Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δράστη της επίθεσης κατά των ΜΑΤ
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [03] Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Γκάνα
  • [04] Ανακοινώνονται οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών
  • [05] Τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] Έκρηξη έξω από την κατοικία του Π. Χηνοφώτη
  • [07] Δυτική Μακεδονία: Οι Άλπεις της Ελλάδας

    [01] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δράστη της επίθεσης κατά των ΜΑΤ

    Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του άνδρα που πραγματοποίησε ένοπλη επίθεση εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη. Η επίθεση σημειώθηκε στις 22.30 το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της αλλαγή βάρδιας, και η σφαίρα χτύπησε την κλούβα της αστυνομίας χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τον δράστη, ο οποίος πυροβόλησε άλλη μία φορά και εξαφανίστηκε προς την πλατεία Εξαρχείων. Επί τόπου έφτασε κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που ερευνά την υπόθεση.

    Στα χέρια των Αρχών οι κάλυκες

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άγνωστος που πυροβόλησε κατά του λεωφορείου της υποδιεύθυνσης αποκατάστασης τάξης, φορούσε βερμούδα, χειρουργική μάσκα και ένα καπέλο με το οποίο κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

    Ο δράστης είχε κρυφτεί πίσω από έναν κάδο απορριμμάτων στην οδό Δερβενίων και μόλις ο οδηγός του λεωφορείου ξεκίνησε, αυτός εμφανίστηκε, πυροβόλησε μια φορά προς την κλούβα και τράπηκε σε φυγή.

    Οι άνδρες της διμοιρίας τον είδαν, κατέβηκαν από το λεωφορείο και τον καταδίωξαν, ωστόσο ο άγνωστος πυροβόλησε ακόμη μια φορά με το πιστόλι των 9 χλσ στον αέρα για εκφοβισμό και χάθηκε προς τα στενά των Εξαρχείων.

    Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας έως και αυτή την ώρα, το τμήμα της Χ. Τρικούπη από την οδό Δερβενίων έως την Αραχώβης παραμένει κλειστό για να γίνουν οι έρευνες από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Οι δύο κάλυκες αλλά και η χειρουργική μάσκα που φορούσε ο δράστης, βρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Επίθεση ενόπλου σε αστυνομικούς στα Εξάρχεια

    Είδηση: 24706

    [02] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Πολιτική

    Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα ανοίγουν σήμερα οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, με θέμα την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και την προετοιμασία του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24710

    [03] Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Γκάνα

    Ειδήσεις

    Την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ πραγματοποιεί σήμερα στην υποσαχάρια Αφρική ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος με την οικογένεια του θα παραμείνει στη Γκάνα για 24 ώρες και αναμένεται να τονίσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αφρικανική ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία. Η Γκάνα επιλέχθηκε λόγο της δημοκρατικής της πορείας, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να προβάλει τη χώρα αυτή ως πρότυπο για την Αφρική, όπου τα πραξικοπήματα, η βία και η νοθεία στις εκλογές είναι συχνά φαινόμενα.

    Ενθουσιώδης υποδοχή

    Κατά την επίσκεψή του, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνεργασία με τον πρόεδρο της χώρας Άτα Μιλς, και θα μιλήσει στο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ πρόκειται να επισκεφθεί και ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σκλάβων.

    Η οικογένεια Ομπάμα έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Γκάνα, συνοδεία συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής και χορών.

    Την Παρασκευή, πλήθος κόσμου γιόρταζε στους δρόμους την επικείμενη άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ, μια επίσκεψη στην ήπειρο των προγόνων του, που γεννά πολλές προσδοκίες στην αφρικανική κοινωνία.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8 CNN: Ghana buzzes with excitement over Obama visit BBC: Historic African trip for Obama

    Είδηση: 24711

    [04] Ανακοινώνονται οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Ανακοινώνονται σήμερα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι που μετείχαν στις εξετάσεις ξένης γλώσσας, σχεδίων, μουσικής, πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες τους (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο), θα μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Υπουργείο Παιδείας: Εξετάσεις

    Είδηση: 24709

    [05] Τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας

    Τρεις αλλοδαποί τραυματίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από πυροβολισμούς αγνώστων στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Πειραιώς, στην Ομόνοια. Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 2:00 το πρωί στους τελευταίους ορόφους του παλαιού Εφετείου στην οδό Σωκράτους, που χρησιμοποιούν οι αλλοδαποί ως κατάλυμα, η οποία κατασβέστηκε.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 24707

    [06] Έκρηξη έξω από την κατοικία του Π. Χηνοφώτη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού, χωρίς να προκληθούν ζημιές, σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο, όπου διαμένει ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης. Εικοσιπέντε λεπτά νωρίτερα, άγνωστος προειδοποίησε τηλεφωνικά για την έκρηξη στην αστυνομία και σε τηλεοπτικό σταθμό. Προανάκριση διενεργεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Είδηση: 24705

    [07] Δυτική Μακεδονία: Οι Άλπεις της Ελλάδας

    Κοινωνία

    Ανάβαση στα δύο χιλιάδες μέτρα στις Δρακόλιμνες της Φλέγγας, κολύμβηση στα νερά του φαραγγιού της Πορτίτσας, εξερεύνηση στη σπηλιά του Δράκου, στην Καστοριά, ράφτινγκ και καγιάκ στους ποταμούς Βενέτικο και Αλιάκμονα, ιππασία στο Νυμφαίο.

    Αυτή είναι μόνο μία μικρή "γεύση" από όσα μπορεί να ζήσει κάποιος στη Δυτική Μακεδονία, έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό για όσους δεν θέλουν να συνωστίζονται στην παραλία για μία ομπρέλα, βρίσκουν ακριβά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δεν αντέχουν το μποτιλιάρισμα καθ' οδόν για μία θέση στην πλαζ, αποζητούν την ησυχία τους μακριά από την πολυκοσμία, λατρεύουν τη φύση και θέλουν να τη γνωρίσουν καλύτερα.

    Αν και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική στην Ελλάδα που δεν διαθέτει παραλίες, δεν της λείπει καθόλου το υδάτινο στοιχείο, αφού διαθέτει οκτώ λίμνες και πολλά ποτάμια. Το νερό εναλλάσσεται αρμονικά με βραχώδεις όγκους, φαράγγια, θολωτά γεφύρια, δασωμένους λόφους, ρέματα και χαράδρες.

    Νομός Γρεβενών

    Ξεκινώντας από τα Γρεβενά, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα απέραντα δάση της οροσειράς της Πίνδου, τα ορεινά ρέματα της περιοχής και τα αλπικά λιβάδια. Οι επίδοξοι περιηγητές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία ποικιλία διαδρομών στο εσωτερικό της Βάλιας Κάλντα, το όρος Όρλιακας, τη Βασιλίτσα και την περιοχή του Σπηλαίου. Σκαρφαλωμένες στο Μαυροβούνιο όρος, βρίσκονται οι Δρακόλιμνες της Φλέγγας, όπου φτάνει κάποιος, ακολουθώντας τα μονοπάτια από το Αρκουδόρεμα, το ρέμα Σαλατούρα, το διάσελο Σαλατούρα Μηλιάς, το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου ή το χωριό Βωβούσα.

    Εξάλλου, η περιοχή ενδείκνυται για εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το ράφτινγκ και το καγιάκ στα ποτάμια των Γρεβενών, η κολύμβηση στα νερά του φαραγγιού της Πορτίτσας, αλλά και την ιππασία, στα κατάφυτα και καταπράσινα μονοπάτια του εθνικού δρυμού.

    Για τους λιγότερο τολμηρούς, ο νομός προσφέρει έναν κατάλογο από αξιοθέατα που συμπεριλαμβάνει μεγάλα μοναστήρια, λαογραφικές συλλογές στα παραδοσιακά χωριά, εντυπωσιακά πετρόχτιστα γεφύρια, λιθόστρωτα μονοπάτια, αλλά και τα ευρήματα της παλαιοντολογικής έρευνας στη Μηλιά Γρεβενών, όπου ανακαλύφθηκαν χαυλιόδοντες, ηλικίας τριών εκατομμυρίων ετών.

    Τα Γρεβενά επιφυλάσσουν και μία πληθώρα γαστρονομικών εκπλήξεων, με κύριο στοιχείο τα μανιτάρια, που αποτελούν το τιμώμενο προϊόν, στη γιορτή που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο, στις όχθες του Βενέτικου ποταμού.

    Νομός Καστοριάς

    Λίγο βορειότερα, στο νομό Καστοριάς, ο περιηγητής μπορεί να ξεκινήσει μία ενδιαφέρουσα διαδρομή από το Νεστόριο, την πύλη εισόδου της οροσειράς του Γράμμου, μέχρι τις πηγές του Αλιάκμονα.

    Στο κέντρο του νομού, η πόλη της Καστοριάς καθρεφτίζει την ομορφιά της στην ομώνυμη λίμνη, ενώ στις περιοχές, όπου οι όχθες της συναντούν τα βραχόβουνα, σχηματίζεται η σπηλιά του Δράκου, που ανακαλύφθηκε μόλις το 1954 και απέχει 15 μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο.

    Για όσους ενδιαφέρονται για τα μνημεία του Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, ο νομός διαθέτει 13 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια με τοιχογραφίες και εικόνες Αγίων του 12ου και 13ου αιώνος.

    Πόλος έλξης τουριστών είναι και ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, όπου με βάση τα ευρήματα της νεολιθικής περιόδου έχει δημιουργηθεί πιστή αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού.

    Για τους λάτρεις της φύσης και της μουσικής, υπάρχει το River πάρτι, ένας πολυετής θεσμός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο, στις αρχές Αυγούστου, χιλιάδες επισκέπτες. Γνωστοί μουσικοί συναντώνται με το κοινό στις όχθες του Αλιάκμονα, κάτω από την πυκνή βλάστηση, στο Νεστόριο της Καστοριάς.

    Νομός Φλώρινας

    Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα συνιστούν έναν μοναδικό υγροβιότοπο, αποτελούν φυσικό σύνορο ανάμεσα σε τρία κράτη και γύρω τους αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα καλλιεργητές φασολιού, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων και κάτοικοι της περιοχής.

    Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου "επιπλέει" στα νερά της Μικρής Πρέσπας, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά την βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, που χτίστηκε το 11ο αιώνα από τον τσάρο Σαμουήλ.

    Πόλος έλξης επισκεπτών είναι και ο παραλίμνιος οικισμός των Ψαράδων, μία περιοχή με σπάνια βιοποικιλότητα, έντονο παραδοσιακό στοιχείο, λιθόστρωτα σοκάκια αλλά και περίφημους μεζέδες.

    Εξάλλου, ο επισκέπτης της Φλώρινας μπορεί να κάνει μία γραφική βόλτα στις περιοχές των λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης, του Δήμου Αετού και της λίμνης Πετρών, του Δήμου Αμυνταίου. Στην περιοχή δημιουργούνται μικρά λιμανάκια, πλωτές πεζογέφυρες, πλωτοί κυματοθραύστες και πλωτές εξέδρες.

    Απαραίτητος σταθμός του ταξιδιού είναι και το ορεινό Νυμφαίο, ένας γνήσιος παραδοσιακός οικισμός που προσφέρει στον περιηγητή τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις αρκούδες από τις εγκαταστάσεις του "Αρκτούρου", να κάνει ιππασία στα κατάφυτα μονοπάτια και να δοκιμάσει τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, που φτιάχνουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού.

    Νομός Κοζάνης

    Ένα οικοσύστημα που δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση, το 1973, η λίμνη Πολυφύτου, δεσπόζει στο νομό Κοζάνης και έχει συγκεντρώσει γύρω της παραγωγικές, οικοτουριστικές, αλιευτικές και ναυταθλητικές δραστηριότητες. Πριν από 36 χρόνια, η κοιλάδα του Αλιάκμονα σκεπάστηκε από τα νερά του ποταμού με τη δημιουργία φράγματος και τη λειτουργία ενός από τους σημαντικότερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας.

    Στην κοιλάδα "πνίγηκαν" τα χωριά Νεράιδα και Πολύφυτο, οι κάτοικοι των οποίων αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν σε άλλους οικισμούς. Στα υπόγεια σπίτια "ζουν" σήμερα γιγάντιοι γουλιανοί που φτάνουν τα 2,5 μέτρα μήκος και τα 200 κιλά βάρος και κάνουν περήφανους τους ψαράδες που καταφέρνουν να τους πιάσουν.

    Σήμερα, η διαδρομή γύρω από τη λίμνη είναι μαγευτική. Ο επισκέπτης αξίζει να βρεθεί στο γραφικό Βελβεντό, να κάνει θαλάσσιο σκι στα νερά της λίμνης, να γευτεί ψάρι σε ένα από τα γραφικά ταβερνάκια, αλλά και να δοκιμάσει τα υπέροχα ροδάκινα της περιοχής.

    Η περιήγηση στο νομό Κοζάνης ολοκληρώνεται με μία επίσκεψη στους καταρράκτες του Σκεπαστού, τους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους της Βλάστης, του Βοΐου και του Μπούρινου, τη βασιλική νεκρόπολη της Αιανής, το βυζαντινό κάστρο των Σερβίων και τους μακεδονικούς τάφους της Εορδαίας, αλλά και το παλαιοντολογικό, ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της Πτολεμαϊδας, όπου εκτίθενται οστά μαμούθ, χαυλιόδοντες από ελεφαντοειδή, απολιθώματα εντόμων, φυτών και κοχυλιών, που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε καλυμμένη από θάλασσα.

    Είδηση: 24704


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 July 2009 - 8:58:01 UTC