Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα στη Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση
  • [02] Οργανωμένα κέντρα υποδοχής, η λύση για τους μετανάστες
  • [03] Γ. Παπαθανασίου: άμεσοι στόχοι για την οικονομία
  • [04] Μέτρα για την διαφθορά στις φυλακές
  • [05] Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό Nabucco
  • [06] Ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Γενιά του β30 και τον Γ. Κατσίμπαλη από τον Δήμο Αμαρουσίου
  • [07] Λίγο κρασί μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ
  • [08] Φυλακίστηκε για μίαβ¦ πέτρα
  • [09] Το πρώτο αεροπλάνο με ηλιακή ενέργεια
  • [10] Νέες παρεμβάσεις στην Παιδεία
  • [11] 17 πιθανές αυτοκτονίες απέτρεψε η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος
  • [12] Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέξετε
  • [13] 22ο Φεστιβάλ Βύρωνα: Στη Σκιά των Βράχων 2009
  • [14] ΗΠΑ: Νέο κονδύλι 1 δισ. δολαρίων για το εμβόλιο
  • [15] Πρώτος στόχος η φοροδιαφυγή

    [01] Μήνυμα στη Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, είχε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στη Μαδρίτη. Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι διμερείς σχέσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, ταυτίζοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία όπως τόνισε η Ελλάδα στηρίζει- με το σεβασμό και την υλοποίηση των συμφωνιών, που έχει υπογράψει και μεταξύ αυτών και η συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης "προτεραιότητα της Ευρώπης", υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της, στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και διμερώς, με τις χώρες της Μεσογείου, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

    "Το διογκούμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μόνο από κοινού μπορεί να λυθεί", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "H προσέγγιση της επίλυσης του προβλήματος πρέπει να στηρίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην αντιμετώπισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινές πολιτικές, δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο και τρίτον, σε πολιτικές οικονομικής στήριξης των χωρών από όπου προέρχονται οι λαθρομετανάστες"

    Κ.Καραμανλής

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Frontex, χαρακτηρίζοντας "πολύ σημαντικό βήμα τις κοινές θαλάσσιες περιπολίες", και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών επανεισδοχής από τις χώρες, που τις υπέγραψαν.

    "Όσο σημαντικές και να είναι οι πολιτικές, που αποφασίζονται, πρέπει να συνοδεύονται από πολιτική οικονομικής ενίσχυσης των χωρών προέλευσης", τόνισε.

    Αναφερόμενος ειδικά στις συμφωνίες επανεισδοχής, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα "είναι και διατεθειμένη, αλλά και υποχρεωμένη, να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομετανστών", και υπογράμμισε ότι "η Τουρκία δεν τηρεί ικανοποιητικά την σχετική συμφωνία, που έχει υπογράψει με τη χώρα μας".

    "Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι, που συμφωνήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πλήρης ένταξη και πλήρης συμμόρφωση. Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε, επίσης, στην Ευρωμεσογειακή συνεργασία, προτεραιότητα της οποίας είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, χαρακτηρίζοντάς την "γέφυρα για να έρθουν πιο κοντά με την ΕΕ, άλλες χώρες της Μεσογείου, που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να συζητήσουν για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης".

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός

    Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, συμφώνησε στην από κοινού -στο πλαίσιο της ΕΕ- αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και χαρακτήρισε θεμελιώδους σημασίας τη σύμπραξη και διπλωματική συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών.

    Τόνισε ακόμη ότι η ισπανική προεδρία έχει ως στόχο την ενίσχυση της Frontex, την ενίσχυση της δομής και σταθερής δράσης της ΕΕ για την τήρηση των συμφωνιών επαναπροώθησης και την υιοθέτηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής, που θα συνοδεύεται απο τη στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών, χωρίς την οποία -όπως είπε- δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

    Ο Κώστας Καραμανλής πριν απο την συνάντησή του με τον κ. Θαπατέρο συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόϊ, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις.

    Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ιταλία όπου θα έχει συνάντηση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Αντιδράσεις

    "Για πλήρη απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης", έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και η ασφάλεια του πολίτη είναι δίπλα-δίπλα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών "που δεν μπορεί να εξαντλείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ταξίδια του πρωθυπουργού σε γειτονικές μας χώρες", διαμόρφωση κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής με την ΕΕ, αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες "ώστε να ξέρουν και οι ίδιοι και να παίρνουν και το μήνυμα στις χώρες απ' όπου έρχονται, ποια θα είναι η μοίρα τους", ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία και διαμόρφωση σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού σε κλάδους της οικονομίας.

    Την ενεργή παρέμβαση της ΕΕ, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    "Δεν μπορεί ο κ. Μπαρόζο, τον οποίον είναι έτοιμη να στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση, να θεωρεί την Ελλάδα αποθήκη, να αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως σάκους ή ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Νομίζουμε ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να συμβάλουν σε αυτό το βάρος το οποίο υπάρχει και το οποίο ταυτόχρονα να σημαίνει ελευθερία για τους μετανάστες να μετακινηθούν μέσα στην Ε.Ε", τόνισε.

    "Αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκαν ο Έλληνας και ο Ισπανός πρωθυπουργός, η ΕΕ όχι μόνο ευθύνεται αλλά και επιθυμεί την μετανάστευση. Οι απάνθρωπες συμφωνίες και τα μέτρα κατά των μεταναστών στοχεύουν σε μετανάστες ομήρους, μισοπαράνομους και φοβισμένους, ώστε να γίνονται εύκολο θύμα στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών και να τους αξιοποιούν για την προώθηση γενικότερων αντιδραστικών σχεδίων.", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Είδηση: 24765

    [02] Οργανωμένα κέντρα υποδοχής, η λύση για τους μετανάστες

    Κοινωνία

    Ικανοποιημένοι δηλώνουν κάτοικοι της Πάτρας για την κατεδάφιση του αυθαίρετου καταυλισμού παράνομων μεταναστών, καθώς όπως αναφέρουν η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Η πόλη και το λιμάνι αποτελούν πέρασμα για την υπόλοιπη Ευρώπη και η δημιουργία οργανωμένου καταυλισμού που προτείνεται από Κυβέρνηση και φορείς της περιοχής, φαίνεται ως η μόνη ενδεδειγμένη πρόταση - λύση. Η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σήμερα, Δευτέρα στην παρουσίαση εκστρατείας ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τόνισε ότι η μετανάστευση σήμερα στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον είναι σύνθετη.

    Χθες, Κυριακή, ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση των πρόχειρων καταλυμάτων, με μια οργανωμένη επιχείρηση, και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής. Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή, λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, περιορίστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή.

    Αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην προσαγωγή 15 ενηλίκων που δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα και 44 ανηλίκων, οι οποίοι θα προωθηθούν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα.

    Συγκεκριμένα, τα νέα κέντρα υποδοχής θα λειτουργήσουν στους Κήπους του Έβρου, όπου ήδη υπάρχει ένα, στην Καβάλα, στη Ριτσώνα, στον Ασπρόπυργο και στο Ρίο.

    Ορισμένες από τις κινήσεις για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είχαν γίνει πολύ πριν τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, τότε δεν έδιναν μεγάλη δημοσιότητα σε αυτά τα θέματα ανέφερε στη ΝΕΤ 105.8 ο πρόεδρος ινστιτούτου Μεταναστευτικής πολιτικής, Αλ. Ζαββός.

    Ντ. Μπακογιάννη: Σύνθετο το πρόβλημα της μετανάστευσης

    "Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να υπάρχει συναντίληψη και κοινή δράση για το πρόβλημα, άσκηση πίεσης σε τρίτες χώρες για συμφωνίες επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών, διάθεση των αναγκαίων πόρων για μέσα και υποδομές φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και διασφάλισης του ασύλου, προληπτική παρεμβατική πολιτική της ΕΕ για αποτροπή των βίαιων συγκρούσεων και τέλος μεγαλύτερο συντονισμό στην παροχή ποιοτικής αναπτυξιακής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αιτιών που γεννούν τις συγκρούσεις, όπως είναι η φτώχεια και υπανάπτυξη".

    Ντόρα Μπακογιάννη

    "Στην περίπτωση των προσφύγων οι λόγοι φυγής έχουν βαρύνουσα σημασία, αναζητούν ασφάλεια γιατί διώκονται. Οποιοδήποτε εθνικό και περιφερειακό σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του το ζήτημα αυτό. Χωρίς να αποστερεί στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας από το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και να το αποκτήσουν" ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών κατά στην παρουσίαση εκστρατείας ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

    Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη είπε ότι είναι δύσκολη πολλές φορές η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητας εκείνων που ζητούν πολιτικό άσυλο. Η δική μας θέση πάντως, ανέφερε, είναι ότι το βάρος της μετανάστευσης δεν μπορεί να πέφτει στις πλάτες ορισμένων μόνο χωρών οι οποίες υφίστανται και τις μεγαλύτερες πιέσεις.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: "Πλήρης απουσία σχεδίου"

    Αυτό, που είναι σαφές είναι ότι αυτός ο καταυλισμός δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να υφίσταται. Αυτό γιατί οι μετανάστες ζούσαν εκεί σε άθλιες συνθήκες, πραγματικά απάνθρωπες συνθήκες, και ταυτόχρονα, ήταν ένας καταυλισμός σχεδόν μέσα στην πόλη και δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και στους πολίτες, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ

    Αυτό όμως που φάνηκε στην ιστορία αυτή, είναι η πλήρης απουσία ενός σχεδίου της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Εμείς έχουμε πει πολύ καθαρά ότι δίπλα-δίπλα βρίσκονται δύο πράγματα.

    Η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών από τη μία και το δικαίωμα της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη από την άλλη. Αυτά τα δύο έχουν ένα κοινό παρανομαστή: ένα κράτος, που να μπορεί να παρέχει τα στοιχειώδη, όπως κέντρα υποδοχής μεταναστών.

    Θυμίζω ότι έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις, που ξεκινούν από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, από την εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών, κάτι που δεν μπορεί να εξαντλείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ταξίδια του Πρωθυπουργού σε γειτονικές μας χώρες.

    ΣΥΡΙΖΑ: "Ανθρώπινες συνθήκες παραμονής"

    Είναι προφανές ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν για την παρουσία των μεταναστών ή και των προσφύγων στην περιοχή τους, ανέφερε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης. "Εκείνο το οποίο εμείς ζητήσαμε είναι η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών παραμονής των μεταναστών εκεί που βρίσκονται. Βεβαίως με κατανομές που θα υπηρετούν αφ΄ ενός μεν τη δική τους ποιότητα ζωής, αφ΄ ετέρου και τη συλλειτουργία της κοινωνίας με τη δική τους παρουσία", πρόσθεσε.

    "Πιέσαμε κυρίως προς την κατεύθυνση να υπάρξει η αντιμετώπιση των μεταναστών είτε στο επίπεδο χορήγησης πολιτικού ασύλου, μια εκκρεμότητα η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και που εάν αντιμετωπιστεί είναι δυνατόν να διευκολύνει και την ελεύθερη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο μεταναστευτικό με την συνθετότητά του και υπάρχει υποχρέωση να αντιμετωπιστούν όλες οι πλευρές όσο και οι δυσκολίες που έχει το ζήτημα", κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8,ΑΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Παρελθόν ο καταυλισμός των λαθρομεταναστών στην Πάτρα

    Είδηση: 24757

    [03] Γ. Παπαθανασίου: άμεσοι στόχοι για την οικονομία

    Ειδήσεις

    Σαφείς στόχους για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο άμεσο χρονικό διάστημα, έθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Στην "πρώτη γραμμή" του φορολογικού πακέτου που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο βρίσκεται το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης.

    Είδηση: 24770

    [04] Μέτρα για την διαφθορά στις φυλακές

    Πολιτική

    Μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στις φυλακές ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Με απόφαση του Νίκου Δένδια ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος ορίζεται υπεύθυνος έρευνας τέτοιων κυκλωμάτων. Εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για την διαφθορά σωφρονιστικών υπαλλήλων. Με άλλη απόφαση τίθενται σε διαθεσιμότητα οι δύο αρχιφύλακες των φυλακών οι οποίοι κατά τις συνομιλίες Βλαστού φέρονται ότι χρηματίστηκαν.

    Ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Καννελόπουλος, ορίσθηκε -με πράξη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε- ως εποπτεύων των ανακρίσεων για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τα τεκταινόμενα στις φυλακές της χώρας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης, Νικ. Δένδια, ο οποίος ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα συγκληθεί σύσκεψη των διευθυνόντων των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας, με μοναδικό αντικείμενο τη διαφθορά στο χώρο των φυλακών.

    Επίσης, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, οι φυλακές των Γρεβενών θα είναι σε περίπου ένα μήνα φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) και θα μεταφερθούν σ΄αυτές όλοι οι βαρυποινίτες.

    Ο κ. Δένδιας είπε ότι έδωσε τριήμερη παράταση στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, Μ. Κουκάκη, για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, που διεξάγει σχετικά με το διευθυντή των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων και προϊστάμενο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Μιχ. Κυριακάκη.

    Η παράταση δόθηκε, καθώς μετά την κατάθεση του διευθυντή των φυλακών, κρίθηκε αναγκαίο να εξεταστούν και οι μάρτυρες, τους οποίους πρότεινε.

    Παράλληλα, με εντολή του κ. Δένδια τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δυο αρχιφύλακες των φυλακών Λάρισας, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ των μελών της συμμορίας των δεκαέξι.

    Η υπόθεση του συνδικάτου του εγκλήματος σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός για να υπάρξει ευρύτερη κάθαρση στα φαινόμενα διαφθοράς στις φυλακές της χώρας.

    Επίσης κατά τις ίδιες πηγές διερευνάται αν υπάρχει διαπλοκή σωφρονιστικών υπαλλήλων με άλλα κρατικά όργανα, ενώ - κατά τις ίδιες πηγές του υπουργείου - έχουν εκφραστεί υπόνοιες ότι υπάρχουν εφαπτόμενοι κύκλοι της τρομοκρατίας σε ορισμένες περιπτώσεις με τη συγκεκριμένη υπόθεση της σπείρας των 16.

    Οι ίδιοι παράγοντες διευκρίνισαν ότι θα "ανοίξουν" ακόμα και υποθέσεις του παρελθόντος, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στο θέμα της διαφθοράς μέσα και έξω από τις φυλακές.

    Τα σενάρια για τις απολογίες

    Τρία είναι τα πιθανά σενάρια μέχρι τώρα για το πως θα απολογηθούν οι κρατούμενοι, μέλη της σπείρας.

    Είτε θα γίνει μεταγωγή τους στην Αθήνα και θα οδηγηθούν στην Ευελπίδων ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας που διεξάγει την έρευνα, είτε εισαγγελέας και ανακρίτρια θα μεταβούν οι ίδιοι στις φυλακές όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι, είτε θα αποσταλεί η δικογραφία σε δικαστικούς λειτουργούς στις πόλεις που βρίσκονται οι κρατούμενοι προκειμένου να πάρουν αυτοί τις απολογίες.

    Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

    Για ένα εξελισσόμενο αστυνομικό δελτίο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το σωφρονιστικό σύστημα νοσεί βαθύτατα και επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε καμία δουλειά για να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς στις φυλακές.

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες μελών της σπείρας που είναι ήδη κρατούμενοι, όπως ο Παναγιώτης Βλαστός, ο Βασίλης Στεφανάκος και ο Γιάννης Σκαφτούρος.

    Δήλωση Χ. Μαρκογιαννάκη

    Βολές κατά εκείνων που συνδέουν το όνομα του με τις δραστηριότητες του κακοποιού Βλαστού, εξαπέλυσε με δηλώσεις του σήμερα από τα Χανιά ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Είδηση: 24758

    [05] Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό Nabucco

    Ειδήσεις

    Υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα, στην Άγκυρα η συμφωνία για την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nabucco από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Ο αγωγός αυτός, η κατασκευή του οποίου έχει την υποστήριξη της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα παρακάμπτει τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθιστώντας την Τουρκία εναλλακτική ενεργειακή οδό μεταξύ Κεντρικής Ασίας και Μέσης Ανατολής για την Ευρώπη. Η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο καλύπτοντας τουλάχιστον το 25% των ενεργειακών της αναγκών. Το 80% αυτής της ποσότητας περνά από τους αγωγούς της Ουκρανίας.

    Τέσσερις χώρες της ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν τη συμφωνία διέλευσης, η οποία αναμένεται να βοηθήσει κονσόρτσιουμ εταιριών των οποίων ηγείται η αυστριακή OMV AG να βρει πελάτες αλλά και πηγές προσφοράς για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, που προορίζεται να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

    "Το πρόγραμμα Nabucco είχε για χρόνια την ετικέτα του οράματος", τόνισε, στην ομιλία του κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Το πρόγραμμα αυτό θα στεφθεί από επιτυχία, η οποία θα διαψεύσει όσους αμφέβαλλαν", πρόσθεσε.

    Ο Nabucco "είναι ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι εταίροι δεν θα συναινέσουν στη χειραγώγηση της ενεργειακής προσφοράς για πολιτικούς λόγους", είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής κ. Ντικ Λούγκαρ.

    Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε ότι "η ενέργεια μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση νέων δομικών δεσμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Τουρκίας και των χωρών της Κασπίας". Τρία - από τα τέσσερα πιθανά (Γεωργία, Ιράν, Ιράκ και Συρία) - θα είναι τα σημεία εισόδου του φυσικού αερίου στην Τουρκία, σύμφωνα με την ΕΕ η οποία συνετέλεσε στην επίτευξη της συμφωνίας.

    Ο αγωγός, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό για την εξεύρεση των αναγκαίων ποσοτήτων. Μία νέα συμφωνία "πολιτικής υποστήριξης" θα υπογραφεί μέσα σε έξι μήνες, προσδιόρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Ωστόσο, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπλούμπεργκ, ο διευθυντής του τμήματος έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Deutsche Bank AG, κ Πάβελ Κούσνιρ, υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει διαθέσιμο αέριο. Ο Nabucco εξακολουθεί να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα συμμετάσχει το Τουρκμενιστάν και θα προσφέρει φυσικό αέριο στο πρόγραμμα".

    Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, ο Τουρκμένος πρόεδρος κ. Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ είπε - σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του - ότι η χώρα του ενδέχεται να συμμετάσχει ως προμηθευτής στο πρόγραμμα Nabucco.

    Λόγω των διαφωνιών των χωρών της Κασπίας για το καθεστώς της, οι ποσότητες φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν ενδέχεται να χρειαστεί να σταλούν δια ξηράς, μέσω Ιράν. Κατά τη σημερινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι "επιθυμούμε να συμπεριληφθεί στον Nabucco φυσικό αέριο από το Ιράν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες".

    Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν ανακοίνωσε συμφωνία με το Ιράν για αύξηση της ροής τουρκμενικού φυσικού αερίου προς το νότιο γείτονά του στα 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα ενώ, κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών, οι δύο πλευρές εξέτασαν το ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησης έως και στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

    Το καθεστώς της Κασπίας είναι σημαντικό για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, είπε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, κ. Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ. "Πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα στο πώς θα χρηματοδοτηθεί, αποσαφήνιση των πηγών από τις οποίες θα έλθει το φυσικό αέριο και προσδοκούμε σε συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν στα θέματα τιμολόγησης και διαμετακόμισης", πρόσθεσε ο κ. Μόρνιγκσταρ.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 24766

    [06] Ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Γενιά του β30 και τον Γ. Κατσίμπαλη από τον Δήμο Αμαρουσίου

    Ειδήσεις

    Μια μοναδική βραδιά πνευματικής ανάτασης έζησαν όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή στο θεατράκι του Αμαλίειου αγκαλιάζοντας ζεστά το "Αφιέρωμα στη Γενιά του β30" και τον Μαρουσιώτη ποιητή Γιώργο Κατσίμπαλη, που έγινε στο πλαίσιο των Καλοκαιρινών Βραδιών Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου 2009. Το κοινό που κατέκλεισε τον χώρο, έδειξε ότι υπάρχει κόσμος που στηρίζει το διαφορετικό, το ξεχωριστό, τις πρωτοβουλίες που μας προσφέρουν εκτός από ψυχαγωγία, και πνευματική "τροφή".

    Τρεις ιδιαίτεροι και αγαπημένοι ερμηνευτές, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Ελένη Πέτα ερμήνευσαν μελοποιημένα ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Ηλία Ανδριόπουλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Γιάννη Μαρκόπουλου. Καθηλωτικοί ήταν ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Νάντια Μουρούζη στην απαγγελία ποιημάτων των Οδ. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Γ. Ρίτσου, Α. Εμπειρίκου, Ν. Γκάτσου και κειμένων του Ν. Καζαντζάκη.

    Στη συναυλία έπαιξε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού μαζί με το Χορωδιακό σύνολο του Δήμου Αμαρουσίου σε διδασκαλία Κ. Κονδύλη.

    Την εξαιρετική αυτή βραδιά άνοιξε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με έργα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, ενώ στη συνέχεια ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Ευριπίδης Γαραντούδης, ο οποίος μίλησε για τη γενιά του '30 αλλά και τον μέντορά της, τον Μαρουσιώτη ποιητή Γιώργο Κατσίμπαλη.

    "Τέτοιες εκδηλώσεις μας προσφέρουν πνευματική ανάταση και μας κάνουν να είμαστε υπερήφανοι για τους ποιητές και τους πνευματικούς ανθρώπους που έχει βγάλει η χώρα μας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την εκδήλωση, δείχνοντας το ενδιαφέρον του για κάτι το διαφορετικό που προσφέραμε μέσα από τις Καλοκαιρινές Βραδιές Πολιτισμού", τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, ενώ ο Πρόεδρος του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού κ. Ν. Πέππας τόνισε πως "πρέπει να υποστηρίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις, που δείχνουν ότι υπάρχει και το πνευματικό Μαρούσι".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24763

    [07] Λίγο κρασί μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

    Μια μέτρια κατανάλωση κρασιού από καιρού εις καιρόν μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, δείχνει έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ του Ουίνστον-Σάλεμ στη Βόρεια Καρολίνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιένη.

    Για την έρευνα αυτή παρακολουθούνταν συνολικά 3.069 άνθρωποι 75 ετών και άνω για έξι μήνες. Από αυτούς είχε ζητηθεί να σημειώνουν με ακρίβεια τις ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών που καταναλώνουν.

    Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν στη συνέχεια σε 4 κατηγορίες: α) πλήρης αποχή από τα οινοπνευματώδη ποτά, β) ένα ως επτά ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την εβδομάδα, γ) οκτώ ως δεκατέσσερα ποτήρια εβδομαδιαίως και δ) περισσότερα από δεκατέσσερα ποτήρια την εβδομάδα, σύμφωνα με την Κέισι Σινκ, μία από τους συντάκτες της έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο περιθώριο διάσκεψης ειδικών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στη Βιένη.

    Μετά την παρακολούθηση των ανθρώπων αυτών για έξι μήνες, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ αυτών που κατανάλωναν ένα ή δύο ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών, κυρίως κρασιού, ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν μειωμένος κατά 37%.

    Επιπλέον, μεταξύ αυτών που παρουσίαζαν ήδη ελαφρά προβλήματα μνήμης και κατανάλωναν περισσότερα από 14 ποτήρια την εβδομάδα, ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν έως και δύο φορές μεγαλύτερος απ'ό,τι μεταξύ αυτών που απείχαν από οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό. Περίπου 6.000 επιστήμονες, γιατροί και ειδικοί της νόσου του Αλτσχάιμερ μετέχουν στη διάσκεψη αυτή, η οποία διεξάγεται ως τις 16 Ιουλίου στη Βιένη.

    Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περίπου 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν προσβληθεί από Αλτχάιμερ στην Ευρώπη το 2050, έναντι 7,1 εκατομμυρίων που είχαν καταγραφεί το 2000.

    Είδηση: 24769

    [08] Φυλακίστηκε για μίαβ¦ πέτρα

    Ένας τουρίστας από το Πα ντε Καλαί της Βόρειας Γαλλίας που έκανε διακοπές στην Τουρκία είναι φυλακισμένος εδώ και περίπου δύο μήνες στην Αττάλεια (νότια Τουρκία) με την κατηγορία διακίνησης αρχαίων αντικειμένων, αφού αγόρασε για ενθύμιο μία "πέτρα" από πλανόδιο έμπορο στο δρόμο, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

    Ο Ντομινίκ Μουρουγκάν, μηχανικός με καταγωγή από την Μαυριτανία και κάτοικος Γαλλίας, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αττάλειας στις 2 Μαΐου όταν βρέθηκε να έχει στην κατοχή του μία αρχαία πέτρα που είχε αγοράσει σε δρόμο λίγες ημέρες νωρίτερα έναντι 20 ευρώ, ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Καλαϊτσί.

    Ο Μουρουγκάν, που είχε έλθει μία εβδομάδα νωρίτερα στο τουρκικό θέρετρο της Μεσογείου με την σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του, φυλακίστηκε στις 3 Μαΐου με την κατηγορία της διακίνησης αρχαιοτήτων, που επισύρει ποινή μέχρι δέκα χρόνια.

    Φυλακίστηκε επειδή υπήρχε κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό, είπε ο δικηγόρος του. Θα δικαστεί στις 28 Αυγούστου.

    "Ζήτησα την αποφυλάκιση του πελάτη μου μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου", είπε και πρόσθεσε ότι ελπίζει σε μία ποινή με αναστολή. Σύμφωνα με τον δικηγόρο βρίσκεται σε ένα κελί μαζί με άλλους 15 που είναι όλοι ξένοι υπήκοοι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24764

    [09] Το πρώτο αεροπλάνο με ηλιακή ενέργεια

    Οι πτήσεις των αεροσκαφών δεν είναι μόνο δαπανηρές, αλλά και ενεργοβόρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια φιλική προς το περιβάλλον λύση θα ήταν η κατασκευή αεροπλάνων, που κινούνται με ηλιακή ενέργεια. Όπως δε, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), δύο Ελβετοί επιστήμονες κάνουν την ιδέα πραγματικότητα.

    Πρόκειται για το Μπερνάρ Πικάρ, ο οποίος το 2003 μαζί με το μηχανικό Αντρέ Μπόρσμπεργκ, έβαλαν μπροστά ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο: να κατασκευάσουν το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο, το οποίο θα μπορούσε να πετάει, μέρα νύχτα, χωρίς κηροζίνη και μόνο με ηλιακή ενέργεια. Οι δυο επιστήμονες, που θεωρούν το εγχείρημά τους ως τη μεγαλύτερη περιπέτεια του 21ου αιώνα, είχαν την υποστήριξη μιας ομάδας 70 ανθρώπων.

    Tο σκάφος ζυγίζει μόλις 1.500 κιλά

    Είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται ένα τόσο μεγάλο και ελαφρύ αεροσκάφος. Ένα αεροπλάνο με μια πολύ στενή άτρακτο και τεράστια φτερά. «Είναι τεράστιο. Κι όταν κάποιος γνωρίζει πως ζυγίζει μόλις 1.500 κιλά, αντιλαμβάνεται πως είναι πράγματι εντυπωσιακή η αναλογία μεταξύ μεγέθους και βάρους», είπε ο Χάνες Ρος, ο οποίος επί 35 χρόνια εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Αεροδιαστημική Υπηρεσία και τώρα είναι σύμβουλος των δυο Ελβετών πρωτοπόρων.

    Το γεγονός ότι το αεροπλάνο αυτό είναι τόσο μεγάλο οφείλεται κυρίως στην ανάγκη αποθήκευσης των 12.000 ηλιακών κυψελών. Οι κυψέλες αυτές από τη μια συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και από την άλλη την αποθηκεύουν - για παράδειγμα - για τις νυχτερινές πτήσεις. Οι μπαταρίες αυτές, όμως, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες δεν μπορούν να αποθηκεύσουν αρκετή ενέργεια για συνεχείς νυχτερινές πτήσεις.

    Πρόκειται για πρόβλημα, στο οποίο οι επιστήμονες καλούνται να βρουν οπωσδήποτε λύση: «Πραγματοποιούμε πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε ο Αντρέ Μπόρσμπερκ χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, ώστε να κερδίσουμε ύψος. Ανεβαίνουμε μέχρι 8.500 πόδια και το βράδυ πετούμε σε χαμηλότερο ύψος. Αυτό διαρκεί δυο με τρεις ώρες κι έτσι μειώνεται αρκετά η κατανάλωση ενέργειας από τις μπαταρίες».

    Αυτονομία περίπου 36 ωρών

    Όταν η προσγείωση γίνεται σταδιακά και αργά απαιτεί ελάχιστη ενέργεια. Μόλις το αεροσκάφος φθάσει ένα ορισμένο χαμηλό ύψος ανάβουν και πάλι οι μηχανές. Το όλο σχέδιο, όμως, δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί εάν το αεροπλάνο δεν κατασκευαζόταν από σύγχρονα ελαφρά υλικά. Σε συνθήκες προσομοίωσης που διεξάγεται το πείραμα έχει διαπιστωθεί ότι για μια πρώτη, χωρίς στάση πτήση οι πιλότοι θα έπρεπε να ταξιδεύουν επί 36 ώρες.

    Αυτό σημαίνει πως οι χειριστές του θα παραμείνουν 36 ώρες χωρίς ύπνο. Οι δυο πιλότοι υπολογίζουν ότι για πτήσεις δυο ή και τριών ωρών θα μπορούν να κοιμούνται 50 λεπτά. Εκτός αυτού έχουν εφεύρει κάποια ειδικά γιλέκα κατά της κούρασης. Γιλέκα με δόνηση που προειδοποιούν τους πιλότους όταν το αεροπλάνο έχει ξεφύγει από το ύψος στο οποίο βρισκόταν.

    Οι Ελβετοί επιστήμονες, όμως, δεν πτοούνται από τις αντιξοότητες. Αντίθετα, δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σ' αυτό το σχέδιο και, όπως υποστηρίζουν, πιστεύουν πως μέχρι το 2012 θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους, επίσημη πτήση με το ηλιακό τους αεροσκάφος.

    Είδηση: 24768

    [10] Νέες παρεμβάσεις στην Παιδεία

    Πολιτική

    Ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της στο υπουργείο Παιδείας, η Πολιτική Επιτροπή για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για την πρόοδο του εθνικού διαλόγου από τον πρόεδρο του καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη. "Υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση της διακομματικής πολιτικής επιτροπής για την πορεία του διαλόγου και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια ότι δηλαδή θα προχωρήσει ο διάλογος συγκροτημένα", τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, στο τέλος της συνεδρίασης.

    Συνεχίζοντας ο κ. Σπηλιοτόπουλος ανέφερε: "Με τη συμβολή όλων των πλευρών, αναμένουμε το πόρισμα και τις συγκεκριμένες προτάσεις του ΕΣΥΠΔΕ τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια προγραμματίζουμε να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς, χωρίς αιφνιδιασμούς, και με την ίδια προσήλωση στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη συναίνεση, στο νομοθετικό έργο που απαιτείται. Η ριζική μεταρρύθμιση του Λυκείου και του συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και οι συνακόλουθες αλλαγές στο Γυμνάσιο και το σύστημα Τεχνικής Εκπαίδευσης αποτελούν διακηρυγμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν με συναίνεση και να διαμορφώσουν μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα για τη χώρα αντίστοιχη της εποχής".

    Ικανοποιημένη δήλωσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κρινιώ Κανελλοπούλου από την πορεία του διαλόγου, τονίζοντας ιδιαίτερα το θετικό κλίμα που αυτός διεξάγεται, ενώ στον αντίποδα, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου κατήγγειλε ότι "στον εθνικό διάλογο δεν εμφανίζεται ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. Ούτε έχουν κατατεθεί προτάσεις, ενώ ο υπουργός συμφωνεί με ό,τι πετάει και κολυμπάει". Ικανοποιημένος δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης.

    Δεν έλειψαν όμως και οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη για τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, για τις οποίες δήλωσαν:

    Α. Σπηλιωτόπουλος: "πρέπει να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση της τετραετίας για να έχει το χρόνο η κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο της. Πρέπει να προχωρήσουμε με διαρθρωτικές αλλαγές, με μέτρα και να ληφθούν αποφάσεις, αφού όμως στρωθούμε στη δουλειά.

    Α. Διαμαντοπούλου: "μετά τις ευρωεκλογές έχει παγιωθεί στον ελληνικό λαό ότι η αλλαγή θα έρθει από το ΠΑΣΟΚ. Οι Έλληνες προσβλέπουν στον Γιώργο Παπανδρέου για την επόμενη μέρα. Ο τρόπος που διαχειρίζεται την οικονομία η κυβέρνηση, θυμίζει μπακάλικο, βάζει χαράτσια χωρίς μέτρο και συνοχή".

    Α. Γεωργιάδης: "οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ακυρώνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών".

    Είδηση: 24771

    [11] 17 πιθανές αυτοκτονίες απέτρεψε η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

    Τις ενδεχόμενες αυτοκτονίες 16 νέων ανθρώπων στην Ελλάδα και ενός στη Φινλανδία, εκ των οποίων οι 9 είναι ανήλικοι, απέτρεψε η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, το τελευταίο τρίμηνο από τις 13 Απριλίου μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, αστυνομικοί, στο πλαίσιο προληπτικής δράσης, εντόπισαν 17 χρήστες του internet, οι οποίοι μέσα σε κείμενά τους και συνομιλίες τους στο διαδίκτυο εξέφραζαν την πρόθεση να αυτοκτονήσουν.

    Οι αιτιολογία που προβάλλεται είναι ψυχολογικά προβλήματα που οφείλονται στην ανεργία, σε οικογενειακά θέματα και ερωτικές απογοητεύσεις, αλλά και για κάποιους στον αποκλεισμό τους από on line παιγνίδια στο internet, επειδή δεν τηρούσαν τους κανόνες.

    Με τη συνδρομή ψυχολόγων οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τις οικογένειες ενώ μέσω Ιντερπόλ ενημερώθηκε και η οικογένεια του νεαρού Φινλανδού προκειμένου να τους παράσχουν ψυχολογική στήριξη.

    Στην Ελλάδα, οι περιοχές όπου εντοπίστηκαν οι δεκαέξι χρήστες του internet ήταν στην Αθήνα, στις Σέρρες, στην Καλαμάτα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη.

    Για τις υποθέσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες που εστάλησαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, οι οποίοι και θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες των αρχών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 24761

    [12] Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέξετε

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Οι εκπτώσεις που αρχίζουν επίσημα στις 15 Ιουλίου, δίνουν την ευκαιρία, στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων αλλά ταυτόχρονα κρύβουν και αρκετές παγίδες, όπως αναφέρει το ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) συμβουλεύει τους καταναλωτές στα ακόλουθα:

    Πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνητές, μην πέφτετε θύματα της υπερκατανάλωσης.

    Μην αγοράζετε με την λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεστε, είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.

    Μην επηρεάζεστε από την διαφήμιση. Η ωραιοποιημένη εικόνα των προϊόντων δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.

    Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.

    Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας

    Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων.

    Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

    Κάθε είδος πρέπει να γράφει δύο τιμές. Μία που ίσχυε πριν την έκπτωση και μία που προκύπτει μετά καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι στο συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.

    Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.

    Η αγορά προϊόντων με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή την συνδιαλλαγή.

    Ζητείστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στο δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμό είναι μεγάλο.

    Αποφύγετε τον συνωστισμό, ανάμεσα στο πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να "ελαφρύνουν" το δικό σας πορτοφόλι.

    Καταγγείλετε κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520.

    Ανάλογες και οι συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

    Όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου: "Κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες".

    1. Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και με επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

    2. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    3. Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε.

    Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά.

    4. Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ή από επιλεγμένα προϊόντα - «κράχτες».

    5. Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    6. Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    7. Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κτλ) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00.

    Πηγή: ΑΠΕ, ΕΛΚΕΚΑ, ΓΓΚ

    Είδηση: 24760

    [13] 22ο Φεστιβάλ Βύρωνα: Στη Σκιά των Βράχων 2009

    Ειδήσεις

    Για 22η χρονιά το Φεστιβάλ Βύρωνα υπόσχεται να αφήσει το δικό του πολιτιστικό στίγμα στην Αθήνα με πλήθος θεατρικών, μουσικών και χορευτικών παραστάσεων που θα ψυχαγωγήσουν το Αθηναϊκό κοινό στα θέατρα βράχων "Μελίνα Μερκούρη" και "Άννα Συνοδινού"από τις 19 Αυγούστου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου. Θεατρικές παραστάσεις όπως οι "Όρνιθες" του Αριστοφάνη με τον Γιώργο Αρμένη, η "Όπερα της Πεντάρας" με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, οι "Πέρσες" του Αισχύλου με τον Μηνά Χατζησάββα, αλλά και συναυλίες όπως του Θάνου Μικρούτσικου, του Μίλτου Πασχαλίδη και της Ρίτας Αντωνοπούλου, του Σωκράτη Μάλαμα, του Μπάμπη Στόκα και το αφιέρωμα στα 30 χρόνια του Γιάννη Κούτρα, θα πλαισιώσουν μεταξύ άλλων το φετινό φεστιβάλ.

    Από τις ιδιαίτερες στιγμές του φεστιβάλ θα αποτελέσει και το Mama Africa Art Festival το οποίο συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την ευαισθησία του Βύρωνα σε ζητήματα μεταναστών και την αρχή του για πολιτισμό χωρίς σύνορα και προκαταλήψεις.

    Στηρίζοντας την σύγχρονη γλυπτική και θέτοντας ως προτεραιότητα την προώθηση της νεοελληνικής τέχνης, τις εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ, πλαισιώσει μία έκθεση σύγχρονης γλυπτικής αποτελούμενη από 22 γλυπτά Ελλήνων καλλιτεχνών φτιαγμένα από ξύλο, πέτρα, μέταλλο και μάρμαρο τα οποία τοποθετούνται με απόλυτη αρμονία κάτω από τη σκιά των βράχων. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα και τη Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Το Φεστιβάλ θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στον Βυρωνιώτη Ηλία Κατσούλη, το στιχουργό, το φιλόλογο τον άνθρωπο που υπέγραψε τους στίχους δεκάδων αγαπημένων και διαχρονικών τραγουδιών ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν ένα χρόνο ακριβώς. Αγαπημένοι ερμηνευτές θα τραγουδήσουν για εκείνον και με τις μελωδίες τους θα σβήσουν τα φώτα του Φεστιβάλ Βύρωνα 2009.

    Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά στo επίσημο site: http://www.festivalbyrona.gr/

    22ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ "Στη Σκιά Των Βράχων 2009"

    ΘΕΑΤΡΑ ΒΡΑΧΩΝ: "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ" - "ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ"

    Ώρα Έναρξης Παραστάσεων: 9.00 μ.μ.

    19 Αυγούστου β 28 Σεπτεμβρίου

    Είδηση: 24756

    [14] ΗΠΑ: Νέο κονδύλι 1 δισ. δολαρίων για το εμβόλιο

    Ειδήσεις

    Επιπλέον ένα δισ. δολάρια θα διαθέσουν οι ΗΠΑ για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Αυτό δήλωσε η υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Καθλίν Σιμπέλιους, σημειώνοντας ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει να είναι έτοιμο το εμβόλιο. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, θετικός στον ιό της νέας γρίπης βρέθηκε ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει στην σύνοδο των G8. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Βρετανία έχει τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στην εκπόνηση σχεδίων για τον εμβολιασμό ακόμη και όλων των πολιτών.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ Σχετικά άρθρα: Καλπάζει η νέα γρίπη στον κόσμο

    Είδηση: 24754

    [15] Πρώτος στόχος η φοροδιαφυγή

    Ειδήσεις

    Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της οικονομίας είναι η κεντρική φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ ο υπουργός Οικονομίας. Υπό το βλέμμα της Κομισιόν για μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη βάλει τις βάσεις για τις επόμενες φθινοπωρινές κινήσεις.

    Στόχος οι καρχαρίες, όχι η μαρίδα των φορολογουμένων

    Η κυβέρνηση, εξετάζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει νέα δέσμη τεκμηρίων διαβίωσης ενώ σκέφτεται και το ενδεχόμενο κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης πολλών εισοδημάτων και να τα εντάξει στη φορολογική κλίμακα.

    Όσον αφορά στα τεκμήρια, στη συνέντευξη του στα ΝΕΑ, ο Γ. Παπαθανασίου τονίζει ότι "θα είναι λίγα, δίκαια και απλά και θα αφορούν εκείνους που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ ζουν πλουσιοπάροχα".

    Στόχος μας, προσθέτει, είναι οι καρχαρίες και όχι η μαρίδα των φορολογουμένων.

    Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και μέτρα για το Ασφαλιστικό.

    Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας στα ΝΕΑ, η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ένα ελκυστικό πλέγμα κινήτρων, προκειμένου να πετύχει το στόχο της παραμονής των εργαζομένων στην εργασία.

    Το θέμα, προσθέτει, θα τεθεί σε διάλογο γι αυτό και θα χρειαστεί συναίνεση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΤΑ ΝΕΑ

    Είδηση: 24751


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 July 2009 - 16:56:40 UTC