Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μόνη βάση για την καλή γειτονία το Διεθνές Δίκαιο
  • [02] Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης
  • [03] Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θα αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ

    [01] Μόνη βάση για την καλή γειτονία το Διεθνές Δίκαιο

    Πολιτική

    «Οι ελληνικές θέσεις βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο είναι γνωστές και ισχύουν στο ακέραιο. Το Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας είναι η μόνη βάση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, στις δηλώσεις του εκπροσώπου του αντίστοιχου τουρκικού υπουργείου, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, με αφορμή το επεισόδιο με την κατάπλευση μικρού τουρκικού σκάφους κοντά στη νήσο Ρω.

    Δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

    Ο Μπ. Οζούγκεργκιν δήλωσε ότι «έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την τελευταία δεκαετία», ενώ μίλησε για «μεγάλες διαφορές σε σχέση με το επεισόδιο, γύρω από τη βραχονησίδα Ίμια, πριν από 14 χρόνια».

    «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως παλιά», είπε ο Μπ. Οζούγκεργκιν υπογραμμίζοντας ότι «στα δεκατέσσερα χρόνια που πέρασαν από το επεισόδιο των Ιμίων «έχουν συσταθεί κάποιοι μηχανισμοί και λήφθηκαν αποφάσεις με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μην πληγούν οι σχέσεις των δυο χωρών».

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νομικές διεκδικήσεις της μιας πλευράς γίνονται αποδεκτές από την άλλη και το αντίστροφο», πρόσθεσε.

    «Τα ελληνικά νησιά, που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, διέπονται από καθεστώς αποστρατικοποίησης. Παρακολουθούμε το θέμα στενά», υποστήριξε ο Τούρκος εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, που αποσπάστηκαν από την οθωμανική αυτοκρατορία σε διαφορετικές φάσεις».

    Ο Τούρκος εκπρόσωπος μίλησε για «διασφάλιση της Τουρκίας», παρατηρώντας πως «πιστεύουμε ότι με τη συνέχιση των καλών σχέσεων με την Ελλάδα τα προβλήματα θα λυθούν. Πρέπει να λυθούν. Δεν πρόκειται για ανεπίλυτα θέματα. Αν υπάρχει καλή πρόθεση, μπορούν να ξεπεραστούν».

    Ο Μπ. Οζούγκεργκιν είπε ακόμη ότι, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, λειτουργεί πλέον απευθείας γραμμή μεταξύ των Αρχών του Λιμενικού των δύο χωρών, προκειμένου να «παρεμποδίζονται τα βραχυκυκλώματα. Όταν μιλάμε με την απέναντι πλευρά, καταλαβαίνουμε καλύτερα την πρόθεσή της. Έτσι εμποδίζουμε την κλιμάκωση των προβλημάτων».

    Για το περιστατικό στην περιοχή της Ρω, έκανε γνωστό πως «το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επενέβη αμέσως και κατόπιν οδηγιών του υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υφυπουργός ανέλαβε να εξασφαλίσει τον συντονισμό των τουρκικών εσωτερικών υπηρεσιών, ενώ ήρθε σε επαφή και με τις ελληνικές Αρχές».

    Ο Μπ. Οζούγκεργκιν απηύθυνε έκκληση στο Τύπο και των δύο χωρών «να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και κατά τρόπο που δεν θα οδηγεί σε προκλήσεις, ειδικότερα όταν πληροφορείται όλες τις λεπτομέρειες του θέματος», διευκρινίζοντας πως «η λύση των προβλημάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί με τετελεσμένα γεγονότα ή με το "ξεγέλασμα" της άλλης πλευράς» και τονίζοντας πως «η Τουρκία δεν έχει καμία μυστική ατζέντα για το Αιγαίο».

    Απαντώντας σε ερώτηση περί συγκεκριμένων διόδων, που προσφέρονται για επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών, ο Τούρκος εκπρόσωπος μίλησε για προσφυγή σε τρίτους, στην περίπτωση, που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

    «Στο Αιγαίο -είπε- υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα» και διευκρίνισε πως «το εύρος της υφαλοκρηπίδας, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, του FIR και των περιοχών έρευνας και διάσωσης, εξαρτώνται από το εύρος των χωρικών υδάτων».

    «Στην περίπτωση προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο, επειδή τα προβλήματα είναι αλληλένδετα, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όλα μαζί. Αυτό πηγάζει από τη δομή του διεθνούς δικαίου», είπε.

    Ο Τούρκος εκπρόσωπος, όμως, αναφέρθηκε και στο θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, υποστηρίζοντας πως «το 2008, οι αεροπορικές δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο αυξηθήκαν κατά 26%, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε αύξηση από την πλευρά της Τουρκίας» και πως «οι πτήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι δεκαπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της Τουρκίας».

    «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι η χρήση του δικαιώματος ελεύθερης πτήσης της κάθε χώρας, ακόμη και των τρίτων χωρών, στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η δραστηριότητα αυτή δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας. Δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας», κατέληξε.

    Αναφερόμενος, τέλος, στην σχεδιαζόμενη επίσκεψη, στην Τουρκίας, της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία και σημείωσε ότι «αυτή η επίσκεψη αναμένεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση».

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25522

    [02] Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 08 2009 21:29

    Αισιόδοξα σημάδια για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας διακρίνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μετά από τη συνάντηση του με τους συμβούλους του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι αρκετοί τομείς δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης. Και ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως βλέπει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει πάλι να ορθοποδούν, όμως ακόμη δεν τολμούν να προβούν σε προσλήψεις. Ωστόσο, ο δρόμος προς την ανάκαμψη αναμένεται να είναι μακρύς, ενώ και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα νέα είναι άσχημα. Στη Βρετανία, ένας από τους σημαντικότερους τραπεζικούς οργανισμούς του πλανήτη, ο όμιλος Lloyds Banking Group, ανακοίνωσε τεράστιες ζημιές για το πρώτο εξάμηνο του 2009,καθώς οι αθετήσεις αποπληρωμής δανείων εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

    Τα "τοξικά" ενυπόθηκα δάνεια είχαν σοβαρές παρενέργειες για τον βρετανικό τραπεζικό κολοσό, που ανακοίνωσε απώλειες 4 δισ. στερλινών για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

    Η Lloyds είχε ζητήσει την οικονομική βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης μετά την εξαγορά της ΗΒΟS, της μεγαλύτερης εταιρείας χορήγησης ενυπόθηκων δανείων της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι από την HBOS προήλθε το 80% των συνδυασμένων επιβαρύνσεων της τράπεζας για «κακά» δάνεια, ύψους 15 δισ. στερλινών, την περασμένη χρονιά.

    Με το 43% του μετοχικού της κεφαλαίου να ανήκει στο βρετανικό κράτος, η Lloyds έχει περικόψει φέτος περισσότερες από 8.800 θέσεις εργασίας.

    Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, νότα αισιοδοξίας έστειλε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την συνάντηση με τους οικονομικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου.

    Και ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως βλέπει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει πάλι να ορθοποδούν, όμως ακόμη δεν τολμούν να προβούν σε προσλήψεις.

    «Αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε τώρα είναι πως οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν κάποιες μετρημένες επενδύσεις, έχουν αρχίσει να ορθοποδούν, όμως ακόμη δεν κάνουν προσλήψεις», τονίζει ο Ομπάμα, μιλώντας στο δίκτυο MSNBC.

    Στη συνέντευξή του στο δίκτυο, ο Ομπάμα τόνισε πως η «αποτυχία» αποτελεί άγνωστη λέξη στην προσπάθειά του για την ανόρθωση του μαστιζόμενου αμερικανικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

    Ωστόσο, ο δρόμος προς την ανάκαμψη αναμένεται να είναι μακρύς: Πτώση 1,3% παρουσίασε τον Ιούνιο το ατομικό εισόδημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και τέσσερα χρόνια, και στέλλοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα χρειαστούν χρόνο για να ανακάμψουν.

    Μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες καταγράφεται και στη Γερμανία, όπου οι πωλήσεις της μπίρας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων, καθώς η οικονομική κρίση, η αύξηση των φόρων στην μπίρα αλλά και η απαγόρευση του καπνίσματος θέτουν σε κίνδυνο μια παράδοση αιώνων.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 25520

    [03] Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θα αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 08 2009 22:07

    Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να αποφασίσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, που θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Πέμπτης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Γράψας αντικαθίσταται από τον μέχρι τώρα αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, ενώ αλλαγές αναμένονται και στην ηγεσία Στρατού και Αεροπορίας. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τη Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία θα εξετάσει θέματα του υπουργείου Εξωτερικών.

    Πηγή: NET

    Είδηση: 25521


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 August 2009 - 20:56:40 UTC