Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [02] Με το σταγονόμετρο τα αντι-ιικά
  • [03] Οριακή άνοδος πληθωρισμού-Μείωση του δείκτη μεταβολής τιμών
  • [04] Νέα διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία
  • [05] Πούτιν και Μπερλουσκόνι στην Άγκυρα για τον αγωγό South Stream
  • [06] Διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΞΥΣΤΟ
  • [07] Αποκωδικοποιήθηκε πλήρως το γονιδίωμα του ιού HIV-1 του AIDS
  • [08] Υπεγράφη η συμφωνία για τον South Stream
  • [09] Πρόσθετα μέτρα προτείνει η έκθεση του ΔΝΤ
  • [10] Γνωμοδότηση από τον Άρειο Πάγο ζητούν οι συμβολαιογράφοι για τους ημιυπαιθρίους
  • [11] Συνάντηση Α. Τσίπρα με ροδακινοπαραγωγούς
  • [12] Τον έκαψε γιατί την παρενοχλούσε
  • [13] Παρένθεση δροσιάς
  • [14] Αισιοδοξία για τους προσκόπους
  • [15] 64 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα
  • [16] Έκκληση Μπακογιάννη για σταθερότητα στη Γεωργία
  • [17] Σε Ημαθία και Πέλλα ο Αλέξης Τσίπρας

    [01] Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 16:33

    Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Νέος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ εξελέγη ο πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, ενώ οι αλλαγές, συμπαρέσυραν προαγωγές στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και αλλαγές στον στρατό ξηράς, καθώς και ο αρχηγός του Στρατού είχε συμπληρώσει δύο χρόνια στη θέση του. Για έλλειψη σχεδιασμού έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επέλεξε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει ο πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, στη θέση του στρατηγού Δημήτρη Γράψα που αποστρατεύεται.

    Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναλαμβάνει ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, αντικαθιστώντας επίσης τον στρατηγό Δημήτρη Βούλγαρη που αποστρατεύεται.

    Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα αρχηγός τακτικής αεροπορίας, αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας.

    Επίσης, νέος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας τοποθετήθηκε ο Αντιπτέραρχος Πατσαντάρας Ιωάννης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο στρατηγός Γράψας χαρακτηρίζεται ως υπόδειγμα ήθους, αλλά η απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ έγινε τώρα αντί για τον Δεκέμβριο, ενόψει των αλλαγών που γίνονται και στις ευρωπαϊκές χώρες..

    Οι αλλαγές προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου δήλωσε:

    "Οι σημερινές έκτακτες κρίσεις στο ανώτατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, λίγους μήνες μετά τις αναξιοκρατικές κρίσεις, του Μαρτίου 2009, έξι μήνες πριν τις τακτικές κρίσεις και για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέσο του καλοκαιριού, αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων".

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να αποκαταστήσει την αξιοκρατία και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν γίνει κυβέρνηση.

    "Αυτό που δεν πρέπει να υποτιμήσει ο ελληνικός λαός είναι η μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό και η πιο οργανική ένταξη και προσαρμογή του στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,. Αυτός ο ρόλος και η αποστολή, που προωθούν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, του στρατού δεν υπηρετεί την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ειρήνης αλλά εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και για τα λαϊκά δικαιώματα", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Με αφορμή τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

    "Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε τη διαμάχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, μια ανούσια διαμάχη που λαμβάνει χώρα κάθε φορά εδώ και πολλά χρόνια με απλή εναλλαγή ρόλων. Εμείς σημειώνουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι προσανατολισμένες αποκλειστικά στην άμυνα της χώρας και όχι στις αμερικανονατοϊκές προτεραιότητες και ότι πρέπει να καταργηθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και δεν σχετίζονται με την αμυντική ικανότητα της χώρας".

    "Η Τουρκία "πραγματοποίησε" τις αποστρατείες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και μάλιστα για τους ίδιους λόγους που είχε απομακρυνθεί ο Διοικητής της Ε.Υ.Π κ. Κοραντής. Το σύνδρομο των πολιτικών απέναντι στο ναύαρχο Λυμπέρη κατά την κρίση των Ιμίων συνεχίζεται 13 χρόνια μετά", το σχόλιο του ΛΑΟΣ.

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θα αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ

    Είδηση: 25535

    [02] Με το σταγονόμετρο τα αντι-ιικά

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 19:15

    Πλήρως ελεγχόμενη θα είναι η διακίνηση των αντι-ιικών φαρμάκων στα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ελεγκτές του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα πραγματοποιούν ελέγχους κάθε εβδομάδα σ' όλη την αλυσίδα της διακίνησης, από την προμήθεια από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις αποθήκες έως τον ασθενή. Εάν παρατηρηθεί παράτυπη χορήγηση των αντι-ιικών, θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις καθώς αντικειμένικός στόχος είναι να μην αποκτήσουμε αντοχή στα αντι-ιικά φάρμακα. Τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της νέας γρίπης βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας πολλών κυβερνήσεων, εν αναμονή του εμβολίου το φθινόπωρο. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ψυχραιμία και όχι βιασύνη στην παρασκευή και στη χορήγηση του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, ώστε το σκεύασμα να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

    Mε επείγουσα ανακοίνωση του προς τους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΦ ανακοινώνει πως είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν την κίτρινη κάρτα αν οι ασθενείς παρουσιάσουν παρενέργειες μετά την χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων και του εμβολίου κατά της γρίπης. Όπως τονίζεται, θα πρέπει να ενημερώνουν αμέσως την αρμόδια υπηρεσία..

    Σε εγκύκλιο που θα αποστείλει αύριο Παρασκευή σε γιατρούς και φαρμακοποιούς ο ΕΟΦ θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις στην συνταγογράφηση των αντι-ιικών φαρμάκων και των εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου.

    Με πρόστιμα και λουκέτα για ανεξέλεγκτες χορηγήσεις προειδοποεί ο ΕΟΦ

    Στη συνέχεια θα ακολουθούν συγκριτικοί έλεγχοι, από τις αποθήκες έως και τους καταναλωτές, και όσοι χορηγούν τα αντι-ιικά ανεξέλεγκτα θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα ενώ δεν αποκλείεται να μπουν λουκέτα σε όσα φαρμακεία παρανομούν.

    Εν τω μεταξύ σε θάλαμο νοσηλείας της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μεταφέρθηκε λίγο μετά το μεσημέρι ο 33χρονος ασθενής ο όποιος νοσηλευόταν στην ΜΕΘ από τις 19 Ιουλίου. Την ίδια ώρα σταθερή βελτίωση παρουσιάζει και η υγεία του 30χρονου ασθενούς ο οποίος νοσηλεύεται τις τελευταίες πέντε μέρες στην ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου με αποτέλεσμα οι γιατροί να προχωρήσουν στην αποσύνδεση του από τον αναπνευστήρα, παραμένει όμως στη ΜΕΘ.

    Στην ίδια μονάδα εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνομένος ο 42χρονος Βορειοηπειρώτης εδώ και 10 μέρες .Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση και της 16χρονης Βρετανίδας η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο Παίδων Πεντέλης.

    Το γρήγορο τεστ

    Με το φαρυγγικό αυτό τεστ, οι ασθενείς οι οποίοι υποψιάζονται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1, μπορούν να ενημερώνονται μέσα σε λίγα λεπτά για τον εάν είναι φορείς της νόσου. Το τεστ δίνει οδηγίες για το να πάσχει κανείς από γρίπη τύπου Α ή Β.

    Αν το τεστ βγει θετικό στον ιό τύπου Α τότε ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί και με άλλο φαρυγγικό τεστ που γίνεται μονό στα πιστοποιημένα νοσοκομεία. Μόνο τότε θα γνωρίζει αν φέρει τον ιό της νέας γρίπης .Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει τη χρήση των γρήγορων τεστ ώστε οι ασθενείς να γνωρίζουν εγκαίρως αν έχουν γρίπη και να μην συνωστίζονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

    Το κόστος του γρήγορου τεστ φθάνει τα 25 ευρώ και δεν αποζημιώνεται προς το παρόν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    ΠΟΥ: To Σεπτέμβριο η έγκριση των νέων εμβολίων

    Το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία φαίνεται να βρίσκει ολοένα και λιγότερους υποστηρικτές, καθώς στη Βρετανία το μέτρο αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό.Η ανησυχία εντείνεται σε πολλές χώρες και οι αρχές του Ιράν συμβούλευσαν τους πιστούς να μην πάνε φέτος για προσκύνημα στη Μέκκα, ενώ η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει έκτακτα μέτρα προστασίας.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πάντως ότι η διαδικασία παρασκευής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α (H1N1) βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και οι πρώτες εγκρίσεις του παρασκευάσματος είναι πιθανό να δοθούν τον Σεπτέμβριο.

    Όπως δήλωσε η Μαρί-Πολ Κάινι, διευθύντρια του τμήματος εμβολίων του διεθνούς οργανισμού, τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται στις αρχές του επόμενου μήνα και αυτές οι δοκιμές θα δείξουν εάν θα χρειαστούν μία ή δύο δόσεις για την επίτευξη της ανοσίας.

    Εξάλλου ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι διαδικασίες διανομής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α (H1N1) που βρίσκονται στο στάδιο της παρασκευής δεν θα επισπευσθούν εις βάρος της ποιότητας του παρασκευάσματος.

    Μετά τους φόβους που εκφράσθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, "πρέπει να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι οι διαδικασίες για την αδειοδότηση εμβολίων κατά της πανδημίας (...) είναι αυστηρές και δεν διακυβεύουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελέγχων", εξηγεί ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση που έκανε την εμφάνισή της στην ιστοσελίδα του.

    Στην ίδια ανακοίνωση ο ΠΟΥ προσθέτει ωστόσο ότι "οι χρονικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι τα κλινικά δεδομένα θα είναι αναπόφευκτα περιορισμένα όταν θα διανεμηθούν τα πρώτα εμβόλια κατά της πανδημίας". Για τον λόγο αυτό συνιστά "σε όλες τις χώρες που θα διαθέσουν το εμβόλιο να ασκούν εντατική εποπτεία όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα" του παρασκευάσματος όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 25545

    [03] Οριακή άνοδος πληθωρισμού-Μείωση του δείκτη μεταβολής τιμών

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 16:52

    Στο 0,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο έναντι 0,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα συμφωνά με στοιχειά της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής της βενζίνης. Ωστόσο μείωση 0,2% παρουσίασε τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης μεταβολής των τιμών των 160 προϊόντων που περιλαμβάνονται στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, με τoν υφυπουργό Γιώργο Βλάχο να κάνει επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το γεγονός τονίζοντας ότι όσοι κατά καιρούς κινδυνολογούν, οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία και όχι να κάνουν ανεύθυνες εκτιμήσεις. Την ίδια ώρα, μικρή υποχώρηση σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, μετά τη σημαντική ανάκαμψη που είχε σημειώσει τον Ιούνιο.

    Με ρυθμό 0,6% "έτρεξε" ο πληθωρισμός τον μήνα Ιούλιο έναντι 0,5% τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ η οριακή επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο οφείλεται στην αύξηση κατά 1% των τιμών των καυσίμων κατά 0,1% των ενοικίων των κατοικιών καθώς και κατά 0,7% των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

    Το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν οι ακόλουθες μειώσεις τιμών:

    Κατά 1% των ειδών διατροφής λόγω της μείωσης των τιμών σε φρούτα και λαχανικά νωπά και στο ελαιόλαδο, κατά 6,7% των τιμών στην ένδυση και στην υπόδηση, λόγω των θερινών εκπτώσεων και κατά 2% στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού λόγω των εκπτώσεων.

    Σε ότι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 4,9% που είχε σημειωθεί τον ίδιο μήνα πέρυσι ενώ ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιούλιος 2009-2008 παρουσίασε αύξηση 2,3% έναντι αύξησης 4,1% που σημειώθηκε κατά τον αντίστοιχο περσινό δωδεκάμηνο.

    Μετά την ανακοίνωση και του ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος δήλωσε:

    "Όσοι κατά καιρούς - και αυτές τις μέρες - κινδυνολογούν, παρουσιάζοντας εικόνα καταστροφής, οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία και όχι να κάνουν ανεύθυνες εκτιμήσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε με στοιχεία, υπεύθυνα και αναλυτικά. Η πολιτική των στοχευμένων ελέγχων, της θεσμικής θωράκισης του καταναλωτή και της αγοράς φέρνει απτά αποτελέσματα".

    "Η συστηματική παρακολούθηση των τιμών, οι συνεχείς έλεγχοι, η επιβολή προστίμων σε όσους παρανομούν έχουν διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην αγορά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και προς κάθε κατεύθυνση. Η προστασία του καταναλωτή και του υγιούς εμπορίου ήταν και παραμένει καθοριστικό στοιχείο της πολιτικής μας", κατέληξε ο κ. Βλάχος.

    Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αντίθετα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ύστερα από τρεις μήνες συνεχούς ανόδου.

    Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών Και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ήπια διόρθωση - και ενδεχομένως παροδική - της πολύ μεγάλης ανάκαμψης των προσδοκιών του Ιουνίου, καθώς γενικά ο δείκτης σταθεροποιείται σε επίπεδα υψηλότερα του μέχρι στιγμής μέσου όρου του έτους (51 μονάδες). Από τους επιμέρους κλάδους η βιομηχανία και το λιανεμπόριο καταγράφουν βελτίωση του κλίματος ενώ στις υπηρεσίες υπάρχει υποχώρηση του δείκτη και στις κατασκευές το κλίμα παραμένει αμετάβλητο. Εν τω μεταξύ τα νοικοκυριά εμφανίζονται τον Ιούλιο λιγότερο απαισιόδοξα για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

    Είδηση: 25544

    [04] Νέα διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 19:17

    Υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας πληρούν τα νέα διαβατήρια, που εκδίδονται ήδη από την ελληνική αστυνομία από τις 28 Ιουνίου, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Καινοτομία αποτελεί η ψηφιακή αποθήκευση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του δικαιούχου, τα οποία αποκωδικοποιούνται μόνον με ειδικές συσκευές, που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές. Τα παλαιά διαβατήρια, ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

    Εξωτερικά η όψη τους είναι ίδια με τα παλιά διαβατήρια. Όμως στις εσωτερικές σελίδες εκτός από τη φωτογραφία του κατόχου υπάρχει πλέον και μικροτσίπ που ενσωματώνει βιομετρικά στοιχεία. Τα νέα διαβατήρια που εκδίδονται από τις 28 Ιουνίου περιέχουν ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα , και ως εκ τούτου πληρούν υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας .

    Ενσωματώνοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία, η Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ αποθηκεύει σε μικροτσίπ στο διαβατήριο τα ψηφιακά αποτυπώματα των δεικτών του αριστερού και του δεξιού χεριού, πρωτίστως αποβλέποντας στην αποτροπή πλαστογράφησης των εγγράφων.

    Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων γίνεται από τους πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος, με ειδικές συσκευές, που ονομάζονται ''readers'' δηλαδή αναγνώστες. Συνολικά 1.200 τέτοιες συσκευές έχουν εγκατασταθεί στις διευθύνσεις της χώρας και στα 150 προξενεία στο εξωτερικό.

    Τα νέα διαβατήρια θα διευκολύνουν την εισαγωγή της χώρας μας στο προσεχές διάστημα στο ειδικό πρόγραμμα, που προβλέπει κατάργηση της βίζας για τις ΗΠΑ. Όσοι έχουν βγάλει διαβατήρια πριν τις 28 Ιουνίου δεν χρειάζεται να τα αντικαταστήσουν καθώς ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25550

    [05] Πούτιν και Μπερλουσκόνι στην Άγκυρα για τον αγωγό South Stream

    Ειδήσεις

    Στην Τουρκία βρίσκεται ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας την υποστήριξη της Άγκυρας στα σχέδια της Μόσχας για την κατασκευή του αγωγού Σάουθ Στριμ. Ο Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να βάλουν σήμερα την υπογραφή τους στη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, που θα επιτρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο να φτάσει στη Βουλγαρία, και στους Ευρωπαίους καταναλωτές, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Επίσης, αναμένεται να υπογράψουν και άλλες συμφωνίες, μεταξύ των οποίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία με ρωσική βοήθεια.

    Συγκεκριμένα, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εφτασε σήμερα στην Άγκυρα, για μία μονοήμερη επίσκεψη επικεντρωμένη στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

    Ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια να υπογράψει μία σειρά συμφωνίες συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.

    Για τον ίδιο σκοπό αναμένεται εξάλλου στην Άγκυρα και ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, o οποίος θα παραστεί συμβολικά στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς η ιταλική εταιρεία Eni είναι ο βασικός εταίρος της ρωσικής Gazprom για την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται επίσης να συναντηθεί και με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, πριν επιστρέψει στη Ρωσία.

    Είδηση: 25538

    [06] Διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΞΥΣΤΟ

    Ειδήσεις

    Την προκήρυξη για διεθνή διαγωνισμό σχετικά με την παραχώρηση του στιγμιαίου κρατικού λαχείου (ΞΥΣΤΟ) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους.

    Ο ανάδοχος θα επιλεγεί με κριτήριο την οικονομικά υψηλότερη προσφορά και θα είναι υποχρεωμένος να κυκλοφορήσει το νέο λαχείο το αργότερο 8 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι κατασκευαστές ή διαχειριστές λαχείων καθώς και κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει τουλάχιστον ένας κατασκευαστής ή διοργανωτής λαχείων.

    Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 5ετης και μπορεί να ανανεωθεί για ακόμη μία 5ετία σε περίπτωση που ο ανάδοχος έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του και το δημόσιο κρίνει ικανοποιητικά τα κέρδη του από το παιχνίδι.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 25548

    [07] Αποκωδικοποιήθηκε πλήρως το γονιδίωμα του ιού HIV-1 του AIDS

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 13:31

    Αισιόδοξες είναι οι εξελίξεις στην μάχη κατά του ιού του AIDS, καθώς σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες αποκωδικοποιήθηκε πλήρως το γονιδίωμα του ιού HIV-1, γεγονός που δίνει ακόμη περισσότερες ελπίδες για την παρασκευή νέων αποτελεσματικότερων φαρμάκων. Συγκεκριμένα, αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αποκωδικοποίησαν το πλήρες γενετικό περιεχόμενο του ιού HIV-1 που προκαλεί το AIDS. Μετά και από αυτό, ελπίζουν πλέον ότι, θα ανοίξει ο δρόμος για την καλύτερη κατανόηση της δράσης του και θα επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων αποτελεσματικότερων φαρμακευτικών θεραπειών.

    Η αποκωδικοποίηση έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, υπό τον Κέβιν Γουίκς του Τμήματος Χημείας, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Η "χαρτογράφηση" του ιού επιτεύχθηκε με την ανακάλυψη μιας νέας χημικής και απεικονιστικής μεθόδου, με την ονομασία "SHAPE", που στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους ιούς, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

    Ο ιός HIV μεταφέρει τις γενετικές πληροφορίες του με πιο πολύπλοκες δομές σε σχέση με μερικούς άλλους ιούς. Ο HIV, όπως και οι ιοί της γρίπης, της ηπατίτιδας C και της πολιομυελίτιδας, κωδικοποιούν το γενετικό υλικό τους σε μόρια RNA (με μονή έλικα) και όχι DNA (διπλή έλικα), όπου η κωδικοποίηση είναι σχετικά απλούστερη. Το RNA, αντίθετα, μπορεί να παίρνει διάφορα σχήματα και δομές.

    Η αποκωδικοποίηση του πλήρους γονιδιώματος πλέον προσφέρει στους επιστήμονες νέες πληροφορίες, στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση ως τώρα, και ίσως τους δώσει νέες απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ιού. Οι αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι, χάρη στις νέες γενετικές πληροφορίες, θα επιχειρήσουν να κάνουν μικρές αλλαγές στον ιό. Ανέφεραν επίσης ότι άρχισαν πλέον να κατανοούν τα γενετικά "κόλπα" που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεφύγει από τον εντοπισμό του από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Δείτε σε βίντεο το βιολογικό κύκλο του ιού HIV: <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D9leO28ydyfU',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/9leO28ydyfU/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here --> Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/v460/n7256/abs/nature08237.html

    Είδηση: 25533

    [08] Υπεγράφη η συμφωνία για τον South Stream

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 19:43

    "Σφράγισαν" τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, την Πέμπτη στην Άγκυρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς ο ιταλικός όμιλος "Eni" είναι βασικός εταίρος στον αγωγό, μαζί με τον ρωσικό Cazprom.

    Παρακάμπτεται η Ουκρανία

    Η Ρωσία, που προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη καλύπτοντας το 30% των ενεργειακών της αναγκών, εξασφάλισε ότι ο South Stream θα διαπερνά τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, "αποφεύγοντας" την Ουκρανία.

    Η πρόσφατη αντιπαράθεση Μόσχας-Κιέβου για την τιμή του φυσικού αερίου λίγο έλειψε να αφήσει στην "κατάψυξη" χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μεσούντος μάλιστα του χειμώνα. Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται να εδραιώσει τη ρωσική ενεργειακή κυριαρχία στη Γηραιά Ήπειρο.

    Η Τουρκία έδωσε την άδεια στην Ρωσία να πραγματοποιήσει γεωλογικές μελέτες και υποβρύχιες έρευνες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη Ρωσία με την Ευρώπη, μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Πούτιν και Ερντογάν υπέγραψαν επίσης πρωτόκολλο συμφωνίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.

    Λίγες ώρες πριν, μέλη της GREENPEACE διαδήλωσαν κατά των σχεδίων κατασκευής και ένας διαδηλωτής συνελήφθη.

    Σημειώνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας Μόσχας-Άγκυρας πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας "Τρανσνέφτ" Νικολάι Τόκαρεφ, οι ρωσοτουρκικές συμφωνίες για τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν δεν ακυρώνουν την υλοποίηση του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Είδηση: 25553

    [09] Πρόσθετα μέτρα προτείνει η έκθεση του ΔΝΤ

    Ειδήσεις

    Στη δημοσιότητα δόθηκε έκθεση του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκε τη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -1,7% για φέτος και ανάκαμψη αλλά σε αρνητικό πρόσημο το 2010, ανεργία 9,5% για φέτος και 10,5% το 2010 και έλλειμμα στο 5,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,7% του χρόνου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους συνταξιούχους, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και μείωση των αγαθών και των υπηρεσιών που φορολογούνται σήμερα με το χαμηλό ΦΠΑ.

    "Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής της δημοσιονομικής προσαρμογής και της λήψης διαρθρωτικών μέτρων. Η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη μέσα στην κρίση". Με αυτά τα λόγια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του παρ' ότι εμφανίζεται ικανοποιημένο για τις έως τώρα πρωτοβουλίες, ζητά να ληφθούν κι άλλα πρόσθετα, σκληρά μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

    Η έκθεση προβλέπει:

    -Ανάπτυξη -1,7% εφέτος και -,0,4% το 2010

    -Έλλειμμα 5,9% και 6,7% του χρόνου και εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 108,5% με την ανεργία στο 9,5%

    Το ΔΝΤ προτείνει ένα ισχυρό "κοκτέιλ" μεταρρυθμίσεων:

    -στην αγορά εργασίας

    -στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

    -στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου και στη λειτουργία των αγορών

    "Η πτώση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αντανακλά την ταχύτατη επιδείνωση στις παγκόσμιες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες. Ωστόσο, η παγκόσμια κρίση έφερε επίσης στην επιφάνεια τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας", αναφέρει η καθηγήτρια οικονομολόγος Μιράντα Ξαφα, μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ.

    Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει επείγουσα τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και προτείνει:

    -περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας

    -υπολογισμό των συντάξεων με βάση τα συνολικά εισοδήματα και όχι την τελευταία 5ετία και

    -μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

    Πέρα από την περικοπή και στους μισθούς με ταυτόχρονο περιορισμό προσλήψεων, στο μέτωπο των εσόδων ζητά:

    -σκληρή μάχη κατά της φοροδιαφυγής

    -διεύρυνση της φορολογικής βάσης με περικοπές προνομίων

    -φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματικών

    Προτείνεται επίσης:

    -να αναβληθεί η σχεδιαζόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών

    -να αυξηθεί η έμμεση φορολογία

    -να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστή ΦΠΑ.

    Για το δημόσιο ζητά να περιοριστούν τα ελλείμματα και οι δαπάνες στις ΔΕΚΟ, να μειωθούν δραστικά οι νοσοκομειακές δαπάνες και να υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος.

    Αντίδραση από το ΚΚΕ

    "Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως και οι αποφάσεις της ΕΕ, αποκαλύπτουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν λάβει ως τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών δικαιωμάτων, της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης ωχριούν μπροστά στα χειρότερα που σκοπεύουν να λάβουν στο επόμενο διάστημα, είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό απαιτούν οι ανάγκες των βιομήχανων και των τραπεζιτών που υπηρετούν και οι δυο προκειμένου να συνεχιστούν οι προκλητικές ενισχύσεις δεκάδων δισ. που λαμβάνουν με διάφορους τρόπους από το κράτος. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να λάβουν έγκαιρα τα δικά τους μέτρα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Είδηση: 25554

    [10] Γνωμοδότηση από τον Άρειο Πάγο ζητούν οι συμβολαιογράφοι για τους ημιυπαιθρίους

    Πολιτική

    Τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το θέμα της μεταβίβασης των ημιυπαιθρίων και των άλλων βοηθητικών χωρών που τακτοποιούνται, ζήτησε η συντονιστική επιτροπή των συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας. Σύμφωνα πάντως με το ΥΠΕΧΩΔΕ, η τακτοποίηση μπορεί να αναφέρεται στο συμβόλαιο, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο επόμενους ιδιοκτήτες.

    Από το φθινόπωρο αναμένονται οι πρώτες μεταβιβάσεις ακινήτων στα οποία έχουν τακτοποιηθεί οι ημιυπαίθριοι, τα υπόγεια ή οι χώροι στάθμευσης που άλλαξαν χρήση. Η τακτοποίηση ολοκληρώνεται κατά την εξόφληση όλης της εισφοράς.

    Η συντονιστική επιτροπή των συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδος περιμένει πάντως τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το σε σχέση με το επιτρεπτό ή της μεταβίβασης τους μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Το σχετικό ερώτημα ετέθη από τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με έγγραφό τους προς τον εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Ι. Τέντε με αφορμή την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, ζητούν να γνωμοδοτήσει εάν είναι ή όχι επιτρεπτή η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων, ώστε να μπορούν να συνάπτουν δικαιοπραξίες.

    Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται το νόμο Τρίτση του 1983 και το νόμο 1977/85, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων.

    Η τακτοποίηση καλύπτει και τους επομένους ιδιοκτήτες επισημαίνεται και από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Ανεξάρτητα από το τι θα γράφουν τα συμβόλαια όταν υπάρχει το πιστοποιητικό της τακτοποίησης δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και οι επόμενοι. Με την υποβολή της αίτησης τακτοποίησης και της υπεύθυνης δήλωσης αναστέλλεται κάθε συνέπεια του νόμου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25549

    [11] Συνάντηση Α. Τσίπρα με ροδακινοπαραγωγούς

    Πολιτική

    Με τους ροδακινοπαραγωγούς Πέλλας και Ημαθίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας. "H κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών αποτελεσματικά και ουσιαστικά ", τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    «Οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, όσον αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο,όπου έχουν πέσει οι εξαγωγές, και όσον αφορά το συμπύρηνο, όπου οι τιμές πώλησης παραμένουν σταθερές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όταν το κόστος ζωής έχει ανέβει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι σε απόγνωση, κυρίως, όμως, τώρα που οι βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι έχουν μείνει απούλητα φορτία από πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ζήτημα αν φέτος θα αγοράσουν τη μισή παραγωγή τους. Είναι σε απόγνωση, διότι παράγουν και πουλάνε κάτω από το κόστος και διότι δεν ξέρουν αν θα πουλήσουν τη σοδειά τους».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι απούσα και σημείωσε:

    «Θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς, δίπλα στους μικρομεσαίους παραγωγούς και να τους υποστηρίζει. Αντί αυτού δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και στην ΕΕ δεν διεκδικούμε. Το αποτέλεσμα είναι σιγά - σιγά να βλέπουμε την ύπαιθρο να ερημώνει, την αγροτική οικονομία της χώρας μας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Είναι αναγκαίο, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια και να ασχοληθεί με τον μισό ελληνικό πληθυσμό που βρίσκεται στην ύπαιθρο και περνάει εξαιρετικά δύσκολα. Να ασχοληθεί με τον Ελληνα αγρότη, με τους μικρομεσαίους παραγωγούς και πρέπει να τους στηρίξει αποτελεσματικά και ουσιαστικά και όχι με ασπιρίνες».

    Ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας Κώστας Ταμπακιάρης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για τα προβλήματα του κλάδου και είπε ότι η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων δέκα χρόνων. Διαμαρτυρήθηκε ότι στην προσπάθειά τους οι ροδακινοπαραγωγοί όχι μόνο δεν είχαν κανέναν δίπλα τους, αλλά, όπως είπε, είχαν και βαρίδια στα πόδια τους. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα τους, διότι αλλιώς, όπως είπε, πολύ σύντομα θα τους βρει και πάλι έξω στους δρόμους να διεκδικούν.

    Πηγή: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25547

    [12] Τον έκαψε γιατί την παρενοχλούσε

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 17:09

    Ποινική δίωξη για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας Ηρακλείου σε βάρος της 26χρονης που φέρεται να περιέλουσε με αλκοολούχο ποτό και να έβαλε φωτιά σε 23χρονο Βρετανό Τουρίστα, επειδή την παρενοχλούσε σε μπαρ των Μαλίων, Ηρακλείου προκαλώντας του εγκαύματα δευτέρου βαθμού στην κοιλιά. Η 26χρονη, που αφέθηκε ελεύθερη, την Παρασκευή θα δικαστεί στο αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

    Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στην τουριστική περιοχή Μαλίων Ηρακλείου.

    Νεαρή 26χρονη φέρεται να έβαλε φωτιά σ΄ έναν 23χρονο Βρετανό τουρίστα γιατί την παρενόχλησε σεξουαλικά

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 23χρονος διασκέδαζε με την παρέα του σε γνωστό μπαρ των Μαλίων. Στο ίδιο μπαρ βρισκόταν και η 26χρονη με φίλους της που ο Βρετανός άρχισε να τη φλερτάρει έντονα.

    Η 26χρονη όμως δεν έδειξε ενδιαφέρον και ο Βρετανός επανήλθε δριμύτερος με επιθετικές διαθέσεις.

    Είδηση: 25546

    [13] Παρένθεση δροσιάς

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 13:42

    Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, συνθέτουν τα χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση από σήμερα και για τις δύο επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείονται η Μακεδονία και η Θεσσαλία να πληγούν από τοπικές καταιγίδες.

    Όπως προβλέπεται, οι νεφώσεις και οι σποραδικές βροχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από σήμερα ως και το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στην Αττική στους 32 βαθμούς και στην Θεσσαλονίκη ακόμη και στους 29.

    Ανάλογος θα είναι ο καιρός και στα νησιά τόσο του Αιγαίου, όσο και του Ιονίου, όπου ενδέχεται να βρέξει, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα, γύρω στους 31 βαθμούς κελσίου.

    Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι, γεγονός που θα συντελέσει στη μείωση της θερμοκρασίας.

    Είδηση: 25540

    [14] Αισιοδοξία για τους προσκόπους

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 17:00

    Στην Εντατική Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, δύο από τους ανήλικους προσκόπους -ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι- που τραυματίστηκαν μαζί με άλλους 11,στον Κουτσουρά του Δήμου Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας όταν ΙΧ έπεσε πάνω τους την ώρα που περίμεναν στη στάση του λεωφορείου. Βελτιωμένη είναι η εικόνα και του τρίτου παιδιού, ενός αγοριού 11 ετών το οποίο βγήκε από τη Μονάδα Παίδων και μεταφέρθηκε στην παιδοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου. Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι γιατροί, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, η πορεία της υγείας όλων των παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ηρακλείου και του Λασιθίου, εξελίσσεται ομαλά.

    Προσωρινά ελεύθερος ο οδηγός του ΙΧ

    Την ίδια ώρα, στον Εισαγγελέα, οδηγήθηκε ο 20χρονος οδηγός, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του ΙΧ που οδηγούσε και έπεσε πάνω στα παιδιά.

    Προσωρινά και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αφέθηκε ελεύθερος.

    Είδηση: 25539

    [15] 64 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 15:16

    Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την πρώτη πυρηνική επίθεση στην Ιστορία, στην πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, που στοίχισε τη ζωή σε 210.000 ανθρώπους. Στην τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο, μαζί με περίπου 50.000 άτομα, επιζώντες της τραγωδίας και εκπροσώπους πλέον των 50 χωρών, τέλεσαν την επιμνημόσυνη δέηση. Συγκεκριμένα, η πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας τίμησε σήμερα την 64η επέτειο από την πρώτη πυρηνική επίθεση στην Ιστορία, κι ο δήμαρχός της κάλεσε για άλλη μια φορά να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα, ζητώντας αυτό να προωθηθεί μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DwMQCBH_CMJ8',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/wMQCBH_CMJ8/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Ο δήμαρχος Ταντατόσι Ακίμπα εξήρε τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα κατά την ομιλία του στην τελετή, κοντά στο θόλο της ατομικής βόμβας--πρώην εκθεσιακό κέντρο από το οποίο απέμεινε μόνο ο σκελετός μετά την έκρηξη.

    Ο δήμαρχος σημείωσε πως ο Ομπάμα είπε σε ομιλία του ότι ως η μόνη πυρηνική δύναμη που χρησιμοποίησε ποτέ ατομικό όπλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν "ηθική ευθύνη να δράσουν" για να επιτευχθεί ο στόχος να απελευθερωθεί ο κόσμος από την απειλή των πυρηνικών όπλων.

    "Η απεμπόληση των πυρηνικών όπλων είναι κάτι που θέλουν όχι μόνο οι οι επιζώντες της πυρηνικής επίθεσης αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και των εθνών σ' αυτόν τον πλανήτη", είπε.

    "Αναφερόμαστε σε εμάς, στην μεγάλη παγκόσμια πλειοψηφία, ως 'Obamajority', και καλούμε τον υπόλοιπο κόσμο να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας για να εξαλείψουμε όλα τα πυρηνικά όπλα έως το 2020", πρόσθεσε ο Ακίμπα.

    Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην τελετή σηκώθηκαν και προσευχήθηκαν σιωπηλά στις 08:15, την ακριβή στιγμή της ρίψης της ατομικής βόμβας το 1945.

    Η βόμβα στοίχισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων μόνο εντός του 1945. Σκοτώθηκαν ακαριαία ή τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες, από τη ραδιενέργεια και τα φοβερά εγκαύματα που τους προκάλεσε η ατομική βόμβα.

    Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μια δεύτερη ατομική βόμβα στην πόλη Ναγκασάκι, η οποία στοίχισε τη ζωή άλλων 70.000 ανθρώπων.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Η Χιροσίμα τότε και σήμερα. Δείτε το video:

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded1','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DKw7IXSqhL3U',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/Kw7IXSqhL3U/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded1',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Είδηση: 25537

    [16] Έκκληση Μπακογιάννη για σταθερότητα στη Γεωργία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 08 2009 14:20

    Την ανησυχία της για την ένταση στις περιοχές όπου τον περασμένο Αύγουστο σημειώθηκαν οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των του γεωργιανών δυνάμεων στην Ν. Οσετία εξέφρασε η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση περαιτέρω. Την ίδια ώρα, η Μόσχα προειδοποιεί τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν την αποστολή όπλων στην Τιφλίδα.

    Όπως σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, "σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της διένεξης, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή. Οι πληγές είναι ακόμη νωπές και η περιοχή παραμένει ευάλωτη και ασταθής. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της διένεξης, και οι κάτοικοι των περιοχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δεν έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να μπορέσουν να επιστρέψουν εκεί και να ζήσουν με αξιοπρέπεια".

    Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η δραστηριοποίηση του ΟΑΣΕ στη Γεωργία συνεχίζεται και ότι ελπίζει να διασφαλίσει μια ισχυρή παρουσία του Οργανισμού στη χώρα προκειμένου να συμβάλει στην εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή.

    "ο ΟΑΣΕ είναι προσηλωμένος στην αποστολή του να συμβάλει στην οικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης και ασφάλειας προς όφελος όλων"

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε τη λύπη της που η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Γεωργία χρειάστηκε να λήξει, ενώ εργάστηκε για να βελτιώσει τη σταθερότητα της περιοχής από το 1992.

    "Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει στον ΟΑΣΕ να έχει ισχυρή παρουσία στη Γεωργία, και ελπίζουμε ότι παρά τις μέχρι τώρα δυσκολίες, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συναίνεση ως προς το πλαίσιο για το έργο του αυτό. Η πρόταση της Προεδρίας που υιοθετεί προσέγγιση ουδέτερη ως προς το παραμένει στο τραπέζι", πρόσθεσε. "Μια τέτοια παρουσία είναι απαραίτητη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και θέλω να το επαναλάβω. Χρειαζόμαστε περισσότερο ΟΑΣΕ στην περιοχή, όχι λιγότερο".

    Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ εργάζεται ακόμη για τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή, καθότι συμπροεδρεύει στις Συνομιλίες της Γενεύης από κοινού με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Οι Συνομιλίες της Γενεύης είναι το μοναδικό φόρουμ στο οποίο συνέρχονται όλα τα μέρη για να συζητήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, καθώς και τις ανησυχίες τους ως προς τα ανθρωπιστικά ζητήματα".

    Αντιδρά στον εξοπλισμό της Γεωργίας η Ρωσία

    Οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να σταματήσουν την αποστολή όπλων στη Γεωργία, προειδοποίησε σήμερα η Ρωσία, με αφορμή την πρώτη επέτειο από το σύντομο πόλεμο με το Τμπιλίσι.

    Ρωσία προς Δύση: "Σταματήστε την αποστολή όπλων στη Γεωργία"

    Σε συνέντευξή του σε ρωσικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, κάλεσε τις χώρες της Δύσης να μην ενθαρρύνουν τα στρατιωτικά σχέδια της Γεωργίας προμηθεύοντάς την με στρατιωτικό εξοπλισμό.

    Η παροχή αυτού του είδους στρατιωτικής στήριξης οδηγεί τη Γεωργία στο να προσανατολίζεται στην επίλυση των προβλημάτων της με στρατιωτικά και όχι διπλωματικά μέσα, προειδοποίησε ο Νεστερένκο.

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον πόλεμο Γεωργίας-Ρωσίας με αφορμή το καθεστώς των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών από το Τμπιλίσι- της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    Με αφορμή την πρώτη επέτειο του πολέμου, οι δύο χώρες κατηγορούν η μία την άλλη ότι προετοιμάζονται για νέα πολεμική σύρραξη.

    Είδηση: 25536

    [17] Σε Ημαθία και Πέλλα ο Αλέξης Τσίπρας

    Με τους ροδακινοπαραγωγούς των νομών Ημαθίας και Πέλλας, θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέπτεται τις περιοχές. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στην κωμόπολη Σκύδρα, με τη συντονιστική επιτροπή ροδακινοπαραγωγών του νομού Πέλλας. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού θα συναντηθεί με παραγωγούς και εκπροσώπους συνεταιρισμών στη Νάουσα ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση στην περιοχή Κουλούρα, με τη συντονιστική επιτροπή των ροδακινοπαραγωγών του νομού Ημαθίας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 25534


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 August 2009 - 16:55:23 UTC