Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βιβλική καταστροφή
  • [02] Αρνήθηκαν τις κατηγορίες, οι βασικοί εμπλεκόμενοι
  • [03] ΗΠΑ:Συνεχίζονται οι έρευνες στον ποταμό Χάτσον για ανάσυρση πτωμάτων
  • [04] Αλλαγές στην ηγεσία στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ

    [01] Βιβλική καταστροφή

    Ειδήσεις

    Καλοκαιρινή καταιγίδα προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στην Ισπανία, όπου πολλά σπίτια και καταστήματα βρέθηκαν κάτω από τα νερά. Στη δυτική Ιαπωνία, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας του τυφώνα Ετάου. Εικόνες καταστροφής στη Κίνα από το πέρασμα του τυφώνα Μορακότ, ενώ στη ΤαΪβάν 600 άνθρωποι αγνοούνται, καθώς το χωριό στο οποίο διέμεναν θάφτηκε κάτω από τις λάσπες.

    "Βιβλική" καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μορακότ.

    Στην Ταϊβάν, δρόμοι άνοιξαν στα δυο με ένα ολόκληρο χωριό να έχει θαφτεί κάτω από τις λάσπες. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι δυνάμεις ασφαλείας με τη βοήθεια ελικοπτέρων κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τουλάχιστον εκατό άτομα ενώ συνεχίζονται οι εργασίες διάσωσης.

    Για εννέα νεκρούς και εννέα αγνοούμενους από τις κατακλυσμιαίες βροχές, προάγγελους του τυφώνα Ετάου που προσεγγίζει τις ιαπωνικές ακτές του Ειρηνικού, κάνουν λόγο οι αρχές της Ιαπωνίας. Τουλάχιστον 12 νεκροί και 52 αγνοούμενοι είναι οι νεώτερος απολογισμός από την επέλαση του τυφώνα Μορακότ από την Ταϊβάν.

    Η ίδια εικόνα και στην Κίνα, απ' όπου πέρασε ο Μορακότ. Δρόμοι πλημμύρισαν προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία, ολόκληρα σπίτια καταστράφηκαν ενώ κτηνοτρόφοι σε χοιροστάσια προσπαθούν να σώσουν τα κοπάδια τους. "Κάλεσα όλα τα τηλέφωνα των πρώτων βοηθειών για βοήθεια, αλλά δεν βρήκα κανέναν".

    Ο τυφώνας έχει πλέον εξασθενήσει και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι στη δυτική Ιαπωνία έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εν αναμονή του τυφώνα Ετάου. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη χώρα, προειδοποιεί για καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    Πλημμύρες και στην Ευρώπη

    Είδηση: 25663

    [02] Αρνήθηκαν τις κατηγορίες, οι βασικοί εμπλεκόμενοι

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν οι Ιωάννης Σκαφτούρος, Βασίλης Στεφανάκος και Παναγιώτης Βλαστός που κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα στην υπόθεση της συμμορίας των 16. Κατά τη διάρκεια της τρίωρης απολογίας του, σπου έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στις δικαστικές φυλακές Διαβατών όπου κρατείται για άλλη υπόθεση, ο Γ. Σκαφτούρος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, χαρακτηρίζοντας "άδικη" την εμπλοκή του στην υπόθεση του "συνδικάτου των 16". Σε ερώτηση για τον φερόμενο ως εγκέφαλο της συμμορίας Παναγιώτη Βλαστό, είπε ότι τον γνώρισε στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου κρατούνταν αμφότεροι για κάποιους μήνες. Εξάλλου, ο σύνηγορός του υπέβαλε ένσταση, θεωρώντας ως άκυρες τις μαγνητοφωνημένες από την ΕΥΠ τηλεφωνικές συνομιλίες.

    Κοινή υπερασπιστική γραμμή φαίνεται πως ακολουθούν οι βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με το νέο συνδικάτο του εγκλήματος. Στις απολογίες τους, τόσο ο Παναγιώτης Βλαστός, όσο και ο Βασίλης Στεφανάκος και ο Γιάννης Σκαφτούρος αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη στην απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου και μιλούν για κατασκευασμένες κατηγορίες. Δεν φαίνεται όμως να πείθουν τις ανακριτικές αρχές.

    Προσωρινά κρατούμενος και για συμμετοχή στην συμμορία των 16, κρίθηκε μετά την απολογία του ο Βασίλης Στεφανακος, που κρατείται ήδη στις φυλακές Λάρισας. Η 25η τακτική ανακρίτρια αρνήθηκε να του δώσει προθεσμία.

    Είδηση: 25660

    [03] ΗΠΑ:Συνεχίζονται οι έρευνες στον ποταμό Χάτσον για ανάσυρση πτωμάτων

    Αμερική-ΗΠΑ

    Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνεχίζει τι έρευνες στον ποταμό Χάντσον για την ανάσυρση και των δύο τελευταίων πτωμάτων από τη σύγκρουση το Σάββατο μεταξύ ενός τουριστικού ελικοπτέρου που μετέφερε πέντε ιταλούς τουρίστες και τον πιλότο και ενός μικρού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε μια τριμελής οικογένεια. "Η προτεραιότητα τώρα είναι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση περισυλλογής των δύο τελευταίων πτωμάτων από τον ποταμό", τόνισε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού γραφείου ασφάλειας των μεταφορών. Ο ίδιος ανέφερε ότι ερευνώνται και τα αίτια που προκάλεσαν τη σύγκρουση των δύο μεταφορικών μέσων πάνω από το Μανχάταν. Το δυστύχημα είναι το πρώτο που γίνεται κάτω από τέτοιες συνθήκες στη Νέα Υόρκη από το 2006 έως τώρα, όταν τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν επειδή το μικρό αεροσκάφος τους κτύπησε σε έναν ουρανοξύστη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25662

    [04] Αλλαγές στην ηγεσία στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 10 08 2009 22:51

    Αλλάζει η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης και του ΓΕΑ. Η μία ήδη έλαβε χώρα και συνακολουθεί η αντίστοιχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

    Ανέλαβε καθήκοντα, λαμβάνοντας την σκυτάλη στην ηγεσία του στρατεύματος, ο πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, ως ο νέος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στην θέση του στρατηγού Δημητρίου Γράψα.

    Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής που έγινε στη Σχολή Ευελπίδων ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην συμφωνία απόψεων με τον κύριο Γράψα, ότι ο κατάλληλος χρόνος για την αλλαγή ηγεσίας είναι το καλοκαίρι, ώστε έτσι να υπάρχει συντονισμός με τις αντίστοιχες αλλαγές στις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παρευρέθηκε στην τελετή παράδοσης β παραλαβής του απερχόμενου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Γράψα στον Πτέραρχο (Ι) Ιωάννη Γιάγκο, που πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων [ΣΣΕ].

    Χαρακτηριστικές ήταν και τοποθετήσεις των δύο Α/ΓΕΑ, του τέως Στρατηγού Δημήτριου Γράψα και του νυν, Πτεράρχου (Ι) Ιωάννη Γιάγκου.

    Εξηγήσεις για την επιλογή να κάνει έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων μέσα στον Αύγουστο έδωσε ο υπ. αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης β παραλαβής των καθηκόντων του απερχομένου αρχηγού του ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημητρίου Γράψα και του νέου αρχηγού και πρώην αρχηγού του ΓΕΑ, πτεράρχου Γιάννη Γιάγκου.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, μεταξύ άλλων είπε ότι η επιλογή να γίνονται οι αλλαγές των Αύγουστο είχε γίνει από το 2007, ώστε έτσι να συντονίζονται οι αλλαγές στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και το ότι είναι προς τιμήν του κ. Γράψα που παρέμεινε σε αυτήν την θέση και χωρίς δισταγμό του είπε πρόσφατα ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για αλλαγές.

    Ο κ. Μεϊμαράκης έπλεξε το εγκώμιο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, του απερχομένου και του νέου.

    ¶ξιο επισημάνσεως είναι ότι ο κ. Γράψας στην ομιλία του ευχαρίστησε και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη για την συνεργασία που είχαν.

    Ομιλία υπουργού

    Αναλυτικότερα, ο κ. Μεϊμαράκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημαντική και ουσιαστική προσφορά του Στρατηγού Δημήτριου Γράψα στις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας ότι η περίοδος της αρχηγίας του υπήρξε γόνιμη και αποτελεσματική, σε μία εποχή δύσκολη και με αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες.

    Επίσης, χαρακτήρισε ως στενή και αγαστή την συνεργασία που είχε με τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα του ΥΠΕΘΑ, προσθέτοντας ότι απέδωσε μόνον οφέλη στις Ένοπλες Δυνάμεις, συνάμα όμως και στο κοινωνικό σύνολο, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου αυτές αποτελούν.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης στάθηκε ιδιαίτερα στην αναμόρφωση του βασικού μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ανθρωποκεντρικής πολιτικής του ΥΠΕΘΑ, σε μία περίοδο δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών.

    Αναφέρθηκε στην πρόσφατη εφαρμογή της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 9 από τους 12 μήνες, η οποία έγινε δυνατή μετά από ενδελεχή μελέτη, κι αφού πρώτα ελήφθησαν σοβαρά υπ' όψιν οι εισηγήσεις και οι θέσεις των στρατηγών. Μία μείωση, που όπως επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, συνδέεται με μία σειρά παρεμβάσεών σε όλα τα επίπεδα του στρατεύματος, όπως η αύξηση του αριθμού των Επαγγελματιών Οπλιτών, η χωροθέτηση των στρατοπέδων, η δημιουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, έτσι ώστε η θητεία να είναι περισσότερο δημιουργική και παραγωγική για τους νέους, καθώς και με την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2009 των μετατάξεων από τον Στρατό Ξηράς στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, γεγονός που προσφέρει επιπλέον χιλιάδες νέους στον Στρατό Ξηράς.

    Επίσης, κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε την απόφαση της Κυβέρνησης να μειωθούν οι ετήσιες οροφές των αμυντικών δαπανών μέχρι του 2015, προκειμένου να αυξηθεί το κοινωνικό μέρισμα του κρατικού προϋπολογισμού, προσφέροντας στην ελληνική οικονομία πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο σημείο αυτό, τόνισε για ακόμη μία φορά, ότι η επένδυση στον τομέα της εθνικής Αμύνης είναι επένδυση στην ειρήνη, στην κοινωνία και στον ίδιο τον άνθρωπο, προσθέτοντας πως μόνο όταν δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον μπορούν να προσελκυσθούν επενδύσεις, που ανοίγουν και νέες θέσεις απασχόλησης, αφού κανείς δεν τολμά να κάνει επενδύσεις σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. «Για αυτό το λόγο δαπανώνται και αρκετά χρήματα στον τομέα της Αμύνης, ο οποίος όμως έχει και το δικό του μερίδιο στην οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης χαρακτήρισε επιτυχείς τους χειρισμούς του Στρατηγού Γράψα στο πεδίο των διεθνών και διασυμμαχικών σχέσεων της χώρας μας, με ουσιαστική -εκ μέρους του- αξιοποίηση της «στρατιωτικής διπλωματίας», ενισχύοντας έτσι την φυσική διπλωματία της Ελλάδας, γεγονός που και το Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει και έχει εκφράσει κατ' επανάληψη την ικανοποίησή του. «Απόρροια αυτής ήταν και η συμμετοχή επί των ημερών του για πρώτη φορά των νησιών του Αγ. Ευστρατίου και της Λήμνου στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση νατοϊκών ασκήσεων», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας ότι επιπλέον όλων αυτών, με τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ προώθησαν σειρά θεμάτων που άπτονται της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, συνδέοντας αυτές ακόμη περισσότερο με την κοινωνία.

    Στο πλαίσιο αυτό, απευθυνόμενος προς τον Στρατηγό Γράψα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τον ευχαρίστησε για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα μας. Τόνισε ότι ξεχώρισε για τις επιχειρησιακές του ικανότητες, ως στρατιωτικός και για το ήθος του, ως άνθρωπος και εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η εμπειρία και οι ικανότητες που διαθέτει θα αξιοποιηθούν και στο μέλλον, με στόχο και πάλι το καλό της πατρίδας.

    Εν συνεχεία ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος προς τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην υψηλή αποστολή του για την υπεράσπιση των συμφερόντων Αμύνης της χώρας, επισημαίνοντας του ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. «Είστε άξιος και ικανός στρατιωτικός, άξιος Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας μας και είμαι βέβαιος, ότι θα αποδείξετε, ότι μπορείτε να είσθε ικανός και άξιος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με όραμα και όρεξη για σκληρή δουλειά, κάνοντας τα λόγια μας πράξεις, με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τα στελέχη μας. Σε αυτήν την πορεία ισχυροποίησης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με νέες ιδέες, ρεαλισμό και τόλμη, καλείται τώρα ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, να προσφέρει όλες του τις δυνάμεις. Οι απαιτήσεις στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας είναι υψηλές και δημιουργούν επιπλέον υποχρεώσεις για την αναβάθμιση της ισχύος, αλλά, ταυτοχρόνως και για την κοινωνική προσφορά στους Έλληνες πολίτες. Πιστεύουμε ότι, ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως άλλωστε μαρτυρεί και η επιτυχημένη θητεία του ως Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, θα ανταποκριθεί πλήρως στο βαρύ καθήκον που επωμίζεται», κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

    Ημερησία διαταγή πρώην Α/ΓΕΕΘΑ

    «Να εμπιστεύεστε και να στηρίζετε τη στρατιωτική και πολιτική σας ηγεσία που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της χώρας, με την ίδια συνέπεια που το πράττατε μέχρι τώρα. Η ασφάλεια της πατρίδας εξαρτάται από αυτή την αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη. Να μην δέχεστε άκριτα την κάθε πληροφορία. Στην εποχή μας η ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας παρασύρει σε απλουστεύσεις και βεβιασμένες κρίσεις. Μην επηρεάζεστε από ανεύθυνες κριτικές. Διατηρήστε τις επιφυλάξεις σας και διαμορφώστε την δική σας άποψη. Αφοσιωθείτε στην αποστολή σας και αναζητήστε την καταξίωση μέσα από την ποιότητα του έργου σας και την πίστη στην ατομική σας αξία. Να θυμάστε ότι ο καταξιωμένος είναι πάντοτε επιθυμητός ως συνεργάτης, προϊστάμενος ή υφιστάμενος.», αναφέρει -μεταξύ πολλών άλλων- στην ημερησία διάταξή του ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, την οποία έκλεισε ζητώντας από το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, «να στηρίξουν το έργο του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με την ίδια συνέπεια και ζέση που στηρίξατε το δικό μου.»!

    Ημερησία διαταγή νυν Α/ΓΕΕΘΑ

    Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η ημερησία διάταξή του παραλαμβάνοντος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Πτεράρχου Ιωάννη Γιάγκου, αφού όπως αναφέρει σε αποστροφή του λόγου του, «Η ανάγκη για την ολοκλήρωση της διακλαδικότητας πρέπει να κυριαρχεί και κατά την κατάρτιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Κλάδων. Η διαλειτουργικότητα των συστημάτων, η ορθολογιστική διαχείριση των διατιθεμένων πόρων και η με αυστηρά τεχνικο-επιχειρησιακά κριτήρια επιλογή νέων οπλικών συστημάτων, που ικανοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το συντελεστή κόστους προς αποτελεσματικότητα, θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την δημιουργία μίας περισσότερο αξιόμαχης δύναμης ειρήνης και αποτροπής. Έχοντας την αγάπη του ελληνικού λαού και τη στήριξη της πολιτείας προχωρούμε δυναμικά, με σιγουριά, αποφασιστικότητα και εμμονή στην υλοποίηση του έργου μας προς το μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούμε απόλυτα στην αποστολή μας.»!

    Τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του ΓΕΑ

    Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό του υπουργείου, η τελετή παράδοσης [από τον τέως Α/ΓΕΝ & νυν Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο] και παραλαβής [από τον νέο Α/ΓΕΑ κο Βασίλειο Κλόκοζα] της ηγεσίας του ΓΕΑ, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Αυγούστου 2009 και ώρα 10:00 στη Σχολή Ικάρων στο αεροδρόμιο Δεκελείας.

    Την τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μέλη του κοινοβουλίου, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ε.Δ. και άλλοι επίσημοι.

    Είδηση: 25659


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 August 2009 - 20:55:11 UTC