισραήλ για δημιουργία νέων οικισμών εποίκων στη δυτική όχθη. Στις συνομιλίες τους οι κ.κ. Χριστόφιας και Αμπάς συμφώνησαν ότι θα προχωρήσουν στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την συνομολόγηση προσεχώς συμφωνιών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.

    Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή βοήθεια της Κύπρου προς τον παλαιστινιακό λαό. Ο κ. Αμπάς ενημέρωσε τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια για τις προσπάθειες του για ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση και προσκάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο να επισκεφθεί την Ραμάλα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24593

    [08] Πρόληψη για τους σεισμούς

    Κοινωνία

    Eιδική εγκύκλιο για την προληπτική δράση στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι να προσδιοριστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας, στην πρόληψη και τη διαχείριση των καταστροφών εξ αιτίας σεισμικών φαινομένων.

    Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα στο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά πιθανές καταστροφές εξ αιτίας σεισμών. Για όλες τις παραπάνω ενέργειες, θα υπάρξουν ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Νομού, με συμμετοχή όλων των Δήμων και της αντίστοιχης Περιφέρειας, ώστε να εξασκηθεί το αντίστοιχο προσωπικό.

    Είδηση: 24591

    [09] Τουρκία: Νόμος θα περιορίζει την εξουσία του στρατού

    Ειδήσεις

    Στην έγκριση της τροποποίησης νόμου με στόχο την εκπλήρωση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση των εξουσιών των στρατοδικείων προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, παρά την έντονη αντίδραση του στρατού.

    Τον προηγούμενο μήνα το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει νόμο, που επέτρεπε στα πολιτικά δικαστήρια να δικάζουν προσωπικό του στρατού κατά την διάρκεια ειρηνικών περιόδων και παράλληλα απαγόρευσαν στα στρατοδικεία να διώκουν πολίτες.

    Την αντίδρασή του εξέφρασε το κυριότερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ενώ σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας κορυφαίοι αξιωματούχοι του στρατού δήλωσαν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

    Είδηση: 24586

    [10] Έργα ανάπλασης στον Κολωνό

    Παρεμβάσεις με στόχο την ανάπλαση και την αναβάθμιση της περιοχής του Κολωνού και της περιοχής γύρω από τον σταθμό Πελοποννήσου, αποφάσισαν υπογράφοντας και σχετικό μνημόνιο, ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΣΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπογειοποιηθούν οι υπάρχουσες γραμμές ενώ ο παλιός σταθμός Πελοποννήσου θα αξιοποιηθεί ως πνευματικό κέντρο.

    Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία χώρων πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Γεώργιος Γιαννούσης, παρουσία του υπ. Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Είδηση: 24585

    [11] Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για αμυντικά & μεταναστευτικό

    Για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τις ανθρωπιστικές κι ειρηνευτική αποστολές της χώρας μας, τα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, άλλα και τα προβλήματα των σχέσεων με την Τουρκία, αναφορικά με τους παράνομους μετανάστες συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε, ότι μετά την επίσκεψη του αρμόδιου επιτρόπου Ζακ Μπαρό στην Ελλάδα, θα θέσει από καλύτερες θέσεις στην επόμενη Σύνοδο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

    Την ίδια ώρα, σχεδόν σύσσωμος ο τουρκικός τύπος, αναφέρει, ότι η Άγκυρα, προτίθεται να ξαναθέσει σε λειτουργία τη θεολογική σχολή της Χάλκης, κάτι που αναμένεται να συμπέσει με την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία, τον Αύγουστο.

    Αναλυτικότερα η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

    Συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το ΚΥΣΕΑ και συζήτησε για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία για την καταπολέμηση της πειρατείας, καθώς και για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

    Δηλώσεις Μεϊμαράκη

    Ο υπουργός Αμύνης, Ευ. Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, οι οποίοι έχουν γίνει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε «να προχωρήσουμε προς τις κατευθύνσεις, που έχουν χαραχθεί, ώστε να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα, που έχουν προκύψει στη Σομαλία με την καταπολέμηση της πειρατείας».

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν συζητήθηκαν οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν έγινε αναφορά, ενώ σε ερώτημα αν θα αυξηθεί η δύναμη, που μετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα, ούτε τέτοια συζήτηση. Σημείωσε δε, πως «οι ελληνικές δυνάμεις, που μετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές, είναι σε πολύ χαμηλότερο όριο από την οροφή, που έχει οριοθετήσει το ΚΥΣΕΑ».

    Σε ό,τι αφορά τον διοικητή του στρατηγείου Λαρίσης, σημείωσε ότι όποιας εθνικότητας και αν είναι ο διοικητής δεν έχει αρμοδιότητα στον εθνικό εναέριο χώρο, κι αυτό καταγράφεται ρητώς, στα κείμενα της νέας δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

    «Κατά συνέπεια, ο,τιδήποτε συμβαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο, την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει το ΑΤΑ με το αρχηγείο Λαρίσης», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Δηλώσεις Παυλόπουλου

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της λαθρο-μετανάστευσης, σημείωσε ότι αυξήθηκε η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής και να υπογράψει τη συμφωνία με την Ε.Ε..

    Υπογράμμισε ότι την επόμενη βδομάδα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών, στη Στοκχόλμη, και το θέμα θα τεθεί και πάλι. «Θα επαναλάβουμε αυτό που τόνισε και ο Επίτροπος της Ε.Ε. Ζακ Μπαρό», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Από δω και πέρα, ιδίως μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει την εφαρμογή της Συμφωνίας επανεισδοχής, θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασία».

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη, ότι προωθείται η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, πως θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. ύστερα από τροποποιήσεις στους οργανισμούς των ταμείων και σημείωσε πως έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο, Ζ. Μπαρό, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

    Ευ. Αντώναρος για λαθρομετανάστευση

    «Δεν χρησιμοποιούνται στρατιωτικά μέσα κατά των μεταναστών οι οποίοι προσπαθούν με μη νόμιμο τρόπο να εισέλθουν στη χώρα. Χρησιμοποιούνται όλες οι νόμιμες μέθοδοι, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου όσοι έχουν ή αποκτούν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα, να παραμείνουν, όσοι δεν έχουν να επιστρέψουν πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Γίνονται απόλυτα σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μία διαδικασία, η οποία, λίγο- πολύ, εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σχόλια του ΚΚΕ για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

    Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζει: «Οι στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ στη Σομαλία και αλλού, δεν είναι ειρηνευτικές αποστολές, όπως τις ονομάζουν για να χρυσώσουν το χάπι. Είναι ιμπεριαλιστικές αποστολές. Ο ελληνικός στρατός και τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν σε αυτές πρέπει να επιστρέψουν αμέσως. Η πειρατεία είναι το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να δικαιολογήσουν και νομιμοποιήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στις ακτές της Σομαλίας. Η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς ως λύση τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.. Αντιστρέφει την πραγματικότητα. Η πολιτική της Ε.Ε. ευθύνεται για τη μετανάστευση. Η Ε.Ε. και η κυβέρνηση θέλουν τους μετανάστες φοβισμένους β ημιπαράνομους. Ταυτοχρόνως, αξιοποιούν το πρόβλημα για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να πάρουν πιο εύκολα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα καταστολής. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν τη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εγκλεισμού μεταναστών και προσφύγων, τα νέα μέτρα διωγμού εναντίον των μεταναστών. Μόνη λύση είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων και η διευκόλυνσή τους να μεταβούν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που επιθυμούν, η ανυπακοή στις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ε.Ε., η κοινή πάλη κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού».

    Ανακοίνωση του ΣΥΝ για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

    Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει: «Απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο συμμετοχής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αντιτάσσουμε την πάγια θέση μας για τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Για μία πολυδιάστατη πολιτική ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας πέρα από τις πιέσεις και δεσμεύσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για το θέμα της μετανάστευσης επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται σε αδιέξοδα μονοπάτια. Είναι ανάγκη να υιοθετηθούν οι προτάσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά και προσβάλλουν την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας μας και των πολιτών της.

    Είδηση: 24584


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 July 2009 - 20:55:11 UTC