Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο μάτι του κυκλώνα Ταιβάν και Κίνα
  • [02] Προφυλακιστέος ο Παναγιώτης Βλαστός
  • [03] Ισπανία: Εκρήξεις βόμβας στη Μαγιόρκα
  • [04] Άνοιγμα ΗΠΑ στη Μαύρη ήπειρο
  • [05] Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν να δικαστεί ο Μοσαβί

    [01] Στο μάτι του κυκλώνα Ταιβάν και Κίνα

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 09 08 2009 22:58

    Ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες των τελευταίων ετών πλήττει τη νοτιοανατολική Ασία. Ο τυφώνας Μορακάτ έπληξε πρώτα την Ταϊβάν, όπου κατέστρεψε κτίρια, γέφυρες και δρόμους, κάνοντας δύσκολο το έργο των διασωστών. Από τις κατολισθήσεις παρασύρθηκε ολόκληρο ξενοδοχείο χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του ενώ 27 έχουν τραυματιστεί. Και η Κίνα βρέθηκε στο μάτι του τυφώνα ο όποιος παρέσυρε στον θάνατο πέντε ανθρώπους. Οι ανατολικές επαρχίες πλήττονται ήδη από πλημμύρες και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

    Ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην ανατολική Κίνα, η οποια βρίσκεται στο έλεος του τυφώνα Μορακότ. Πλημμύρες και δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις ανατολικές επαρχίες και πέντε άνθρωποι μέχρι στιγμής,εχουν χασει τη ζωή τους.

    Νεκρούς άφησε στο πέρασμα του και ο τυφώνας στην Ταϊβάν, όπου καταστράφηκαν κτίρια ενω ενα ξενοδοχείο κατέρρευσε από κατολισθήσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 25632

    [02] Προφυλακιστέος ο Παναγιώτης Βλαστός

    Κοινωνία

    Με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακρίτριας, κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την μαραθώνια απολογία του, στις Φυλακές Τρικάλων, ο Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος της απαγωγής του Εφοπλιστή Παναγόπουλου. Oλοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής η απολογία του βαρυποινίτη, Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Να σημειωθεί ότι ο Βλαστός, ζήτησε και έλαβε από τις Δικαστικές Αρχές, 108 DVD, τα οποία περιέχουν ενοχοποιητικές συνομιλίες για εγκληματικές πράξεις, που αφορούν και στην απαγωγή Παναγόπουλου, ενώ ο συνήγορός του δήλωσε, πως τα DVD είναι προϊόντα συρραφής και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τη δικαστική του προσφυγή. Αργότερα, στις φυλακές Λάρισας, αναμένεται να απολογηθεί και ο Βασίλης Στεφανάκος, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην εγκληματική δραστηριότητα του κυκλώματος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Απολογούνται Βλαστός-Στεφανάκος

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25631

    [03] Ισπανία: Εκρήξεις βόμβας στη Μαγιόρκα

    Ειδήσεις

    Τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν την Κυριακή στη νήσο Μαγιόρκα, τουριστικό θέρετρο της Ισπανίας, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ. Προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα της ΕΤΑ και δεν υπήρξαν θύματα. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ η δεύτερη βόμβα εξερράγη κοντά στο εστιατόριο της Πάλμα ντι Μαγιόρκα που είχε σημειωθεί και η πρώτη έκρηξη. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Η τρίτη βόμβα στη Μαγιόρκα, ήταν ασθενέστερη των δύο προηγουμένων, αυτή τη φορά σε ένα υπόγειο σουπερμάρκετ στο κέντρο της Πάλμα ντι Μαγιόρκα, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. "Σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη κάτω από τη Πλάζα Μαγιόρ, αλλά ήταν ένας μικρός εκρηκτικός μηχανισμός, ασθενέστερος από τους δύο προηγούμενους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Δυο μικρές βόμβες εξερράγησαν νωρίτερα σε εστιατόρια στην πρωτεύουσα της Μαγιόρκα αλλά χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Πριν από τις εκρήξεις είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου που προειδοποιούσε γι αυτές και δήλωνε πως την ευθύνη αναλαμβάνει η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, αναφέρει στη διαδικτυακή της σελίδα η ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο.

    Η ΕΤΑ προειδοποίησε την Κυριακή, εγκαίρως, για την τοποθέτηση βόμβας με τηλεφώνημά της, ώστε να εκκενωθεί το εστιατόριο στη Μαγιόρκα προτού ο μηχανισμός εκραγεί. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε σακίδιο, μέσα σε μία από τις τουαλέτες του εστιατορίου.

    Η επίθεση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία του νησιού και συμπίπτει με την ανάληψη της ευθύνης από την οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις- μεταξύ των οποίων και η επίθεση στη Μαγιόρκα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί. Η ανάληψη της ευθύνης έγινε νωρίτερα σήμερα με επιστολή που έστειλε η ΕΤΑ στη βασκική εφημερίδα Gara.

    Οι βάσκοι αυτονομιστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για τρεις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που αποδίδονται στην οργάνωση τους τελευταίους δύο μήνες. Στην επιστολή της, η ΕΤΑ αναφέρει και δικαιολογεί τις τρεις επιθέσεις με λεπτομέρεια και δεσμεύεται να συνεχίσει την εκστρατεία της βίας δηλώνοντας ότι οι προσπάθειες της αστυνομίας να σταματήσει τις επιθέσεις είναι "μάταιες". "Το μόνο πράγμα που έχει αποδειχτεί στείρο και μάταιο τις τελευταίες εβδομάδες και χρόνια είναι η αστυνομική καταστολή", σχολιάζει η ΕΤΑ. Στην επιστολή η οργάνωση αναφέρει ότι ευθύνεται για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στις 30 Ιουλίου στην πόλη-θέρετρο Παλμανόβα, δυτικά της Μαγιόρκα.

    Η ΕΤΑ αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη για παρόμοια επίθεση έξω από εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην πόλη Μπουργκός, στις 29 Ιουλίου, κατά την οποία τραυματίστηκαν 65 άνθρωποι. Η επίθεση στη βασκική πόλη Αριγκοριάγκα, από την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, είναι επίσης έργο της ΕΤΑ, αναφέρει στην επιστολή της. αστυνομία και υποστηρικτές της ΕΤΑ συγκρούστηκαν το Σάββατο στην παραθαλάσσια πόλη του Σαν Σεμπαστιάν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν μία παράνομη διαδήλωση. Δύο άνδρες συνελήφθησαν.

    Οι πιο πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις συνέπεσαν με την 50η επέτειο από την ίδρυση της οργάνωσης, η οποία διεκδικεί ανεξάρτητο βασκικό κράτος, που θα περιλαμβάνει εδάφη της βόρειας Ισπανίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Η ΕΤΑ περιλαμβάνεται στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την οποία έχουν συντάξει η ΕΕ και οι ΗΠΑ και κατηγορείται για περισσότερους από 820 θανάτους από το 1968. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα, δεσμεύτηκε μετά τις τελευταίες επιθέσεις στη Μαγιόρκα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ξανά με την ΕΤΑ και ότι θα νικήσει την οργάνωση με τη βοήθεια της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 25634

    [04] Άνοιγμα ΗΠΑ στη Μαύρη ήπειρο

    Αμερική-ΗΠΑ

    Τη Νότιο Αφρική επισκέφθηκε η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε έντεκα χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Στο περιθώριο των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, η Χίλαρι Κλίντον, φύτεψε λουλούδια σε συγκρότημα λαϊκών κατοικιών, που είχε επισκεφθεί πριν 12 χρόνια ως πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την Κυριακή η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε στην Αγκόλα.

    Η σύσφιξη των σχέσεων της Πραιτόρια με την Ουάσιγκτον, μετά την περίοδο έντασης επί προεδρίας Μπους, κυριάρχησε στις συνομιλίες της Χίλαρι Κλίντον με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέϊκομπ Ζούμα.

    Έχουμε τον ίδιο στόχο για μια ειρηνική, προοδευτική και ακμάζουσα ήπειρο, που ξεκινά από το νότο της Αφρικής, φυσικά, και συνεχίζει προς βορρά, ανατολή και δύση. Στο τραπέζι των συνομιλιών, τέθηκαν και περιφερειακά θέματα όπως η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στη Ζιμπάμπουε. Συζητήσαμε επίσης την αναγκαιότητα για μετεξέλιξη των παγκόσμιων θεσμών, προκειμένου να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια πραγματικότητα του σήμερα.

    Λίγο αργότερα, η Χίλαρι Κλίντον φύτεψε λουλούδια σε ένα συγκρότημα λαϊκών κατοικιών, που είχε επισκεφθεί την περίοδο της κατασκευής του, δώδεκα χρόνια πριν, όταν ήταν η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και καθώς η ίδια δεν είχε χρήματα μαζί της, ζήτησε από τον επικεφαλής αμερικανό διπλωμάτη που τη συνόδευε, να προσφέρει πενήντα δολάρια στο πρόγραμμα οικοδόμησης, επικεφαλής του οποίου είναι οι γυναίκες της κοινότητας. Το απόγευμα της Κυριακής η Χίλαρι Κλίντον έφθασε στην Αγκόλα, όπου την υποδέχθηκε ο ομόλογός της Ασουνσάο ντος Ανιος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 25633

    [05] Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν να δικαστεί ο Μοσαβί

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 09 08 2009 20:54

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρ Χουσεϊν Μοσαβί θα πρέπει να δικαστεί για υποκίνηση των ταραχών, που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσαν την Κυριακή οι Φρουροί της Επανάστασης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. "Αν ο Μοσαβί, (ο ηττηθείς υποψήφιος Μεχντί) Καρουμπί και (ο πρώην πρόεδρος Μοχαμάντ) Χαταμί είναι οι κυρίως ύποπτοι για τη μικρού μεγέθους επανάσταση στο Ιράν- που είναι - αναμένουμε από το δικαστικό σύστημα...να τους παραπέμψει, να τους συλλάβει, να τους δικάσει και να τους τιμωρήσει", δήλωσε ανώτατος διοικητής των Φρουρών, ο Γιαντολάχ Γιαβανί, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Παράλληλα, ανώτατος ιρανός στρατιωτικός διοικητής δήλωσε σήμερα ότι τα ξένα μμε θα έπρεπε να υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο για να προστατεύεται το θρησκευτικό καθεστώς κυρίως μετά από το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

    "Μετά από την αποτυχία της βελούδινης επανάστασης στο Ιράν...σημαντικά ξένα στοιχεία στο εσωτερικό...της χώρας ετοιμάζουν τη δεύτερη φάση του σχεδίου τους, για να αποδυναμώσουν το σύστημα. Επομένως, αυτά (τα ξένα μμε) θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο", είπε ο ανώτατος στρατιωτικός διοκητής Μασούντ Τζαζαγιερί, όπως μετέδωσε το IRNA.

    Σουηδία: Έντονη κριτική στο Ιράν

    Έντονη κριτική στο Ιράν άσκησε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ομαδικές δίκες των φερόμενων ως αντιφρονούντων με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, να δηλώνει ότι αποτελούν πρόκληση προς το σύνολο της ΕΕ.

    Σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, ο Μπιλντ είπε ότι οι δίκες που διεξάγονται στην Τεχεράνη είναι "δίκες σόου". Η Σουηδία ανέλαβε τον Ιούλιο και για ένα εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Το Σάββατο, η δεύτερη ακροαματική διαδικασία της δίκης επικεντρώθηκε στους ιρανούς υπαλλήλους στη βρετανική και τη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη καθώς και σε μία γαλλίδα πολίτη, που κατηγορούνται για κατασκοπεία και συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Μπιλντ είπε ότι η ΕΕ "θα πρέπει να είναι πολύ σαφής" στην απαίτησή της για την άμεση απελευθέρωση των κατηγορούμενων. Η κατάσταση στην Τεχεράνη "δεν παρέχει ασφάλεια", είπε, και απαιτεί προσοχή.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ -REUTERS

    REUTERS:Iran Guards wants former president, moderates tried

    Είδηση: 25629


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 August 2009 - 20:54:08 UTC