Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση των ΥΠΕΞ για τις τουρκικές παραβιάσεις
  • [02] Κροατία: Στο σκαμνί για την υπόθεση εκτροχιασμού τρένου
  • [03] ΗΠΑ: Περικοπές 8.000 θέσεων ανακοίνωσε η Venizon
  • [04] Νέα γρίπη: Εκκλήσεις κατά του πανικού σε Βρετανία βΓαλλία

    [01] Ενημέρωση των ΥΠΕΞ για τις τουρκικές παραβιάσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 27 07 2009 21:46

    Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από το Αιγαίο που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, έθεσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στους ευρωπαίους ομολόγους της κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους της για την "προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων" που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα. Μια πολιτική, που όπως η υπουργός τόνισε "έφθασε στο σημείο των διαδοχικών υπερπτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από το ελληνικό έδαφος, αλλά και στην απόπειρα δέσμευσης τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας".

    Τα ζητήματα της διεύρυνσης, της λαθρομετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής απασχόλησαν την Τρίτη το - πρώτο υπό σουηδική προεδρία - Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η Ντ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στις τουρκικές παραβιάσεις τόνισε ότι "η πολιτική αυτή είναι απαράδεκτη" και ότι οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης ενόψει του Δεκεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Τουρκία στην πορεία της προς την προσχώρηση στην ΕΕ.

    "Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της" τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εδράζονται σε αρχές οι οποίες ορίζουν σαφώς την υποχρέωση σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

    "Συμμόρφωση α λα καρτ και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή" ανέφερε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ταυτόχρονα πως "αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της".

    Η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης, ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι όσο σταθερή είναι η ελληνική υποστήριξή της τουρκική υποψηφιότητας, εξίσου σταθερή είναι και η θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

    "Εκπτώσεις σε αυτή τη βασική μας θέση δεν θα γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη. Κληθείσα τέλος να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις βουλευτή του ΛΑΟΣ περί ενδεχόμενης κατάρριψης στο μέλλον τουρκικού αεροσκάφους, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία και κατέληξε λέγοντας ότι η αμετροέπεια, η επιπολαιότητα και ο αντιπολιτευτικός οίστρος έχουν τα όριά τους.

    Σε ότι αφορά το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε το σημερινό Συμβούλιο, αυτό της λαθρομετανάστευσης, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ αναγνωρίζουν πλέον ότι έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί συντονισμό και κοινή δράση. Το γεγονός ότι η σουηδική προεδρία το έχει περιλάβει στις βασικές προτεραιότητές της καταδεικνύει ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έκανε η Ελλάδα από κοινού με τους νότιους εταίρους της αποδίδει καρπούς, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της κοινοτικής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων (FRONTEX). Τάχθηκε επίσης υπέρ της υπογραφής και εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών καθώς και υπέρ του επιμερισμού του βάρους της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

    Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης ενεθάρρυνε τη σουηδική προεδρία να έλθει σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ότι καταργούν, όπως είπε, τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο τη λεγόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, επέκρινε την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι για το θέμα "λεονταρίζει", ενώ χαρακτήρισε "επικίνδυνες και συνειδητά ανεύθυνες" τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ ότι το πρόβλημα των συνεχών παραβιάσεων του εναέριου χώρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.

    Αναφορικά με την παρουσία της κ. Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής: "Η κ. Μπακογιάννη, σαφώς πιο πανικόβλητη από κάθε άλλη φορά, έχει διαπιστώσει ότι η αδηφάγος διάθεση των Τούρκων δεν θα περιορισθεί σε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Δεν μας άκουσε και τώρα τρέχει και δεν προκάνει...".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25232

    [02] Κροατία: Στο σκαμνί για την υπόθεση εκτροχιασμού τρένου

    Ειδήσεις

    Οκτώ άτομα συνέλαβε για ανάκριση η κροατική αστυνομία σήμερα σχετικά με την υπόθεση του εκτροχιασμού τρένου την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 55. "Πέντε άτομα συνελήφθησαν στο Ζάγκρεμπ και τρία στο Σπλιτ για ανάκριση" μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αξιωματούχοι και υπάλληλοι του κροατικού οργανισμού σιδηροδρόμων Hrvatske Zeljeznice (HZ) καθώς και υπάλληλοι της εταιρίας που προμήθευσε τον HZ με το χημικό υγρό. Το επιβατικό τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάγκρεμπ - Σπλιτ εκτροχιάστηκε στην περιοχή Ρουντίνε, ενώ οι έρευνες εστιάζονται στο ότι ο εκτροχιασμός προκλήθηκε από χημικό υγρό στις σιδηροδρομικές γραμμές, που εμποδίζει ανάφλεξη, όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERSΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25233

    [03] ΗΠΑ: Περικοπές 8.000 θέσεων ανακοίνωσε η Venizon

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Aλλες 8.000 θέσεις εργασίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα καταργήσει η Venizon Communications, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, καθώς η κερδοφορία της συρρικνώθηκε έτι περισσότερο. Η κερδοφορία της εταιρείας μειώθηκε κατά 21% στα 1,48 δισ. δολάρια, που αντιστοιχεί σε 52 σεντς ανά μετοχή, έναντι 66 σεντς/μετοχή κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τονίζεται στο ανακοινωθέν της εταιρείας. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 11% στα 26,9 δισ. δολάρια από τη διάθεση δικτυακών υπηρεσιών με οπτικές ίνες μεγάλης ταχύτητας και από την εξαγορά της ανταγωνίστριας εταιρείας Alltel Corp τον Ιανουάριο. Η Verizon επλήγη από την αύξηση στις συνταξιοδοτικές εισφορές και από τις περικοπές στις υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας, ιδίως από τις εταιρείες.

    Είδηση: 25236

    [04] Νέα γρίπη: Εκκλήσεις κατά του πανικού σε Βρετανία βΓαλλία

    Ειδήσεις

    Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναμένεται να προσβληθούν από τη νέα γρίπη τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, όπως τονίζεται, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι νοσήσουν θα πρέπει να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία, καθώς πολλοί θα εμφανίσουν ήπιας μορφής συμπτώματα. Η Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα παραλάβει εμβόλια και η κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες. Και στη Γαλλία επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να επικρατεί πανικός και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για την προστασία των πολιτών σε περίπτωση που ο ιός γίνει πιο επιθετικός στο μέλλον.

    Από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτούν το εμβόλιο, μαζί με την Ελλάδα, θα είναι η Βρετανία , η Γαλλία και η Σουηδία. Στη Βρετανία μάλιστα, που μετρά ήδη τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, θα χορηγηθούν τον επόμενο μήνα οι πρώτες 132 εκατομμύρια δόσεις. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η ασφάλεια του εμβολίου, όταν αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά. Πάντως ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης για τη χορήγηση του εμβολίου. Πάντως, κάποιοι ειδικοί εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, όπως διακεκριμένος Γάλλος επιστήμονας που χαρακτηρίζει τη γρίπη Α... γριπούλα Υ. Για τη Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία έχει μπει στη μαύρη λίστα. Ο επικεφαλής των ρωσικών υγειονομικών υπηρεσιών ζήτησε να απαγορευτούν τα ταξίδια, κυρίως για τους μαθητές, προς τη Βρετανία, τη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό Η1Ν1 με 100.000 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα και περίπου 30 νεκρούς συνολικά.

    Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα από τη γρίπη Α. Πρόκειται για 35χρονο άνδρα που υπέκυψε από πνευμονία. Το Ισραήλ μετράει περισσότερα από χίλια κρούσματα.

    Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης Α επιβεβαιώθηκε στο Κόσοβο, την τελευταία περιοχή των Βαλκανίων όπου έκανε την εμφάνιση του ο ιός Η1Ν1, ανέφερε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). "Ο άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον ιό είναι ένας Κοσοβάρος ο οποίος εργάζεται προσωρινά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήλθε στο Κόσοβο πριν από λίγες ημέρες. Ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση" δήλωσε ο Σάμι Ούκα από το γραφείο του ΠΟΥ στην Πρίστινα. Οι νοσοκομειακές αρχές του Κοσόβου αναζητούν τα μέλη της οικογένειας του ασθενούς.

    Η νέα γρίπη Α έχει προκαλέσει 816 θανάτους, οι οποίοι έχουν επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές αναλύσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιεύει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στην βόρεια και στη νότια Αμερική, οι οποίες είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο, έχουν καταγραφεί 707 θάνατοι, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.

    Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού έχουν σημειωθεί 74 θάνατοι, ενώ στην περιοχή της Ευρώπης έχουν επιβεβαιωθεί 34 θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης Α. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ένας θάνατος σημειώθηκε και στα ανατολικά της λεκάνης της Μεσογείου. Κανένα θύμα της νέας γρίπης Α δεν έχει καταγραφεί από τον ΠΟΥ στην Αφρική. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του ιού Η1Ν1 ανέρχεται στις 134,503. Ωστόσο, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των δεδομένων βρίσκεται πολύ πιο κάτω από την πραγματικότητα, αφού στις χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη νέα γρίπη Α δεν είναι δυνατό να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των ασθενών και των θυμάτων του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ- ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 25231


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 July 2009 - 20:57:40 UTC