Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πεδίο αντιπαράθεσης οι αλλαγές στην ΕΥΠ
  • [02] Συγκέντρωση για την λαθρομετανάστευση
  • [03] Διπλωματικά παζάρια για το Αιγαίο από την Τουρκία
  • [04] Ανακαθορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών
  • [05] Κατάθεση Μαυρίδη σε Ιταλό Εισαγγελέα
  • [06] Ε.Ε.: Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Σουηδικής Προεδρίας
  • [07] Εγκύκλιος Τέντε στους εισαγγελείς για την λαθρομετανάστευση

    [01] Πεδίο αντιπαράθεσης οι αλλαγές στην ΕΥΠ

    Με έντονες επιφυλάξεις αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση την πρόταση της Κυβέρνησης να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας, στο οποίο θα συμμετέχουν πολιτικοί, δικαστικοί, εγκληματολόγοι και κοινωνιολόγοι με συμβουλευτικό ρόλο στον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών. Στο μεταξύ στο προσκήνιο παραμένει η συζήτηση για την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΥΠ, καθώς θα απασχολήσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έκανε δεκτό το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να παρουσιαστούν και να καταθέσουν σε εμβόλιμη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο προκάτοχός του Ιωάννης Κοραντής αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών. Στην Κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι τα δημοσιεύματα που συνδέουν την αποχώρηση Κοραντή με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου δεν ισχύουν.

    Ερωτηθείς για την αντικατάσταση του κυρίου Κοραντή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκης απάντησε ότι ισχύουν όσα έχει δηλώσει ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους της αντικατάστασης, γιατί δεν ήταν πολιτικός προϊστάμενος του κ. Κοραντή, με τον οποίο είχε μια πολύ καλή συνεργασία στην υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος, που εξελίσσεται τώρα. Επιπλέον, εκτίμησε πως δεν έπαιξε ρόλο στην αντικατάσταση του κ. Κοραντή, η συγκεκριμένη υπόθεση.

    Τα ζητήματα της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων, όπου παρουσίασε ο κ. Μαρκογιαννάκης το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας, ενός συμβουλευτικού οργάνου σε θέματα εγκληματικότητας, λαθρομετανάστευσης και γενικώς δημόσιας τάξης -εκτός της τρομοκρατίας- που θα υπάγεται στον εκάστοτε Υπουργό.

    Οι κυβερνητικοί χειρισμοί πάντως στην υπόθεση βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Ο Χρήστος Παπουτσήςτου ΠΑΣΟΚ ζητώντας τους λόγους αυτής της αλλαγής αναρωτήθηκε αν η ΕΥΠ θα διοικείται πλέον από δύο εισαγγελείς, αφού στον τελευταίο νόμο για την Υπηρεσία, αναφέρεται ως υποχρεωτική η τοποθέτηση αποσπασμένου εισαγγελέα.

    Κληθείσα να σχολιάσει την αλλαγή διοίκησης στην ΕΥΠ, η γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι πρόκειται για "πολύ σοβαρό γεγονός", κυρίως λόγω της "επιλογής του χώρου από τον οποίο προέρχεται ο νέος αρχηγός», καθώς «έχει ειδικευτεί σε θέματα τρομοκρατίας".

    "Υπήρχε ειδική υπηρεσία για την τρομοκρατία, τώρα γίνεται ένα με την ΕΥΠ. Αυτό καταλαβαίνουμε», είπε η κ. Παπαρήγα, η οποία επισήμανε ότι "πάντα η Υπηρεσία είχε έντονη εσωτερική παρέμβαση και με παρακολουθήσεις όλων των κομμάτων, και των αστικών, αλλά από διαφορετική σκοπιά. Σήμερα, όμως, επισημοποιείται αυτό με την εξήγηση ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τους αντιεξουσιαστές".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης σχολιάζοντας την αλλαγή του διοικητή της ΕΥΠ έκανε λόγο "για παιδαριώδες λάθος και ερασιτεχνισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά, ευχήθηκε στον κ. Παπαγγελόπουλο "καλή επιτυχία", αν και όπως είπε ότι "υπάρχουν στοιχεία που τον συνδέουν με εξυπηρετήσεις προς την καθεστηκυία τάξη".

    Είδηση: 24860

    [02] Συγκέντρωση για την λαθρομετανάστευση

    Ειρηνικά και χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά και τη βία από την "Επιτροπή κατοίκων" της πλατείας Αττικής. Οι διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, καλούσαν τους περίοικους να ενωθούν μαζί τους σε ένα κοινό αγώνα με στόχο να "σωθεί η γειτονιά και η πόλη μας από την αλλοίωση που επιφέρουν οι μετανάστες", ενώ η παρουσία της αστυνομίας που είχε λάβει μέτρα προκειμένου να αποτραπούν τυχόν έκτροπα, ήταν διακριτική.

    Είδηση: 24862

    [03] Διπλωματικά παζάρια για το Αιγαίο από την Τουρκία

    Ειδήσεις

    Να χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με τις συνεχόμενες παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου από τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας του, εμμένοντας, όμως, στην τακτική των διεκδικήσεων, προσπάθησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών οποίος είπε πως «Τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν αν οι δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) αποδεχθούν ότι πορεύονται προς έναν συνεταιρισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας που προειδοποιεί την Τουρκία ενόψει των διαδικασιών ένταξής της στην ΕΕ.

    Μάλιστα η Άγκυρα, δια στόματος του Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, εμμένοντας την αδιάλλακτη στάση της υπογραμμίζει ότι «θέματα στα οποία δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές».

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, κληθείς να σχολιάσει «τους ισχυρισμούς της Ελλάδας επί του εναέριου χώρου στο Αιγαίο», είπε ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί αν οι δύο χώρες θεωρήσουν τους εαυτούς τους μελλοντικούς συνέταιρους και αποδεχθούν ότι πορεύονται προς έναν συνεταιρισμό εντός της ΕΕ».

    Ο Μπ. Οζούγκιεργκιν υποστήριξε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα. Εάν υπάρξουν θέματα που δεν θα συμφωνήσουμε, αυτά μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει συμφωνία σε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο», χωρίς όμως να διευκρινίσει.

    Αναφερόμενος στα «προβλήματα στο Αιγαίο», ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι «σε περίπτωση που εξεταστούν τα προβλήματα αυτά, ένα προς ένα, δεν είναι δυνατόν να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή το σύνολο. Αυτό δεν είναι μόνο η δική μας θέση. Εάν εξετάσετε τη δομή του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές με το Αιγαίο διατάξεις του, θα αντιληφθείτε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν εξεταστεί στο σύνολό του».

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και σημείωσε ότι «εμείς δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί δημιουργώντας, ή προβάλλοντας τις εντάσεις. Μπορούμε να συνομιλήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Εμείς θεωρούμε το Αιγαίο υδάτινη μάζα, που δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει».

    Ελληνική απάντηση

    Αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών που κάνει λόγο για νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκία στο Αιγαίο και για την αναζήτηση συνολικής λύση πακέτο για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που όπως ισχυρίζεται υπάρχουν και είναι αλληλένδετα.

    Η μοναδική και ξεκάθαρη λύση είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου τονίζει η ελληνική κυβέρνηση με δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα. « Η μοναδική, απλή και ξεκάθαρη λύση, είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου με σεβασμό στο σχετικό με το Αιγαίο διεθνές συμβατικό πλαίσιο, καθώς και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στην Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982, στο σύνολό του.

    Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.»

    Το status quo στο Αιγαίο δεν επηρεάζεται από την πρακτική τη Αγκυρας να αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο τονίζει ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας ο οποίος επισημαίνει πως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και η εκπεφρασμένη βούληση των δύο κυβερνήσεων για βελτίωσή τους, δεν συνάδει με την απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου συμπεριφορά που φθάνει στο σημείο υπέρπτησης ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

    ΠΑΣΟΚ

    Στο ίδιο ύφος ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητά πλήρη ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει ότι μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ η τακτική της Τουρκίας γίνεται πλέον φανερή . Είναι προφανές, ειδικά μετά την πρόσφατη (9/7/2009) ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων, πως η Ελλάδα κινείται δίχως προσαρμογές στην τακτική της στα ελληνοτουρκικά θέματα. Πάντως, το ΥΠΕΞ πρέπει αμέσως να παράσχει πλήρη ενημέρωση, σε σχέση με την αναφερόμενη στις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ «συμφωνία» Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με το Αιγαίο, καθώς και ως προς τα θέματα που η συμφωνία αυτή αφορά.

    Συνεχίζονται οι προκλήσεις

    Παράλληλα Η Άγκυρα συνέχισε Για τέταρτη ημέρα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο με συνολικά οκτώ τουρκικά αεροσκάφη που εισήλθαν στο FIR Αθηνών στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου

    Είδηση: 24858

    [04] Ανακαθορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών

    Πολιτική

    Το "πράσινο φώς" για την έκδοση απόφασης της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τον ανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, δόθηκε από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αντώνης Μπέζας στην Επιτροπή της Βουλής όπου ενημέρωσε σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιβολή ειδικών φόρων σε σκάφη αναψυχής, κλπ.

    Συγκεκριμένα, ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε στη Βουλή ότι τις επόμενες ημέρες καταθέτει νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον ανακαθορισμό τους.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσαν ότι με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η έκδοση απόφασης του υπουργού Απασχόλησης με την οποία θα καθοριστούν εργασίες, ειδικότητες ή χώροι εργασίας που θα ενταχθούν στον νέο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Προκειμένου να διασφαλιστεί το κλίμα ασφάλειας των εργαζομένων που ήδη υπάγονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ο νέος πίνακας θα αφορά όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά και δεν θα θίξει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον Κανονισμό.

    Με το νομοσχέδιο προτείνεται η σύσταση διαρκούς Ειδικής Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία θα λειτουργεί για την εξέταση όσων αιτημάτων υπαγωγής στον ΚΒΑΕ υποβάλλονται στο μέλλον.

    Αντιδράσεις

    Η προαναγγελία προκάλεσε αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταλόγισαν στην κυβέρνηση αιφνιδιασμό εν μέσω καλοκαιριού. Ο Δ. Κουσελάς από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «σκάνδαλο» και «πραξικόπημα» ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, είπε πως η κυβέρνηση φέρνει «μουλωχτά» τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι οποίες θα αποτελέσουν «αιτία πολέμου του ταξικού κινήματος». «Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα των βαρέων και ανθυγιεινών, εμφανώς και δημοσίως. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται αιτία πολέμου το γεγονός ότι αγγίζουμε ένα σύστημα που δεν είναι δίκαιο» απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και κάλεσε τα κόμματα να περιμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου και μετά να διατυπώσουν γνώμη, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση άλλου νομοσχεδίου, με το οποίο θα ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα.

    Σκάφη αναψυχής

    Με αιχμή την κριτική του ΠΑΣΟΚ, δια του Ανδρέα Μακρυπίδη για την φορολόγηση των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής κ.α. ο οποίος είπε πως «φορολογείτε ότι κινείται, ότι πετάει και ότι πλέει μόνο τον αέρα δεν φορολογείτε», ο κ. Παπαθανασίου καταλόγισε ενόχληση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επειδή βάζουμε χέρι στα σκάφη και επειδή πολεμάμε τη φοροδιαφυγή στους γιατρούς και δικηγόρους, που φοροδιαφεύγουν κατά τεκμήριο». Όταν δε ο κ. Μακρυπίδης ρώτησε «πότε ανακαλύψατε ότι υπάρχουν σκάφη που μπορεί να είναι και είδος πλουτισμού;» ο κ. Παπαθανασίου είπε: «Εμείς αργήσαμε να βάλουμε χέρι στα σκάφη αναψυχής που δηλώνουν επαγγελματικά. Το καθεστώς αυτό όμως ισχύει 20 χρόνια».

    Σχετικά με την πρόβλεψη έκπτωσης από το συνολικό εισόδημα των φορολογούμενων της δαπάνης για ιατρική περίθαλψη και αμοιβές δικηγόρων, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως με τον τρόπο αυτό «στοχεύουμε στην πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις δύο αυτές επαγγελματικές ομάδες». Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωσαν την συμφωνία τους στην αναγκαιότητα ενός τέτοιου μέτρου, ζήτησαν να μπει συγκεκριμένο πλαφόν στις εκπτώσεις, «αλλιώς θα λειτουργήσει αντίστροφα το μέτρο».

    Παράταση στην περαίωση

    Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε την εξάμηνη παράταση της προθεσμίας παραγραφής περαίωσης φορολογίας κεφαλαίου που λήγει στις 31.12.2009 με εξαίρεση τις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών.

    Είδηση: 24861

    [05] Κατάθεση Μαυρίδη σε Ιταλό Εισαγγελέα

    Κατάθεση στον αρμόδιο Ιταλό εισαγγελέα ο οποίος τον επισκέφθηκε στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να τον ανακρίνει, έδωσε το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens Πρόδρομος Μαυρίδης που κρατείται για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Siemens. Ο Ιταλός εισαγγελικός λειτουργός συνοδευόμενος και από ιταλό αστυνομικό πήρε απολογία από τον Μαυρίδη για κατηγορίες αντίστοιχες με αυτές που τον βαρύνουν στην Ελλάδα και αφορούν τις συμβάσεις της εταιρείας Siemens με τον αντίστοιχο οργανισμό τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας.

    Είδηση: 24859

    [06] Ε.Ε.: Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Σουηδικής Προεδρίας

    Ευρώπη

    Αναφορά στην Κύπρο έκανε μεταξύ άλλων σήμερα Τετάρτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντερικ Ρέινφελντ, με την ευκαιρία παρουσίασης στην Ολομέλεια των προτεραιοτήτων της Σουηδικής Προεδρίας της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο. Μιλώντας για " διαπραγματεύσεις ένταξης " στην Ε.Ε. και τους ευρισκόμενους " εντός και εκτός " των τειχών της Ε.Ε., είπε χαρακτηριστικά: "Η ένταξη στην Ε.Ε. σημαίνει συμμετοχή στις κοινές αξίες και αποδοχή των κοινών κανόνων. Αυτά θαυμάζουν όσοι βρίσκονται εκτός, από το Ρέικιαβικ ως την Άγκυρα, περνώντας από τα Δυτικά Βαλκάνια ".

    Στην Κύπρο, πρόσθεσε ο προεδρεύων, "οι δύο Κύπριοι ηγέτες βρίσκονται μπρος σε μία ιστορική ευκαιρία να συμφωνήσουν από κοινού σε μία λύση ικανή να θεραπεύσει το νησί, που είναι χωρισμένο στα δύο εδώ και χρόνια.

    Για τον προεδρεύοντα, "αυτοί που βρίσκονται εντός, υπάρχει περίπτωση να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν το θέμα της ένταξης προκειμένου να λύσουν μακροχρόνιες άλυτες διαφορές ".

    Θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση, είπε, "να βρούμε λύσεις επωφελείς και για τις δύο πλευρές οι οποίες θα επιτρέπουν να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε να μην τεθεί φρένο στις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ένταξη".

    Ο Σουηδός προεδρεύων κατέληξε λέγοντας ότι κατά την προεδρία του θα γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για τη συνέχιση της διεύρυνσης, βασιζόμενοι αυστηρά στα προκαθορισμένα κριτήρια, και υπογράμμισε: " Θα ενεργήσουμε ως δίκαιος διαμεσολαβητής".

    Mε παρέμβασή της ενώπιον της Ολομέλειας η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαριέττα Γιαννάκου ζήτησε μεταξύ άλλων από τον προεδρεύοντα Σουηδό πρωθυπουργό κ. Φρέντερικ Ρέϊνφελντ, να προχωρήσει όσο το δυνατό " βαθύτερα " στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    "Η κοινωνική οικονομία της αγοράς", είπε, "χρειάζεται επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και όχι απλώς σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα σαν αυτά που μας οδήγησαν στην κατάσταση που έχουμε σήμερα".

    Για την ευρωβουλευτή, το ζήτημα του κλίματος και της αειφόρου ανάπτυξης, που περιλαμβάνει και την κοινωνική ανάπτυξη καθώς και το ζήτημα της εργασίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Και σε αυτούς του τομείς "χρειάζεται πραγματική επένδυση στην οικονομία αλλά και περισσότερος έλεγχος", τόνισε η κ. Γιαννάκου.

    Κατά την άποψη της Ελληνίδας πολιτικού, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μία επαναξιολόγηση της πολιτικής στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, "προκειμένου να αντιμετωπισθεί στις σωστές του διαστάσεις και με βάση τα ανθρωπιστικά κριτήρια".

    "Διαφορετικές προσεγγίσεις" χρειάζονται και για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και κάθε είδους παραβατικότητας, γιατί έχουν αλλάξει κατά πολύ σε σύγκριση με το παρελθόν.

    Η κ. Γιαννάκου χαρακτήρισε τέλος το πρόγραμμα της Σουηδικής προεδρίας ως " φιλόδοξο ", ενώ σχετικά με το διατλαντικό διάλογο δήλωσε : "Να δούμε αν αρμόζει η ΕΕ να ασχολείται μόνο με την ανάπτυξη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο με την ασφάλεια".

    Σε δελτίο τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Τούσσας δήλωσε ότι " οι προτεραιότητες της Σουηδικής προεδρίας σηματοδοτούν ακόμα μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ ".

    Κατά την άποψη του ευρωβουλευτή, απώτερος στόχος είναι να διασφαλισθεί η συνέχιση της κερδοφορίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, φορτώνοντας τα βάρη της οικονομικής κρίσης στην εργατική τάξη.

    Θεωρεί ότι "η πράσινη οικονομία" σχεδιάζεται, ώστε με το πρόσχημα της "καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής", να ανοίξουν νέοι κερδοφόροι για το κεφάλαιο τομείς δράσης".

    Σχετικά με το " πρόγραμμα της Στοκχόλμης " η άποψη του κ. Τούσσα είναι ότι " επιχειρεί να θωρακίσει ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα με ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, και αυτό στο όνομα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος".

    Υποστήριξε τέλος ότι " Με προπέτασμα καπνού τις εγγυήσεις και ωμούς εκβιασμούς, προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο των Ιρλανδών για να βάλουν σε εφαρμογή την αντιλαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, το μετονομασμένο ευρωσύνταγμα ", λέει ο κ. Τούσσας.

    Είδηση: 24857

    [07] Εγκύκλιος Τέντε στους εισαγγελείς για την λαθρομετανάστευση

    Κοινωνία

    Εγκύκλιο με την οποία τους γνωστοποιεί το νέο νομικό πλαίσιο για την λαθρομετανάστευση, απέστειλε προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες. Με το νέο αυτό νόμο, αναφέρει ο Τέντες στην εγκύκλιο, θα αυστηροποιούνται οι ποινές και οι κυρώσεις για τους λαθρομετανάστες, για όσους εμπλέκονται με διευκόλυνση λαθρομεταναστών και για τη δήμευση της περιουσίας των υπαιτίων.

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι "οι λόγοι αυστηροποίησης των διατάξεων που αφορούν τη λαθρομετανάστευση είναι προφανείς, αφού, κατ' αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η αντιμετώπιση ενός φαινομένου που δημιουργεί εξαιρετικά σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα δημόσιας τάξης, αλλά και πλήττει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας".

    Ακόμη, αναφέρει ο Τέντες ότι με τον εν λόγω νόμο επέρχονται αλλαγές στον Σωφρονιστικό Κώδικα και στο νομικό καθεστώς που ισχύει για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

    Είδηση: 24856


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 July 2009 - 20:56:03 UTC