Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 12 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ με μολότοφ
  • [02] Πένθος για το θάνατο της Κορασόν Ακίνο
  • [03] Δικάζονται οι συλληφθέντες των επεισοδίων στο Ιράν

    [01] Επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ με μολότοφ

    Στόχος ομάδας νεαρών που τους επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ έγιναν για μία ακόμη φορά τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνδρες διμοιρίας των ΜΑΤ που σταθμεύουν στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τα ξημερώματα, μία ομάδα περίπου δέκα νεαρών που βγήκαν από τα στενά των Εξαρχείων επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής.

    Είδηση: 25396

    [02] Πένθος για το θάνατο της Κορασόν Ακίνο

    Ειδήσεις

    Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι Φιλιππίνες από το θάνατο της πρώην προέδρου της χώρας Κορασόν Ακίνο και ηρωίδα της επανάστασης του 1986 με τη "δύναμη του λαού", η οποία πέθανε το πρωί του Σαββάτου έπειτα από μάχη 16 μηνών με τον καρκίνο του εντέρου. Σύμφωνα με την οικογένειά της η 76χρονη Ακίνο διαγνώστηκε με την ασθένεια το Μάρτιο του 2008 και είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και χειρουργείο. Εισήχθη στο νοσοκομείο τον Ιούνιο. "Η μητέρα μας απεβίωσε ειρηνικά στις 3:18 π.μ. από καρδιοπνευμονική ανακοπή", είπε ο γιος της, γερουσιαστής Μπενίνιο Ακίνο Τζούνιορ, στην εθνική τηλεόραση.

    Η πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων, Κορασόν "Κόρι" Ακίνο, που θα μείνει στην ιστορία ως μία πρώην νοικοκυρά που έφερε το τέλος σε μία εικοσάχρονη δικτατορία, άφησε την τελευταία της πνοή στο Ιατρικό Κέντρο Μακάτι στη Μανίλα.

    Ηρωίδα των Φιλιππίνων

    Η Ακίνο εισήλθε στην πολιτική μετά τη δολοφονία του συζύγου της, γερουσιαστή της αντιπολίτευσης Μπενίνιο "Νινόι" Ακίνο, στις 21 Αυγούστου 1983, ο οποίος προκάλεσε άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις εναντίον του τότε δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος.

    Το Φεβρουάριο του 1986, η Ακίνο ηγήθηκε εκατομμυρίων συμπατριωτών της σε μία "λαϊκή εξέγερση" τεσσάρων ημερών που ανάγκασε τον ηλικιωμένο ισχυρό άνδρα και την οικογένειά του να διαφύγουν και να εξοριστούν στη Χαβάη. Υπηρέτησε ως πρόεδρος των Φιλιππίνων έως το 1992.

    Η Ακίνο θεωρείτο σύμβολο της δημοκρατίας όχι μόνο στη χώρα της αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έλαβε πολλές διακρίσεις για το ρόλο της στην ανατροπή της δικτατορίας. Το περιοδικό "Τάιμ" την είχε ανακηρύξει Γυναίκα της Χρονιάς το 1986 και το 1987 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

    Στις Φιλιππίνες, τη στήριξή της επιδίωκαν συχνά πολιτικοί, τοπικοί αξιωματούχοι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την εξουσία. Πιστή καθολική, θεωρείτο επίσης ηθική πυξίδα για πολλούς συμπατριώτες της.

    Η Ακίνο υπήρξε σφοδρή επικρίτρια της προέδρου Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, την οποία είχε αρχικά υποστηρίξει το 2001. Απέσυρε την υποστήριξή της και ηγήθηκε των εκκλήσεων για την παραίτησή της αφότου η πρόεδρος κατηγορήθηκε για ευρεία νοθεία στις εκλογές το Μάιο του 2004.

    Ως πρόεδρος, η Ακίνο συγκέντρωσε ευρεία υποστήριξη, απελευθερώνοντας πολιτικούς κρατούμενους και ανοίγοντας το προεδρικό παλάτι έτσι ώστε ο κόσμος να δει τις υπερβολές του Μάρκος και της κάποτε ισχυρής συζύγου του Ιμέλντα.

    Γεννημένη στην ελίτ των γαιοκτημόνων των Φιλιππίνων, κόρη ενός ιδιοκτήτη ζαχαροφυτειών, η Ακίνο έλαβε καθολική εκπαίδευση κατ΄οίκον, αποφοίτησε το 1953 από το κολέγιο Mount Saint Vincent στη Νέα Υόρκη με πτυχίο στα Γαλλικά και τα Μαθηματικά και ένα χρόνο αργότερα εγκατέλειψε τη Νομική Σχολή, επιστρέφοντας στη Μανίλα για να παντρευτεί τον Μπενίνιο Ακίνο.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου 1972, ο Μπενίνιο Ακίνο, που ήταν τότε γερουσιαστής, συνελήφθη από τον Μάρκος υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Πέρασε οκτώ χρόνια σε μια στρατιωτική φυλακή και η Κορασόν Ακίνο έγινε η επικεφαλής μιας οικογένειας με πέντε παιδιά.

    Το 1980, ο Ακίνο αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα επόμενα τρία χρόνια η οικογένεια έμεινε στο προάστιο Νιούτον της Βοστόνης.

    Ο Ακίνο επέστρεψε στη Μανίλα το 1983, αλλά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ κατέβαινε με στρατιωτική συνοδεία από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο.

    Μετά το θάνατό του οι οπαδοί του στράφηκαν προς τη χήρα του.

    Η Κορασόν Ακίνο έλεγε πως δεν ήταν η δολοφονία του συζύγου της, αλλά τα οκτώ, σχεδόν, χρόνια κράτησής του που είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω της - αυτό που χαρακτήριζε ως "αφύπνισή" της. Συχνά επίσης έλεγε πως ό,τι υποστηρίζει το οφείλει στο σύζυγό της.

    "Ό,τι γνωρίζω, το έμαθα από τον Νινόι", έλεγε.

    Το Σεπτέμβριο του 1986, η Κορασόν Ακίνο μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό αφότου ανήλθε στην εξουσία. Είχε συνομιλίες με τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Λευκό Οίκο και την επομένη εκφώνησε με μεγάλη επιτυχία μία ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

    Ως πρόεδρος δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ειρήνη στις Φιλιππίνες. "Όπως ήρθα στην εξουσία με ειρήνη, έτσι θα μείνει", είπε καταχειροκροτούμενη.

    "Πριν από τρία χρόνια είπα 'Ευχαριστώ, Αμερική, για το καταφύγιο από την καταπίεση'", είπε στους βουλευτές. "Σήμερα, λέω: ελάτε μαζί μας, Αμερική, καθώς θα οικοδομούμε ένα νέο σπίτι για τη δημοκρατία... έτσι ώστε να στέκει ως λαμπρή απόδειξη της δέσμευσης των δύο εθνών μας στην ελευθερία".

    Γερουσιαστές και βουλευτές, πολλοί φορώντας κίτρινες κορδέλες προς τιμήν της Κορασόν Ακίνο, διέκοψαν την ομιλία της, συνολικής διάρκειας 23 λεπτών, 11 φορές χειροκροτώντας και όταν τελείωσε την επευφήμησαν για περισσότερο από τρία λεπτά.

    10ήμερο εθνικό πένθος

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο κήρυξε 10ήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο της πρώην προέδρου Κορασόν Ακίνο, η οποία έχασε την μάχη με τον καρκίνο που την ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα.

    Η Αρόγιο, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, εξήρε την Ακίνο για την αποκατάσταση "της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο έθνος μας σε μια εποχή μεγάλου κινδύνου".

    "Το έθνος μας θα θρηνήσει το χαμό της", ανέφερε η Αρόγιο σε δήλωσή της. "Ανακοινώνω. . . μια 10ήμερη περίοδο εθνικού πένθους".

    Η Ακίνο, παρότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο τον Μάρτιο του 2008, ηγείτο των κινητοποιήσεων εναντίον της Αρόγιο και την είχε καλέσει να παραιτηθεί.

    Χίλαρι Κλίντον: την θαύμαζε ο κόσμος

    Την Κορασόν Ακίνο αγαπούσε ο λαός της και θαύμαζε ο κόσμος για το θάρρος της, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσινγκτον.

    Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της ο Κλίντον είπε: "Η Κόρι Ακίνο ήταν αγαπητή στο έθνος της και την θαύμαζε ο κόσμος για το μεγάλο της θάρρος μετά την δολοφονία του συζύγου της και αργότερα στο διάστημα που ήταν πρόεδρος της χώρας. Συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στις Φιλιππίνες ύστερα από πολλά χρόνια διακυβέρνησης από ένα απολυταρχικό καθεστώς με πίστη στη χώρα της και στο λαό της".

    Είδηση: 25398

    [03] Δικάζονται οι συλληφθέντες των επεισοδίων στο Ιράν

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη βρίσκονται περίπου εκατό άτομα που δικάζονται σήμερα από το Επαναστατικό Δικαστήριο για την συμμετοχή τους στα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Τεχεράνη, μετά τις τελευταίες εκλογές στο Ιράν. Μεταξύ των κατηγορουμένων και σημαντικές προσωπικότητες από το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών καθώς και ένας στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί, όπως και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Αμπντολάχ Ραμαζαντέχ και ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Μπεχζάντ Ναμπαβί.

    Να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, που συνοδεύτηκαν και από επεισόδια περίπου 2.000 άτομα συνελήφθησαν, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα και σύμφωνα με πληροφορίες κρατούνται σήμερα γύρω στα 250 άτομα.

    Οι ηττημένοι μετριοπαθείς υποψήφιοι Μουσαβί και Καρουμπί υποστηρίζουν ότι έγινε νοθεία στις εκλογές υπέρ του σκληροπυρηνικού Αχμαντινεζάντ.Οι αρχές το αρνούνται ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεί υιοθέτησε την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ.

    "Η δίκη ορισμένων από τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στις ταραχές άρχισε σήμερα το πρωί" ,μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Οι κατηγορούμενοι μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και την θανατική ποινή εάν κριθούν ένοχοι ότι ενήργησαν "κατά της εθνικής ασφάλειας", όπως μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ.

    Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι μεταξύ των συλληφθέντων μετά τις 12 Ιουνίου είναι ανώτεροι πολιτικοί υπέρ των μεταρρυθμίσεων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και ακτιβιστές.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25397


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 August 2009 - 8:59:05 UTC