Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγαλύτερες περικοπές δαπανών το 2010
  • [02] Εγκρίθηκαν οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ

    [01] Μεγαλύτερες περικοπές δαπανών το 2010

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 07 08 2009 20:57

    Να προχωρήσει η χώρα μας στη μείωση του ελλείμματος πάνω από το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δηλαδή κατά 3,5 δισεκατομμύρια ετησίως, εισηγούνται για φέτος και του χρόνου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει την κατάρτιση του προγράμματος που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν τον Οκτώβριο, ενώ μεγάλο βάρος θα πέσει και το 2010 στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην μείωση όλων του δαπανών του δημοσίου κατά 10%. Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών επιταχύνει το πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση με στόχο η ετήσια εξοικονόμηση από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Για κατάρρευση της οικονομίας κατηγόρησε την Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

    "Χωρίς περιττές ανάσες" αφήνει και το 2010 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Υπουργεία, ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου προχωρώντας εκ νέου σε περικοπές 10% στις δαπάνες για να εξοικονομηθούν επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ. Την ώρα που ο ΟΟΣΑ ζητά από τη χώρα μας μείωση του ελλείμματος τουλάχιστον κατά 1,25% ετησίως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)άνω του 1%,η στόχευση του οικονομικού επιτελείου είναι σε διαθρωτικά μέτρα άμεσης απόδοσης.

    "Σε χώρες με υψηλά ελλείμματα και υψηλά χρέη, η ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 1% του ΑΕΠ. Δεδομένων των κινδύνων για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη για μια μακρά περίοδο, οι κυβερνήσεις πρέπει να προσαρμόσουν τις δημόσιες δαπάνες με βάση τις νέες μακροοικονομικές συνθήκες και να αναστρέψουν τις μεγάλες αυξήσεις το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Βάσει των εκτιμήσεων του Τρισέ, το οικονομικό επιτελείο, ανεξάρτητα από το πως θα αυξήσει τα έσοδα, θα πρέπει να βρει ετησίως τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο πλάνο εξοικονόμησης του 2010 που έχει καταρτίσει το Γενικό Λογιστήριο περιλαμβάνονται:

    -500 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση δαπανών

    -500 εκατομμύρια από το sale /lease back ακινήτων του δημοσίου.

    Επιπλέον ποσά θα προκύψουν από:

    -την πληρωμή μισθών και συντάξεων από 1μία μόνο υπηρεσία

    -τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών από το 2,7% του ΑΕΠ στο 1,8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος

    -το νέο μισθολόγιο στους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο

    -τον κεντρικό έλεγχο των δαπανών στο σύνολο των 130 νοσοκομείων, των 14 Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και των 515 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού.

    Ρόλο κλειδί στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας θα παίξει το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η ετήσια εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό για την πορεία του προγράμματος.

    «Στο τέλος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς η Ελλάδα θα έχει αξιοποιήσει Κοινοτικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και σε επίπεδο δομών και διαδικασιών και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πυλώνα εκείνου που σχετίζεται με την ισότητα των φύλων", δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007- 2013, είναι ύψους 630 εκατ. ευρώ.

    -327 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών και διοικητικών δομών.

    -213 εκατ. ευρώ για το ανθρώπινο δυναμικό

    -65 εκατ. ευρώ για την προώθηση των πολιτικών ισότητας ενώ

    -25 εκατ. ευρώ αφορούν την τεχνική υποστήριξη.

    "Ζητούμενο για τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να βρεθεί ένα διαφορετικό μίγμα ανάπτυξης για τις χώρες που έχουν υψηλά ελλείμματα:

    Από τη μία να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη με: Καθορισμό μισθών ανά περίπτωση και αρκετή ελαστικότητα στην αγορά εργασίας. Από την άλλη να επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις και τις επενδύσεις ενισχύοντας των ανταγωνισμό".

    Το μεγάλο στοίχημα τους επόμενους μήνες είναι να κερδηθεί η μάχη με τη φοροδιαφυγή, καθώς σύμφωνα όπως υπολογίζει ο ΟΟΣΑ φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Οργανισμός προσδιορίζει:

    -στα 5 δισεκατομμύρια το ξέπλυμα χρήματος

    -3,5 δισ. τη βιομηχανία της "μίζας"

    -8,5 δις την εισφοροδιαφυγή.

    ΠΑΣΟΚ

    Με αφορμή τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Καρακλιούμη τόνισε ότι «οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, αλλά και τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα, δεν αφήνουν περαιτέρω περιθώρια ωραιοποίησης της κατάστασης και κανένα περιθώριο παρερμηνείας».

    Πρόσθεσε δε, ότι «για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της οικονομίας. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας».

    Είδηση: 25591

    [02] Εγκρίθηκαν οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ

    Αμερική-ΗΠΑ

    Έναν ειδικό στις τηλεπικοινωνίες και πρώην διευθυντικό στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας ελέγχου των τηλεπικοινωνιών, επέλεξε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ως το νέο πρεσβευτή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τον Κέναρντ, ο οποιός μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής εφημερίδας Νιού Γιορκ Τάιμς και ταυτόχρονα εργάζεται για τον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων Carlyle. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της FCC, της υπηρεσίας ελέγχου των τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ.

    Ο διορισμός του Κέναρντ θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

    Επίσης την Παρασκευή η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό περίπου 20 πρεσβευτών. Μεταξύ αυτών ήταν ο κυβερνήτης της Γιούτα, Τζον Χάντσμαν, ο οποίος θα εκπροσωπεί στο εξής τις ΗΠΑ στο Πεκίνο και ο δικηγόρος Τζον Ρους που αναλαμβάνει πρεσβευτής στο Τόκιο.

    Είδηση: 25592


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 August 2009 - 20:54:38 UTC