Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτωπα κατά του ιού
  • [02] Παπαθανασίου: Όχι, νέοι φόροι
  • [03] Στο Συνέδριο της Φατάχ μίλησε ο Γ. Παπανδρέου
  • [04] Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης στο επίκεντρο
  • [05] Υπόθεση Siemens: Προφυλακιστέος ο Η. Γεωργίου
  • [06] Το sexting β¦ μας έλειπε
  • [07] Πρώτη εκτέλεση των δύο ανακαλυφθέντων έργων του Μότσαρτ
  • [08] Ελπίδες για αποτελεσματικότερες θεραπείες της επιληψίας
  • [09] Στο έλεος της φωτιάς Καναδάς, Γαλλία και Ισπανία
  • [10] Εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις
  • [11] Δυο ληστείες στην Ανάβυσσο
  • [12] Στα ύψη οι βάσεις στα ΑΕΙ
  • [13] Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος
  • [14] Έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας
  • [15] Φωτιά στο Κορωπί
  • [16] Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας απέπεμψε το φιλορώσο πρωθυπουργό
  • [17] «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων»
  • [18] Συλλήψεις επίδοξων τρομοκρατών στην Αυστραλία
  • [19] Αεροσκάφος έπεσε πάνω σε πύργο ελέγχου
  • [20] Νέα κρούσματα της γρίπης Α

    [01] Μέτωπα κατά του ιού

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 18:24

    Ενισχύονται τα μέτρα θωράκισης της χώρας μας κατά της νέας γρίπης, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του ιού. Μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων στις φυλακές ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, μετά από σύσκεψη που είχε με τους διευθυντές 33 σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο ΙΚΑ. Δύο ύποπτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο που κατέπλευσε τη νύχτα, στον Πειραιά. Την ίδια ώρα, διασωληνωμένος στην μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύεται ο 30χρονος που θεωρείται ως το τέταρτο σοβαρό κρούσμα της νόσου στη χώρα μας. Η κατάσταση του 30χρονου θεωρείται κρίσιμη αλλά σταθερή.

    Σταθερή και χωρίς επιπλοκές παραμένει η κατάσταση της υγείας του 42χρονου, που νοσηλεύεται επίσης διασωληνωμένος στην εντατική του νοσοκομείου , ενώ σοβαρή αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας 16χρονης τουρίστριας η οποία νοσηλεύεται στην Αθήνα.

    Στην Κρήτη οι γιατροί του νοσοκομείου Ηρακλείου ενημέρωσαν το πρωί τους το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όλα τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία που αφορούν στη νόσο .

    Το τελευταίο μήνα περισσότερα από 420 άτομα επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ζητώντας να εξεταστούν .

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφθηκε το πρωί τους χώρους του νοσοκομείου και μίλησε με το προσωπικό ενώ αύριο το πρωί ο διοικητής της περιφέρειας υγείας θα ενημερώσει ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες

    Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τραγική υποστελέχωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και έλλειψη ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

    Συναγερμός σήμανε το πρωί στις υγειονομικές υπηρεσίες του Πειραιά μετά το σήμα του Λιμεναρχείου για δύο ύποπτα κρούσματα σε επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Celebrity Solstice" το οποίο ερχόταν από Τουρκία .

    Το κρουαζιερόπλοιο με σημαία Μάλτας κατέπλευσε χθες τα ξημερώματα (03:15 πμ) στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά από το σήμα και κατόπιν επικοινωνίας που είχε η Νομαρχία Πειραιά με το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο κρουαζιερόπλοιο μετέβη κλιμάκιο του Υγειονομικού Λιμένος Πειραιά προκειμένου να μεριμνήσει για τις διαδικασίες ελέγχου και την χορήγηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

    Ένα 8χρονο κορίτσι και ένας 23χρονος κινέζος ναυτικός παρέμειναν σε περιορισμό στη καμπίνα τους, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες μετά από άδεια των υγειονομικών υπηρεσιών αποβιβάσθηκαν για περιήγηση στην Αθήνα και τον Πειραιά οι 3.056 επιβάτες .

    Σε δηλώσεις του, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι η κινητοποίηση της νομαρχίας ήταν άμεση, ωστόσο έκανε λόγο για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση των υπηρεσιών της νομαρχίας από τον πράκτορα του κρουαζιερόπλοιου.

    "Είναι πραγματικά απαράδεκτο κάποιοι να παίζουν με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η παρούσα υγειονομική κρίση απαιτεί ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και περισσότερη υπευθυνότητα", σχολίασε ο κ. Μίχας.-

    Το πλοίο αναχώρησε το απόγευμα με προορισμό την Ιταλία.

    Εν τω μεταξύ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης αποφασίστηκε τα αντιίκα φάρμακα να διατίθονται ξανά από τα φαρμακεία εντός των επόμενων ξανά από τα φαρμακεία κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και με την ευθύνη του ΕΟΦ για την επιτήρηση της συνταγογράφησης που θα γίνεται με ειδικό συνταγολόγιο.

    Στη ίδια διαδικασία ειδικού συνταγολογίου θα ενταχτεί και η συνταγογράφηση του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου των ενηλίκων.

    Κατά τη σύσκεψη του εθνικού συμβούλιου αποφασίστηκε ακόμα:

    -να ενθαρρύνεται η χρήση των γρήγορων τεστ για τους ιούς της γρίπης κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού. -η σωστή εφαρμογή των οδηγιών διαγνωστικού έλεγχου και χρήσης των φαρμάκων καθορίζεται από τους θεράποντες ιατρούς με βάση τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Κομισιόν.

    Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τους διευθυντές των φυλακών ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοινώσε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων και των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα .

    Εκτός από τα γενικά μέτρα πρόληψης-υγιεινής στο προσωπικό και στους κρατούμενους (όπως περιορισμός των χειραψιών, συστηματικός καθαρισμός επιφανειών και άλλα) το υπουργείο προχωρεί και στον περιορισμό της εισαγωγής και της διασποράς του ιού στις φυλακές καθώς:

    - Θα υπάρχει διαλογή και περιορισμός των επισκεπτών με βάση ιστορικό πρόσφατης ή συνεχιζόμενης γριπώδους συνδρομής.

    - Θα εντοπίζονται συστηματικά κρατούμενοι που έχουν παρουσιάσει κρούσμα γρίπης και θα απομονώνονται σε ατομικά κελιά ή θα ομαδοποιούνται

    - Το προσωπικό των φυλακών θα χρησιμοποιεί ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, χειρουργικές μάσκες) για να προσεγγίζει τους ασθενείς κρατούμενους.

    - Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο τότε προβλέπεται να παραμένει στο σπίτι για επτά ημέρες.

    - Εξασφαλίζεται επαρκής χώρος στο νοσοκομείο κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού για την αντιμετώπιση νοσηλείας κρατουμένων που ενδέχεται να νοσήσουν.

    - Θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό τόσο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και για τους κρατούμενους αλλά και για τους επισκέπτες τους.

    Υπεύθυνοι για την πρακτική εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών ορίζονται οι διευθυντές των φυλακών.

    Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την πανδημία πρωτοφανή πρόκληση για το σωφρονιστικό σύστημα. και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

    Είδηση: 25479

    [02] Παπαθανασίου: Όχι, νέοι φόροι

    Ειδήσεις

    Η επίσπευση των διαθρωτικών αλλαγών και οι αυστηρότεροι έλεγχοι για τις διαρροές στα δημόσια έσοδα είναι το κλειδί για την μείωση του ελλείμματος σύμφωνα με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής για το 2ο εξάμηνο του 2009 δεν είναι η επιβολή νέων φόρων, αλλά η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ναι στα διαρθρωτικά και όχι στα φορολογικά μέτρα από το φθινόπωρο λέει ο Γιάννης Παπαθανασίου τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2010 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.

    Από τη μια θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και για το περιορισμό της ανεργίας, και από την άλλη, όπως ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Οικονομίας, ξεκινούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα ανατρέψουν χρόνια προβλήματα.

    Μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9,84 o κ. Παπαθανασίου επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις και δεσμεύθηκε πως θα μπει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας .

    Παράλληλα , επιτέθηκε εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας μεταξύ άλλων πως "είμαστε στο μέσο της κρίσης, η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη και όποιος δεν το παραδέχεται ή δεν είναι σοβαρός ή λαϊκίζει".

    "Χρειάζεται πολιτικό θράσος για να μας κατηγορήσει κανείς για ανευθυνότητα" δήλωνε ωστόσο λίγο νωρίτερα επίσης στον 9,84 ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Όπως είπε, έρχονται και κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό και αλαζονεία όταν έχουν βουλιάξει την οικονομία.

    Είδηση: 25482

    [03] Στο Συνέδριο της Φατάχ μίλησε ο Γ. Παπανδρέου

    Η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος δεν θα έρθει από τη βία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο έκτο συνέδριο της Φατάχ στη Βηθλεέμ, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμβάλλουν στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Γιώργος Παπανδρέου συζήτησε όλο το φάσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό.

    Επίσης μετέφερε στον πρόεδρο Αμπάς τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα τους, για ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος, μια ελεύθερη Παλαιστίνη". Τέλος τόνισε ότι είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ειρηνικά.

    Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας και ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, στην ομιλία του στο συνέδριο της Φατάχ το οποίο πραγματοποιείται και πάλι μετά από 20 χρόνια στη Βηθλεέμ, με τη συμμετοχή 1500 συνέδρων, υποστήριξε πως δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

    Στην ομιλία του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων: οι κοινές μας αξίες μας οδηγούν στο να διεκδικήσουμε μια ενωμένη και ελεύθερη Παλαιστίνη, που θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη.

    Διατυπώνοντας το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα για επίλυση του Παλαιστινιακού, έδωσε την απάντηση ότι η ελπίδα υπάρχει από την παρουσία τόσων συνέδρων από όλα τα μέρη της γης, που είναι και το σημαντικότερο σημάδι ελπίδας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ακόμη τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Παλαιστίνης, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ και τόνισε ότι πρέπει οι παλαιστίνιοι να μιλήσουνε με μια ενωμένη φωνή.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αμπάς, ο Γιώργος Α.Παπανδρέου σημείωσε ότι τον υποστηρίζει και προς τους συνέδρους ότι "είμασταν μαζί, είμαστε μαζί και θα είμαστε μαζί". Ελπίζω ότι θα βρεθούμε μαζί σε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο της Φάταχ.

    Επίσης υπενθύμισε την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο και τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητά για έναν συμβιβασμό και αυτό είναι μία ακόμη ελπίδα.

    Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η λύση δεν μπορεί να έλθει με τα όπλα και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, επίσης και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    Είδηση: 25471

    [04] Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης στο επίκεντρο

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 16:37

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η Διεθνή Διάσκεψη τα του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για τις κλιματικές αλλαγές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σταύρο Δήμα. Ο Έλληνας Επίτροπος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές με στόχο όπως είπε να αποτραπούν οι χωρίς επιστροφή συνέπειες για το περιβάλλον και τόνισε πως η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην πορεία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σημαντική.Σε αυτή τη προσπάθεια τόνισε ότι η ΕΕ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα συνεργαστεί στενά με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι στόχος της ΕΕ αλά και της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης που αναμένεται να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι η μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 25% με 40% μέχρι το 2020 και 80% το 2050 για τις ανεπτυγμένες χώρες και 50% για το σύνολο του κόσμου.

    Ο κ. Δήμας πρόσθεσε επίσης πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις διάφορες φάσεις που θα προηγηθούν της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη.

    Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Βόννη σε λίγες ημέρες όπως και στις συναντήσεις των ηγετών του πλανήτη στις 22 Σεπτεμβρίου.

    "Έστω και αργά και ενόψει της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί τις ευθύνες της και να συμβάλλει στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή με δικαιοσύνη απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και πίεση στις ΗΠΑ και τους άλλους μεγάλους παγκόσμιους ρυπαντές", σχολίασε ο Συνασπισμός.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25470

    [05] Υπόθεση Siemens: Προφυλακιστέος ο Η. Γεωργίου

    Κοινωνία

    Τις εξελίξεις γύρω από την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens στη Γερμανία αλλά και τη διαδικασία για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα συζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, σε συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον Γερμανό πρέσβη. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως το θέμα Χριστοφοράκου αφορά στις δικαστικές αρχές και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων. Εν τω μεταξύ, στις φυλακές Κορυδαλλού επέστρεψε 24 ώρες μετά την αποφυλάκισή του ο πρώην διευθυντής της Siemens Ελλάς, Ηλίας Γεωργίου. Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, μετά τη απολογία του στον 4ο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, κατά την οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σχετικά με την υπόθεση των μαύρων ταμείων της εταιρείας.

    Εν τω μεταξύ, το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού παίρνει και πάλι μετά την απολογία του στον 4ο ειδικό ανακριτή, ο Ηλίας Γεωργίου.

    Στην πολύωρη απολογία του το πρώην στέλεχος της Siemens αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται-ξέπλυμα και δωροδοκία- σε σχέση με την σύμβαση του 1998 που υπέγραψε η εταιρία με τον ΟΤΕ για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ.

    Αρνήθηκε δε ότι διακίνησε μαύρο χρήμα και φέρεται να υποστήριξε ότι κατά την περίοδο που υπηρέτησε στη Siemens και μέχρι το 1998 που αποχώρησε, τα όποια χρήματα κατατίθεντο από την μητρική εταιρία στους λογαριασμούς του, δηλώνονταν κανονικά στους ισολογισμούς και γι΄ αυτό ποτέ δεν ελέγχθηκε η αποστολή και η προέλευσή τους. Άλλωστε, όπως ισχυρίστηκε, από τη στιγμή που δηλώνονταν και ελέγχονταν φορολογικά, δεν υπάρχει διακίνηση άνομου χρήματος και ξέπλυμα αυτού.

    Για το έμβασμα των 200.000 μάρκων που το 1998 φεύγει από λογαριασμό που διαχειριζόταν και κατατίθεται σε άλλον με το κωδικό όνομα "Ρόκος", για τον οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο, ερωτηθείς σχετικά από τον ανακριτή, ο Γεωργίου απάντησε πως δεν γνωρίζει ποιoς είναι ο δικαιούχος αυτού.

    Αρνήθηκε επίσης ότι αυτός διαχειριζόταν τον λογαριασμό με το κωδικό όνομα "Φραντς" όπως ισχυρίστηκε ο συγκατηγορούμενός του Γιώργος Σκαρπέλης.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 25484

    [06] Το sexting β¦ μας έλειπε

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 18:16

    Με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ολοένα και περισσότεροι έφηβοι συνηθίζουν να ανταλλάσσουν φωτογραφίες του εαυτού τους με άσεμνο περιεχόμενο μέσω των κινητών τηλεφώνων. Αποτέλεσμα να εκτίθενται ανεπανόρθωτα και να γίνονται συχνά αντικείμενο κάθε λογής εκφοβισμών και εκβιασμών από κακοήθεις, σύμφωνα με το Κέντρο κατά της Παιδικής Εκμετάλλευσης και Ηλεκτρονικής Προστασίας (CEOP) της Βρετανίας.

    Η νέα αυτή μόδα που έχει υιοθετήσει η νεολαία σε όλο τον κόσμο ακούει στο όνομα "sexting" και πρόκειται για ανταλλαγή ερασιτεχνικών γυμνών ή ημίγυμνων φωτογραφιών που βγάζουν οι ίδιοι και στην συνέχεια τις στέλνουν σε φίλους τους μαζί με γραπτά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου. Μόνο που συχνά, λειτουργεί ως πηγή άντλησης εικόνων από ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν οι παιδεραστές, χωρίς να το γνωρίζουν οι αποστολείς, τονίζει το Κέντρο.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D3dbRIJVrJyQ',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/3dbRIJVrJyQ/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    "Δεχόμαστε έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών από το κοινό, τόσο από παιδιά όσο και από γονείς, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς", τονίζει η Έλεν Πεν, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του CEOP.

    "Διαπιστώνουμε ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά παράγουν εικόνες του εαυτού τους με σεξουαλικό περιεχόμενο και στη συνέχεια βλέπουμε αυτή τη φυσιολογική τάση του παιδιού για σεξουαλική διερεύνηση να μετατρέπεται σε κοινό κτήμα", προσθέτει.

    Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία μεταξύ 2.000 εφήβων, έδειξε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο ατόμων ηλικίας 11-18 ετών έλαβαν ένα κείμενο σεξουαλικού περιεχομένου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ 70% των ατόμων αυτών γνώριζαν ποιός ήταν ο αποστολέας.

    Η Έλεν Πεν υπογραμμίζει ότι η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων, όπως το bluetooth και η δυνατότητα να στέλνει κανείς μία εικόνα ή ένα βίντεο με το πάτημα ενός κουμπιού, κάνει αυτή τη "μόδα" να εξαπλώνεται ραγδαία με απρόβλεπτες συνέπειες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25481

    [07] Πρώτη εκτέλεση των δύο ανακαλυφθέντων έργων του Μότσαρτ

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 17:42

    Δύο άγνωστα έως σήμερα, νεανικά έργα για πιάνο του μεγαλοφυούς συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ από όταν ήταν παιδί, ανακαλύφθηκαν και παίχτηκαν για πρώτη φορά στο ίδιο του το σπίτι στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Τα δύο μουσικά έργα για πιάνο, ένα τετράλεπτο κοντσέρτο και ένα πρελούδιο διάρκειας ενός λεπτού, εκτελέσθηκαν στο ίδιο το πιάνο του Μότσαρτ στην παλαιά οικογενειακή κατοικία του συνθέτη, από τον Αυστριακό πιανίστα Φλοριάν Μπίρσακ, επίσης καταγόμενο από το Σάλτσμπουργκ.

    Οι παρτιτούρες των εν λόγω κομματιών φιλοξενούνταν για μεγάλο διάστημα στο Διεθνές Ίδρυμα Mozarteum, που έχει ως αποστολή να διαφυλάσσει την κληρονομιά του εμπνευσμένου συνθέτη, να ερευνά και να διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις. Ωστόσο διαπιστώθηκε πως ήταν αυθεντικές συνθέσεις του Μότσαρτ μόλις πριν από λίγο καιρό.

    Τα δύο αυτά έργα δεν είναι τα μόνα που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε εντοπισθεί στη Βιβλιοθήκη της Νάντ μία ανέκδοτη σύνθεση του Μότσαρτ, που είχε παραμείνει στα αρχεία της επί έναν αιώνα και πλέον. Ενώ το 2006, στην επέτειο από τα 250 της γέννησης του συνθέτη, ανακαλύφθηκε στο Ζάλτσμπουργκ ένα Αλέγκρο για πιάνο, που πιθανώς είχε συνθέσει ο Μότσαρτ σε ηλικία έξι έως 13 ετών.

    Ο Μότσαρτ έχει γράψει πάνω από 600 γνωστά κομμάτια μέχρι τη στιγμή του θανάτου του, το 1791, σε ηλικία 35 ετών. Από τα 5 ξεκίνησε να συνθέτει κομμάτια, από όπερα και μουσική δωματίου μέχρι χορωδιακά έργα και κονσέρτα, ενώ τα συγκεκριμένα κομμάτια που ανακαλύφθηκαν υπολογίζεται από το Ίδρυμα Mozarteum ότι ο Μότσαρτ τα συνέθεσε πολύ πριν από τα 10α γενέθλιά του, ανάμεσα στα επτά και οκτώ χρόνια του.

    Δείτε...

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DsTjmzu2RH20',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/sTjmzu2RH20/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    ... κι ακούστε

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded1','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D5m6mapttC_Q',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/5m6mapttC_Q/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded1',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Είδηση: 25476

    [08] Ελπίδες για αποτελεσματικότερες θεραπείες της επιληψίας

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 18:20

    Ένα γονίδιο που συνδέεται με την επιληψία ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να εμποδίσουν την ασθένεια σε εργαστηριακά πειράματα που πραγματοποίησαν με ποντίκια. Τα αποτελέσματα από τα πειράματα δίνουν ελπίδες για νέες αποτελεσματικότερες θεραπείες των ασθενών στο μέλλον, τουλάχιστον για τις μισές περιπτώσεις επιληψίας σε ανθρώπους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Leeds, υπό τον δρα Στιβ Κλάπκοτ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Proceedings" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

    Το γονίδιο-κλειδί (Atp1a3) ρυθμίζει το επίπεδο δύο σημαντικών ουσιών, του νάτριου και του καλίου, στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποπτεύονταν ότι η ανισορροπία στα επίπεδα αυτών των χημικών στοιχείων προκαλεί πολλές περιπτώσεις επιληψίας. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που, πέρα από κάθε αμφιβολία, επιβεβαιώνει ότι ένα ελάττωμα στο συγκεκριμένο γονίδιο όντως ευθύνεται για αυτή την ανισορροπία και κατ' επέκταση για τις επιληπτικές κρίσεις.

    Η επιληψία είναι νευρολογική ασθένεια, κατά την οποία ο εγκέφαλος εμφανίζει υπερδιέγερση και οι νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) υπεραντιδρούν σε κάποιο ερέθισμα, σε σχέση με τα φυσιολογικά κύτταρα. Το νάτριο και το κάλιο κατ' εξοχήν επηρεάζουν το πόσο εύκολα δραστηριοποιούνται και πώς αντιδρούν οι νευρώνες. Όπως το αλμυρό νερό της θάλασσας είναι καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού σε σχέση με το νερό της βρύσης, έτσι όταν υπάρχει περισσότερο νάτριο στον εγκέφαλο, η αγωγιμότητα των νευρώνων αυξάνει και «πυροδοτούνται» πιο συχνά. Το γονίδιο Atp1a3 παράγει ένα ένζυμο που λειτουργεί ως "αντλία" νατρίου και καλίου, ρυθμίζοντας έτσι το επίπεδό τους στον εγκέφαλο.

    Η ασθένεια πλήττει περίπου το 0,5% των ανθρώπων, αλλά οι αιτίες της παραμένουν άγνωστες τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων, αν και πιστεύεται ότι υπάρχει γενετική-κληρονομική βάση, όμως μέχρι τώρα λίγη πρόοδος έχει γίνει στον εντοπισμό των υπεύθυνων γονιδίων. Το υπόλοιπο 50% των περιπτώσεων θεωρείται ότι προκαλείται από γνωστές αιτίες, όπως ένα τραύμα ή ένας όγκος στο κεφάλι ή κάποια νευρολογική πάθηση. Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές στο ένα τρίτο περίπου των ασθενών, ενώ υπάρχουν και παρενέργειες από τα φάρμακα.

    Οι Βρετανοί ερευνητές, που πειραματίστηκαν με το ποντίκι "Μίσκιν", έδειξαν ότι όσα από αυτά τα ζώα εμφανίζουν κρίσεις επιληψίας, διαθέτουν μια ελαττωματική μορφή του γονιδίου Atp1a3. Όταν οι επιστήμονες έδωσαν στα επιληπτικά ποντίκια τροφή που περιείχε ένα πρόσθετο αντίγραφο του φυσιολογικού γονιδίου Atp1a3 (ή, εναλλακτικά, διασταύρωσαν τα ποντίκια "Μίσκιν" με ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να περιέχουν ένα έξτρα αντίγραφο του συγκεκριμένου γονιδίου), το φυσιολογικό γονίδιο εξουδετέρωσε το αντίστοιχο ελαττωματικό γονίδιο και τα ποντίκια απαλλάχθηκαν τελείως από τις κρίσεις τους. Επίσης, οι μετρήσεις έδειξαν ότι είχαν κανονικά επίπεδα του ενζύμου, που ρυθμίζει την ποσότητα του νατρίου και του καλίου στον εγκέφαλο.

    Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι ο ίδιος βιοχημικός μηχανισμός ισχύει και στους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό πράγματι συμβαίνει, επειδή το αντίστοιχο ανθρώπινο γονίδιο ATP1a3 είναι πάνω από 99% όμοιο με αυτό των ποντικών.

    Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Κλάπκοτ τόνισε ότι τα αποτελέσματά της "είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμα πριν η έρευνα αποδώσει νέα αντι-επιληπτικά φάρμακα". Ήδη πάντως οι βρετανοί ερευνητές άρχισαν να μελετούν δείγματα DNA από ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον διαθέτουν μια ανάλογη ελαττωματική μορφή του ίδιου γονιδίου.

    Στο μέλλον, μια πιθανότητα θα είναι η δημιουργία ενός φαρμάκου που θα δίνει στους ασθενείς μια συνθετική μορφή του ενζύμου, το οποίο ρυθμίζει το κάλιο και το νάτριο. Εναλλακτικά, μπορεί να δημιουργηθούν φάρμακα που θα ενεργοποιούν το αδρανές αυτό ένζυμο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25483

    [09] Στο έλεος της φωτιάς Καναδάς, Γαλλία και Ισπανία

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 17:58

    Πανικό στους 1700, περίπου παραθεριστές του κάμπινγκ στην τοποθεσία Βαρ της Γαλλίας που είδαν να τους κυκλώνουν οι φλόγες μεγάλης φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν με ασφάλεια. Την ίδια ώρα στον Καναδά, οι πυρκαγιές εξακολουθούν να κατακαίνε τη Βρετανική Κολούμπια και περίπου 33.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ και στα Κανάρια νησιά οι φωτιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, αποτεφρώνοντας τεράστιες εκτάσεις.

    Συγκεκριμένα, στάχτη και καταστροφές άφησε στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα που μαίνεται από την Παρασκεύη στην Λα Πάλμα των Κανάριων Νήσων. Το πύρινο μέτωπο στο δυτικό τμήμα του νησιού έχει τεθεί υπό έλεγχο ενώ οι περισσότεροι από τους 4.000 κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, επέστρεψαν.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DDt4hkblTiBQ',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/Dt4hkblTiBQ/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Τη νύχτα, στο έργο των συνολικά 600 πυροσβεστών που βρέθηκαν στη περιοχή, βοήθησε η πτώση της θερμοκρασίας και οι άνεμοι που κόπασαν. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές ψιχάλισε. Από τις πυρκαγιές που πλήττουν το τελευταίο διάστημα την Ισπανία, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά εννέα άνθρωποι.

    Στον Καναδά, σε συναγερμό έχει τεθεί η Βρετανική Κολούμπια στον Καναδά με 33 εστίες φωτιάς να μαίνονται από την Δευτέρα στη περιοχή.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded1','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DbCs_50q_yvE',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/bCs_50q_yvE/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded1',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Τουλάχιστον 3.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσκολεύουν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία. Πυροσβέστες από περιοχές του Καναδά και της Αυστραλίας και Καναντέρ δίνουν μάχη με τις φλόγες.

    Πυροσβεστικά οχήματα και άντρες της πυροσβεστικής καταφτάνουν σε κάμπινγκ στη περιοχή Ροκβεμπουτν σουρ Αργκενς της Γαλλίας, όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά

    1.700 τουρίστες που διέμεναν στο κάμπινγκ μεταφέρθηκαν για την ασφάλειά τους σε κοντινή περιοχή.

    Είδηση: 25480

    [10] Εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις

    Ειδήσεις

    Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η απόφαση για την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου σε ποσοστό 70% για δάνεια προς τις επιχειρήσεις προκείμενου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Το πρόγραμμα ύψος 2δις ευρώ αφόρα όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου , που έχουν συσταθεί μέχρι τις 14 Ιουλίου του 2009 και δεν είχαν καταστεί προβληματικές μέχρι τον Ιούλιο του 2008.Τα δάνεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαια κίνησης για επενδυτικούς σκοπούς , και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Συγκεκριμένα, με σειρά αποφάσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τροποποιούνται παλαιότερες αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση οφειλών από δάνεια βιομηχανικών, βιοτεχνικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην περιφέρεια.

    Παράλληλα, με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες για χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης και λοιπές πιστωτικές διευκολύνσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 καθώς και τα μεταγενέστερα έως και 20 Απριλίου 2009.

    Επίσης, παρέχεται εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για δάνεια από τις Τράπεζες προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

    Σε ότι αφορά τις αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του δημοσίου για νέα ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες των βιοτεχνικών, βιομηχανικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που υπογράφονται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Λέγκα προβλέπεται ότι:

    - Θα παρέχεται εγγύηση του δημοσίου σε ποσοστό 80% για την λήψη νέου δανείου με το οποίο θα ρυθμίζονται χρέη των επιχειρήσεων αυτών μέχρι και 30/6/2009. Το νέο αυτό δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.

    Σε ότι αφορά την παροχή εγγύησης του δημοσίου για δάνεια προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα επεισόδια προβλέπεται ότι θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% ενώ το δάνειο θα έχει διάρκεια 15 ετών με περίοδο χάριτος δύο ετών στην καταβολή των δόσεων.

    Σε ότι αφορά τις αποφάσεις παροχής εγγύησης του δημοσίου για τη λήψη δανείων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης από τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα ανέρχεται σε ποσοστό 70% και θα αφορά επιχειρήσεις που είχαν συσταθεί έως 14/7/2009 και θα αφορά επίσης συμβάσεις δανείων που θα κατατεθούν μέχρι 31/12/2010.

    Είδηση: 25478

    [11] Δυο ληστείες στην Ανάβυσσο

    Κοινωνία

    Κινηματογραφική ληστεία σε χρηματαποστολή σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.30 πμ στην Παλαιά Φώκαια στην Ανάβυσσο. Υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι κατέβηκε από το θωρακισμένο όχημα για να εφοδιάσει ΑΤΜ τράπεζας και δέχτηκε την επίθεση τριών ενόπλων κακοποιών .Του αφαίρεσαν σάκο που περιείχε 190.000 ευρώ και στη συνέχεια διέφυγαν με δίκυκλες μηχανές. Πιθανότατα μέλη της ίδιας σπείρας λήστεψαν και το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην ίδια περιοχή λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Με την απειλή όπλων 2 άτομα εισήλθαν στο υποκατάστημα, ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες και αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό.

    Είδηση: 25477

    [12] Στα ύψη οι βάσεις στα ΑΕΙ

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 16:32

    Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, στα πανεπιστήμια και στα τεχνολογικά ιδρύματα. Από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των δεδομένων, επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις για άνοδο στις οικονομικές, πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές, λόγω της καλύτερης επίδοσης των φετινών υποψηφίων στα μαθηματικά, αλλά και σε δημοφιλή τμήματα όπως τα παιδαγωγικά.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την άνοδο των βάσεων, πολλοί υποψήφιοι που έχουν βαθμολογίες από 17 έως 18,5 φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή πρώτης επιλογής τους. Το οξύμωρο αυτό σχήμα προκύπτει και από την αύξηση των αριστούχων που είναι 1.600 περισσότεροι από πέρυσι με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να μεγαλώνει.

    Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι 17.800 υποψήφιοι έγραψαν εφέτος από 17 ως 20 ενώ οι θέσεις που διατίθενται στα περίπου 115 τμήματα που εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν πάνω από 17.000 μόρια δεν ξεπερνούν τις 14.000

    Έτσι οι 3.800 αριστούχοι που περισσεύουν θα εισαχθούν σε πιο χαμηλόβαθμη σχολή της οποία και θα ανεβάσουν τη βάση.

    Οι αναλυτές αναφέρουν πως για την άνοδο των βάσεων στις φυσικομαθηματικές σχολές και τα πολυτεχνεία όπου κάποια τμήματα δεν αποκλείεται να ανέβουν ως και 500 μόρια κλειδί αποτελεί η πολύ καλή επίδοση των υποψηφίων στα μαθηματικά. Αντίστοιχη άνοδο αναμένεται να έχουν, λόγω της υψηλής ζήτησης, και σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου όπως οι παιδαγωγικές και οι νομικές.

    Ακόμη μεγαλύτερη άνοδο αναμένεται να εμφανίσουν τα οικονομικά τμήματα που και περιζήτητα είναι και το ατού των μαθηματικών έχουν εφέτος. Η κορυφή των σχολών οι ιατρικές δεν έχουν και μεγάλα περιθώρια ανόδου, ο σκληρός ανταγωνισμός πάντως θα τις επηρεάσει ανοδικά αφού εφέτος σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των υποψηφίων που έγραψαν 19 με 20.

    Είδηση: 25475

    [13] Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος

    Από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2010, καθορίστηκε, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη, η διάρκεια της νέας κυνηγετικής περιόδου. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται μέχρι τις 10 Μαρτίου, το κυνήγι του αγριοκούνελου. Δεν επιτρέπεται σε όλη την Ελλάδα, το κυνήγι του ζαρκαδιού, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα 173 οικολογικών, ζωοφιλικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

    Είδηση: 25474

    [14] Έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 15:30

    Τουλάχιστον 46 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της εργασίας τους, σε 21 χώρες στον κόσμο φέτος, με τη Σομαλία και το Μεξικό να κρατούν τα πρωτεία ως οι πλέον επικίνδυνες χώρες για τους εκπροσώπους του Τύπου, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

    Το εδρεύον στις Βρυξέλλες Διεθνές Ινστιτούτο που μετρά ετησίως τις απώλειες των δημοσιογράφων ανέφερε ότι στο Ιράκ οι δολοφονίες και οι θάνατοι των δημοσιογράφων μειώθηκαν αισθητά.

    Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, έξι Σομαλοί δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές έχασαν τη ζωή τους ενώ δύο ακόμα παραμένουν όμηροι από το 2008.

    "Η κατάσταση όμως στο Μεξικό προκαλεί πολλές ανησυχίες με τρεις δημοσιογράφους να έχουν σκοτωθεί και τρεις άλλους να ανακρίνονται", αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου. Τρεις ακόμα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν, άλλοι τρεις στο Ιράκ, τρεις στις Φιλιππίνες ενώ στη Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους 34 εκπρόσωποι του Τύπου από το 2004 έως σήμερα.

    Ωστόσο οι 46 φετινές απώλειες είναι σαφώς λιγότερες από τις 109 σε 36 χώρες που είχαν καταγραφεί πέρσι από την ίδια πηγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25472

    [15] Φωτιά στο Κορωπί

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 16:05

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται από τις 16:00 η φωτιά που ξέσπασε στις 14:45, από άγνωστη μεχρι στιγμής αιτία σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στο 3ο χλμ του δρόμου Κορωπίου- Μαρκοπούλου. Στο σημείο έχουν μεταβεί και δίνουν ακόμη μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες, 30 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 10 οχήματα, ενώ από αέρος στο έργο τους συνδράμουν κάνοντας συνεχείς ρήψεις νερού δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

    Είδηση: 25473

    [16] Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας απέπεμψε το φιλορώσο πρωθυπουργό

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 15:28

    Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται για μία ακόμη φορά, ένα χρόνο μετά την επιβολή τηςβ¦ "τάξης" με την δύναμη των όπλων από το Ρωσικό στρατό, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, μετά την αποπομπή του πρωθυπουργού της Νότιας Οσετίας και πρώην υπεύθυνο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας Ασλανμπέκ Μπουλάτσεφ από τον Πρόεδρο της χώρας Εντουάρντ Κοκόιτι.

    Ο Κοκόιτι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αποπέμπει τον αρχηγό της κυβέρνησης Ασλανμπέκ Μπουλάτσεφ "για λόγους υγείας" και αναστέλλει τη λειτουργία της κυβέρνησης μέχρι το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου.

    O Μπουλάτσεφ, πρώην υπεύθυνος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε διοριστεί πρωθυπουργός της Νότιας Οσετίας τον Οκτώβριο του 2008 ύστερα από απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να επιβλέπει την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας η οποία καταστράφηκε κατά τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Η Ρωσία είχε υποσχεθεί κονδύλια ύψους 222 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση, αλλά οι οσετικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν δαπάνησε πάνω από 30 εκ. ευρώ και ότι οι κάτοικοί της εξακολουθούν να ζουν μέσα στα ερείπια.

    Ο Κοκόιτι ανακοίνωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός θα προβεί σε "προληπτικές" ασκήσεις ασφαλείας στη Νότια Οσετία, κάτι που διέψευσε η Ρωσία, η οποία κατηγόρησε από την πλευρά της τη Γεωργία ότι προετοιμάζει "προκλήσεις" εν όψει της επετείου του πολέμου, υποσχόμενη ταυτόχρονα ότι θα κάνει τα πάντα "για να συγκρατήσει τις εκδικητικές τάσεις του Τμπίλισι".

    "Η κυβέρνηση της Γεωργίας προβλέπει για την επέτειο της σύγκρουσης κινήσεις προκλητικού χαρακτήρα στα σύνορα με τη Νότια Οσετία", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκρικόρι Καρασίν, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ρασίσκαγια Γκαζέτα.

    "Σε αυτή την εκρηκτική περιοχή, η εξέλιξη των γεγονότων μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτη", πρόσθεσε ο κ. Καρασίν, παρατηρώντας ότι "έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε τη βία ενάντια στους μικρούς λαούς. Θα συγκρατήσουμε με αποφασιστικότητα τις εκδικητικές τάσεις της πολιτικής του Τμπίλισι", κατέληξε ο κ. Καρασίν.

    Ωστόσο, ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι απέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του κάνει τα πάντα για να αποφύγει μία καινούρια σύρραξη, ενώ κάλεσε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν "ένα ξεκάθαρο μήνυμα" στη Μόσχα.

    "Οι Ρώσοι ασκούν μία διαρκή πίεση. Οι τελευταίες κινήσεις τους είναι ανησυχητικές και αρνούνται να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ευρωπαίων παρατηρητών. Παρ' όλα αυτά, έχω εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ότι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα", δήλωσε ο γεωργιανός πρόεδρος.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα τα ρωσικά στρατεύματα στη Ν. Οσετία

    Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί τα ρωσικά στρατεύματα στην αποσχισθείσα γεωργιανή επαρχία της Νότιας Οσετίας, λόγω των ένοπλων "προκλήσεων" από την πλευρά της Γεωργίας, ανακοίνωσε σήμερα στη Μόσχα το υπουργείο Εξωτερικών.

    "Η κατάσταση είναι πράγματι τεταμένη, οι προκλήσεις από τη γεωργιανή πλευρά δεν σταματούν", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέι Νεστερένκο, ενώ στις 7 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον σύντομο ρωσο-γεωργιανό πόλεμο για τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας.

    "Για τον λόγο αυτό οι ρώσοι στρατιωτικοί και συνοριακοί φρουροί που βρίσκονται στη Νότια Οσετία τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας", καταλήγει ο εκπρόσωπος.

    Είδηση: 25469

    [17] «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων»

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 19:33

    Κίνητρα και αντικίνητρα για την συγκέντρωση των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και την μετεγκατάστασή τους έκτος των ορίων των πόλεων, προκειμένου να μπει μία τάξη στις βιομηχανικές περιοχές, θέλει να βάλει με το νομοσχέδιό του για την «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων» το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που παρουσίασαν οι κ. Κ. Χατζηδάκης και ο γεν. γραμματέας Βιομηχανίας κ. Γ. Αναστασόπουλος, αποσκοπεί να βάλει τάξη στις βιομηχανικές περιοχές, στις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, νόμιμες ή παράνομες και να δώσει κίνητρα για εγκατάσταση και μετεγκατάσταση μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα και αντικίνητρα για την χωροθέτησή τους εκτός αυτών.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε σε περιοχές όπως τα Οινόφυτα, ο Ασπρόπυργος και το Κορωπί όπου υπάρχει υπερσυγκέντρωση επιχειρήσεων και μίλησε για απαράδεκτες καταστάσεις στις οποίες με το νομοσχέδιο επιχειρείται η βέλτιστη δυνατή παρέμβαση. Βάση των ρυθμίσεων είναι το χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία που έχει παρουσιάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ το νομοσχέδιο μετά από έναν ακόμη γύρο διαβούλευσης στην Επιτροπή της Βουλής μέσα στον Αύγουστο, θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Το νομοσχέδιο θεσπίζει νέα κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για εγκατάσταση - μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων στα επιχειρηματικά πάρκα. Στις φορολογικές διευκολύνσεις περιλαμβάνεται απαλλαγή των επιχειρήσεων που μετεγκαθίστανται από την καταβολή φόρου εισοδήματος για το ποσό που εισπράττεται από την εκποίηση ακινήτων και λοιπών εγκαταστάσεων τους εφόσον το ποσό αυτό χρησιμοποιείται στο σύνολό του για τις δαπάνες της μετεγκατάστασης.

    Οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται επίσης από την διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και την υποχρέωση έκδοσης άδειας εγκατάστασης, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης αποβλήτων κλπ.

    Είδηση: 25467

    [18] Συλλήψεις επίδοξων τρομοκρατών στην Αυστραλία

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 18:24

    Τέσσερα άτομα, τα οποία φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτική βάση της Αυστραλίας, συνέλαβαν στην Μελβούρνη οι αστυνομικές αρχές. Στην επιχείρηση για τη σύλληψη τους, υπολογίζεται ότι μετείχαν τουλάχιστον 400 αστυνομικοί, οι οποίοι μέχρι τα ξημερώματα είχαν κάνει έφοδο σε 19 σπίτια. Οι συλληφθέντες είναι όλοι Αυστραλοί υπήκοοι με καταγωγή από τη Σομαλία και τη Μελβούρνη.

    Πηγή: BBC

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DSLb3ME41jEM',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/SLb3ME41jEM/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- Είδηση: 25466

    [19] Αεροσκάφος έπεσε πάνω σε πύργο ελέγχου

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 17:13

    Αεροσκάφος της Bangkok Airlines που εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Ταϊλάνδη, στο νησάκι Σαμούι, ενώ προσγειωνόταν, ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης κι έπεσε πάνω στον πύργο ελέγχου.Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι νεκρός είναι ο πιλότος ενώ τουλάχιστον δέκα από τους εβδομήντα επιβαίνοντες έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ατύχημα, προκλήθηκε εξαιτίας της ολισθηρότητας στο διάδρομο προσγείωσης, λόγω της καταρρακτώδους βροχής.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DEOsSnMg-UO8',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/EOsSnMg-UO8/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Πηγή: AFP

    Είδηση: 25464

    [20] Νέα κρούσματα της γρίπης Α

    Με αύξηση του αριθμού των νοσοκομείων και των εργαστηρίων αναφοράς αλλά και περισσότερες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενισχύεται η θωράκιση της χώρας κατά της νέας γρίπης, καθώς τα περιστατικά αυξάνονται καθημερινά, ιδίως σε νησιά που είναι τουριστικοί προορισμοί. Δύο ύποπτα κρούσματα εμφανίστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο "Σελέμπριτι Σόλστις" , με σημαία Μάλτας, που κατέπλευσε τη νύχτα στον Πειραιά. Πρόκειται για έναν Κινέζο, μέλος του πληρώματος και ένα 8χρονο κοριτσάκι από την Ολλανδία. Αυτή την ώρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Νίκος Δένδιας συναντάται με τους διευθυντές των φυλακών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων της νέας γρίπης στα Σωφρονιστικά καταστήματα.

    Ένα θετικό κρούσμα του ίου της νέας γρίπης πιστοποιήθηκε σήμερα Τρίτη σε Έλληνα αξιωματικό που επέστρεψε από τη Γερμάνια μετά από εκπαίδευση. Ο αξιωματικός νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και από το ΓΕΣ το κρούσμα χαρακτηρίζεται ήπιας μορφής. Κρούσμα της νέας γρίπης εμφανίστηκε και στη Λέσβο σε 18χρονη νεαρή κοπέλα η οποία παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με τους γιατρούς και νοσηλεύεται απύρετη στο σπίτι της. Η ασθενής προσήλθε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας όπου αφού εξετάστηκε από τους γιατρούς, της πήραν φαρυγγικό δείγμα το οποίο απέστειλαν στο ΚΕΛΠΝΟ για να διαπιστωθεί εάν πράγματι η νεαρή κοπέλα έχει προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης.

    Για το θετικό αποτέλεσμα ενημερώθηκαν οι γιατροί και η 16χρονη κοπέλα το βράδυ της Κυριακής.

    Της συνέστησαν κατ' οίκον νοσηλεία ενώ ζήτησαν και από την οικογένεια της να παραμείνει για μια εβδομάδα στο σπίτι προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

    Επίσης, υπό διερεύνηση είναι και ένα άλλο ύποπτο κρούσμα στη Λέσβο. Πρόκειται για ένα παιδί 12 χρόνων το οποίο εμφάνισε συμπτώματα γρίπης. Εξετάστηκε από τους γιατρούς οι οποίοι του πήραν φαρυγγικό δείγμα το οποίο απεστάλη στο ΚΕΛΠΝΟ για έλεγχο. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

    Ένα νέο κορίτσι είναι το 5ο άτομο από την Ηλεία στο οποίο ανιχνεύτηκε ο ιός της γρίπης Α. Πρόκειται για νεαρή από τον Πύργο, η οποία επιστρέφοντας από διακοπές στην Πάρο, αισθάνθηκε αδιαθεσία και διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Πύργου. Εκεί πήραν επίχρισμα και το έστειλαν στο Παστέρ για περαιτέρω εξετάσεις και αφού ξεκίνησαν τη θεραπευτική αγωγή η κοπέλα επέστρεψε στο σπίτι της.

    Εξάλλου στην Κρήτη εντοπίστηκε άλλο ένα σοβαρό κρούσμα της νόσου. Πρόκειται για έναν 30χρονο άντρα, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με συμπτώματα πνευμονίας στην εντατική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Στο μεταξύ, χωρίς μηχανική υποστήριξη αναπνέει ο 33χρονος από τα Μάλια, ο οποίος βρίσκεται στην εντατική από τις 19 Ιουλίου.

    Σταθερή και χωρίς επιπλοκές παραμένει η κατάσταση της υγείας του 42χρονου,ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος ενώ σοβαρή αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας 16χρονης τουρίστριας η οποία νοσηλεύεται στην Αθήνα.

    Σύσκεψη εξάλλου, με τους διευθυντές των φυλακών όλης της χωράς έχει αυτή την ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Δένδιας, για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

    Δύο ύποπτα κρούσματα εμφανίστηκαν το κρουαζιερόπλοιο Σελέμπριτι Σόλτις, με σημαια Μαλτας, που κατέπλευσε τη νυχτα, στον Πειραιά. Πρόκειται για έναν 24χρονο Κινέζο, μέλος του πληρώματος και ένα 8χρονο κοριτσάκι από την Ολλανδία.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου θα συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμά τους και το πλοίο θα αναχωρήσει στις 6 το απόγευμα για την Ιταλία.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση, αλλά και με το σωματείο των εργαζομένων. Εξάλλου, η αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης είναι το θέμα σύσκεψης, που θα γίνει αύριο στη μία το μεσημέρι, στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

    Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να λάβουν μέρος ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, οι διοικητές των Νοσοκομείων Αναφοράς, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμοξιολογίας Αχιλλέας Γκίκας και οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων Κρήτης. Χθες Δευτέρα, ο διοικητής της Υγειονομικής Υπηρεσίας Κρήτης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε πως η δημοτική αρχή είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλους τους φορείς, στην υπηρεσία του πολίτη.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 25463


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 August 2009 - 16:55:25 UTC